Ловецът на желания

Като политика, който може всичко

© Надежда Чипева

Като политика, който може всичкоВ специалната тема на "Дневник" - "25 години без Стената", продължаваме поредицата от портрети на Георги Гочев. 


"Мътница"


През 1974 г. Ахмед Доган, по това време все още с името Ахмед Ахмедов, отбива военната си служба в поделение на строителни войски в Шуменския квартал "Мътница". "Другарите му във взвода го уважават и му имат доверие, тъй като в много отношения той им помага", пише за него през месец юли някой си Стайков, лейтенант от Държавна сигурност /Сведенията за досието на Доган са от: Т. Биков, "Досието на Ахмед Доган", С., 2009 г./. Офицерът предлага на своя началник да вербува младия мъж. В края на месец август Ахмед Доган вече е вербуван. "Подписа без никакво колебание", докладва на началника си лейтенант Стайков.
Органите на ДС очакват от своя агент да им донася за противодържавни действия сред войниците в поделението, които са предимно от турски произход. Доган е посъветван да се сприятелява с разработваните лица. Харизматичен, услужлив и покровителствен, Доган се сближава лесно. Доносите валят. В тях обаче не може да се открие нито едно конкретно сведение за реално готвена или извършена противодържавна дейност. Всичко, което Доган издава, са желания. Съкровените желания на своите приятели.


Едно от тези желания се повтаря често – младите мъже искат да се преселят в Турция. Води ги обаче не омраза към България; чували са от свои близки, че животът в Турция е по-добър и там могат да се надяват на по-сносно бъдеще. Съответно, в техните думи и действия няма никаква заплаха за реда; за тях Турция е представа от приказките, красив блян, който осмисля празното и безсмислено време в казармата. Мъжете, които Доган описва в своите доноси, не са диверсанти, а простодушни мечтатели.


Срещу тези доноси оперативните работници помагат на Доган да получи образование и да живее по-добре – дават му пари, намират му жилище, уреждат му работа. Те обаче правят и друго за младия мъж – утвърждават личността му. Израснал без баща в селска среда, която не му дава много възможности да прояви ума си, Доган навярно вижда в органите на ДС семейството, което се грижи за неговото израстване. Затова и доносите, които пише в казармата, като че ли не му тежат; за него те са жестове на семейна дисциплина.


От "философ разузнавач" до "професионален революционер"


През 1976 г. Ахмед Доган става студент по българска филология в Шуменския университет. През следващата година, след ходатайство на службите, той се премества в Софийския университет, където записва специалността, за която от по-рано мечтае – философия. През 1981 г. Доган става докторант на БАН, в секцията по диалектически материализъм, и пише по въпроса за симетрията.


Междувременно органите на ДС разработват план след план за неговото бъдеще. Едни служители го виждат първо студент в ислямския институт на Иран и после духовен водач на мюсюлманите в България; други го виждат оженен за туркиня в Турция или Германия и под прикритието на брачната връзка изведен в една от тези страни като шпионин; трети го виждат във Франция или САЩ като специализант по философия, който краде научни тайни за страната си. Изглежда, че в ДС не знаят какво да правят със своя агент.


Самият Доган обаче знае. Неговото единствено желание е да стане – по собствените му думи - "философ разузнавач". Знае и къде би искал да се подвизава – в Оксфорд или Харвард. Самочувствието на Доган нараства, около него се събират почитатели. ДС, подразбира се, наостря уши. Това, което оперативните работници чуват в квартирата на Доган, прилича на бълнуване. Доган се зарича пред приятелите си, че ще преобърне цялата марксическа философия, че ще лети със специален самолет от София за Москва и Токио, за да изнася лекции, че ще получава хиляди долари за своите думи и пр.


През 1984 г. започва т.нар. възродителен процес и мечтата на Доган за блестяща кариера на Запад безславно пропада. В този момент органите на ДС преценяват агента си като безперспективен и спират да се отнасят към него със специално внимание. Тъкмо когато Ахмед Доган започва да става известен в научните среди – през 1983 г. той публикува в сп. "Философска мисъл" просторна статия по темата за симетрията – официалните власти го преименуват. Той, който при всеки удобен случай изтъква, че се е издигнал над собствената си среда, е третиран като обикновените турци в България. Новото му име е Меди Доганов.


Било защото се чувства забравен, било защото е разочарован, в средата на 80-те години Доган постепенно се отдалечава от влиянието на ДС. По думите на един от наблюдаващите го офицери, агентът се затваря в себе си и често изпада в депресии. "Съзнанието обаче, както и природата, никак не търпят вакуума", пише Доган през 1980 г. в донос за колебанията на свой приятел. Той всъщност коментира особеностите на собствения си характер. Съвсем скоро след началото на "възродителния процес" в самосъзнанието на Доган настъпва промяна. Мястото, опразнено от образа на философа разузнавач, ще бъде заето от образа на "професионалния революционер" (фразата е от споменатия донос за приятеля, който се колебае какъв да стане.)


Доган среща в родния си край неколцина души, готови да протестират срещу смяната на имената. Отново приказките са повече от плановете и действията. И все пак съмишлениците действат – започват да печатат и разпространяват позиви. Много по-способен да изкаже и защити мнението си, освен това със самочувствието на опитен в потайните работи, Доган става лидер на групата. Тя избира да се нарече с помпозното име "Турско националноосвободително движение в България" (ТНОДБ).


Само след няколко месеца службите за сигурност улавят следите на ТНОДБ. Доган е арестуван и осъден на десет години затвор. От неговите показания става ясно, че желанието му да сътрудничи на властта е много по-голямо от желанието му да я разруши – "професионалният революционер" без да се колебае признава всичко и предава всички.


Строителят на обществена симетрия


В началото на 90-те Ахмед Доган претърпява нова метаморфоза. След като излиза от затвора, той учредява заедно с предишните си другари от ТНОДБ партия с името "Движение за права и свободи" (ДПС) и става неин лидер. Доган ще остане начело на ДПС до 19 януари 2013 г., пет пъти поред ще бъде избиран за депутат в Народното събрание, ще участва в съставянето на три правителства, през 2004 г. Георги Първанов ще го награди с орден "Стара планина", първа степен, "за заслуги към етническия мир и демокрацията". Без съмнение, през 90-те години "професионалният революционер" ще се прероди успешно в професионален политик.

В началото на политическата кариера

© Живко Ангелов, Капитал

В началото на политическата кариера


Но на какво се дължи този успех? И не остава ли в новата роля на политика нещо от предишните роли на агента, философа, разучаващ симетрията, и противника на реда? Като че ли остава, при това немалко.


Първо, Доган, както и преди, умело улавя съкровените хорски желания. Така, през 90-те години той ясно разбира, че, от една страна, българските турци желаят да останат по родните си места, но заедно с това се боят от нови изблици на насилие и социална маргинализация, докато, от друга страна, властта се опасява от търсене на мъст за "възродителния процес" и образуване на етнически анклави върху територията на страната.


Доган ще постъпи в тази ситуация по същия начин, по който е постъпил двадесет години по-рано в казармата: ще разпалва желанията и на двете страни. Пред българските турци той ще представя властта като опасна и враждебна и съответно себе си – като единствения защитник от нейните своеволия; пред властта, обратно, той винаги ще изтъква колко крехък е мирът между българи и турци и как той, милеещият едновременно за българското и турското, е единственият му гарант. Благодарение на този подход Доган ще наложи ДПС като монополист върху етническия вот и заедно с това като участник във всички управления след 90-та.


Второто, което политикът Доган почерпва от своето минало, е изкуството да се живее без голяма кауза. Определяйки се като либерал, Доган всъщност търси легитимно оправдание за това, че в обществения си живот може да бъде всякакъв. Тази нагласа ще му позволява както лесно да се свързва с всеки в политическия спектър – от десните сили, към които се включва в първите години след началото на прехода, през партията на бившия цар Симеон Сакскобурготски, с която е близък от 2000 до 2008 г., до бившите комунисти, с които управлява през 2004-2008 г. - така и без угризение да изоставя доскорошните си съюзници.


Ловък в преследването на обществените желания и способен да се плъзга като котка по ръбовете на политическата реалност, само за няколко години Доган ще се превърне от теоретик на симетрията в практик на обществения баланс. След 2004 г. обаче образът му на балансьор става все по-неумерен, прочутата му гъвкавост вече натежава и се изражда в самовлюбен цинизъм. При гостуване в шоуто на Слави Трифонов по БиТиВи през 2006 г. Доган ще каже: "Имаме си обръчи от фирми – те ни финансират, ние им помагаме". Още по-вулгарно ще прозвучат през 2009 г. думите му при посещение в с. Кочан: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансиране в държавата".

Ловецът на желания

© Надежда Чипева


Политикът Доган сякаш взема още и това от предишната си история: успехът го кара да се самозабравя. Репликите му в шоуто на Слави и в с. Кочан много напомнят за времената, в които се е отдал на фантазии за световна научна кариера. Ако тогава символ на нездравото му желание да се изявява пред публика е самолет, с който лети между София, Москва и Токио, за да изнася лекции, то сега, когато се подвизава върху политическата сцена, символ на желанието му за власт е... летяща чиния. "Ако мога, и летяща чиния ще си купя ", казва той през 2009 г. пред любимата си по това време журналистка Валерия Велева.


Уловеният ловец


През есента на 2009 г. партията на Бойко Борисов ГЕРБ печели с мнозинство парламентарните избори. ДПС трябва да остане в опозиция и Доган, който отново е избран за депутат, много рядко стъпва в парламента. Едни говорят, че властта все пак е останала в негови ръце, понеже именно той е издигнал Борисов, и че предпочита да дърпа конците на управлението скрито, от своя сарай в Бояна; други, на свой ред, говорят, че се е затворил за външния свят, че преосмисля цената на властта, че се е върнал към научните си занимания, че пише книга за своя кумир Левски. Така, след 2009 г. се създават успоредно два мита за Доган: митът, че е новият господар на задкулисието, и митът, че преживява катарзис.


Четири години по-късно – неясно дали защото иска да утвърди скритата си власт или защото иска да се освободи и от последните си ангажименти към властта – Доган се оттегля от председателството на ДПС.


Точно тогава обаче, преди да направи стъпката към поредната своя метаморфоза, му се случва нещо, което сякаш го връща 40 години назад, към поделението в "Мътница". На трибуната, на която той ще чете последния си доклад пред конгреса на ДПС, се качва непознат млад мъж, приближава се на метър-два от него, изважда пистолет и се опитва да стреля право в главата му.

Нападението

© Цветелина Белутова

Нападението


Схватката между Ахмед Доган и Октай Енимехмедов не трае повече от десет секунди. Десет секунди – а всъщност почти 40 години. Запитан за мотивите, подтикнали го да нападне Доган, Енимехмедов ще обясни в съда, че някога бил привлечен от харизмата на политика, че виждал в него своя житейски образец, че го обичал и му се възхищавал, но впоследствие се чувствал предаден от него и го нападнал, за да му покаже, че не е недосегаем.


Плод на лудост ли е поведението на младия турчин? Но ако да, защо тогава в тази лудост просветва и съвсем здрава логика? Може би в пламналите очи на Енимехмедов Доган за миг е зърнал гнева на всички онези, чиито желания е уловил, поощрил и в крайна сметка – предал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Тоя продукт на Кремълското КГБ успя да оформи износа на европейски капитали от руската колония България в Московските ненаситни гуши и накрая го почетоха с изчезване от сцената на руските интереси.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Мътница -много добре му отива.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ццццц голям герой тос агент на ДС

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Когато Борисов арестува Доган, елате и ми се обадете!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Авторът не пише за най-големият успех на Доган - създаването и митофицирането на "политика" Борисов.
  Доган направи Борисов популярен и го вкара в голямата "игра" като го направи главен секретар на МВР и генерал-лейтенант.
  Борисов е застраховката на Доган за безгрижен живот.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  Хубав анализ
  Поздравления за автора !
  Това,което Обществото трябва,но няма да чуе е
  КОИ са били тези които са
  ВЗЕМАЛИ РЕШЕНИЯТА ПО ДОНОСИТЕ НА АХМЕД ДОГАН.
  Осветят ли се ГОРНИТЕ ЕТАЖИ НА ДС
  ще се види и КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ СЕГА.
  КУКЛИТЕ дори да изглеждат,че са се
  ЕМАНЦИПИРАЛИ ОТ КУКЛОВОДИТЕ,
  едва ли в действителност е така.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  Метаморфози?!...
  Срамно е, че заиграването на ДС с подобни "личности", доведе до създаването на подобни уродливи формации в политическото пространство на България. Като метастази плъзнаха и убиват всякаква възможност за промяна.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Кой пръв написа за агент"Сава",че бил"най големият политик на България"?Журналиста по пантофи,Мадам В,Валерия Велева,слугинята на олигархията и лично на другаря Тошо Тошев-агент"Бор".Вечно усмихнатата мадам В.е един от рупорите на опростачването в българската медийна среда.Спомняте ли си заглавието изписано на първа страница на вестника на агент "Бор"България уби дете".Аз няма да го забравя,именно ченгеджийската преса държеше олигархията във властта.Борбата с тази мафия няма да бъде лесна,но трябва да започне.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Имам желание да не ЧУВАМ ПОВЕЧЕ за Доган. Ако МИНАЛОТО беше изЧистено , ако имаше лустрация ...искам такива анализи да са въпрос на специализация на историците. И да вървим напред.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#3:"Не вярвам на българските институции и медии."]тос агент на ДС[/quote]
  Агенти 'секакви, този е доносник!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":"Агенти 'секакви, този е доносник!"

  Прав си, брат'чед! Ама кой да разбере?!...

 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Има една брънка, която липсва в статията. Би била полезна. За яснота. Детайли около възродителния процес: подготовка, начало, подход за изпълнение, резултат. Споменът за възродителния процес ще избледнява със същите темпове, както споменът от втората световна война. Докато не остане нито един жив ветеран. Фактите, дами и господа, защото някой съзнателно пропуска отрядите руски и български командоси, потопили в ридания стотици хиляди.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Накратко, едно много вредно човече.
  Покрива се и с личните ми впечатления.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Харизматичен, услужлив и покровителствен, Доган се сближава лесно. Доносите валят."

  Поетично гнусничко..

  freedom is another word for nothing else to lose
 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 892 Весело

  Защо хидроинженерните мъ компетенции са изтървани?

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#11:"batzdravo"]Прав си, брат'чед! Ама кой да разбере?!...[/quote]
  Ами...като така са полирали мозъка на хората, май никой не прави разлика в "малките детайли"

  Малък пример: "Явочниците" (тези в чиито жилища са се състоявали срещи между разните им там доносници, и тяхните водещи офицери от ДС). Тези "явочници" са получили някак си ведомствени апартаменти след дъъъъъъъъълго чакане. Е, не са бии и открити отявлени противници на властта (такива НЯМАШЕ!!!), или са демонстрирали враждебно отношение към нея. Обикновенни хора!!!

  Та...след като получил най сетне жилище, идва няко от работата му, и му казва-"другарите" имат нужда от квартира, в която в определени часове да се срещат с други "другари". Питам КОЙ ЩЕ СЕ ОПЪНЕ И ЩЕ КАЖЕ-НЕ ЖЕЛАЯ В "МОЙТА" ВЕДОМСТВЕНА КВАРТИРА ДС ДА СИ ПРОВЕЖДА СРЕЩИ?!?

  Та нали след седмица две ще го "преразпределят" на работа на гъ*а на географията, и ще му се случат още куп..."неща".

  Сега ги вадят един по един тези "явочници" с табелката "нещатен сътрудник на ДС", за да изпълнят бройките по някой план може би, или по други причини.
  До коментар [#11] от "batzdravo":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трудно е да разбереш индивид който твърди че е интелектуалец-философ, но прави сватби на стадион, ходи с лъскави ризки като тромпетист от ромски оркестър, консултира национални проекти като хидро-инжинер и има най-голямата НСО охрана в държавата.
  Казват че е един от най-богатите и влиятелни хора в държавата.
  Може и сега да е така, но се надявам да не продължи.
  Защото ако продължи такъв индивид да решава бъдещето на България, няма да ни бъде. Точка.

 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Добра аналитична статия. Интересни паралели и причинно-следствени връзки за един талантлив Остап Бендер.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Интересен поглед. Така простичко описано излгежда обикновеният нагаждач и кариерист, какъвто има в почти всяко ведомство. Има такива служители на наглед невзрачни места в щата, които са посрещнали и изпратили много началници. Но въпреки това всеки нов началник идва първо да се допита до тях, защото с тях "винаги може да се говори". Само където на Доган учреждението му е цялата държава. И никога нямаше да има това място, ако обществото не му го беше присъдило, създало легендата и сложило ореола. Ако другите индивиди не ходеха да му правят метани, с презумпцията че "този ще ти свърши работа"

  Mутри, вън!
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не обиждаме Остап Бендер. Той не е бил подлец.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бъдещето на всяка една страна трябва да се решава пряко от гражданите й, не от овластени тайни и явни надзиратели. Страните не са концлагери, или поне не би трябвало да се примиряват да са такива.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Ахмед Доган не е дори и някаква изключителна личност. Посредствен, безскрупулен опортюнист със свръхнапомпано его, успял като плесен да се закрепи в пукнатините и гнилите места на българската политическа система, той по-скоро е диагноза за болестта ни като общество. След като ТОЗИ доносник и шмекер е пример за успял мъж, какви ли са й лузърите на българската нация?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#8:"chicago514"]Кой пръв написа за агент"Сава",че бил"най големият политик на България"?Журналиста по пантофи,Мадам В,Валерия Велева,слугинята на олигархията и лично на другаря Тошо Тошев-агент"Бор".Вечно усмихнатата мадам В.е един от рупорите на опростачването в българската медийна среда.Спомняте ли си заглавието изписано на първа страница на вестника на агент "Бор"България уби дете".Аз няма да го забравя,именно ченгеджийската преса държеше олигархията във властта.Борбата с тази мафия няма да бъде лесна,но трябва да започне.[/quote]

  ++++++++++++++++++++

  Недоумението е че, Мадам продължават да я канят във всяка телевизия (особено Нова) като че ли има договор с тях, и да и търсят "компетентното" мнение по всякакви въпроси.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 24. 24 Профил на ergenekon
  ergenekon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "В началото на 90-те Ахмед Доган претърпява нова метаморфоза. След като излиза от затвора, той учредява заедно с предишните си другари от ТНОДБ партия с името "Движение за права и свободи" (ДПС) и става неин лидер."


  Това не е вярно! Движение за права и свободи на турците и мюслюманите в България, на което е правоприемник ДПС се основа без Ахмед Доган, който беше в затвора и просто нямаше физическа възможност. За лидер го лансира ДС. Основател е един посредствен човек - Неджметтин Хак от Добрич.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цялата политическа система е гнила, поначало.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Любопитно

  Добра работа Георги Гочев става все по-добър!
  [quote#1:"RED MAFIA"] Кремълското КГБ успя да оформи износа на европейски капитали от руската колония България в Московските ненаситни гуши [/quote]
  Е стига де само 10-15% влиянието на руските "доброжелатели" , 10-15% на Турските и останалото е доминиращата геополитическа философия на евроатлантизмът искрената вяра ,че сме на прав път !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 779 Неутрално

  ДПС е създадено по нареждане на ДС, за да се управляват и държат под контрол малцинствата, само че не са преценили добре кого да сложат за управител.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Както и да представят историята на живота му, Доган си остава един МАФИОТ и престъпник. Това, че бил страхотен политик, че бил такъв или онакъв. Изобщо няма нищо общо. Този човек е опасен за националната сигурност на България. И ако българите, генетично не бяха така продажни и подкупни, агент Сава, можеше и да е на едно друго място.

 29. 29 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  През времето на тоталитаризма, професионалното израстване беше по правило свързано с принадлежност към БКП и евентуално-службите. Няма нито един работник или служител, който да е заемал висок пост и да не е бил доносник. Огледайте се и си представете мащаба. Нищо чудно агентът все още да е в дома ви. Умници!

 30. 30 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  еми и на него му скроиха шапка ,когато го заснеха да казва;аз разпределям порциите,и че от депутатите не зависи нищо..; та не мисля че той е на върха на пирамидата,по скоро има доста висок пост а тия баш кукловодите като оня гоцев и подобни те са най опасни защото тоя и да го няма ще си намерят някой друг,мераклии за власт и пари много,измекяри също...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 31. 31 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 538 Неутрално

  АД е полиотик от типа ТЖ - човек на своето време и място, само и единствено възможен заради репресивния апарат, стоящ в основата на генезиса му. философ? политик? вред ли сте..

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ролите мафиот и политик, еле па УСПЕШЕН, хич не си противоречат, а даже си помагат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanso":
  Да, и аз казвам виж фактите. Но всичките. Първо, подкладената от САЩ война на Турция с "панславизма", част от Студената война. Ятаците на "борците за свобода" от Буново излежаха ли си присъдите в български затвор или бяха разменини за наши агенти хванати в Турция? Виж архивни кадри как в Разград посрещат милиционери и поведението на двете страни. Да не се чудиш защо впоследствие бяха създадени "Вътрешни войски" и методите им. Нищо не е само черно и бяло. Не са само руснаците черни. Ал кайда, Ислямска република. Анархията в Ирак, Египет и Либия. Нарко република Косово и Нагла Украйна. А някои не сме забравили кой подкокороса лудия президент на Грузия да започне войната в Абхазия и Южна Осетия в деня на откриване на Олимпийските игри в Пекин.

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най тъжното е че се допусна този нагаждач да изиграе своите игрички. Разбира се той не е единствения, но ми се струва достатъчно опасен, че да може да диктува условия касаещи гражданския мир в страната. А и условно той не може да бъде елиминиран. Вече.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Добър анализ. Посветете и един на "Възродителния" процес. И на много от тогавашните участници,които все още представляват обществени личности.
  П.с. Интересно дали някой ще се осмели да публикува неоторизирана от главния герой биография на Доган приживе?

 36. 36 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не е състоятелен вариантът, че Доган дърпал конците при първото управление на Борисов. Вижте доклада му, когато бе нападнат и после бе дочетен от Местан. Приписа всички смъртни грехове на Борисов. Сравни управлението му с фашизъм, едва ли не. Такава злоба и помия не се изля дори от Станишев и Волен Сидеров.

 37. 37 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ако БКП и ДС не бяха поискали да има етническа партия в България чрез ,която да контролират турския етнос нямаше да има нито ДПС ,нито Ахмед Доган.
  Щеше и да бъде забравен един бивш ДОНОСНИК на службите Ахмед Ахмедов.
  Имената на българските турци щяха да завършват на "-ов" и т.н.
  Това е истината , всичко друго са съчинения.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 38. 38 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#4:"socialen"]Когато Борисов арестува Доган, елате и ми се обадете![/quote]
  Единият е функция на другия.

  Too much цензура Баце.
 39. 39 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#17] от "emi1ian":

  ++++++++++

 40. 40 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Масово във форума са писани глупости. Подхвърлени зрелища на тълпата. Който иска да разбере истината за мотивите, довели до създаването на ДПС, да се запознае с всички обстоятелства, касаещи Възродителния процес. Внушението, че ДС е създала ДПС е гонене на "вещици". А и както стана дума, може и бащите ви да са били агенти.

 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 715 Гневно

  КОГА ще видим дело срещу членовете на ДПС линчували Енимехмедов? Неизвестен извршител? Гледайте от 1:09 натам и ще им видителицата:
  http://www.youtube.com/watch?v=yG8QhJJ6tiU

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Когато някой създава нещо/някого/,трябва да предвиди как да го управлява и когато се наложи-да го спре.
  Защо?
  Кой?!

 43. 43 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Всъщност ДС само инициира поведението на Ахмед Доган.Той може би е имал наистина мечти да стане известен философ,но виждайки реалностите по време на възродителния процес,Доган се обръща срещу своите вербовчици.
  И тази двойна игра му прави лоша услуга.

  Tony
 44. 44 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Стига сте го четкали този престъпник, защо не споменавате за ... "самоубилия" се в сараите на Сава човек? Това ли е "смелият" материал на вашата медия? Я напишете за връзките на Доган с Мултигруп, с водещи офицери от ДС. Какви са тези детинщини?

 45. 45 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Множество "трансформации" в Имената на Ахмед Доган(Ахмед Ахмедов),агент "Сава" и др. ,разузнавателните служби имат достойство,този "Меди Доганов" е нечестен играч и нервен сътезател на политическата арена в България и респективно в Турция.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 46. 46 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добра статия, но защо се публикува сега и кой я поръча ?
  Хубаво беше да се понапише и за личня живот на Доган и да се направи връзка с избиването на комплексите му в политиката и бизнеса. И нали Дневник постоянно пита "КОЙ?", еми ето кой.

  Packo
 47. 47 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#19:"cinik"] И никога нямаше да има това място, ако обществото не му го беше присъдило, създало легендата и сложило ореола. Ако другите индивиди не ходеха да му правят метани, с презумпцията че "този ще ти свърши работа" [/quote]
  Констатацията е точна, но с една поправка - не обществото А Политиците!

  Ще кажеш , ние ги избираме, да ама не да се послушници на Доган.

  С последния - Станишев, чашата на търпението преля!
  За това сега е, разделителната линия която Обществото недвусмислено сложи е - Доган извън властта!
  Мислех , че ще прочета нещо ново, но и от старото припомнено пак ти става тягостно и отвращаващо!

 48. 48 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#43:"Free person"]И тази двойна игра му прави лоша услуга. [/quote]
  Каква лоша услуга???
  След 10 ноември се връща на бял кон, като дисидент и с благословията на същата тази ДС, партия да си създаде!
  25 години във властта и усещането ,че е велик, недосегаем, бог!


 49. 49 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Любопитно

  Гочев в ролята на перач нч биографии или на мадам В.?

 50. 50 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В казармата според ДС е бил вербуван като "Ангелов"
  В университетът е бил агент "Сава"
  а в политическият живот -агент 'Сергей".
  как Доган завлече държавата с милиони с проекта "Цанков камък:,където сега е музей на безумието му
  четирите разработки на Ахмед Доган са свързани с държавният проект хидровъзел „Цанков камък“, че хонорарът е колосален за дейността, и че на Доган липсват знания, тъй като „става въпрос за идеен проект за потенциален инвеститор
  Всъщност за Ахмед Доган са били слаби вербовчиците му след като има три агентурни имена и Държавна сигурност е била "слаба структура" за Меди Доган.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 51. 51 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Весело

  Гоче....диалектическата закалка намирисва от далече бре пич!
  царе сте на психо-кулинарията ... да забърквате говна с мет и замазвате със сметана!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 52. 52 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#36] от "nik_177.":
  [quote#36:"nik_177."]Не е състоятелен вариантът, че Доган дърпал конците при първото управление на Борисов. Вижте доклада му, когато бе нападнат и после бе дочетен от Местан. Приписа всички смъртни грехове на Борисов. Сравни управлението му с фашизъм, едва ли не. Такава злоба и помия не се изля дори от Станишев и Волен Сидеров. [/quote]

  А ти виждал ли си какво ритане става на уреден мач? За пред публиката , де.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 53. 53 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 807 Весело

  Доган направи добра сделка.Много власт и влияние срещу етнически мир.Те,покръстителите,си знаят колко е добра тази сделка.Още повече че не плащат от джоба си,нито 100-те млн. за тютюна,нито разходите по сараите.

 54. 54 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  И един послеслов, донякъде свързан с "точкуването-рейтинга", донякъде за да остана верен на себе си: агентите от ДПС не са нито по-лоши, нито по-добри от агентите в Народното събрание, в публичната администрация, та дори и в Църквата, при това не само висшия клир. Последните, нещо повече, вземат без да създават ръстеж и перспективи, злоупотребяват на воля във всичко, което ви дойде наум и никому-нищо не дават, за разлика от останалите агенти, които не са чак толкова безцеремонни.

 55. 55 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Доган е такъв, защото в България може! Позволяваме го!
  Успяват корумпирани нагаждачи и играчи за сметка на народа!
  Беше определен като най - големия политик в България, сякаш е трудно да се предвиди ролята на зомбирания и дисциплиниран религиозен турски избирател в българската политическа действителност! Останалото е далавера и цинизъм!

 56. 56 Профил на ergenekon
  ergenekon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanso":


  До коментар [#54] от "ivanso":

  Прав сте. Но ДС подмени върхушката на ДПС с агенти. Истинските основатели са в девета глуха.

 57. 57 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  "Всичко, което Доган издава, са желания. Съкровените желания на своите приятели."

  Затова пък, бидейки "инструментът във властта, който разпределя порциите", успява да реализира своите желания в материален план.
  Мисля, че развенчаването на мита "Доган" трябва да започне от изсветляване на имотното му състояние като контрапункт на живота на онези нещастни хорица, които гласуват за него десетилетия наред. За да могат самите те да си направят изводи.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 58. 58 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#56] от "ergenekon":

  Трудно е да се разбере кои са истинските! Навсякъде в обществения живот.

 59. 59 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanso":

  Как така трудно - истински НЯМА.

  Само милиционери, ДС-кадри, комплексари, нагаждачи и тарикати. И всичките - завършени идиоти. За което впрочем им плащаме ние.

 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  В царството на слепите едноокият е цар.
  Доган не притежава никакви изключителни качества. Просто беше оставен много дълго време да си разиграва коня .

  klimentm
 61. 61 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не знам защо се възвеличава Ахмед Доган. Мегаломан и алкохолих. Смятан за най-добрият политик в България. Може и да е такъв , но това говори много зле за останалите. Предимството на Доган? Просто зад него стои много добър и знаещ отбор , който познава много добре историята, политиката и икономиката и се възползва от нея максимално. Не личността Доган, а неговият отбор създават мита за "великия политик". И този отбор не е от необразовани турци. Просто Доган още продължава симбиозата си с ДС ,която той е използвал ,а и тя него. Губещите? Всички нас.

 62. 62 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако махнем всички високопарни думи за този човек, остава един регулировчик на престъпни потоци, в което няма нищо достойно и величаво.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 63. 63 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Уродливия живот ражда уродливи форми.Дайте ми пример с умен и полезен за обществото човек, да е подкрепян така, и да е оцелял сред нас?!Всико добро се е случило ,,въпреки обстоятелствата,,.Докато не дорастем да сме морални хора и на тази основа и народ, ще има такива екземпляри които да изяждат общественото бъдеще.Пък само той ли е?Той е само върха на блатото.Не бива да си правим илюзии повече, нещата са тотално прецакани.Или има тотална чистка по върха на т.н. политически елит или ще гушваме букета все по често.

 64. 64 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Весело

  "Самият Доган обаче знае. Неговото единствено желание е да стане – по собствените му думи - “философ разузнавач”."

  Франк Лойд Райт - философът?
  Не, р’зузнавачът!

  I Want To Believe
 65. 65 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Метаморфози и катарзиси довели до някакво адско изчадие.
  Много добър анализ на личността на Доган.
  Един хитър измамник, който успя 25 години да изгради империя на злото в България. Не и без подкрепата на родните комунисти и техните братушки.

 66. 66 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 761 Неутрално

  От казармата до днес Доган е ''Сава''. Нито за ден, не е преставал да е агент на ДС. Бе назначен от Луканов да ръководи ДПС, за да отбие гласовете на турците от СДС. Чрез фалшиви митове, лъжи и медиини манипулации агентът се превърна първо в политик, после в бизнесмен. За да разполага с гарантирания турски вот, и да задоволи алчността му БКП/БСП/ДС непрекъснато увеличавеше мизата. А, апетита идва с яденето. Всеядството на депесарската клика и простотата, с която управляваха безпросветния си електорат не остана незабаелязан и от ''голямото'' началство в Маскве. Доган пое и ролята на резидент на руските капитали, които текат към братската КГБ. В техните среди поведение тип Ахмет Доган, се уважава/ справка поведението на Путин/. Сокола вече лети над БСП/БКП/ДС, той метафорично, вече е изпълнил мечтата си за ''специални'' полети София - Москва.

 67. 67 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 465 Неутрално
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  "професионалният революционер" без да се колебае признава всичко и предава всички.''
  Професионален предател,това ще е най-точно.И като си помисля само,как години наред и журналисти и политици повтарят какъв невероятен политик е Доган.

 69. 69 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Докато ние се съзтезавахме по 100 човека за едно място в университета, турчулята влизаха без конкурс и със слаби оценки. Лишаваха ни от образование, за да покровителстват такива илитерати като Доган. Във вузовете влизаха с предимство хора, които бяха синове и дъщери на АБПФК, хора от малцинствата, деца на работници и селяни. А ние, които нямахме тези предимства, трябваше да се съзтезаваме за малкото останали места след преференциите. Това беше дискриминация на българите в собствената им страна.

 70. 70 Профил на laicos
  laicos
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хм, бележка към заглавието: по-добре да е "Крадец на желания". Защото за съжаление е успешен. И паразитира върху откраднотото, и все така...

 71. 71 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 464 Неутрално
 72. 72 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Чудесна статия! Открехва лекичко пердето, закриващо формалната част от "кариерата" на АД. За скритата, можем само да гадаем, но е несериозно твърдението, че на ДС ту й хрумва да го насърчи, ту го изоставя, а после пак го лансира...айде бе!?
  Чудя се и защо Ахмед Ахмедов е кръстен Доган и от кого?!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Меди Доганов е завършено менте и лъжа. Алчното лице на свободния българин, отървал се от страха и ламтящ за привилегии и облаги. Така разбирахме прехода, пък сега не ни харесвал...
  Демокрация, пазарна икономика, свободна конкуренция, върховенство на закона, плюем ние на това.

  Чак днес в лицето на Реформаторския блок и о, изненада - на Президента има някаква надежда за опашкарите от двете страни на Дунава. Изборът на Клаус Йоханис в Румъния е също добра новина.

  Navigare Necesse Est
 76. 76 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В статията, която е добра, са пропуснати много съществени факти и "подробности". Като например се посочва, че Държавна Сигурност помага на Ахмед Догсн да се прехвърли от Шуменския университет в Софийския, но не пише, че ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ВСЪЩНОСТ ГО И ВКАРВА В ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, ДС го прави студент ЗАЩОТО ДОГАН Е СКЪСАН НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИТЕ ИЗПИТИ - ИЗКАРВА 2 ПО ИСТОРИЯ!

  Но аз като споменах за изпуснати много важни, ключови фактори от житието и битието на този субект, който определено причини огромни беди и щети на българите и държавата ни имах предвид други пропуснати събития, факти и документи.

 77. 77 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хубави приказки от 1001 нощ!
  А, дали автора е готов за делата, които ще последват?!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 78. 78 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 635 Неутрално

  да, работил за злото, чистото зло - комунизъм

  BG e мини империя на злото.
 79. 79 Профил на ergenekon
  ergenekon
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#77] от "Galata":


  [quote#77:"Galata"]Хубави приказки от 1001 нощ!
  А, дали автора е готов за делата, които ще последват?! [/quote]
  Какви дела, какви 5 лири?

 80. 80 Профил на ergenekon
  ergenekon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "baxter":


  [quote#34:"baxter"]Най тъжното е че се допусна този нагаждач да изиграе своите игрички. Разбира се той не е единствения, но ми се струва достатъчно опасен, че да може да диктува условия касаещи гражданския мир в страната.[/quote]

  [quote#53:"vjacho"]Доган направи добра сделка.Много власт и влияние срещу етнически мир.Те,покръстителите,си знаят колко е добра тази сделка.Още повече че не плащат от джоба си,нито 100-те млн. за тютюна,нито разходите по сараите. [/quote]

 81. 81 Профил на ergenekon
  ergenekon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#76] от "info111":

  Като например ... българката която му беше вярна, ходеше му на свиждане в затвора. След митингите за връщане на имената, която изтърпя всичко ....в квартирата си ...
  Тия ако са биографи на този доносник, да се запитат за нея. Умишлено я оставиха в забвение .... тя именно може да каже много, ако не всичко за доносника философ

 82. 82 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Брееей тоя паша, като го гледам да не повярва човек че съвместява толкова много личности в едно. Неговите съпартиици преживе да му вдигнат паметник че друга държава такава няма.Толкова толеранс на тези служители на ДС.

 83. 83 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "RED MAFIA":

  Какво общо има темата с КГБ и Русия, статията не ги споменава, Доган е агент на ДС, не на КГБ, и е явно че се е вълнувал от турски, а не от руски интересни. А и какви са тия "европейски капитали от руската колония България", и да сме били руска колония при комунизма, днес положението е канадска американска фирма граби златото, американски ТЕЦ-ове фалират НЕК, румънски АЕЦ на френска банка затваря нашия, и даже правителството в прав текст си казва че е "евроатлантическо" и даже антируско. А еврокапитали са миризливите евроцентове с които ЕС корумпира местната ни власт, за да недоизвършва грозни излишни ремонти за милиони.

 84. 84 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#81] от "ergenekon":

  Това, което аз имах предвид е другата страна на този субект, за която много малко или почти никак не се говори, пише и коментира - ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ГРОЗНИТЕ, ОТВРАТИТЕЛНИ ПРЕДАТЕЛСТВА НА АХМЕД ДОГАН.
  Като се започне още от войнишките и студентските му години - и там има една история на колега на Доган, асистент в Шуменския университет, който е следял кариерата и статиите на Доган в София на времето и е бил изключително изненадан от огромната промяна и трансформация на Доган, който от запален и горещ привърженик на правата и самобитността на турското малцинство в България е започнал да защитава ... ТОЧНО ОБРАТНИТЕ ТЕЗИ. Този асистент се е обаждал на Доган да разговаря и го е питал за това му превъплъщение, ровил се е в библиотеката на Шуменския университет за старите вестнижи и материали със статио на Доган И С ИЗНЕНАДА Е УСТАНОВИЛ, ЧЕ ТОЧНО ТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ, ЛИПСВАТ, ПРОЧИСТЕНИ СА!...
  Същият е споделил, .ЧЕ Е ПОСЕЩАВАН ОТ ЛИЦА ОТ СЛУЖБИТЕ И "СЪВЕТВАН" ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ РОВИ И ИНТЕРЕСУВА ЗА АХМЕД ДОГАН... Този човек малко след това Е НАМЕРЕН ЗАСТРЕЛЯН В КЪЩАТА МУ със серия куршуми от автомат "Калашзников" И УБИЕЦЪТ ИЛИ МОТИВИТЕ ОСТАВАТ НЕИЗВЕСТНИ СПОРЕД ОФИЦИАЛНАТА ВЕРСИЯ...- и се стигне до кражбите, корупцията и голямата върволица от негови престъпления - поединично или с други лица от организираната престъпност и ДС. Като участието му в терористични организации, в създаване на етническа партия, в разбиване на автентичната демократична опозиция, участията му в престъпления срещу държавата в ДС активни мероприятия при сваляне на законно избрани правителства с измама и инсталиране на престъпно зависими от мафията, на "Оня списък",...
  За мястото му в неизяснената смърт на дясната му ръка, КЪДЕТО МАФИОТИЗИРАНИТЕ СЛУЖБИ, МВР, СЛЕДСТВИЕТО НЕ ВЗЕХА НАТРИВКИ ОТ ДОГАН, въпреки че "мъжката му секретарка" се е застрелял с пистолет в сараите на Доган, където НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ БЕЗ ДА Е ПРОВЕРЕН ЗА ОРЪЖИЕ!

 85. 85 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 605 Гневно

  [quote#28:"journey"]И ако българите, генетично не бяха така продажни и подкупни, агент Сава, можеше и да е на едно друго място.[/quote]
  И ако не бяха толкова страхливи, той можеше да е на едно още по-друго място !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 86. 86 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#83] от "ramboto":


  ДС, ако все още не знаеш, е генетично свързано с КТБ още от създаването му и особено що се касае до ръководството му Е ДЕ ФАКТО НАПЪЛНО ПОДЧИНЕНО, РЪКОВОДЕНО И КОНТРОЛИРАНО ОТ КГБ!
  Така например десетките милиарди пари и активи, откраднати от ДС - 1-во, 2-ро и 4-то ГУ на ДС най-вече на различни етапи и по различни схеми се разпределят така, че в огромната си част отиват по чужди сметки и фирми на КГБ или такива на назначените точно от ДС и КГБ едри олигарси в България по подобие на руските.

 87. 87 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanso":
  Всъщност Тодор Живков е провиждал опасностите от исляма много преди 9/11. Реакцията му обаче е малко закъсняла и доста неадекватна като методи. Исторически погледнато населението, което живее по нашите земи, е доста хомогенно, въпреки многото "нашествия", минали от тук. Основната част си живее тук от хилядолетия. В самата Турция основната част от хората също са местно население, като т.н. османски турци, дали името на държавата и нацията, са били твърде малко за да претопят заварените местни. Правилният подход за Тодор Живков, от гледна точка бъдещето на България, а също и пред нас сега е, да изтъкваме приликите между християни, мюсюлмани, католици и т.н., нашата обща кръв, независимо от религията. Да се възпитават българи, така че никаква чужда пропаганда да не може да използва религията да ни разделя. Ако това се е започнало непосредствено след 9 септември 44, вместо да се унищожава т.н. буржоазия, да се интегрират мюсюлманите, то преходът към отпадане на турско-арабските лични имена е щял да дойде от само себе си и без насилие. Дай на хората благосъстояние, сигурност и свобода и имената могат да се манипулират по скоро чрез модата, а не чрез тоягата. Факт е, че и досега има българи-мюсюлмани, които се чувстват по-интегрирани с неутрални имена, като Свилен, Звезди, Росен и т.н., и старите си фамилии с добавка -ов, -ев.
  Мда, Тодор Живков и екипа му не успяха, с което проспаха златния шанс в онези години без тотална комуникация като днес. Днес пак това е пътя за интеграция, но той е изключително затруднен от липсата на средства и свободното проникване на чуждите агенти. А това вече носи риск за самото съществуване на българската нация.

 88. 88 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Всъщност пропуснах връзката между интеграцията на т.н. български турци и Доган. Той е пример за опит да се прави интеграция, но чрез ченгеджийски мероприятия, а не чрез открит диалог и честна игра. Затова резултатът го виждаме сега.

 89. 89 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Голяма част от хората които пишат тук искат лустрация.Аз също,но такава за съжаление няма да видим.100% съм сигурен че поне моето поколение/50г./ няма да я дочака.И последните 25 години минаха в надежда че нещо ще се промени но за съжаление промяната беше само за тези които окупираха власта/най-вече финансова/С яд признавам че голяма част от българския народ отново беше излъгана и оставена на доизживяване.Аз мисля че в България се е образувала нова партия,и това е партията на политиците.Тя е единствената която управлява,само се редуват вътрешно кой ще краде и за да не създават голямо напрежение се сменят "драматично" за следващите 1-2 години.Може би моето мнение не е вярно /напуснах България 92-ра/ но нещата "отвън" изглеждат такива.

 90. 90 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanso":
  Не е изпуснато само това! Както пряко - чрез Мултигруп, така и косвено - чрез ДПС и обръчите й, Доган играе една мафиотска и зловеща антибългарска роля в националната икономика. В по-конкретен план в тази статия нищо не е писано за мултака Доган и за "хидролога"(Цанков камък) Доган.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 91. 91 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Разстроено

  ....категорично не споделям мнението на автора на материала за доган по повод 25 години без стената...
  пс: моето поколение е очевидец на всички събития и категорично се противопоставям на изнесените данни за доган като автентични , достоверни и отразяващи обективната действителност! за да не си разваляме настроението , ще ви кажа лека нощ....!

 92. 92 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]След като ТОЗИ доносник и шмекер е пример за успял мъж, какви ли са й лузърите на българската нация?! [/quote]

  Как какви- учители, инженери, лекари...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 93. 93 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Преувеличен читателски интерес към една марионетка. Да се внушава, че този човек е изключителен политик е несериозно, но не и невинно.

  "Winter is Coming"
 94. 94 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#91:"ямх"]моето поколение е очевидец на всички събития и категорично се противопоставям на изнесените данни за доган като автентични , достоверни и отразяващи обективната действителност![/quote]

  "Изнесените данни" са факти от архивите. Противопоставяй се колкото си искаш- но фактите не можеш да промениш- това- първо.

  Второ- ако в nick-а ти се съдържа това, с което аз правя асоциация- отговорът ми е ясен и еднозначен: "И ти моя!"...

  Айде поздрави- оставям те да се "противопоставяш... категорично"...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  На дръндарското хидроинженерче (то в инеженерната камара бъка от екстрасензи, що да не е и Доган) му направили психопортрет.
  Защо?
  След вече 25 години вече не е ли ясно какво е Доган?
  Споменал автора Гочев за някаква публикация относно симетрията във Философска мисъл. Ами г-н Гочев поне от любопитство що не ходи в Народната Бибилотека да я намери тая публикация и прехвърли поне по диагонала да се опита да проумее какви точно философски проблеми относно симетрията са вълнували младия хидроинженер?
  Защото Гочев го мързи и пише портрет да вземе хонорар да си плати тока и мамбото.
  Няма симетрия, скъпи ми авторе.
  И жалкото е не това, че онова нещастно човече от Дръндар дори не може да даде, не осъзнава смисъла и не може да даде смислено определение на думата "симетрия" , жалкото е това че в българските медии мързеливи писачи си вадят хонорарите с няква виртуална, измислена, реалност в която живеем вече 25 години.

 96. 96 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  незабавно - съд и доживотна каторга за ръководителя на организираната престъпна група "ДПС"

  + още едно дело - за подривна дейност срещу устоите на държавата - за него вече една хубава смъртна присъда ще бъде идеална!

  it comes from inside, just listen ...
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 98. 98 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Според мен , авторът не е направил никакъв "анализ", а е подредил внимателно част от фактите от досието на Доган, с което е продължил наблюдаваната от 25 години ДС - опорна точка за героизиране на едни такива сантиментални хубави хора, които били много готини, но направили и някои дребни грешки...
  Нито дума, нито намек, нито нюанс на анализ на гнусната, античовешка природа на мерзавеца - доносник, на подлеца, който не заслужава никакво хабене на мастилото за него, а само презрение и съдебна отговорност за провалянето на човешки съдби преди 89-та и за огромната корупция и безобразни далавери на шайката , хванала в примка българските турци след 89-та за лична власт и облагодетелстване! Милион и половина хонорар? За хидроинженерство? И дори Съд се произнесе, че нямало конфликт на интереси?!... Нагла подигравка и гавра на ДС-кликата с елементарните норми за правила и морал, с милионите българи!
  Материал, като този допринасят само за сгъстяването на мъглата пред младите поколения, в която се скриват престъпленията на комунистическата власт и машата им - ДС!

 99. 99 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Едно време Иван Костов нарече ДПС проклятие за България (цитирам по памет) и бе абсолютно прав.

  chavo64
 100. 100 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За малко да пропусна заглавието, явно вдъхновено от "Ловецът на хвърчила" - жестока обида към добрата литература, каквато този текст не е.

  "Winter is Coming"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK