Рицарят на моралния капитализъм

Филип Димитров

© Анелия Николова

Филип ДимитровВ специалната тема на "Дневник" - "25 години без Стената", продължаваме поредицата от портрети на Георги Гочев. 


Сдържан, вежлив, ироничен, противник на носталгията, демократ, който ненавижда популизма, вярващ християнин, адвокат с литературна грижа за словото, радетел на просветения капитализъм, утопист и малко нещо наивник. Този човек прилича на ренесансов учен, във вените му сякаш тече от кръвта на Томас Мор. Той обаче е български политик и първият свободно избран министър-председател на България след падането на комунизма.


Годината е 1991, наближават най-важните парламентарни избори от половин век. Лидерът на СДС и бъдещ министър-председател Филип Димитров обикаля страната заедно със свои съпартийци. На среща в голям областен град един от водачите на синия съюз иска думата и с патетичен глас заявява следното:
"Досега те даваха апартаменти,
отсега нататък ние ще ги даваме"


Мнозина от гостите, които стоят край трибуната, са изненадани и може би засрамени от това изказване, но още по-изненадани са от реакцията в залата. Хората стават на крака и ръкопляскат.


Тази случка трябва да подскаже на Филип Димитров, че задачата, с която би се нагърбил като лидер на реформаторско правителство, никак няма да бъде лесна. Най-напред той трябва да осъществи радикална промяна в икономиката: да върне земята на нейните предишни собственици, да реституира собствеността, която е била отнета след 1944 г., да създаде условия за пазарна приватизация на държавната собственост, да въведе правила за конкуренция, защита на бизнеса и пр. Казано накратко, той трябва да превърне социалистическата икономика, която е фалирала при управлението на Андрей Луканов, в работеща пазарна икономика.


Той обаче си дава сметка, че трябва да проведе и друга реформа, без която реформата в икономиката би била обречена на пълен провал и дори опасна за обществото. Доскорошният поданик на тоталитарната власт, който е очаквал всички житейски блага наготово от държавата (митичните, давани само срещу подписа на Живков апартаменти), трябва да поеме смисъла на живота си в свои ръце и решително да се превърне в предприемач. От Филип Димитров и оглавяваното от него правителство се очаква


да променят социалния ген
на българина


при това за изключително кратко време и при не особено благоприятни обстоятелства.


Но как е възможно да се осъществят тези промени и при какви условия? Според Филип Димитров условията са две. Първото е от икономически порядък: държавата би следвало да стимулира развитието на частната собственост, като предостави на активните граждани законови средства за достъп до всички свои материални ресурси. Т.е. държавата трябва да се откаже от ролята си на свръхсобственик и единствен производител на блага (и от образа на огромна фабрика, както я е виждал Ленин) и да се задоволи с ролята на нещо като "регулировчик на пазара" (сравнението е на Филип Димитров).


Второто условие е от морален порядък: гражданите трябва да осъзнаят, че благата, до които държавата ще ги допусне, трябва да бъдат върнати като инвестиции в обществената среда, а не изразходвани за луксозен живот и лични удоволствия. Филип Димитров е привърженик на тезата, че първоначалният капитал може да се натрупа не само чрез грабежи и насилие, както е смятал Маркс, но и чрез почерпените от християнската религия принципи на солидарността и разумното изразходване – както е смятал Макс Вебер.


"Собствеността е отговорност", често повтаря Филип Димитров в онези години. А също и "Няма безплатен обяд!"


С оглед на горните две условия Филип Димитров не смята, че промяната от тоталитарно управление към демокрация трябва да се разбира като преход;


промяната следва да се разбира
и преживява като революция


Идеята за исторически преход, наложена от Андрей Луканов, съдържа в себе си идеята за континюитет, за продължаване на миналото време в новото; така тази идея всъщност подменя, прикрива и притъпява причините, които са породили в обществото болезнено усещане за невъзможност да живее повече по стария начин. Това, от което България се нуждае по пътя към демокрация, казва Филип Димитров през 1991 г., е радикално скъсване с логиките, практиките и най-вече символите на тоталитарното управление.


Като всички утописти обаче и Филип Димитров се води от убеждението, че в общественото време е възможна пауза, зануляване на общата памет и общите навици, напълно празен миг, в който обществената динамика спира и позволява на законодателя да моделира обществото по нов и различен начин. Такава пауза, разбира се, няма; този, който желае да организира обществения живот другояче, трябва да се наложи върху опитите за организиране на ред, които протичат заедно с неговия.


Общо взето, Филип Димитров не успява да се справи с този проблем. Докато той се опитва, следвайки пътя на християнските ценности, да създаде средна класа от отговорни предприемачи, бившият елит на компартията продължава да прехвърля държавна собственост във фирмите на свои приближени лица. Икономическият ред, създаден от Андрей Луканов, не изчезва при управлението на Филип Димитров, а ловко успява да се приспособи към новата среда, и средствата, които трябва да послужат за стимулиране на гражданската активност – напр. законът за приватизацията – се използват често за откровен грабеж на държавното имущество.


Пред утопията на моралния капитализъм
стои и друга сериозна пречка


Повикът на Филип Димитров хората да поемат смисъла на живота си в свои ръце не се приема единодушно. За някои промяната е наистина случай да развият своите качества и не след дълго, още през есента на 1992 г., в страната се забелязва икономически подем, а общественото одобрение към правителството нараства. "Тъжните, скучни улици на комунистическите градове светнаха и заработиха. Предприемчивите хора се втурнаха да откриват ниши, да поемат рискове", пише Филип Димитров в книгата си "Митовете на българския преход" (2003 г.).


За други обаче реформата, която премиерът провежда, е насилствено изпъждане от навика да се живее без обществена отговорност и много болезнен удар срещу уюта да се живее с готов смисъл. Тези хора, които тоталитарното управление е превърнало в поданици на държавата, не виждат във Филип Димитров човека, който ги подтиква да живеят като свободни граждани – и съответно на това да приемат отговорностите и неудобствата на тази свобода – а човека, който разрушава символите на обществената им идентичност – заводите, ТКЗС и т.н. - и ги лишава от смисъла на досегашния им живот. През 1992 г. сред привържениците на бившата компартия трайно ще се наложи митът, че Филип Димитров е разрушителят на българската промишленост и българското земеделие.


Само година след като бива избран за министър председател, Филип Димитров губи властта. Ето какво се случва. На 18 септември 1992 г. тогавашният шеф на разузнаването и съветник на президента Желев Бригадир Аспарухов обвинява премиера, че организира тайна сделка с Македония за продажба на оръжие. Десетина дни по-късно, след като става ясно, че обвиненията на Аспарухов са необосновани съчинения, той се извинява публично на Филип Димитров. Скандалът обаче вече е разбунил тлеещите конфликти около и вътре в правителството.


Шест дни след първите намеци на Бригадир Аспарухов Ахмед Доган, по това време партньор на СДС, обявява, че снема доверието си от правителството; на 1 октомври двама вицепремиери, Николай Василев от Алтернативната социалистическа партия и независимият Никола Василев, говорят против цялостната политика на кабинета; пет дни по-късно президентът Желю Желев настоява за промени в състава на правителството; на 21 октомври Филип Димитров решава да иска вот на доверие от парламента; три дни по-късно Ахмед Доган обявява на излизане от среща с Желев че готви на правителството "депесарски шут"; на 26 октомври Филип Димитров губи вота на доверие.


Трябва да се признае, че в тази ситуация Филип Димитров действа не като опитен премиер на една посткомунистическа страна – опитен в смисъл на готов да очаква всичко от всеки – а като


наивен и честолюбив рицар


Той, изглежда, надценява както силата на моралния си жест да потърси подкрепа от парламента, така и здравето на демократичната среда, към която този жест бива насочен. Оказва се, че с политиката си на реформи и с опита си за радикално разграничаване от предишния ред на управление той е засегнал сериозно не само елита на бившата комунистическа партия, но и сложната система от връзки между този елит и някои от лицата на демократичното движение (Желю Желев, Стоян Ганев, Димитър Луджев и т.н.).


Така онези, на които той пречи да раздават апартаменти, в крайна сметка ще му отнемат властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Единственият политик от европейска класа който сме имали.Вярно е че беше неудобен както за БКП така и за кариеристите и сребролюбците отСДС.Превъзхождаше всички във всяко едно отношение в пъти.Но никой не е пророк в собствената си страна и най малко в България.
  Сега вече имаме премиер който наистина заслужаваме,защото не заслужавахме Филип Димитров.

  klimentm
 2. 2 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  За съжаление си напълно прав! Това е болезнената истина!
  С такива "демократи" недорасли като Желев, Н.Василев и др. не ни трябват врагове!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  "През 1992 г. сред привържениците на бившата компартия трайно ще се наложи митът, че Филип Димитров е разрушителят на българската промишленост и българското земеделие." - поне две неща са неточни: не е само след привържениците на БКП и не е мит. Връщането на замята в реални граници я остави необработвана в продължение на няколко години. Ликвидирането на ТКЗС е една от причините за проблемите с циганите, които имаме сега. Изсичането на овощните градини, ликвидирането на "ничията" поливна инфраструктура и т.н. е факт. Малкото ентусиасти, които се опитаха да станат фермери, масово фалираха. Държавата - регулировчик на пазара, се провали. В приватизацията основен фактор бяха лукановите куфарчета с пари. Наивността на ФД и липсата на опит върнаха властта в ръцете на БСП и ДПС. Оказа се, че не е достатъчно да си честен и порядъчен, за да управляваш България и правиш реформи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Чудесно описание на нещата.
  България просто не заслужаваше Филип.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Липсват ни сега хора като Филип Димитров.

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#4:"simval"]България просто не заслужаваше Филип[/quote]
  Просто цървулите не го разбираха. Това беше най-честото обяснение "говори, ама нищо не му разбирам". Докато сегашния говори просторечно и му разбират. "Аз съм прост и вие сте прости".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Първи и единствен досега нормален политик и министър председател.

 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Утопист, наивник - може би, но достоен човек.
  Първият министър - председател, който ни върна надеждата за по-добро.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Филип Димитров изключително достоен човек. Респект.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно
 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 489 Разстроено

  Единствения политик идеалист в България за последните 75 години..., силно се надявам да не чакаме още 75 до следващия!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  рицар на... моралният... капитализъм... Фильо... я пак отначало, че нещо не схващам

  // Рицар (от немското Ritter с първоначално значение „конник“) е член на средновековно съсловие на професионални войници в Европа.

  ---

  статиите на постмодерния генератор вадят по-смислени заглавия, да видим какво уцелих днес?

  Deconstructing Foucault: Neocapitalist deconceptualism and social realism

  http://www.elsewhere.org/journal/pomo/

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Точно това беше целта, да се сменят тия, които дават апартаменти и други блага.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И пак Ахмед Доган е тоя който си врътна трибуквието.

 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По времето на Филип, се ВЪЗРОДИ българският ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ и той , трябваше да бъде СМАЧКАН !!
  И го направиха ...Селяните , като Жельо, доган- дс доносника, и някои други НЕ случайни хора в СДС и БКП ...
  Единственият му недостатък беше , че не беше достъчно твърд и нападателен ..Липсваха ругатните - и споменаването на майките на тези по- горе !!! А те понякога , са НУЖНИ !!!Много философски отговаряшще на нападенията ..Нямаше и ХОРА в администрацията , нямаше добра пропаганада , получи удари под кръста и т.н...
  Идваше времето на мръсниците - бандите на любенгоцевците , мултитата , доган - проклятието и т.н..
  Дойде ГОЛЕМИЯТ обир на България - от БКП и ДС !! ТОВА не трябва да се забравя ..А някои в СДС си въобразиха , че с БКП е свършено и започнаха крамолите помежду им ...Тогава СДС беше разколебано - от луджевци, желевци , симеоновци, и сие перестройчици..
  Хората, нормалните граждани - още НЕ знаеха , какво ги чака !!! На кого да вярват и т.н...
  Никога селяни не поставяйте - начело !!Пак го повтарям ..Селяни, като психика и същност, а не като жевеещи на село ...

  BIG AL
 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Този човек заслужава истински респект и преклонение.
  Нито противниците му, нито народа, който поведе след себе си, не бяха на неговото ниво.
  Помните, нали - ревностен християнин, комуто се подиграваха за това;
  Помните, нали - писател, и то талантлив, когото критикуваха без да са чели;
  Помните, нали - има интереси в областите Психотерапия и Психоанализа, нарекоха го "психопат";
  Помните, ако искате - доклада на Петър Младенов за катастрофалното състояние на селското стопанство на социализма - приписаха това на Филип Димитров и неговия реформаторски екип;
  Помните, нали - че освен Костов и Софиянски нямахме успешни премиери, за Филип Димитров накараха народа да си спомня като за "ликвидационер".
  Трябва да ценим и уважаваме хора като Филип Димитров, не само защото направиха много за България, не защото са единици, а защото това е национален капитал.
  Гордея се с Филип!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Филип Димитров стана лидер на СДС докато Милан Дренчев и Петър Дертлиев се държаха за гушите.Нямаше друг начин да се пуснат.Беше страхотия.До бой стигаха.Хвърчаха книги.
  Така се стигна до идеята нов,неутрален политик да успокои духовете,по скоро бесовете,в СДС.Филип се справи чудесно.Страхотен интелект!

 20. 20 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Което показва, че пред комунета никога не трябва да се отстъпва!

 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Тук не става въпрос за ФД, а за СДС. Това проспаха изброените лица, че зад всички тях застана цял народ и те набързо го огорчиха като сдадоха багажа. А тая формация трябваше да се пази и щеше да я има и до днес.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Комунистите тогава плашеха хората с шоковата терапия на Балцерович.Поданиците на бай Тошо искаха плавен преход.Сега ядем плодовете на плавния преход.

 23. 23 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Фил не беше удобен на ДС, единствения когото ме можеха да контролират. Предпочетоха агента на ГРУ Костов.

 24. 24 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Досега те даваха апартаменти,
  отсега нататък ние ще ги даваме"
  =======================

  И така, след серия от трикове от 3.5 милиона предани избиратели се сринаха до размерите на малко градче.

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Досега те даваха апартаменти,
  отсега нататък ние ще ги даваме"

  -Пък ги взеха Гоце,Цвъки...

 26. 26 Профил на Тапета
  Тапета
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#1:"klimentm"] Единственият политик от европейска класа който сме имали. [/quote]

  Освен Костов.

  Нищо, сега си имаме и Резидент-камсамоляц

  Лепим кинти секакви.
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#3:"stein"]

  " Връщането на замята в реални граници я остави необработвана в продължение на няколко години - Това просто не е верно. В нашия край и като цяло в страната земята се обработваше. " Ликвидирането на ТКЗС е една от причините за проблемите с циганите, които имаме сега. Изсичането на овощните градини, ликвидирането на "ничията" поливна инфраструктура" - Циганите се наплодиха по времето на цоциализЪма. ТКЗС беше на дотации откакто съществуваше. Към 1989 г. положението в селското стопанство беше плачевно...Тогавашното правителство на Филип Димитров имаше идеята за държавни машинно-тракторни станции, които да обработват земята до трансформирането на ТКЗС и чрез тях да се регулират цените. Но свалянето на правителството провали този замисъл....Грешка беше, че се раздадоха животните, включително елитни расови породи! Трябваше да ги продадат на предприемачи.... [/quote]

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#3:"stein"]Връщането на замята в реални граници я остави необработвана в продължение на няколко години. [/quote]
  Не само я остави в продължение на няколко години необработвана ,а затри селското ни стопанство и лека промишленост,свързана с него.Селското ни стопанство бе поставено в ролята на КТБ- има едни средства,но с тях се разпореждат назначине по политически принцип крадци. Това е в основата на сегашното състояние на селското ни стопанство и лека промишленост.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":

  А ти помниш ли кий беше финансов министър на Ф.Димитров?

 30. 30 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 504 Разстроено

  За съжаление нито сред политиците,нито сред останалата част от населението ни има много от този вид...иначе,щяхме не да сме забравили,а и нямаше и да знаем за такива чудеса,като Пеевски и прочие прелести,нямаше да случат зимата на Виденов,ренесансът и носталгията по соца и Тошо...

  haokarapora
 31. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Всъщност единственият политик срещу когото няма обвинения за корупция.Но мръсните ДС се опитаха по начина си който единствено умеят и него да го залеят с помия- освен ликвидатор на селското стопанство, се пускаха какви ли не слухове гнусни за него...че бил психопат, че бил освидетелсван луд и други. За жалост свалиха го за 1 година ако беше успял да изкара повече дори цял мандат България и като стандарт, и като морал ще ше да бъде много по добре.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "vjacho":

  Милан Дренчев и Петър Дертлиев се държаха за гушите..
  .....................................................................................................
  И радикалите на Елка , май забравяш ? ТЕ най- много подскачаха - наченките на разцеплението на СДС !!!!!!...Александър Йорданов и другия литератор - да НЕ се правят на ампета ..
  На Пловдивската конференция ...Започнаха да се освиркват едни - с други..
  Затова съм казвал и казвам:- НЕ бяха на нивото, на което ТРЯБВАШЕ да бъдат - лидерите на СДС ...
  А Дертлиев предложи Филип - за председател на СДС , тогава ...
  И затова сега , като го виждам в Реф.блок , се опитвам да ги предупреждавам , но ...ще видим ...

  BIG AL
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Скелети от гардероба кой вади и защо?

 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Събуди надежди и не ги оправда. Ако ги беше оправдал и беше довършил започнатото, сега щяхме да сме като поне Словакия...а ние търпяхме разни стари комунета и мутрогени да ни управляват

 35. 35 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 990 Неутрално

  "да променят социалния ген
  на българина ,
  при това за изключително кратко време и при не особено благоприятни обстоятелства."
  Помня едно от първите му телевизионни интервюта: Принципно говореше много бавно, сякаш не намираше думи и-и-и разказа притчата за Мойсей, които 40 години водил народа си към обетованата земя, до като умре и последния с робско съзнание!
  Тогава това ми се стори, страшно дълъг период, казах си този човек не е добрел Ама ей на, 25 г минаха, без някаква съществена промяна, остава още 15 до МОРАЛНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ!
  Който доживее, доживее, поне за децата ни да едобре!

 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  ДПС беше активирано тогава от ДС, в лицето на Бригадир Аспарухов и спретнаха активно мероприятие "някаква оръжейна сделка". Доган беше бесен по телевизията, че някакъв съветник на Ф. Димитров (Константин Мишев) ходел по коридорите на народното събрание и разпространявал слухове. Всъщност, слуховете бяха наречени "контрадезинформации", ченгетата бяха бесни, че Мишев изпреварващо на слуховете от ДС е пускал объркващи слухове, които ченгетата публикуваха във вестниците на пресгрупата и им проваляха активните мероприятия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Филип Димитров спъна най-фатално и безнадеждно прехода. Когато трябваше да се действа той само хленчеше и искаше вотове на доверие един след друг. И най-лошото беше това, че именно този страхливец беше премиер точно в този отрязък от време който беше най-подходящ за отсичане на пипалата на мафията.

 38. 38 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Досега те даваха апартаменти,
  отсега нататък ние ще ги даваме"

  Да бяха само апартаментите, с мед да ги намажеш.
  То не бе крадене на държавна собственост от сини и червени, или по точно- от бившата номенклатура, боядисала се в синьо или червено, не бе мачкане на обикновените хора от мафиотски групировки с политически чадър, също "син" и "червен". И се чудим що сега сме на тоя хал.
  На тоя хал сме, защото номенклатурата направи преврата, създаде си "партии" и раздели страната на "комунисти" и "антикомунисти" и ги насъска едни срещу други. И така - "разделяй и владей"- ни управлява вече 25 години в своя полза и наша вреда.

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Весело

  “Само година след като бива избран за министър председател, Филип Димитров губи властта.”

  Ето така се фалшифицира историята!
  Фил се самосвали с неадекватното си поведение!
  След това “моралният императив” беше посланик, подвизава се като депутатин и се оттегли, за което го поздравявам.
  Филип Димитров беше насаден за шеф на НКС от Желю Желев с идеята, че е безобиден и по-лесно управляем. Когато се оказА неуправляем, Желев ескалира антагонизма си със СДС с пресконференцията на Боянсклите ливади, за което после си го получи с лихвите!
  Едно е сигурно, ако се беше явил на предварителни избори като тези, които загуби Желев и Филип Димитров щеше да изхвърчи в политическото небитие много отдавна! Ваденето на скелета му от дрешника и обличането му с рицарски доспехи е фалшификация на нещата. “Майсторът на късото изречение” никога не е имал харизма, колкото до талана му като писател, ще се въздържа от коментар... Там бокс-офиса си е казал думата!

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#34:"olimpipanov"]беше довършил започнатото[/quote]
  Ами той поиска вот на доверие за реформи. Тогава пресата изкара това като неморален акт.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Тапета
  Тапета
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#15] от "bette":

  Нищо за розенкройцерите?

  Лепим кинти секакви.
 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#39:"2.5"]Ваденето на скелета му от дрешника и обличането му с рицарски доспехи е фалшификация на нещата. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Напълно съгласен!

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статия"] Само година след като бива избран за министър председател, Филип Димитров губи властта. [/quote]
  Кадърните хора биват изхвърляни от властта винаги след една година. След Филип Димитров рухна банковата система. След Орешарски започва същата "операция". Изглежда, в България мафията е най-силната "институция"..

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#28:"чобанмахала"]затри селското ни стопанство и лека промишленост[/quote]

  Със само разпускането на СССР и СИВ в 1991 г. ние загубихме пазарите си за не конкурентната ни продукция. Договорите бяха анулирани - това е причината....

 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Цялата тоталитарна система - неразградена , с парите си, с хората си, с администрцията си , с предателите и агентите си в СДС , със Съдебната си система застана СРЕЩУ Филип!!
  Как да успееш , тогава ???
  И част от СДС го предаде ...
  Дали само , ако беше по- твърд - щеше да успеее ??
  Знам ли , но съм сигурен , че споменаването на майките им - поне щеше да помогне....
  Но , нямаше достъчно подкрепа...

  BIG AL
 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#39:"2.5"]Фил се самосвали [/quote]

  Тезата на комунетата....

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":


  [quote#1:"klimentm"]Единственият политик от европейска класа който сме имали.[/quote]Лично аз мога да свидетелствам,че до преди 7-8 години съм го виждал да ползва трамвай в Лозенец.Обикновен човек..

 49. 49 Профил на Тапета
  Тапета
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#21] от "man_un":

  Ве, тоз нарот, що се така ва агарчават, ве?

  Лепим кинти секакви.
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#33] от "Съветник":

  Скелети от гардероба кой вади и защо? :)))))
  .............................
  Ами има и по- стари скелети - като Кунева наример :)
  Тях , кой ги вади ?? :)) И управляват , даже :))
  Ако ще си говорим - за скелетите от преди 1989 година ...

  BIG AL
 51. 51 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Свалянето на правителството на Ф. Димитров доведе на власт правителството на Л. Беров, последвано от Виденов. Явно тези, които плюят по СДС, виждат справедливост в тези събития. Аз НЕ!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 52. 52 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#39:"2.5"]Ето така се фалшифицира историята! [/quote]
  Спокойно, фалшификат е възможен само, ако това твърдение остане завинаги в историята. Засега това е лично виждане на Гочев, което аз лично не споделям

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 53. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#47:"dobrich"]Тезата на комунетата.... [/quote]

  Спорно е чия е тезата. Съвременник съм на събитията и помня как стотици хиляди гледащи СДС с упование и надежда се обезвериха вследствие на бездействието и пълна неадекватност на този мухльо и се разпиляха после по други партии.
  Тогава дори аз се зарадвах, че се самосвали защото се надявах СДС най-накрая да избере истински лидер.

 54. 54 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Колев":
  Много елементарно разсъждение. Властта е изградена концептулно винаги и никога не е абсолютна. Промяна на правителства означава, че върхът не си е поделил икон. баница и тези търкания водят до сваляне на правителство.
  ПС:Не прави грешката да ми заявяваш, че БКП е имала абсолютна власт, защото ако бе така, то СДС никога не би било родено

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1369 Весело
  До коментар [#50] от "BIG AL":


  [quote#50:"BIG AL"]Скелети от гардероба кой вади и защо? ))))
  .............................
  Ами има и по- стари скелети - като Кунева наример
  Тях , кой ги вади ?? ) И управляват , даже )
  Ако ще си говорим - за скелетите от преди 1989 година ... [/quote]
  Всеки има своя оперативна програма "човешки ресурси".
  И етапи на финансиране.
  Прекалено много информация си разменихме, не ли?

 56. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#53:"petyo9"]аз се зарадвах[/quote]
  Вярвам ти че си се радвал. Даже и да не беше го написал, го знам.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#32:"BIG AL"]И радикалите на Елка , май забравяш ? ТЕ най- много подскачаха - наченките на разцеплението на СДС !!!!!!...Александър Йорданов и другия литератор - да НЕ се правят на ампета ..[/quote]
  Наистина и тези не оставаха по-назад.Особено Неделчев.

 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#47] от "dobrich":

  Пет пари не давам за тезата на червените, затова и не съм в час с нея - след като го постваш, обаче вече е и твоя теза!
  Виж, сещам се за един отявлен фен на Фил и това е любителят на анджата от село Миндя!

  I Want To Believe
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#54:"«Эхo»"]Много елементарно разсъждение. [/quote]
  Несъмнено. Наличието на други партии в Русия въобще не означава, че от Путин зависи всичко. И не само в Русия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 61. 61 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Безспорно умен човек, но безкрайно наивен и някак отвлечен, прекалено елитарен. Имах чувството, че си живееше в някакъв негов измислен свят. Да си министър-председател на тази държава не е кръжок за интелектуалци. Народът не го заслужавал, еми такъв е народа, друг няма.... И още:
  - не отвори досиетата;
  - реституцията в този и вид се оказа глупост и най-важното:
  - не взе никакви мерки срещу ДПС и други подводни камъни, което му изяде главата, като цяло - доста наивно поведение, така не се управлява държава...

 62. 62 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#56:"Николай Колев"]Вярвам ти че си се радвал. Даже и да не беше го написал, го знам.[/quote]

  И не само аз. Споменах за рязкото стопяване на привържениците и симпатизантите на СДС което този празнодумец предизвика.
  Ден след ден минаваше, комунистите трепереха от страх да не им забранят партията и ааахаа се бяха предали, и само няколко смели политически хода щяха да променят необратимо историята. Точно тогава му беше времето. Но затова се искаше мъжественост която хронично не достигаше на Фил. Та той трепереше от страх повече и от комунягите! И се лигавеше с учтивости вотове на доверие. Наистина - с въздишка на облекчение приехме, че този позор най-накрая свърши.

 63. 63 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#53] от "petyo9":


  [quote#53:"petyo9"]Тогава дори аз се зарадвах, че се самосвали защото се надявах СДС най-накрая да избере истински лидер.[/quote]

  Е, сега сигурно си доволен. Управлява ни "истински лидер". И то, "десен".
  ПП. Навярно се мисли за десен, защото си има и десен крак и дясна ръка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 64. 64 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И, каква е заслугата нхоа ФД, че нещо не схващам. Да не би да доведе до нещо по-добро. Раздробено земеделие, ликвидационни съвети, първи наченки на приватизация, която досъсипа индустрията, дори и тази, която имаше шанс да бъде спасена. Да не говорим за липсата на всякаква форма на протекционизъм, който е изключително нужен в един период на преход от планова към пазарна икономика. На практика се оказа, че ФД и компания, разбирайте и БСП съсипаха задружно всичко, което можеше да се преобразува в частна инициатива. Да не забравяме и наченките на мутрите, които точно бяха тръгнали да излизат от долапите. Мила картинка, достойна човек да се разплаче от умиление.

 65. 65 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#60] от "Николай Колев":

  От Путин зависи икономиката и външната политика. И "неговата партия - ЕР" бойкотира тия дни законопроект за национализиране на централната банка, като забрави да натисне бутончето и законопроектът не получи кворум и така не може да бъде прослушан, за да го приемат или отхвърлят - доста лош пример за несломимата "ВСЕвласт" на Путин

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 66. 66 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#64:"bubolino"]каква е заслугата нхоа ФД, че нещо не схващам.[/quote]
  ФД удовлетвори своите американски фелоус, като унищожи в техен интерес Българския капиталов потенциал, изграждан в продължение на 45 години

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  При Филип Димитров безработицата тука достигна най-рекордното ниво - 24%!

  Това го доближиха само Иван Костов - 20%.

  И Борисов - 13.8%

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво е това Нещо "просветен Капитализъм"?

  Прикрито понятие за безработица от над 20%?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "dedo pepo":

  Докато се насландисате, тъщата на Цветанов Си купи вече 6 апартамента в Центъра на София.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#66:"«Эхo»"]ФД удовлетвори своите американски фелоус, като унищожи в техен интерес Българския капиталов потенциал, изграждан в продължение на 45 години [/quote]

  Има един труд на висши икономисти на БНБ. "История на външния държавен дълг на България 1878-1990" Прочети трети том за да не се излагаш да пишеш повече подобни глупости. Ето линк:

  http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubNonPeriodical/PubNPFinancialHistory/PubNPResearch/index.htm

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#58:"2.5"]Пет пари не давам[/quote]

  Знам. Ти даваш 10 пари за кУрифея на кУрифеите, бореца срещу кУманизЪма, рИформатора на рИформаторите бат Бойчо....

 73. 73 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "Досега те даваха апартаменти,
  отсега нататък ние ще ги даваме"

  Горе-долу по същото време един старшина така беше заявил на един офицер: "Досега вие командвахте, сега ние ще командваме."

  Така я разбираше народонаселението промяната, така я разбира и до сега. Все още нямаме нужда от Филип Димитров, защото все още не сме дорасли до него.

 74. 74 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#71] от "petyo9":

  А викаш, ФД не е имал друг изход, освен да се подчини на кредиторите и да им заплати с лихви от 2000000000000000%

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 75. 75 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#65:"«Эхo»"]законопроект за национализиране на централната банка[/quote]
  Явно си се изгубил в превода. Дай източник да си го прочета сам.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 76. 76 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Филип Димитров бе наистина един романтичен рицар без броня.И беше уязвим и от своите,и от враговете си - просто беше една бяла лястовица,която гарваните унищожиха политиèски,но не сломиха духа и интелекта му!

  Tony
 77. 77 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#74] от "«Эхo»":

  Чететебе!!!

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#66] от "«Эхo»":

  Българският капиталов потенциал?!
  Това е вицът на деня дуд!

  klimentm
 79. 79 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тоя "рицар" унищожи българското селско стопанство и каза,че АЕЦ Козлодуй е опасен,от него започна унищожението.

 80. 80 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#78] от "klimentm":

  Като вземе под внимание, че над 500 предприятия и няколко комбинати се закриват завинаги и остават без работа над 3 млн души, може и като виц да звучи за сводолюбивите и демократични олигарси, изникнали като гъби след дъжд

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 81. 81 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  "Досега те даваха апартаменти, отсега нататък ние ще ги даваме"... и някой после да посмее да пита, какво лошо ни направи соц-а. Кошмар, и до сега не сме променили манталитета си, само дето слязохме на кебапчета

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 82. 82 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#68] от "socialen":

  45 години псевдоикономика и псевдоработа няма как да не избухнат в някой момент. БКП са царе на това да си тръгнат преди нещата да се сговнят тотално. Все едно някой смъртно болен да отиде в болница, да умре, и да съдиш болницата за убийство?!

  Филип Димитров е от най-добрите ни политици, макар и малко ляв за мен.

  Комунистите, в безсилната си злоба срещу чист и некорумпиран човек, така типична за тях, измисляха, че е луд, че е гей (а) какво е лошото в това, б) познавам него и жена му откакто се помня), и какво ли още не.

 83. 83 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Поредния българомразец управлявал тази територия. Дано в бъдеще да намаляват

 84. 84 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#62:"petyo9"]комунистите трепереха от страх да не им забранят партията и ааахаа се бяха предали, и само няколко смели политически хода щяха да променят необратимо историята. Точно тогава му беше времето. Но затова се искаше мъжественост която хронично не достигаше на Фил. Та той трепереше от страх повече и от комунягите! И се лигавеше с учтивости вотове на доверие. [/quote]

  Това е неприятната истина. Поривът на народа беше възпрян с отвличане на вниманието в неща, които можеха да почакат. Тогава беше момента да се направи лустрация, да се отнемат позициите на ДС и Червената номенклатура. Те бяха бомбата, която трябваше да се обезвреди незабавно, а народът се юрна да си връща нивите и да отваря кафета и гаражни магазинчета. И докато ние си връщахме земята, комунистите и ДС си върнаха държавата.

 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#82] от "ungeheuer":

  Пак не позна! Това са последиците от въведения от Филип Димитров дясно-либерален англосаксонски Капитализъм по американски тип, наречен Неолиберализъм. Последиците от неолибералните "реформи" на Димитров обра Виденов .

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Весело

  [quote#78:"klimentm"]Българският капиталов потенциал?!
  Това е вицът на деня дуд[/quote]
  Този същият тавариш всеки ден пуска по един хит - вчера нарече Путин гросмайстор, който си правел каквото си иска с петролния пазар и долара.

 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Весело

  Филип Димитров действа на другариата като на бик червено. Това говори достатъчно за него.

 88. 88 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Филип Димитров бе на такова ниво, че комунягите се стреснаха и задействаха Желев ( той дали от политическо невежество, дали от по лошо, им свърши работа).

  chavo64
 89. 89 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Филип Димитров наистина бе политик, изпреварил времето си. Не се отличаваше по нищо от западните политици, освен по средата, в която му бе отредено да работи. Никога България не се бе променяла толкова положително за кратко време - беше даден простор за развитие на частната инициатива, започна връщането на заграбените от комунистите земеделски земи, отнето бе имуществото на БКП. България бе наредена до Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) по темп и дълбочина на реформите и ако бе продължила този път, щеше да се движи с тях и до днес (т.е. далеч пред Румъния). За съжаление политически лекета като Ахмед Доган, Димитър Луджев, бившият президент Желю Желев, Стоян Ганев и др. осуетиха този първи решителен опит за демократизация и правителството на Филип Димитров бе заменено от мафиотската прокомунистическа клика на проф. Любен Беров, което ще се запомни със зрелищните гангстерски войни по улиците и масовото разграбване на държавата.

 90. 90 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Кой се развихри след Фил - мутри, пирамиди, кредитни милионери . От падането му до Софиянски само зазляваше.
  Да не забравяме , че ЕС избра Фил за посланик в Грузия. От това по-голяма оценка здраве му кажи.

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Филип Димитров е много качествен политик и свестен човек, така и не разбрах, защо не можа да се наложи, какво не му харесаха хората?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#85] от "socialen":

  наречен неолиберализъм от тебе и Волгин, може би и чуми като Чомски. От сериозни учени не е наричан така.

  Ах, как ще се радвам ако Каролев чрез Лукарски докара малко капитализъм на изстрадалата ни държава.

 93. 93 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#91] от "Barcelina":

  Ами, има една поговорка, "Какво разбира прасе от кладенчова вода".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 94. 94 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 488 Неутрално

  да добър анализ. Хронологията беше такава.
  Иначе, колко е бил рачар е трудно да се разбере, но че не ставаше за мин. Председател в България беше ясно от пръв поглед. Говореше с дълги, виевати изречения, които никой не разбираше.
  Хората искат да им се говори по-простичко: "Проверка на всички радари и дрегери" просто и ясно. Затова Боко кара втори мандат, а Фифо изкара само около една година.

 95. 95 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#90:"caterpillar"]Да не забравяме , че ЕС избра Фил за посланик в Грузия. От това по-голяма оценка здраве му кажи. [/quote]

  Ако това не е по-голямо възнаграждение за вече извадения от служба агент, здраве му кажи.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 96. 96 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  тоя тьпак с костов в правителството на сдс изпуснаха да вьведьт валутен борд искаха вот на доверие и турците прецакаха целият преход

 97. 97 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#91:"Barcelina"]Филип Димитров е много качествен политик и свестен човек, така и не разбрах, защо не можа да се наложи, какво не му харесаха хората?[/quote]
  Прочети още веднъж статията.
  Не става въпрос за хората, а за ДС.

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#80] от "«Эхo»":

  Що не си спомниш за мораториума в/у дълга?!

  klimentm
 99. 99 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Гневно

  "Желю Желев, Стоян Ганев, Димитър Луджев"

  И тези хора съсипаха България! Жалко за Филип Димитров!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статия недоразумение, което започва още от заглавието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK