В сянката на Живков

Портрет върху чиния от изложба с подаръци на Тодор Живков в Правец, 2009 г.

© Красимир Юскеселиев

Портрет върху чиния от изложба с подаръци на Тодор Живков в Правец, 2009 г.
"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Свободата не може да няма обратна страна, откъдето като от криво огледало надзъртат всевъзможните й недъзи и дефицити. Още от Хегел знаем, че там, където няма граници, всъщност няма свобода. И все пак не може да не ни стане чоглаво от факта, че след четвърт век свобода от дъното на бездната пак ни загледа ухилената физиономия на правешкия диктатор (връщам се към тези 55% носталгия по Тодор Живков, откроени в изследване на "Алфа Рисърч").


Досущ като в един виц, който обичаха да си разказват чужди дипломати по време на тройното управление на БСП-ДПС-НДСВ (2005-2009 г.) в опит да обяснят инак труднопонятните "български работи". Ако не го знаете, ето го:
Дяволите пуснали Тодор Живков да види за малко нова България. Една заран Живков тръгнал из софийските улици, озърнал се, но трудно се ориентирал. Решил да се информира от първа ръка и спрял първия пенсионер с вестник "Дума" в ръка.


– Дойдохте си, дойдохте си, другарю Живков – проплакал червеният ветеран, без да може да повярва на очите си.


 – Ха-ха-ха – разнесъл се в отговор познатият гръмогласен смях – плювахте ме, плювахте ме, я сега да ви видим… Ама първо ме светни по вътрешната обстановка. Кой е сега председател на Държавния съвет, президент или както там му казвате?


– Другарят Първанов – чинно докладвал пенсионерът. От наште. Бивш кадър на Комсомола.


– Добре, добре. Значи не случайно съм писал тезиси за ДКМС. А кой е министър-председател?


– Сергей, синът на Димитър Станишев.


– На Митко Чавдареца? Добре. Ами кой е министър на външните работи?


– Другарят Калфин. Пак от Комсомола.


– Брей, зачудил се Живков. Таз "млада гвардия". Ами кой е посланик във Вашингтон?


– Вашата преводачка – Ленчето Поптодорова.


– Брей, брей – не спирал да се чуди Живков.


И с все по-нарастващо удивление слушал вести за Георги Пирински, син на стария Пирински, за младия Велчев, внук на Борис Велчев, за Ирина Бокова, дъщеря на Георги Боков, и за кого ли не още, та чак накрая се сетил да попита:


– Ами кой е кмет на София? Да не би некой роднина на Междуречки?


А щом чул, че е Бойко Борисов, разтъркал ушите си, па с гръмовен смях отсякъл:


– Некой сега да рече, че другарят Живков не е оставил кадри!


Щеше да е смешно, ако историята не оставяше горчив привкус в устата. Независимо от промените, независимо от разместванията сред действащите лица в тази история и появата на съвсем нови хора. И независимо от това, че според един бивш испански посланик имало подобен виц за Испания след Франко.


България през 2014 г. със сигурност не е "живковска България", тя е свободна страна.


Ала носталгията по соца я има, не е никак малка и причината изобщо не се корени само в "митовете на прехода".


Проблемът е, че политиците на прехода решиха уютно да се пристроят в "сянката на Живков".


Пръв Ахмед Доган отиде да пие кафе във вила "Секвоя", попивайки уроците на правешката мъдрост. Бойко Борисов би трябвало да ги е усвоил даром, докато е охранявал някогашния Първи. А Георги Първанов, още щом пое БСП, застана на почетна стража пред паметника на Живков в Правец и бързо "влезе в роля" в двата си президентски мандата.


И което е най-интересното – даже Симеон Сакскобургготски не се посвени да се каращиса с Живкови: доня Маргарита, очевидно по чия воля, влезе в борда на "Знаме на мира" редом с Евгения Живкова. Така Кобургите всестранно се вписаха в  парадигмата на "единство, творчество, красота", преди напълно да изпаднат от актуалната политика.


Можем само да гадаем колко ли гръмогласно би се смял Живков на толкова куц политически ход, още повече че в късните си интервюта сам той не пропускаше с помощта на една доста просташка шега да се опита да покаже, че не случайно е управлявал България цели 33 години. "Има нещо в този нос" – твърдеше Живков, намигайки към журналистите, след което доверително им съобщаваше, че баба Маруца го родила, връщайки се от слугуване в двореца.


Един ден историята ще отсъди кое е ментето и кое – оригиналът.


Проблемът обаче е в друго: защо българската политика държи да се равнява тъкмо по това "нищожество в доспехи на величие", както Петър Семерджиев нарече Живков в първата негова биография, публикувана в емиграция.


Съдържанието на "историческите доспехи" на Живков е добре известно: спорна нелегалност; ръководство на щаба на народната милиция след 1944 г. (по време на масовите убийства, предшестващи "Народния съд"); първи секретар на ГК на БКП (разправа с хората на Трайчо Костов и публично заклеймяване на Александър Жендов, вкарало известния художник в гроба); първи секретар на БКП и провеждане на Априлския пленум (следвайки зададената от Никита Хрушчов антисталинска линия на ХХ конгрес); опит да влее България в СССР, като я превърне в 16-та република; "възродителният процес" и икономическият фалит на България през 1989 г. и т.н.


Но не на това искам да се спра, макар че то е изключително важно и на всяка цена трябва да присъства в учебниците по история.


В случая по-интересен е не Живков, а "живковизмът", неговата дълга сянка в българската политика.


Свалим ли за миг, макар и символично, историческите му доспехи, на политическата сцена остава един битов тарикат, надарен със силен селски нюх и впечатляваща способност за оцеляване.


Тъкмо това привлича политиците на прехода, които се чувстват еднодневки и са хипнотизирани от умението на Живков да удържи "33 години власт" (макар че той не е трябвало да се явява на избори). Привлича ги успехът на евтиния популизъм на "човека от народа".


Забележете: никой днес не се интересува от Георги Димитров, Васил Коларов или Вълко Червенков – даже в редиците на партията правоприемник БСП.


Сталинизмът днес няма пазар и не е за продан.


Тарикатлъкът обаче е вечен.


Когато през 1954 г. Тодор Живков е избран за първи секретар на БКП на мястото на Вълко Червенков, всички са убедени, че той е "нищожество", че е само параван, и по стар навик продължават да скандират по събранията "Чер-вен-ков!".


Две години по-късно (не без помощта на Москва) нещата се променят: властта напълно минава в ръцете на Живков. Едни висши партийци биват купени с постове, други – изолирани, трети – пратени в пенсия. Но като цяло всички запазват привилегиите си.


"Златният ключ" на Живков към властта минава на първо място през ключалката на бита – всеки си има цена. На едни се раздават постове, на други – апартаменти и коли, все се урежда някое "наше момче". Да не забравяме грижата за земляците: няма власт без "хранени хора", готови да я бранят. Правец задълго се превърна в люпилня на безброй кадри в дипломацията, външната търговия или икономиката. Така се "удържа власт" – урок, намерил следовници в прехода.


Ала Живков не се колебаеше да брани властта си и брутално, с груба сила. Тогава кадифената ръкавица на корумпиращите практики отстъпваше място на железния юмрук. Писателят Георги Марков плати с живота си казаните истини за режима и за личността на правешкия управник. И съвсем не е единственият. Отмъщението го застигна навръх 7 септември – точно на рождения ден на Живков – в самия център на Лондон.


В есето "Система и хора" (1973), писано пет години преди да бъде ликвидиран, Георги Марков настоява:


Ал Капоне би бил превъзходен Сталин. И Сталин би бил чудесен Ал Капоне. А ако вземете родствените отношения между членовете на мафията, вие ще откриете удивително подобие с родствените отношения на ръководителите в една тоталитарна страна, все едно комунистическа или фашистка. 


Нима криминализацията на прехода не е сред "сенчестите уроци", завещани от живковизма?


Момчетата с дебели вратове, продукт на всестранно масовизираната личност, "мокрите поръчки", срастванията между служби за сигурност, икономически групировки и родово-партийна върхушка – нали всичко това не падна от небето след 1989 г. То ферментира дълго, а сетне раково набухна от закваската между партокрация и мафиотизация след промените.


А то е "сенчестата страна" на днешната свобода.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (222)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "А то е "сенчестата страна" на днешната свобода."

  Само да питам, къде е тая свобода? Разни мутри, били те в костюми и с мустаци, ограбват парите на народа - това ли е свободата? Това е слободия, при това само за някои.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  вицът, цитиран в статията е директно в целта и е абсолютен синтез на 'демократичните промени' в България в последните 25 години, които нито бяха 'демократични', още по-малко пък 'промени.

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 652 Весело

  Тарикатлъкът обаче е вечен.
  --------------
  ДА!
  Добра статия! Евала!

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2505 Весело

  Бай Тодар беше губернатор-мечта за родните задунайци...

 6. 6 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 479 Весело

  Виц:
  Навремето един цигански оркестър свирил на БКП-то (по митинги, конференции, хепънинги и прочие). Но сменили се времената, БКП-то го закрили. Събрали се оркестрантите да мъдрят при кого да се цанят да му свирят. Най-стария Асан казал на най-младия Манго:
  - Манго, ти като най-млад, сега отиваш при СДС-то да се цаниш да им свирим.
  Речено-сторено. Отишъл Манго на "Раковска" 134, след час се върнал посърнал. Видял го Асан и го питал:
  - Е, Манго, какво казаха седесарите.
  - Казаха, че не ни щат бай Асане. Били сме свирили за комунистите.
  - Е Манго, ти какъв циганин си? Не можа ли да ги излъжеш?
  - Как да ги излъжа бе бай Асане, те тия в СДС-то са същите от БКП-то дето до скоро им свирихме.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако беше жив Джери,би написал,че от времето на Т.Ж. нещата са станали още по-уродливи,защото комунистите никога не са си отивали реално за съжаление.Самият Джери плати с живота си,убит от тях,а днес само някои смели хора,като Христо христов,искат истината!

  Tony
 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Нима криминализацията на прехода не е сред "сенчестите уроци", завещани от живковизма?

  Момчетата с дебели вратове, продукт на всестранно масовизираната личност, "мокрите поръчки", срастванията между служби за сигурност, икономически групировки и родово-партийна върхушка – нали всичко това не падна от небето след 1989 г. То ферментира дълго, а сетне раково набухна от закваската между партокрация и мафиотизация след промените."

  Така, така , по често да се повтаря това. Истината е обаче в безаналоговата тъпота на бг сапиенса. Непрекъснато да се оплакваш от това, което става и да гласуваш отново и отново за едни и същи хора. Това няма кой да го поправи.

 9. 9 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Георги Марков: Ал Капоне би бил превъзходен Сталин. И Сталин би бил чудесен Ал Капоне. А ако вземете родствените отношения между членовете на мафията, вие ще откриете удивително подобие с родствените отношения на ръководителите в една тоталитарна страна, все едно комунистическа или фашистка.

  Гениално прозорлив! На мафиотите им е все едно, дали ще бъдат комунисти или антикомунисти, дали ще управляват в условията на диктатура или на демокрация. Мафиотът си остава мафиот, където и да го сложиш. Той и в детската градина ще накара възпитателките и директорката, да му целуват ръка.

 10. 10 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#8:"SSS"]Истината е обаче в безаналоговата тъпота на бг сапиенса. Непрекъснато да се оплакваш от това, което става и да гласуваш отново и отново за едни и същи хора. Това няма кой да го поправи. [/quote]

  +++Тук е заровено кучето. А ние все търсим някаква външна намеса, с която да опрадаем собствената си глупост и нерешителност.

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Първият в НРБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=GEw2bTD7zUE

  Мачкай климатичния чейндж!
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами, много добра статия , г-н Николов ...
  Така трябеа да се пише - разбираемо и за аборигените..Такава беше историята "българска"..С една забележка ..
  'Тарикатлък" е градска дума - и почти положителна , като термин .:)))..
  За Живков- е по- добре да се каже - селска хитрост, безочие, наглост и двуличие .., която му помагаше с ВСЕКИ в Кремъл - да е добре и да слуша, УГОДНИЧИ - без чест и достойнство - а със селската си вродена хитрост ...
  Затова , дори комунисти - но от ГРАДОВЕТЕ - градски чеда - бяха изиграни от него ...
  В "буржоазна" България - в градовете - иамше все пак ниво на почтеност, чест и уважение, зачитане на авторитетите - писатели, полит, дейци, хора на изкуството и т .н..Имало е доверие- когато дадеш дума - между търговци, банкери, поети, хора на честта..
  ПРИ този екземпляр - имаше САМО БЕЗЧЕСТИЕ и селска хитрост и угодничество ...Всякакви норми на благоприличие, "буржоазни", бяха забравени ..
  Простолюдие - слуги на сталин - дойдоха на власт ...))
  Убийци, криминални типове, изметта на обществото ...
  ТЕ , дори и своите си - убиваха , изселваха, камо ли - другите ...Мрачен, маймунски, тоталитарен период в българската история ..
  Азиатски комунизъм - в Европейска България ....Това е ...
  Голяма тема ...

  BIG AL
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Ще си помисли човек,че всички тези,изброени във вица,някой ни ги е назначавал.Не ,ние доброволно и с ясно съзнание,след като изгонихме Живков,си ги избирахме и така,без Живков,по Живковски я караме толкова години.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  И Сталин е бил поставен като компромисна фигура начело на партията. С Путин също се случи същото. Живков не е изключение а по скоро правило.

  klimentm
 15. 15 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Дневник,
  Вече ще престана да ви чета..!
  Де легнете, де станете, все за Тодор Живков и комунизма пишете...
  Всеки божи ден!
  Ако не е за бай Тошо, ще е за Георги Марков...
  Стига бе! Омръзнахте с тези "спомени"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Забележете: никой днес не се интересува от Георги Димитров, Васил Коларов или Вълко Червенков – даже в редиците на партията правоприемник БСП.
  Сталинизмът днес няма пазар и не е за продан."
  Те са интересни на достатъчно антикомунисти, които напоследък надминават хомосексуалистите в мерака да си покажат ориентацията. Макар и шумна си остава... сбъркана.

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално
 18. 18 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Свалим ли за миг, макар и символично, историческите му доспехи, на политическата сцена остава един битов тарикат, надарен със силен селски нюх и впечатляваща способност за оцеляване."
  Защо ли ми идват на ум имена и на други български политици след прехода...

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Core":
  Ами не чети този вестник - Дума търси читатели!

 20. 20 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Core":

  Прочетете това и ще видите защо :http://www.vsekiden.com/148754

 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "авторът":
  До коментар [#20] от "mentra65":

  Дума може да търси, ама тука пише за бай Тошо, не в Дума...
  (де да знам, може и там да пише за него)..
  А на мен за него не ми се чете!
  Още по-малко всеки ден!

  Но, като гледам - вас и двамата много ви влече и комунизма и ДС... Барабар с активните им мероприятия!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  на писоари ще стои по-добре...

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 484 Неутрално

  В сянката на правешкия селянин!!!
  До коментар [#22] от "rldkfl":

  Яка идея - направо в тоалетните да слагат лика му....

  www.soundcloud.com/x2805
 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  По време на модата МАКСИ/дълги дрехи/, бай Тошо отишъл в Москва да му ушият макси кожух. Като го докарали, се прибрал и показал новата си придобивка на баба Мара, жена му. Облякъл кожуха, а тя го гледа и нещо не е наред, дрехата къса.
  -Това не макси, бе Тошо.
  -Е как да не е, това им поръчах да ушият-оправдава се бай Тошо.
  -Тодоре, Тодоре-клати глава баба Мара-пак си стоял на колене като са ти вземали мярка.

 25. 25
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#21:"The Core"]Но, като гледам - вас и двамата много ви влече и комунизма и ДС... Барабар с активните им мероприятия!
  Сгрешил си човека.

  До коментар [#21] от "The Core":

 27. 27 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Да, такава е легендата, но истината е, че Сталин е е "поставен" а усърдно и целенасочено сам е подготвил нещата така, че коронясването му да изглежда като "поставяне на компромисен човек"

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Велик! Титан!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 677 Неутрално

  [quote#28:"др. Иванов"]Велик! Титан! [/quote]

  Кой бе? Тони Николов ли?

 30. 30 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 677 Неутрално

  [quote#16:"chudomor"]Забележете: никой днес не се интересува от Георги Димитров, Васил Коларов или Вълко Червенков – даже в редиците на партията правоприемник БСП.[/quote]

  Не, че се заяждам но БСП не е правоприемник на БКП. Това същата партия под вънкашност чужда и под име ново.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#10] от "dombi":

  Напълно съм съгласен, чè първо трябва да се огледаме ние самите. Това е нашия като национален избор и дори и когато не гласуваме, ние пак подпомагаме и дори поставяме в привилегировано отношение партиите с твърд електорат, като ДПС например.
  И колкото по-бързо разберем такива не чак толкова сложни неща, толкова нараства шанса най-после да тръгнем по един нормален европейски път на развитие.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8992 Неутрално

  Много добра статия и достоверна, живковизма е навсякъде и докато го изтръгнем, по скоро младите, зор ще видят.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#3:"S.P.Q.R."]вицът, цитиран в статията е директно в целта и е абсолютен синтез на 'демократичните промени' в България [/quote]

  Ами испанския посланик ни обвинява в плагиатство- вицът бил за Франко . Това остава - да плащаме и авторски права .

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1920 Неутрално  [quote#31:"tsvetko_51"]най-после да тръгнем по един нормален европейски път на развитие. [/quote]

  Да де , ама докато намерим пътя , европейците ще са тръгнали по друг път . И ние може да попаднем на Вълка . Като Червената шапчица .

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#25] от "Iron Maiden":

  И колко бяхте бедни, баба ми беше чистачка в училище, дядо ми шофьор, двамата вземаха общо около 200, а имаха кола и телевизор!

 36. 36 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":


  [quote#28:"др. Иванов"]Велик! Титан![/quote]
  Съзнавам провокативността на подобна изцепка,но все пак...
  Да,Т.Ж. е велик,и титан,и велик титан едновременно.
  Може би и титанен великан.
  Бай Тошо беше в истинския смисъл и ,,син на своя народ,,,и ,,син на своето време,,.
  И всички тези горни определния са верни понеже бай Тодор беше същностно олицетворение на един друг ,,бай,,-така вечен,така,мил и роден,така противен и така ,,наш,,-такъв,какъвто надълго и нашироко ни го е описал един безсребърен свищовски аристократ преди има-няма 120-ина години.
  Велик е Ганю ,,булгар,булгарът,, в банята,велик беше и бай Тодор в своята народнящина,в каскетчето през 60-те (ох как ми се щеше да кажа ,,60-тях,,...)велик беше да открива заводи за полу- и за цели проводници,велик беше да напише ,,триесе,, и кусур тома ,,съчинения,, , велик беше в така българския шмекерлък да лъже всички,велик,та велик- и паметник си вдигна приживе на туй всичкото величие.
  Всяка простащина е велика и страшна.
  И титан беше-с титаничния си смях,с титаничния си нос,бил е титаничен ,,Хан Татар,, на младини,с титаничните напъни за ,,Кремиковци,, и ,,червена могила-Радомир,,и с унищожаването на народните ни добродетели в титанични размери за няколко само десетилетя,след което титанично обездобродетеления ни народ потъна като ,,Титаник,, за година-две,та и досега...
  Всяко насилие е титанично и страшно.
  Невеликото и нетитаничното е да сочим Т.Ж. с пръст като единствен носител и виновник за онова време,а той беше един от нас,един от нашия народ и всички,малко или много, съдържаме частица от тодорживковщината и ще си я носим до гроба,ако и да кичим стаи и кабинети с ликовете на Ботев и Левски.
  За съжаление.

  Homo ludens sum
 37. 37 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "ban":

  А тая кола с бензин от бензиностанцията ли е вървяла или (ха на бас) - не съвсем от безиностанцията...
  Ако са живи-питай ги,ако не са-светла им памет...такова беше времето и забрави.

  Homo ludens sum
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nacho Libre":
  Автобуса беше на дизел, тогава дизелови коли нямаше, телевизора беше черно бял, не са били членове на бкп, дядо ми често слушаше свободна европа, но ходеха и всяка година на почивната станция на море, доволен ли си!

 40. 40 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Може би Тодор Живков ми е изглеждал смешен на времето, но сега като гледам Бат Сали и Бат Бойко в парламента, Данчо тъпото, Барека, Волен Сидеров....нещата изглеждат в полза на Бай Тошо.
  Брутална липса на ниво - това е което може да се каже за днешните ни политици, с редки изключения като Иваило Калфин.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Писателят Георги Марков плати с живота си казаните истини за режима и за личността на правешкия управник. И съвсем не е единственият. Отмъщението го застигна навръх 7 септември – точно на рождения ден на Живков – в самия център на Лондон.
  ***************************

  КОНСПИРАЦИИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
  “УБИЙСТВОТО “ НА ГЕОРГИ МАРКОВ И ПОКУШЕНИЕТО СРЕЩУ ПАПАТА

  Автор: Костадин Чакъров

  След 10 ноември, когато се заговореше за “престъпленията” на Комунистическата партия, се сочеха два остри политически инцидента – смъртта на българския писател Георги Марков в Лондон и предполагаемото участие на българските служби в покушението срещу папата.

  Жалкото в случая беше, че въпреки знаците, които даваха западните държави и техните служби за приключването им, тогавашния президент Желю Желев на много международни форуми и срещи с чуждестранни ръководители се ангажираше със заканата, че “сега ще отворим документите на Държавна сигурност и ще хванем виновните престъпници”.

  Тези закани бяха част от организирана психологическа война срещу доброто име на БКП у нас, пък и в чужбина. Първи се изсвириха проиграните и дали резултат във всички бивши социалистически страни мелодии за “златото” и “дворците” на партията, за “милиардите долари”, изнесени зад граница…, въпреки че нищо от многобройните справки и запитвания в чужди банки и държави не говореше за подобни неща.

  Дойде и редът да се възкресят призраците за някакви мними тайни конспирации и убийства, които била “организирала” Комунистическата партия. Бяха назначени тайнствени комисии и многобройни групи, които изследваха документи, архиви, хора. Изминаха толкова много години от тези събития, от които над 20 години в пълна свобода, но и до днес не се намери никакво веществено или документално потвърждение, факт или свидетел, които да потвърдят дори частица от напомпаните с куха фразеология, но лишени от интелигентност и аргументи обвинения за заговори и убийства.

  Две обстоятелства, струва ми се, изиграха особено важна роля България да бъде прицел на тези тежки, но безпочвени обвинения.

  Георги Марков 07Първо, нашата страна дълго време беше един остров на “безветрие”, в който нямаше дисиденти, самиздат, бунтове и недоволства. Жизненото равнище нарастваше неотстъпно. Между 800 млн. – 1 млрд. лева беше общият обем на поръчки и продажби на Военнопромишления комплекс. България се оказа и транспортно средище между Европа и Азия. От международния транспорт на товари в България влизаха приходи за около 400 млн. долара годишно. Това наложи спешната преоценка на отношението към България от страна на заинтересовани западни централи, които тогава финансираха изграждането на аналогичен транспортен комплекс в Турция. Разузнавателните централи бяха политически насилвани от управляващите да търсят “мръсно бельо” в противника и да му приписват непрекъснато злодейски и антихуманни намерения. Част от измислиците им беше и шумът около писателя Георги Марков.

  За писателя Георги Марков се изписаха и разказаха много факти, чуха се силни оценки за неговия талант и творчество. Всички те в общи линии са верни. Наистина става дума за талантлив български писател, оригинален и нестандартен, особено за 60-те и 70-те години, с трудна, тежка и противоречива съдба.

  Първите данни в архивите на секретните служби се появяват непосредствено след 1944 г. Това е писмо, с което Георги Марков предлага на съветските специални служби в България услугите си да следи и да донася за служителите на англо-американската съюзническа мисия, които обитават няколко вили в района на кв. “Павлово”. Връзките му със секретните служби продължават до края на живота му и в известен смисъл стават негова съдба. Няма Централно управление в тогавашната Държавна сигурност, чието ръководство да не е било в близки отношения с Георги Марков. Нему се дава достъп до строго засекретените полицейски архиви, които му откриват един огромен и по-различен свят от всекидневния. През 60-те години по негови произведения се снимат филми, правят се театрални постановки, името му широко се дискутира сред българската културна общественост. Получава най- престижните български литературни награди, попада в полезрението на Централния комитет и на самия Тодор Живков, който го кани като личен гост на ловни излети.

  Георги Марков 260Завидното му обществено присъствие е съпроводено и с една невидима пътека, по която той постоянно върви – пътеката на сътрудничество с органите на Държавна сигурност. Особено активен в това отношение той е по времето на чехословашките събития от август 1968 г. Оценили след тях влиянието на интелигенцията, науката, църквата, международното културно сътрудничество…, всички социалистически страни си създават специални структури за работа с интелигенцията и духовната сфера. В България със заповед на министъра на вътрешните работи са създава работна група от експерти, които описват съдържанието, структурата, характера и формите на работа на едно ново управление, наричано по-късно “Шесто управление”. Ръководител на работната група е членът на Съюза на писателите Костадин Кюлюмов, който привлича в тази група и Георги Марков. Така че един от архитектите на това така обругавано Шесто управление е самият Георги Марков.

  Той обаче не е използван никога за агентурни операции срещу свои колеги. Трябва да се знае, че много от хората, които сътрудничат на ДС, не са били оформяни като агенти. Поради характери на длъжността или характера на личността се оформяха доверителни връзки. Поради своята подготовка и нагласа Георги Марков винаги участва като консултант, като човек, на когото се възлага да обобщава и анализира духовни процеси и явления в литературата от гледна точка на задачите, които е имала ДС по отношение на българската интелигенция. Но той гледа на тази си невидима част от живота като на нещо мистично, като на някакво предначертание и своя съдба.

  Георги Марков 450Върху този фон на неудържим възход в личен план се появяват и някои сенки, които дават дълбоко отражение в неговия живот. Здравето му се колебае и е чувствителен към части пристъпи на боледуваната туберкулоза. Установява по безспорен медицински път, че е стерилен, че но може да има деца. Нещо, което сам е споделил със своя любовница, без самият той да знае, агент на Шесто управление. В неговата душа се заражда и заляга една дълбоко затаена лична драма, която налага и печат не само върху личния и семейния му живот, но и върху творчеството му. При посещението му в Италия през юли 1969 г. избухват семейни скандали, които продължават дълго време. От Виена заминава за Лондон, където е посрещнат добре и където предварително Петър Увалиев успял да му създаде необходимите условия за първоначален престой и работа.

  Всъщност, тъкмо в Англия започват истинските неудачи в неговия живот. В България той е ухажван като открояващо се в културния ни живот явление от едни или като противник на властта – от други. Чувствителен към славата, у него се появила амбицията и в Лондон да напише нещо, за което да заговори цяла Англия. Но това не му се удава. Минават няколко години, а той все още не можел да го постигне. Силно амбициозен, демонстративен по природа надскачащ литературните си възможности, Георги Марков става раздразнителен, неадекватен и започва да прави груби грешки. Влиза в любовни отношения със секретарката на Петър Увалиев, към която и самият Увалиев не е бил безразличен. Това отдалечава двамата българи един от друг. За да компенсира творческата си немощ на английска земя, Георги Марков започва да говори наляво и надясно каква видна фигура е в българската Държавна сигурност, подхвърлял е, че бил изпратен с мисия в Англия, че има задача да координира работата на българската ДС и съветската КГБ в Англия.

  Георги Марков 495И тук идва един от най-драматичните моменти в живота му. Засегнатият и озлобен Петър Увалиев пише писмо до Скотланд Ярд, в което открито обвинява Георги Марков, че е изпратен като дълбоко прикрит шпионин. Следват безброй разпити, детектори на лъжата, открито и скрито проследяване. Колко му е било тежко личи от телефонния му разговор с писателката Свобода Бъчварова, която по това време е във Виена и на която казва по телефона дословно: “Тук е ад, не мога да ти опиша какво преживявам”. Междувременно тук той е сключил брак с английски гражданин (Анабела), която по време на брака им ражда дъщеря – Александра-Райна. Трудно можем да си представим какъв вулкан от чувства на огорчение е породило у Марков раждането на детето, след като той е знаел всичко за своите родителски възможности.

  Годините на престой в Англия се отбелязват с неговите “Задочни репортажи за България”, където той отново се откроява като добър познавач на българската действителност, като писател с тънък усет към фактите и към тяхната точна интерпретация. Някои смятаха, че в тези “Репортажи” имало обидни оценки, които са разсърдили Тодор Живков. Нищо подобно. Ако прочетем внимателно тези репортажи, ще разберем не без удивление колко голямо уважение дъха от тях към Тодор Живков. Ще съзрем и авторската му изненада и от това, че Тодор Живков в ежедневието си е далеч по-различен от празничните президиуми и трибуни. Никога през тези години на работа при Живков не съм го чул да каже поне една сърдита дума или негативна оценка за Георги Марков. Дори когато на лов, в по-свободна обстановка някои, за да му се харесат, започваха да ругаят писателя за някои моменти в “Репортажите”, Тодор Живков троснато реагираше с думите: “Оставете всичко. Това е един талантлив човек. Малко е пообъркан, но какво да се прави – всички сме хора”.

  Георги Марков asТъй че в клеветническите съчинения за това как Тодор Живков бил разпоредил Георги Марков да бъде убит не достига съвсем малко, за да се превърнат в една наистина добра комедия. Тодор Живков настойчиво се молил на Брежнев да нареди съветските тайни служби да убият Марков, а през 1978 г. Леонид Брежнев беше с толкова напреднали интелектуални изменения, че едва ли би разбрал какво искат от него. Освен това той беше изключително сантиментален човек, който плачеше при всеки трогателен повод – при някой сломен от войната, за смъртта или болестта на някого от близките и приятелите… Тодор Живков бил възложил операцията по убийството на Георги Марков на министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов! Истинско невежество! И у нас имаше написаното правило министърът на вътрешните работи да е политическо лице. Той правеше годишните доклади за кражбите и разхищенията на социалистическата собственост, за пътните произшествия, за престъпността сред непълнолетните… Планирането и разработката на операции по линия на ДС преминаваха единствено и изключително през Григор Шопов. Димитър Стоянов седнал и написал “запорожко” писмо до Юрий Андропов – председател на КГБ, в което го молил за убийството на опасния престъпник Георги Марков! Андропов път от своя страна извикал при себе си ръководството на разузнаването и научно-техническите служби. Те сядат и разработват: първи вариант – тапети с отровно лепило,с които да се облепи апартаментът на Марков в Англия. Вариантът се оценява като несполучлив и отпада. Втори вариант – невиждана до този момент по света отрова със специален носител сачма, изстреляна под въздушно налягане от чадър. Следват разработки как съветските служби пренасят чадъра в Англия, за да го дадат на български таен сътрудник на разузнаването. Дотук за тази “голяма международна секретна операция” вече знаят като участници около 30-40 човека. Очаква се всеки момент да се появи само мустакатият Еркюл Поаро.

  Георги Марков ново yНаистина, дозата на измислицата прехвърли всички възможни граници. Дори за папата съзаклятниците отвъд или отсам океана употребиха един обикновен турски терорист, лумпен и фанатик от тъмните ислямски сили, какъвто е Али Агджа. Но и той си послужи само с един прост револвер.

  Връщайки се отново към сериозния тон, ще кажа, че при аутопсията на Георги Марков са открити тежки и необратими изменения на черния дроб, които са му давали шанс за още малко живот. Най-високо компетентните медицински и химически институти в Англия категорично твърдят, че никъде в тъканите на тялото не са намерени следи от отрова. Размерите на тази прословута сачма не могат да бъдат носител на такова количество отрова, което може да убие човек по онова време. Още повече, че в много лаборатории в света се изпитват комбинации от лекарствени препарати и субстанции, в които участва и химическото съединение рицин, за което става дума в шума около Георги Марков. Но с това съединение в много случаи се постига производство на медикаменти, които атакуват инфекциозни процеси, повишават имунната устойчивост на организма. Разбираема е истерията на г-жа Анабел Маркова, която очаква българската държава да й отпусне пожизнена пенсия в прилични размери, но не за това става дума, а за сериозни неща във взаимоотношенията между държавите. Могат да се изброят много инициативи на “комунистическото правителство на България” за свободен достъп и всички облекчения на английските магистрати и полицаи от Скотланд Ярд за работа в България по следствието. Бе определен екип и от български специалисти, които да ги подпомагат. Английската страна обаче отказа такива съвместни операции. Честно и почтено тя заявяваше, че според нея този случай трябва да бъде закрит. И тази нейна позиция бе напълно разбираема. В хода на разследването не бе посочено евентуално лице или група лица като извършители на убийството, няма никакви свидетели на случката с пробождането на Георги Марков от никакво “устройство”. Многократните аутопсии и изследвания не потвърждават тезата за отровителство. Всичко това е достатъчно всяка нормална страна да прекрати такова дело по закон и по съвест. Така направиха и английските магистрати. При това те обективно проучили всички възможни версии за убийството – политически причини, лично отмъщение, любовна интрига, парични дългове… При това положение раздухването на мълвата за мнимото убийство на Марков можем да си обясним само с определени политически цели. И така стана. “Случаят Георги Марков” се появи по страниците на жълтите вестници, мина през сензационните новини за българския чадър и след това бързо заглъхна.

  Георги Марков georgi_markov_220Този човек бе мразен от българската емиграция зад граница, която го считаше за предател и шпионин. В последните си разговори Георги Марков е разочарован напълно от света, в който живее. Започва да говори, че демокрацията има класов характер, че няма справедливост в западното общество, критикува ВВС и т.н.

  Пишейки тези редове, си спомням лекциите на един от моите учители от Университета, който ни учеше, че “равенството пред законите в едно общество, където има бедни и богати, е формално. Неравенството е вътре в закона. Пример – в Англия на бедните и богатите еднакво се забранява да спят под мостовете на Темза”.

  Любопитен съм, какво ще се получи, ако сега българското правителство поиска от английските специалисти и учени една независима експертиза на прословутата сачма и отровата в нея, както и ексхумация, за да се вземат проби от тъкани и материи на починалия писател. Сигурен съм, че и този балон за престъпния характер на Комунистическата партия и за комунистите злодеи ще се спука. Ще остане недостойният и нехристиянски акт да се спекулира с живота и със смъртта на една трагична личност.

  В действителност обаче се случи тъкмо обратното. Няма по-тежък удар в това столетие върху моралния и политическия престиж на българската държава и българския народ от двете политически акции – покушението срещу папата и смъртта на Георги Марков. Силните в съвременния свят телевизии, радио, печат се нахвърлиха върху България, представяйки народа ни като некултурна, нецивилизована и варварска сган. Това се отрази пряко и на търговско-икономическите, културните връзки, на човешките контакти между нас и западните страни. Сериозно пострадаха технологическият, научният и културният обмен. Пред българската икономика се изправиха всевъзможни бариери и изкуствени пречки за инвестиции. Това директно влоши значително жизненото равнище на българския народ.

  Георги Марков Georgi-Markov-4Случаят, както знаем, се разгоря наново след 10 ноември, но не отвън, а от новите управляващи сили в страната. Лично Желю Желев – и като политик, и като президент – раздуха тезата за престъпния комунистически режим, който убил писателя. Служителите на ДС на всяка цена трябваше да изглеждат като потънали в кръв убийци. Желю Желев дори отиде в Англия и от гроба на Георги Марков хулеше и се заканваше на престъпниците комунисти. Като борец за “правда и народни свободи” той би трябвало да знае, че в този случай бойни индиански викове не достигат. Необходими са аргументи и доказателства, а не махленски бабаитлъци. Тъй като става дума за махленски позиции, си спомням, че в моята махала – “Кичук Париж” в Пловдив – имаше тухларна и безброй каруцари, които по цял ден крещяха и псуваха преуморените си коне. Няколко години лятно време работих при тях за някой лев и от тях съм запомнил един “свободен” израз: “Не плачи на чужд гроб, защото не знаеш къде му е главата и можеш да му плачеш на…”. Колкото и неакадемично да звучи, това си помислих, когато видях как от един гроб и от една драматична личност се мъчат да направят култово заклинание срещу комунистите.

  Следствията по покушението срещу папата и смъртта на Георги Марков не се добраха до никакви доказателства за участието на българската държава, но и папата, и ръководителите на заинтересованите държави и тогава, и днес блестят със срамното си мълчание.

  Георги Марков igМеждувременно нашето разузнаване, което разполагаше с шифъра на турските специални служби, успя да прехване шифрограма от Анкара до Рим. В нея се нареждаше на турския резидент в Рим да потърси помощта на американския резидент за интервенция пред италианките магистрати. Съобщаваше се, че Агджа е психически неуравновесен и поведението му е непредсказуемо и може да попречи на “общото дело”. От всеки ред на шифрограмата личеше планираната операция срещу България.

  Присъствах лично на разговор между Тодор Живков и Джулио Андреоти в резиденцията в Правец, когато Андреоти каза: “ За нас няма никакво съмнение, че България няма участие в покушението срещу папата”. Тодор Живков използва случая и му поръча италианската държава да помоли папата, който също добре знаеше фактите, да направи публично изявление и да се спре оклеветяването на една християнска държава. Такова послание той отправи и чрез други подходящи пратеници.

  Уви, папата показа солидарност с разузнавателните централи (или те с него), които провеждаха безкомпромисна политика на борба с “империята на злото”. България беше част от света, който трябваше да бъде унищожен. След 10 ноември, когато въпросът вече не беше актуален, западните държави дадоха знак по този въпрос да спре да се пише и говори. Всички разбраха това, само българският президент остана глух. Напротив, Желю Желев покани чужди специалисти и магистрати да работят по случая с неограничен достъп до българската документация. Що командировки за сметка на бюджета се изписаха за следователи и офицери, що самозвани гости се изродиха да ровят в документите на държавата. Освен софрите, ракията и шопската салата, балканската мешана скара и проститутките по хотелите, те не откриха нищо друго. Заминаха си, но и до ден днешен никой не се извини на българския народ. Никой не потърси отговорност и за финансовите щети, с които бе свързана и тази налудничава идея на тогавашния ни президент. Остана само лошият спомен за българските политици, които се суетяха разтревожено да искат прошка от всеки нехранимайко, стига той да е дошъл в България от Запад.

  Задавам си въпроса – има ли бъдеще народ, който сам не се обича, а чака другите да го заобичат?

  Време е гражданските и патриотичните сили, на които са скъпи името и историята на България, да поискат възобновяване на съдебното дирене по ”случая Георги Марков”, с участието на всички заинтересовани държави и организации. Само така името и ликът на една драматична личност ще бъдат свалени от знамето, което се развява в бесния антикомунистически поход.

  На негово място ще останат само разветите мръсни гащи на организаторите на тази кампания.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#40:"iSiktir"]Брутална липса на ниво - това е което може да се каже за днешните ни политици, с редки изключения като Иваило Калфин. [/quote]
  +++++++++++++++++
  Ай Сиктир, подкрепям това което си написал.
  Бих прибавил и още няколко имена към калфин , но само толкова.

  Stupid people make me sick
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на chtunci
  chtunci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тодор Живков е символ на национално предателство в полза на Русия. С двете си предложения за присъединяване към СССР и цялата си колабористична политика към окупатора,няма никакво съмнение по въпроса. Това. че 55% му симпатизират е въпрос на медиина свобода и на лично невежество. В случая заглавието би звучало по-правдиво:
  "В СЯНКАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ"
  П.С. Във всички случаи името на Т.Ж. трябва да се замества с "Националният Предател" /работил безусловно за нашите грабители и поробители - руснаците/

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"statiqta"]Свалим ли за миг, макар и символично, историческите му доспехи, на политическата сцена остава един битов тарикат, надарен със силен селски нюх и впечатляваща способност за оцеляване.[/quote]

  Всъщност, големият проблем е, че навсякъде около нас има подобни хора. Не е само Живков - това е просто българският модел. Някога нацията да се е кефила на някой интелигентен човек?

  Разбира се, светът не принадлежи на най-умните и интелигентните, а по-скоро на смелите и решителните, но докато по нашите ширини тези качества са в комбинация с цинизъм, егоизъм и неморалност, то на Запад хората притежават ценности и морал. А тук още спорим дали било добре при Тошо. Е как може да е добре, като хора са гниели по лагерите и полит-затворите. Само това е достатъчно, за да не е добре. Но не и за циника, егоиста и неморалния.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  В тази чиния бих могъл само да повърна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като гледам клипове с Т.Ж. и си мисля какво ли очакваме от народ, който е бил БЕЗРОПОТНО управляван от тази простовата мижитурка? Представяте ли си нивото на безхаберие, страх, раболепност и какво ли още не, за да си повериш съдбата в ръцете на един полуграмотен селяк, който не може да върже две изречения на кръст? Това е може би един от най-големите абсурди на нашето време и неслучайно живеем в абсурдна държава сега.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS": ≪Истината е обаче в безаналоговата тъпота на бг сапиенса. Непрекъснато да се оплакваш от това, което става и да гласуваш отново и отново за едни и същи хора. Това няма кой да го поправи.≫

  Някъде около 1970 година сред народа се роди нецензурната, но иначе съвсем вярна поговорка – „НА КАЛПАВИЯ Х_Й КОСМИТЕ МУ ПРЕЧАТ”. Някъде около края на ХХ и началото на ХХІ тя е прередактирана, но това вече е история. Интересното е, че сега, в края на 2014 година, тая поговорка важи както за политиците и идеолозите (които се оправдават за сегашното ни дередже с това, че политическата ни арена била препълнена с комунисти и затова за сегашното ни състояние били виновни те, бившите и сегашните комунисти, а не тези, които вече 25 години ни пеят приспивната песен, че България била демократична, свободна правова държава, в която царували християнските и европейските ценности), така и за кресливите медии и подвизаващитне се в тях представители на разни НПО-та и ПМ-та (според които за всичко е виновен българският избирател, защото си избирал такива политици да го управляват).

  Едно от двете: Или България наистина е двемократична, свободна правова държава, в която царуват християнските и европейските ценности, и тогава няма виновни, защото ако е така, значи всичко е наред, или истината е, че България е една изцяло мафиотска държава, в която демокрацията, свободата, правото и нравствените ценности са само празни думи, повтаряни за да маскират нейната престъпническа същност, за което вина носи цялата ни политическа класа, Защото след 1997 година, всички управлявали партии водят една и съща по своята същност продажна компрадорска политика. Различават се само по това, на кого продават интересите на България и на нейния народ: Едните (БСП и ДПС) на Русия, другите (СДС, ДСБ, ДБГ, НДСВ и ГЕРБ) на САЩ и на ЕС. А Русия (в Белене) и САЩ (със 7-ми блок в Козлодуй) само това и чакат. Така че след 1997 година всички партии водят една и съща разбойническа и пропрестъпническа политика и се различават принципно само по своята външнополитическа и външнотърговска ориентация. Докаозателство за това е фактът, че всички те по време на своято управление работят по едни и същи по принцип закони, а ако все пак ги променят или допълват, промените и допълванията променят само тяхната вътрешногрупова насоченост. Промяна на реципиента, при когото ще отидат ограбените от държавата и от народа средства, а не на същността на закона.

  Слезователно, ако не от самото начало, то поне от пролетта на 1997 година в България всички упражнявали власт партии са некомунистически, защото иначе БСП нямаше да бъде член на ПЕС, а ДПС - на партията на либералите. И защото няма как една партия, в елита на която са най-богатите хора в България, да бъде комунистическа. А това означава, че вината наистина не е на някакви измислени комунисти, а на всички политически партии, които ни управляват от началото на 1997 година до сега.

  Някога българските комунисти (чак до 1989 година) ни обясняваха, че за незавидното ни икономическо развитие са виновни капиталистическото ни минало и капиталистическото ни обкръжение. Нима днешните наши идеолози и лаладжии не могат да измислят нещо нова, а подражават съвсем по папагалски на тогавашните комунисти с тази доказала своята неефективност пропагандна формула? Формулата, че за сегашното ни дередже са виновни комунистическото ни минало и съществуващото в съвременния свят външнополитическо и външнотърговско разделение?

  Медиите и хората от НПО-тата пък обвиняват не толкова бившите комунисти и техните днешни потомци, колкото народа, който поради простотия, мързел, глупаост или нещо друго от този род, не знаел как да гласува и винаги гласумал за този, за когото не трябва. Да предположим, че са прави. Но ако е така, защо всички те, които обвиняват народа че не гласува за когото трябва, не се съберат и единодушно, а не с обикновено мнозинство, да ни кажат, за кого да гласуваме? Защото забележете: Народът е обвиняван, че е калпав и глупав, от хора, които симпатизират на различни политически партии, което означава, че те се придържат към различни конкретни политики. А щом самите те, тези пишманвсезнайковци, не могат да се разберат помежду си, така че да поддържат една и съща политическа партия, макар да са на практика от една и съща социална група на обществото, то как народът, съставен от няколко големи основни социални групи, чийто групови интереси са различни, да се уговорат като един да гласуват за този, за когото, според тези разногласи и разнопосочни лаладжии, трябва?

  Съвременната представителна демокрация, при която народът не управлява, а избира кой да го управлява, той не може да избере такива управляващи, каквито той иска. Той може да избира само измежду това, което му се предлага в изборните листи. И ако нито една от участващите в изборите партия не му предлага нещо наистина хубаво или предлагането е чисто предизборно, без намерение да бъде осъществено, народът е безсилен да направи каквото и да било. И тогава той или гласува за най-малкото (по негова преценка, взета в абсолютен дефицин на правдива информация) зло, или изобщо не гласува. И именно по тази причина той може да избере или да промени партията, която да го управлява, но не може да промени нищо в политическата система, която му е наложена.

  Това българинът го разбра още по времето на Беров. Тогава народът заложи на БСП. И БСП спечели изборите с абсолютно мнозинство. И се провали. Народът масово гласува за СДС. Но наред със стабилизирането на държавата Иван Костов и неговото правителство проведоха такава идиотска пприватизация за по без заплащане, че народът с право го елиминира като приемлив политик. Нещо повече – Иван Костов постави основите на прокорупционното и прокомпрадорско законодателство, което беше използвано и допълвано от следващите управленчески екипи на различните управляващи партии, и така ни доведе до сегашното ни състояние. Отвратен, на следващите избори народът гласува за Царя. И отново остана излъган. Но разбра: В България няма политическа партия, която, като вземе властта, да мисли и да се грижи не само за своите лични и групови интереси и за интересите само на бизнеса, но поне донякъде да се погрижи и за неговите интереси. В резултат на тази политическа еволюция на народа политиците получиха на последните парламентарни избори осем партии в парламента. Защото за разлика от своите пишманментори от медиите, от политическите партии и от НПО-тата, българинът вече е напълно адекватен политически и знае, че нито една от сегашните поне долу–горе значими партии не се грижи и няма намерение да се погрижи за неговите интереси. И докато политиката на политическия ни елит не се промени реално, а не само в предизборните обещания, българинът няма да повярва нищо на никого.

  Колкото за това, защо народът се връща назад и предпочита комунизма от последните десетина или двойсет години от комунистическата ера, отговорът е само един: Защото той преценява, че взет в своята цялост, и от материална, и от нравствена или политическа гледна точка, неговият жизнен стандарт преди 1989 година е бил по-висок, отколкото е сега. И който познава живота и тогава, и сега, знае, че неговата преценка е вярна. И опитите за бъде манипулиран, без да се подобри социалният климат в държавата и неговото материално положение, ще бъдат напразни. Защото обикновеният българин от народа вече далеч не е оня ошашавен политически аутсайдер, какъвто беше той до преди десетина години. Така че ако искате народът да не мечтае за комунизъм, а да приеме сегашната политическа система като нвоя, единственият намчен е да повишите неговия жизнен стандарт. За сега той е безумно нисък, а презрителното отношение на политици, медии и НПО-та към него рави подобна трансформация почти невъзможна.


  à è ѝ ò „” –

 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#25:"Iron Maiden"]Една шибана рускиня не можеше да повярва, че при социализма не съм имала телевизор, щото бяхме бедни.[/quote]

  Ами то не си е вярване. Вие сте някакъв уникум.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#49] от "wallenstein":

  Или е израснал човека в някое гето,или си спомня младините.При нас през 60.. тях, идваха да гледат телевизор децата на колега офицер на баща ми.После, като пуснаха завода за цели проводници, се уредиха практически всички, освен някои от малцинствените.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#50:"тулса"]Ти сега, гледаш да илюстрираш простащината българска ,олицетворявана според тебе от бай Тодар ли?[/quote]

  Аааа..не така...простотията може да бъде само комунистическа...ние форумните дИмократи сме сите големи умници.

 54. 54 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Историята на България след 1944 година е объркана,пропита с кому-низъм,който естествено не беше такъв,а се градеше на страха на хората и репресиите,,ако се вгледаме внимателно четвърт век след така наречените промени май много не се е променило,поне няма репресии......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 55. 55 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#51:"тулса"]се уредиха практически всички, освен някои от малцинствените.[/quote]

  И аз предположих, че има някаква връзка с малцинствата, ама си викам да не го обидя нещо.

 56. 56 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#49:"wallenstein"]Ами то не си е вярване. Вие сте някакъв уникум.[/quote]
  Не е никакъв уникум. Уникум в днешно време са по-скоро такива като теб, които си мислят че могат да лъжат колко било хубаво и някой да им повярва. До 10-ти ноември в нашия дом имаше чернобял телевизор "София 21" и в последните години преди 1989 г. и един "Юность". Пак чернобял. Преди "София"-та пък беше, ако не ме лъже паметта "Стадион" - ясно колко цветен.
  Такива ми ти работи.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 57. 57 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#56] от "jokataa":

  За вас е ясно, че сте нямали....

 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#41] от "Barcelina":

  Венче, не знам нищо за автора на този пасквил, но всичко звучеше достоверно, докато не прочетох как Марков всъщност бил стерилен и дъщеря му не била негова. Какво падение, ако клеветник изобщо има накъде да пропадне повече! Понеже не може на малкия пръст на Марков да стъпи, ченгето поверително ни съобщава за половата му стерилност, след като вече е намекнал за творческа стерилност в лондонския период на Марков. А Марков точно в Лондон написва най-значимия си труд -- Репортажите. Поклон пред Марков! А за плювачите му: толкова сте нищожни, че даже и позиви за повръщане не предизвиквате.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#57] от "wallenstein":

  Що, и аз ли съм от малцинствата?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 61. 61 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#58:"7777"]Венче, не знам нищо за автора на този пасквил, но всичко звучеше достоверно, докато не прочетох как Марков всъщност бил стерилен и дъщеря му не била негова.[/quote]
  Аз точно мислех да спомена нещо по въпроса. Автора е от най-изтрещелите все още живи комунистически поборници, гравитирали по върховете на БКП.
  Личен съветник на Тодор Живков.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#56] от "jokataa":

  Това явно са новите опорни точки, зададени от Кутев. В статията за предложението да се изучават престъпленията на комунизма един от троловете се изпотрепа да пише, че той, видите ли, нямал нищо против да се изучават, ама реално тогава нямало било престъпления, защото всичко било станало по волята на народа, който сам в свободни избори си бил избирал комунистическите управници измежду БКП и "реалната" й опозиция БКП. Тия с благоденствените цветни телевизори явно още карат на пърцуца, а за по-солидните кадри "Позитано" е заделило кокаинец. Щото, нали, всекиму според потребностите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  [quote#58:"7777"]не знам нищо за автора на този пасквил,[/quote]

  Нито пък аз. Явно е бил приближен до Живков, щом говори за такива неща от първо лице.

  [quote#58:"7777"]всичко звучеше достоверно[/quote]

  Наистина звучи достоверно, а дали е така? Истината е някъде там. По всяка вероятност не всичко е вярно, но едва ли и всичко е компромат.

  [quote#58:"7777"]Марков всъщност бил стерилен и дъщеря му не била негова[/quote]

  Възможно е и да е така, но си права, че това е нещо прекалено лично и авторът не е трябвало да го споменава, защото това просто не е никакъв аргумент за нищо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#60:"jokataa"]До коментар [#57] от "wallenstein":

  Що, и аз ли съм от малцинствата?[/quote]

  Не знам, не съм ви биограф.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsvetko_51":
  "Да се огледаме ние самите" казваш.
  България е уникален социален тюрлю гювеч на Европейската и бих казал Световната (като част от Балканите) карта.
  България никога няма да стане Швеция, Германия или Сев. Америка. Това този който обитава тия места ще трябва да го приеме. Познавам чужденци семейство, което след няколко години в България, се изнесе в Зап. Европа и след още няколко години се върна - тука повече ни харесва казват, пък и децата отраснаха тук и владеят езика.
  За тия 55% падащи си по времето когато по някаква случайност е управлявал правешкия каскет.
  Ами нормално е.
  "Матряла", 80% от хората мислят и живеят с къс хоризонт.
  Бачкане им дай да опъват хомота и торба със зоб на врата след края на усилния ден да съберат сила в мускулите.
  20% мислят, рискуват, потят се по нощите и под езика да реализират идеите (или фантасмагориите) си, защото просто за разлика от другите животинки на планетата сме надарени (не всички, де) с малко повечко мозък.
  И когато отнемеш СВОБОДАТА на тези 20% които измислят и правят човешкия свят такъв какъвто е всички тръгва надолу.
  След 89-та имаме СВОБОДА.
  СВОБОДА да пътуваме, да работим, да се пазарим за цената на труда си, да говорим, да протестираме и псуваме властта.
  СВОБОДА дори ако искаме да лежим на гръб и гледаме облаците докато умрем от глад и студ, но това е наш СВОБОДЕН избор.
  Промяната след 89-та просто издърпа гарантираната копанка с мамбо изпод муцуната на матряла.
  Матряла (пролетариата, по дедо Маркс) и неговия авангард от членове на комунистическа политическа партия (по каскета Ленин) го закъса с благата - копанката, де.
  Нормално е да съжаляват за онова време.
  Добре е, че са 55% (все пак това е доста под 80% по Парето) и означава, че пролетариата губи надежда в поредната революция и се осъзнава (както западните си колеги), че спасението му е в повече напъване на мускулите, което той обича и може да прави.
  Най-належащия въпрос в момента пред българското общество е как да се отърси от наследниците на онова кофти време, окопали се в правораздавателната система - прокуратура, следствие, полиция и дори съд.
  Тази година те изгоряха финансово (едва ли нормален човек би си държал парите в оная банка), медиите ги подпукаха и Главния Цацаратор изтърва нервите си.
  Тръгнаха с директно насилие и побоища над пенсиониран писател, защото им бръкнал отзад и развял миризливите им гащи с единствената цел да уплашат матряла (пролетарията) и го вкарат в хомота на времената когато го баламосваха и зарад идна копанка мамбо го изпотяваха до прималък.


 68. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2001 Гневно

  [quote#60:"jokataa"]Що, и аз ли съм от малцинствата?[/quote]
  Ама ти що говориш така на валенщайн (бивш "реакционер"? Че той е внук на единствената българска нобелова лауреатка, която през осемдесетте, на територията между Кремиковци и Чернобил отглеждала био зеленчуци. Истина ти казвам. Под една друга тема за прехода го беше написал. Няма да лъже, я!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 69. 69 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#64] от "wallenstein":

  Е как ВИ е ясно, че сме нямали тогава? Свръхестествени сили ли имате?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 70. 70 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#68:"7777"] Че той е внук на единствената българска нобелова лауреатка, която през осемдесетте, на територията между Кремиковци и Чернобил отглеждала био зеленчуци.[/quote]

  Имате невероятно развинтена фантазия. Трябва да пробвате с научна фантастика.

 71. 71 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#69] от "jokataa":

  Възможно е...

 72. 72 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2001 Разстроено

  [quote#69:"jokataa"]Свръхестествени сили ли имате?[/quote]
  [quote#71:"wallenstein"]Възможно е...[/quote]

  Както казах, кокаинецът не прощава.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 73. 73 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално
  [quote#72:"7777"]Както казах, кокаинецът не прощава.[/quote]

  Грешка...не си падам по такива неща. Понякога пийвам белгийска бира.

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#35:"ban"]баба ми беше чистачка в училище, дядо ми шофьор[/quote]

  А ти - учЕн!!

  Да живей работническо-селската ентелегенция!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  [quote#53:"wallenstein"]Аааа..не така...простотията може да бъде само комунистическа...ние форумните дИмократи сме сите големи умници. [/quote]
  Др. Реакционер, напомняте ми на младия Живков - същото дръзновение, жизнерадост и вроден интелект!

  Gunter glieben glauchen globen
 76. 76 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#68:"7777"]Ама ти що говориш така на валенщайн (бивш "реакционер"?[/quote]
  Тогава се чувствам поласкан, че ми се оказва честта да съм удостоен с отговор. И то от Герой на Социалистическия Труд.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 77. 77 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#75:"Blood Red Skies"]апомняте ми на младия Живков - същото дръзновение, жизнерадост и вроден интелект![/quote]

  Познавахте ли го?

 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#75:"Blood Red Skies"]Др. Реакционер, напомняте ми на младия Живков[/quote]

  Той съвсем сериозно ще го възприеме като комплимент, повярвай ми! IQ-то им е доста сходно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#78:"Norman Granz"]Той съвсем сериозно ще го възприеме като комплимент, повярвай ми! IQ-то им е доста сходно.[/quote]

  Колко е било на Живков, при вас колко е?

 80. 80 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5004 Любопитно

  До коментар [#77] от "wallenstein":

  А вие?

  Gunter glieben glauchen globen
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#80:"Blood Red Skies"]До коментар [#77] от "wallenstein":

  А вие?[/quote]

  Не е нужно аз да го познавам. Вие имате някакви си там спомени, не аз.

 83. 83 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#35:"ban"] баба ми беше чистачка в училище, дядо ми шофьор[/quote]
  Майка ми пИрачка, баща ми уличен чистач, а аз съм счет'водител, със три годишен трудов стаж!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 84. 84 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#28:"др. Иванов"]Велик! Титан![/quote]
  112, ало, линейка ни трябва, спешно, за св Наум!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#83:"Rozalina"]Майка ми пИрачка, баща ми уличен чистач[/quote]

  Бедно, но ПРОГРЕСИВНО селско семейство...


  От 500 метра си личи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на nedoumenie
  nedoumenie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До какъв извод стига Георги Марков към края на живота си:

  "...обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии."

 87. 87 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 734 Неутрално

  По-често трябва да пускат такива статии. Събират се комунделите, пускат по някоя сълза, по някоя гениална глупост в стил призив от Работниеско дело 1974 година, а ние се смеем ли смеем.

 88. 88 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#85:"Norman Granz"]Бедно, но ПРОГРЕСИВНО селско семейство...


  От 500 метра си личи.[/quote]
  Когато бях студентка, превеждах от български на английски разни нАучни "трудове" на велики учЕни от БАН. 90% от тях бяха откровено неграмотни. Беше цяло геройство да превеждаш изречения от по половин страница, изречения без сказуеми...но няма как да ги виниш, тъй като са научили азбуката след тидесетата си година.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 89. 89 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#87:"mizo"]Събират се комунделите, пускат по някоя сълза[/quote]
  живи да ги ожалиш

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 90. 90 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#79:"wallenstein"]Колко е било на Живков, при вас колко е? [/quote]
  Минимум по 2

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 91. 91 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#88] от "Rozalina":

  Сигурна ли си, че са знаели азбуката или просто някой друг, недоучил, каскет им е писал "мъдростите"? Защото и аз съм имал едни велики преподаватели, които ме караха да уча макро и микроикономика в юредическия факултет, а говореха за това какво бил казал Гошо Тарабата ( Г.Димитров) на белградската гара, като отивал във Виена.

 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#88:"Rozalina"]научили азбуката след тидесетата си година.[/quote]

  +++++++++++++

  Лека, оправи ми настроението!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#89] от "Rozalina":

  Направо изпадам в умиление, почва да ми се отяжда като гледам тази мъка нечовешка (те са нечовеци все пак) :v

 94. 94 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "юрЕдическия" да се чете като "юрИдическия". Извинявам се и завбъдеще за неволните технически грешки, които предстои да допусна, лежейки и пишейки ))

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Кой бяга от хубавото? Ако народът ни живееше мъничко по-добре, никой нямаше да си спомня за Живков. Но нали нашите нови атлантически братя ни организираха прехода? И постоянно ни контролират. А държавата ни затъна. И продължава да затъва.

 96. 96 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#91:"mizo"]Сигурна ли си, че са знаели азбуката или просто някой друг, недоучил, каскет им е писал "мъдростите"?[/quote]
  Съвсем не съм сигурна...трудовете много приличаха на един епизод на приятели, когато Джоуи откри тезауруса и написа едно "много ителигентна" препоръка до социалните

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 97. 97 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#94:"mizo"]"юрЕдическия"[/quote]
  а, нищо, аз помислих, че така го е наричал "професора". Дядо ми беше професор от преди 9-ти и всичките му "колеги" поставени след това, казваха нАука.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#95:"judjuk"]Кой бяга от хубавото?[/quote]
  Явно ти бягаш, щом още не си се заселил в бордейте на Хавана

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK