История и биографии

История и биографии

© Портал "Култура""Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Вацлав Хавел няма нужда да си съчинява дисидентска биография, защото има такава и тя е истинска. Нашият президент няма такава и в това няма нищо лошо, нищо изненадващо и нищо необичайно. Защото цялата наша нова история е такава, не е като чешката. Нямаме Пражка пролет, нямаме Харта 77, нямаме "Солидарност", нямаме Унгарската революция, нямаме Нежна революция. Това не е срамно, защото имаме горяни, каквито пък другите източноевропейски народи нямат. Имаме и комунисти, които са извършили най-жестоките репресии в целия комунистически блок и това до голяма степен обяснява защо у нас дисидентите от последните години на комунизма са малко.


Историята на всеки народ е различна, нищо не се повтаря. Всеки народ пише своята си история. Както всеки човек пише своята си биография. Те са такива, каквито са. Опитите за украсяване са разбираеми, но не могат да бъдат оправдани, напротив, жалки и срамни са. Всички по-възрастни помним фалшивата, героизирана биография на Тодор Живков. А и по-младите могат да прочетат – през последните години много факти се изнесоха по тази тема. Онази епоха беше фалшива и всичко в нея беше фалшиво и фалшифицирано – от партизанската численост и партизанския героизъм, през партизанските биографии до партийните конгреси, пленуми и събрания, на които се отчитаха победа след победа. "Рапорт даден. Рапорт приет." – биографиите на всички българи от тези поколения започват със сините връзки, после червените. После това, което се наричаше със съветската дума "комсомол" (КОМ некадърно наложена в българския език и станала част от биографиите на няколко поколения български младежи. Най-яркото и яростно определение на комсомола е дадено от поета Петър Манолов:
Комсомолът – наименование, което на български, нищо не значи,


/а щом на нещо е сбъркано името – значи това нещо е сбъркано/.


Комсомолът, където кариеристите се учат на мързел и шумотевица,


когато повдигнат паднал от бюрото кламер.


Комсомолът – този безкраен резерв от немислещи


слепи коне заболи главите до шия в торбите с овес!


Комсомолът – тези дългогодишни състезатели по надпиване,


които кретат в ариергарда на човешкото скудоумие!


Комсомолът – тази поименна и безименна нищета,


която тече покрай нас като мъртвешка вода


и из нея се люпят началници!


Комсомолът – шум от челюсти на залените клони


на народното ни дърво да завият пашкул,


от който никой до днес не е точил коприна!


Дължим му признателност за тази истина. Жалка и грозна истина, но уви, истина. Тази уродлива истина не става по-красива, ако се опитаме да я украсяваме. Напротив, уродливостта й изпъква още по-ярко и отблъскващо. Затова не бива да украсяваме биографиите си и историята си. Не само защото е грозно, но и защото е нечестно. Нечестно е най-вече спрямо онези малцина българи, които са имали смелостта да застанат открито срещу режима и да понесат последствията от дързостта си. Пред тях само можем да се поклоним. Но не бива да крадем тяхната биография.


Чест прави на президента, че в деня, когато се навършва четвърт век от началото на демократичните промени у нас, удостои с орден "За гражданска заслуга" 23-ма дисиденти, които имат безспорни граждански заслуги пред българското общество – майките от Русенския комитет, горяни, основателите на Независимото дружество за защита правата на човека, сред които поетът Петър Манолов, отец Димитър Амбарев, отец Благой Топузлиев, както и учредители на други правозащитни организации. Тези хора бяха незаслужено забравени и пренебрегнати през изминалите 25 години. Тази забрава хвърля мрачна сянка върху този период от историята ни и е причина преходът ни да бъде толкова безпътен, противоречив, бездуховен, уродлив. Тази досегашна забрава не е случайна, тя е причината за незнанието, неразбирането и носталгията по миналото, което отчита последното социологическо проучване на "Алфа рисърч".


И ето че радостта от справедливата и заслужена награда на тези достойни българи е помрачена от неуместните и нелепи думи на президента. Връчването на ордените остана на заден план, не се коментира, в медиите няма интервюта с наградените. На преден план във всички медии са думите на президента за участието му в митингите, плакатите, които е написал. И колкото повече президентът обяснява какви плакати е написал и на кой митинг е бил, толкова повече се оплита в капана на думите си. Ироничните коментари могат да се обобщят в написаното от Карлук Карлуков от Карлуково: "Аз пък още на 9 /ноември, да не се бърка с юни или септември/ щурмувах Бояна с пушка в ръка! Записано ми е в епикризата официално и е документирано!" 


Защо на всички ни стана толкова обидно от тази ненужна лъжа? 10 ноември 89 е дата, издълбана в нас като много лична, като много съкровена. Ние си спомняме и най-малките детайли от деня, от маршрута си, от обичайния си ежедневен ход. Всеки има своята много, много лична история "кога точно е чул" новината, "къде точно го е заварила", "какво точно си е помислил", с кого е отишъл да сподели, как е пуснал телевизора, как не е повярвал, как се е зарадвал, как си е казал – не, не може да бъде! или как си е помислил – ето, най-накрая, то беше ясно! Всеки от нас беше готов и в същото време не беше готов да повярва в падането на режима на Тодор Живков. Но този ден всички го помним по минути, по часове. Сега си мисля, че този ден е все още неописан в литературата ни със своята двойственост, със своята притихналост, с онова особено напрежение още от обяд, когато мълвата някак си се носеше непроизнесена… и свободата беше веднага след това, толкова близо, на една крачка, стига само да направим една единствена крачка и след десет години ще бъдем като Швейцария! Не, как десет години, десет години са толкова много, няколко години, две, най-много пет, след пет години ще бъдем като другите, като нормалните, като европейските държави!


С тези надежди се стичахме на митингите, пеехме, скандирахме, скачахме, развявахме сини знамена…живеехме в омая. В това скандиране и скачане отиде цялата ни енергия. Оказахме се излъгани. Най-много ни боли от лъжата. Лъжата на чуждите понасяме, но лъжата на своите ранява най-дълбоко. Поривите се превърнаха в покруси – "Пориви и покруси", както точно е озаглавил своята книга покойният проф. Димитър Ненов, излязла от печат на 10 ноември.


Покрусени и обезкрилени сме. Мнозина си отидоха от този свят. Президентът връчи няколко от ордените посмъртно. Ние, все още живите, отново сме объркани и обидени, задето отново сме взети за наивници. Живата ни памет отново е подиграна. Достойнството на истински заслужилите незаслужено е унижено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Време е да надмогнем проблема с оценката на миналото. За да се случи, може би първо да си го оценим и обясним. Някои го правят с балги или зловещи разкази за "едно време", но ми се струва, че най-обективно можем да вникнем в средата, като погледнем през мечтите и желанията на тогавашния човек. Нещо такова съм се опитал да направя, не знам колко е успешно - http://kololoto.blogspot.com/2014/11/25_16.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5123 Гневно

  No comment...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  Истинските дисиденти напуснаха България или се преселиха в един по добър свят. Те се оказаха ненужни защото казваха истината и разкриваха тайните на прехода. Бяха заменени от напористи кариеристи , тайни ченгета и откровенни мошеници.
  Биографията на почти всички управляващи днес е свързана с БКП или ДС . Политици, съдии , прокурори и финансисти.

  klimentm
 4. 4 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На 1 ноември 1989 в България имаше над 100 000 активни борци против фашизма. При положение, че общия брой на партизани, ятаци и т.н по данни на полицията през лятото на 1944 е бил около 40-50 000. Навъдили се отнякъде.
  Ако четете коментарите се оказва, че по брой на дисидентите преди 10 ноември бием Чехия и Унгария взети заедно. И че не е имало никакви активни борци против фашизма, почти никой не е членувал в комсомола, та камо ли в БКП.
  Изведнъж синовете на видни дейци на БКП изкараха и бащите си дисиденти защото, виждате ли, веднъж на масата са казали - той др. Живков не е прав.
  Лъжата не вирее много дълго, а и струва ли си?

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Поздравления за написаното, за онези,които няма да отворят линка, ще си позволя да цитирам най-същественото (по мое мнение):

  "Иначе, ако се отнесем малко по-сериозно, то на преден план ще излезе това, че недостатъците на една система (прехода) не бива да се експонират като предимства на друга."

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И как точно с огнени стихове срещу Комсомола ще решим настоящия проблем на тотална материална и духовна разруха в държавата и липса на всякакви социални перспективи. Ако Теодора Димова се смята за някакъв капацитет да каже нещо за бъдещето, а не да се оправдава че била "излъгана". Ако може.

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "majorman":

  Благодаря. Само ще добавя, че цитираното е от коментар пост фактум, пак мой.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#3:"klimentm"]Биографията на почти всички управляващи днес е свързана с БКП или ДС . Политици, съдии , прокурори и финансисти. [/quote]
  На ВСИЧКИ управляващи, но не само - дори на тези в подстъпите към властта, дори до ниво управление на общини....навсякъде, където има ресурс за присвояване...

 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#4:"novak2010"]При положение, че общия брой на партизани, ятаци и т.н по данни на полицията през лятото на 1944 е бил около 40-50 000.[/quote]
  Не 40-50 000 а 4 000 -5 000

 10. 10 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Питам се, дали Теодора Димова /авторката/ е членувала в Комсомола ?! Само на мен ли ми се струва, че нея я мъчи гузна съвест и сега се опитва да оправдае бездействието си обвинявайки Президента в лъжа/ за което е права/ и оплювайки Комсомола ? Типично по български, да виним Международното положение и ДК на Комсомола за собствените си слабости...
  Крайно комплексарска статия, от която нямаме нужда. С ретро напред не се върви. Трябват ни нови и добри идеи и амбициозни хора които да ги превърнат в реалност. Преди всичко обаче, България трябва да се изчисти от мутрите и да се превърне в Правова държава- такава каквато не е. От това имаме нужда , а не от близане на рани и никому ненужни статии и оправдания.

  Stupid people make me sick
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Мдам.
  Голяма каша ...

  От една страна - не бива не само да се залита по митове, ами и да се създават митове. Вярно.
  От друга - пак се опира на митове.
  И всичко това опаковано в някаква ентелегентска нега ... на позната от соца "другарска критика" ...
  И въобще нямам само наш президентчо предвид ...
  Глупости, глупости на търкалета, Теодора!
  Избистрете си понятията! Защото фалшивите митове, на които се опирате, по нищо не се различават от "спомените" на тапетният ни дисидент ...

 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":
  Г-н Василев, опита Ви е повече от успешен. Труда Ви си заслужава усилията. Поздравления за идеята, комплименти за реализацията.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Безспорен е тапета:
  "Съд за виновниците"!

 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#4] от "novak2010":
  Общия брой на членовете на НОВА/ Народно-освободителна-възстаническа армия/ през 1944 г. не надвишава 4000 души. Тук влизат партизани, ятаци и нелегални/членове на бойни групи в градовете/. По заповед от Москва, след германското нападение НОВА обяви курс на въоръжена борба, Партиздат пусна през седемдесетте години сборник с поименно публикуване на жертвите в ''антифашиската борба'' за периода 23-44 г. Общо бяха около 2700 души, включително загиналите в сепртемврииския метеж и тези в сталинските лагери в Сибир. Само за септември и октомври 1944г. убитите от комунистите са повече от 10000 човека.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Много думи за нищо

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  За тринадесет годишно момче си описал добре, че и повече от добре "ситуацията" преди "промените"! Това не го помниш – родителите са ти разказвали.
  Всъщност това, че апартамента, колата, телефона – все неща от бита се добиваха трудно е едната част от живота! Съвсем друго тежеше неимоверно – страхотната лъжа, в която ни принуждаваха да живеем. Липсата на въздух не само в Русе, а в цялата страна се усещаше от фалшивите речи на Първия, Втория и т.н. Ако човек беше с образование, намираше отдушник във филми, концерти, книги и тесен кръг от приятелства, но усещането за измама, за затвор оставаше – дори и да пътуваш!

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#15:"Николай Теллалов"]Много думи за нищо
  [/quote]
  Възрастен ли си достатъчно?
  Ако този текст на Теодора Димова нищо не ти казва, значи имаш проблем с разбиране на прочетеното! Това е вид дислексия – погрижи се зе себе си!

 18. 18 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Имаш дарба, ясновидска?
  Умело се изказа за личните ми спомени

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Почти щях да се разплача! Браво! Много хубав текст!

  Едно предложение имам към Дневник/Капитал, че е тематично. Бихте ли взели интервю от оня шантавия варненец, на който хобито му е да реставрира соц. брички? Като му гледам колекцията, пазарната и стойност вече надхвърля половин милион евро, поне по цените на британските аукциони за ретро автомобили.
  И защо ви карам да вземете интервю от него, да го попитате НЕ ГО ЛИ Е СРАМ ДА ПРОПАГАНДИРА ОНЯ ПРЕСТЪПНИЧЕСКИ РЕЖИМ със своята колекция, и то режим обявен за ПРЕСТЪПЕН СЪС ЗАКОН!!! Не го ли е срам да показва автомобили, в които са се возили агенти на Държавна сигурност?
  На мен ще ми е интересно, а можеби и на читателите ви ще е интересно, най малкото да покажете откъде идва тази носталгия? И защо не впрегва усилия да колекционира ситроени, мерцедеси, кадилаци и други такива опели и демократични возила, а се е хвърлил на тоталитарните москвичи, лади и жигулита?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#4:"novak2010"]таци и т.н по данни на полицията през лятото на 1944 е бил около 40-50 000.[/quote]
  Ще си доста по-близо ако раделиш на 10...

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#18] от "Митко Василев":

  Митко, на 13 г кола ли си купувал или апартамент?
  Не трябва да си ясновидец!

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#18] от "Митко Василев":

  Митко, на 13 г кола ли си купувал или апартамент?
  Не трябва да си ясновидец!

 23. 23 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Имаме и комунисти, които са извършили най-жестоките репресии в целия комунистически блок"

  Някакви източници в подкрепа на това урбулешко твърдение?

  'и това до голяма степен обяснява защо у нас дисидентите от последните години на комунизма са малко.'

  Но от друга страна обяснява защо днес са толкова много...

 24. 24 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#14:"yorddj"]Само за септември и октомври 1944г. убитите от комунистите са повече от 10000 човека. [/quote]
  Интересно убитите след освобождението на Франция, жертви на комунизма ли са или на демокрацията?
  Много фриволно пропускате, че няма легитимна власт, цари анархия, кипи световна война. Убийства, разчистване на сметки и прочие и това е в цяла Европа. Комунизмът е непричьом.
  Апропо един български премиер министър също приши убийството на дедо си на комунистите, но май май съселяните му са го пречукали за курвалък и блудство по бързата процедура връщайки се от фронта.
  Жертвите нямаше да се по-малко ако англо американците бяха окупирали България с тази разлика, ча границата с Гърция щеше да минава по Марица...

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#3:"klimentm"]Истинските дисиденти напуснаха България или се преселиха в един по добър свят.[/quote]

  Истинските дисиденти винаги плуват СРЕщУ течението. И тогава, и сега.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#15:"Николай Теллалов"]Много думи за нищо [/quote]

  Е, как така за нищо - сигурно си е получила хонорара Теодора.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Весело

  До коментар [#19] от "Реформиран Соросоид":

  Много неуравновесен изглеждаш - ту плачеш, ту се гневиш. Успокой се малко да не ти стане нещо.

 28. 28 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  чудесно и невероятно точно описание на уродливостта и скудоумието на "комсомола" от Петър Манолов, не бях го срещал до сега. С пълна сила важи и за БКП.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  [quote#24:"Meir"]. Комунизмът е непричьом. [/quote]

  Коба изпраща нови ешалони към ГУЛАГ,включително и смелите руски солдати освободили Западна Европа,дръзнали с очите си да видят как живеят германските и австрииски селяни.После пак нови ешалони с инвалидите от войната които явно са му загрозявали гледката .Комунизма е непричьом?!
  После вика героят от Лайпциг при себе си и го пита защо се церемонят с буржуазията в България.Героят праща паническа телеграма на Трайчо в която му казва направо да няма никакви оправдателни присъди и да убиват наред и безпощадно буржуата.Тази чаша няма да отмине и самият Трайчо но това по късно.Разбира се комунизма е отново непричьом! Всичко е само изостряне на класовата борба,нали така казвахте?! Или бъркам?

  klimentm
 30. 30 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#23] от "Meir":

  Много точно казано !
  Също като при партизаните преди и след 9.09...

  Stupid people make me sick
 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Както аз не се изказвам за времето на първата световна война, пък дори и за това, какво е било преди да се осъзная като човек (макар че спомените ми от бомбардировките над София и евакуацията са ми пресни и до ден днешен), ПРЕДЛАГАМ НА МЛАДЕЖИТЕ ОТ ФОРУМА ДА НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ПО ВЪПРОСА КАКВО Е БИЛО ПО ТОШОВО ВРЕМЕ.
  А повече да слушат.

 32. 32 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 503 Гневно

  Много грозна статия. Грозна и невярна. Невярна и обидна. Написана от човек, комплексар. Човек, който може да „наръфа труп на улицата“, оглеждайки се да не го види някой, а после „скришом да изтрие стичащата се кръв по лакомата му уста“. Аз съм почти 60 годишен и много добре помня времето, за което се е упражнявал този „волен сидеров“ – наричам така авторът на статията. Да, човекът написал тази статия е същият провинциален, комплексар - готов да пробие стената с главата си, но да постигне болната си амбиция. Това са същите негодници, които никога няма да простят на другите, нямащи тяхната некадърност и простащина. Но нямащи също и тяхната алчност и безкруполност. Тези получовеци не признават нищо – нито труда в настоящото, нито възможността за промяна на човешката личност, съобразно информационната среда и условията, в които тя е поставена да се развива. Помня, това време, да! Помня например, как не малка част от първите т.н. „седесари“, бяха ...бившите ученици от най-задните чинове, тези с двойките, с намаленото поведение, бягащите от час, хулиганстващите... Да, това бяха те – мързеливи, но буйни дечица в началото, алчни и безкруполни хулигани, в края. Общото между тях бе, простотията и комплексарщината. Така те влизаха в живота – комплексари, но още в началото показваха невероятна алчност, болни амбиции и безкруполност. Тъжното бе, че те бяха и си останаха двойкаджийте – хора, „скарани“ с учението, но „надарени“ в мързела. Та, така, за тези комплексари, 10 ноември бе „шансът“ на живота им. Как например, един полуграмотен двойкаджия, мързеливец - без стремеж за наука, но с огромно „его“, от Ямбол би задоволил своя властови комплекс!? Ами комунизъм, комунизъм, но ако нямаш „чичо“ шумкар, много трудно се идваше от Ямбол в София-та, па камо ли без образование да станеш някакъв „началник“!? Е, става, със „Сидисето“ ставаше. С това не искам да обидя хората от провинцията – онези, които с пот на чело овладяваха науката и културата, в стремежа си да се реализират в трудната конкуренция с връзкарите софиянци. Но бедни откъм морал и интелект, посредствени хорица, като лицето Сидеров, да се извисят в „елита“ на нацията...пази боже!? Да, за да вървиш напред, не нагоре, но поне напред, тогава не бе достатъчно да си трудолюбив, ученолюбив, честен и скромен. Не! Трябваше, задължително трябваше и да си ...как беше според този псевдо-автор, чавдарче, пионерче, КОМ – „молец“ или „ист“, нямаше друг начин!!! Освен това, ние нямахме никаква информация тогава – как е по белият свят, какво ядат, какво любят и какво четат хората там!? Не, не знаехме нищо друго, освен че „наште“ са добрите, а ония там зад браздата са „лошите“! И то много лоши, зер искат да „изядат и нас, нашите деца и т.н.“ Това беше, комплексари, това беше!!!Да осъждаш един човек от онова време, че бил член на ДКМС, или че бил някакъв ръководител, някъде и бил член на БКП, е като да осъждаш бебето, че се е напикало или детето, че си е изяло филията хляб. Но! Какво е моето, но! Ами и аз отидох на един митинг на СДС, тогава, в началото. Не знаех нищо или почти нищо за тях, но ги гледах с недоверие и известна доза страх, като нещо неизвестно, неясно и от там, плашещо. И тогава, тогава между наистина хилядите ведри и добри хора, за мой ужас видях и някои от тях – двойкаджийте, нагаждачите, мързеливците, безскруполните комплексари. Носеха сини знамена, но ги носеха като тояги. Крещяха за мъст, смърт и ...реваншизъм! Бяха много, ама много „по-активни“ от хората наградени заслужено от президента. Комай това е единственото вярно нещо в този пасквил.
  Само след 10 години, тези същите провинциални двойкаджий и комплексари нямаха нищо, абсолютно нища общо със синята идея. Същите тези, бяха станали „наци“-оналисти, „русо“-ционалисти и всякакви подобни „ционалисти“. Имаха червена кожа, наричаха се „борци срещу колониялизма и западния империализъм“ или се определяха като „демократи“ и европейци, обичащи Русия. Та тези негодници, са мои врагове – „сини врагове“ тогава преди 25 години и...червени врагове днес ! Каква стана тя!? Аз от червен, тогава млад партиен член, днес съм „тъмно син“ – един от учредителите и първите подръжници на ДСБ. А тези със знамената, със сините знамена, които носеха като тояги, онези двойкаджийте с претенциите за власт, днес са ярко, ама много ярко червени. Затова по-полека комплексари, по-полека с присъдите и с 10 ноември. Защото от тогава минаха 25 години. Достатъчно време за да се определи КОЙ КОЙ Е! И още нещо, не се опитвайте комплексари-двойкаджий да хвърляте кал върху президента. Защото хора като мен, а ние сме хиляди и милиони, не се интересуваме какво точно сте носили в ръце на 10 ноември. Ние се интересуваме от това какво сте ДНЕС, какво сте УТРЕ. И за провокатори като вас, ние имаме само едно отношение – като към ВРАГ! Безмилостно и безпощадно!

 33. 33 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар 4: Едно уточнение. Общият брой на партизаните е бил около 300 души! Останалите са били шумкари, т.е. престъпници, криещи се в горите! Шумкарите са ограбвали мандри и са крадели храна за да могат да преживяват! Имало е разбира се и терористи в градовете, но всички осъдени престъпници след 9 Септември стават вече герои! Да не говорим за паматници на съвтски войници "загинали за освобождението на България, а реално разстреляни от съветската военна полиция заради пресъпления!

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#32] от "rangers":

  Чел си твърде много за ХанибалЛектър?!

  klimentm
 35. 35 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Хммм...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Онези, които знаеха кои са Илия Минев, Едуард Генов, Иван Янков, Екатерина Маркова, Христо Сватовски, Цеко Цеков, Зайнеб Ибрахимова, отец Благой Топузлиев, Петър Манолов, отец Амбарев... още навремето бяха малко. Днес пък хич!

  Но ни остава утешението, че стиховете на Петър Манолов сякаш лепят за президента Плевнелиев, нещо очевидно, но невидяно от авторката. А в туй време, без да пише сълзливи есета, народът каза всичко с две думи: "Росен Тапета". Никой не може да надскочи себе си.

 38. 38 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 503 Весело

  До Лемми
  На теб и на такива като теб, най-сърдечно и най-искрено пожелавам, както се казва от все сърце и душа пожелавам...ДА ВИ ЯХА, АМА ЯКО ДА ВИ ЯХА, ВОЛЕН СИДЕРОВ!!! Да ви "организира" в съветски колхоз, където ще ви "управлява" със съветски камшик от бодлива тел, внос от Магадански "ударен колхоз"! А на по-"отворените" от вас - специализация в Северна Корея, при другаря Ким! Шези, които плюят по Росен, ЗАСЛУЖАВАТ ВОЛЕН!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK