Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

Юрий Андрухович

Юрий АндруховичЮрий Андрухович е украински писател, роден през 1960 г. в Станислав. "Дневник" публикува със съкращения речта му при откриването на Международния панаир на книгата във Виена. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Днес (21 ноември) се навършва една година, откакто попаднахме в нова реалност. Казвам "ние" в най-широк смисъл – ние, гражданите на Украйна. Не ме интересуват политическата ориентация или културно-езиковите особености, затова първо генерализирам – всички граждани на цяла Украйна. Нас ни обединява нещо, което на Запад, в зоната на комфорт и сигурност, в средата на т.нар. Стара Европа се разбира все по-грешно: страданието. Извинявам се за тези патетични думи. В момента обаче без тях не може.


Преди една година бяхме другаде. Днес обаче се намираме в един разраснал се конфликт, чийто край не е обозрим, в една хибридна война с хиляди паднали, ранени и изчезнали. Изброяването може да се разшири до ужасна детайлна дълбочина и да включи например екзекутираните, измъчваните и осакатените. T.нар. Народни републики в Донбас още преди няколко месеца въведоха чрез "парламентите" си смъртното наказание, те застрелват и бесят. Един анархично-предцивилизационен феномен – смъртно наказание на територията на моята страна?!
Ако обаче ме попитате дали искам времето да се върне като на филмова лента, така че пак да сме ноември 2013 г., ще кажа не. Това означава, че оценявам постигнатата въпреки всичко свобода по-високо от загубите и че вярвам в невъзвратимостта на промените, които започнаха в онази нощ на 21 ноември. Това първите няколкостотин демонстранти излязоха на централния площад в Киев, за да изразят протеста си срещу провалената евроинтеграция. Няколко дни по-късно бяха вече един милион.


Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

© Reuters


За какво беше това, какво искахме?


От какво искахме да се откъснем? Точно това е случаят – махаме се, късаме с миналото. Юридически го направихме преди 23 години, когато спряхме да сме част от Съветския съюз. На практика все още се борим за правото на това скъсване, за правото на изход. Има ли нужда от обяснения за какво излязохме по улиците? За коя точно Европа всъщност? Разбира се, за нашето бъдеще, колкото патетично и да звучи.


Неотдавна гледах по телевизията кадри от Испания, където земеделци, недоволни от санкциите на ЕС срещу Русия, заради които не могат да продадат продуктите си – вероятно портокали – горяха знамето на ЕС. Именно с такива знамена бяха покрити убитите на Майдана, преди телата им да бъдат положени в ковчега.


Най-добрият пример за това, че в този свят все още цари липса на разбиране: Едните не искат да се откажат и от цент от състоянието си и гневно горят символа на "системата", решила да ограничи това състояние. Другите умират под този символ – една смърт, която е всичко друго, но не и символична, тъй като стойността на това знаме за тях се измерва не в евроцентове или евро. Това знаме, тук и сега, на този Майдан, стои за нищо по-малко от човешко достойнство. Много повече – за смисъла да съществуваш.


На украински думите "ценност" и "цена" имат един и същи корен. Един украински публицист описа дисонанса между нас и нашите европейски съвременници, играейки с фонетично близките, но по смисъла си толкова различни думи. Според него неразбирането идва оттам, че "европейските мислят за цени, а ние мислим за ценности". Оттам идват проблемите да се разберем.


Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

© Reuters


Когато испанските фермери горят знамето на ЕС, това е заради санкциите и падналите цени на портокалите. Когато обаче един 19-годишен украински студент умира от куршума на снайперист в правителствения квартал на Киев, стискайки точно това знаме в ръце, това е заради свободата и справедливостта.


Когато френският президент казва, че не може да направи нищо освен да продаде поне един Мистрал на Русия, тъй като цената по договора е над един милиард евро, него го е грижа именно за това – за високата цена. Когато обаче украинци, при това не най-богатите, даряват 20 или 40 хил. евро за спешна операция на тежко ранен войник, тогава те искат да спасят живот.


Когато някой богаташ от австрийската търговска камара се оплаква, че забраната за пътуване на някой приближен на Путин ще доведе до срив в печалбата на ювелирите във Виена, него го е грижа за спада в печалбата. Когато двама украински офицери, обкръжени от терористи и тежко ранени, се взривяват с граната, за да избегнат мъченията и за да вземат със себе си в смъртта възможно най-много врагове, тогава става дума за човешко достойнство.


Някой ще каже, че двете ситуации нямат нищо общо. На това ще отговоря: Така е, вярно е, че ние вече нямаме нищо общо.


Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

© Reuters


Помежду ни няма почти никакви допирни точки – между Украйна и Европа


В своето абсолютно успешно развитие Европа е постигнала крайната си цел. Тя е станала преди всичко една зона на благосъстояние, комфорт и сигурност, свръхсигурна, свръхзащитена, свръхрегулирана, политически коректна и стерилна. В Украйна обаче се пролива кръв, и това е меко казано, ако започна, за да онагледя, да описвам по какъв точно начин се пролива кръв, ще се ужасите.


Украйна попадна в зона на смърт и ужас, зона на отвратителни, тежки изпитания. Това стана не по добра воля, тя беше насилствено доведена до там от една военна сила. При вида на тези сътресения Европа се затвори. Когато аз кажа, че при нас се води война, моите германски колеги ме поправят както възрастни – дете: "Вие преживявате криза". В действителност това не е нашата криза, а криза на Русия, на нейните полулуди империалистки амбиции, които за щастие в нашия свят не могат напълно да се реализират. И в това се състои неговата криза. Когато кажа, че руският президент е наш враг, тогава те ме уверяват още по-търпеливо: "Той е партньор".


От моите безброй разговори на Запад, в Европа, излиза, че не просто не ни разбират, още по-лошо – дори не опитват да ни разберат. Вместо това все по-често срещам хора, които разбират Путин. Остава един болезнен въпрос – защо мирната, политически коректна Европа изглежда е по-близо до агресора и го разбира по-добре, отколкото жертвата на тази агресия.


Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

© Reuters


Имам едно лошо подозрение – ЕС се страхува от Украйна


На ЕС и без Украйна не му е лесно, а сега и тази провалена държава с нейната лоша карма. По-рано тя беше известна само като родината на Чернобил и на проститутките. Сега има смърт, война, бежанци, страдания, мъчения, както и свален малайзийски боинг, а и други неприятни сигнали като национализъм, фашизъм и крайнодесни. Такава държава човек би държал далеч от себе се, казват европейците. Не всички, но за съжаление повечето от онези, които има директно влияние върху вземането на решения в европейската политика.


Имам своя собствена теория на конспирацията, която може би не бива да се взима на сериозно, но която просто не мога да не споделя. Още след Оранжевата революция през 2004 г. мислех за това. Интензивността на украинско-европейските отношения по време на управлението на Виктор Юшченко и на Виктор Янукович беше много различнa. Юшченко (донякъде вероятно основателно) предизвика хладни реакции в ЕС, въпреки че навсякъде се говореше как най-накрая в Украйна има добър, европейски политик. Когато обаче бруталният и необразован фалшификатор (това беше ясно) Янукович дойде на власт, връзката с ЕС изненадващо се затопли и Брюксел започна да го придърпва към орбитата си. Изглежда Украйна прилежно си пишеше домашните и с големи крачки се движеше към европейските стандарти. Така започнах да си представям люшкащата се политика в ЕС: Когато в Украйна на власт е прозападен политик, тогава държим дистанция от Украйна, когато обаче има проруски, тогава се приближаваме. Важно е, че ние нито в единия, нито в другия случай не получаваме пълноправно членство.


В действителност в Украйна не функционират геополитически планове и игрички – за това са грижат самите украинци. Това е още един пример как на Запад не ни разбират – да гледаш на Украйна като на място, през което минават войски, понякога на Изток, понякога на Запад. "Американците, за всичко за виновни американците", казват моите европейски познати. Те били тези, които ни обръщат главите и плащат за Майдана, само и само за да отслабят Русия.


Европа се бори за цени, Украйна - за ценности

© Reuters


Първо, бих казал, наистина е жизненоважно Русия да се отслаби.


Тази страна е еуфорична, опасна е. Президентът й, може би на шега, може би на сериозно, намеква за блицкриг в Източна Европа. Когато той със злонамерена усмивка говори за "Рига, Вилнюс, Варшава, Букурещ", тогава имам усещането, че САЩ са единствената причина, поради която той все още не е изпратил армията си в тази посока.


Освен това ние не отидохме на Майдана, защото американците ни плащат, а защото това е нашата воля. Думата "воля" на украински е синоним на "свобода". Което впрочем както за Европа, така и за Америка е една от основните ценности. Това, което Етиен Балибар описва с прекрасната френска дума égaliberté: свобода в равенството. Затова се вдигнаха украинците. За тази ценност сме готови да платим несравнимо повече отколкото Америка би платила. Стана ясно, че сме готови да платим и с живота си.


Украинците отиват на Майдана и променят дневния ред, пишат нов и разтърсват каквато и да е геополитика. Америка не може да реагира достатъчно бързо, ЕС за хиляден път, дезориентирано изразява "дълбока загриженост", Русия се държи брутално. Ето ви геополитика. На нас остава просто да се защитаваме – отчаяни и самотни. Да не дава Господ самотата, както в романа, да продължи 100 години. Няма да я издържим.


Знаете ли, че броят на украинците, които подкрепят членство в НАТО, през последната половин година се е увеличил три пъти, а според някои проучвания дори четири пъти. Преди година делът на украинците, тогава заедно с тези в Крим, подкрепящи членство в НАТО са били 10-14%. Днес са 52%.


Това е не защото украинците изведнъж са полудели и искат война и агресия. Точно обратното – защото искат мир и искат агресията от страна на големия им съсед да приключи възможно най-бързо. Особеното в този съсед е, че при него не действа т.нар. мека сила (soft power). Той реагира само на твърда сила (hard power). Разбира се, това е архаично, поради което на края той ще загуби, но това ще се случи някога късно. Днес всеки ден по заповед и по план на този съсед се убиват граждани на моята страна, негови защитници. Всеки ден и всяка нощ, можете ли да си представите? Едно безкрайно балансиране между живот и смърт.


На една дискусия една германска писателка заяви кратко, че в европейската литература днес са останали само две големи теми – алцхаймер и рак. Всичко останало сякаш е преодоляно, комфортът и сигурността са безгранични, трагедии и страдания повече няма да има. На това може и трябва да се противоречи. Намирам обаче за удивително, че такива мисли се формулират в Европа, те показват вътрешната перспектива. Тези мисли съдържат в себе си поне едно зрънце от истината, която на нас украинците ни е съвсем непозната.


Докато пиша тези редове, просто не мога да се сетя как се казват противниците на евроскептиците. Изглежда в Европа и в ЕС са останали само евроскептици. И единствените истински еврооптимисти (ето я думата) преди около година напуснаха своето ежедневие и отидоха по площадите на украинските градове, за да започнат своя (трезво погледнато) безнадежден протест. Този протест по начало нямаше шанс. Как и защо той в крайна сметка е победил е въпрос за авторите на бъдещи романи. Една много важна бележка: Тези романи трябва да са гениални. Но не става дума за романите и за техните автори. Става дума по-скоро за героите, повечето от които въобще не са познати на света. Мнозина от тях вече не са сред живите. Вече не можем да върнем тези хора. Други завинаги са ослепени, осакатени или по друг начин плащат със здравето си, силите си, младостта си. Човек може и трябва да ги подкрепя – не само с протези, но и с внимание, съчувствие и любов. Но те никога няма да бъдат толкова млади, колкото в момента, когато отиваха към барикадите – под европейското знаме.


Помнете ни. Ние бяхме самотни и защитавахме не само нашата égaliberté, но и вашата. Простете ни – съвсем неволно се превърнахме във вашето разкаяние.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 458 Неутрално
 4. 4 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Пак казвам, заради Мейдана Окото на Мордор над Кремъл се отклони от България, иначе щяхме да се готвим да излизаме от ЕС под вещото управление на Орешарски и другаря Дмитриевич Станишев. Длъжни сме на украинците.

 5. 5 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Украйна като се бори за ценности защо иска пари от Европа ? С ценности ли плащат газа на Русия ?

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Украйна плаща висока цена, но вече е свободна и е нация. Западняците не разбират добре и се страхуват от тази свобода, но все повече ще подпомагат Украйна. Русия води война, за да потъпче свободата, но постига обратното, а нормалните руснаци завиждат на украинците.
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=14727&rid=36

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Неутрално

  Верни думи на писателя. Европа е твърде самодоволна и притеснена да не би случайно да разсърди кагебиста в Москва.
  Също както на времето се страхувала да не би да разсърди Хитлер, но и това не я спаси.

  klimentm
 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#0:"статията"] Преди година делът на украинците, тогава заедно с тези в Крим, подкрепящи членство в НАТО са били 10-14% [/quote]
  Като са били 10-14%,какво правеха по площадите?

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Разстроено

  Украйна се бори с управата в Киев и издевателствата и в името на "европейските ценности"... Гледката няма да е за хора със слаби сърца. Путин НЕ захапа кукичката да вкара руска войска и остави Украйна да се гърчи като червей на кукичка, а на Запада като не му мина провокацията изгуби интерес и хвърли Украйна на кучетата = подхвърля им по 20 милиона. Сано да завали снега и ще им замръзнат "ценностите"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Порошенко спря всякакви финансови транзакции за Източна Украйна, спря изплащането на пенсиите и де-факто призна че е територия, която не принадлежи на Украйна.

 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Боже, тоя си е повервал... а как ли ще коментира тази информация:

  "Генералния прокурор на Украйна Виктор Ярема заяви, че против бойците на АТО са разкрити хиляди дела за убийства, нападения над цивилни, изнасилвания и неизпълнение на заповеди..."

  Демокрация, а?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  Много силен текст! Цени и ценности...центове срещу живот..Дано да имат сили!

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Цитат: "делът на украинците, тогава заедно с тези в Крим, подкрепящи членство в НАТО са били 10-14%. Днес са 52%."
  Манипулация ... или СТРАХ и ЛИЦЕМЕРИЕ под дулата на "десен сектор" = нещо много ми напомня на резултати постигани само от "Светата инквизиция" в завладени от конкистадори територии. Нека да видим и как се е променил про-западния пролетта Донбас ??? Още помня как шахтьорите се подхилкваха на десетината опълченци и на по 200 охранени протестиращи за руския език! След обстрелите от армията вече хич не е същото. Къде си вярна ти любов народна?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Украинците успяха да се противопоставят на кремълските планове почти в последната минута:
  http://obozrevatel.com/blogs/40127-ukraine-silno-povezlo-chto-majdan-proizoshel-imenno-v-2013-2014-gg.htm

  Майдан 2013 года захватил и Москву, и Запад врасплох. Просто они не понимали тогда, что Украина - не Россия, и модели, работающие для России к Украине не применимы. Причин здесь много. Путин и компания, похоже, таки поверили собственной пропаганде про "один народ". Западные СМИ и аналитические центры споконвеку базируются в Москве, и, так или иначе, подвержены московским влияниям. Есть и другие причины. Главное, то планирование везде было под вероятный Майдан в конце 2015.

  А теперь давайте посмотрим, что было бы к этому времени.

  1. Все спецслужбы были бы полностью зачищены от патриотов Украины. Процесс шел быстро, под руководством Якименко, и был почти закончен уже в 2014. Но только почти, не до конца.

  2. Армия была бы полностью недееспособна. Процесс развала тоже шел быстро, но кое-что еще оставалось. К 2015 не осталось бы ничего.

  3. Агитация против "всех без исключения партий" успешно прогрессировала. В 2015 Майдан мог бы быть только беспартийным, а значит неуправляемым. Опыт разгона студентов 30 ноября показал, что бывает с протестами "без партий". Неуправляемый стихийный Майдан разогнали бы легко, а остатки оппозиции пересажали бы.

  4. Украина залезла бы в 15млрд долг перед Россией, влезла бы в Евразийский Союз и возможно в ОДКБ, не говоря о прочих прелестях типа захвата Россией контроля над ВПК и ГТС.

  5. Несемейный бизнес был бы зачищен полностью.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хахааа.
  Добре че са укрите, та да дадат урок на алчната Европа що са това морал и ценности.
  Иначе Европа е длъжна да ги храни, облича, топли . . .
  А те през това време ще демонстрират "ценностите" си върху съгражданите си от изток

 17. 17 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Страхотен текст.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 18 Профил на Ivan Stefanov
  Ivan Stefanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Горчиви истини, но за съжаление - истини.
  И вече веднъж се е случвало - преди 75 години.

 19. 19 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Е, че руската хазна става все по-празна, а блядовете нямат даже сол на масата си - това е истината. Свободна Украйна вирви напред, а на царска Русия ще ѝ изкочат зъркелите от напъване...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 21 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Украинците пак не са схванали нещата. Ценностите са си ценности, бизнеса си е бизнес и когато двете неща се сблъскат бизнеса надделява, така е било, така и ще бъде. Съжалявам за украинците, те седят отстрани слушат едни хубави думи и лозунги повтаряни от всякакви евро-чиновници и лидери на страни без реална тежест във взимането на решения. Реално обаче основната ценност на европа е, че сиренето е с пари и реланите решения не се взимат в Брюксел, Берлин и Париж а в заседателните зали на големите корпорации, за които Русия е преди всичко възможност за правене на пари, много пари. Особено в настоящата окономическа криза, тези хора не могат да си позволят да игнорират тези потенциални приходи и ще направят всичко по силите си тази възможност да не им се изплъзне. Сори, просто това е грозната реалност на времената в които живеем.

 21. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos": "против бойците на АТО са разкрити хиляди дела за убийства, нападения над цивилни, изнасилвания и неизпълнение на заповеди..."
  # Част от плана беше да се извършват мащабни издевателства за да се предизвика голямо озлобление и война на всяка цена = украинците не искаха да се бият. Много упорито трият информации на тази тема в "свободните" медии. Още по-упорито наричат жертвите "терористи", а опълченците - руски войски. Да видим до кога?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#16:"horilka"]ще демонстрират "ценностите" си върху съгражданите си от изток[/quote]
  Кога станаха "съграждани"???
  И кои са съгражданите - колорадите, които свалят пътнически самолети ли?
  Щото нормално съгражданите спазват едни и същи закони...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 24 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241":

  Ти нормален ли си, къде върви Украйна напред -7% икономически ръст, 25% инфлация, а най-лошото тепърва предстои.

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  "Помежду ни няма почти никакви допирни точки – между Украйна и Европа"
  "Когато кажа, че руският президент е наш враг, тогава те ме уверяват още по-търпеливо: "Той е партньор"."
  Увират за правилните изводи, но в странна светлина...

 27. 28 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Весело

  "Един анархично-предцивилизационен феномен – смъртно наказание на територията на моята страна?!"

  Не че нещо, но как може така да се изразявате! А ако САЩ ви се разсърдят!?

 28. 29 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  Този пишман писател да не е пропуснал интервюто на Сорос по въпроса за Украйна? Едни мисли развива дъртия, не ви е работа. Стягайте се в кръста, че има много не ходили войници от вас, но жадуващи да полегнат на олтара на демокрацията. Да не се наложи да разберете що е то война и има ли почва в нашите условия?

 29. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Европа се бори за цени, Украйна - за ценности"
  Украйна се бори и за оцеляването си.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 31 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много е страшно, че в Б-ге съществуват все още мичуринци, пък било то и мочковци. Едно време копаеха "ломски ямки" сега из форумите "ломски трапове". Нищо не се ражда свястно, освен неприязън към копаещите.

  има умисъл за да съществуваме
 31. 32 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално


  не знам защо, но цената на газа ми се струваше много по-реален проблем, отколкото ценностния проблем. иначе чакайте Запада да дойде да ви спаси, със ... заеми и членство в НАТО и нови заеми за превъоражаване.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Не очаквам светло бъдеще за Украйна.

 34. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  И на мен ми хареса есето. И някак между другото, ми напомни и припомни и нашите връзки с Европа и ЕС, в годините от 89 до 2005-6та.
  През тези години, а дори и след това, аз усещах ЕС като нееадекватна организация - когато у нас макар и за малко заставаха проевропейски управления, визирам Ф.Димитров и след това Костов, те някак не намираха начин и средства да помогнат ефективно на тези управление, за да може да се получат по-бързи и достатъчно отчетливо усещания в колкото може повече хора у нас, с което да се улесни и ускори прехода. Когато на власт бяха по-явни или по-прикрити противници на НАТО и ЕС, те започваха процеси, подобни на тези с Украйна по времето на Янукович.
  Понеже не мисля че това е нарочно, отдавам го на бавните, да не кажа мудни реакции на тежката управленска гемия на ЕС и ЕК. Това е и причината, поради която аз лично съм привърженик на промяна формата на управление в посока на подобна на САЩ - едни европейски щати.
  Но ако се върна на есето за което говорим, за мен единствено Господ, късмет и не знам какво друго ни спаси от тежкия и страшен сценарий, през който те минават сега и по тази причина, аз мисля, че те си платиха скъпо и кой знае още колко ще плащат и затова трябва да бъдат максимално бързо приобщени и подпомогнати.

 35. 36 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Весело

  Юрий Андрухович има да изкупува стари грехове. опитва се да го направи с тази писаница.

  През 2010г, доста преди сегашните събития, прави изявление че Крим и Донбас трябва да се отделят от Украйна.
  http://tsn.ua/ukrayina/andruhovich-vvazhaye-scho-krimu-i-donbasu-treba-viddilitisya-vid-ukrayini.html

 36. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#29] от "abee":

  Дай го това интервю насам.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 37. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Разстроено

  До коментар [#19] от "ivan25" : "И вече веднъж се е случвало "
  Не е веднъж ... случва се периодично в Украйна
  = От Дону до Замостье тлеют белие кости

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 39 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "tsvetko_51":

  макар, че тежката бюрокрация и трудното постигане на консенсус относно външната политика на ЕС играят не малка роля, ми се струва, че те не са реалната причина за това поведение на ЕС. има нещо много сбъркано в отношенията Изток-Запад, и то не от вчера.

 39. 40 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#37] от "galio":

  http://www.cicero.de/

  Чети и между редовете и мисли Какво ли казва и мисли стараха хиена, какво е надушила?

 40. 41 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чел съм неща на Андрухович, талантлив писател и напълно го разбирам, но ясно е, че не трябва да очаква прекалено много от ЕС. Отношенията между държавите са като между хората - ти си ми мил, но аз съм си по-мил.... Украйна е огромна държава, а ЕС наистина не може да поеме всичко, дори и да иска. Някаква помощ да, но теглене на буксир - няма как...

 41. 42 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прекрасен материал. Точно за това иде реч.
  Когато пак от Брюксел или Берлин някой тръгне да размахва пръст и да поучава, първо да си припомни как години наред западни "либерални" политико-икономически кръгове въртяха и продължават да въртят лукративни гешефти с номенклатурните "елити" на гърба на народите на източноевропейските страни.

 42. 43 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Човека, писал статията, е с траен съветски отпечатък и не може да разбере елементарното: там където има търговия/общ бизнес има мир, а търговията не е подвластна на ценности. Една от причините да фалира социалистическия блок бяха ценностите, защото източният блок беше подчинил икономиката си на идеологията. Не случайно и ЕС стартира с идеята да се гарантира мира в Европа чрез общ пазар (първият договор за въглища и стомана). Автора е разочарован от Европа за това, че не пренебрегва икономическите си интереси за да подкрепи някаква демократична Украйна, която от друга страна признава за фалирала, няма как една фалирала страна да е демократична, това ние българите добре осъзнаваме вече, призна го и Фридман на смъртното си ложе. Всякакви останали емоционални упреци и ревове на автора са безсмислени, украинците сами трябва да се изтеглят, първо икономически, едва тогава могат да мислят за демокрация и ценности. Причинно-следствени връзки, които уви са природно обусловени и не могат да се нарушават, иначе всеки опит не би довел до желаното, а до някакво... каквото е и тук.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 43. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#21:"skrita_sila_m"]Ценностите са си ценности, бизнеса си е бизнес и когато двете неща се сблъскат бизнеса надделява[/quote]
  Точно. При това най-много пари се правят при защита на ценности. Бизнесът се занимава с простите неща - парите, а сложните, като ценностите, отстъпва на народите. Последните невинаги са постигали ценностна реализация, но винаги са губели гащите си.

 44. 45 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Доста вдностранчиво мнение на този дето го е писал. Представя едните за герои а другите за злодеи. Марар че в действителността героите са по жестоки и зли от така наречените злодеи.
  Казва имало руска агресия. А умират все етнически руснаци.
  За да има агресия срещу Украйна би трябвало жертвите да са украинци. А те жертвите са все руснаци или рускоговорящи жители на Украйна. От над 4000 убити само 900 са украинци. Останалите 3200 загинали са рускоговорящи. Е кажете ми при това положение кой е истинският агресор и кой жертвата?
  Ако украинците бяха жертвите не трябва ли те да са по големият брой загина ? А е обратното. Руснаците са жертвите и те са тероризирани, убивани и измъчвани в Украйна. Има стотици хилди случай и безброй снимки и видеоклипове в интернет как беззащитни улеи ци нападат рускоговорящи. Ритат ги, обиждат ги, бият ги, измъчват ги. И всичко това се случва под мълчаливият поглед на ЕС и САЩ . Които защитават украинците

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 46 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Майндърбайндър":

  Или сте глупав, или много тънко се опитвате да манипулирате. Протестите не бяха за членство в НАТО!!! Протестите бяха за проевропейският курс на страната!!!

 46. 47 Профил на maychica_nuland
  maychica_nuland
  Рейтинг: Неутрално

  Освен това ние не отидохме на Майдана, защото американците ни плащат, а защото това е нашата воля. Думата "воля" на украински е синоним на "свобода".

  Така е, така - това твърдя и аз! Абсолютната и неподправена истина! Свободата и демокрацията са непреходни ценности, които никакви пари не могат да платят. Борбата за свобода, която води до борба за още свобода е най-важният закон, който се основава на диалектиката на човешкото развитие и Закона за отрицание на отрицанието. Важен е процесът, движението, не е важен резултатът. Човешкото битие е една поредица от перманентни революции, който осигурява плавното еволюционно развитие на народите в частност и човечеството като цяло.

 47. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Твърде пресилено изказване. Би било вярно, ако Майданът пак се надигне и свали всички олигарси, а после помогне и на руския народ да се отърве от поредния самодържец!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 48. 49 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"Майндърбайндър"]Като са били 10-14%,какво правеха по площадите? [/quote]
  Протеста избухна заради отказа на Янукович да подпише договора за асоцииране с ЕС, а не с НАТО. Привържениците на присъединяване към ЕС бяха над 60%.

 49. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това заглавие трябва да си го запишат на видно място европейските политици и да се засрамят. Още не са започнали доставки на оръжие. Само така Украйна ще спре дивата Русия и ще я изгони от страната си.

 50. 51 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 697 Неутрално


  Този писател иска да каже, че украинците Не говорят за Пари, а за Ценности, когато искат непрекъснато нови и нови милиардни суми от "старата Европа"?
  Пари, от които те се нуждаят за да платят сметките за газ на омразния съсед , който години на ред щедро ги е снабдявал и като се има предвид морала за плащане на украинците , е твърде търпелив.
  Значи украинците не говорят за пари, когато искат от Европа да ги снабдява с нефт, газ, въглища, понеже управляващите не са в състояние да предоставят на населението огромните му собствените ресурси за икономиката, заграбени от олигарсите.
  Или украинците не говорят за пари, когато изискват изравняване на изгубените ползи от наема на базата в Севастопол, за която заплашиха, че ще анулират договора?
  Крим е синоним на украинския манталитет да получава, от Хрушчов като подарък, сега се рекламира като собственост.
  И като допълнение принуждават Крим да си смени езика и да говори на украински. 51. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Украйна се бори за илюзии-за розово балонче, с надпис ЕС или EU.
  У нас-Седем ли десет години сме там, и това, което ЕС ми дава като директни плащания за земята ми го взима с по-високите цени на тока заради затворените 1-4 блок на Козлодуй, честните частни офшорни Марица 1 и 3 , и ВЕИ-тата!!!
  Така де факто ЕС субсидира мафията и олигархият в България! А това, което ЕС дава по разни програми- когато ДПС го няма политиците и приближените им взимат само 30%/предценено на око
  А когато ДПС е на власт-политиците и олигарсите взимат поне 50%! От парите, които ЕС дава за развитие. Така де факто ЕС субсидира мафията и олигархият в България!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 52. 53 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ценност са убийствата на хора, авторът е прав. Ако не, той е просто един платен лъжец. Казвам го като човек, свързан пряко с Украйна и контактуващ ежедневно различни с хора, живеещи там.
  То и "протестърите" са бориха за "ценности" и получиха за награда "безценния" за премиер!

 53. 54 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Това, което Етиен Балибар описва с прекрасната френска дума égaliberté: свобода в равенството. [/quote]Къде е тази Свобода в Равенството в Украйна?
  Майдана трябваше да освободи Украйна от Олигарсите и то окончателно, след 25години.
  А след един пуч , промяна на конституцията и под насочени оръжия, с преобладаващо мнозинство е избран за президент един Олигарх. И олигарси са назначени за гуверньори на области, където си правят частни армии и обявяват награда за главите на противниците си.
  Тази страна продължава да потъва в корупция , гласовете се купуват за няколко долара, Украйна е единствената страна , която се оставя да ѝ платят собствената революция с 5млд.$., а
  министер председателят ѝ се финансира от САЩ и НАТО.

 54. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#39] от "basilicum":

  Ако говорим за времето преди учредяването на ЕС, вие сте прав, но за тогава, на мен ми е някак по-обяснимо - всеки е постъпвал, както му се е струвало че действа "в, или наистина според интересите" на конкретната държава и при подобно "надхитряне" разнобоя е бил гарантиран.
  Не казвам че в годините след учредяването няма мераклии и опити отново за надхитряне, макар и с една идея по-ограничени като възможности, но това според мен си е пряко следствие от тежката и по същество неясна процедура за вземане на решения. За такова надхитряне един от последните примери е Гърция и при едно по-централизирано управление подобно нещо нямаше как да се случи, поне според мен.
  Сигурно сте чували в последните години, как държавния секретар на САЩ, когато трябва да съглусува с ЕС някаква конкретна позиция, не знае на кой телефон да се обади и с кого да говори по въпроса.
  Видяхте как не успя да се гласува последния вариант на конституция, според мен именно по подобни причини и това, че вече има външен министър и президент на ЕС, не е разрешило тези проблеми, защото механизмите си остават сложни и бавни.
  А последния

 55. 56 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално


  сещам се неволно и за "украинските ценнности" при практиката за крадене на газ от потока за ЕС ... взе завидни и достойни за уважение ценности! като излючим 1-2 точни попадения, статията е едностраничово-емоционална с много слаби моменти.

 56. 57 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1917 Весело

  До коментар [#25] от "dissident":

  хехе страхотно сравнение така е да хвалипръцковщина
  Между другото ,знаете ли колко е средно цената на тока за двустайно жилище в Харков за сега --- 5 долара на месец
  а сега нали знаете колко трябва стане Та маи това ще да е и първия удар по празните кратуни После нека си разправят че противника бил с железни шини в ръкавиците

  гошо
 57. 58 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsvetko_51":

  да проблема с "на кого да се обадя?" вече е решен. но за мен тези усложнения при взимането на решения е по-малкия проблем. по-големия е отношението към "Източна" Европа, което обощение все още и за съжаление означава страните от бившия Соц-Лагер. голяма илюзия е да се счита, че вън или вътре в ЕС тези държави ще бъдат приети като равноправни партньори. в този ред на мисли, най-скептичния, циничен и манипулативен сценарий, който можем да си представим е начина по който ЕС гледа на Украйна.

 58. 59 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Много силно! Браво!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 60 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Истината казва. А пък "подарената" на България без капка кръв свобода, къде ни доведе, да ни сочат като клекалото на Европа? Трудно ще им е на украинците, но това ща ги накара да ценят свободата и да бъдат по-истински европейци, те вече са!

 60. 61 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Къде сте български писатели?! Кога и вие ще извисите глас, както Юрий Андрухович, или като Георги Марков?!

 61. 62 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Има разлика м/у това, което иска Украйна и това, което искат украинците излезли по площадите.
  От друга страна испанците искат да живеят по- добре, украинците също в крайна сметка за това се борят. Има допирни точки. Защото европейците не са точно администрацията на ЕС. Целта на всички хора е по- качествен и смислен, свободен живот нали?
  Управляващите Украйна не се борят за ценности, а също за цени. Излезлите на улицата хора приличат на нас преди 23 г.. Само че в Украйна нещата са много по- сложни и няма как да мине безкръвно. И в крайна сметка ние разбрахме, че по- добрия живот преминава през икономиката, т. е. цените. На украинците, излезли по площадите тепърва им предстои да го разберат. В известен смисъл сега, докато се борят за правото си да дишат, могат да говорят за ценности.

 62. 63 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Цитат 1 "късаме с миналото. Юридически го направихме преди 23 години, когато спряхме да сме част от Съветския съюз."
  но това не попречи да приемете административното делене на СССР за държавни граници и да присвоите руски територии. Дори присвоените след ВСВ територии от Полша са ваши "изконни " земи. А руснаците били руско говорящи украинц

 63. 64 Профил на plamen_hristov
  plamen_hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам само да напомня, че добросъседството е едно от главните изисквания за интеграция в Европейския съюз.
  Този украински писател казва, че руският президент е враг. Искат европейска интеграция, но техният "мегдан" (Майдан) не е пътят за това. Това беше злоба, която предизвика друга злоба.
  Германия и Франция се сдобряват. Те са съседи и гръбнак на ЕС.
  Украйна граничи със... и трябва да се сдобрява със...
  Да използвам случая и да кажа, че ние, българите също трябва да го правим. Колкото и да ни боли от загубите в столетията, трябва да развиваме връзките със съседите.

 64. 65 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Глупав патос! Тоя живее в собствен свят, извън реалността. "Ценностите" дето според него обединяват Украйна, до такава степен са я обединили, че се колят като животни. Сега остава да публикуват откровенията на някой от Ислямска държава, за ценностите, които ги обединяват и които света не разбира.

 65. 66 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  "Присъединяване на Украйна към Европейския съюз ще му струва по 25 млрд. евро годишно, прогнозира унгарският премиер Виктор Орбан в интервю пред вестник „Ханделсблат", съобщава Би Ти Ви.
  Според него, докато не бъде ясно кой ще плати тази сума, темата за приемане на Украйна в ЕС не е на дневен ред. Той уточнява, че не е против присъединяване на Украйна към ЕС, но че тя трябва да бъде стабилна икономически и политически и да бъде в състояние да контролира границите си.
  За отношенията между Русия и Запада, Орбан заявява, че геополитическите интереси на Унгария могат да бъдат изразени с три думи: мир, енергетика и търговия. „Нашите интереси не съвпадат с интересите на Съединените щати"

 66. 67 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#66] от "teridan":

  щях да те питам Орбан наистина ли го е казал тва:
  „Нашите интереси не съвпадат с интересите на Съединените щати"

  сега проверих, явно е така какво ли ще му спретнат отвъд-атлантическите партньори?

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 69 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#46] от "Sinergy":

  Точно! И откъде се появи НАТО ?

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 69. 70 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#4] от "smotlixx":

  Аз не бих се радвал. Победят ли в Украина, Окото ще се завърти пак към нас, а тук има достатъчно национални предатели готови да легнат щастливо под руския ботуш с протегната ръка за просия. Некадърни комунета в България с лопати да ринеш.

 70. 71 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"] Путин НЕ захапа кукичката да вкара руска войска [/quote]

  Това го вярвате само путинопоклонниците. Всички останали се сещат какви са тия зелени човечета в Украина.
  То и в Крим май не беше вкарал войска, а после май нещо друго се оказа... Колкото и да лъжет трудно ще измиете кръвта от ръцете си. Доста украинци ще намразят в червата русняците.

 71. 72 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До # 66
  Орбан ,може би, става за счетоводител, ама политиката, очевидно, хич не му се отдава, и унгарците ще си патят с него!

 72. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  [quote#47:"maychica_nuland"]Освен това ние не отидохме на Майдана, защото американците ни плащат[/quote]
  Я стига! Тук става дума за 5 млд долара, не за 5 долара.

 73. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  По принцип писателите са малко странни, но този откровено си е за психиатър.

 74. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Юрий Андрухович е абсолютно прав. Въпреки извиненията му, в думите му няма "патос". Украйна и украинците се борят за оцеляване и по-добър живот. Украйна и украинците са факт,независимо от желанията на Пут*ин или някои европейски еснафи. Или пък на разни "геополитици". Мурзилки,свиквайте

 75. 76 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#52:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]Така де факто ЕС субсидира мафията и олигархият в България![/quote]

  Той - лудия и два зелника би изял. Ако има кой да му ги даде.
  Сиреч - ако ние като народ успеем да се отскубнем от мафията, да я ампутираме от себе си, къде ще отиват тези пари? Тези субсидии? А?

 76. 77 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#68] от "Julian Mall":
  И къде ги видя тези "продажби на органи" в Германия??? По същите медии, които говореха за "разпънати младенци" в Славянск? В някои случаи дори и хапчетата не помагат......

 77. 78 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#62] от "danid":
  danid, мнозинството украинци разбират отлично разликата между "цени" и "ценности" и много добре знаят какво трябва,би могло и ще се наложи да заплатят. Те не са наивниците в Бг преди 23-4 години. Това е различно поколение,и не ги е страх. Няколко познати от Лондон,Сарагоса и Германия продадоха или оставиха бизнеса си за да бъдат на Майдана или в доброволческите отряди. Това не са хора с илюзии. Това са личности, които искат на всяка цена по-добро бъдеще за децата си в Украйна. Съд,прокуратура и справедливост не се измерват с пари и "бизнес"........Но щом и ние от/в Бг не можем да ги разберем в мнозинството си,какво остава за бюргера,френския фермер,испанския селянин или лодонския брокер?......

 78. 79 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#76] от "petyo9":

  за 20г+ явно не успяхме ... а? причини колко искаш, включително и тази за негласното споразумение между Соц-елита и Запада

 79. 80 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Любопитно

  "Европа се бори за цени, Украйна - за ценности"
  Европа е ясна, гей-паради си има , пари няма и я тормозят цените, ама не разбрах за Украйна. То там има различни ценности от двете страни на барикадата, кои са целта? Украйна явно не я мъчат цените, има "мощна" икономика, сплотен около идеи народ и много благородни олигарси, дето ши плащат.

 80. 81 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Весело

  Комшията обясни какви ценности търси Украйна. Желаела да премине под ръководството на Жан Клод Юнкер и да се проведе курс за обучение на украинските олигарси, как да крият данъци по Люксембургската схема. По този начин ще се реши проблема с корупцията и то на европейско ниво.
  Ха честито!

 81. 82 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Велик. Този човек е това , което е Кундера за Чехия. Московиадата я има преведена на Български , препоръчвам я наистина на всеки ( не е много политическа книга , спокойно).

  Иначе ЕС е ясен - лицемерие и алчност. За съжаление той няма този виталитет , който има източна Европа

  15.02.1989 - 07.02.2018
 82. 83 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  [quote#81:"lachko"]Комшията обясни какви ценности търси Украйна[/quote]

  Правото сам да си избираш и сваляш политиците

  15.02.1989 - 07.02.2018
 83. 84 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Разстроено

  До коментар [#77] от "thepirineagle":
  Юлчето се прочу първа в тази доходоносна дейност. Трябва да се отбележи че органи се вземат не само от пленени опълченци и цивилни но и от ранени украински срочно служещи. Такъв случай има дори заснет на мобилен телефон. А случаят с прикованият младенец никой не го е оборил. И не е нещо единично а част от хилядите нечовешки садистични прояви на достойните наследници на бандеровските касапи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 84. 85 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 617 Неутрално

  С подобни литературковци, губим интелектуалното в оценката си за казуса "Украйна" ...

 85. 86 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#79:"basilicum"]причини колко искаш, включително и тази за негласното споразумение между Соц-елита и Запада [/quote]

  Ала-бала! Дрън-дрън! Тези световни конспирации са само теми за оправдание.
  Все НЯКОЙ ни пречи, все ДРУГИТЕ ни виновни и си измисляме сложни и витиевати конспиративни теории за да прикрием собствената си глупост. Ние като сме овце - веднага ще се намери овчар който да ни вкара в кошарата.

 86. 87 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да, ще дойде време да разберете, че вие Украйна обичате ЕС истински, но ЕС иска просто секс.
  Между другото ЕС са предложили на Киев да обяват АВТОНОМИЯ за Донбас.
  Честито.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 87. 88 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Когато Европа си градеше ценностите, ние и украинците строяхме комунизъм, после 25 години "лапахме мухи". Никой не ни е виновен.

  chavo64
 88. 89 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#84] от "Julian Mall":
  Ти си "разстроен" буквално..... Може ли някой да ти "опонира"????? С подобен род "аргументи" никой не може да възпре новороссия.....да направи "правилното нещо",ама Русия може ли да "сътвори" нещо, не разруши?

 89. 90 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И тоя мистър Андухович говори за Украйна все едно хората от другата страна на барикадата не съществуват. Все едно на изток няма хора, които не искат в ЕС и искат да са с Русия.
  Мистър Андухович, все още не сте ги убили всичките, не се правете че тези хора не съществуват
  Ние не сме малоумни...

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  [quote#90:"iSiktir"]Все едно на изток няма хора[/quote]

  Кои хора визирате, зелените гьонове на Путин ли? Та те са руснаци!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#92] от "thepirineagle":

  Първо ми прочети внимателно поста. За 25 години нито Украйна нито България успяха да се отърсят от комунистическите и руски агенти и клопки. За по стара история ще си поговорим друг път.

  chavo64
 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 97 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Европа се бори за цени, Украйна - за ценности"
  Хъ хъ.
  Взехте, както имаха вече удоволствието да предвидят някои хора, вече да се сръдкате и на Авропата, украйненца?
  Щот са скръндзяви и не ви бута фъндък, и неще да ви
  ПЛАЩА ЦЕНАТА
  за вашите величави, непостижими, височайши, възвишени, сърцераздирателни, украйненски
  ЦЕННОСТИ
  ---
  Списък на някои от най-ценните украйненски "ценности" :
  - искаме всичкия руския ГАЗ за ВАС да минава само през НАС;
  - че да си лапкаме транзитните такси от москалите, докато ги псуеме люто и всеотдайно;
  - че и да си покрадваме чат-пат от руския газ, като не спираме да псуеме туй пусто москальско робство;
  - а, ако онез скръндзливи москали, докат ги псуеме вземат та на заритат да си връщаме газовите дългове, вий авропейците да са бръкнете в бездънните си кесии, щот и ний сми бир парче авропейци;
  ---
  Заб.
  Ценности, от рода - по цял ден да си лежиме по стар комундерски навик и да се връткаме между: "горилка" - "сало" - "слава Украини" - "скаче" и пак "горилка" ...
  ... се разбират отсамосебеси, като изконни и неотменими украйненски "ценности"
  ---
  Тъй, че ако на искате назе у вашето авропейско семейство, ше съобразявате с нашите изконни украйненски ценности и условия, които ви поставяме.
  ---
  В противен случай, сиречъ ако не ни уйдисате на мерака, ще наченеме да ви псуеме и вазе.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 97. 98 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#86] от "petyo9":

  скрий се бе не особено Хитър-Петре. като не разбираш кво се навираш? няма никакъв аргумент срещу тва, че Запада призна бившата власт от Соца за новите демократично избрани господари. беше му много по-изгодно по редица причини, които нямам намерение да описвам в пост до слабоумни членове на форума.

 98. 99 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#92] от "thepirineagle":

  кви украинци бе Орелски? тва измислено понятие не съществува до преди около 50/60г. и как точно са "громели" царизма - каквото и да значи това? както Османската империя отстъпва територия след територия ли? а когато Велика България е обхващала цяла Украйна, и брата на Кубрат - Кий е основал Киев, тогава нито Русия, нито Украйна са съществували.

 99. 100 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И докато група писатели, музиканти, студенти и други шматки имате "ценности", през това време някои други украинци (Юлето, Яйценюк, шоколадовия цар) трупат цени.
  И по некое време ще зацепите, че 90% от хората са устроени така, че да се вълнуват предимно от цени и че испанските селяни не се вълнуват от вас, а от семействата си и от доходите си.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK