А ти какво направи срещу расизма...

Кадър от шествие срещу омразата в София

© Анелия Николова

Кадър от шествие срещу омразата в СофияПетъчното телевизионно участие на Христо Мутафчиев е нагледно доказателство, че расистките схващания не идват сами и винаги са симптом за много дълбоки проблеми с морала. Въпросът е защо не ги спираме навреме? Расизмът не бива да се подминава като някаква "дреболия" или нещо неотносимо, което не ни засяга толкоз, доколкото ние не сме чернокожи президенти или пък роми, или пък хомосексуални. 


В XXI век председател на Съюза на артистите в европейска държава казва, че не му допада американският президент не за друго, вероятно причини могат да се намерят, а заради цвета на кожата му. В крайна сметка той заявява, че не харесва едно човешко същество, понеже се е родило с по-тъмна кожа от неговата. 


Изказване, за което в други страни хора губят работата си
И с право. 


Но, замислете се, Мутафчиев дразни не само с расисткото си изказване, а в комбинация с яростната защита на министър със спорна биография и с агресивните нападки срещу несъгласните хора на изкуството. А спомняте ли си Калина Андролова, която в далечната 2007 г. написа статията "За циганите и д-р Менгеле". Но трябваше да започне да възхвалява Путин, за да се зачудим какво не е наред с морала й, преди това беше интелектуалка с така... по-крайни възгледи, които обаче бяхме склонни да простим. Или самият културен министър Рашидов, който каза веднъж на Валерия Велева, че "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".


Самата технология на формирането на подобно изречение в нечия глава и по-лошо - вербализирането му по време на медийно участие, вероятно има нещо общо с технологията на формиране на желание да кажеш, че "Културата - това са хората, която я правят, в България това са около петдесет души". Или пък да нападнеш полицай. Но ето и най-яркият пример – Волен Сидеров, който не смущаваше особено гражданското общество, докато нападаше джамии и говореше от парламентарната трибуна срещу всички малцинства, но това беше ясен сигнал, че един ден ще почне да ни замеря с бутилки изпод пластмасовата си маса и да обижда западни дипломати по самолетите, един вид - да се превърне в реален проблем.


Расизмът не идва сам, той е симптом за безпричинна омраза


на самовлюбеност, психолозите го свързват с личностни проблеми, като например нарцисизъм. Институциите, но и обществото би трябвало категорично да заклеймят езика на омразата и да го направят просто културно неприемлив. Него, а и хората, които го ползват.


Но какво става в България? Средата е родила мисленето на хора като Мутафчиев, отгледала го е, хранила го е обилно и го е галила нежно всеки път, когато се прояви. Българската среда, в която образовани хора с претенции говорят как искат да се чувстват като "бели хора", как не обичат "цигании", "женски работи" и т.н. Българската среда, в която такива реплики се подминават, а несъгласието с тях води до безкрайни нелепи спорове относно запазване на традиционния български език или просто се подминава като признак на липсващо чувство за хумор. "Сухар е този, не разбира колко е забавно." В най-добрия случай. 


И средата – не, не се оглеждай погнусено наоколо, това си ти


Защо не реагираш веднага, а позволяваш поведението на човек напълно да се изроди? Защо чакаш нападките някак да засегнат теб, за да заклеймиш злото в нечии възгледи? Защо не разбираш, че ако един човек е толкова невеж, че може да се тупа по гърдите в национален ефир, понеже не харесва цвета на кожата на някого, това е симптом, че нещо не е наред с него в ценностно отношение? И че ще се прояви в още много посоки.


Колко по-лесно би било, ако просто спирахме злото в зародиш, откъдето и да идва то - дали от популярни личности или от наши познати. Ако показвахме знак "Стоп" пред такива реплики и оставяхме хора като Мутафчиев да се срамуват в ъгъла. Където им е мястото. Поне докато разберат колко грешат.


Омразата и невежеството не идват сами. Затова по-добре реагирай, докато е време. Изискай оставката на този човек, поискай да бъде глобен, накарай го да се извини, не ходи на постановките му, не си говори с него, покажи му, че чудовищно греши. Не позволявай на България да се подхлъзне в ямата на омразата. Защото тя натам е тръгнала и само ти можеш да я спреш. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK