По следите на изгубения преход

На един от първите митинги за демокрация

© Надежда Чипева, Капитал

На един от първите митинги за демокрацияПубликуваме изказването на Едвин Сугарев по време на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативите "25 години свободна България". 


Помним ли се? В каква степен сме способни да разчетем собственото си минало, за да извлечем от него уроците, които са насъщни за нашето настояще? Възможно ли е една нация да има нормално битие, ако вместо устойчиви принципи и достойни за следване примери нейното минало произвежда само увеличаващи се бели петна?


Тези, а и много други тревожни въпроси са поставени ребром от резултатите в социологическото изследване на "Алфа Рисърч". То повече от ясно маркира част от грижливо премълчаваните истини за българския преход: старателно култивираната амнезия; преформатирането и подмяната на историческите реалности с целенасочено конструирани митологеми; пълната неспособност да се осмисли историята и да се извлекат насъщните поуки от нея.
На какво се дължи замъгления и де факто подменен образ на комунистическа България в съзнанието на българина?


Причините са много, ще се спра само на една от тях: миналото бива четено през призмата на настоящето; тоталитарна България бива е осмисляна на фона на силно деформирания и дори извратен преход към демокрация. Неговите неблагополучия създават деформациите в по-далечната историческа памет – например Тодор Живков бива идеализиран, защото прочитът на неговата диктатура се състои върху хаотичното, непрозирно, наситено с несигурност настояще. Липсата на обяснение защо този преход не успя се проектира върху паметта за по-далечното минало – като създава бели петна и като го идеализира и митологизира.


Преходът е мислен като неуспех, защото въпреки че формално постигна своите цели, той не произведе справедливост, нито пък качество на живот.


Неговата реализация е мнима, а неговата идентичност – съмнителна – тъй като в България преходът се реализира като перестройка, сиреч като сценарий за съхраняване на политическата власт на БКП чрез нейната трансформация на политическа основа – и оттам – възвръщане на политическите й позиции чрез нова, преформатирана матрица. Този сценарий, писан още през 80-те в мозъчните центрове на КГБ, се провали в редица страни от Източния блок – в Полша, Чехия, Унгария и прибалтийските републики – но в България, за съжаление, до голяма степен успя. Именно поради това равносметките от българския преход са горчиви: защото след четвърт век преход от тоталитаризъм към демокрация настъпихме своите следи.


Моделът "Кой" го доказа - върнахме се пак там, откъдето бяхме тръгнали – в омерзителната реалност на една власт, която е изчерпила изцяло нормалните свои ресурси – и въпреки това не иска да напусне политическата сцена. Една неявна власт, в която видимите фигури са политически марионетки, а невидимите нишки, под които те танцуват, са в ръцете на безскрупулни олигарси и продажни политици, които защитават не българските национални приоритети, а чужди геополитически интереси.


Причините? Те са много – и спорът за тях е с десетилетна давност, превърнал се е в битка за миналото. Политиците днес знаят, че бъдещето принадлежи на този, който владее това минало – но и че тази власт се осъществява не чрез оповестяването на неговите реалности, а чрез кодовете на подмяната и забравата. Казването, че всички са маскари; нагнетяването на общественото битие с вериги от непрекъснати скандали, при което всеки нов похлупва предишния и само дни по-късно за него не си спомня никой; активните мероприятия за морален линч над неудобните и политическите противници, осъществявани не само по маниера на ДС, но и с помощта на вечно оцеляващата мрежа от нейни кадри; натрапената чалга-философия, според която модел за следване е успелият на всяка и всякаква цена, в най-вулгарния материален смисъл на думата; опростачването и моралното безразличие на обитаващите публичната сфера – всичко това доведе до парадокса да не помним не само комунизма, но и какво ни се е случвало само преди години – и да повтаряме същите грешки отново и отново.


Тази липса на памет е производна от страха от свободата, типичен за тези географски ширини.


Хората, прекарали голяма част от съзнателния си живот при комунизма, просто не знаеха какво да правят с нея. Тя им изглеждаше като ужасяващото неизвестно; тя изискваше от тях отговорности, които не бяха свикнали да поемат – и този страх подтискаше паметта за комунизма като зло; те го помнеха като блаженото време, в което някой се грижеше за съдбата им, казваше какво трябва да се прави и какво не, даваше и наказваше – и най-важното: държеше всички в едно приравнено и мизерно, но предвидимо битие. Тогавашният мизерен, онищостен свят им изглеждаше подреден в своята вечна повтаряемост и стереотипност – и това се възприемаше като огромно предимство пред хаоса в настоящето.


Много жесток е въпросът защо е така, на какво се дължи тази липсваща памет. Елементарният отговор е: ние не създадохме маркерите, чрез които да помним. Липсваха ни Пражката пролет, липсваше ни Харта 77, липсваше ни Солидарност. Не че не е имало съпротива, напротив – българската съпротива бе най-ранната – и безжалостно смазаната – поколения ни делят от партизанските битки на горяните и борбата на парламентарната опозиция след 9-ти септември: за идещите след тях времето бе спряло да тече, а да си спомняш миналото бе рискован акт.


Резултатът е: впесъчено живеене, което не може да се оформи в сюжет.


Изтичане на години в някакво просташко безвремие, което няма как и за какво да бъде запомнено. Отчайващо усещане за липса на перспектива – при което хората постепенно свикнаха с късия хоризонт на бездарното комунистическо безвремие – и мисленето за нещо различно бе възможно само в кода на утопията.


Отново се връщам назад в паметта – помня почти ден по ден 1989 г., по същия начин и първите години на прехода. Помня, защото маркерите бяха създадени, достойнството да живееш беше възвърнато, времето бе започнало отново да тече. Тези години могат да бъдат описани, те носят сюжет – подобно описване впрочем е предприемано много пъти.


Парадоксален въпрос е защо въпреки всичко успяваме да ги забравим. Възможният отговор е: защото българският преход към демокрация е територия на съкрушените надежди, е свободно падане в опростачването и абсурда – или поне така го възприемат повечето българи. Няма как от него да бъде обгледан комунизма, тъй като самият преход е осъзнаван като деградация и усещан като депресия – което го лишава от възможността да бъде гледна точка към каквото и да било.


И още една важна причина: защото не сме способни да разрушим берлинската стена в себе си.


Иначе казано: да обгледаме и обсъдим комунизма означава да видим своето собствено битие през онези години такова, каквото е било – сиреч белязано със стадно безразличие, малодушие и абсурд. Трябва да ни е срам първо от него – сиреч да се срамуваме от собственото си примирено живуркане, за да отхвърлим комунизма като срамно дело. Ако не сме способни, няма как един ден да не настъпим своите следи – и да не усетим, че обитаваме някаква реплика на някогашния комунизъм, по-завоалирана може би, но във всеки случай не по-малко омерзителна.


Иначе казано: България се промени в годините на прехода – българинът е този, който не се промени. И големият провал на българския преход не е в това, че си останахме най-бедната и най-корумпирана държава в Европа.


Големият провал е в това, че българинът не успя да еволюира от поданик в гражданин.


Не придоби гражданско съзнание и самочувствие, не се почувства суверен на властта в тази страна, който избира своите управници не да го управляват, а да му служат. Не се създаде гражданско общество – и неговата липса е пагубния фактор в България, защото тъкмо то е единственият възможен коректив на политическото разпасване и затъването в корупционното блато. И именно защото не се създаде гражданско общество, българският преход към демокрация не е приключил – защото без него и самата демокрация е невъзможна; то е нейната сърцевина, нейното съдържание.


От Библията знаем, че Моисей е водил своето племе четиридесет години през пустинята. Едва ли обетованите земи са били толкова далеч – и едва ли са били толкова обетовани. Водил ги е, за да забравят робството в Египет – и да постигнат в себе си свободата, да се превърнат от роби в свободни хора. Тъй че може би двадесет и пет години не стигат, за да станем достойни за свободата си, за да приемем с достойнство отговорността си на свободни хора, които сами, със собствените си ръце, градят съдбата си. Може би сме още в средата на пустинята, кланяме се на Златния телец и се питаме къде се e дянал Моисей.


Българският път през пустинята на прехода оставя след себе си следи: наистина те не се запечатват в националната памет – тъй като тя по условие изхвърля съкрушените мечти и болезнените спомени – но не е трудно да се взрем в индивидуалното си битие, да си спомним събития и хронологии – и да ги видим през времето. Това са следи на бродещи без посока – те сноват в объркващи криволици; връщат се и пак тръгват в същата посока; обикалят в кръг.


Струва ми се, че изводът от всичко казано дотук просто се налага:


българският преход към демокрация не е завършен

Не е завършен, защото постигна формалните си цели, но не и същностната си сърцевина – да разкрепости и освободи българите, да ги превърне от поданици в граждани, да ги направи способни сами да определят съдбата си, да градят собственото си бъдеще. Не е завършен – защото преходът от тоталитаризъм към демокрация няма как да бъде дело на самите тоталитаристи; защото благодарение на постоянния, стратегически премислен саботаж от тяхна страна самият преход изгуби моралния си кредит, нравствения си фундамент, превърна се в уродлива пародия на самия себе си. Липсват основните характеристики на демокрацията, без които тя е само фасада: духовната свобода, готовността на хората да поемат отговорност за общия си живот и личната си съдба, устойчивите нравствени ценности, гражданското общество и гражданското самосъзнание. Както свободата трябва да бъде ежедневно отстоявана, така и битката с рецидивите на робството предполага дълга борба – и борба, която се извършва в съзнанието на всеки от нас, докато след Берлинската стена рухне и стената вътре в нас.


Тази борба се води днес. Води се в нашите души, води се по улиците и площадите – въздига се в пикове и затихва – все пак хората се отчайват. И точно когато всичко е замряло, и ти се струва, че по-висока степен на вътрешната ти нетърпимост и омерзение е невъзможна, някакъв случаен сблъсък, някакво уж ежедневно късо съединение изтласква гражданската енергия отново на повърхността. Защото тя – оказа се – съществува – и не може да бъде смазана, не може да бъде унщожена. И в това е големия парадокс на подлите времена, които обитаваме – те са наситени с отчаяние и покруса, но съдържат в себе си и пламъчето на надеждата, което вече не може да бъде угасено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Интересно четиво, макар да го четох още преди няколко дни.
  По отношение на липсата на памет, бях много впечатлена от нещо, което чух съвсем наскоро - досега не ми беше известно.
  При дългите и подробни преговори за коалицията в Германия, след основните въпроси за икономика, растеж и т.н., общо три точки, ЧЕТВЪРТАТА точка от СТОТИЦИ други е била "възпитанието на децата". Не образование, не социални програми, а точно така: "възпитанието на децата".
  Смятам, че от това трябва да се поучим. Знам, че е отговорност основно на семейството и е свързано с хиляди други елементи, но въпреки това бях много впечатлена.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  На снимката е видно, в каква мизерия беше народа през 1989 - с каскети и ушанки. За тези 25 години приехме доста неща за дадени, а всъщност сме постигнали немалко.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не е изгубен. Просто е различен от представата.. май на всички.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#2:"Росфалитнадзор"]На снимката е видно, в каква мизерия беше народа през 1989 - с каскети и ушанки. За тези 25 години приехме доста неща за дадени, а всъщност сме постигнали немалко. [/quote]

  Прав си , постигнахме много .....

  Постигнахме оня недостижим праг на търпимост , след който нищо "лошо" не може да ни се случи

  Българинът е световен шампион по "търпимост " на чужди упражнения

  независимо , че сменихме "каскетите и ушанките - термин твой "

  с последен модел смартфон

  ...........

  хората са различни докато са самостоятелни Индивиди ,

  влезеТе ли в "колективното" мислене ........

  лозунгите Ви унифицират

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#4:"След КТБ НАКЪДЕ ?"]влезеТе ли в "колективното" мислене ........

  лозунгите Ви унифицират[/quote]

  Кои сме ние и кои сте вие, "другарю"?

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:"статията"]българинът не успя да еволюира от поданик в гражданин[/quote]
  От всяко дърво свирка и от всеки селяндур гражданин - не става...

  Какво не е успял "българинът", е въпрос с много отговори!
  Всъщност българинът - лично мнение - е като вожда Метльо от "Полет над кукувичето...", комуто е потребен един Макмърфи, за да се осъзнае и да метне сейфа през прозореца на лудницата! Но докато не ни изпадне Макмърфи, "старшата сестра" все така ще командори...

 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 720 Неутрално

  всяко изречение от това "четиво" е вярно. И какво от това? Съзнава ли едвинчо как такива като него, желето, неделчев, елка, сашо дебелия и сие допринесоха със своята "литературщина" за този резултат от прехода? Много моабети, нулева компетенция, огромна претенция, ...

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#2] от "Росфалитнадзор": И аз така смятам.
  Освен това започнахме да се сравняваме със съвсем друг аршин, спрямо развитите държави, а преди никога не го бяхме правили.
  А най-лошото е, че се сравнявахме и с държави, които бяха почти на нашия хал през 1989, а сега са години напред.
  Мисля, че от това, последното, най-много боли!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#5:"Росфалитнадзор"]Кои сме ние и кои сте вие, "другарю"?

  Хотели как лучше... [/quote]

  хотели как лучше , получилось как всегда

  Ви сте тези , при които "телевизорът" винаги Побеждава.....

  "алтруистите" с лозунгите

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 10. 10 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Самият факт, че в коментарите дори и под този материал сигурно могат да бъдат открити смислени и ясно аргументирани мнения означава, че преходът не е изгубен. Изглежда преходът продължава по-дълго от преобладаващите очаквания, но околният свят не е замръзнал в 1990 година и има проблеми на развитието, за които в краткосрочен план сякаш съществува повече от едно вярно решение.

 11. 11 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#6:"Дебил от Льонеберя"]От всяко дърво свирка и от всеки селяндур гражданин - не става...

  Какво не е успял "българинът", е въпрос с много отговори! [/quote]

  добре си го написал....но доста метафорично...

  обЯсни го до "вид - удобен за възприемане"

  на Росфалитнадзор....

  белким теб те разбере

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  В Русия организацията Мемориал започва да събира данни за Гулаг и репресивната машина още от 1987. След разпадането на СССР Мемориал продължава историко-просветителската дейност, но създава и правозащитен клон. Идеята на руснаците е, че борбата с миналото е и в познанието, но и в активната гражданска позиция в отстояването на човешките права. Днес Путлерисктака власт опитва да закрие Мемориал. Едвин Сугарев прави същия извод, че само знание за миналото и наличието на граждани може да скъса с комунистическото минало. Той е един от малкото българи с последователно гражданско - самотно гражданско - поведение, които имат право да поставят диагнозата.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Режисьорите се кефят, че ни завлякоха в блатото, но реално се оказа, че макар и бавно, са рязали клона на който седят! Като пример давам само злополучния опит да назначат свой представител за шеф на ДАНС! Реакцията силно ги изненада и ги свари неподготвени! И като резултат, почнаха да правят грешка след грешка, докато правителството им падна! Значи, ТЕ НЕ СА ВСЕМОГЪЩИ! Че и нямат достатъчно акъл, за да проумеят, че замисленият им опит за ОФИЦИАЛНО превземане на властта, ще предизвика такава реакция! Изложиха се и пред поддръжниците си, и пред целия народ, и пред партньорите ни на Запад! Сега са силно ограничени от към възможност за някакви смислени действия! Това вече беше началото на краят им! НАЧАЛОТО! Защото, ако пак заспим, краят няма да го видим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Много клишета. Омръзна ми " най-бедна..." забравяме, Че държавата ни е била българска много кратко и създаването на усещане за идентификация няма как да не отнеме време. Сравнения, носталгия и корупция присъстват във всяка от страните след прехода. Важното е да се върви напред и да не се концентрираме само на неуспехите. Ако в соца имаше пропоганда на успеха, сега има пропаганда на неуспеха. Няма как да стане по-добре, ако не се вижда и хубавото...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#8:"dogwoman"]Освен това започнахме да се сравняваме със съвсем друг аршин, спрямо развитите държави, а преди никога не го бяхме правили.[/quote]

  Мисля, че е по-добре да се сравняваш с успелия и богатия и да се стремиш да бъдеш като него, а не да гледаш към тези под теб и да "плачеш" за тях. Има и още един вариант, който практикуват голяма част от сънародниците ни - да хленчиш и да се оплакваш от нерадостната си съдба, неправейки нищо за да подобриш положението.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#11] от "След КТБ НАКЪДЕ ?":

  Фалшивата елитарност, неподплатена с нищо е признак на крайна простотия. Това е руска национална особеност с утечки към Задунайская.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#15] от "Росфалитнадзор": Е, разбира се, че е по-добре, дума да няма.


  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#16:"Росфалитнадзор"]Фалшивата елитарност, неподплатена с нищо е признак на крайна простотия. Това е руска национална особеност с утечки към Задунайская. [/quote]

  Винаги си прав ,

  фалшива елитарност = Комплекс за незначимост

  колкото до останалото ...

  "значимият" човек винаги има "оправдание" , винаги се съизмерва с някой , който по собствените му представи е незначителен , "задунайский "

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 19. 19 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  <готовността на хората да поемат отговорност за общия си живот и личната си съдба>
  Тези, които поеха отговорност за личната си съдба масово заминаха в чужбина. Сега е време да поемат отговорност и за бъдещето на България. Най-малкото е да гласуват на изборите.

 20. 20 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Едно е хубаво в БГ..тук нищо не става до край,дори и спец кукловодите от БСП/ДС/ не могат да се поздравят с успех!Последните избори доказаха,че въпреки огромния ресурс хвърлен във тях,не можа да наклони везните много на Изток!Огромната Източна гравитация деформира българското общество,но както казва Едвин ,надяваме се "Червеното море" да се отдръпне/разтвори и да преминем най после през него и стъпим здраво на Западния бряг/ в Обетованата земя/ !

 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  ''...Големият провал е в това, че българинът не успя да еволюира от поданик в гражданин.''

  Това е факт, но по важно е да разберем причината. Според мен тя се състои в страха да взимаш решения. По лесно е да се оставиш на течението, да си част от масата, да си болтче от което нищо не зависи. Конформизмът ни постави в ролята на сива, безлична и послушна тълпа. Примирена с отнетата свобода, с лъжливата пропаганда, с ниските, но равни доходи, с тихата радост от кражбата, която бе превърната в норма. Беше общественонеукоримо да си ''вземеш'' нещо от службата. Кой, каквото може, лепило, габърче, бензин. Ако, нямаш нищо за крадене, крадеш работно време. И така си течеше живота. В гражданското общество подобно поведение е немислимо. Там всички са впрегнали сили, труд енергия да спазват норми, правила и закон. Всеки ден е борба за по- добро утре.

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Познати неща-не ме впечатлиха.
  Вълнува ме актуалната поезия на Сугарев-оди и поздравления за г-н Борисов.
  За това е зажадняла душата ми!

 23. 23 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дебил от Льонеберя":

  Касата беше мраморна мивка или чучур за пиене на вода!
  )))

  Happy face says, adios !
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Много ми хареса анализа. Доста от казаното не е ново за мен, но все пак е интересно, когато е облечено в думите на талантлив автор.
  Изпитвам дълбоки съмнения обаче, че текстът би стигнал до съзнанието на всеки български избирател и би бил правилно осмислен - когато пътувам из страната, изпитвам почти отчаяние като гледам оскотяването и оглупяването на голяма част от българите, които мислят само за днешния ден и ракийката и салатата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Беше въпрос на време духовните недъзи на т.н."преход" да дадат своя видим резултат,подобно и на демографския срив и масовата емиграция...Олигархията е с такъв ителектуален капацитет,че не разбира, че вече почти е отрязала клона на който седи...

 26. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 680 Весело

  "Иначе казано: България се промени в годините на прехода – българинът е този, който не се промени."

  ... Верни думи ... Най-вече, защото ги казва бивш посланик, "дипломат от кариерата".
  ... Сега е ред и на другият "морален" стожер и "дипломат от кариерата", Сашо Йорданов, да ни просветли в какава духовна пропаст битуваме ...
  ... А пък след него може да се пробва и върлият противник на конституцията и, впоследствие конституционен съдия, Жоро Марков.

 27. 27 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добър анализ на Е.Сугарев. Всичко е точно!
  Повече от четящите този сайт подкрепят тезите на автора.
  Предлагам да се публикува и в "Дума".

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Много верни констатации. Винаги съм се питал как нашите кагебисти се оказаха най ловките и умните от целия Източен блок? Както винаги успяха у нас и в СССР ?!

  klimentm
 29. 29 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  Едвин ме изкефи, като познавач и главен виновник за лошия и дирижиран преход, е казал много истини!

 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  "....Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето...."

  Много е просто. Гледаш нагло в очите и приказваш дивотии от рода как си писал сам плаката на снимката. Лъжи самонахакано за миналото и гледай смело в бъдещето. Овцете обичат такива работи...

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Разстроено

  До коментар [#2] от "Росфалитнадзор": 'За тези 25 години приехме доста неща за дадени, а всъщност сме постигнали немалко."
  Постигнахме направо немислими "висоти" !
  Хората които правеха компютрите на половината свят ровят в кофите за боклук. Голяма гордост!?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#28:"klimentm"]Винаги съм се питал как нашите кагебисти се оказаха най ловките и умните от целия Източен блок? [/quote]

  Не нашите кагебисти се оказаха най-умните и най-ловките, а ние се оказахме най-тъпите и най-залухавите. В съзнанието на масовия българин продължава да битува идеята, че някакво ново и добро правителство, някакъв нов и добър политик, ще подобрят живота му. Тази волска пасивност и дебелокожие, съчетана с неистовия стремеж за оцеляване при всякакви условия показва, че ние пак печелим всички битови сражения, но накрая губим войната за една истински нова и демократична България. Както е било винаги, за съжаление.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Преходът в България претърпя пълно фиаско. Управляват ни същите, които ни яхаха и преди, или техните отрочета.Шепа хора владеят голям процент от общественото богатсво, а останалите са пълни пролетарии. Няма никакво подобрение в качеството на живота на хората, никакъв напредък в която и да е област, има само връщане назад.Демокрацията е фасадна, европейските ценности са само на книга. Преходът, за който се гърми толкова много, ни доведе до задънена улкица. Корупцията, шуробаджанащината и престъпната нагласа тук са повсеместни. Държава, от която масово бягат хората да се спасяват от мизерията, няма бъдеще. Тази страна съществува от 1300 години, но последните 25 години сложиха началото на края.

 34. 34 Профил на away
  away
  Рейтинг: 381 Любопитно

  след всички безумни циркове които сътвори ,на този не бих му чел дори и поезията ,интересно не чувства ли някаква лична вина заради проваленият български преход ?

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  С изключение на няколко човека, едва ли има някой тук във форума, който да не си дава сметка, че в материален план, нещата доста се промениха, при това към добро. Но понеже човека е доста по сложен от едно прасе например, се нуждае от нещо повече освен от една идея повече лапане или една идея по-чиста кочина.
  Така че, още не са узрели главите ни, за времето в което живеем и пред вид, че тук на Балканите, тиквите са доста дебелокори, та ще трябва още доста време да бъдат варени, удряни, въобще третирани, докато поомекнат и започнат да вършат работата за която са предназнаени.

 36. 36 Профил на vvtk
  vvtk
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментари #7,#26,#30-Напълно сте прави и съм солидарен с вас.
  Може младите да не помнят и знаят как стана прехода уж към демокрация и това е съвсем нормално -били са малки или не родени.Ние обаче сме били нормални хора по това време и сме ходили по митингите, като вярвахме че ставаме европейци. Кой спечели от т.н. демокрация -не говоря за предприемчивите реални бизнесмени,а говоря за номенклатурата с куфарчетата,за мутрите.,за изчезналите пари от ВТО, за стотиците продадени на безценица предприятия които щяха да бъдат локомотивите на капиталистическата ни индустрия а отидоха на скраб и спекулативни сделки,за изкупените на безценица бонови книжки от нашите баби и дядовци и направени с тях фондове и застрахователни дружества.Кое ни беше нормално на прехода ? - нищо ,едно голямо нищо.Казвам го с болка защото съм вярвал наивно ,че бързо ще станем европейци с тяхния стандарт ,интелект ,възможности и т.н..Но най-много ме дразнят апологетите на "бъдещата ни демокрация".Те спечелиха и осребриха демокрацията.Посланик в Монголия,в Индия не знам къде си ,другия в Сърбия ,Македония.Аланколу - тук трябваше да бъдете, да видите от семето дето го сяхте ,какъв бурен пониква а не да живеете със стандарта на дипломатите , а сега когато никой не ви бръсне за слива, да ръсите мозък какво е било и какво е станало.Дано не сте водачи на бъдещата ни демокрация!

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  Ако визирате Джон Атанасов, може и да сте прав, иначе аз нямам спомени за коя точно половина на света говорите, дето е ползвала нашите компютри, освен ако не става дума за Правец-8.

 38. 38 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Мисля темата се поизчерпа. Нещата се знаят,няма нужда се казват с други думи. По важен е въпросът, а отсега накъде?

 39. 39 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Овцата си иска овчар! Може да я ритат и да пускат кучетата да я хапят, когато кривне от стадото, но това е по-малката болка. Голямата е да мисли сама!
  Ревовете по комунизма не са заради самия комунизъм, а заради безвъзвратно изгубения комфорт на примата - и без мозък може. Приматът си иска матрицата; кабелът в главата и никакви тревоги за околния свят.

  " Може би сме още в средата на пустинята, кланяме се на Златния телец и се питаме къде се e дянал Моисей."

  Говори в първо лице единствено число. Някои хора не се питат подобни простотии. Някои хора знаят, че това е алегория. Алегория, която е смешно и глупаво да се ползва като метафора в подобен контекст, защото чисто и просто, е астрологическа алегория и означава преход от една зодиакална ера към следващата. С подобна стилистика и манталитет ще видиш демокрация, ама друг път.
  Еволюция ще ни оправи, нищо друго. Прогрес с неандерталци не става.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Позицията на Едвин е точна - преходът не е приключил ...
  Той има и самостойната си Втора фаза,
  на Преход към модерна система на Политическа демокрация ...
  Тя вече е в пряка връзка и с днешният ни ден - дано ни светва ...

 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#38] от "wallenstein":

  Отговора на твоя въпрос "накъде", е в по-горното ми споделяне...

 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  [quote#32:"dombi"]В съзнанието на масовия българин продължава да битува идеята, че някакво ново и добро правителство, някакъв нов и добър политик, ще подобрят живота му.[/quote]
  Ще дойде "Дядо Иван" от Брюксел и вместо своите интереси в Бантустан, ще се заеме с интересите на овчето стадо.
  А дано, ама надали...

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Неутрално

  Х 0000 2014

  От Библията знаем и други неща, Еди.

  След Стар Завет, Библията включва и Нов Завет.

  По човешкому:

  Новият Закон допълва Стария и отменя онези разпоредби от Стария - ако има такива, които "противоречат" на Новия.

  Христовият Нов общочовешки Завет е действащ закон
  повече от 2000 години.
  Новият Завет на "Спасителя".

  Спомни си Защо Така броим годините.
  Това е възрастта на световната Християнска Цивилизация.

  Християнска земна "държавност" съществува поне от 4ти век,
  с всичките й предимства и недостатъци.

  Светска християнска държавност - след невежи или користни изопачения и люди вражди - чак до съвремието.

  Безбожният войнствен марксизъм на СССР и подобни
  (в частност антихристиянски или лъжехристиянски - като хитлеристката - идеология и практики) са отзвук от стари античовешки идеологии и практики: през 19ти и 20ти век...
  та и сега.

  Сетил си се за древния Моисей, но не си се сетил за неувяхналия безбожен фараон "Ленин" - култ на тоталитарната нация СССР през цялото й съществуване, натрапван насилнически на народи населяващи територията на СССР и на държави "соцлагерни" колонии.

  За какво мрънкаш, Еди, или зовеш?

  За увековечаване (и през този век) робския соцлагерен менталитет на бившата модерна "тюрма на народите" СССР?

  СИЛЕН ТИ БЕШЕ,
  но "стокхолмски синдром" превзе те "със взлом"?

  ГОРЕ ГЛАВАТА.

  СВОБОДА или ссср...

  ЕВРОСЪЮЗНА БЪЛГАРИЯ!

  СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА!

  ленинизъм путлеризм: НЕ

  "..............................
  От Библията знаем, че Моисей е водил своето племе четиридесет години през пустинята. Едва ли обетованите земи са били толкова далеч – и едва ли са били толкова обетовани. Водил ги е, за да забравят робството в Египет – и да постигнат в себе си свободата, да се превърнат от роби в свободни хора. Тъй че може би двадесет и пет години не стигат, за да станем достойни за свободата си, за да приемем с достойнство отговорността си на свободни хора, които сами, със собствените си ръце, градят съдбата си. Може би сме още в средата на пустинята, кланяме се на Златния телец и се питаме къде се e дянал Моисей
  ....................................."

 44. 44 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Намирам всичко казано и направено от сугарев за фалшиво.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Весело

  Моля, моля.

  След ЭВМ Минск-22 и Минск-32,
  Соцлагерът на СССР осъзна, че повече харесва Капиталистически компютъри.

  Или: да клонира Капиталистически - в Социалистическо "железо", с последваща Кирилизация.

  IBM-360, IBM-370...
  Apple II
  IBM PC
  ...

  Всичко това се внасяше легално или не съвсем в "Майка България", изучаваше се, ползваше, клонираше, кирилизираше и т.н.
  От там - в братски страни от Социалистически лагер на СССР.

  Продаваше се дори в некои изоставащи братски страни от "третия свят" в Африка и Америка (Латинска такава - след адаптация от Кирилица).

  През 80те - повеже световният Капитализъм беше зле разположен към великите достижения на СССР - въведе ембарго върху износа на на така наречени високи технологи (високи?!?)
  за репсублики в състава на СССР - каквато република НРБ не беше.

  Така Световният Социалистически Лагер имаше възможност да се радва на Български мейнфрейм системи, както и на персонални компютри. В частност се облажваше СССР.

  В София бе въздигнат голям Българо-Съветски Институт "Интерпрограма" за трансфер и кирилизация на капиталистически софтуер.

  Достижения, достижения, достижения...

  До коментар [#37] от "tsvetko_51":
  До коментар [#31] от "dark'star":

  Ако визирате Джон Атанасов, може и да сте прав,

  иначе аз нямам спомени за коя точно половина на света говорите, дето е ползвала нашите компютри, освен ако не става дума за Правец-8.

 46. 46 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Пародоксално, но може би един от най-ефикасните начини за изграждане на демократична България е ученето на чужди езици. По този начин може да се чете литература в оригинал, да извличаш най-доброто от чуждия опит и да не попаднеш в обсега на родните манипулации.
  И когато преминеш на българска вълна ще тълкуваш манипулативните сигнали на родните ни политици по друг начин, начин различен от този който те искат да ги тълкуваме, и съответно ще се задейъстват други реакции - тези на свободния човек. Може би и това е една от причините българите в чужбина да не гласуват.
  И за да не бъда разбран погрешно - българска литература (най-вече от великите ни поети и автори от миналото, а не днешните манипулатвни автори) трябва да се чете също толква много за да бъдеш достоен и свободен българин!

 47. 47 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Да, Сугарев поставя точни диагнози, но и неточни. Визирам подкрепата му за Бойко Борисов, който е част от модела на прехода. Т.е. и той не е гражданин в смисъла, в който проповядва - неговата гражданска визия е избирателна емоция, която услужливо пренебрегва неприятните факти.
  Да напомня Оруел - „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“. Т.е. настоящето също подлежи на безкомпромисна оценка като път към миналото и съответно бъдещето.

 48. 48 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 770 Разстроено

  "Този сценарий, писан още през 80-те в мозъчните центрове на КГБ, се провали в редица страни от Източния блок – в Полша, Чехия, Унгария и прибалтийските републики – но в България, за съжаление, до голяма степен успя."

  А, като гледам и в Унгария доста е успял! Другарят Орбан...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 49. 49 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Последно, свободни ли сме през последните 25г. или не чак толкова? Аз съм свободен и преди и след 89-та.

 50. 50 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 770 Любопитно

  "От Библията знаем, че Моисей е водил своето племе четиридесет години през пустинята. Едва ли обетованите земи са били толкова далеч – и едва ли са били толкова обетовани. Водил ги е, за да забравят робството в Египет – и да постигнат в себе си свободата, да се превърнат от роби в свободни хора."

  Очевидно г-н Сугарев е чувал тази история, но не я е чел. Иначе нямаше да твърди неща толкова погрешни. Племената са били 12, не само Моисеевото (племето на левитите произхождащо от Левий). Обещаната земя е била доста обещана - още на Авраам. Божият план е бил забравянето на робството и научаването на военни умения да отнеме едва няколко години (част от които в самата обещана земя). Имало е и още по-пряк и бърз път (географски, не психологически), но за да придобият вяра, първо ги е довел до Синай. 40-те години са били наказание, понеже били "опако и извратено поколение" които "всякога се заблуждават в сърцата си" и не научили Божиите пътища... Който иска да се депресира много, да прочете историята.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 51. 51 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#2:"Росфалитнадзор"]На снимката е видно, в каква мизерия беше народа през 1989 - с каскети и ушанки.[/quote]

  Пристрастен си, свързваш ушанките със СССР и Червената армия, а каскетите с Тодор Живков и БКП.

  Каскетите и сега са част от определени модни линии (не само за мъже, но и за жени!) на френски и италиански дизайнери; марковите струват безумно скъпо (иначе си е пак каскет, шит я в Китай, я в Сърбия), така че дотук с оплакванията за мизерия. Ушанката е много уместна при температури под -10 градуса и силен северен вятър, дебелата агнешка кожа с вълна е чудесен топлоизолатор. Ушанки носят и в Швеция и в Норвегия (за Финландия и Канада не знам; умишлено не споменавам Естония, щото ще речеш че е от бившия СССР).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 52. 52 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 490 Неутрално

  С тази публикация Дневник и Едвин Сугарев изравниха паденията си

 53. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#47:"pogled"]неговата гражданска визия е избирателна емоция, която услужливо пренебрегва неприятните факти. [/quote]
  Добре. Даже много добре казано.

 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Изминалите 25 години бяха тотална катастрофа. Във всяко едно отношение. Тотален провал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сугарев и останалите като него сами се оплетоха в собствените си лъжи. После комунистите и Филанкишията им били виновни, че на 10.11.1989 нямало работи и генмодифицирани индивиди. Има едно просто правило -

  Когато кажеш А, трябва да ти е ясно, че идват В и С.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не комунизмът, а дясно-либералният англосаксонски Капитализъм по американски тип, който въведохме преди 25 години, разсипа Демокрацията. Неолиберализмът и Неговата Невидима Ръка на Пазара, и безкрайният индивидуализъс и егоизъм, разсипаха Обществото.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Такива като Сугарев просто излъгаха хората преди 25 години, натрисайки им Неолиберализъм и фасадна Демокрация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Българският преход го провалиха такива като Сугарев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Т.нар. "Преход" в България позволи на системата да създаде чудовища като Иван Костов, Левон Хампарцумян и Цветан Василев! Заради тях и подобни сме на това дередже!

 60. 60 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#57] от "socialen":

  Тези опорни точки другарят Янаки Стоилов ли ви ги спусна, защото оня ден на пресконференцията говореше същите лозунги.
  Сега врагът е "неолиберализмът", нищо че покрай този неолиберализъм другарите от Позитано станаха милионери и пращат дечицата си да учат не в Русия, а в прогнилия Запад.

 61. 61 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#59] от "marto76":

  А такива като Луканов, Овчаров, Илия Павлов, Кюлев,Доган, Пеевски и разните ченгета от ДС и номенклатурни дечица,контрлиращи и до днес икономическия и политически живот на страната не ги ли създаде преходът и по-точно червените им кукловоди.

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Преходът или по точно псевдопреходът няма как да е приключил, защото тези които го започнаха - Вторият ешалон на червената номенклатура, заедно със структурите на ДС и с благословията на КГБ, благодарение на него станаха и продължават да стават милионери и милиардери за сметка на останалите граждани и продължават да държат властта в ръцете си. Докато не бъде разбито сегашното статукво, в което тези сили имат доминиращо място и се възпроизвеждат като метастази на раков тумор чрез всевъзможни политически ГМО-та няма да има промяна.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Любопитно

  Героите са уморени...
  болни... или... преодолени

  Не.

  Никой борец за Гражданско поведение,
  колкото и активно заслужил да е,
  не може да има монопол в "ресор"
  Гражданско поведение и Поставяне на диагноза.

  Иначе "гражданите" се връщат там,
  откъдето основателно бягат:

  в "безкласово общество на заслужили борци против...".

  Докато путлеристката власт служи на антиправославния фараон Ленин, тя е Ленинистка власт - съюзник в миналото на Ататюрк,
  който някои историци сравняват с Хитлер.

  Общо взето е ясно в що за нация превръща путлер Русия.

  "Над" човешки права и закони.
  Враждебна на близки и далечни съседи... на Европа, НАТО,
  Северна Америка. На Световната Демокрация,
  доколкото има световна демокрация.

  В България "наш" - Какво да се прави?
  Актуална са болест ленинистките нрави.

  Монументален комплекс за болшевишка малоценност МОЧА...

  Комплекс в София.
  Мавзолей в Москва.

  Властвал тогава.
  Властва сега.

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Днес Путлерисктака власт опитва да закрие Мемориал. Едвин Сугарев прави същия извод, че само знание за миналото и наличието на граждани може да скъса с комунистическото минало.

  Той е един от малкото българи с последователно гражданско - самотно гражданско - поведение, които имат право да поставят диагнозата.

 64. 64 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  След като Сугарев публично изрече, че: "Цветан Цветанов е много чист и честен човек. Всичко срещу него са долни инсинуации и манипулации", пита се в задачата, кой нормален човек може да чете каквото и да било изпод перото на психопата.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Едвин Сугарев е една от емблематичните личности на прословутия български преход от комунистически към посткомунистически кретенизъм, един от малкото, които запазиха своя морал неопетнен и до сега. Но в неговото изказване той допуска принципни грешки за това, кои са основните причини за отказа на голяма част от обикновените хора от народа от сегашната ни демократическа реалност. Грешки, които вероятно се дължат на факта, че той няма жива връзка с обикновените хора от народа. С тези, които са посрещнали с облекчение и радост или поне без лоши чувства падането на комунизма, но сега го предпочитат пред реалността, която им е сервирал новият некомунистически български елит.

  Първата основна причина, според Сугарев, е че ≪ Преходът е мислен като неуспех, защото въпреки че формално постигна своите цели, той не произведе справедливост, нито пък качество на живот≫. Този извод по принцип е напълно верен, с една забележка: Преходът не само е мислен, а и наистина е реален неуспех. Защото реален успех има само там, където цялото общество повишава жиснения си стандарт както в материално, така и в нравствено отношение, а нашият преход доведе до драстично влошаване на жизнения стандарт на поне половината от българския народ.

  Втората основна причина според Сугарев е в това, че липсвала народностна памет, тъй като не само българският, но и изобщо всички народи от тези географски ширини се страхували от свободата. Което изобщо не е вярно. Напротив, точно наличието на историческа памет дава възможност на обикновените хора от народа да сравнят сегашния си живот с живота си от преди 25 години и куража да си признаят, че сега живеат по-лошо от преди. Защото такива абстрактни понятия, като свободата, демокрацията, нравствнените ценности, в които Сугарев влага тяхното теоритично съдържание, в България от 1989 до 2014 година са изпълнени с такова реално съдържание, което на практика няма нищо общо с теоритичното. Защото сега у нас свободата се е превърнала в слободия, демокрацията в плутокрация, а нравствените ценности в морална деградация. Да не говорим за справедливостта, която реално съществува само в пропагандните призиви на един аморален елит към един на практика безправен народ. Защото в сегашното наше общество без пари няма нито свобода, нито право, нито справедливост, а народът няма пари, защото няма работа, а доколкото има, в Европа тя е най-лошо платени именно в България.

  Третата причина, според Сугарев, е в това, че ≪не сме способни да разрушим берлинската стена в себе си≫. Нещо, което може и да е вярно за хората от елита, но за обикновените хора от народа е вярна само в много по-ниска степен. Защото нравствената БЕРЛИНСКА СТЕНА, за която говори Сугарев, и която наистина съществуваше, не засягаше особено свободата на обикновените хора от народа. Тя беше изградена преди всичко за да не допусне външни, враждебни на комунизма влияния, да достигнат до народа. А тъй като тези влияния можеха да достигнат до народа само чрез неговия интелектуален елит, след около 1965 година тази алегорична стена ограничаваше свободата основно на този елит.

  Така че основната част от обикновените хора от народа след 1989 година не разшири особено формалната си свобода, но губейки материалните си доходи, тяхната свобода на практика вместо да се увеличи, се намали. Защото формално предоставената на народа свобода при пазарните общества може да се реализира само ако народът има пари, за да може да реализира на практика това, което по принцип му е разрешено, но за което се изисква да се заплати.

  Четвъртата причина, според Сугарев, е, че българинът от поданик не е успял да стане гражданин. Което до голяма степен е вярно. Но причините за това далеч не могат да се обяснят с библейската легенда за четиридесетгодишното скитане на еврейския народ под ръководството на Мойсей из пустинята, докато достигнат до обетованата земя. За съжаление, в тази област нещата са доста комплицирани, поради което тук няма как да бъдат разгледани.

  Колкото за последния, за петия извод, че преходът не бил завършен, той не е верен. Завършен е, защото точно такова общество иска да управлява сегашния наш политически и финансово-икономически елит. И той, сегашния наш политически и финтансово-иконимически елит, а не комунизмът, който няма как да бъде възкресен, е врагът, срещу който трябва да се борим, за да станем не формално, а на практика свободна и демократична държава. И точно този елит ни внушава, че за нашето сегашно кризисно състояние е виновен комунизмът, а не тези, които ни управляват. Не тези, които ограбиха и продължават да ограбват народа и да продават интересите на държавата и на народа с такива свои управленчески прояви, като безплатното раздаване на държавното имущество под формата на неадекватни приватизации, сключването на обирджийски договори за концесии, за закупуване на енергия и енергоносители, Белене, 7-ми реактор в Козлодуй, аферата с КТБ и така нататък.

 66. 66 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сугарев пита реторично "Помним ли се". Г-н Сугарев, вие помните ли се?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То и комунизмът се оказа подменен с нещо десетократно по-антикомунистическо от хленчовете на професионалните ДНЕШНИ "антикомунисти", демокрацията се оказа подменена, пък гусин Сугарев се чуди отгде иде замъгляване... Ами вкл от такива като него иде, на талази при това.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#22] от "dedo pepo":А душата на Едвин е зажъдняла за посланически пост , па макар и в Монголия или в Индия.
  Той беше един от некадърниците-тарикати които осребриха нахалството си.

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#33] от "proza":Нещо подобно обяснявам и аз. Все набеждаваме комунистите. Пък те не бяха такива и преди 89 г. ! Бяха просто мошеници , авантаджии , а комунизмът им беше за пред другите , простите , бачкаторите.
  Веднага смениха табелата . Нарисуваха лозунги на тапети и цъфнаха с тях на несъществуващи митинги . Сега бранят яростно демокрацията , свободната пазарна икономика и американските интереси . Лаят срещу Русия. А всъщност защитават собствените си интереси.
  Имам ярък пример. Бивш колега стана професор на 40 години защото беше партиен секретар на факултета. След 89 година осъмна лют демократ. Написа просташка иронична книжка срещу комунизма. Когато ,обаче , Жан Виденов дойде на власт , не можа да вземе завоя , направи инфаркт и се отърва фигурното пързаляне наречено Преход.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#36] от "vvtk":На това умните хора му казват : " Заедно с мръсната вода да изхвърлиш бебето !"
  Каквото беше направено при социализма , как е било направено - направено е !
  Вместо да го оправим , подобрим , развием , позволихме да бъде съсипано , продадено за скрап, изнесено , продадено.
  Къде беше въпросният Сугарев когато Иван Костов продаде ?... Да не ги изброявам , че ще затънем в подробности .

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#46] от "bgl":Прав си. Аз например почти всяка вечер гледам и слушам ОРТ и ТВ5Франс и мнението ми доста се различава от това на яростните демократи.
  Ето например .На Първи май гледах в Париж манифестация. Море от народ по Шанзелизе. До хоризонта . Има милион. Море от ЧЕРВЕНИ знамена. Начело на митинга върви Марин Льо Пен .Лозунги напреко на улицата срещу Америка , в подкрепа на Путин и Русия . Кое им е ултрадясното ?

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#49] от "runmen._":Аз съм европеец от 1973 година когато отидох на работа в Монголия.
  Един монголец ми каза : " Аз съм ходил в България , Швейцария и други западни страни"

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хитрата сврака - с двата крака!":Напоследът Хистори излъчи документален филм за тая история. От години западни експедиции са ровили из Синайския полуостров да търсят следи от въпросния поход . Нищо. Сравниха с археологически находки в самия Израел и в Йордания и се оказва ,че евреите са си съчинили история както македонците . Тъй като е влязла в свещена книга , човечеството я приема за достоверна.

 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#58] от "socialen":Ами виж ги какви бяха : третокласни поети , преводачи , бракоразводни адвокати , асистенти , а се хванаха да управляват държава !
  Наскоро един западен политик каза за нашите политици :" Нямат капацитет , потенциал да управляват държава !"

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Да . Сетих се за един познат който в мътната вода искаше да стане министър. Питах го какво е работил. Нали нещо трябва да имаш като трудова биография. Отговори ми :"Имам диплома !"
  Като самооценка . Имах 30 години работа , и то успешна в един отрасъл. Мога да ръководя предприятие от този тип. Нагоре не гледам . Не ставам за министър. Нямам широк поглед.
  Същият днес е депутат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK