Отказаха ли се чехите от моралната си отговорност?

Отказаха ли се чехите от моралната си отговорност?

© ReutersВ понеделник се навършиха 25 години от началото на "Нежната революция" в Чехословакия. По този повод в сряда на Капитолия във Вашингтон ще бъде открит бюст на Вацлав Хавел, лидерът на революцията, първи посткомунистически президент на Чехословакия и един от най-значимите интелектуалци и политически лидери от времето на студената война и след нея. Само трима чужденци са били удостоявани с тази чест – Уинстън Чърчил, Лайош Кошут и Раул Валенберг. Хавел категорично заслужава да се нареди до тях.


Три месеца след революцията Хавел произнесе реч пред съвместна сесия на двете камари на американския Конгрес. Тогава той говори за това колко неговата страна дължи на САЩ, включително на подкрепата на президента Уудроу Уилсън за основаването на Чехословакия през 1918г., на жертвите и водещата роля на САЩ в три войни – две горещи и една студена – за спасяванета на свободата в Европа, както и на основополагащите документи на Америка, "които ни вдъхновиха да бъдем граждани".


Хавел изтъкна колко е важен моралът в политиката и икономиката и каза, че трябва да основаваме действията си на "отговорността към нещо по-висше от моето семейство, страната ми, моята фирма, моят успех".
Това чувство за морална отговорност пред другите правеше Хавел до смъртта му през 2011г. Един от водещите защитници на човешките права в света. Той оказваше безпрецедентна подкрепа на привържениците на ненасилствена съпротива срещу диктатурите като Далай Лама, Ли Сяобо, Аун Сан Су Чи и Освалдо Пая, но тя никога не е била заради някакви хуманитарни съображения.


Той вярваше, че хората като него, изпитали лично какво е комунистическият тоталитаризъм, носят специална отговорност да предупреждават Запада за опасностите от това да се прояви слабост и усещаше, че "политика, в която икономическите интереси се поставят над базовите политически ценности, е не само неморална, но е и самоубийствена".


В последните си години той отнасяше този си мироглед специално към Русия и Китай. 


Макар че чешкото правителство ще бъде представено на церемонията във Вашингтон от премиера Бохуслав Соботка, трупат се свидетелствата, че правителството драстично се отклонява от заветите на Хавел.


На срещата на върха на НАТО през септември президентът Милош Земан публично спори с шведския външен министър Карл Билд като отрече да има "ясни доказателства" за руска интервенция в Украйна. Той също така нарече Михаил Ходорковски "крадец", скоро след като освободеният и изгонен руски опозиционер произнесе реч в Прага на годишната конференция на Форум 2000 – организацията, основана от Хавел през 1996г. "Ако има нещо, което не харесвам в режима на Путин", каза Земан, "е, че тикна само Ходорковски в затвора, а не повече олигарси". 


Миналия месец по време на посещение в Китай за стимулиране на търговските отношения той още повече се отдалечи от наследството на Хавел като пренебрегна човешките права и увери Пекин, че приема китайската позиция за Тибет и Тайван.


Политиката да се угажда на Владимир Путин и да се поставят икономическите отношения с Китай над човешките права, се следва днес от чешкото външно министерство, което прекратява помощта си за дисиденти в Куба, Беларус и Китай. Петр Друлак, зам.-министърът, отговарящ за тази програма, твърди, че подходът на Хавел към човешките права бил основан на "фалшив универсализъм", който се опитвал "да налага на другите нашата идея за идеално общество". Свързвайка Хавел и последователите му с "американските неоконсерватори", Друлак каза в интервю за в."Лидове новини", че "тази политика е наистина погрешна и вредна".


Менторът на Хавел бе чешкият философ Ян Паточка, комуто той посвети прочутото си есе "Силата на безсилните". Както обяснява полският писател Адам Михник, Паточка вярваше, че чехите – макар и малък европейски народ – имат "велика история" и "малка история". Беше страхотно, пише Михник, "когато те независимо и креативно се заемаха с въпроси с универсално значение – например, когато създадоха авангарда на европейската Реформация и проправиха пътя на западните християни към първоначалните принципи на християнството. Тяхната история ставаше "малка", когато се затваряха, или бяха принудени да се затворят, в баналността на провинциализма".


Този провинциализъм тревожеше Хавел, който критикуваше "чешката дребнавост, послушанието, това да не се бъркаме в делата на другите, да си държим главите наведени, да не вдигаме поглед – обкръжени сме от планини, бурните ветрове на света ще минат над главите ни и ще продължим да си човъркаме нещо в задния двор."


Тази седмица Конгресът ще почете един човек, който представлява великата история на чешкия народ, спечелила им уважение по света. Нека церемонията в чест на Хавел да изпрати послание към наследниците му, че те нанасят вреда на народа си и репутацията му като се оттеглят в дребнавост във времена, когато ветровете на света набират опасна сила.


Карл Грешман е президент на американската National Endowment for Democracy. Статията е публикувана в неделния брой на в."Ню Йорк таймс"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Това чувство за морална отговорност пред другите правеше Хавел до смъртта му през 2011г. Един от водещите защитници на човешките права в света. Той оказваше безпрецедентна подкрепа на привържениците на ненасилствена съпротива срещу диктатурите като Далай Лама ...

  На господин Грешман бих препоръчал в същия конекст да изкоментира заявлението на президент Обама тази седмица в Пекин, че САЩ смятат Тибет за китайска територия и че въпросът за окупацията на Тибет за САЩ не стои.

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 745 Неутрално

  И чехите не са изринали комунистите от обществото си.

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Политиката да се угажда на Владимир Путин и да се поставят икономическите отношения с Китай над човешките права, "

  Това е защото хората установиха, че не можеш да се нахраниш и да си платиш сметките с човешки права. Искат ти пари.

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Весело

  Земан ...
  Миналия месец по време на посещение в Китай за стимулиране на търговските отношения той още повече се отдалечи от наследството на Хавел като пренебрегна човешките права и увери Пекин, че приема китайската позиция за Тибет и Тайван....

  Земан по въпроса за Тайван се различава от мнението на Обама.
  Ама по въпроса за Тибет са на едно мнение.

  Айооууу, и сичкото това в Ню Йорк таймс!
  Извинението е само, че е неделното издание. И президент Обама явно го иненадА господина.
  Ама да знае и да не пише наизуст ...

 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тази транскрипция на Вацлав Хавел е най-много правилната ...

 6. 6 Профил на BIGMъни
  *****
  Неутрално

  Чехите винаги са били нещо особено, както през 1968 година, така и сега, президент Земан е добър пример!

 7. 7 Профил на bborisov
  bborisov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали чехите не са изринали комунягите, или агентите на комунягите са се активизирали?

 8. 8 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Около 54% от чехите и 70% от словаците са разочаровани от 25 – те години, които изминаха след падането на социалистическия режим в бивша Чехословакия.
  Това се казва в съобщение на агенция Median, което направи допитване по поръчка на комисиите за радио и телевизия на Чехия и Словакия – страни, възникнали след разпадането на общата държава.
  Разочарованието е предизвикано у хората преди всичко от усещането за социална неувереност, несправедливостта, нарастването на безработицата и бедността, а също така е свързано с качеството на демокрацията и политиката в Чехия и Словакия.

 9. 9 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Той Хавел хубаво се изказал за САЩ,ама сегашните щати сериозно се различава от това което Хавел визира.САЩ сега не е морален коректив,това да избиваш стотици хиляди хора в защита на американските корпорации и интереси не кореспондира с никакъв морал.

 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Фашизма е заклеймен и криминализиран навсякъде в Свободния свят.
  Комунизма не. Докато това не се случи периодично ще се възражда като всяка заразна болест.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Този провинциализъм тревожеше Хавел, който критикуваше "чешката дребнавост, послушанието, това да не се бъркаме в делата на другите, да си държим главите наведени, да не вдигаме поглед – обкръжени сме от планини, бурните ветрове на света ще минат над главите ни и ще продължим да си човъркаме нещо в задния двор."

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":
  До коментар [#1] от "xm...":

  Абе тоя Карл Грешман много загубен бил, бе!

  Gunter glieben glauchen globen
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 795 Неутрално

  В Чехия поне протестират срещу про-руския президент, докато тука има доста путинофили, и си правят каквото си искат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Да,ама чехите са зоказали че Пражката пролет не е случайностДоказват го и днес.
  http://www.dnevnik.bg/photos/2014/11/18/2421381_fotogaleriia_hiliadi_chehi_poiskaha_ostavkata_na/?p=0#addcomment

 15. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#9:"mimeto71"].САЩ сега не е морален коректив,това да избиваш стотици хиляди хора в защита на американските корпорации и интереси[/quote]

  е нормално за държава, която мисли за икономиката си и за собствените си работни места. Разочарованието идва от там, че хроата от соц-блока бяха наивни и вярваха че някой чужд мисли за техния интерес.

  Евроатлантида
 16. 16 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#15:"sa6"] соц-блока бяха наивни и вярваха че някой чужд мисли за техния интерес.[/quote]
  Приседнаха им и западните ''добрини'' - лихварска диктатура и гей бракове.

 17. 17 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Да почетем Вацлав Хавел и да не се пречупваме пред трудностите !

 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  До коментар [#8] от "alfaalfa":

  Абе най-добре да си връщаме социализЪма, ама ако може с Волен Сидеров като генерален секратар.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"Blood Red Skies"]Абе най-добре да си връщаме социализЪма, ама ако може с Волен Сидеров като генерален секратар. [/quote]
  Не можем-обрани и наведени сме.

 20. 20 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  Тогава той говори за това колко неговата страна дължи на САЩ, включително на подкрепата на президента Уудроу Уилсън за основаването на Чехословакия през 1918г.,
  ------------------------------------------------------------------------------

  Между другото България дължи на САЩ и президента Уудров Уилсън също много, защото той е този, който тропва по масата и предотвратява подялбата на България между съседите й, по настояване на братска Россссия, казвайки на руснаците "долу ръцете от България".
  Това, разбира се не се учи и не се популяризира у нас - нали американците са империалисти, все пак.

  Gunter glieben glauchen globen
 21. 21 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Всички са лицемери, защото истинските лидери защитават интересите на народът си.
  В този ред на мисли, не трябва да се съди този или онзи - ако всеки политик защитава интереса на народът си, то тогава няма да има дилема.
  Въпросът е обаче, че като Чехия така и ние сме на зор за газ. Германия може да се дърви на Русия, но си имат Северен поток. Въпросът е какво ще ни даде ЕС солидарността когато Русия врътне кранчето на Украйна?

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "увери Пекин (Милош Земан), че приема китайската позиция за Тибет и Тайван."

  Не е хубаво да се правиш по-голям светец от папата (не става въпрос за Вацлав Хавел, а за коментара в статията). Обама също каза на китайския премиер, че не е за отделяне на Тибет от Китай. Не се наемам да съдя кой крив кой прав, но изглежда и други слагат "икономическите интереси над базовите политически ценности" и е редно авторите на статията да мерят всички с един аршин.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#20] от "Blood Red Skies":

  Така е, винаги когато България не е била съюзник с Русия (тогава част от Антантата) се е стигало до национална катастрофа.

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  [quote#21:"smart"]Въпросът е какво ще ни даде ЕС солидарността когато Русия врътне кранчето на Украйна? [/quote]
  Затова, викаш, най-добре да пуснем Южен поток, за да може Росссия да врътва нашето кранче директно.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#21:"smart"] Въпросът е какво ще ни даде ЕС солидарността когато Русия врътне кранчето на Украйна? [/quote]

  Какъв въпрос, нали това се случи. Започнаха наказателна процедура срещу нас, заради екологично замърсяване поради използването на мазут. Гърците ни одраха кожите с тройни цени - европейска солидарност.

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Любопитно

  До коментар [#23] от "sa6":

  И при Съединението и Сръбско-българската война ли?

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#26] от "Blood Red Skies":

  Най-вече при Берлинския конгрес?

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  До коментар [#27] от "sa6":

  Какво за Берлинския конгрес - той създава държавата България. Да, с орязана територия, но не Задунайская губерния на Россссия.

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#28:"Blood Red Skies"]Какво за Берлинския конгрес - той създава държавата България.[/quote]

  Не. От държавата България създава чужда автономна област и васално княжество.

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на BIGMъни
  *****
  Весело

  [quote#20:"Blood Red Skies"]Между другото България дължи на САЩ и президента Уудров Уилсън също много, защото той е този, който тропва по масата и предотвратява подялбата на България между съседите й, по настояване на братска Россссия, казвайки на руснаците "долу ръцете от България". [/quote]

  Това на Берлинския конгрес или много преди това?

  България винаги е прекарвана от великите сили, с изключение на освобождаването от турско робство, направено с много жертви от Русия!

  След това 2 световни войни рамо до рамо с Германия, национални катастрофи! Сега пак сме до рамото на Меркел!

 31. 31 Профил на BIGMъни
  *****
  Неутрално

  [quote#23:"sa6"]Така е, винаги когато България не е била съюзник с Русия (тогава част от Антантата) се е стигало до национална катастрофа. [/quote]

  Факт!

  Сърбия са били съюзници на Антантата/Русия и получават кралство Югославия!

 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  [quote#30:"BIGMъни"]Това на Берлинския конгрес или много преди това?[/quote]
  Много след това, 1918 г.
  [quote#29:"sa6"]От държавата България [/quote]
  Задунайска губерния. От Задунайската губерния се създава Княжество България и Източна Румелия. Само 6 г. след това става Съединението, срещу което никоя друга от Великите сили, с изключèние на Россссия, не е имала нищо против.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на BIGMъни
  *****
  Разстроено

  Три месеца след революцията Хавел произнесе реч пред съвместна сесия на двете камари на американския Конгрес. Тогава той говори за това колко неговата страна дължи на САЩ ...
  -----------------------------
  И ние тогава много се радвахме и чакахме подкрепа от САЩ в демократичния процес!

  Но отрезвяването дойде доста бързо, аз едно научих, че само си сменихме господарите, всичките тиради за свобода и демокрация са били ДА ИЗГОНИМ ДРУГИТЕ, ЗА ДА КОМАНДВАМЕ НИЕ!

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  [quote#30:"BIGMъни"]с изключение на освобождаването от турско робство, направено с много жертви от Русия! [/quote]
  Жертвите са дадени в името на вековната мечта на руските царе за излаз на топло море - в случая Проливите. За т.нар. си освобождение България плаща на Росссия в чисто злато. За благодарност, Росссия ни окупира отново през 1944 г.
  Никакво вземане - даване повече с Росссия - вековния душманин на България.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#21:"smart"]Въпросът е обаче, че като Чехия така и ние сме на зор за газ.[/quote]
  Това е далече от истината. Още прея 1990, когато Русия се опита да изнудва Чехия с газ, чехите се вързаха за немската газова система. Просто в Чехия дойдоха левите на власт, а те са просмукани с руски агенти. Интересно ми е само как левите си успокояват съвестта, подкрепяйки руската олигархическа капиталистическа система. Сигурно с помоща на рублеви, пардон доларови инжекции.

 36. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Извадка от Санстефанския договор:
  "До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието, броят на която ще бъде определен по-късно със споразумение между османското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда. Тази окупация ще бъде ограничена също за срок от около две години."

  [quote#34:"Blood Red Skies"] Росссия - вековния душманин на България[/quote]

  как добре използваш думата Душмани - някак ти става едно матерно, родно, мъчно за Османската империя?

  Евроатлантида
 37. 37 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "sa6":

  да се излагат публично със крещящата си липса на исторически знания е типично за мурзилките
  седни прочети самите договори ,прочети какво са писали нашите възрожденци и съвременници на това време а не учебниците написани в мАсква

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 38. 38 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "sa6":


  [quote#36:"sa6"] Тази окупация ще бъде ограничена също за срок от около две години." [/quote]

  думата "окупация" предполагам за тебе означава "Свободна независима държава " ?

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4220 Любопитно

  [quote#20:"Blood Red Skies"]Уудров Уилсън също много, защото той е този, който тропва по масата и предотвратява подялбата на България[/quote]И кога е тропал по масата?Сигурно когато сме воювали срещу страните от Антантата?Ако говориш пък за Парижката мирна конференция,Уилсън наистина ..тропа по масата, ама срещу предлаганата от Клемансо и големия приятел на България Чърчил военна интервенция срещу ..Съветска Русия и икономическата блокада.Той се противопоставя и на френските и английски апетити за дележ на германското ( и не само..) наследство.За съжаление този голям политик и учен не успява да прокара прогресивните си възгледи,блокиран от интересите на управляващите елити.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  И на нас ни трябваше един Вацлав Хавел,а не разни ченгета и доносници все още да са ни моралните съдници.

 41. 41 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"alfaalfa"]Приседнаха им и западните ''добрини'' - лихварска диктатура и гей бракове.[/quote]

  До коментар [#16] от "alfaalfa":

  Душичка какво е туй 'лихварска диктатура' - навсякъде искат да си връщаш борчовете, ти нещо проблем ли имаш с това? То даже по комунистическо имаше ДСК и са давали заеми за лихва на гражданите - проблем??

  А гей браковете как те засягат?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Това е, че Германия не иска да си постави въпроса за судетската област! Нека чехите върнат на Германия 27000 квадратби километра, а после да се правят на велики! А пък да сложат бюста на Хавел до бюста на комплексирания дегенерат Чърчил си е подигравка с един велик човек!

 44. 44 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Братя чехи,не изменяйте на заветите на Вацлав Хавел.Иначе ще заприличате на нас!

  Tony
 45. 45 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#23:"sa6"]винаги когато България не е била съюзник с Русия [/quote]

  това е исторически(номинално) вярно. Проблемът е че ние като народ си имаме собствена политика и визия за нещата. Няма как да искаш от България и българите(за да се хареса в Петербург) да предаде своите хора в Пловдив и Източна Румелия или пък в Македония, Добруджа и тн. Просто България и нейната независимост са ТРЪН в очите на Имперска Русия. Ако и сега Русия е срещу Европа, иска да използва армия или дори ядрено оръжие срещу нашите братя в Украйна и тн, то ние няма как да бъдем техни съюзници, защото просто това е против България. Да подкрепяш днес Русия на Путин е АНТИБЪЛГАРСКА политика! Ако ни е писано за трети път да бъдем поробени от руснаците и да бъде избит цвета на българската нация - така да бъде. Но на колене няма да паднем и да предадем собствения си народ!

 46. 46 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Видно е, че отново ни се пробутват англоезичните позиции за геополитиката . Те са верни само отчасти, но като цяло това е в руслото на РОЙТЕРС промиването на мозъци, поради бедността на нашите медии да си осигурят информация от различни източници и при възможност от извора. Така, че неусетно на аудиторията се моделира ново съзнание и тя вижда света в черно и бяло (лошо и добро) без никакви други нюанси... В един момент членовете в тази общност започват да приемат за добро, правилно и единствено вярно само поддържаната позиция от този източник, поради невъзможността да черпят информация от други източници...

  ...Така, че познаващите чешката и словашката политическа реалност биха определили информацията от статията за полуистина...

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 47. 47 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#44:"Free person"]Братя чехи,не изменяйте на заветите на Вацлав Хавел.Иначе ще заприличате на нас! [/quote] Тяхното мото е "Интереса клати феса"... Подкрепят тази позиция от която ще спечелят... Не казвам, че са много добри в това, но се справят нелошо. Често по важни геополитически въпроси Президент и Премиер са на диаметрално противоположни позиции, по това като че ли си приличаме!
  Примери много...
  - Спомняте си как Вацлав Клаус бе блокирал приемането на конституцията на ЕС...
  - При "Грузинската криза" Клаус подкрепи Кремъл, премиерът Тополанек застана зад Грузия...
  - Март месец, при отцепването на Крим от Украйна президента Милош Земан призова за военен отговор с войски на НАТО, а премиерът Бохуслав Соботка се противопостави на тезата за икономическите санкции на Русия... Не мина много време и днес Милош Земан е пръв радетел за отпадането на икономическите санкции на Русия, премиерът Соботка се придържа към позицията на ЕС за Русия...
  ...на 18-11-2014 стана ясно, че президента Земан е поканил Вл. Путин на официално посещение в Чехия, което изненада политиците в страната... Путин едва ли ще долети в Чехия, след замярането на Земан с предмети и яйца!

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 48. 48 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"xm..."]На господин Грешман бих препоръчал в същия конекст да изкоментира заявлението на президент Обама тази седмица в Пекин, че САЩ смятат Тибет за китайска територия и че въпросът за окупацията на Тибет за САЩ не стои. [/quote]

  Сблъсъкът идеализъм-реализъм...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 49. 49 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Не вменявайте мисловните обърканости на Земан на чешкия народ. Моля! И не сравнявайте Вацлав Хавел с него. Хавел беше Човек на духа. Земан е човек на стомаха. За Хавел властта беше средство. За Земан е цел. Хавел стана име във време, когато осмелилите се да се опитат да станат имена бяха малко. Земан стана име във време, когато пожелалите да станат имена бяха повече от имената! И това не го казвам аз! Казват го мои дългогодишни чешки приятели, на които безусловно вярвам. Ако вярвате на заклинателни фрази, просто погледнете очите им. Очите на Хавел и очите на Земан. Чии очи излъчват доброта и чии - притворство?

 50. 50 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Хавел въплъщаваше старата гръцка представа за «арете политике», т.е. гражданското достойнство. За него власста в полиса беше средството за постигане на обществено благо и с това си виждане биваше архаичен, смешен, неразбираем за простолюдието. Но беше Президент (както и в България, така и в Чехия президентът не управлява). Хавел не беше идеалист, а моралист. Не обичаше партийните интриги.
  Земан е интелигентен, начетен, властен и арогантен...селянин. На няколко пъти му напомняха, че не е крал, а само президент, който представлява, но не властва. В началото на прехода го харесвах именно поради точността да назовава нещата със собствените им имена. Но тя се изроди в арогантност. Освен това е тежък алкохолик и е простоват, въпреки начетеността и природната си интелигентност.
  Чехите избраха Земан през 2013, понеже послушаха сърцата си. Херцог фон Шварценберг, който се кандидатира също и стигна до втория кръг ги комплексираше и дразнеше. Той се държи с естествено благородство, без да има нужда да си играе на нещо. Дори когато разказва мръсни вицове, го прави с финес. Има и страхотни политически връзки в Света - като наследствен Рицар на Ордена на Златното Руно. Всичко това комплексира средния чехски селянин. Освен това е етнически немец, макарда се смятат за чехи - това събуди стари комплекси. Отгоре на всичкото жена му, графиня Хардег (лекарка), е дъщеря на убеден нацист, макар тя самата да е била в цял живот в конфликт с баща си по този въпрос. Това им подейства като червен парцал пред бик. И не избраха херцога за Президент.

  E PLVRIBVS VNVM
 51. 51 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#50] от "PavelCZ":

  Много добър постинг, навярно писан на един дъх. Дори само за "чехски" Ви поздравявам Хубаво е, че съпоставяте себе си / вероятно живеете или сте живели в Чехия/ със самите чехи и накъсо рисувате психологическите промени у себе си, а и начинът, по който чехите са пречупили през душата си избора на сегашния си Президент. Думите Ви са свидетелство, което заслужава да бъде прочетено.

  Вън, а всъщност покрай темата, мнозина, без оглед на националността, са склонни да поверят съдбата си в ръцете на човек, когото харесват поради...техни си причини. Често нелогични. Понякога глупави. Сегиз-тогиз - неразбираеми. Обикновено,обаче, и социолози, и публика, пропускат процесите, отговорни за крайното решение, а така - и самото решение, преди да се случи. Регистрират го пост фактум.

  Затова, ако можем, да бъдем навреме. Тук и сега, в живота, по принцип.

  Приятна вечер!

 52. 52 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#19] от "alfaalfa":

  Обрани сме ние от такива като вас, вие в Юруш сте само наведени.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  До коментар [#10] от "Торбалан": "Фашизма е заклеймен и криминализиран навсякъде в Свободния свят. Комунизма не. Докато това не се случи периодично ще се възражда като всяка заразна болест."
  Явно има причина защо да е така ! Като пиша, че "демоккратите не понасят фашисти" и са предпочели Сталин пред Хитлер ... явно наистина има защо. Няма демократична държава без комунистическа партия, а по Италия и Франция имаше комунисти министри в разни правителства

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 687 Любопитно

  До коментар [#53] от "dark'star":

  У нас, както и в другите бивши сателити на Москва темата е особено болезнена.

  Комунистите са извършили много престъпления и наказани няма.
  Пример: "Народения съд" осъжда на смърт и доживотен затвор над 3000 българи. Плюс още много невинни и достойни българи на дългогодишен затвор (Димитър Пешев е осъден на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“... човека, който спасява българските евреи...)
  3000 българи - бивши министри, депутати, журналисти, прокурори, съдии, служители на БНБ и други банки, стопански дейци...

  За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.

  За теб това е нормално, похвално или ? Комунизъм ти се иска, а?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#21] от "smart":
  Реалполитик, викаш?
  Е, това е разбирането на Земан.
  И ... Обама
  Защото Обама отиде в Пекин двайстина дена след Земан и направи същото. Призна и подписа търговийка.
  Само дето Щатите се опъват на Китай за Тайван, но Тибет го предадоха. За търговско споразумение. За същото, за което господинът громи Чехия.
  То Щатите и Тайван го "сдават" полека-лека, ама да не задълбаваме.

  И всичкото това от висините на "морал" и "морална отговорност"?
  После - що има проблеми? Емчи затова - заради такива "морални стожери" на реалполитиката!
  Ти развращавай със собственото си поведение, па после се тръшкай, че развратените кълват на по-развратен от теб!

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  До коментар [#45] от "nando": "нашите братя в Украйна"
  из Украйна ги има разни и се стрелят един друг!
  Кои точно са ти "по-братя" от другите "братя"?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#54] от "Торбалан": "Комунистите са извършили много престъпления"
  - безплатно здравеопаване
  - безплатно образование
  - могъща промишленост
  - високи технологии
  - 24 място в света (преди Южна Корея)
  - работа, дом и хлаб за всеки
  ... все непростими грехове на комунистите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  До коментар [#54] от "Торбалан": ""Народения съд" осъжда на смърт и доживотен затвор над 3000 българи."
  По искане на англоамериканците = били сме във война със САЩ и Британия на страната на Хитлер, за което и са ни бомбардирали. Други въпроси?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 687 Любопитно

  До коментар [#58] от "dark'star":

  Лъжеш.
  Народният съд е съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като инструмент на левия терор. Създаден е в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат.

  Но ти вероятно си издънка на партизанин и за теб това слага началото на възхода...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 60. 60 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Пълни глупости
  Безплатно няма. Нищо в природата не пада от небето наготово.
  Мислех да ти отговоря подробно, но се заливам от смях на "могъща промишленост" ..... хахахахахахаахааааа!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#60] от "Торбалан": "се заливам от смях на "могъща промишленост"
  Хич не е смешно = бяхме си могъщи
  - трето място в Света по производство на кари
  - роботи, телфери, строителство
  - компютрите на половината Свят + дискове
  - Оръжие из Ориента и Африка
  - Тежка химия, машиностроене - износ за СИВ + Индия, Китай, Виетнам, Куба, Никарагуа, Ангола

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#60] от "Торбалан":
  = Съюзната контролна комисия (СКК) е контролен орган, създаден да следи за изпълнението на условията на Московското примирие, сключено на 28 октомври 1944 г. между България и Великите сили победителки. В състава на СКК влизат представители на СССР, Великобритания и САЩ. Под натиска на САЩ и Великобритания, изборите за 26 Обикновено народно събрание през 1945 година са отложени, като се дава възможност за формалното участие на опозицията в тях.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Весело

  До коментар [#12] от "Blood Red Skies":
  Тц, не си ме разбрал!
  Не "намеквам", че Грешман е загубеняк.
  А че смята другите за загубеняци, най-нагло при това.
  Защото Обама точно тази седмица беше в Пекин и посещението беше отразено в медиите най-подробно.

  Когато шефът на National Endowment for Democracy публикува в "Ню Йорк таймс" такава статия, давайки пример с Тибет, а в понеделник Обама признава "китайски" Тибет, то това е нагло.
  Би трябвало Грешман заради позицията си да е подочул какъв ще е демаршът на Обама в Пекин, наглецът ...
  А ако не е бил "в течение" ... е, тогава наистина е загубеняк.
  И играе ролята на полезния загубеняк, пуснат да будалка загубеняците ...

 64. 64 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "политика, в която икономическите интереси се поставят над базовите политически ценности, е не само неморална, но е и самоубийствена".

  Виждаме и днес, най-вече в Западна Европа, чиито политически елити се люшкат между културно-религиозния комформизъм и тесните си бизнес-икономически интереси със страни (не само Русия), на които би трябвало да бъдат коректив, а не лицемерни подгласници.

 65. 65 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#23] от "sa6":

  шокиращо изказване.

  Кога България е била с русия изобщо?

  1885? 1912-13? Първа световна война? Традиционната русофилия в БГ (какво лошо има да харесваш народ, който ти е близък), е бил винаги посрещан с надменност и пренебрежение от руснаците, които залагат на сръбското си вярно кученце на балканите и ни причняват огромни несправедливости въпреки очакванията ни за братство и честност.

  Ако можеш да обориш това, да преминем към преиода, в който "сме били с Русия", който си е най-бруталната катастрофа евър.

  И сега, което е под руско влияние в БГ е скапано, а което не е - мърда.

 66. 66 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#36] от "sa6":

  оу йе, за сметка на това, руските офицери (които от твоя цитат трябва отдавна да са се изнизали) си вдигат чукалата, когато искаме да се Съединим, и русия (която уж създала уникална огромна нация, но в Берлин ни я зимат), е твърдо против Съединението.

  Но да не разводняваме, виж по-горе.

 67. 67 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#16] от "alfaalfa":

  лихварска диктатура какво значи точно? Някой да иска да му платиш каквото си взел?

  Някой да те кара да сключваш гей-брак?

 68. 68 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  вероятно е трамватично да осъзнае човек, че износът ни за СИВ е политическа услуга затова, че сме вярно кученце. Мега-некачествените ни стоки понякога са били бракувани на над 80% (проверете, ако не ни вярвате, говоря конкретно за химикалите от северозападна България), а друг път изобщо не са изпращани, ама да върви някаква икономика. Поне се опитайте, съжалявам, че това е реалността, в която нищо не става за нищо.

 69. 69 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Червените картони!!! Чехите са спокоен народ, но си знаят работата.

  chavo64
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#68] от "ungeheuer": "Мега-некачествените ни стоки понякога са били бракувани на над 80% (проверете, ако не ни вярвате, говоря конкретно за химикалите от северозападна България)"
  Митове и легенди на българомразци - работех 31 години в химически комбинат изнасяш за 104 държави на всички континенти ... вкключително Великобритания, Австралия, Израел, Аржентина
  = Вярно, бяхме базирани на евтин газ от Русия , ама бахме най-добрите в Европа. Не всичко беше лошо ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "Blood Red Skies":

  Между другото Уудро уилсън е изказал само съжаление към България и нищо друго, колкото и да е приказвал и обещавал.

  Ivanski
 72. 72 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":

  ако е било така, евала на вас, но ви пожелавам когато говорите за икономиката на България, да не говорите от лична гледна точка, а на базата на сухата статистика. Дори вашият завод да е бил качествен, това, което описах не е българомразство, а истина. Даже един стар комунист ми се хвалеше как за "някаква мижава подкрепа" сме огъвали ръцете на руснаците за всякакви далавери в СИВ но за съжаление, на свободния пазар, издишва, а вие отказвате да приемете това.

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#72] от "ungeheuer": " на свободния пазар, издишва, а вие отказвате да приемете това."
  ... а вие отказвате да приемете, че когато ги имаше тези заводи НЯМАШЕ СВОБОДЕН ПАЗАР, а ПЛАНОВ. Заводите не бяха правени за да печелят, а за да осигурят нещо. Да кажем нашия завод продаваше за валута с която да се купува електроника за отбраната (КОКОМ пречеше) = няма значение колко и за колко продаваме - въпросът беше да се изпълни задачата. Никога няма да разберете соц икономиката , нито китайското ценообразуване! Нищо НЕ е пазарно при соц !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":

  еми тва му е проблема, радвам се, че се съгласяваме. Щото други апологети твърдят, че така най-ефикасно се прави печалба.

  Тоест, разликите са, че вие мислите, че това не е проблем, а даже е хубаво. А според мен е огромен проблем това, че някой глупендер планира някъде да има завод (примерно в собственото село) и изобщо не се мисли дали е рентабилно или не. Със мощна пропаганда на матряла, закотвен там му се обяснява, че е хубаво и се притъпява чувството за критичност.

  Щеше да е по-добре ако поне чиновниците бяха искрени в глупостта си, макар и пак да е неизгодно - поне наистина да се борят за благото на народа. Но обикновено се изражда в това всеки да се изфука пред тълпата съселяни.

  Вижте кои градове са били областни центрове например.

  САМО пазарът може да реши кои ресурси да отиват къде, а не "задачата". Иначе не се съмнявам в добрите ви намерения, били сте от здравите болтчета в системата!

 75. 75 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#21:"smart"]когато Русия врътне кранчето на Украйна[/quote]

  По същия начин може да го врътне и на нас - станала "авария"... ако решим да сменим МИГ-29 с Ф-16 например. Или се кооперираме с гърците за терминал за втечнен газ.

  Път без препятствия не води до никъде.
 76. 76 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#74:"ungeheuer"]Със мощна пропаганда на матряла, закотвен там му се обяснява, че е хубаво и се притъпява чувството за критичност. [/quote]

  Не е точно така, всъщност индустриализацията носи повишаване на окултуряването на масите, най малкото защото изисква от работниците да познават процесите, които трябва да извършват и управляват. Не случайно след деиндустриализацията на България започна и изпростяването на масите, нещата са свързани.

  Частният чиновник по нищо не се различава от държавния чиновник ако се опре до непотизма (облагодетелстването на роднини и съселяни), а и не само до това, частният чиновник е също толкова безхаберен относно казуалността на извършваните от самия него действия.
  От друга страна Държавата в най новата история винаги е била най големият капиталист и в това отношение е напълно пълноценен и може би много важен участник на пазара, дори в най развитите пазарни икономики Държавата е ключова за развитието на най иновативните производства.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 77. 77 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]Заводите не бяха правени за да печелят, а за да осигурят нещо.[/quote]

  Грешиш генерално. Цялата социалистическа икономика беше създадена, за да бъде ПО-ПЕЧЕЛИВША и конкурентна от Западния модел основан на частната конкуренция. Това ние българите не можем да го разберем, защото сме само реципиенти на готовите модели, разработвани от КПСС и СИВ. В крайна сметка Стив Джобс и Бил Гейтс направиха огромни икономии чрез компютъра и с това ни биха по всички параграфи. Представи си банка или счетоводство без компютри и програми и ще проумееш за какво иде реч. Иначе хора като Луканов и въобще цялата Перестройка много точно се бяха насочили към ПРЕМАХВАНЕ НА ПАРТИЙНАТА намеса в икономиката. Разбираш ли ме къде се провали БГ през последните 25 години - това че ние направихме СИНЯ, ЧЕрвена, Турска и тн Икономичиско номенклатура. Т.е. партийната намеса в икономиката не е само на БКП, а на ГЕРБ, БСП, СДС ДПС и тн. Това е големия провал на БГ!

 78. 78 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]Никога няма да разберете соц икономиката , нито китайското ценообразуване! Нищо НЕ е пазарно при соц !

  [/quote]

  не не не просто не си прав категорично! Соц-а беше абсолютната и живата икономика. То цялата соц идея почива върху хипотезата, че БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО. Тук няма ценности, Бог, партиии и тн. Има само икономика и пазар. СССР и Източния блок се провали, защото се оказа НЕКОНУКРЕНЕТЕН в икономически план! Както казва Живков - социализма е недоносче(име предвид точно това, че са нужни пари, а комунизма не дава правилната рецепта за тяхното спечелване). ПРичините са много, но ето Китай показва, че не точно идеологията е била ГРЕШКАТА, на друго място трябва да се търсят причините и аз вече казах, че това е Партийната намеса(идеологическата намеса) в икономическата дейност. Това е широка тема и ако има повод друг път можем да спорим!

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  "Макар че чешкото правителство ще бъде представено на церемонията във Вашингтон от премиера Бохуслав Соботка, трупат се свидетелствата, че правителството драстично се отклонява от заветите на Хавел."
  Е, ми такава е тенденцията. И в България е такава. Знам че не ви харесва, но се налага да свиквате. А на който не му харесва, да хваща пътя.

 80. 80 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  и далай лама не иска независимост.

  тааа, шту рьечи?

 81. 81 Профил на dobrushko
  dobrushko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#49:"cor.ne.edito"]Хавел беше Човек на духа. Земан е човек на стомаха.[/quote]

  [quote#50:"PavelCZ"]Земан е интелигентен, начетен, властен и арогантен...селянин. [/quote]

  Цитирах от двата поста, за да успея да се обърна и към двама ви. PavelCZ следя отдавна, много вещо и добронамерено пише за чехите. cor.ne.edito не бях забелязах, но пропускът си е само мой.
  За Земан исках да споделя с вас. Грехота е изобщо да се сравнява с Хавел. Може би грехота е слаба дума. След последния му съзнателно търсен провал в радио интервюто, когато изговори толкова цинизми, колкото сигурно за година не се чува в ефира на Националното им радио, след това опозоряване на институцията, която през 1990 година именно Хавел успя да възкреси, просто не е уместно тези две имена да се свързват по какъвто и да било начин. И ще ви споделя какво пък казват моите чешки приятели. Според тях, след като го наблюдават дълго, Земан си играе на селския простак, народния човек, който само пред камера обича да хапва гозбички с висок холестирол, мазни наденички и да сърба шумно алкохол за масова консумация. Извън фокуса на камерите има съвсем различно амплоа. Избраха го едва една четвърт от гласоподавателите, те бяха половината от гласувалите, но всъщност на изборите отидоха да дадат гласа си само половината избиратели в страната... Две добри новини. В неделя, 16.11., излезе нов документален филм, "Живот по Вацлав Хавел", около час и петнайсет. Стъписа ме, макар и да е много добре направен, защото предупреждава, че е отминало времето, в което Хавел беше част от ежедневието, и на него се гледаше "на парче", като на театрал, или като на политик... Започват да го забравят, навсякъде, избирателната памет не е национален продукт, и този филм датира началото на борбата със забравата. Препоръчвам горещо! И втората. Около 10 ноември излезе от печат най-новата биография на Хавел, написана е от Михаел Жантовски. Дано види свят и на български, и нея препоръчвам, струва си!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да ти направят паметник във Вашингтон е като да ти направят паметник пред Кремъл, означава само едно - че си служил вярно на тези, които управляват пред паметника.
  Печално е.
  Поредната статия с лозунги и идеологическо противопоставяне.
  Печално е.
  Не трябваше ли да захвърлим тези идеологии и да си гледаме бизнеса?
  Вместо всеки ден да се борим срещу "комунизма"
  Както едно време срещу "капитализъма"...

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK