Урок по история

От Музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

От Музея на социалистическото изкуствоТекстът е публикуван в "Дневник" за първи път през април 2014 г., препубликуваме го като част от специалната тема "25 години без Стената" и нуждата от изучаването на комунизма в училище. 


Написах този текст, за да подкрепя предложението на проф. Евелина Келбечева историята на комунизма да се изучава в училище. Мисля, че това е condicio sine qua non за свободното ни съществуване и самосъзнанието ни като общество днес. Написаното от мен е личен разказ, а не обективен исторически коментар, затова и съм единственият отговорен за правдивостта на направените в текста преценки и изказаните квалификации.


Годината е 1990, аз съм на девет. Динено време, средата на август. Баща ми, наближаващ четиридесетте, ще води мен и майка ми на почивка в гр. Банкя. Всички отиват на море, а ние в Банкя, която, когато най-сетне я откривам на картата, ми се струва, че дреме в задницата на столичния град. "Там обаче ходят много чужденци, ще си допълниш колекцията от цигарени кутийки", опитва се да ме утеши баща ми. "Водата е много, много лековита", допълва майка ми.


Лековита или не, до първите дни на август сме се виждали почиващи в Златни пясъци. Но не би! За журналиста във в-к "Димитровградска правда" е отредена станцията край Банкя. Желаната карта за почивка на море отива при местния кореспондент на в-к "Работническо дело". Тогава още не съм наясно с чиновете и привилегиите на комунизма и не мога да проумея как така човек, висок не повече от един и петдесет, и затова наричан от всички с прякора Инч Хай, при това не особено умен и работлив, минава за нещо повече от моя висок, умен и работлив баща. Не проумявам и защо баща ми не фрасне по лицето Инч Хай и не реши проблема по мъжки.


Урок по история


Почивната станция е почти празна – петима души персонал, две-три семейства българи и нито един чужденец. Що се отнася до лековитата вода – нея ту я има, ту я няма, а когато все пак я има, тече от тръбите мътна и ръждива. Навсякъде цари запуснатост и усещането, че някой току-що е минал и е откъснал нещо от действителността. Стаята ни е мръсна и доста захабена – върху пода на банята е залепнал сноп косми, кранчето на умивалника липсва, вратите на гардероба висят от пантите, от вратите на свой ред висят дръжките, матраците са скъсани и стенат, тапетите са покрити с влажни петна, отлепили са се по краищата и ни се плезят. Някога красивият двор сега е потънал в трева, храсти са блокирали пътеките, мирише сладникаво на влага и леш; каменният басейн в средата на двора е пълен с ланска шума, в която се крият жаби и гущери.


Храната не е по-добра от мястото. За закуска две филии хляб, топка маргарин и чаена лъжичка конфитюр, за обяд кашеста зеленчукова яхния, за вечеря паве от сухи макарони. Веднъж, в желанието си да ни направи 16-та република на СССР, Тодор Живков бил казал, че народът разбира своя суверенитет като обилно ядене. Трябва да е бил прав – този селски мъдрец, защото когато седяме в столовата на станцията, се усещаме най-вече подтиснати и несвободни. И все по-зависими от мизерната си порция.


А тя прогресивно намалява, докато на третия ден просто изчезва. Оставени сме без закуска и без обяд, а на въпросите кога ще ядем, персоналът ни отговаря с вдигане на рамене. Все пак около 4 часа следобед ни повикват в столовата и тържествено ни дават тенекиена купичка, пълна с изстинал чай, и пакетче с нещо тежко, увито в салфетка. "Като на помен", казва майка ми. Нещото се оказва смачкан краешник хляб и двайсет сантиметрово парче салам. Никога няма да забравя онзи смачкан краешник и особено онзи сиво-розов салам – натъпкан с жили и парчета сланина. Сякаш някой отмъстителен циник и злобен подигравчия беше отрязал детеродните органи на комунизма и ни караше да ги изядем, та да не забравяме откъде сме дошли!


След един бърз поглед върху съдържанието на пакетчето баща ми става от масата и със стиснати устни ни повежда навън. Изглежда ми по-кисел и по-гузен от обикновено, пуши цигара след цигара и леко трепери. Искам да ми обясни защо нямаме обяд, питам го какъв е този салам, а той мълчи. Питам го накъде ни е повел и защо така бърза, и той пак мълчи. Минаваме през двора на станцията, после минаваме през градския парк. Излизаме в покрайнините на града и дълго вървим по някаква пътека в сумрака на акации и борове. Пътеката постепенно се изкачва по-нависоко, гората се разрежда, после свършва и зад един опоскан капинак се мярва пасище и бяла сграда.


Баща ми минава направо през капинака, аз се провирам след него, накрая заобикаля и майка ми. Сега тримата сме застанали пред китна зелена падина, заобиколена от борове. В дъното на падината, на около двеста метра от нас, е разположена голяма бяла сграда с няколко крила. Прилича на модернистична катедрала и отворен хладилник. Това е една от двайсетте резиденции на Тодор Живков. Тук той е живял в края на своето управление, както се говори, потънал в скръб по мъртвата си дъщеря.


Баща ми стои няколко минути неподвижен, после се изтъпанва срещу бялата сграда като Боримечката, когато вика на клисурци, че ще гърми топчето, и започва да псува. Псува с цяло гърло, псува майките на комунистите, псува бащите им, псува лелите им, псува децата и внуците им, псува Инч Хай, псува Правдата и Делото, псува Живков, псува НРБ и СССР, псува ЦК и КПСС, псува Маркс и Енгелс ("Да ги таковам в чорлавите им бради", вика), после псува Ленин и Сталин, псува Хрушчов и Брежнев, псува Андропов и Горбачов, псува перестройките и априлските линии, псува снишаването, псува "Кинтекс" и "Кореком", псува "Държавна сигурност", псува Либия и либийските долари, псува отново и отново Живков и цялата му фамилия – като се почне от мама Маруца и се стигне до малкия пияница Владко, псува всички втори и трети по ранг блюдолизци – разните Пеко Таковци, Боян Българановци, Милко Балевци, Пенчо Кубадиновци, Добри Джуровци, Стоян Тодоровци, Гриша Филиповци, Мирчо Спасовци, псува Димитров и Югов, псува Цола Драгойчева, псува Червенков ("онзи ушат олигофрен Червенков"), псува Лилов, Младенов и Луканов, псува обилно и неудържимо – тъй, както мъж повръща след дълга, безкрайно дълга нощ на скотско пиянство и разврат.

Урок по история

Тогава гледах онзи мой баща и едновременно го съжалявах и попивах всяка негова дума. Сега, двадесет и пет години по-късно, си мисля, че и той е играл по моркова и по тоягата; че и той е трупал гузна съвест, задето е помагал със словото си за поддържането на лъжливата действителност; че и той навярно неведнъж се е разочаровал, когато са го блъскали по-напористи слуги. Сега, двадесет и пет години по-късно, виждам в онази случка безопасния бунт, умерената, десет пъти преценена неумереност, жеста на гузната съвест.


Виждам обаче и друго. Да застане в цял ръст пред онази противна сграда и да псува наред всички комунисти, трябва да е било за баща ми естествен изблик на свобода. Само така той е могъл да запази за мен, неговия син, едно кътче от действителността, в което няма компромиси, няма лъжа и фалш; едно кътче от българската действителност, в което той е силен, смел и решителен баща.


Да псува всички комунисти, трябва да е било за моя баща единственият начин да ми предаде урок по история, да не остави паметта ми на свободен българин да се роди без грижа за справедливостта. Защото сякаш беше предугадил, че в следващите години няма да има осъдени за престъпленията на комунизма, че досиетата на ДС няма да бъдат прочетени, че много имена и свързаните с тях дела ще бъдат потулени или забравени.


Докато баща ми все още се дере, към нас енергично се приближава възрастна жена. Не знам откъде се е взела, просто се появява на няколко метра от нас. Изглежда като току-що пенсионирана учителка. Може би учителка в ТВУ или нещо подобно, защото носи върху фигурата си някаква неуморима строгост. Косата ѝ, педантично къносана, е вързана на кок, устните ѝ са начервени, бузите ѝ намазани с белило, тежките ѝ прасци стъпват бойко. Освен ако не е напълно глуха, няма как да не е чула червено-черната меса на баща ми.


Вече съм убеден, че ще се спречка с него или най-малкото ще му направи забележка – такива жени винаги правят забележка за нещо. Тя обаче не обръща никакво внимание на баща ми, който, впрочем, продължава да псува, макар и вече с понамалял ентусиазъм, ами застава до мен и като ме поглежда в лицето, усмихва се и с цялото презрение, на което навярно е способна, ми казва:


- Господине, вие не сте българин! 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Гневно

  "...Защото сякаш беше предугадил, че в следващите години няма да има осъдени за престъпленията на комунизма, че досиетата на ДС няма да бъдат прочетени, че много имена и свързаните с тях дела ще бъдат потулени или забравени..."

  Тъжната действителност!
  Всичките ни проблеми сега се дължат именно на това,че не ги извадихме на бял свят и нямаше лустрация.Вместо да гният в затвора,те се правят на по-светци от Папата и ни убеждават,че нямали нищо общо с БКП.Даже са се навъдили и един куп ментално предизвикани,които изпитват носталгия

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Че е проблем дс, проблем е, но вече има доста западни капиталисти, та там как са заплатите, по добри ли са!

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  Цитат: "започва да псува. Псува с цяло гърло, псува майките на комунистите, псува бащите им, псува лелите им, псува децата и внуците им"
  Така се псува ... със поне 17 глагола.
  Последното изречение е ключът = Цитат:
  "- Господине, вие не сте българин!"
  Така е ... Прекалената култура реже корените. Не е казала , че баща му не е българин - точно като българин си псува. Казала е на него /автора/!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  До коментар [#1] от "sashobal": "Всичките ни проблеми сега се дължат именно на това,че не ги извадихме на бял свят"
  ТЕ са си пак ТЕ = НОМЕНКЛАТУРАТА !!! Остави тези глупости за "лустрацията". Не е проблем да се вкарат 1000 човека в затвора или да се избият = ДРУГИТЕ ОСТАВАТ. Проблемът е както казваш "че не ги извадихме на бял свят" - това е истинската лустрация = да им осветим ВРЪЗКИТЕ и ще повяхнат ! Силата им е в това, че нямаме представа какво и защо става /като тефтерчето - този да се удари, другия да се захлеби/. Това ни души вече 70 г.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":

  Пак казвам това за дс е вярно, и за връзките! Но каквито и капиталисти да дойдат те ще държат мизерията!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  Цитат: "псува всички втори и трети по ранг блюдолизци – разните Пеко Таковци, Боян Българановци, Милко Балевци, Пенчо Кубадиновци"
  И пак да питам ... Как така тия "...." успяха да изкарат България на челото на Света /или поне на половината свят/ с по-високи технологии и далеч по-добър от СЕГА живот, а сегашните "умни и красиви" ни сринаха ??? ... Мам .... +17 глагола!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#5:"dark'star"] да им осветим ВРЪЗКИТЕ и ще повяхнат[/quote]

  Надай се, Гергино....Като в Германия, там забраниха на нацистите всякаква дейност.....Така трябваше да стане!!!!!............

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Прави ми впечатление, че проблема за външния ни дълг сега, много старателно се избягва, пак пиша, стана като при соца, че и по голям, що така!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  [quote#11:"ban"]проблема за външния ни дълг сега, много старателно се избягва[/quote]

  Щото външния ни дълг не е на държавата /на всички нас/, ами на частни фирми, бе мозък....

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  Ох, разплаках се....
  Ще взема специално да се абонирам за тези гурме спомени

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1982 Весело

  Ами не е българин господинът. Банкя, този български Витлеем не може да бъде на задницата на София при никакви обстоятелства. Освен да е сбъркал годината, как така лятото на 90-а година чакаш за "карта"? Това е смущаващо до степен че да хвърли във възторг шайката комунистически рудименти.

  А изокването в пущинака срещу резиденцията няма как да не ни припомни великия Чудомир.
  http://chitanka.info/text/14480-i-ja-che-izokam-nekoj-den

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  [quote#6:"ban"]Питам аз защо този баща не е завел семейството си на море на хотел, ами е чакал карта.[/quote]
  Може да е нямал възмножности? При соца всички бяхме що годе еднакво бедни (не става дума за привилигерованите комуняги и слугите им)... 1990 още ме се бе пропукал много много ужасяващият корсет, който срягаше хората. Нерадостното ежедневие пристискаше хората, докато крадците с партиен билет си пълниха джобовете. Въпреки митингите успяйа да фалшифицират изборите, а освен Градът на Истината навсякъде цареше предимно мрак и страх.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  [quote#6:"ban"]Всъщност защо ли аз имам чудесни спомени от студентския лагер равда, 1994![/quote]
  Понеже сте бил млад, безгрижен, море, студентки знойни... и не е дошло още времето на Жан Виденов (1995-1996) когато държавата съвсем катастрофира...?
  Винаги не съм разбирал как хората смесват спомените от младостта си с други неща... Примерно казармата и "умилението" и разказите за "чудесните времена". А си бе свинщина безмерна, 2г вегетиране...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban": "Прави ми впечатление, че проблема за външния ни дълг сега, много старателно се избягва, пак пиша, стана като при соца, че и по голям, що така!"
  Тогава външният ни дълг беше за чисто нови френски и японски заводи ... а сега е за най-необходимото = лукса на любовници и доносници. Сега сумата е кошмарна спрямо тогавашните 8 милиарда и то при работеща икономика. Изиграха ни типично мошеническо "ужилване" за добре дошли на "свободния пазар" .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#16] от "B52":

  И ти си прав, ама я накарай сега някой 20 годишен да бяга три километра! Проблема е че всеки публикува спомени, а аз казвам дайте икономически показатели! Бвп, брой жилища, жп линии, улици, магистрали, покупателна способност! А не лафове, абе тогава не успявахме да си купим хляб, или сега има целогодишно банани!

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#10] от "dobrich": "Като в Германия, там забраниха на нацистите всякаква дейност....."
  К'О ??? НьЕЕЕЕ !!!! Това от къде го измисли ? Точно от 1991 имах една снимка на табела ИГ"Фарбенидусти - дружество в ликвидация" (от 1945 ... и още си работеше 1991) Вярно = имаше денацификация ... ама това въобще не са глупостите които си въобразяваш. Това са поне 10 милиона люти нацисти ?! Кой мислиш въстанови ФРГ - извънземните ли? Пак си бяха ТЕ = то "други" нямаше ... кой бил във вермахта, кой бил във кригсмарине, кой бил във луфтваффе. Заеха си хората новите позиции и се оправиха бързо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#20] от "ban": " дайте икономически показатели! Бвп, брой жилища, жп линии, улици, магистрали, покупателна способност! "
  Убиствено превъзходство на соца! Ето БВП
  http://www.econstats.com/weo/V001.htm
  BG-BNP bilion $
  1970 21.71 *
  1971 23.21 **
  1972 24.98 ****
  1973 27.02 ******
  1974 29.06 ********
  1975 31.63 **********
  1976 33.69 ************
  1977 35.80 **************
  1978 37.80 ****************
  1979 40.31 ******************
  1980 42.61 *******************
  1981 44.87 *********************
  1982 46.76 **********************
  1983 48.16 ***********************
  1984 50.38 *************************
  1985 51.28 ***************************
  1986 54.00 *****************************
  1987 56.54 *******************************
  1988 57.89 ********************************
  1989 57.61 ********************************
  1990 52.36 ***************************
  1991 46.73 ********************* F.Dimitrov
  1992 42.79 ***************** L.Berov
  1993 37.82 ************
  1994 36.43 ***********
  1995 35.85 ********** J.Videnov
  1996 32.97 *******
  1997 31.04 ****** I.Kostov
  1998 32.32 *******
  1999 33.05 ********
  2000 34.84 *********
  2001 36.28 *********** Simeon II
  2002 37.97 ************
  2003 40.06 **************
  2004 42.77 ***************** Sergey
  2005 45.48 *******************
  2006 48.45 **********************
  2007 51.57 *************************
  2008 54.76 ************************** B.B.
  2009 51.76 ***********************
  2010 51.97 ***********************
  2011 52.83 ************************
  2012 53.26 ************************

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Ако това е урок по история, ужас ме обзема как би изглеждал урок по математика, физика или химия в същия дух като от статията...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Ехааа какво яко съчинение !

  Абе с други думи западните филантропи които дават стипендии на младите либерал-ентусиасти и техните НПО които насърчават такива писатели много се кефят на положението ни сега а именно малка и унижена от финансовите ни "доброжелатели" страна!
  А обяснението е ,че ни е виновен соца , ДС и червените демомони на Мао, Хо Ше Мин и Салот Сар !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Няколко пъти съм те засичал да подаваш тия числа във форума. Ще ти напомня още един път, че числата от БВП на БГ се правеха от ЦК на БКП, а не от някоя независима или външна на страната организация.
  Колкото беше вярно, че през 89 год. сме били най-добре по БВП, толкова е вярно, че магазините пращяха от стоки, нямаше режим на тока, пътувахме свободно зад граница и можехме да развием собствен бизнес без никакъв проблем.
  Да напомня и на онова комуне отгоре, дето иска цифри - държавния дълг се измерва през БВП и не може сам по себе си да отрази дали държавата е добре или зле. По този показател доста страни от ЕС ни изпреварват, но са доста по-добре от нас като стандарт на живот.
  Изобщо , комунета, слава богу, има една голяма част от хора, които помнят мизерията и цялата несъстоятелност на любимия ви строй и понеже живеем вече в свободна държава, с глупостите , за които пишете можете да храните само вашите отрочета.
  Не вярвам и те да ви повярват.

 26. 26 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Това са абсолютни стойности. Като включиш и това, че тогава населението е 9 млн, а сега под 7 разликата вече е много в сегашна полза. Да не говорим, че затворените икономики могат да генерират голям БВП на хартия и пак да нямат пари... Голямото богатство на запад не е БВПто само по себе си, а натрупаният капитал. Преди 89-та той е близо до 0 лв. А сега имаш 7 млрд пенсионни, 30 млрд депозити и още десетки милиарди в совбственост върху частен бизнес.

  Някой по-нагоре беше писал и за външния дърг, че сега бил по-голям, което също въобще не е вярно. 89-та е 11 млрд долара, държавата фалира и Луканов налага мораториум. В момента дългът е наполовина, но по-важното е , че държавата няма проблем да го плаща , за разлика от тогава. Та БНб има 15 млрд евро валутни резерви (0 през 89-та).

  Макроикономически няма база за сравнение и България в момента е по-добре многократно. Основният проблем в момента са ниските цени, които водят и до ниски заплати. За съжаление заради кризата последните години инфлация практически нямаше и това намали темпа на ръст на доходите от 20-на процента до около 10. Така тези 3-4 години изоставане от държави като Словакия, Чехия и тн се превърнаха в 7-8

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#20:"ban"]И ти си прав, ама я накарай сега някой 20 годишен да бяга три километра! [/quote]
  Над 30% от 20 годишните днес са си затлъстели здраво същите до 30 ще имат сърдечни проблеми , диабет и психични проблеми от новия ред от който се живее в стрес и младите са в постоянна депресия!

  Това ,че след наставленията на онзи пират Ричард Ран през 1990г. магазините се опразниха си беше съвсем нормално !
  И днес ако медиите всеки ден повтарят ,че няма олио , захар и сол всеки ще си купи по един кашон ако цените са 40,30,5ст и така се прави спекула!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#26] от "Батков-вън":

  Абе Батков, като няма проблем, защо вземаме дълг, та да плащаме друг, аз ти говоря за покупателна способност! Не бил проблем дълга сега, щот бил част от бвп, майтап, парите от бвп генериран от услуги просто ги няма, всички държави, по официални данни, вече забележи, през последните 10 години задлъжняват!

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#18] от "dark'star":

  Аз лично съм виждал тези оборудвани с японски и прочее техника зав3оди.
  Големия въпросе е, какво произведоха, за какво бяха проектирани тези заводи - иначе сметките, външния дълг, дето тук се споменава за тези уж много хубави заводи, ние гиплащаме и до днес.
  Не може група, съставена по същество от малоумници (визирам политбюро), да измислят нещо дето да ни храни и оправя всички нас - където и когато този експеримент да е правен, води до едно и също - Трабант, Москвич и разни подобни сурогати, при това в недостатъчно количество. Даже простите неща като хляб, картофи и подобни, все бяха под угроза - суша, киша и т.н.
  Иначе знам вашия рефрен - "Хубаво си беше".

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Косата ѝ, педантично къносана, е вързана на кок, устните ѝ са начервени, бузите ѝ намазани с белило, тежките ѝ прасци стъпват бойко
  ==========================================
  Цецка Цачева?

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Разстроено

  До коментар [#25] от "SSS":
  До коментар [#26] от "Батков-вън":
  Колкото и да отричате, колкото и да плюете, каквито и кусури да имаше соца ... Проблемът е, че СЕГА е ПО-ЗЛЕ ! Няма значение какво помним ... минало-заминало, а СЕГА го виждаме всеки ден = сутрината пак видях хора бъркащи по кофите.
  Нашето общество се изкачи на по-високо стъпало през соца и това не може да се промени - на 19 имаше още едно самозапалване в Перник. Или ще живеем СЕГА и ПО-ДОБРЕ, или ще изгорим всички

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#3:"ban"]Че е проблем дс, проблем е, но вече има доста западни капиталисти, та там как са заплатите, по добри ли са! [/quote]
  Ами същата работа като в соца , редовно дават хора с леки телесни повреди при откриването на нова немска бакалия !
  Като свърши първия тон банани на дъмпингова цена , пилето по 2 лв и в рамките на половин час напрежението спада и започват да псуват капитализма !
  После бой за изхвърлената храна пак бой ... изобщо демукратурата супер яка само не нормален може да си мисли ,че сега положението не е розово !
  https://www.youtube.com/watch?v=VUmqO3rgUsE

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#14:"Lemmy"]Освен да е сбъркал годината, как така лятото на 90-а година чакаш за "карта"?[/quote]

  Според броя на картите които се даваха в службата, падаше ми се на да ходя на море веднаж на 9 години. За сметка на това от заплатите ни удържаха 5% СБКМ, които почти изцяло отиваха за ведомствената почивна станция. Така една двуседмична евтина соц.почивка при колегите на др.Иванов, излизаше около пет месечни заплати.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#30] от "tsvetko_51": "Аз лично съм виждал тези оборудвани с японски и прочее техника зав3оди. Големия въпросе е, какво произведоха"
  Работят си още ... поне тези които бяха пред очите ми. Първо им отрязаха пазара (СССР) и настана велик рев колко големи безумия са, купиха си ги за без пари ... и сега си работят! В един от тези заводи собственик се води някакъв чужденец, а партийния секретар е директор. В другите заводи също. Мога да кажа и имената

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  [quote#21:"dark'star"]кой бил във вермахта, кой бил във кригсмарине, кой бил във луфтваффе[/quote]

  "Тънката" ти мисъл е, че не трябва да се закачат комунетата, щото всички били за тоталитаризЪма!? Нееееееее.....Всички от комунистическата номенклатура и техните отроци трябва да понесат отговорност!!!! Най малкото да се конфискуват част от активите на добросъвестните в полза на държавата, щото са започнали от привилегирована стартова позиция!!!!

 38. 38 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Кой е този "Инч Хай" споменаван в статията, някой може ли да ми каже, моля? Щото така наричат днес Путин, ама статията е за 1990 г;, нали?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  [quote#20:"ban"]дайте икономически показатели! Бвп, брой жилища, жп линии, улици, магистрали, покупателна способност![/quote]

  От стъкмистика на соца ли?...........Айде в лево....

 40. 40 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#33:"dark'star"]Проблемът е, че СЕГА е ПО-ЗЛЕ ![/quote]

  Бай Таню, стига сме оплаквали социализъма, няма да се върне. Пречиш да се изгради по-позитивен дух в нацията, не виждаш ли? Ти и още пет-шест човека сте постоянно присъствие тук, и сте като механични латерни--едно и също повтаряте непрекъснато. Заради такива жалки мрънкала едни кукловоди свирят непрекъснато на малката цигулка на соц-носталгията, за да си въртят далаверите.

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  [quote#22:"dark'star"]Убиствено превъзходство на соца! [/quote]

  Че защо го няма този превъзходен соц, бе мозък?! Горбачов е виновен, нали?

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#25:"SSS"] а не от някоя независима или външна на страната организация. [/quote]
  Сега като се правят от "независимата и външна за страната" организация - фондация Америка за България - дали са по "достоверни"? Наистина ли процъфтяваме в свободата или май само на книга?

 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#2:"ban"]Дневник, явно се изчерпва, започва и той да публикува, стари постни и набързо притоплени манджи[/quote]

  Тази "манджа" не е стара и не е изстинала. Това е "манджата" която вече 25 години ни държи на опашката и все повече изоставаме. Дори Румъния вече ни скъса на дистанцията и все повече се отдалечава напред.
  Неправилната преценка за миналото е в основата на неправилните преценки в настоящето.
  Хора като теб с твоето "мислене" държат всички ни в калта.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Гневно

  [quote#33:"dark'star"]сутрината пак видях хора бъркащи по кофите[/quote]

  Кой бърка в кофите, бе аналлизатор?.........Навремето хрантутехте циганите и се наплодиха до невиждани в други държави размери, застрашаващи националната ни сигурност.....

 45. 45 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#6:"ban"]Годината е 1990! Питам аз защо този баща не е завел семейството си на море на хотел, ами е чакал карта.[/quote]

  А стига бе ! Пробваш да промиеш мозъка на някой по-млад който няма спомени от онова време защото ние останалите нямаме алцхаймер като вас позитанчетата.
  Първо, по онова време хотелите бяха над 10 пъти по-малко от сега.
  Второ, хотелите бяха запазени за чужденци и чат-пат за комунистическа номенклатура.
  Помним надписите в Слънчев бряг и Златни пясъци забранено за българи !
  И трето, ценово хотелите бяха абсолютно непосилни за 99 % от българите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 46. 46 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  [quote#7:"ban"]Пак казвам това за дс е вярно, и за връзките! Но каквито и капиталисти да дойдат те ще държат мизерията! [/quote]

  И как капиталистическа Франция и капиталистическа Белгия не са в мизерия !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 47. 47 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"] И пак да питам ... Как така тия "...." успяха да изкарат България на челото на Света /или поне на половината свят/ с по-високи технологии и далеч по-добър от СЕГА живот, а сегашните "умни и красиви" ни сринаха ??? ... Мам .... +17 глагола! [/quote]

  Няма такова нещо. България беше страна от третия свят, а само комунистическите управници лъжеха за някакви си "достижения" които бяха в паралелната реалност.
  Стандарта беше ужасяващ - мизерия.
  Днес е в пъти по-добре, а за това че не е още по-добре ще питаш комунистическите си другарчета които избираш вече 25 години.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 48. 48 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"]И пак да питам ... Как така тия "...." успяха да изкарат България на челото на Света /или поне на половината свят/ с по-високи технологии и далеч по-добър от СЕГА живот, а сегашните "умни и красиви" ни сринаха ??? ... Мам .... +17 глагола! [/quote]

  25 години избирате комунистите на власт, все повече затъваме в калта, вие все повече ги избирате и непрекъснато питате защо "умните и красивите" които помирисаха власт всичко на всичко 5 години ви били сринали.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 49. 49 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  "- Господине, вие не сте българин!"
  Като си помислиш, че повечето народ е толкова прост, може би е права. Измениха се нещата. Доста народ живя на нашия гръб и им хареса. Та си остават и до сега червени гладки мозъци.
  А толкова просто нещата могат да се оправят....

 50. 50 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#46:"Ian Smith"]И как капиталистическа Франция и капиталистическа Белгия не са в мизерия ![/quote]

  аз ще ти кажа
  както в Германия си карат колите по черни пътища, шото тук бай тошУ направил асфалта

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Данни разни и разнообразни. Ето един източник. Едва ли някой ще манипулира данните за примерно точно България.
  http://www.worldeconomics.com/Data/MadisonHistoricalGDP/Madison%20Historical%20GDP%20Data.efp
  Специално за ИГ Фарбениндустри. Дружеството е всъщност разделено на много компании. В ИГ остават дяловете, чрез които се изплащат пенсиите на работещите и обезщетенията на засегнатите от робския труд.
  На 10.11.1989 целият, повтарям, целият пенсионен фонд беше изхарчен в незавършено строителство. По това време валутните резерви на страната бяха 2.1 млрд. долара, а държавният дълг към външни банки над 10 млрд. щ.д. Този дълг беше натрупан само за пет години, между 85 и 89 година.
  Още повече, валутните резерви бяха хвърлени, за да може БКП да спечели изборите за ВНС, като в периода декември 89-април 90 те намаляха от 2млрд на 200 млн. долара. Правителството на Луканов обяви мораториум по плащанията.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 53. 53 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Любопитно

  в учебника по комунизъм ще пише ли, че интелигенцията в България преди 9-ти септември 1944-та е била изненадана от комунистите?

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#47:"Ian Smith"]комунистическите управници лъжеха за някакви си "достижения" които бяха в паралелната реалност.[/quote]

  България веше в челните редици, а в магазините нямаше нищо за ядене.

  България беше световна сила по компютрите, а компютър частно лице не можеше да си купи.

  България беше осигурила най-високия стандарт на трудещите се, които чакаха 15 години за Лада и цял живот за гарсониера в Обеля.

  И т.н., и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Хубав разказ - независимо дали е истина или не. Мисля че доста ( всъщност голяма част) от хората се чувстваха така - като хора които трябваше да преглътнат обидното отношение сякаш са крепостни роби , без да имат възможност да избират. Там се крие огромния цинизъм на т.н. комунизъм - смачкването на вътрешната свобода и чувство за справедливост... ченгетата това знаят-това могат...не забравяйте че те са учили да мачкат и разрушават...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#44] от "dobrich": "Че защо го няма този превъзходен соц, бе мозък?! Горбачов е виновен, нали?"
  Сбърка човека - аз съм Пререстройчик и фен на Горбачов. Вчера имаше разкошна статия във "Взгляд" в защита на Горбачов. Всеки вижда Света от своята камбанария и камбанарията на Горбачов бе прекалено висока за времето си и за СССР - за това се срути ... и въпреки всичко поне частично дори и Русия се измъкнаха от Сталинизма, а другаде (Китай, Виетнам) соца е в разцвет след техния вариант на Перестройка. УСПЯХМЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#52:"Николай Колев"]Данни разни и разнообразни. [/quote]

  и ти вярваш, че няма да ги преиначи?
  оптимист

 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Брей, голямо псуване, голямо нещо. Явно му идва отръки на бащицата да ръси простотии. Поне да се беше сетил, че годината не е 1975-а, а 1990-а и това са плодовете на Перестройката.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе и децата нема да се вържат на тия халюцинации.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#6:"ban"]Питам аз защо този баща не е завел семейството си на море на хотел, ами е чакал карта.[/quote]

  Тавариш, какви хотели имаше на морето през 1990 г. бе? Всичко беше огризано като от термити, България беше разорена, през 1990 г. вашият корифей Луканов въведе КУПОННА СИСТЕМА - в мирно време!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#59:"Bulgarische Motoren Werke"]Поне да се беше сетил, че годината не е 1975-а, а 1990-а и това са плодовете на Перестройката.[/quote]

  И? Що решихте да се преустроявате, а не продължихме да гоним хоризонта? Забележи как съм структурирал въпроса!

 63. 63 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#62:"rincewind"]продължихме [/quote]
  продължим

 64. 64 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1119 Весело

  [quote#2:"ban"]Дневник, явно се изчерпва, започва и той да публикува[/quote]

  Не знам дали Дневник се изчерпва, ама вие, комунетата, обилно заливате с коментари всяка подобна статия, опитвайки се да я омаловажите. Дерзайте, другари, пък дано някой пак ви се върже на лъжите, като едно време.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  [quote#57:"dark'star"](Китай, Виетнам) соца е в разцвет след техния вариант на Перестройка[/quote]

  Че как няма да е в разцвет? В тези държави номенклатурата получи наготово цялата индустрия без пари, работниците бачкат за гологани по 15-16 часа....Ти я си представи - чифт китайски обувки струват у нас примерно 20 лв. В тези пари са включени надник на работника, ел.ток, амортизация на машините, превоз до Европа, мито за да влезе стоката в ЕС, търговците я купуват по цени на едро и след това я продават по цени на дребно, като слагат надценка, за да имат печалба, поддръжка на магазина и т.н. Но обувките струват.....20 кинта!?

 66. 66 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Урок по история ли????
  Псувни и провалена почивка?
  То живота ни се провали, той за гладна почивка седнал да скърби!
  Трябва да се учи за този дълъг период , но не от тази гледна точка, а за това, че не подкрепяше ли партията майка, за всякакъв просперите забрави!
  Гледай днешните избиратели на ДПС и ще добиеш представа малка, за пагубната хватка на БКП в онези години!


 67. 67 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#54:"Norman Granz"]България беше световна сила по компютрите, а компютър частно лице не можеше да си купи. [/quote]

  Нито пък държавно, освен ако не е планирано и си в списъка за получаване. Така, по бюрата на всякакви началници прашолясваха Правци, по-голямата част без флопита, защото великата соц.индустрия трудно произвеждаше неща с подвижни части.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#59:"Bulgarische Motoren Werke"] това са плодовете на Перестройката.[/quote]

  Аха, Горбачов е виновен значи.

  Страхотна система беше, ама дойде ЕДИН ЧОВЕК и я срина.

  Сигурно не е била чак толкоз страхотна, сигурно всемогъщият и непобедим съветски Съюз не е бил чак толкова велика сила, след като един човек го е бутнал и той е паднал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#61:"Norman Granz"]Тавариш, какви хотели имаше на морето през 1990 г. бе?[/quote]

  Луд човек, имаше! Другарите няма да си попилеят откраднатото!
  За мен нямаше, за семейството ми нямаше! И аз ги помня тия надписи. Забранено за българи. Не съм толкова млад за съжеление.

  Мога да разкажа и една случка в един хубав български град, как цял магазин за платове затвори а да може другаря Луканов да си избере! Не да си напазарува! ДА ИЗБЕРЕ!
  То негово бе - бащиния!

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#67:"gianni"]Нито пък държавно, освен ако не е планирано и си в списъка за получаване.[/quote]

  Това не беше единствената причина.

  Компютърът е ICT - информационно-комуникационна технология, а червените кхмери се страхуваха да оставят информацията и комуникациите в ръцете на кой да е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#62] от "rincewind":

  Тоя въпрос към тов. Горбачов, моля.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  [quote#45:"Ian Smith"]Първо, по онова време хотелите бяха над 10 пъти по-малко от сега.
  Второ, хотелите бяха запазени за чужденци и чат-пат за комунистическа номенклатура.
  Помним надписите в Слънчев бряг и Златни пясъци забранено за българи !
  И трето, ценово хотелите бяха абсолютно непосилни за 99 % от българите. [/quote]
  Точно така. За една почивака "на частно" както се казваше тогава за четиричленно семейство трябваха 300 лева, при заплати от 150-200 лв. "На частно" означаваше на квартира, където банята/тоалетната бяха общи за всички стаи, а понякога баня/тоалетна бяха на и двора.

 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#64:"The Shadow"]Не знам дали Дневник се изчерпва, ама вие, комунетата, обилно заливате с коментари всяка подобна статия[/quote]

  ++++ Вижте тук комуниста Янаки как се представя. Невъзпитан, нагъл и незнаещ. Това е българския комунист! http://bnt.bg/part-of-show/v-kuhnyata-na-sotsa

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#57:"dark'star"] а другаде (Китай, Виетнам) соца е в разцвет след техния вариант на Перестройка. УСПЯХМЕ ![/quote]
  А, успели, друг път! Я глей ко става в бившите английски колонии. Връщането към нормален живот тепърва предстои. някой ден пак ще стрелят по беззащитни студенти с бойни патрони, защото в генезиса си този начин на управление на обществото е сбъркан. Одържавяване на средствата за производство, ограничаване на свободата на словото, надничане на зоркото партийно око из нета, липсата на конкуренция са все неща, които предопределят съдбата ба комунизма, която, както видяхме е нерадостна. Човек трябва да се усеща свободен, да не се страхува, че могат да го арестуват без причина и никой да не смее да попита за него. Затова гледаме към Америка, затова емигрираме на Запад, а не на Изток. Колкото и несъвършена да е западната демокрация, досега няма измислено по-добро общество за хората.

 76. 76 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#72:"Bulgarische Motoren Werke"]Тоя въпрос към тов. Горбачов, моля[/quote]

  що бе? страх те е да мислиш ли? или викаш на червен гладък мозък гънка няма

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#74:"Росфалитнадзор"] Вижте тук комуниста Янаки как се представя. Невъзпитан, нагъл и незнаещ.[/quote]

  за последното си в грешка, знае много добре

 79. 79 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  Не знам дали си наясно, но един вирус може да блокира или срине цяла система, независимо дали е политическа или компютърна.
  Така че нищо метафизично няма в цялата работа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 80. 80 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#73:"pamela"]където банята/тоалетната бяха общи за всички стаи, а понякога баня/тоалетна бяха на и двора. [/quote]

  а най-често беше на къмпинг и си носиш палатката де се спарваш като ... и не говорим за тоалетна! къпеш се на душа на плажа (ако има такъв)

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  До коментар [#65] от "dobrich":
  Имам представа от Нань-Чан и Чун-Цин. Абсолютно си прав = не е красива картинка. В сравнение с нас е по-твърд соц. На всичко отгоре са в хармония и с частното.Трудно е за разбиране

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#78:"rincewind"]за последното си в грешка, знае много добре[/quote]

  Ама за ГМО-то на другаря Живков не знаеше

  The best way to predict the future is to invent it.
 83. 83 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#82:"Росфалитнадзор"]Ама за ГМО-то на другаря Живков не знаеше[/quote]

  кво ГМО ве имаше роби тогава - нашите дядовци и баби, де гърбеха на полето по 12 часа! и после подържаха и дворове!
  и сега се обиждаме на "селянин"
  няма толкова проста и тъпа нация като нашата!

 84. 84 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Доста добро описание на ситуацията.

  chavo64
 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#80:"rincewind"]а най-често беше на къмпинг и си носиш палатката де се спарваш като ...[/quote]

  Аз за последно съм бил на българско море през 1989 г., на станцията на здравните работници в Китен.

  Неописуема мизерия - кревати от винкел с войнишки одеяла като във военно-полева болница, станцията нямаше собствена столова, та ходехме в някаква друга, яденето беше такова, че на втория ден минахме на скумрия с пържени картофи и бира в "Капитана", за "банята" дори не ми се говори.

  За да се обадим до София, висяхме по час и половина на километрична опашка пред единствената телефонна кабина в селската поща - тогава и телефонните съобщения се контролираха, та ни свързваше телефонистка, не беше с директно набиране.

  Не, не искам да си спомням за онова "благоденствие".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#77] от "mentra65": "методите са познати"
  СЕГА ми напомня 1974 ... и дружинните ръководителки с нетърпимост към всеки неканоничен въпрос = дано остават само 10 години до порива за "гласност" и 15 години до Промяна
  При тоя СТРАХ при частното лимита може и да изгори по-бързо. Както би писал ичергубоила "Човек и добре да слугува - пак го пъдят ... и друг наемат ... и нека тези кото дойдат след нас да помнят тези които са го написали ..." СМЯХ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#82:"Росфалитнадзор"]Ама за ГМО-то на другаря Живков не знаеше[/quote]
  ма вярно беше тук малко като в небрано лозе
  а иначе, помня, че лозята примерно, бяха леко соц, бяха се наложили едни гадни сортове де едно вино не можеш направи
  с домата - същото, ако не бяха дядо и баба - домат не бих хапнал
  гледаха се едни култури де нивга ги е нямало по нашите земи!
  а имаше цели институти - кръстосват, струват и правят ... и все простотия излизаше

 89. 89 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Това е една случка от болшевишкото всекидневие.Голям джумбиш бяха комунистическите чугуни като примерно през 1970 година си сравняваха постиженията с 1939г.За комунистит 1939г беше трън в очите.Умирах да се хиля като кажеха по телевизия,че за разлика от 1939г. България има 100% увеличение на ТКЗС-тата,как Партията ме учи,как партията се грижи за добрия ми сън.Прав е младши следовател Росен Петров,че когато той е работил е знаел колко компота има във всяка маза в неговия район.Партията знаеше всичко.Как свърши всичко ли,прочетете доклада на Петър Младенов.Още има изкукуригали болшевики,че Горбачов е виновен.Не бе другари,просто капитализма се оказа по жилав и устойчив на кухите комунистически стакмистики и лозунги.Лошото,е че държавата мръдна малко напред при управлението на Иван Костов и вървя по инерция при мадридския лъжец и се върна пак в неокомунизма.Сега пак се появи някаква надежда,стига левичарството да не пречи.

 90. 90 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е, те поне стол са имали. Ние ходихме от работата на баща ми 84-94 всяко лято на море на бунгало, но изхранването, особено на 2 малки деца е било трудна задача за родителите ми. То не бяха щайги с домати, чушки, праскови, лютеници, сухи супи, бързовари. ЗА да си вземем вечер едни прости пържени картофи и риба в пластмасови тарелки се чакаше на опашка. Ама като си дете пак ти харесва. Един пък някъде пред 96 ходихме на почивна станция на морето на Министерство на земеделието, половината беше дадена на руснаци, а на българите - да теглят чоп кой да иде.

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#86] от "gianni":" Поддал си се и ти на Западното. За теб по-добро заглавие ще е "Самотния чугунолеяр"
  Благодаря = работил съм в Завод за чугунени отливки "Прогрес" Ст. Загора - като формовчик на модифициран чугун
  Подал съм се на западно влияние защото няма приета система за писане на български на латиница, а имената на файловете са на латиница, особено ако ползвам ОС без кирилица. Книгата ми "Ученик на стария джедай" е писана изцяло на латиница и после е кирилизирана.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#88:"rincewind"]с домата - същото, ако не бяха дядо и баба - домат не бих хапнал
  гледаха се едни култури де нивга ги е нямало по нашите земи![/quote]

  Именно. А дините "Мичуринка" помните ли? По-безвусна диня не съм ял.

  The best way to predict the future is to invent it.
 93. 93 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  [quote#88:"rincewind"]а имаше цели институти - кръстосват, струват и правят ... и все простотия излизаше [/quote]

  Напротив, по време на соца се направиха много добри български сортове. Вярно, не са имали добивите на ГМО, но пък предпочитам качеството пред количеството.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#75] от "Сиянието на Мрака": "Затова гледаме към Америка, затова емигрираме на Запад, а не на Изток."
  поопресни си данните - имигранти има и на Изток = ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАШ доста от размера им.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  История-включва всичко.
  Истерия-избирателно.

 96. 96 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#90:"alextan"]То не бяха щайги с домати, чушки, праскови, лютеници, сухи супи, бързовари.[/quote]

  И ние така ходихме на "почивка". Имахме и малка газова бутилка с котлон, защото в бунгалата нямаше такава екстра.
  Последното ми море с нашите беше през 1988 или 89 година. Тогава имахе и храна, в един хотел в "Дружба", НО спяхме в бунгало на около 2 километра оттам, което се намираше на хълма над "Дружба". Трябваше да се мине през шосето и след това следваше дълъг преход нагоре по баира. Минавали сме го поне по 2 пъти на ден. Останалите ни "почивки" в Обзор и Шкорпиловци бяха със "самоизхранване".

  The best way to predict the future is to invent it.
 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  Хубава статия. Полезно е да се припомнят прелестите на комунизма, за да се вижда за какво жалят от форумния другариат.

 98. 98 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  [quote#93:"Bulgarische Motoren Werke"]Напротив, по време на соца се направиха много добри български сортове[/quote]
  То това са си ГМО пар екселанс. Просто тогава нямаше такова понятие ГМО и не идваше от Америка, за да е лошо..

 99. 99 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#96] от "Росфалитнадзор":

  Точно на Шкорпиловци беше. Ама поне бунгалото беше на главната улица и буквално на 5м от плажа. Имаше котлонче и хладилник и разни други нещица, като всяко лято по нещо беше откраднато. Като отидохме последно вече беше ошушкано, бяха окрали и леглата, та от една станция ни дадоха походни легла. Краят на този тип летуване беше дошъл.

 100. 100 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#98] от "Blood Red Skies":

  Това абсолютно не е вярно! Да селектираш е едно, директното манипулиране на ДНК, както се прави при ГМО, е нещо коренно различно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK