Европа трябва да започне диалог не с Русия, а с Евразийския съюз

Европа трябва да започне диалог не с Русия, а с Евразийския съюз

© Ria Novosti, ReutersПрепубликуваме от портал "Култура" изказването (под заглавие "Недовършена работа в сърцето на Европа") на Иван Кръстев на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България".


Заглавието и акцентите са на "Дневник". 


През 1999 г., десет години след падането на Берлинската стена, британският дипломат Робърт Купър каза, че нейният демонтаж разделя миналото от бъдещето, както преди това стената е разделяла Изтока от Запада. По думите му падането на стената надмогва традицията на три века международни отношения и налага един европейски ред, в който има баланс на силите, липсват ясни разграничения между вътрешна и международна политика и сигурността се базира на идеята, че всеки зависи от всички останали. Такава бе някогашната парадигма. Сега изглежда, че този европейски ред е погребан в Крим. Знаем това, защото посочените три основни хипотези вече не работят. За европейците днес е немислимо да твърдят, че войната в Европа е невъзможна. Никой не казва, че непременно ще има война, но докато довчера да говориш за война в Европа бе проява на лош вкус и хората казваха: "Четеш много история", днес те смятат, че войната е възможна и се случва на много места в света.
Второ,


макар Европейският съюз и Русия да са взаимозависими икономически, това не изключва конфликта


между тях. Нещо повече, когато едната страна реши да бъде по-агресивна, другата не знае как да реагира. И докато преди 1989 г. конфликтът между Съветския съюз и Запада е за това чий модел за бъдещето е по-добър, сега въпросът, който задават всички, е кой всъщност живее в реалния свят. Помните, че Ангела Меркел каза за Путин, че той си живее в негов свят. От своя страна Путин упрекна европейците, че не живеят в реалния свят. През месец март тази година европейците се изправиха пред въпроса как се възприема европейският ред извън Европа, възможно ли е той да се превърне в глобален ред или останалите го смятат просто за европейски ред. Имам предвид Китай и Индия – какви са причините, поради които те не се притесняват за Украйна. Те казват: "Това са си ваши европейски работи. Глобалният ред не се базира на принципите, характерни за европейския ред. Използването на сила при такива конфликти съществува навсякъде, проблемът е в това, че европейците си мислят, че живеят в различен свят и това е техен проблем, а не наш". Това е нещо важно.


Довчера си мислехме, че нашият модел е универсален, а сега разбираме, че е по-скоро изключение. Това означава, че живеем в друга ситуация. Освен това, ако говорим за силни и слаби страни, обективно погледнато ЕС – без дори да намесваме САЩ – има по-голям капацитет от Русия. Няма спор, че в икономическо отношение Русия има огромни проблеми, и в този смисъл тя не бива да бъде надценявана. Какво е различното днес? До 1950 г. много рядко една по-слаба страна е постигала своите цели, воювайки с някоя по-голяма сила, а след 1950 и 2000 г. в повечето случаи по-слабата страна успява да постигне своите цели, защото при този тип конфликти въпросът не е в това кой е по-силен, а в това кой има по-голяма решителност. По отношение на Афганистан и Ирак американците са много по-силни. Тоест не е достатъчно да мислим за това кой е по-силен и кой е по-слаб.


Струва ми се, че европейците трябва да преосмислят станалото през последните 25 години. Когато разказваме историята на този период, трябва да си дадем сметка, че той се характеризира с четири различни проекта. На първо място проектът за трансформиране и разширяване на Европейския съюз. Второ, проектът, свързан с появата на постсъветска Русия – това е един нов проект, тъй като съществуващият дотогава Съветски съюз не бе национална държава. Третият проект е свързан с


преминаването на кемалийска Турция към посткемалийски период от развитието на страната


Четвърто, казват, че през последните 25 години Европа е много мирна. Разбира се, зависи къде живеете – на Балканския полуостров, в бивша Югославия мирът не бе запазен. За тези 25 години в Европа бяха създадени повече държави, отколкото навсякъде другаде в света с изключение на Африка през 60-те години – в Европа бяха създадени 17 нови държави, търсещи ресурси за своето изграждане – и финансови, и емоционални – търсещи своята идентичност, граници и пр. В постсъветското пространство това не е лесен въпрос. Тези четири проекта са изправени един срещу друг.


От тази гледна точка кризата в Украйна напомня на кризата в Югославия след края на Студената война. В голяма степен Югославия се крепеше на реда и баланса, които създаваше Студената война. Никой не искаше Югославия да се разпадне – нито Изтокът, нито Западът. С края на Студената война обаче никой вече не го бе грижа за Югославия. Същото се случи с Украйна – тази геополитическа амбивалентност беше вкоренена в световния ред след Студената война. Нямаше как Русия да стане част от Европейския съюз, но руснаците не се съпротивляваха на разширяването на съюза. Положението обаче се промени и е много важно да разберем тази промяна. Немският философ Карл Шмит казва нещо много съществено:


"Победителите губят своето любопитство"


Това се случи със Запада след 1989 г., той престана да бъде любопитен, знаехме отговорите преди още да бъдат поставени въпросите, защото отговорите бяха универсални, но не това беше истината. Например, защо през 1990-1991 г. Русия беше по-заинтересована да сътрудничи, да възприеме някои от идеите на мекия суверенитет – защото все още бе Съветски съюз, а Съветският съюз се страхуваше от възраждането на национализма в новите републики и затова бе готов да толерира този мек суверенитет. Не и Русия обаче. Ако се вгледате в развитието на Русия след това, ще видите, че тя се опитва постепенно да се освободи от зависимостта си от Запада. Не бива да забравяме, че Оранжевата революция в Украйна за руснаците е горе-долу това, което бе за американците атентатът на 11 септември 2001 г. През 2006 г. Русия изплати външния си дълг и това бе една от възможностите да поддържа границите си. През 2011-2012 г. стана нещо много важно, което ние някак пропуснахме – уличните протести в Москва. Никой не може да разбере руската външна политика, ако не разбере коя е най-голямата заплаха за Путин – тъкмо тези улични протести. Не е възможно да убедиш руския политически елит, че нещо в този свят може да бъде спонтанно. Когато хората излязат на улицата,


въпросът, който задава този елит, е не защо, а кой стои зад тях, кой ги е пратил, кой им е платил


Това е много важно. По време на протестите в Москва Путин не бе застрашен от загуба на властта, но беше изненадан от реакцията на част от своя елит. Неговият елит бе готов да преговаря с протестиращите, а не да се изправи твърдо срещу тях. След това дойде политиката на национализация на елитите. Руският елит държи банковите си сметки и децата си на Запад. Путин възприе това като заплаха за сигурността.


Сега хората говорят много за Студената война. Този въпрос бе глобален, когато Съветският съюз бе глобална сила. Русия не е глобална сила, но води силно агресивна политика на изолационизъм. Русия се страхува от околния свят. Но каква е разликата между сегашното положение и Студената война? В началото на 60-те години Съветският съюз реши проблема с масовото преминаване на граждани от Източен Берлин във ФРГ, като издигна Берлинската стена. Сега Русия създаде такава ситуация, че украинците да искат да направят стена. Мисля, че като европейци ние трябва да решим как да възприемаме Русия, искаме ли изолация и скъсване на отношенията с Русия, кой ще има изгода от това, дали то ще навреди на ЕС, или ще му помогне. Руската политика в момента е много твърда, руснаците през цялото време се опитват да докажат нещо.


Накрая искам да кажа, че ние трябва да се обърнем към нашите общества. През тези 25 години в самия Европейски съюз се промениха много неща. Умората, това, че самите ние не си вярваме, се отразява на реакциите на Европа. Смятам, че


най-голямата грешка бе погрешният прочит на германската политика


Ако по време на конфликта в Украйна някоя европейска страна се позиционира по-твърдо от очакваното, това беше именно Германия. Идеята, че Германия ще играе ролята на мост между Русия и Запада се оказа мит, тъй като германците разбраха, че са лидер на ЕС. Сега мисля, че става въпрос за това как точно ще изглежда германското лидерство – критично ли ще бъде то към страни като България, Румъния, Сърбия и Гърция. Ще бъде трудно, тъй като разделителната линия няма да бъде по нашите граници, а вътре в нашите общества. Тази изнервеност, умората от прехода, недоверието в елита – всичко това създава атмосферата, в която се осъществява тази нова политическа конфронтация.


Това, което изглеждаше като предимство за Европа, сега прилича по-скоро на недостатък. Европа е създадена, за да бъдат избегнати големи грешки, а не като механизъм, чрез който могат да се взимат ключови решения. Ние сме толкова предвидими, че нашата предвидимост ни поставя в трудна позиция по отношение на всяка провокация. Понякога самият Путин не знае какво ще направи в следващия момент, но знае много добре какво ще направи ЕС. Тази предвидимост е важна и за Европейския съюз, и за Путин. ЕС не може да се фокусира само върху ситуацията в Украйна, защото тези конфликти са много по-локални, отколкото ние сме склонни да смятаме. Естествено, че Путин не контролира всичко, което се случва в Източна Украйна, там има местни хора, които имат някакви взаимоотношения помежду си, те се конкурират за един ограничен ресурс.


Смятам, че


ЕС трябва да започне диалог, но не с Русия, а с Евразийския съюз


защото тогава ще се изправи срещу един проект на икономическа интеграция. Ако ЕС преговаря с Евразийския съюз, той би имал лостове за влияние в страни като Казахстан например, тъй като Путин взима решения, които не се харесват на тези страни. Сега руското общество е силно мобилизирано около националистическата линия и поради санкциите не изглежда вероятно в краткосрочен план Русия да промени политиката си. Русия знае едно – ако сега се вдигнат санкциите, инвеститорите няма да променят поведението си в следващите една-две години, затова вдигането на санкциите не е приоритет на руското правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  С какъв съюз?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Г-8 - Г-7
  Г-20 - Г19
  БРИКС - БИКС
  ЕАС - 0

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, сега трябва Запад да излезе с друга йезуитска хитър и отново (както през 90-те години), за да се опитат да измамят Русия. Точно така!

  Слава Украйне!
 4. 4 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ами че то Евразийският съюз е Русия плюс една две патерички, които в скоро време може да отпаднат.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Аз не зная какво означава Евразийски съюз при громолясващата се икономика на Русия, още преди официалния старт на Евразийския съюз ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#3:"vilson"]друга йезуитска хитър и отново (както през 90-те години)[/quote]

  Хитрият си е хитър. Гладният си е гладен....

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2018 Весело

  Кръстев пак е влязъл в "Захарната къщичка" и се е срещнал лошата вещица.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Приемам обобщените глобални оценки на автора с благодарност, защото сам не бих могъл да ги осъзная.

  подпис
 9. 9 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-накрая нещо по-смислено. Войната В Украйна е сблъсък на икономически интереси на ЕС (доминиран от Германия) и т. нар. Евразийския съюз (доминиран от Русия). Меркел и Путин се карат как да се поделят Украйна и всеки един от двамата си късат парче от нея, кой както може.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 10. 10 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  Има една статия на М. Кирова "Смешно е". Като чета статиите на Кръстев и особено тази се сещам за нея. Смешно е как един социолог и демократ се изявява като неонацист и путинист, защитник на агресор, и да не изброяваме. Смешно е, че се излага по този начин и зачерква толкова години градени имидж и смислени за доста хора текстове, които сега звучат по-скоро съмнително. Смешно е, че един историк и социолог не си дава сметка как "историята" ще "оцени" неговите напъни и как ще бъде разглеждан в графата "беше гениален, но фашист", която графа е много известна от средата на 20 век.

  Жалко е, че той работи в полза на една "Империя на злото". Жалко е, че с целия си четивен опит не е успял да съзре какво тя е. Жалко е, че слабите му религиозни устои го подтикват да направи този социален и житейски избор, обидата му към Бога за това, което му се е случило не е причина да се опитва да причини зло на всички останали, опитвайки се да ги подчини на въпросната Империя на злото.

  Нима иска да ни убеди, че всъщност няма никаква вътрешна красота, която всички досега сме се опитвали да виждаме в него и в думите му, а само грозота,

  съжалявам, че съм толкова директна,

  но възраждането на диктатури с агресивно-империалистически апетити започват да поставят много въпроси на масата, особено когато някой реагира по особени начини

 11. 11 Профил на Johnny Cage
  Johnny Cage
  Рейтинг: 515 Весело

  Кой го взима на сериозно това митническо съюзче?

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Моето заключение е следното. Западният свят трябва да се бори за да запази стандарта си на живот и стандарта си на човешки права.

  подпис
 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Пълна изолация на Русия. ЕС да поканят Беларус и Казахстан за асоцииране

 14. 14 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#0:"статията"]руското общество е силно мобилизирано около националистическата линия и поради санкциите не изглежда вероятно в краткосрочен план Русия да промени политиката си[/quote]
  Руското общество по-добре да почва експерименти с фотосинтеза, ако ще го раздава толкова, хм, "силно мобилизирано"...

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  "Идеята, че Германия ще играе ролята на мост между Русия и Запада се оказа мит..."

  А как се бяха размечтали форумните чебурашки, че "големите" се били "разбрали", че Путин и Обама си били прошушнали нещо, че Меркел била твърдо зад джуджето...

  Германия е една от държавите, които най-непреклонно се обявиха за ЗАТЯГАНЕ на санкциите срещу Русия, ако the Putinites не престанат да се месят с военна сила в суверенна Украйна.

  Германия е икономически колос, срещу който Русия може да изправи ... какво?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сульо, няколко години след рухването на поредния ви експеримент СССР, Европа и САЩ ви изхранваха буквално, за да не умрете от глад и болести.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Германия е икономически колос, срещу който Русия може да изправи ... какво?[/quote]
  Рубли?

 18. 18 Профил на nasshole
  nasshole
  Рейтинг: 402 Весело

  Кфак Расссйа

  !яиссор аз рук
 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 766 Весело

  Иван Кръстев греши за Евразийския съюз ...
  Този съюз няма да го бъде нито от 01.01.2015г., нито след това.
  Казахстан е силно зависим от приходите си от петрол и САЩ, защото 45 % от добивните компании са американски, около 40 са китайски и едва 15 % са руски.
  След изказването на Путин, че Казахстан е измислена държава, и след поуката с Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан, Армения и ..., Казахстан категорично няма да влезе в същза от 2015г.
  Лукашенко и Беларус, са в цунг цванг.
  Ако лукашенко откаже да влезе в съюза, следва украински вариант, ако влезе пак същото.
  Така че на ход е норсултан Назърбаев и той ще ритне столчето ..
  След това Путин ще стане още по-агресивен, от което пък ще бъде свален от власт и осъден по бързата процедура, ако въобще се стигне до съд.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#9:"Жупел"]Войната В Украйна е сблъсък на икономически интереси на ЕС (доминиран от Германия) и т. нар. Евразийския съюз (доминиран от Русия). [/quote]

  Това е все едно WV да се бори икономически с АЗЛК.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  [quote#14:"Дебил от Льонеберя"]Руското общество по-добре да почва експерименти с фотосинтеза, ако ще го раздава толкова, хм, "силно мобилизирано"...[/quote]
  Вчера по руските форуми (след случката в Бринзби) дори патриотите коментериха, че е време Путин да си ходи. Путин се показа като много слаб политик

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Подозирам, че Ес отдавна го втриса от този Евразийски съюз и съм любопитна защо?

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#13:"stanislavdi"]ЕС да поканят Беларус и Казахстан за асоцииране[/quote]

  Беларус - и в НАТО. Да се заформи хубава стена към северноазиатската сатрапия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 627 Весело

  А Путин наспа ли се?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#23:"neznaiko_2011"]Подозирам, че Ес отдавна го втриса от този Евразийски съюз и съм любопитна защо?[/quote]

  Защото най-блестящите икономисти, инженери, мениджъри, юристи, лекари и т.н. са в ЕАС!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Иван Кръстев напоследък много се е загрижил за Евразийския съюз. Миналата седмица ту се кахъреше че "в Кремъл ще съсипят и Евразийския съюз", ту е предлагал диалог между ЕС и този все още несъществуващ съюз.

 28. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Врътки и интриги

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Вижте какво, по време на война икономически съюзи в противоречие с военните не се правят.

 30. 30 Профил на nasshole
  nasshole
  Рейтинг: 402 Весело

  Знаете ли кой е най-големият проблем на руснаците?

  Вярват си!

  !яиссор аз рук
 31. 31 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 766 Весело

  Между другото ЕС, САЩ и другите развити нации, ще обсъждат тази седмица още по-сериозни санкции.
  То сега вия джуджи, ами след като наложат новият кръг от санкции, през 2015 всички държавни компании ще изпаднат в неплатежоспособност (фалит).
  Естествено путинчо, ще се направи на мъж и ще откаже да плаща, и тогава Русия доброволно ще се изолира и ще бъде изолирана от целия Свят, даже и от Китай и Индия.
  Кой ще дава пари на неплатежоспособен и крадлив, че и войнолюбив диктатор.
  На срещата на Г-20 се видя, че нито БРИКС, нито който и да било подкрепящ Русия.
  То и за това джуджи си тръгна разсърден.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 32. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#26:"Росфалитнадзор"]най-блестящите икономисти, инженери, мениджъри, юристи, лекари и т.н. [/quote]

  ... са там където им плащат най-много. Сега това е САЩ, в бъдеще... ще видим. Само наивниците вярват че някой ще предпочете идеология пред пачка. Капитализъм, какво да правиш.

  Евроатлантида
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#26] от "Росфалитнадзор":

  Не е така. Румен Гечев е още тук!!!

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#32:"sa6"]... са там където им плащат най-много. Сега това е САЩ, в бъдеще... ще видим. [/quote]

  http://rabota.yandex.ru/salary.xml
  менеджер в Масква - 52 000 Рубли. По днешния курс 59.44 това са 875 Евро. ХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  те първо да го учредят евроазиатския съюз, пък после ще говорим за диалог.
  казахстан е твърдо против всякакво обеднинение под форма различна от търговската/икономическата, тоест запазване на сегашното статукво.

  zenrus.ru
 36. 36 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#3:"vilson"]за да се опитат да измамят Русия. [/quote]

  До коментар [#3] от "vilson":

  А руснаците, Путин, Рогозин са толкова умни, че ще се хванат на "лъжите" на запада?

  Ама ти сериозно ли или в пасолството на РФ си мислите, че ние "ядем доматите с колците", ако мъ разбираш?

  Русия се "прекара" яко като се опита да се противопостави на целия развит свят. Тук не слагам разните държави от тухления сват (БРИКС). Когато бяхме т.н. социалистичеки блок не можахме да се преборим с "гнилите" капиталисти, та сега ли когато дори България не е на страната на Русия.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 37. 37 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#34] от "Росфалитнадзор":

  аааахаха, верно как го изкопа това

 38. 38 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 527 Весело

  Статията звучеше сериозно до ето това изказване:
  "Смятам, че ЕС трябва да започне диалог, но не с Русия, а с Евразийския съюз" - абсолютна безсмислица....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  О, "бедни" ми Кръстев! Защо ти трябва да мислиш? Защо ти трябва да имаш мнение? Защо не се вписваш в чалга-отбора, брато? Между другото, бил си фашист и путинист. Бря, вярно ли? Ле-ле-е, ако продължаваш в този дух, скоро верните, правилни сили, няма да те публикуват, драги.

 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  "Това е все едно WV да се бори икономически с АЗЛК."
  Няма АЗЛК.
  https://www.youtube.com/watch?v=pn0Vw55g1cc

 41. 41 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 972 Неутрално

  абе една по височка ограда на изток няма да е излишна

 42. 42 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#36:"Чарли.Минсельхоз"]та сега ли когато дори България не е на страната на Русия. [/quote]

  България винаги е била срещу Русия.
  Но въпросът не е в България. въпросът - когато войната ще започва. Мисля, че в следващите 2-3 години.
  Западът не иска да спре. Това беше няколко пъти в миналото.

  Слава Украйне!
 43. 43 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Неутрално

  http://chitanka.info/text/8364/25#textstart

  Публикувано е в България още 2006 г.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росфалитнадзор":
  [quote#34:"Росфалитнадзор"]менеджер в Масква - 52 000 Рубли. По днешния курс 59.44 това са 875 Евро. ХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХА[/quote]
  Лелеее, като имаме предвид и РРР, няма да се весне кьорав руснак по курортите тази зима. Кеф

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 48. 48 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#42:"vilson"]когато войната ще започва[/quote]
  Още ли плашите децата с ядрена война, ако не си изядат кашата или не заспиват на време

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 49. 49 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#43] от "graoveca":

  https://www.biblegateway.com/

  писано е преди повече от 2000 години, и говори за Северна федерация и за воюната между "севера и юга",

  е, слава Богу, ние не сме никак на север, така че дгд

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#43] от "graoveca":

  http://thebibleunitarian.org/articles/prophecy/armageddon-place-or-event

  като изключим, че никаква Африка няма в цялата история

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  [quote#34:"Росфалитнадзор"]менеджер в Масква - 52 000 Рубли. По днешния курс 59.44 това са 875 Евро. [/quote]

  Горе-долу толкова изкарва един германски бачкатор за 1 седмица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rozalina":

  Ако тук почне война, приготвяй фереджето

  Евроатлантида
 54. 54 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Г-н Кръстев, диалог се води с нормални хора, в нормални държави. В Русия, подобни индивиди са рядкост и тя не е нормална държава. Така че, единственото спасение е пълна изолация.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 55. 55 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#53:"sa6"]Ако тук почне война, приготвяй фереджето[/quote]
  Защо бе?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 56. 56 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#55] от "Rozalina":

  справка - една демократична държава, която започва с К и завършва на -осово. Ако някой си мисли че една телена мрежа и 5000 войници с ръждясали пушки ще спрат ислямизираща се Турция, ИД, шиптъри, афганци и т.н. е крайно време да се събуди.

  Евроатлантида
 57. 57 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе лека полека, за 20-30 години, европейските лидери и пропаганда ще започнат да влизат в реалния свят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 58. 58 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Според мен този анализ изначало е сбъркан, защото разглежда ситуацията по-скоро от икономически характер.
  Ако е така следващата стъпка е анексирането на т.н народни републики в източна Украйна, защото там са ресурсите.

  Но моето мнение е, че за Путин, т.е за Русия самата идея, че може да има обща граница м/у Русия и НАТО е истинската първопричина. Като тук вече може би малко залитам към конспирацията, защото не е ставало въпрос Украйна да се присъединява към НАТО, но това е следващата напълно логична стъпка след асоциирането към ЕС.

  Предишните войни които спретнаха руснаците целяха абсолютно същото.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 59. 59 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "sa6":

  Тая опорна точка за Турция не минава в този форум, пробвай в друг.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#56] от "sa6":

  я си прочети Библията пак, щото мен ми се струва, че ти отдавна си сложила.... соц-забрадката , което е малко кофти, макар и по различен начин от фереджето

 62. 62 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Весело

  Как не се сетих! Само това ни трябва. Да преговаряме не с една, а с три азиаски дикатури наведнъж. (настроение - иронично)

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 63. 63 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  филма "Игрите на глада" ще го дават ли по руските кина

  Birds of a feather flock together.
 64. 64 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2234 Любопитно

  [quote#53:"sa6"]Ако тук почне война, приготвяй фереджето[/quote]

  До коментар [#53] от "sa6":

  И ти май нещо взе да мъ плашиш, а?
  Не си случила на човек. Нас не ние страх от руснаците (особено почерпените и в отпуска).
  Панимаеш?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 65. 65 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#58:"Канасубиги"]Но моето мнение е, че за Путин, т.е за Русия самата идея, че може да има обща граница м/у Русия и НАТО е истинската първопричина. [/quote]
  Глупости.
  Естония, Полша, Латвия, Норвегия, Литва в НАТО. Тези страни имат обща граница с Русия.

  Слава Украйне!
 66. 66 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 766 Весело

  Дневник,
  предлагам ви към описанието на всеки регистриран потребител, под рейтинга да се изписва град и държава на ИП-то от което се дращи.
  Така ще бъдат безапелационно разкрити мурзилките и да не им обръщаме внимание.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 67. 67 Профил на BIGMъни
  *****
  Разстроено

  [quote#31:"ironhorse"]Между другото ЕС, САЩ и другите развити нации, ще обсъждат тази седмица още по-сериозни санкции. [/quote]

  Европейският съюз е пред рецесия, дори немската икономика догодина се чака да порасте с под 1%, нови санкции ще ни направят като Япония, рецесията тропа на вратата ни, а Обама ще е доволен да го види!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#42] от "vilson":

  въпросът - когато войната ще започва.

  Според някои тя Е започнала.!
  ("санкции" може и да са част от войната,
  като тактика)

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 71. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#68] от "sa6":

  айде вече почнахме ли с псевдомесианските напъни. "путин" щял да защитава християните... от мюсюлманите, гив ми а берйк моля ти се. тоя апокалипсис почва да ми идва в повече

 72. 72 Профил на BIGMъни
  *****
  Неутрално

  Германия отново ще направи поредната световна война, Меркел е точно като Хитлер, има нужда от жизнени пространства на Изток!

  Комсомолката от ГДР се оказа изпечен политик, умее да се нагажда по силните на деня!

  Но немската икономика най-много страда от руските контрасанкции, вече Опел и МАН пратиха работници от конвейра в неплатена отпуска, драстично намаление на продажбите в Русия ...

 73. 73 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 963 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Когато хората излязат на улицата,

  въпросът, който задава този елит, е не защо, а кой стои зад тях, кой ги е пратил, кой им е платил

  Това е много важно. По време на протестите в Москва Путин не бе застрашен от загуба на властта, но беше изненадан от реакцията на част от своя елит.[/quote]
  Всяка прилика с кабинета Орешарски НЕ е случайна!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Евразийския съюз
  --------
  Джуджи кажи Ге-3

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 76. 76 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#0:"статията"]За европейците днес е немислимо да твърдят, че войната в Европа е невъзможна. [/quote]

  Защо да е немислимо? Война в Европа е невъзможна. Виж, война на Европа с разни азиатски безумци не е...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 77. 77 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#66] от "ironhorse":

  Идеята е хубава,но падне едно лъжене!!!

 78. 78 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  макар Европейският съюз и Русия да са взаимозависими икономически, това не изключва конфликта
  За да защити интересите наСАЩ-и на група финансисти -
  Все повече се замислям за "независимата"политика на ЕС и чии интереси защищава -едно е сигурно .не са на гражданите от ЕС

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3467 Любопитно

  Бря!

  Върховният вертикалник на сср2
  подминава наставлява подминава...
  като малка гара:

  Суверенни държави в Европейския Съюз и самия ЕС
  Други Суверенни Европейски държави
  Северно-Атлантическата Организация за Отбрана НАТО
  Суверенни държави в Азия
  Суверенни държави в Америка... и Австралия.

  Длъжни, значи, всички те - путлер все да слушкат.
  Все!

  "Европа трябва да започне диалог не с Русия,
  а с Евразийския съюз"

 80. 80 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  Горките, сега и Кръстев ли стана мурзилка? Хич не ви е лесно, пътеводните ви светлини нещо ви изневеряват. Да не би да е чел нещо подобно и това да е дало отпечатък върху размислите му?

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russia-the-worlds-second-largest-immigration-haven-11053

 81. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#68] от "sa6":


  [quote#68:"sa6"]Няма нужда да се плашиш от мен, защото мен няма да ме има когато ислямистите дойдат за теб... [/quote]Най-вероятно и Путин е успокоявал така украинците,преди да им прати главорезите на Рамазан Кадиров.

 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2853 Весело

  Реално Евразийският съюз съществува толкова реално и толкова стабилно,колкото и нашият Реформаторски блок.

 83. 83 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мамка му !!! Токова много думи за да не кажеш нищо смислено. А пък аз се опитах да прочета това докрай. Трябва ше да спра ето тук:
  [quote#0:"Дневник"]Сега изглежда, че този европейски ред е погребан в Крим. [/quote]То европейския ред наистина бе погребан, ама 15 години по-рано. В Косово. Сега берем плодовете (горчивите). Всичко което се случи след него в постсъветското пространсво е засято тогава. Просто сега започва да дава плодове.

 84. 84 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "vilson":

  руските политиции както обикновено бламират собствената си държава и после се сърдят на другите. За пред хората де, иначе си живеят екстра те самите.

 85. 85 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#42] от "vilson":

  Ако войната не започне, вие руснаците не може да живеете в мирно време? Винаги ви трябва враг, а пък ако няма такъв, си измисляте враг с партиен билет.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 86. 86 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#70:"selianin"]въпросът - когато войната ще започва.

  Според някои тя Е започнала.!
  ("санкции" може и да са част от войната,
  като тактика) [/quote]


  Говорейки за "горещата фаза". С ядрени ракети и изгорена земя.

  Слава Украйне!
 87. 87 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 458 Неутрално

  2-3 години преди войната.

  Слава Украйне!
 88. 88 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#86:"vilson"]Според някои тя Е започнала.!
  ("санкции" може и да са част от войната,
  като тактика) - цитат на коментар #70 от “selianin”

  Говорейки за "горещата фаза". С ядрени ракети и изгорена земя. [/quote]

  Това няма да е началото, а края на войната. 22 минути след първото натискане на "копчето", последната балистична ракета ще "кацне" в целта си. И няма да остане нищо и никой на тази планета.

  Евроатлантида
 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  Евразииският съюз е само една фикция в главата на кагебиста.

  klimentm
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  Русия не може без съюзи,начело на които да стои,кога насила,кога доброволно.Била е Империя,стана СССР,после дойдоха СИВ и Вършавския договор и все те командват.Сега не могат да преглътнат факта,че вече няма кого.

 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Весело

  Довчера си мислехме, че нашият модел е универсален, а сега разбираме, че е по-скоро изключение. ...

  И кога го разбра това, Кръстев?
  Хънтингтън публикува бая книжка точно с тази теза преди ... 20 години

  Това, което изглеждаше като предимство за Европа, сега прилича по-скоро на недостатък. Европа е създадена, за да бъдат избегнати големи грешки, а не като механизъм, чрез който могат да се взимат ключови решения....

  А това пък от къде изскочи?
  Еврозоната не е "ключово решение", а само да се бяга от големи грешки? Или разширението, най-вече на югоизток?
  Това ключово решение ли е или бягане от голяма грешка?
  Или Търговското споразумение с Щатите, което се сключва от ЕС, като субект? Това ако не е "ключово решение", то ... къде би посочил Кръстев "бягането от голямата грешка", което би се целяло с него в този му вид?
  Айде стига, бе, Миме!

  А за "идеята" да се водят някакви "сепаратистки" разговори с останалите от Евразийския съюз ... тази идея надали е нова.
  И за сведение, (надали на Кръстев, той съм сигирен, че поне е подочул) ... още при конфронтацията покрай Сирия в Казхстан, а и не само там, се надигна вълна от "предупреждения", че ще им "вбиват клинове" по етнически и верски признаци. И си подгониха НПО-тата.
  Кръстев най-малкото би трябвало да се поинтересуват как възприеха в същия този Казахстан и няколкото "стана" наоколо миналата година новата отговаряща в Държавния департамент за Централна Азия. И на кои аспекти от биографията и акцентираха в публикациите, да не кажа оплюването, по повод назначаването и.

  Приказва си Кръстев ... Лаф да става!
  Ама поне лафът да беше съдържателен, а не чесане на езици ...

 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3234 Разстроено

  До коментар [#59] от "Rozalina": "Тая опорна точка за Турция не минава в този форум, пробвай в друг."
  "ТОЗИ ФОРУМ" не е венец на мъдрост, а печат за русофобия и апогей на туркофилия. На практика Турция НЕ е препятствие за ИДИЛ и може да изгори за седница в ислямисткия пожар = никакво НАТО не може да им помогне, зашото НЕ е ВЪНШНА заплаха, а преднамерена вътешна политика с огромна подкрепа в самата Турция. Проблемът е за нас - ние сме на пътя на ислямистите ... и ние ще ги спрем.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "Росфалитнадзор":

  И не само това! Огромна територия, природни ресурси и геграфско разположение като център на света.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 94. 94 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#92] от "dark'star":


  [quote#92:"dark'star"]"ТОЗИ ФОРУМ" не е венец на мъдрост, а печат за русофобия и апогей на туркофилия[/quote]Пак се пообърка Танюююю!Да си против Путин далеч не сте прави русофоб.А за тукрофилията нямам думи!Русия и Турция имат общи интереси в България и не е случайно,че ДПС и БСП да сиамки близнаци,слети един в друг

 95. 95 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  "ЕС трябва да започне диалог, но не с Русия, а с Евразийския съюз"

  старо правило е да не се преговаря с терористи

 96. 96 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Доста добра статия на Кръстев, далеч над нивото на форумната менажерия. Един от нея, чел, недочел, измъдрил следния дълбокмислен коментар

  [quote#1:"Norman Granz"]С какъв съюз?![/quote]

 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3234 Весело

  До коментар [#94] от "yanne": "Пак се пообърка Танюююю!"
  Яни, ти си сериозен коментатор и нямам предвид сериозните. Да разделим нещата!
  - Пуин не е Русия, но Русия преживява епоха на "нашизъм" под знака на Путин.
  - Относно геополитиката се забелязва сближение на позициите на Русия и Турция не само относно България. Ердоган и партията му по много характеритики са сходни на Путин.
  - Относно БСП/ДПС въобще не са сиамски близнаци, а единосъщни = помниш израза "футболист, артист и турчин-комунист". По-скоро ГЕРБ/БСП са сиамски близнаци ... и то скарани за кафеварка.
  никога не сме на едно мнение , но не си противоречим, а се допълваме -така го възприемам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Злоба,омраза, това виждам аз в така в нареченият форум на Дневник. Кой беше казал ,че гледаме борба на комунистите срещу комунизма....и е прав.Минавам поглеждам,прочитам некое постче олигавено с разни чудати епитети като мурзилки чугуни джуджета и т Понякога хвърлям едно камъче в блатото и се чува едно бълбук след което се разнася тежката миризма на ненавист ,опростенчество и грозни обиди.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 99. 99 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#96] от "wallenstein":
  Доста добра статия на Кръстев, далеч над нивото на форумната менажерия. Един от нея, чел, недочел, измъдрил ....

  Той чел, недочел ... как да е ...
  Ама вий ... какво прочетохте, та го зовете това "статия"?
  Те ви баш под заглавието к'во са мъдри:
  ...изказването (под заглавие "Недовършена работа в сърцето на Европа" на Иван Кръстев на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България"...

  Аз лично съм притеснен по-скоро от нивото на конферентната менажерия, на която им ги е сервирал тези Кръстев.
  Той не е от глупавите, та се е отнесъл съответно на менаже ... опс! ... на аудиторията!

  Европо, внимавай к'ви кадри си отглеждаш по Конференциите!
  Че после има да се чешемЕ по репите що станА и що мат'рялът са цупи и мърмори ....

 100. 100 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#99] от "xm...":

  Не съм съгласен с вас. Кръстев всъщност ни казва, че европейците трябва да станем по реалистични в отношението си към Русия и следва да приемем, че т.н. универсални ценности, в западноевропейската им трактовка, не могат да бъдат идологическата база при градежа на тези външнополитически отношения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK