Първата реч на първия свободен митинг: Стига диктатура, искаме свобода и демокрация

Петко Симеонов държи първата реч на митинга

Петко Симеонов държи първата реч на митингаНа 18 ноември 1989 г. на площада пред "Св. Александър Невски" е първият свободен митинг след 45 години комунистически режим. Първи говори Петко Симеонов - социолог, дисидент, член на Клуба за гласност и преустройство, няколко дни по-късно учредител на СДС. Речта, която той пише, е приета от управителния съвет на клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България и е прочетена от името на Клуба. Тя става един от документите, които ще послужат за подготовката на учредителната декларация на СДС. "Произнесох я с голямо сърцебиене", казва днес Петко Симеонов.


Обявата за първия свободен митинг

© Omda.bg

Обявата за първия свободен митинг

   
Граждани,


Отдавна сме разбрали, че обществото, което наричаме "развит социализъм", не е нито развито, нито социалистическо. Това е едно диктаторско, тоталитарно общество, което в името на илюзорното красиво бъдеще съсипа живота на няколко поколения. На мястото на буржоазията дойде една нова потисническа класа – класата на апаратчиците, класата на номенклатурните кадри.

Ние днес сме щастливи от свалянето на Тодор Живков, от смъкването на този, който предизвикваше ужасен страх сред подчинените си, който предизвикваше присмех и срам сред народа. Щастливи сме, че се намериха хора и институции, които свалиха от власт този диктатор.


Но нека не се радваме прекалено. Той си отиде, като ни остави тежки икономически, политически и нравствени проблеми. Страната е в криза. Останаха си празните магазини, всезнаещите началници, безпразничното казармено всекидневие, съсипаната индустрия, замърсената природа. Той си отиде, но системата остана. Остана практически непокътната и господствуващата номенклатурна класа. Номенклатурата владее и в момента държавната собственост, тя владее средствата за масова информация, в нейни ръце е репресивният апарат. Някъде там, в нейните кабинети, в нейните вили и резиденции, на скришно от народа се решават нашето всекидневие и нашите съдбини.


Сред номенклатурата, разбира се, има и свестни и почтени хора. Хора професионалисти, защото и управлението е професия. Без тях държавата не може. Тези хора са наши съюзници в борбата за демокрация. Ние сме заедно.


Но сега става дума за господствуващата класа. Не е вярно, че е имало ръководна роля на партията. Имаше груба лична диктатура на Тодор Живков. Не е вярно, че властта е народна. Властта е номенклатурна.


Видяхме ги що за образи са по телевизията вчера на сесията на Народното събрание, където малцина имаха моралното право да говорят, а от останалите нито един не намери куража да се покае. Гласуват енергично и едновременно като на масови гимнастически упражнения, а някои излизаха и безсрамно се оливаха. Сякаш не виждат събудения народ, който с пълно гърло вика: "Искаме отчет за всичко! Искаме плурализъм!"

Площад "Св. Александър Невски" на 18 ноември

© Omda.bg

Площад "Св. Александър Невски" на 18 ноември


Днешният наш митинг беше обявен още миналата събота – на другия ден след Пленума, когато на родения в Правец беше даден правия път. Номенклатурата постоя пет дена като ударена, тя наистина получи тежък удар, и хукна да организира и тя митинг. Той стана вчера. Не беше лош.


Номенклатурата иска да си запази привилегиите и властта, да я кара, както досега, затова когато разбра, че ние – независимите сдружения, сме организирали митинг, с който ще приветствуваме свалянето на Тодор Живков, тя пъргаво изтича отпреде ни и легна на килимчето пред новите ръководители.


Нека номенклатурата ляга.


Ние, събраните тук, оставаме прави и заявяваме на Петър Младенов – генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет:


Другарю Младенов! Ние не искаме привилегии и власт. Ние си искаме правата. Искаме ги само с мирни и законни средства. Стига диктатура на многострадалната ни земя!


Ние искаме:


Първо: Българското законодателство да се приведе в съответствие с международните споразумения, които е подписала страната ни.


Второ: Да се осигури на дело незабавна и действителна свобода на словото, печата, сдруженията и събранията.


Трето: Да се проведат предсрочни свободни избори. В тях да има възможност да се кандидатира всеки, без каквито и да е политически ограничения.


Четвърто: Властта в страната да принадлежи на българския парламент. Народното събрание да бъде постоянен работен орган.


Пето: Да има пълна свобода на стопанската инициатива: индивидуална, групова или обществена. Да се изгради пазарно стопанство и трудово придобитата собственост да е неприкосновена.


Шесто: Държавна сигурност да се занимава само със сигурността на държавата, а не системно и безнаказано да нарушава законите. Да се разформирова нейното идеологическо отделение.


Седмо: Да се проведе без увъртания разследване на дейността на Тодор Живков, неговото семейство и обкръжение. Не желаем мъст. Отмъщението до добро не води. Искаме биографията му най-после да стане прозрачна и да спре изопачаването на историческите и делничните факти. Носят се слухове, че е вършел престъпления. Вярно ли е това? Ако е вярно, би трябвало да бъде съден. Сигурно е, че съдът над Тодор Живков ще бъде поука за всички – малки и големи политици, днешни и утрешни. Обаче длъжни сме да предупредим корумпираните, гузните номенклатурчици. Не искаме да си умивате ръцете с него. Изкупителни жертви не са ни нужни. Искаме друго обществено устройство, а не курбани.


Ние искаме, другарю Младенов, да живеем в прилична държава. Ако Вие работите за нашите искания, вие ще имате привилегията да се ползувате от нашата подкрепа и доверие.


Дойде денят да викнем открито: искаме чиста и свята република! Искаме свобода и демокрация!


Да живее България!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как първият? Първият не е ли на 10 ноември спонтанно организиран от първият дисидент на републиката, сегашният президент на републиката? Или поне на 17 (т.е. вчера), щото на него се виждат плакатите измислени (в смисъл създадени) от първия дисидент на републиката. Нищо, че този на 17-ти е бил на БКП... Да живей автентичната история на прехода!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се внушава : " 1 Има безплатен обяд и той се сервира от комунистите; 2. Калпавите трябва да получават колкото можещите, даже и да ги командват"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Той си отиде, като ни остави тежки икономически, политически и нравствени проблеми. Страната е в криза. Останаха си празните магазини, всезнаещите началници, безпразничното казармено всекидневие, съсипаната индустрия, замърсената природа. Той си отиде, но системата остана. Остана практически непокътната и господствуващата номенклатурна класа. Номенклатурата владее и в момента държавната собственост, тя владее средствата за масова информация, в нейни ръце е репресивният апарат. Някъде там, в нейните кабинети, в нейните вили и резиденции, на скришно от народа се решават нашето всекидневие и нашите съдбини."
  Бах мааму, ко прайхме 25 години?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Мисля, че от първите митинги беше най-запомняща се Блага Димитрова - "Благословени сте вие, които преминахте по тънкия лед на страха !"
  Бог да я прости !

 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Весело

  Интересно време беше... Аз бях студент първи курс; спомням си как на митинга Румен Воденичаров май беше каза "Здравейте, дами и господа" и цялото множество на площада се оживи

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Весело

  На тоя митинг всекакви "кооперативни" и "синдикални" казионери се изживяват, като носители на промяна.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Беше романтичен ден! Поздрави към всички хора участвали в този митинг! А и на тези, които духом са били там...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Бях на този митинг заедно с родителите си и приятели. Ттогава Радой Ралин в присъщия му стил каза (цитирам по памет: ‘Внимавайте, скъпи деца , много внимавайте да не ви излъжат, пак ,защото много сме лъгани....’
  Пророчески думи на човек знаещ какво представляват комунистите – една безкрайна мутация от лъжи, цветове, уж нови идеи, уж отрицание на предното , уж демократи, уж европейци, уж носещи благодат . Всъщност всякакви трупи изнасящи на обществото циркови представления с дресура, фокуси, захарен памук, розови очила, клоуни , въжеиграчи, всички обаче пазещи червената си книжка , агентурното си име и наученото от школите за активни борци срещу демокрацията. Нямаше нито лустрация, нито търсене на съдебна отговорност за репресиите, финансовите злоупотреби , националното предателство и раболепието към съветския господар. Нямаше разсекретяване на всички доносници , нямаше изваждане на комунистическата дипломация от българските посолства. Кой каквото ще да казва за някаква партия управлявала България през изминалите години, няма аргументи да твърди ,че не е била комунистическа формация съставена от другарите от първата, втората или третата редица комуняги. Стандартът на живот , положението на България на гъза на географията във всякакви статистики и класации са по-силни от всякакви маскировки на партийната класа от съветски тип. Една държава случайно влязла и абсолютно нелепо стояща по долни гащи, рубашка, сърп и чук в клуба на демократичните държави от Европейския съюз качваща и сваляща от власт поредната трупа комуняги в един, ама много скъп за обществото спектакъл и убеждаваща населението си стоящо с отворена уста замаяно от феерията от цветове ,че няма алтернатива...


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#10:"Dr_Doolittle"]Стандартът на живот , положението на България на гъза на географията във всякакви статистики и класации са по-силни от всякакви маскировки на партийната класа от съветски тип. Една държава случайно влязла и абсолютно нелепо стояща по долни гащи, рубашка, сърп и чук в клуба на демократичните държави от Европейския съюз качваща и сваляща от власт поредната трупа комуняги в един, ама много скъп за обществото спектакъл и убеждаваща населението си стоящо с отворена уста замаяно от феерията от цветове ,че няма алтернатива... [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++ блестящо описание на националната ни трагедия!

  https://goo.gl/8NG90J
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#5] от "daam":

  Анжел Вагенщайн го каза това.Доколкото си спомням.

 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Много добра реч Нямаше ме тогава в България, но ако бях там-щях да съм на този митинг

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Четвърто: Властта в страната да принадлежи на българския парламент. Народното събрание да бъде постоянен работен орган."
  Петко,това ни изяде главата.Това се искаше от комунистите.Или си се хванал на въдицата им,или си бил техен говорител.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Колко актуална реч и днес!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#10:"Dr_Doolittle"] Радой Ралин в присъщия му стил каза (цитирам по памет: ‘Внимавайте, скъпи деца , много внимавайте да не ви излъжат, пак ,защото много сме лъгани....’
  Пророчески думи на човек знаещ какво представляват комунистите [/quote]
  Радой Ралин е един от истинските, свестните, комунисти. И ги познаваше много добре, от вътре, от близо.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#5:"daam"]"Благословени сте вие, които преминахте по тънкия лед на страха !"[/quote]
  Или Георги Мишев.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 992 Неутрално

  колко наивно и колко истинско е било всичко тогава

 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Да, така беше. Ние искахме тези неща, но др. Петър Младенов и другите другари, другари на др. Петър Младенов, НЕ ИСКАХА! Ние очаквахме да ни ги поднесат на тепсия и си зачакахме. По лошо, докато чинно очаквахме ''реформираната'' БКП/БСП да поведе народа към демокрация и просперитет, въпросните другари се поведоха сами в лелеяната посока. Съградиха си ''демократичния социализъм'' който обещаваха на електората в 1989г. Бетонираха го във вилните зони на градове и паланки, та заприлича на обикновен феодализъм. А, ние си останахме с очакването. До днес. Май и до утре.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  От точките на декларацията се е излъчвало известна неувереност поради факта че там се бяха събрали най-различни хора и поради това че все още не сме имали силата и смелостта да извикаме с пълно гърло. И въпреки всичко това сигурно е най-щастливият ден в живота ми. Може би само шествието на 3-ти ноември се мери с него по-заряд.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#19] от "Thermobee":

  [quote#19:"Thermobee"]Не виждам тапетите на президента на снимката? Защо[/quote]

  Ти или твоят баща също не сте били на този митинг. Сигурно сте били на оня другия пред Народното събрание. Жалкото е че такива индивиди продължавате да виреете като едни дребновати дребни човечета които цял живот са слугували на някого. То и сега затова сте тук под тая статия, ти и още няколко. Радостно злорадствате от това че надмогнахте и нищо от това което тези хора от снимката са си мечтали не се случи. Вие също сте от губещите заедно с всички нас, но предимството ви е че не го съзнавате, докато ние го съзнаваме и ни боли.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  И защо точно ченгето Петко изтипосахте най отгоре ? Баси цинизма. А толкова вярвахме, че нещо ще се промени и останахме излъгани.

 25. 25 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Преход, предназначен да донесе свобода се оказа движение от комунизъм към посткомунизъм.
  ...а европейската демокрация прие в редиците си тоталитарни партии, оглавявани от бившите съветници на комунистическия диктатор Тато в редиците си.
  .....европейската демокрация прие в редиците си и....ЕДИНСТВЕНАТА оцеляла тоталитарна партия БКП,маскирала се като демократична лява партия......че и избра председателя и за Европейски Шеф.
  ....европейската демокрация прие в редиците си И партия съставена от доносници - членове на репресивния апарат на ДС, която си е присвоила титлата" либерална" и държи във феодално подчинение определен етнос.
  И е абсолютен позор, хора имащи се за демократи и анти-комунисти да защитават правителство създадено от Мутра- член на БКП и Агент на ДС - Гоце, с вицепремиер комунистическа снаха, ренегаД от БК(С)П, правителство тъпкано до пръсване с наследници на шефове в окръжни,областни и държавни структури на БКП.
  Поправете ме, ако греша.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 26. 26 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#14] от "vjacho":
  Второто! Петко С. бе един от многото внедрени в СДС. Направи всичко, което беше по силите му да отврати обикновенните хора от демокрацията. През него и онзи, който доведе по късно ''величеството'' и сега е в Лондон минаваха помощите от Европа. Направиха страшна далавера. П. С. се обу в мокасини от крокодилска кожа за 300 долара.


 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#26:"yorddj"]Второто![/quote]

  Може би.Но сега е лесно да се съди.Сега и тези,които тогава наричахме "хората от храстите" съдят.
  Все още е спорно кои бяха измамените и кои бяха измамниците.А лично смятам,знам че няма да Ви хареса,че точно "величеството",както го наричате,беше кардиналното решение на проблема.Както и отношението към него е достатъчно добър ориентир кой за какво се бори.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Свободата ни беше подарена,но колко сладко е,че не сме в"една лодка" с болшевишка Русия.Дано се приеме този пуст лустрационен закон и държавата ни да тръгне с по бързи крачки в своето социално и икономическо развитие.Разбира се,че само този закон няма да е достатъчен,но трябва да се знае в тази държава -Кой кум,кой сват,кой на булката брат и кой е демократ.

 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#27] от "vjacho":
  В случай, че сте прав и Кобурга е бил ''кардиналното'' решение на въпроса, къде са отговорите? Къде са ползите от неговото управление. Икономическите показатели безпристрастно показват, че страната спира подема от 1999г. и забавя растежа, който в края на 2004г вече е с обаратен знак. Така е до днес. Моят въпрос е кой пречеше на ''величеството'' и в двата му мандата. Дори вторият се осъществяваше със компетенциите на още двама '' големи'' държавници. Скромното ми мнение, че всичко бе парлама, с цел овладяване на пълния държавен ресурс отново от корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ за доограбване на страната. Планът им успя.

 30. 30 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  какво стана с тоз Симеонов после? Дневник, ето ви интересна тема: с какво се занимават героите на първите дни на Демокрацията днес?
  филип димитров?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 31. 31 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "vjacho":

  А какви са алтернативите в една нормална демократична държава? На кого трябва да принадлежи властта?

 32. 32 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 555 Неутрално
 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#30] от "enero":


  [quote#30:"enero"]филип димитров? [/quote]До колкото знам не е променил начина си на живот.Лично аз съм го виждал да пътува с трамвай преди 8-9 години.

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Това,което иска Петко Симеонов,се разбра не много късно-чуждестранните помощи за себе си.

 35. 35 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#34] от "dedo pepo":

  Онова с портокалите ли

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Весело

  [quote#31:"Българска Идилия"]А какви са алтернативите в една нормална демократична държава? [/quote]
  Комунизмът е криза на правото преди всичко.Ако се възстанови правовия ред,Народното събрание ще бъде свиквано да заседава 2 месеца в годината.Така пише там,предполагам че знаете къде.

 37. 37 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Любопитно

  [quote#31:"Българска Идилия"] На кого трябва да принадлежи властта?[/quote]
  По-близо ли ще бъдат до властта гражданите,ако техните избраници 2 месеца коват закони,а 10 месеца се намират между тях,или по-далече?

 38. 38 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално
 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Любопитно

  [quote#31:"Българска Идилия"]А какви са алтернативите в една нормална демократична държава? На кого трябва да принадлежи властта?[/quote]
  За какво Ви е една държава да е демократична,като не е правова?
  Да се управлява от хора,вместо от закони?Това харесва ли Ви?

 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Петко Симеонов които се занимаваше с помощите и изчезваха цели камиони При ревизията имаше липси от пет стотинки, но той пък стана чорбаджия

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Любопитно

  Родна реч омайна, сладка

  Хубава реч.

  Достойна за всекидневно озвучаване на Парламента и Националния ефир...

  докато наистина се случат Желаните Промени.

  "На 18 ноември 1989 г. на площада пред "Св. Александър Невски" е първият свободен митинг след 45 години комунистически режим. Първи говори Петко Симеонов - социолог, дисидент, член на Клуба за гласност и преустройство, няколко дни по-късно учредител на СДС.

  Речта, която той пише, е приета от управителния съвет на клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България и е прочетена от името на Клуба. Тя става един от документите, които ще послужат за подготовката на учредителната декларация на СДС."

 43. 43 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 402 Гневно

  [quote#4:"Николай Колев"]Бах мааму, ко прайхме 25 години? [/quote]

  Ами вижте снимките. Кои говорят? Ченгета. Да виждате Н. Минев някъде?

  Та отговора е: 25 Г. СЛУШАХМЕ ЧЕНГЕТАТА.

  Сега те си отиват по биологични причини: да ги прости Господ, защото аз не съм дорасъл, но стадото започва да слуша комсомолците, после ще започне да слуша ционисткото лоби и т.н.: ако не се събудим, добро няма да видим...

 44. 44 Профил на nike_big
  nike_big
  Рейтинг: 458 Весело

  Все пак да помним историята.
  Първият митинг срещу властта е на 28.09.1987 в Русе.

 45. 45 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Първият свободен митинг, на който на Илия Минев не е позволено да говори, а чиито организатори в по-голямата си част са се договорили с другаря Луканов за общите рамки на предстоящото няколко дни преди това.
  Днес се нуждаем повече от всякога от критичен поглед към прехода, а не просто от захаросани мимикрии на историческа памет.

 46. 46 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Цитат: ''На 18 ноември 1989 г. на площада пред "Св. Александър Невски" е първият свободен митинг след 45 години комунистически режим.''

  * * * *
  Нека уточним;
  Ясно се вижда от снимката, че това не е митинга на който наш Росен храбро е развял два тапета. Той е бил на този, организиран от Добри Джуров, предния ден, в подкрепа на започналата да се 'променя', комунистическа партия. А тапетите, които той (Росен) уж спонтанно нарисувал, са производство на партийната централа.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По това време се разпространяваше апокрифно едно народно умотворение, в което се казваше:"Дядо Тошо, дядо Тошо, ти ни управлява лошо". Всички бяхме в радостна еуфория от падането на Живков и вярвахме в по-доброто бъдеще. Сега, 25 години по-късно, никой на никого и на нищо не вярва, защото се видя, че този преход беше просто един начин за ограбване на държавата и народа от наследниците на същите онези номенклатурчици, от разни безмозъчни дебеловрати сатрапи и всякакви мафиоти.

 48. 48 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съвсем ясно е начертал какво е трябвало да направят тогава.
  Е, защо не го направихте?

 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Каза петко и стана по- късно депутат от БСП-БКП ....
  Бях на този митинг и сега се ядосвам , като си спомням , КАК ни подведоха :вагенщайнци, симеоновци, беронци и сие жельовци..
  НИКОГА СЕЛЯНИ не оставяйте начело - да ви водят !!!
  Вижте днес , до къде но доведоха - до ТУК !!!!

  BIG AL
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мнозинството на трибуната бяха така наречените - перестройчици ...Мошеници, които искаха социализъм с ..."човешко лице " !!??
  Заблудиха огромна част от гражданите - и тръгнаха по линията на доброволното съглашателство с номеклатурата ...Кръгли маси , агенти на БКП и т.н..
  А през това време - ТЕ - БКП мафията - заличаваха досиета, КРАДЯХА и изнасяха КЕШ парите ни, обираха външнотърговските дружества ,раздаваха си милиони необезпечни заеми и ..се покриваха ...
  Кога ще се обадят летците на АН-чето , което правеше курсове до Виена - декември месец - с черните банкови торби ????

  BIG AL
 51. 51 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Бях на този митинг... Чувството беше невероятно!!! Но, за тези които не са били тогава в зряла възраст, или са били заслепени от динамиката на нещата, искам да напомня това:
  По времето на бай тошо у нас имаше доста хора (познайте кои!) дето станаха приказно богати. За да няма други като тях (бъдеща конкуренция), същите тези създадоха закон за нетрудовите доходи. По него конфискуваха всичко, което беше финансово опасно. За обикновения човек, можеш да работиш по допълнителен трудов договор, но за не повече от три заплати годишно. Моята беше 280 лв. С годишните премий - около 400. Познайте защо беше възродителния процес? Турците работеха като луди, два месеца по 10 часа на ден и един месец ги возеха обратно, да се грижат за тютюна. Просто в един момент станаха финансово опасни... Сравнително богати, което значи независими. Идеята за "разграждане на социализма" беше много стара и в угода на богатите. Иначе не можеха да си развъртят паричките. Никога няма да забравя, каква паника настъпи с идването на Андропов. И каква облекчителна въздишка, когато го застреляха. И дойде Горбачов. И Указ 56. Всъщност, всичко дойде от СССР, от там взеха пример и разрешение за действие. Както и да е, аз съм математик, обичам числа. Работех в една държавна фирма. Около 1400 души. При моите 400 лв, шефа и още около двайсетина човека получаваха от 6000 до 30000 лв (шефа) месечно. Законно. Без да се смятат "комисионните" за апартамент или место в жилищна кооперация. Просто през ден се подписваха в едни списъци - премий за качество, предсрочни и национални обекти. Зная добре всичко това, счетоводството ми минаваше през ръцете. Един светъл ден, шефа и още трима корифей, просто подадоха оставка и напуснаха. Да зарежеш доход 30000 лв? Не, просто създадоха частна фирма със същата дейност, която и до днес е в конкурсите за апетитни държавни хапки (обекти)... Точно хора като шефа ми инфилтрираха опозицията с "техни хора". Създадоха си удобна и обтекаема конституция и закони, държат винаги в ръцете си съда и полицията. Можеше ли ние да направим навремето нещо за да предотвратим това? Отговора е просто не! Спомнете си само за дебатите в НС около предложението за равен старт... И кои и колко бяха Дон Кихотовците дето искаха да сме равни за последен път? И как ги обявиха за луди. Прехода, който ни наложиха забогателите комунисти, не можеше да бъде избегнат или дори коригиран, това е горчивата истина. Или както се пееше в една песн от онези години - "Едни правят стачки, други трупат пачки"...

 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тогава още можехме да ги смачкаме ,,,
  Хората им бяха набрали ...Отиваха на съд - десетки фамилии, но нищо не стана ....Нямахме водачи !!!
  А тези на трибуната - с лакти и бутане - се добраха до нея и вече не даваха думата на други ...Петкосимеоновци и малко , като Блага и Радой и някои други - по- нормални граждани ....
  .Имахме "преговарящи" за "мирния "преход- докато МИРНО ни обираха ...

  BIG AL
 53. 53 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  разбира се, че сме калпави, само че ВСИчКИТЕ, щом допускаме франсето директор на софийска вода в птодължение на 17 ДЕМОКРАТИЧНИ години да взима по 50 хил лв на седмица, да иска цена на водата по 8-9 лв, колкото кило свинско. И да се жалва, че днес били откраднали 5100 лв от каса на водата в Люлин. Да, от 1990 до 1997г от банките бяха източени над 11 милиарда лоши кредити. Колкото беше целият външен дълг през 1989г. И сега пак, държавата ще плати 4 милиарда за фалиралата КТБ-банката на всички управлявали до сега!

 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хората скандираха : "БКП е мафия !! Долу БКП !! БКП - в Сибир"", !! . а този перестройчик - те никога не надхвърлиха нивото си - идеята си - да "реформират социализЪма" - в по- човешки вид - та този , говореше за доверие към Младенов , АКО ....)
  Лигльовци, които подведоха гражданите !!!
  "Реформирани" комунисти - ни поведоха , към блатото ....
  И така - вече 25 години ....

  BIG AL
 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Този тарикат петко симеонов, представител на СДС в Централната изборна комисия на първите избори 1990 - през ноща след изборите - му занесох ЛИЧНО в Народното събрание - там заседаваха- ИЗМАМИТЕ, нарушенията , фалшивите мъртви души , нарушенията на изборите в София - а ТОЙ се скри - по стаите и ме прехвърли на един дърт комунист- треперещ професор по право ..., който само мазно ми се усмихваше и толкова ....

  BIG AL
 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Когато една работа не се свърши докрай , така става ..
  Влачиш я после , с години и резултатът е виден ...

  BIG AL
 57. 57 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":
  [quote#3:"oporna_to4ka"]
  Да се внушава : " 1 Има безплатен обяд и той се сервира от комунистите; 2. Калпавите трябва да получават колкото можещите, даже и да ги командват"! [/quote]
  И нещо пак от днес-когато здравната каса спре парите заради източване, се завеждат дела и касата ги губи! Така че, така си я направихме дИмУкрациЪтЪ, че безплатен обяд ДА ИМА. За някой!

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Не само П.Симеонов, но и доста от другите споменати лица, не се потвърдиха като хора на промяната, но факт е че, че беше доста романтично и малко страшничко. Все пак след всичките тъпи манифестации, изведнъж излизат хора по собствено желание на улицата и се получаваше едно много силно и странно настроение.
  За съжаление, много тези които излизаха и говореха пред нас, при това не говореха лошо, се оказаха подставени лица и със своето присъствие и влияние, в голяма степен допринисоха толкова много сред нас да са справедливо недоволни от (не)постигнатите резултати.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Такива като Сиимеонов компрометираха всичко стойностно. Заради такива като него думата демокрация днес звучи като мръсна дума! Колко мръсен, опасен и лукав враг е БКП разбрахме много късно!

  klimentm
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  До коментар [#55] от "BIG AL":

  В градът в който живеех тогава шефа на предизборния щаб на СДС се оказа агент на ДС! Агент Димитър ръководеше в изборната нощ от НДК телевизионно предаване на сдружението за честни избори . Никога няма да забравя ехидните му коментари когато Желев и Сърчаджиев отидоха при него .

  klimentm
 61. 61 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#59:"klimentm"]Колко мръсен, опасен и лукав враг е БКП разбрахме много късно! [/quote]
  Като гледам как гласува народа и кого избира да го ръководи, съм повече от сигурен , че още не сме разбрали...

  Stupid people make me sick
 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Проблемът беше , че НИЕ не ги знаехме, а ТЕ - си се знаеха .....

  BIG AL
 63. 63 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Йоско е честно момче , гражданин , но Жельо пак ни подведе- да ИМ признаем "изборите" ....1990 година ...

  BIG AL
 64. 64 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#54:"BIG AL"]Лигльовци, които подведоха гражданите !!!
  "Реформирани" комунисти - ни поведоха , към блатото ....
  И така - вече 25 години .... [/quote]
  Прав си. Но не мислиш ли , че това може да излъчи нацията ни, това излъчва. Явно толкова ни е потенциала днес на нас българите.

  Stupid people make me sick
 65. 65 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#59] от "klimentm":
  "Такива като Симеонов компрометираха всичко стойностно."
  Те затова са били поставени от службите в новосъздадената опозиция.
  Помня разочарованието, когато един по един бяха разкривани като агенти на ДС.
  И все пак успяхме като общество да се придвижим напред, макар и зигзаогообразно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 66. 66 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Хубави думи са се казали на този митинг. Но за съжаление българинът не знаеше какво е демокрация. Той си мислеше, че това е нещо като социализЪма - пак ще му дават да яде и пие без пари, но този път той сам ще си избира кой да му дава. Не се сърдете на тогавашния заблуден българин. Той в социализъм беше роден, в социализъм израстна и демокрация не беше виждал.
  Но демокрацията е състояние на духа, а не ядене в чинията. Демокрация означава не да ти дават на готово, а ти сам да поемеш инициатива по твоя воля и да си го спечелиш. Ето това нашего брата българинът не успя да проумее. И затова 25 години слушам оплаквания как всичко било скъпо, заплатите малки, всичко се плащало, безплатно нямало, а баничките не били 2 стотинки, както при бай Тошо. Ами това е. Демокрацията не се яде, демокрацията не е ядене в чинията, а състояние на духа и свобода на волята.
  Изводът, уважаеми коментиращи, е че комунизмът умря и го погребахме, но все още е жив в мислите на заблудените. Навремето Моисей влачил освободените евреи 40 години в пустинята, докато не умре и последният еврейн, видял робство. Чак след това Бог им дал обетованата земя. Бих предположил, че тези 40 години за България текат от 1989 г., ако един не ме беше контрирал преди време, че 40 години ще до смъртта на последния, видял комунизъм. А това скоро няма стане.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 67. 67 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  [quote#54:"BIG AL"]"Реформирани" комунисти - ни поведоха , към блатото ....
  И така - вече 25 години ....
  [/quote]

  Такива бяха тогава тези в СДС, реформирани комунисти и агенти на ДС. Ето защо СДС никога не каза истината за криминалния характер на прехода, започнал с износ на капитали още през 80-те години, продължил с колосалния грабеж, извършен от тогавашния елит, с помощтта на ДС. Ето защо СДС никога не потърси отговорност за банковите фалити, за нарочно предизвиканата хиперинфлация, за кражбите на входа и изхода на предприятията, СДС никога не потърси обяснение за необяснимото забогатяване с милиони и милиарди на бившата социалистическа номенклатура. СДС не потърси отговорност за състоянието на икономиката в навечерието на 10 ноември 1989-та г. и никого не наказа за престъпленията срещу българите, извършени от репресивните органи по времето на комунистическата диктатура.
  Припомяйки греховете на лидерите на СДС, обаче, не трябва да се забравя, че преди двайсет и четири години на митинга на СДС на Орлов мост се бяха събрали над 1 милион души от Университета до х.Плиска, и тогава всички тези хора вярваха в идеята, че умира едно "едно недоносче" и се ражда нашето бъдеще. Тогава силата на СДС беше идеята и съгласието на милионите българи, че трябва да се тръгне към решителни промени. Днес никой не помни опашките в три сутринта през Лукановата зима за една кофичка кисело мляко с купони. Никой не помни спирането на тока през 6 часа, километричните опашки за бензин с купони и великото разрешение да си купиш през 1990-та година 20 долара годишно. Хората искаха промени. Днес никой не помни, и опашките за хляб с купони през 1996, никой не помни празните магазини, навъсените манифестации на огладнелите хора на минус 20 градуса, никой не помни заплатите по същото време от 30 долара. Днес всеки гледа по сто програми, слуша сто радиостанции, държи в ръка скъп ай-фон с интернет, говори по скайпа с Патагония в същата секунда, кара съвсем приличен западен автомобил, влиза м магазина и вижда сто вида сирене и сто вида колбаси, двайсет вида току що опечен хляб и отрубани щандове със стоки. А беше време, когато стелажите в магазините бяха празни. Днес всеки вади нож на умрялото куче СДС, но хората бързо забравят, че тяхната воля за промени беше всъщност СДС, сега ни е криво, че нещо не е както трябва, стоим си по домовете и не гласуваме, негодуваме срещу политическите си водачи , а забравихме за идеята, която промени живота ни и ни извади от желязната стяга на комунистическия мрак.

  Пазете се от доносника vesolr
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Дневник май че е решил да ни припомни всички ченгета които бяха застанали отпреде ни тогава. Доста травмиращо.

  За да стане и поучително и за да не се подлъгват някои по-млади незнаещи миналото от красивите думи добре е и всяка такава статия да бъде съпроводена от кратка биография на автора на тези красиви слова. На тези сирени които ни омаяха и пратиха кораба на българската демокрация върху скалите.

  За Петко Симеонов примерно това.

  http://www.omda.bg/page.php?tittle=Petko_Simeonov&IDMenu=375&IDArticle=1071

  Един доста внушителен кариерен растеж преди 10 ноември за "дисидент". Да не се изпуска и това, че беше начело на изборният щаб на СДС който призна фалшифицираните избори 1990г за ВНС от които всичко тръгна накриво. Също разцепването на СДС и явяването срещу него на избори. А логичният край който показва истинската му същност е това:

  [quote#0:"Петко Симеонов"] На президентските избори през есента на 1996 година подкрепя кандидата на БСП - Иван Маразов (кандидат за вицепрезидент - Ирина [/quote]

  Толкова за сирените и песните им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Васко Каменов
  *****
  Весело

  [quote#4:"Николай Колев"]Бах мааму, ко прайхме 25 години? [/quote]
  Скачахме!
  И викахме:"Кой не скача е червен!".

  За жалост, повечето от нас още "скачат" и... викат същото!

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Леле, где ми беше акълът га слушах всичко това...

  Ама хайде да си спомним и че речта на Воденичаров (той по-късно се писа националист, след като не му се отвори парашутът да стане пастор на туркоезичната заблудена уж маса, така се изразяваха) за солидарност с турците беше освиркана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Леле, где ми беше акълът га слушах всичко това...

  Ама хайде да си спомним и че речта на Воденичаров (той по-късно се писа националист, след като не му се отвори парашутът да стане пастор на туркоезичната заблудена уж маса, така се изразяваха) за солидарност с турците беше освиркана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Леле, где ми беше акълът га слушах всичко това...

  Ама хайде да си спомним и че речта на Воденичаров (той по-късно се писа националист, след като не му се отвори парашутът да стане пастор на туркоезичната заблудена уж маса, така се изразяваха) за солидарност с турците беше освиркана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Васко Каменов
  *****
  Любопитно

  [quote#71:"Николай Теллалов"]Ама хайде да си спомним и че речта на Воденичаров........... за солидарност с турците беше освиркана. [/quote]
  Не беше толкова за солидарност, а че турците трябва да имат еднакви права с останалите етноси в България!
  Наистина го освиркахме, щото споменът за "турските" атентати беше съвсем пресен, но речта му беше формално правилна!

  Въобще, като се замисля, дали ако Румен беше станал както казваш "пастор на турскоезичната маса" нямаше да е по-добре!
  Това, че бил сътрудник на ДС не се брои - нали и Доганя е нещо такова?

 75. 75 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  беше пълно с ченгета - казват към 2-3000, които душеха между протестиращите и обираха "лоши" плакати - уж те да ги носят Напр. текст като този "Не е само той - съд за всички предатели!" ...а паралелно и на трибуната се инсталираха отгледаните "дисиденти" с партийно поръчение ... и досега си е същото - палаши долу между хората - парашутисти горе на микрофона

 76. 76 Профил на Васко Каменов
  *****
  Любопитно

  [quote#65:"Lady Zeppelin"]Помня разочарованието, когато един по един бяха разкривани като агенти на ДС. [/quote]
  Лейди, кое е по-лошо: агент на ДС или "мутра"?

 77. 77 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Като гледам обявата за този митинг, си припомних, че малко след това София беше облепена с всевъзможни стенвестници, напечатани на машина или писани на ръка, с информация къде-какво ил и просто споделени мисли на стената. Нямаше интернет, нямаше още в. "Свободен народ" или "Демокрация", а жаждата за информация беше огромна и хората се скупчваха около тези разлепени импровизирани "вестници".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 78. 78 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  [quote#77:"Jessika"] Нямаше интернет, нямаше още в. "Свободен народ" или "Демокрация"[/quote]
  "Демокрация" също беше лепена по стените. А спомняш ли си Фори Светулката, на който толкова много хора вярваха, че ще възстанови светостта на българската църква? А Петър Берон, когато обикаляше сред хората на площада пред Двореца и обясняваше как трябва да борим комунизма?

  Пазете се от доносника vesolr
 79. 79 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  Всъщност,
  Петко Симеонов е прочел анекс към Манифеста,
  обявен от следващия оратор - Георги Мишев ...
  Дневник правилно ни върна, първо към него ...
  Тогава отсъствах от страната ...
  Били сме побъркани, макар и не толкова, колкото румънците...
  По-нататък, повторения на встъпителни речи не са нужни,
  няКОЙ ни хвана за носа и повече - сами си знаем ...

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#80] от "Лицензиран Форумец":

  Тогава, в Северна Гърция ги продаваха на масови сергии по 5 кила за дойлер, в драхми ...

 83. 83 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Една държава случайно влязла и абсолютно нелепо стояща по долни гащи, рубашка, сърп и чук в клуба на демократичните държави от Европейския съюз"

  Абсолютно точно описание! Комунистите и преди и сега са разглеждали България като семейна фирма.

 84. 84 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Истински депресиращото е, че от сценария, по който се развиха нещата, нямаше как да се избяга. Поканените на прословутата "Закуска на Митеран" казионни дисиденти, красноречиво са показали още тогава какво са ни замислили. От друга страна пък, кого интересно е бил могъл да извика? Смачкано, сиво общество, неспособно да излъчи свой Валенса или Хавел, а максимум недоразумение като Г. Марков, и готово да сложи някакъв едва ли не бунтарски ореол върху омазнения каскет на бай Радой Ралин..... Може би Дертлев? Представа си нямам, а и вече няма значение.

 85. 85 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#84:"damage_case"] Дертлев?[/quote]

  Имах предвид Дертлиев, разбира се.

 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Весело

  [quote#6:"nv"]Аз бях студент първи курс; спомням си как на митинга [/quote]
  Само не казвай, че и ти си бил на 10ти на митинга!

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Къде са Плевнелиев и другият тарикат с плаката?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изминалите 25 години бяха тотална катастрофа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#45] от "kiril_chukanov":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++...........Само не знам дали и този митинг може да се нарече "свободен"?
  Ние не сме имали още 10 Ноември и свободни митинги!!!
  ТЕ си направиха СВОЯ 10 Ноември, за да преметнат Света и Народа. Чрез такива подставени от тях ченгета и агенти, като Петко Симеонов.
  Преметнаха много Народ. ПРИЗНАВАМ ЧЕ ПРЕМЕТНАХА И МЕН ТОГАВА.
  ДРУГАРИТЕ, ЧЕНГЕТАТА ИМ, РОДАТА ИМ, И КОПЕЛДАЦИТЕ ИМ не изпуснаха НИТО ЕДИН от лостовете за управление от тогава насам. Нито един. 25 години не дадоха пиле да прехвръкне без тяхна благословия и участие- в политиката, в икономиката, медиите, в силовите структури, в образованието.....пък дори и в организираната престъпност(която ползват за най-мръсните поръчки).... за да се извърши ГЛАДКО и ПЕРФЕКТНО "Прехода" ИМ!!!!!
  [quote#45:"kiril_chukanov"]Първият свободен митинг, на който на Илия Минев не е позволено да говори, а чиито организатори в по-голямата си част са се договорили с другаря Луканов за общите рамки на предстоящото няколко дни преди това.
  Днес се нуждаем повече от всякога от критичен поглед към прехода, а не просто от захаросани мимикрии на историческа памет. [/quote]

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От "диктатурното, тоталитарно общество" влезнахме в дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, т.н. Неолиберализъм, за да завършим при Борисов. От трън на глог.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#61:"Хакуна Матата !"]Като гледам как гласува народа и кого избира да го ръководи, съм повече от сигурен , че още не сме разбрали... [/quote]
  ТЕ не са давали НИКОГА до сега възможност на Народа да гласува за друго, освен ЗА ТЕХНИ КРЕАТУРИ както и да са се наричали.
  Като гледам какво си написал съм повече от сигурен , че ОЩЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 92. 92 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#67] от "GreenEyes":

  Прав си!
  Слава!

  В Русия съм! В Русия съм!
 93. 93 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#69:"Васко Каменов"]

  Бах мааму, ко прайхме 25 години? - цитат на коментар #4 от “Николай Колев”

  Скачахме!
  И викахме:"Кой не скача е червен!". [/quote]
  Сега и в Украина е същото: "Кой не скача е москал"...
  Историята е трагедия...

  В Русия съм! В Русия съм!
 94. 94 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#74:"Васко Каменов"]Това, че бил сътрудник на ДС не се брои - нали и Доганя е нещо такова?[/quote]
  КАК ДА НЕ СЕ БРОИ ??? Нали с агентите си и ченгетата си, си направиха "прехода"?
  С едните от тях да държат под контрол турското население, с другите - българското. И да насъскват народа , та да им ходи по "изборите". (щото сега с милиционерски джипки да ги водят задължително да гласуват- не върви някак)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 95. 95 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#45] от "kiril_chukanov":
  [quote#45:"kiril_chukanov"]Първият свободен митинг, на който на Илия Минев не е позволено да говори, а чиито организатори в по-голямата си част са се договорили с другаря Луканов за общите рамки на предстоящото няколко дни преди това...... [/quote]

  Всички които бяха на този митинг си спомнят за грешката , която направиха "организаторите" давайки право на Петър Гогов да говори. Думите му ,че "ще прострем кожите на комунистите по стените" предизвикаха такъв смут и сред хората на митинга ,но още по голям сред тези на стъпалата на Ал.Невски ,че набързо се ориентираха към приключване.
  Повече не дадоха думата на Гогов на нито един митинг!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 96. 96 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Сега като гледам кого ни пробутаха "да ни водят" ме обзема гняв и срам :
  Ал.Шелудко,Ч.Кюранов,К.Тренчев,А.Вагенщайн,П.Симеонов,П.Берон,Р.Воденичаров,П.Воденичаров,Г.Спасов,Ж.Желев, П.Слабаков, Ст.Продев, Ст.Гайтанджиев, Ал.Каракачанов............
  25 години минаха оттогава и като си поразровя паметта ще изкопам всички които "помагаха" при изграждането на демократичния опонент на БКП и в по-далечен или скорошен момент преминаха обратно под закрилата на партията - кърмилница.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 97. 97 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Сега като гледам кого ни пробутаха "да ни водят" ме обзема гняв и срам :
  Ал.Шелудко, Ч.Кюранов, К.Тренчев, А.Вагенщайн, П.Симеонов, П.Берон, Р.Воденичаров, П.Воденичаров , Г.Спасов, Ж.Желев, П.Слабаков, Ст.Продев, Ст.Гайтанджиев, Ал.Каракачанов............

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 98. 98 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Да, и аз бях там тогава! Голямо въодушевление беше и вярвахме, че България ще се промени ...! Но, не би!
  И Волен Сидеров говори, беше с черно яке и поуплаши хората...!
  Сега сме на същото положение или даже по - лошо, защото вече няма доверие и достатъчно обществена енергия за промяна!
  Няма комунисти, няма демократи, всички във властта са обикновени, но нагли крадци!
  Само един е плюсът - че който иска, може да се махне от България!

 99. 99 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С извинение за грешката, на митинга не говори Сидеров, а наистина П. Гогов!

 100. 100 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Любо Собаджиев!
  Каква обаятелна личност беше!!!
  И му видяха сметката!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK