Езикът и държавата

Карикатурата на Иван Кутузов е публикувана през 2009 г.

© Иван Кутузов

Карикатурата на Иван Кутузов е публикувана през 2009 г.Четвърт век след събитията от късната есен на 1989 г. за българското общество сякаш е по-трудно от всякога да стигне до някакво общо разбиране какво точно ни се случи през тези години. Наричаме ги "Преход", но ги помним преди всичко като каскада от кризи. Няма друг подобен случай в най-новата ни история. България е преживявала какво ли не, но не е живяла 25 години със съзнанието, че се намира в историческа дупка. Кризата поглъща целия ни хоризонт. Българите, сини или червени, протестиращи или контрапротестиращи, всъщност са обединени. Обединени от усещането за провал. Караме се единствено за причините и виновниците.


Вместо за пореден път да анализираме движещите сили на Прехода, да се вгледаме в нещо привидно по-неутрално.


Какво се случи с езика ни през тези 25 години?
Не с езика въобще, а с думите, през които описваме себе си като общество с общо минало и бъдеще. По какъв начин в езика ни са се утаили социалните промени?


Първото, което веднага бие на очи, е, че думите, изразяващи онзи "цивилизационен избор", който уж направихме след 1989 г., до една се оказват вече натоварени с негативни конотации; пейоративизирали са се, както казват лингвистите. Да започнем с "демокрация" – паролата от началото на промените. Явно думата се е усещала като толкова мощна и вдъхновяваща, че дисидентите от Клуба за подкрепа на гласността и преустройството почти веднага след 10 ноември променят името на организацията си на "Клуб за гласност и демокрация". Малко по-късно вестникът на новосформираната опозиция ще бъде наречен знаем как - "Демокрация". Опитите много по-късно вестникът да бъде съживен със същото име неслучайно се оказаха, общо-взето, неуспешни. Още от началото на 90-те сме свидетели на засилваща се тенденция думата "демокрация" да се употребява предимно иронично, с многозначително повдигане на веждите. Някога в."Стършел" публикуваше карикатури с надпис "Без думи", демек картинката е ясна. Днес при гледката на всяко безобразие вместо "Без думи" на глас или наум слагаме етикета "демокрация".


Снизяването най-добре личи в появата на вариации с откровено обидно съдържание, като "демоосрация", "демокрад" и "демокряк". Аналогично низвергване претърпяха повечето думи, обозначаващи стъпките в демонтирането на тоталитарната система. Реституцията роди "реститут" по аналогия ясно с какво, "реформа" придоби неофициална гражданственост като "рИформа", за да се подчертае, че не е това, което трябва да бъде. Не бяха пощадени и носителите на реформаторските политики – по аналогия с "педераст" в езика навлезе "седераст", а впоследствие и "либераст" и "толераст" (обикновено комбинирани със "соросоид").


Езиковото издевателство над демокрацията и пазарната икономика продължи и на геополитическо равнище. Почти изчезналите в късния социализъм термини "империализъм" и "колониализъм" в началото на ХХI се събудиха за нов живот, при това използвани не иронично, а така както Владимир Илич Ленин е искал те да се използват. В обръщение влязоха и новоизковани презрителни назовавания като "еврозелки" и "еврогейски". За предполагаемите родни съучастници на империалистките грабители пък бе реактивиран един псевдо-Ботевски лексикален пласт, където блестят бисери на ярката словесност като "ибрикчии", "родоотстъпници" и "майкопродавци".


Би могло да се възрази, че това е езикът на една политически пристрастна периферия, чието място е кръчмата и нейният виртуален аналог, интернет-форумът. Освен това закачките с брюкселската флора и фауна далеч не са български патент. Проблемът е има ли у нас публична среда, която може да удържи новия български нихилизъм в зоната на емоционалната реч и шоуто. Казано по-просто,


могат ли псувните да си останат псувни, а политиката – политика?


Явно не, ако се съди по успеха на шоуто на Слави Трифонов, което вече толкова години наред не спира да смесва гегове и публицистични тиради. По света е пълно с хумористични предавания, осмиващи политиците, но никъде, доколкото ми е известно, сценаристите на скечовете не застават като морален и интелектуален трибунал, вземащ отношение по злободневни политически въпроси, както редовно правят сценаристите на Слави.


Негативното езиково оцветяване на "демокрацията" и всичко, свързано с нея, е симптом за сериозни дефицити в българската публичност. Най-големият проблем е в това, че езикът в публичното ни пространство е шизофренно раздвоен между една висока евроцентрична норма, чиито изразител по силата на парадокса се оказва на първо място Лютви Местан, и един нисък идиом, вкопан в телесно-физиологичното, според който всичко на тоя свят се свежда до доминацията и притежаването, разбирани както икономически, така и сексуално.


Да си спомним как два месеца медиите, че и самите политици обиграваха с езика на сватбата потенциалната управляваща коалиция. Демокрация – епохата, в която единствено някой някого прекарва. Ето, тук високата и ниската публичност се сливат.


Разбира се, някой може да се възмути, че на фона на липсващите милиарди в държавата сме се загрижили тъкмо за езика и начина, по който се говори. Езикът ни обаче е огледало. И онова, което огледалото ни казва, е че в България уж постигнатият обществен консенсус около демокрацията, пазарната икономика и европейската ориентация всъщност е фалшив, кънти на кухо, на мукава. От едната страна декларативен, префърцунен еврожаргон, от другата – бабаитски попържни и битов хумор. Защо се чудим, че политиците не могат да водят смислен диалог помежду си? Нима в публичното пространство сме видели такъв?


Разбира се, не езикът ни е виновен. Хората са напълно прави да са недоволни от онова, което преживяха през годините на Прехода. Естествено е социалните сътресения, при които едни спечелиха, а други загубиха, да се отразят и върху езиковия образ на "демокрацията". Странното е в алтернативата, която постепенно придобива популярност. За мнозина кризата може да бъде преборена не като излезем от нея, а като превъртим часовника назад. Носталгията по Живковия социализъм има различни измерения и едно от тях е езиковото. Случайно ли е, че в публичното пространство се завъртат рециклирани езикови вкаменелости от времето на социализма? Соцът е на мода. Мартин Карбовски е кръстил предаването си "Отечествен фронт", а новият сезон на ВИП Брадър е под наслов "Образцов дом". Да кажем, че това е медиен трик. Но на какви нагласи този трик разчита? Дали не са учудващо голямо мнозинство хората, които биха се съгласили с покъртителното съждение на онзи анонимен интернет-форумец, който е написал:


"Кво е направил ес за мене, което тодор живков не е искал и нямаше да направи?"


С този правопис.


За правописа е ясно, но откъде идва "граматиката" на подобен манталитет? От някаква природна неподготвеност на българина за демокрацията?! Едва ли.


Вероятно става дума за злощастно съчетание на два фактора. Първият е съзнателната промивка на мозъците, провеждана от архитектите и бригадирите на Прехода. Българското общество трябваше да бъде убедено, че някакви неведоми сили, а не БКП и нейните формални и неформални производни, са ни докарали до това дередже. Виновникът е назоваван с различни имена, но всички те обозначават едно и също. Империалистите, планът "Ран-Ът", неоколониалистите и техните български слуги – това са злодеите, срутили проспериращата Живкова държава и справедливото социалистическо общество. Ако можем да се похвалим с нещо уникално измежду държавите от бившия Източен блок, то е, че у нас комунистите управляваха толкова дълго след падането на Стената, че им се наложи да ни убедят, че ни е управлявал някой друг. Впрочем колкото по-упорито прекръстената Комунистическа партия се проваляше в управлението, толкова повече се тръбеше за това как сме жертва на международния империализъм, корпорациите, Сорос и т.н. През 90-те подобни басни можеха да се срещнат единствено във в."Български писател", издание на председателствания от Хайтов Съюз на българските писатели. После ги подхвана Волен Сидеров, а сега вече ги чуваме откъде ли не.


Другият проблем е в представата за държавност и ред, с която мнозинството живее. Българското общество не помни друг "ред", освен реда на тоталитарната държава. Ред, налаган от многоброен и привилегирован милиционерско-чиновнически апарат. Впрочем именно привилегиите за апарата бяха основният повод за недоволства по времето на Живков. Сега привилегиите са забравени, а е останала носталгията по онази защитеност, която държавата на чиновниците и милиционерите е осигурявала. Явно все още ни е трудно да си представим, че е възможна държава, основана не върху милиционерско-чиновническия апарат на източните диктатури.


Идеята, че има и друг ред, основан върху личната отговорност и гражданското участие, все още ни е малко чужда. Но ако не сме готови да вложим усилия в изграждането на такъв модерен тип държава, значи заслужаваме държавата, в която живеем днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2741 Разстроено

  Ами, май все сме жертви...?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Комунизмът в България е претърпял лека трансмутация в "демократично общество". Хитър е.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Забравяте, че наричаме днешните "немили-недраги" с думата "безродници

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Весело

  Свежо.

  Втората част на Бойкопенчевото изследване задължително да разкаже за езика на хаштаговете и паважно-плакатния жаргон. #Напишигобе. #Инакнямадатечетем.

  #whentheleveebreaks #катсаскъсадигата
  https://www.youtube.com/watch?v=xH-_9cwdLug

 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Весело

  [quote#4:"Lemmy"]#whentheleveebreaks #катсаскъсадигата
  https://www.youtube.com/watch?v=xH-_9cwdLug[/quote]
  Това ми е любимо парче, а мадамите цепят мрака.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Еми малко разнообразие с цепарела.

 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#6:"Lemmy"]Еми малко разнообразие с цепарела. [/quote]
  Един чудесен начин да започнем деня с настроение. Гран мерси.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#7] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Ти по наводненията ли си падаш или по блуса? За мадамите ясно.


  https://www.youtube.com/watch?v=oUHnsPEiRXQ

 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#8:"Lemmy"]Ти по наводненията ли си падаш или по блуса? [/quote]
  Обичам много, ама много тежък метъл.
  Black Sabbath

  http://www.youtube.com/watch?v=cGSXgztLR10

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Езикът е на нивото, на което е обществото!Това се харчи!А кой крив,кой прав в случая не е важно- важното е КОЙ ''ги руча жабетата"!!!

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Много добър, обичаен за автора текст.
  Съгласен съм с всичко с много малки изключения, като:
  Предавания като това на Слави, не са наше изобретения, а напротив, взаимствуван е от несполучливия опит за имитация на най-вече щатски подобни предавания и "оцветен' от нашия балкански патриотарски македонски привкус.
  Причината, поради което това шоу се държи, според мен на неясния като източник на финансиране, независимо или въпреки липсата на възвращаемост на инвестицията и ефекта на ниското културно и политическо ниво на родната публика.

  А истинската причина е посочена от автора съвсем конкретно:

  "Първият е съзнателната промивка на мозъците, провеждана от архитектите и бригадирите на Прехода. Българското общество трябваше да бъде убедено, че някакви неведоми сили, а не БКП и нейните формални и неформални производни, са ни докарали до това дередже".
  Аз само мога да добавя, че ние спомагаме на тези усилия с нашата индиферентност, някакъв криворазбрано високомерие ( няма да падаме до нивото на т.н. политически елит , което ние твърдо считаме за дефинитивно ниско) и някакъв за мен вроден нашенски нихилизъм.

  И още нещо, имаме, може би широко разпространената и по света склонност към обобщения, като "прехода е провален" - вижте каква завършеност и окончателност има тази присъда.
  Истината е доста по-различна според мен - аз бих казал, че резултатите от тт.н. 'преход" не са еднозначни, бих казал че к.п.д. на нашите усилия е неприятно нисък, но има съвсем обективни причини за това и не би било лошо да се посочват, по възможност своевременно и добре обосновано от авторитетни ( като автора например) хора.
  Но пак да си кажа, е теста ми харесва и ако съжалявам за нещо, то е е много рядко четем неговите есета в Дневник.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "могат ли псувните да си останат псувни, а политиката – политика? "
  Може да го ева, нема проблематичност,
  нали сме в демократичност...

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Едно е ясно - Изминалите 25 години са пълна катастрофа, тотален провал и абсолютно разочарование. Фрапираща бедност, неравенство, безработица, морален упадък, престъпност, безперспективност, асоциалност, геноцид над страната.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Доказателството за тоталния упадък на обществото са Г"Е"РБ като първа "политическа" сила, Борисов като "премиер" на Нещо, което подлизурковците наричат лицемерно "правителство", и турбокапиталистът Плевнелиев като президент.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "А3":

  Да, да така е. Преди всичко жертви на самите себеси...

 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Повече от 51% не гласуват, отвратени от индивиди като Борисов и Цветанов. Нещото, което някои наричат "правителство", е на има няма 25% от населението. Лозунгът на Протестна Мрежа от миналата година за Орешарски важи с пълна сила за Борисов, Цветанов и 43 Народно Събрание:

  "Когато отвратените не гласуват, управляват отвратителните!"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#14] от "socialen":

  И ти си доказателство !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#13] от "socialen":

  ИМА едно тестено произведение, наречено "тутманик". 90% преживелите комуносоциализмът на Живков, расли, учили, работили и плодили се по това анормално социално време са носители на същото тестено название, което бе омесено от службите на режима на др Живков под неговото мъдро ръководство, както и от анормалните съветски блюдолизци и петоколонни марионетки от подопечната му партизанска бригада"Чавдар".

  ТЕЗИ ПРОСТАЦИ съсипаха държавата ни, тогава наричана Народна Република, обвързвайки я тясно и еднострано с една недоразвита икономически страна с названието СССР.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "socialen":

  Да, защото всички чувстват клонинга на БКП(бсп) - ГЕРБ, като продължител на пост и неокомуно управленските традиции от едно анормално и неадекватно минало, водено от хора с мозъчни отклонения и престъпни уклони, създали мутрификацията на българския социум, по съветско-руски образец.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ и ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ, едни толкова чужди на българското общество думи, никога неосмислени, камоли превърнати в материален смислов образец на поведение!

  Те, тези думи и техният смисъл, бяха кастрирани, изгаряни и заливани със сода каустик през цял половин век обществени насоки на развитие, което ги превърна в чужди, ненужни и ги превърна в абсурдно безмислени звукосъчетания, неразбрани от никого, защото създаваха впечатление на ненужно животинско мучене...

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ВИНАТА на всички по-горе споменати в коментар #18 под названието "тутманик" е в това, че никога не се възпротивиха на ситузцията, а позволиха да бъдат месени, мачкани и приготвяни за ДНЕШНАТА си незавидна, но напълно заслужена съдба.

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Цитат: "могат ли псувните да си останат псувни"
  http://tantanev.hit.bg/Kozar.txt
  младите идея си нямат какво е псувня, ама ПСУВНЯ ... Как само псуваха едно време ... поне с по 17 глагола, а ме преброявали и 38 !!! Беше нещо като мръсноописание на всичките характеристики и осъдителни дела на субекта както се изрежда в Илиада. Женските клетви (и плача по задушници) бяха в същия стил ... с други по-цензурни глаголи. Загуби се тая"културна"традиция през късния соц

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#18] от "convince": "ТЕЗИ ПРОСТАЦИ съсипаха държавата ни, тогава наричана Народна Република, обвързвайки я тясно и еднострано с една недоразвита икономически страна с названието СССР."
  На цигарената кутия Сталин и Чърчил напосаха относно България - 80 % за СССР и 20 % за Запада. "ТЕЗИ ПРОСТАЦИ" в ТЕЗИ УСЛОВИЯ докараха България до върха на технологиите и разцвет на промишлеността и културата, до просперитет и всенародно благоденствие ... а СЕГА къде сме .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  От капитализъм соц се прави лесно, десетина години и си готов, унищожаваш частната собственост, синури и магазини, който не слуша в кауша и т.н. Обратното обаче е трудна работа и го ядем 25г. на собствен гръб. На един идеите са едни, на друг други, а се оказа, че през тия 50г. на соц сме изостанали и то много. Както и да въртим и да обясняваме, това е. Дето пеят една песен сем.Ампови "а светът зад стената си свиркаше." Свиркаше и се развиваше.

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#24] от "man_un": "през тия 50г. на соц сме изостанали и то много"
  Ами ако нашата посока е била ВЯРНАТА и Запада е изостанал ... а сега тръгва по нашия път, макар и с доста уговорки и условности ?! Като гледам ... на Запад повтарят доста от действията на соца и постигат сега неща , които ние бяхме направили.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  ЕСТЕСТВЕНО е мащабните поскомуноидни безродници и съветско-руски блюдолизци да мислят като теб.
  Защото не си дават сметка за състоянието на централната и вегетативна нервни си системи, тотлно увредени от годините и десетилетията прекарани в социални абсурди, представяйки ги за положителни достижения, поради тази така дълбока нервно-психична увреденост.

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Да, ама икономическата база им е по-различна, а не политически неадекватна и скована от систематични аномалии...
  Ей го Путин вече и сол му недостига... Като почне и хляба, ще понесе сам нагръб саркофага на Ленин да го изнася на площада.
  А Червеният площад, наистина ще почервенее от реки от кръв.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Весело

  Цитат: "възможна държава, основана не върху милиционерско-чиновническия апарат на източните диктатури."
  На друга технологична база е възможна и технологично - полицейска диктатура с банково-мутренски апарат. ... Найс, А ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  Комунизмът в България е претърпял лека трансмутация в "демократично общество". Хитър е.

  -Задължително с кавичките.


 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  Цитат: "именно привилегиите за апарата бяха основният повод за недоволства по времето на Живков."
  +++ Така беше , когато 1989 излязохме по площадите ... обществото не можа да понесе повече 20 коли с перденца на стъклата на задната седалка и "привигилированите" да вземат дефицитни стоки без да киснат по опашки, макар да си плащаха стоките не чакаха РЕД ! Протестите в НАЧАЛОТО бяха за "екология" и за ПОВЕЧЕ СОЦИАЛИЗЪМ, както и за линерализация и "социализъм с човешко лице" - и през ум не ни минаваше възможността да се върнем в някаква отживелица ... като капитализъм и то дивашки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#14:"socialen"]оказателството за тоталния упадък на обществото са Г"Е"РБ като първа "политическа" сила, Борисов като "премиер" на Нещо, което [/quote]
  Що тъй, кой морален закон са нарушили? Това, че предпочитат прагматизма? Или аристократично се гнусиш? Пък уж си социален - ха ха.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кибик":

  БОРИСОВ за 4 години не направи нито една реформа никъде, а само ряза ленти на стари обекти започнати преди него представяйки ги популистки за лично негова заслуга по байтошовски маниер и нагласи пълни с отровен популизъм.
  Затова се носи морална отговорност, ама къде ти...морал у пазвантин.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кибик":

  ПРАГМАТИЗМЪТ у треторазрядниците от ГЕРБ се изразява в приспособяването на огромна АДМИНИСТРАЦИЯ без реални управленски възможности, защото се чака едноличното одобрение на Бат им Боко.

 34. 34 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ГЕРБ са си християн демократи и все повече вървят в тая посока. Останалите още са мотат по рЪзните спектруми на популизмо. Тъй смятам.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 35. 35 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#33:"convince"]ЕРБ се изразява в приспособяването на огромна АДМИНИСТРАЦИЯ без реални [/quote]
  Пълни глупости - гледай резултатите не празните мъдрувания на тоя или оня.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 36. 36 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 759 Весело

  [quote#23:"dark'star"]ТЕЗИ ПРОСТАЦИ" в ТЕЗИ УСЛОВИЯ докараха България до върха на технологиите[/quote]
  Периода 69-75та, по средата тъкмо на 45-89та:
  От едната страна
  Форд мустанг
  Форд Капри
  Шевролет Камаро
  Шевролет Корвет
  Кадилак ДеВил
  Олдсмобил Кътлас
  Ягуар Е тайп
  Ролс Ройс Силвър Шадоу
  Порше 911
  Алфа Ромео Гтв
  Ситроен ДС
  Тойота 2000гт
  Нисан Скайлайн
  ....
  От другата страна
  Волга
  Лада
  Москвич

  За кой точно връх говорим ?

  Eff U Greta
 37. 37 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Авторът не е следил руски форуми затова се чуди на думи като Демокрадци, реститутки, седерасти и толерасти. От 20 години мурзилките в Русия пишат деРмокрация, дермо на руски значи лайно. Думи като толераст и либераст също произлизат от там. целта е ясна, осмиване и принизяване на демокарцията и посочването и като основен виновник за сегашното положение. Камуняките отлично знаят, че трябва да осмиват и обиждат и така да насадят на народа своите виждания за нещата. Нашите местни чугуни просто пренасят едно към едно всички руски тъпотии, като се почне с демокрадцията и толерастията и се стигне до лоботомираните милиционери, всичко са взели от матушката си, както обикновено.

  Няма шики-мики.
 38. 38 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  И авторът разбира се е прав. Лошият език и опростачването са сред основните цели на камуняките. Трябва да направим опит да пресечем тенденцията. Например с игнор и лустрация

  Няма шики-мики.
 39. 39 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И идеални хора няма. Голем проблем в разсъжденията на мнозина: всичко е свръх-свръх превуеличено и свръх на куб идеализирано. Да бе, ама в природата не е така, не боравим с абстракции некви.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 40. 40 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Не мога да повярвам, че го казваш сериозно, пък и настроението ти е весело. Ако смяташ автозаводите "Мерцедес", "Пежо" и "Ролс Ройс" за западно изоставане..., а списъкът им е дълъг-напитки, храни, дрехи, козметика...

 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар №16:"socialen" "Повече от 51% не гласуват, отвратени от индивиди като Борисов и Цветанов"
  Ама че тъпотии плещиш ! Колкото и да съм критичен към Бойко, неговата вина за сбъркания преход е незначително малка ! Главната причина да сме тотално зле е БКП/БСП-кадрите и това, че те управляват България вече 70 години - даже Бойко Борисов и Иван Костов са бивши комунисти, а Бойко дори пазеше бай Тошо до смърта му ! Нямаше отваряне на досиетата в началото на промените , нямаше приет закон за лустрацията , по-късно беше обявен комунистическия режим за престъпен, но комунистите си останаха "чисти и неопетнени" строители(грабители) на най-нова България !!! От комунист християтин не става, камо ли демократ !!!

 42. 42 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 725 Неутрално

  добър анализ, но ще добавя и езика на "нечервевните". Защото, вероятно поради 45 годишни наслоения, а и заради "червената" медийна агресивност, "нечервевните" масово използват "червен" език : "червена буржоазия/аристокрация", "комунисти-експлоататори", "Империализмът на СССР и русия" , "червен фашизъм", "путлеристи", ... това е важно, защото и Русия и "червените" са подложени на критика с "червена" терминология и от една повече левичарска ценностна система -- "долу привилегиите на червена аристокрация!"
  Има и други масово ползвани езикови щампи, напр. "по простата причина"...

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#37] от "Костозомби заразено с костококи":

  Абсолютно вярно. Този език е пренесен от Русия и в България. Сделано в СССР . Дали всичко това е случайно ?!

  klimentm
 44. 44 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#41:"mils5656"]От комунист християтин не става, камо ли демократ !!! [/quote]
  Говориш, разбира се ,смешки - идеологията им има некои доста сходни моменти. Що се от отнася до останалото - какво трябваше да има, преследвания ,а? Да вървите с вилите и факлите и линч наред? Абе усещам, че некои ги дърпа в тая посока- ама виж к'во става в Сирия и Ирак - и там едни така правят.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 45. 45 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Па и ми даде аргумент, че са християн демократи. Има един момент наречен прошка-таковата - на некои напълно непознат изглежда.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 46. 46 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  и трето - хората се променят
  Мразя екстремисти ,ей - собено таквиз дет са склонни на хм глупави неща.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#44] от "Кибик":

  Каква прошка таковата, нали им се даде възможност четвърт век, що нещо се окраде, разтури и разори, ако тез пари бяха вложени както трябва България щеше да цъфти, амо то дивак като види пари почва да вдига палати и да купува превозни средства, да харчи и подхарча, надхарча и захарча докато не ликвидира всичко.
  Това е от ДЖИНСА на "чавдарци" Дако, Мако, Цола,Гюра,Тано, Пеко,Тодар, Боков, Моко, Цоко и т.н. все отбор умници, че и възходящите им подобни...
  Днешните простаци, са си като вчерашните, щото са като свински черва и скачени съдове...Нямат край, а началото им е от Съветите на североизток Димитров, Червенков, Югов и свързано с недоразумението наречено Путин.

 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#46] от "Кибик":

  Я се виж, в огледалото, ако намериш промени обади се пак.
  Човек се ражда такъв каквито са неговите низходящи и си остава такъв завинаги, създавайки поредица подобни възходящи.
  Защото не пасва на пъзела.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  До коментар [#40] от "man_un":
  До коментар [#36] от "lo_ridah":
  От едната страна социалистическа България = роботи, компютри, наука, химия, машинистроене , оръжия, кари, благоденствие, сигурност
  От друга страна сегашна България = безтработица, неизплатени заплати, хора бъркащи по кофите, никакво технологично производство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  "...у нас комунистите управляваха толкова дълго след падането на Стената, че им се наложи да ни убедят, че ни е управлявал някой друг."
  А много от българите са толкова глупави,че им повярваха.

 51. 51 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  Страшно много си в грешка.

  Eff U Greta
 52. 52 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 411 Неутрално
 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Ами навремето имаше политикономия на капитализма, на социализма...време е за политикономия на демокрацият
  На 10.11.1989 г бе извършена народно -демократична революция водена от "здравите сили". Следва преходен период на диктатура на здравите сили и демократичната интелигенция. Следва период на изграждане на материално-техническата и институциалната база на Развитото демократична общество съпроводено с укрепване богатството, личната власт и привилегиите на новите правоимащи членове на правораздавателната система, административната власт и държащите финансовата власт банкери. Предстои все по-пълно и необратимо заздравяване власта на правоимащите и подчиняване на държавните институции на личните им желания. Накрая ще се извърши плавен преход към едно робовладелско общество на тази територия с географското название България.
  Честито.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 603 Любопитно

  Ееее, авторе, как можа да пропуснеш "прИмоция"?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 55. 55 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Още думички от новото и най-новото време:
  цацаратура
  Дребнорибков
  мафия
  #КОЙ
  бълХария
  Маяма (Нолова)
  Боко Тиквата
  Боянски сарай (и боянски султан)
  мъжка секретарка (по Доган)
  почетен председател
  атентат
  Криворазбраната демокрация
  (по Леко Анонимов)
  силикони (сещайте се)
  Мара Отварачката
  СерГей
  nОрешарски
  Мафиянски
  Лостов
  Триглавата ламя
  Празноглавата ламя
  Сидер Ага (Болен)
  матрЯл (по Борисов)
  Хубавото Наде
  Кръгла маса
  Лукавия
  Червени куфарчета
  Назначени капиталсити
  Кредитни милионери
  хиперинфлация
  деноминация (парична, не църковна)
  секта
  сектант (не "секстант", което пък няма нищо общо със секса)
  бЕло (кокаин)
  фондация
  НПО
  офшорка
  Бентли (по Емилия Масларова)
  БелЯне!
  Южен пАток
  цесия
  касиране (на избори, не само на пари)
  Митничарското село
  РевиЗоро (по Емил Димитров)
  Ало, Ваньо...
  "Да се удари", "да се изчака"... (из Тефтерите)
  #ДАНСwithMe
  #Оставка
  червени бабички
  Синята шапчица
  Чшай шукарие
  Чурулике, миче чахе... (по Азис)
  ченге
  кука (т.е. ченге)
  Да дойдат танковете!
  Путлер
  Учтиви хора (запазена марка!)
  зелени човечета (без опознавателни знаци)
  АтомСтройЕкспорт
  Уестингхаус
  вервайте си!
  гледам и не вярвам на ушите си!
  жената болен, децата - и той...
  заменки
  Кой не скача е червен!
  фондация
  бакшиш (таксиджия, напр. Шишо Бакшишо)
  акциз
  бандерол
  цар Киро
  Калинка
  СеРеСе (специални разузнавателни средства, абе - да те подслушват със собствения ти мобифон)
  цецомобил (специално оборудвано МПС за събиране на СРС-та)
  ДжиЕсЕм (GSM)
  ЕсЕмЕс (SMS)
  iSiktir (продукт от гамата на iPhone, iPad и iPod)
  ... ... ... ... ...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поредната тъпня, която се упражнява да подменя понятия и всичко да обяснява с мистичната сила на словото... нейното си слово

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Теллалов":

  ТЕЛ ЛАЛОВ, непомниш ли как поглъщаше многотомните съчинения на другаря Живков навремето или?...

  Я пак прочети статията отново!
  Дано възприемеш нещо, ако неможеш и ти е трудно, викни някой да ти я прочете на глас.

 58. 58 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 395 Весело

  Изключително добър текст. Само дето ще го прочетат хората, които наблюдават потресени ресъветизацията на България. Докато в училищата не бъде въуведен предмет за ужасите на комунизма и тайната полиция, т. нар. Задкулисие ще продължава да бълва отровни глупости срещу реформите, ползвайки думи и риторика от путинските медии. Поздравления за това, че Волен Сидеров е цитиран наред с Н. Хайтов. Не е зле Атака да бъде съобщавана не като националистическа или патриотична партия, а като неокомунистическа такава.

 59. 59 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#23] от "dark'star":
  Ще ти порасне носа като на Пинокио, не се изхвърляй толкова!

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#53] от "rco14365113": "Докато в училищата не бъде въуведен предмет за ужасите на комунизма и тайната полиция"
  +++ Бабите ще помогнат в подготовката на на ученика и по този предмет. Познай на кого ще повярва детето - на БАБА си ... или на учебника?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не съм поглъщал подобни неща. Зубках си физика и химия, струваше ми се и продължава да ми се струва по-стойностно.
  А вие, дето сте ги погълнали, изплюйте ги най-после, стига врещели колко са гадни. Когато нещо ти е гадно, не го държиш постоянно в устата си, не е ли така?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Теллалов":

  ТЕ Ллалов да си неокомуноид не е срамно, дори и пост да си пак не е, но да смяташ, че нямаш увреждания от съпреживял режим на девианти е абсурд.
  Дай си сметка за това и прочети текста отново!

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#60] от "dark'star":

  То затова сме на този хал, щото бабите ни дето са и без основно, са заместили истинското образование, информираност и техния резултат...

 64. 64 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]... на Запад повтарят доста от действията на соца и постигат сега неща , които ние бяхме направили. [/quote]
  очаква се скоро време да произведат Москвич 2140 дефорсиран ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И така, въпросът е: Защото такива сакрални за неокапитализма термини, като демокрация, реституция, реформи и други подобни от този вид, само за по-малко от 25 години се превърнаха в ръсни думи, защо терминът СОРОСОИД е унижаваща ругатня, а такива забравени между 1989 и 2000 година термини, като империализъм и колониализъм, отново се появиха в стария си антикапиталистически смисъл, и защо се появиха термини (термини, епитети, а не просто думи!) като ибрикчии, родоотстъпници и майкопродавци? А аз ще добавя и още един въпрос, въпроса: Защо точно сега, когато България е на ръба на финансово-икономическата катастрофа, се повдига този въпрос? Защо не беше поставен по-рано?

  Въпросите са интересни. Макар да ми се вижда малко наивно да се поставят от човек, който очевидно е от елитарните прослойки на държавата и то от прослойката на интелигенцията. Защото техните отговори лежат на повърхността на събитията, които ставаха и продължават да стават в нашата държвава, но се появиха и по други точки на планетата, макар и в един по-ранен стадий. А техният общ отговор е: Защото езикът на народа отразява неговото битово и социално състояние и е нещо като еманация на неговите социални и общополитически оценки.

  Нима авторът, ако е над 35 години, е забравил какво беше отношението на народа около 1990 и около 1997 година? Нима е забравил, че Тодор Живков беше омръзнал на всички, дори на обикновените членове на БКП, и всички се радваха на неговото падане от власт?

  Но в този период от нашата история надеждите на народа, че и той най-после ще заживее като другите, че свободата, демокрацията и прословутите християнски и европейски ценности, под знамето на които започна неговия безкраен преход, ще доведат до неговото бързо развитие и всестранен просперитет. Вместо това периодът 1989 –2014 година се реализира като период на тотално ограбване на държавата и на народа, толкова тотално, колкото не е било дори и по време на кърджалиите и даалиите от Смутното време. И то от тези, които докато го ограбваха, не спираха да го наставляват колко хубаво нещо са свободата, демокрацията и западните ценности. И той остана беден като църковна мишка, и изоставен като порутена колиба.

  Три пъти народът се опита демократично, чрез избори, да промени отношението на управляващия елит към неговия народ: При изборите след управлението на Беров, при изборите след управлението на Жан Виденов и при изборите след управлението на Иван Костов. И в трите случая политиците и изобщо елитът се подигра с него, като не беше изпълнено нито едно от нещата, които народът искаше и които му бяха обещавани. В същото време в процеса на реализиране на ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ целенасочене няколкостотин хиляди български граждани бяха превърнати в лумпени. А примамливите западни ценности се сведоха на практика до това, престъпнициге да остават ненаказани и ненаказуеми. Поради което нито един от големите грабители на България не получи съответното наказание. И никой не е поне обещал, че ще се справи с това по-лошо и от комунистически терор отношение на държавата към нейните обезправени на практика граждани.

  Това са основните причини за ренесанса на прокомунистическите нагласи между хората, които не познават първите две десетилетия (1944 – 1965) на комунистическото управление, но познават и са потърпевши от първите две и порловина десетилетия неолиберално управление. И ако хората отново говорат за империализъм и колониализъм, то е само защото те наистина съществуват, макар и леко завоалирани под престижни, но лъжливи маски на световни доброжелатели. И защото днешна България на практика е по-колониална по своята същност държава, отколкото бяха в навечерието на Втората световна война такива колонии на Англия, като Канада или Австралия например. Защото три основни елемента от суверинитета на държавата, законодателството, външната политика и външната търговия, са изцяло предоставени на ЕС. А опитите на САЩ да налагат волята си на целия свят, дори когато става дума за вътрешна политика (както е при Сирия), си е баш анджак един най-обикновен империализъм на световно ниво.

  Или, съвсем накратко: Човек мисли и преценява според това, как е принуден да живее. Отрицателните оценки на българите, които са над 35 години, за сегашната наша политическа система са следствие от това, че сега те живеят по-зле, отколкото преди, защото и демокрацията ни, и свободата ни, и разните му там нравствени ценности, които са реални за елита, спрямо него са на практика фалшиви. Сбор от нищо незначещи думи.

 66. 66 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  Благоденствие, сигурност за Човека.
  Ама и ние, както и Иванчо, знаехме кой е Човека. И че Човека даваше туй-онуй на многобройните си слуги, които очевидно не са го забравили.
  Само че, защо благоденствието и сигурността катастрофираха?
  Или тук объркваме некои години и некои причинно-следствени връзки?
  А компютрите май се оказаха компоти, като във вица.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 67. 67 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#13] от "socialen":

  Изминалите 25 години са пълна катастрофа, тотален провал и абсолютно разочарование. Фрапираща бедност, неравенство, безработица, морален упадък, престъпност, безперспективност, асоциалност, геноцид над страната. ..И НИКОЙ не може да отрече , че това е ЗАСЛУГА САМО на моята Партия !!!!!!

  BIG AL
 68. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ако можем да се похвалим с нещо уникално измежду държавите от бившия Източен блок, то е, че у нас комунистите управляваха толкова дълго след падането на Стената, че им се наложи да ни убедят, че ни е управлявал някой друг. Впрочем колкото по-упорито прекръстената Комунистическа партия се проваляше в управлението, толкова повече се тръбеше за това как сме жертва на международния империализъм, корпорациите, Сорос и т.н. ..:))))))))))))

  BIG AL
 69. 69 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#67] от "BIG AL":

  Заслугата е на дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм, който въведохме преди 25 години и който вие да ден днешен пазите като манна небесна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 70. 70 Профил на ралица
  ралица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че това опростачване и стигане до нищото за мнозинството от населението на България е наистина проектирано и изпълнено от (цитирам) “архитектите и бригадирите на Прехода”. Но си давам и сметка, че за това състояние на нещата, дясно мислещите политици имат своята не малка вина. Изказванията им често бяха обикновен популизъм, а така също рядко присъстваше образователна насоченост за това “Що е то демокрация” . Позволиха да се наложи и израза “Е, сега нали е демокрация – всичко може и е позволено”. По напълно разбираеми причини, за нашия народ трябваше да има часове по демокрация. И часове за опазване на културата – морална, езикова ... Знам, че това е трудна работа в години на преход, защото зад подобно говорене трябваше да се скрият много мръсни ходове по прехвърляне на собственост, пране на пари, далавери и др., замислени в проекта на Главния архитект на прехода. Искам да кажа, че “моите” политици не можаха да се преборят (или не проумяха) замисъла на така проектирания преход, те не можаха да бъдат архитекти, оставиха се да бъдат само бригадири. Исками се да кажа нещо и за онова шоу по bTV, но ще се въздържа. Бендът обаче е добър.

  Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си (Конфуций)
 71. 71 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#16] от "socialen":

  Орешарски и Станишко ще не ги мотивираха да гласуват, нали бяха много харни хора?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 72. 72 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"]...докараха България до върха на технологиите и разцвет на промишлеността и културата, до просперитет и всенародно благоденствие [/quote]
  спокойно, не се превъзбуждай. Това си го чул преди 30 години по радиоточката и си го запомнил, ама не си го разбрал. Отнасяло се е за светлото комунистическо бъдеще. По принцип характерно за комунизма е това, че всичко добро неизменно се намира в бъдещето. За това и милиони предпочетоха да изчакат появата на светлото бъдеще и всенародното благоденствие при гадните капиталисти.

 73. 73 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#47] от "convince":

  Незнам как да го кажа по - ясно. Като махнеш думите и теоретизирането , остават реалните неща. Има хора - ако ше ги съдите тогава имат имат право на адвокат и неутрален съдник(ако въобще се налага), иначе става малко халифат(саморазправа)-няма нормален държавник(с всичкия си) , който да допусне подобна простотия в собствената си страна.
  Мойта идея (хипотеза 1) е съвсем тривиална - малко толерантност, ба -инак ако всеки иска всичко да е на неговата, независимо от всичко то тогава к'во? Нон стоп конфликт?
  ПП.(Хипотеза 2) Комунизма от прекомерна грижа този или онзи човек да не се отклони от "идеала", им отне свободата и ги превърна в зависими. Сега в условията на тотална свобода (лична отговорност както казваш) някои не успяват да съ адаптират добре. А нон стоп конфликта не води до нищо освен да се въртим в кръг(хипотеза :Д).Требва да се установи баланса(пак хипотеза) ))

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 74. 74 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пък някои от тъмно синьото са си неоталибан (ако им гледам лидерите и част от форумните изяви) еднакви с комунистите,башка болшевики - хипер ограничени в мисленето и склонни към агресия (но компашън). ЕКСТРЕМИСТИ. Как да се разбере с такива човек без да им стане роб? Ай сиктир :Д

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 75. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  "Но ако не сме готови да вложим усилия в изграждането на такъв модерен тип държава, значи заслужаваме държавата, в която живеем днес."

  Точно! Тук коментарът е излишен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Модерен, не модерен, държавата си е едно и също: инструмент за потисничество при възможен минимум репресивни усилия.
  При държавата винаги има управляващо малцинство и управлявано, формално с права, реално почти без такива, мнозинство. Мнозинството не може да контролира малцинството, не му е позволено и по закон да го прави, може само да имитира някакъв надзор. Малцинството ограбва мнозинството, защото иначе не би могло да го държи в подчинение, не е от едната гола лакомия.
  Та не се хабете да строите нов зандан, след като все за свобода говорите.
  Направете нещо друго, не пирамида с растящи нагоре по етажите привилегии при намаляваща жилищна площ.
  Свободни могат да бъдат или всички, или никой.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Чак връх на технологиите не, но преди имаше един такъв институт по техническа кибернетика и роботика, който в опитната си база на гара Искър произвеждаше истински роботи... за износ. Работил съм там като шлосер.
  Ако бе имало истински, тоест бездържавен социализъм, тия роботи щяха да са плъзнали в цялото производство. Но у нас имаше държавен капитализъм и управниците нямаха файда да автоматизират икономиката и да вдигат жизненото равнище на народа до своето, номенклатурното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 78. 78 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За езика, който използваме сме отговорни ние и също медиите, като голяма част от тях използват силно възбудителни думи и изрази, често звучащи твърде НЕкнижовно, НЕкоректно и ПОДстрекаващо. Това, че изместихме част от комуникацията онлайн и не виждаме човека лично, не означава, че трябва да се държим грубо или като в кръчма. В крайна сметка публичните профили те правят в някакъв смисъл публична личност и дори отговорността за изразяването е още по-голяма.

 79. 79 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В тая статия се говори не за "език", а за "думи" и то само няколко. Очаквах нещо по-задълбочено, а не просто остроумия.

 80. 80 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Заглавието на тази статия просто трябва да се смени на "Е*ати и държавата!"

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 81. 81 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Отново назидателен "експертски" тон за това как българите не са готови за демокрация и "свободен пазар", които обикновено се поставят в знак на равенство, а вече и за децата е ясно, че тези термини трябва да се дават като пример за оксиморон и то на всички езици.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK