Не плачи, ти не си момиче

Не плачи, ти не си момиче

© Associated PressВ Международния ден за елиминиране на насилието над жените "Дневник" публикува едно към едно текста на Надежда Дерменджиева от сайта на гражданската платформа за дебати и общо действие MоveBG. Авторът е експерт "Социални програми" в MoveBG.


Днес, 25 ноември, е Международният ден за елиминиране насилието над жени. Следващите 16 дни, до 10 декември, когато е Международният ден на правата на човека, са посветени на борбата с всички форми на насилие основано на пола. В цял свят с тази кауза все още, за съжаление, се борят предимно женски организации. Те имат две седмици, в които да организират различни инициативи и да образоват медии, институции и публика по тежката тема.


Да им кажат, че всяка трета жена по света е жертва на насилие. Насилието обаче, е проблем на цялото ни общество, не на група от хора – то е болест и в момента е глобална пандемия. Агресията в дома и насилието на основа на пола (изнасилвания, принудителни бракове, убийства на честта, генитално обрязване, сексуално насилие в брака) са абсолютно нарушение на човешките права и от тях пряко са засегнати не малък брой хора – насилник, пострадал, техните близки, приятели и колеги.
Статистиките се изключително стряскащи – 1 от 3 жени в света ще бъде жертва поне веднъж в живота си на някакъв вид насилие; 35% момичета и жени са преживели някаква форма на сексуално или физическо насилие в глобален план; 130 милиона жени и момичета по света са жертви на генитално обрязване; в България всяка четвърта (по данни на НПО организации), а в Европа всяка пета жена е жертва на домашно насилие.


Начинът, по който говорим за насилието обаче, е доста симптоматичен и показателен и не съвсем в полза на каузата за неговото елиминиране. Да слагаме постоянно във фокуса на вниманието жертвите, а не насилниците или причините за насилието, означава, че е възможно никога да не се излекуваме от тази пандемия. Да повтаряме "всяка трета жена в света е жертва на насилие" вместо "всеки трети/пети/десети мъж упражнява насилие" е същото като да съветваме жените как да се предпазят от изнасилване, вместо да насочим усилията си в това мъжете да НЕ упражняват сексуално насилие. Така, постоянно и ежедневно, внушаваме на жените вина – че на са успели да се спасят, че са станали жертва, че да говорят за това е срамно. Да се справим с насилието не означава да спасим всички негови жертви, а означава да няма такива.


За да говорим правилно за даден проблем и как да се справим с него, означава да го разбираме добре. Причините за насилието над жени, а и изобщо за формите на агресия, са дълбоко вкоренени в обществото и свързани с много стереотипи. Насилие има във всички държави по света, във всички социални слоеве и е заблуда, че се среща само при нискообразовани и бедни семейства.


Особено опасна заблуда е, че домашното насилие е личен проблем, затворен зад 4 стени. То засяга всички нас в икономически и социален план – различни изследвания сочат, че поради нетрудоспособност на жертвите техните работодатели са първите потърпевши, а БВП в някои страни пада с 1.2%; честото отсъствие от работа или честата смяна на работното място на голям процент жени се изразяват в дългосрочен план в по-ниски пенсии и икономическа зависимост на по-късен етап от живота; домашното насилие струва на света 8 трилиона долара годишно.


Половите стереотипи и насилието са пряко обвързани – насилието е резултат от битуващи предразсъдъци като "мястото на жената е в кухнята/дома"; "жената е подчинена на мъжа"; "жената преди всичко е майка, а после професионалист"; "мъжът трябва да изкарва парите" и други, които разкриват патриархалната йерархичност на обществото. Това мислене предаваме и на децата си, когато например казваме на малките момчетата "не плачи, ти не си момиче". Ако се замислим по-дълбоко, тази фраза внушава, че плачът е слабост, присъща на жените, следователно мъжете са по-силни (и по-важни?). "Ако възпитаваш някого в себеутвърждаване чрез сила и насилие и особено, ако го показваш с личен пример, не е нужно да се учудваме че си отглеждаме насилници. И разбира се жертви, защото в крайна сметка ролите са разпределени още в първите години от нашия живот", допълва и Мая Михайлова, психолог-консултант в асоциация "Имаго", където помагат на пострадали от насилие.


Какво и на кого казваме нещо е много по-важно, отколкото изглежда на пръв поглед. Да продължаваме да лекуваме симптомите, а не причините за една болест само забавя оздравяването. Всяка трета жена в света е жертва на насилие, защото всеки трети или пети мъж е насилник, защото съществуват полови стереотипи и няма равнопоставеност на половете, защото обществото е йерархично и защото си мислим, че ако насилието не се случва на нас, не ни засяга. А не е така. Нека говорим за проблемите си. По правилния начин.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Като прочетох заглавието, най-напред си помислих, че ще има нещо за Кубрат Пулев. После изненадата бе пълна, като видях за какво става въпрос......

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Много добра статия. Дано "македонските джентълмени" по българските земи я прочетат.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Всичко си е до акъла на човека и неговото възпитание.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ако статистиката е глобална и всяка една от три жени попада в тази категория, то тя по никакъв начин не е ОБЕКТИВНА, защото първо трябва да се съобразява с РЕЛИГИИ, после с държавно устройство,а и също така с манталитет Да ми ги изкарат на таблица пострадалите по тези три категории и тогава да си говорим.
  То бива Цоциалистическа наглост, бива, ама бивол за мезе не бива

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Неутрално
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бих искала да кажа, че в БГ вече има доста добри ресурси за жени жертви на насилие, като помощта, която предлагат там, е безценна. И не мога да не спомена, че освен изброените форми на насилие, има и психологическо насилие, което все още е много недооценявано както от самите жени, така и от специалисти. И да, говоря от опит.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Инициативите срещу насилието спрямо жени се правят в едни държави, насилието се извършва в други или от групи с етнически и религиозни особености

 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#9:"slonsco"]насилието се извършва в други или от групи с етнически и религиозни особености[/quote]

  Поредният стереотип. Насилието се случва навсякъде.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така е!
  Но се изпуска, че и момчетата страдат от всякакъв вид насилие - справка ; арестувани свещенници в Испания.

  Happy face says, adios !
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Някъде "биели негрите", ама другаде биели САМО жените и то само с камшик- и то съвсем законно (който го разбере ще го осмисли бързо)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Само за протокола - някой чул ли е някъде нещо за формите на женско насилие над мъжката половина от човечеството? Или те напълно отсъстват от живота ни?

 14. 14 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цитат: казваме на малките момчетата "не плачи, ти не си момиче". Ако се замислим по-дълбоко, тази фраза внушава, че плачът е слабост, присъща на жените, следователно мъжете са по-силни "
  По-голяма тъпотия скоро не бях чел. Плачът не е слабост, а оръжие , сигнал, мобилизиращ другите около плачещия за оказване на помощ. Ненапразно бебетата плачат и предизвикват незабавна яростна реакция на хората. Обратното, липсата на такъв сигнал при мъжете води до риск от изолация и опасност от изпадане в психичен срив. Я оставете природата да си управлява поведението на хората.

 15. 15 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#3] от "grand funk railroad":

  . Дано "македонските джентълмени" по българските земи я прочетат.

  Е, ей !Като че ли всеки ден "прочитаме"
  македонки !!

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#14:"lachko"]Обратното, липсата на такъв сигнал при мъжете води до риск от изолация и опасност от изпадане в психичен срив.[/quote]
  +++
  Или пълна липса на способност да се съчувства. При децата нивата на хормоните, отговарящи за плача, са общо взето еднакви и при двата пола. Разликата в концентрацията започва да се проявява в пубертета, с половото съзряване. Най-малкото поради физиологични причини е пълна глупост и невежество да се вменява вина на момчета, когато плачат. Това само в допълнение на написаното от теб.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#16:"doneva_a"]Или пълна липса на способност да се съчувства. [/quote]
  ... и емоционална незрялост.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 18. 18 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#13:"nenad"]Само за протокола - някой чул ли е някъде нещо за формите на женско насилие над мъжката половина от човечеството? Или те напълно отсъстват от живота ни?[/quote]

  Не, те са факт. Само че доста над 80% от жертвите на насилие са жени.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 19. 19 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Това видео може да ви промени разбиранията за насилието между половете. Не го гледайте!

  http://www.youtube.com/watch?v=Jy5vRGtKPY0

 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#4] от "doneva_a":Защо пък да е глупост-Истинският Мъж,не само не циври,но и не говори много,няма приятели,когато си свършва мъжката работа при някоя женска се изнася към следващата.Този модел,почерпен от уестърните,се старая,да следвам от малък!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#6:"venci4"]Ако статистиката е глобална и всяка една от три жени попада в тази категория, то тя по никакъв начин не е ОБЕКТИВНА, защото първо трябва да се съобразява с РЕЛИГИИ, после с държавно устройство,а и също така с манталитет[/quote]
  На този си пост получих повечето неодобрения (за което си го преместих в съседния крачол) та се запитах какво точно не съм мотивирал в изказването? В Самата статия се говори за милиони момичета насилствено обрезани в мюсулманските африкански общини? Та нали това товари статистиката?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#18:"doneva_a"]Само че доста над 80% от жертвите на насилие са жени.[/quote]

  Сигурна ли сте в посочената стойност?

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересна статия, но не казва нищо ново. Ако успеем да се придържаме към максимата да не постъпваме с другите така, както не бихме искали те да постъпват спрямо нас, агресията и насилието могат да бъдат туширани. Но ако в семейството или в ранни детски години си живял в среда на насилие ,става модел на поведение. Агресията предизвиква страх и поражда агресия. Вербална и физическа.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#3:"grand funk railroad"]Много добра статия. Дано "македонските джентълмени" по българските земи я прочетат. [/quote]
  Изразът "македонски джентълмени" е напълно ненасилствен, разбира се? Напълно неагресивен? Не обижда никого, с нищо? Вие оставате противник на насилието и след тази словесна изява?

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 988 Неутрално

  [quote#10:"doneva_a"]Поредният стереотип. Насилието се случва навсякъде. [/quote]
  И склонността да се извършва и склонността да се претърпява насилие е различна.Дори един нормален мъж в нормална държава да се изпусне само да заплаши жена си ,жената вероятно ще го изправи пред правосъдието.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#22:"venci4"]
  На този си пост получих повечето неодобрения (за което си го преместих в съседния крачол) та [/quote]
  Ето ти пример за вербална агресия. Вие подсъзнателно очаквате одобрение за мнението си-плюсове .Получавайки обаче минуси, вие реагирате агресивно към аудиторията, която не е длъжна да одобри мнението ви. То е лично и аз го уважавам. Но споделям и моето, което е различно. Трябва ли да мислим еднакво, всеки един от нас е уникален.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Сложена така отгоре тази статия, казвам си, хм, може би ще е добра, или ще казва поне нещо ново. За съжаление, нищо ново не се казва в тази статия. Обобщение на съществуващи факти, при това, не много задълбочени.
  Иначе, по темата си струва да се пише и да се говори и да се коментира. Но, хайде да е с нещо по-сериозно като текст. Имам предвид, нещо наистина сериозно, защото, това по-горе, е слабо. Ако целта е да има резонанс някакъв,разбира се. Ако не е такава целта, тогава, текста си е напълно ок. Тоест, поредният нищонеказващ текст.

 30. 30 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#2:"sabbath"]Един зрял мъж пък(ако е истински!!),никога не показва чувствата си-"pocker face)! [/quote]

  От страх/срам ли?

 31. 31 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#21] от "dombi":

  Всъщност, честно и почтено поясних, че съм лично засегната и запозната по темата Ако се чувстваш жертва, просто не ме чети.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Насилието е вкоренено в системата на капитализма и държавността, не толкова в "обществото" (кой знае в какъм смисъл е употребен този термин в статията), а още по-малко в човешките инстинкти, наследени от стадните животни, които не са склонни към агресия помежду си толкова, колкото ни внушават.
  Все пак взаимопомощта е по-силен фактор на еволюцията пред конкуренцията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 34. 34 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#31:"doneva_a"]Ако се чувстваш жертва, просто не ме чети. [/quote]

  Излиза, че ти имаш право да ме четеш /щом си ми отговорила/, а аз, не. Това ако не е дискриминация и насилие над моята крехка личност, здраве му кажи. Направо си е христоматиен пример.

 35. 35 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Да повтаряме "всяка трета жена в света е жертва на насилие" вместо "всеки трети/пети/десети мъж упражнява насилие" е същото като
  ...........................................................

  А мога ли да попитам какво е, когато се повтаря "всяка трета жена е жертва на мъжко насилие", докато се пропуска съвършено валидното допълващо съждение "всеки.....мъж е жертва на женско насилие" ? Това вероятно е някаква специфична, особено правилна форма на антисексизъм, май?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Това ми напомня как великата Кобра беше казала нещо по адрес на Кличко от сорта на 'той се държи като момиче'. Явно е искал да каже, че момичетата се държат по някакъв недостоен начин.

  Напомня ми и на една лекция на софтуерната академия на Наков, където лекторът, изненадан, че колегите не са разбрали нещо, изтърси бисера 'дори колежките го разбраха'. Явно искаше да каже, че колежките са безспорно по-тъпи що се отнася до програмиране.

 38. 38 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#23:"nenad"]Сигурна ли сте в посочената стойност?[/quote]
  Пак да попитам за посочените "над 80%". Извинявам се за неудобната досадност!

 39. 39 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#26:"slonsco"]Дори един нормален мъж в нормална държава да се изпусне само да заплаши жена си ,жената вероятно ще го изправи пред правосъдието.[/quote]

  Уникално. Тук има поне три понятия, които изискват доста пояснения.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 40. 40 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#33:"Николай Теллалов"]Насилието е вкоренено в системата на капитализма и държавността[/quote]

  Насилието е вкоренено в човешката природа. Капитализмът и държавността са човешко творение и затова има елементи на насилие в тях. Обяснението ти просто не тръгва откъдето трябва. Да не говорим, че капитализмът и държавата не са само насилие, а носят и много положителни неща в себе си. Иначе отдавна да бяха премахнати, насилствено. Нали, анархисте?

 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#32:"dombi"]
  Не я ли виждаш, че говори като пияна жена с онази си работа. [/quote]
  Елементарно "петров". И много грубо. Ти мислиш не с горната си глава и иначе добрата дискусия стана груба и зловонна.
  Не е зле, по мъжки е да се извиниш на дамата. По секси е някак, нали?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#36:"doneva_a"]Всъщност, ти се оплакваш, че си жертва, четейки някого. Не аз.[/quote]

  Съвсем нормално е жертвата да се оплаче, тоест аз, а не насилника, какъвто ти се явяваш в случая.

 43. 43 Профил на goso00
  goso00
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията да я посветим на Ердоганчо.

 44. 44 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#41:"Кремена"]Елементарно "петров". И много грубо. Ти мислиш не с горната си глава и иначе добрата дискусия стана груба и зловонна.
  Не е зле, по мъжки е да се извиниш на дамата. По секси е някак, нали? [/quote]

  Цъ. Секси е да пратиш жена си да ти донесе чехлите с помощта на вълшебната думичка

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 45. 45 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#41:"Кремена"]Ти мислиш не с горната си глава и иначе добрата дискусия стана груба и зловонна. [/quote]
  Прощавайте, бихте ли ми обяснили каква е разликата между горното изявление и онова , на което възразявате от позицията на отрицател на насилието?

 46. 46 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#33:"Николай Теллалов"]взаимопомощта е по-силен фактор на еволюцията пред конкуренцията.
  [/quote]

  Конкуренцията е брилянтен пример за взаимопомощ. Тя ти помага да израстваш и да даваш всичко от себе си. Конкурения имаи и в растителния, и в животинския свят. Без нея, животът щеше да е в пълен застой.

 47. 47 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#45] от "nenad":

  Нищо не може да ти обясни. Това че насилието произтича еднопосочно от мъжа е безусловен рефлекс при женското мислене.

 48. 48 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#26] от "slonsco":

  Ееее, пОсмали малко! Посочи държава с премахнато насилие! Па било и с такива закони!

 49. 49 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#8:"doneva_a"] има и психологическо насилие, което все още е много недооценявано както от самите жени, така и от специалисти[/quote]

  Няма как да се съглася. И за жените, които / ако са склонни към насилие/ блестящо владеят психологическите му форми, и за "специалистите", които никакви специалисти няма да са, ако не знаят, че този тип насилие е характерен и за двата пола.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "nenad":

  Тези данни са за общества като Европа и САЩ, най-общо. Има различни проучвания, като данните варират, най-често бивайки от 70% нагоре. Представи си какви биха били стойностите за общества, в които жените традиционно са онеправдани.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2915 Весело

  прочитайки коментарите и част от статията , стигам до извода , че основния проблем в семейството е , че съвременния мъж (българин) не може да бие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#43] от "goso00":


  Статията да я посветим на Ердоганчо.

  Ок. Но няма секси бельо или рая.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 55. 55 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#52:"deribeev"]основния проблем в семейството е , че съвременния мъж (българин) не може да бие [/quote]

  Доста точна диагноза. Донева, какво ще кажеш по въпроса? Ето и вълшебната думичка, моля те.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Винаги говорим,че жените са жертва на насилие.Но това не е съвсем вярно.Има и много мъже,жертва на женското насилие.

 57. 57 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Nai-obicham boba,leba i da [email protected]
  Pa posle moje i da mi donesat chehlite...
  P.P. ne se zdarjah, kolegi, umiram si da cheta komentarite pod takiva statii-qk smqh me nalqga....
  Sori za latinicata, no mi izbqga kirilicata :)
  trqbva da prikluchvam, che trqbva gladq...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 58. 58 Профил на oppo
  oppo
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#34] от "dombi":
  Не, не излиза така и това е заяждане на дребно. Имаш право както да четеш, така и да не четеш. Никакво насилие не се извършва над теб. Никаква дискриминация няма, няма и повод за такова заяждане.
  Както каза някой над мен, от коментарите под статията се вижда причината за насилието.

 59. 59 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#56:"rosiraycheva50._"]Винаги говорим,че жените са жертва на насилие.Но това не е съвсем вярно.Има и много мъже,жертва на женското насилие. [/quote]

  Много правилно! Донева го доказа с мен в този форум.

 60. 60 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#58:"saku"]Не, не излиза така и това е заяждане на дребно.[/quote]

  Никакво заяждане няма. Всичко е на майтап, ако случайно не си забелязал.

 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#45:"nenad"]
  Прощавайте, бихте ли ми обяснили каква е разликата между горното изявление и онова , на което възразявате от позицията на отрицател на насилието?[/quote]
  Коментара на колегата:
  "Не я ли виждаш, че говори като пияна жена с онази си работа."
  Моята реакция на оскърбителното за нежните ми уши отношение към една дама:
  "Елементарно "петров". И много грубо. Ти мислиш не с горната си глава и иначе добрата дискусия стана груба и зловонна."
  Но сте прав, по заслужено беше да не обърна внимание. И да отмина. Което правя сега.
  Хубава вечер!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Винаги /т.е. от години насам, ако трябва да бъда пределно точен / съм се смълчавал, когато някой, без значение какъв по произход, религия, пол и други някакви си особености, които ни карат да се определяме като такива или онакива, си позволява да борави със словото от позицията на, мхм, авторитет, нека така да го кажа. По две причини. От уважение. И заради критичното, па с оглед на възрастта и половата конвергенция и критическо мислене 'ма на - напъна ме, и ще разкажа две истории. Белким дам скромен принос по темата. Историите са български, не целят внушения, не са украсени, случиха се след 2000 и преди 2010 в животите/как звучи само/ на две жени, които познавам.

  Първата история е за жена, омъжена за някогашна мотоциклетна надежда, минала през теологията и акостирала в алкохола. Съвсем сериозно - мотоциклетист -семинарист - алкохолик. Та, тази жена мина през ада, докато се разведе с мъжа си, и чашата преля, след като той й разби главата с приклада на пушката си, защото отказала да вечеря с него в 3.00 през нощта, когато се прибрал след поредния запой и се почувствал гладен. Това - по негови думи. Двамата се разведоха, мъжът не понесе санкции за насилническите си прояви.

  Втората история е за жена, която искаше баща й да я пребие. Повтарям - тя искаше. Съвсем сериозно. Жена, дотолкова доколкото беше в детеродна възраст, инак - момиче в конфликт с майка си. И, за да се отърве от майка си /а всъщност от - родителите си/, тази жена успя да накара баща си да превърти до такава степен, че да й нанесе побой. След което го осъди и скъса с родителите си завинаги. Подозирам, че покрай майка си е мразела и него, най-малкото заради това, че години наред е бил своеобразен кастрат в дома си, но това са мои спекулации, и може да съм пристрастен, може да съм манипулативен, може да не съм прав и т.н.

  Обаче давам два примера на домашно насилие, с които лично съм запознат. В първия, насилникът е мъж. Да, той губи жена си и семейството си, което само по себе си не е малко наказание, но остава фактически ненаказан за многобройните си дългогодишни злодейства.

  Във втория, насилникът е мъж на пръв поглед. Насилниците са майка и дъщеря. Майката - спрямо дъщерята, дъщерята - спрямо майката, посредством бащата. Отнася го бащата, защото е по-лабилен от двете.

  Животът, характерът и / или самозаблудите ми, ме карат да имам едно наум към всичко. Включително текста на Надежда Дерменджиева.

  По - полека, моето момиче. Че ще се почувствам жертва на насилие

 64. 64 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#61:"Кремена"]Но сте прав, по заслужено беше да не обърна внимание. И да отмина. Което правя сега.
  Хубава вечер![/quote]
  Не виждам причини да не възразите на нещо, което оценявате като простащина. Само че, мисля, че би било по - добре когато възразявате на някой, който говори за "жени, мислещи с....", да не привеждате аргументи от типа "мъже, мислещи с....". Защото се губи разликата.
  Лека вечер

 65. 65 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#35:"nenad"]докато се пропуска съвършено валидното допълващо съждение "всеки.....мъж е жертва на женско насилие"[/quote]
  Съгласна. Не всеки, но ПОЧТИ всеки )) В практиката има случаи на изнасилване на мъж от няколко жени.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 66. 66 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#51:"doneva_a"]най-често бивайки от 70% нагоре. Представи си какви биха[/quote]
  За 70% съм съгласен, стойностите, които по памет мога да цитирам се въртят около тях. Второто е просто предположение, основано на културални предразсъдъци, мисля: "Бият повече, защото са по-изостанали".

 67. 67 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#65:"Πάντα ῥεῖ"] В практиката има случаи на изнасилване на мъж от няколко жени.[/quote]
  Да отбележа - с горното вкарвате 100% от съфорумците в ситуация на гореща и напълно неизпълнима мечтателност. Което, от мъжка гледна точка, е чиста форма на перфидно дамско насилие. Добре че са мачовете тази вечер, та да компенсираме с нещо

 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всъщност в статията НЕ се казва кой дава началния импулс с думите "не плачи, не си момиче". Може да е както таткото, така и майката. В статията се говори за стереотипи, които се насаждат още в детството от възрастните. И за да няма насилие (както физическото мъжко, така и психологичното женско към другия пол), просто би било добре да избягваме подобни стереотипни "инструкции" към децата.

  Личен опит със стандартен (стереотипен) лаф - усетих се, когато го казах на котака си: "Добро момче, послушно момче", с което поставих равенство между "добър" и "послушен". Оттогава си прехапвам езика, когато се опитам да кажа този израз на човешко хлапе. Най-трудно е покрай Коледа - "Ти слушка ли, за да получиш подаръци от Дядо Коледа".

  Дори това, че момчетата НЕ е прието да показват страданието си, е насилие върху тях. И не знам доколко в т.нар. "развити общества" това, този вид насилие е преодоляно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#67:"nenad"]Да отбележа - с горното вкарвате 100% от съфорумците в ситуация на гореща и напълно неизпълнима мечтателност. [/quote]
  Същото жужене се получи и в аудиторията, когато ни го описваха с цел да не си представяме, че извършителите на това престъпление могат да бъдат само жени. Между другото, в теорията има описани случаи за престъпници - изнасилвачи и убийци, смесени двойки (мъж и жена). Колкото и да е жалко да се признае, изродът в човешкия мозък рядко има пол.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 70. 70 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#69:"Πάντα ῥεῖ"]могат да бъдат само жени[/quote]
  Жени ли казах? Мъже, разбира се.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 71. 71 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#68:"Музар"]"Добро момче, послушно момче", с което поставих равенство между "добър" и "послушен". [/quote]
  Всъщност, до определена възраст съвпадението между "добър" и "послушен" е много сериозно. И в това съвпадение няма нищо лошо, просто обучението в кооперативизъм трябва да предхожда самостоятелността. Златно правило и при животни, и при хора. Само дето при хората е по-сложно, докато при животните става елементарно - "непослушните" животинчета стават първи жертви на хищниците и се отсяват автоматически, за да останат онези, които първо ще усвоят опита на възрастните, преди самите те да се превърнат в самостоятелни същества

 72. 72 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#68:"Музар"]Всъщност в статията НЕ се казва кой дава началния импулс с думите "не плачи, не си момиче". Може да е както таткото, така и майката.[/quote]
  Абсолютно прав си! Допускам същата грешка като казвам на сина си понякога "ти мъж ли ше ставаш или лукова глава".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 73. 73 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#72:"Πάντα ῥεῖ"]Допускам същата грешка като казвам на сина си понякога "ти мъж ли ше ставаш или лукова глава".[/quote]
  И каква грешка е да се възпитава едно момче в мъжественост, ако въпросната мъжественост се дефинира с качествата "достойнство", "работливост", "устойчивост", "борбеност" и пр., а не с простотийки?

 74. 74 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":

  Познавате ли историята? Насилието с оглед на пола не е патент на 17-19в. Държавата от това време "само" фиксира липсата на граждански права, като изборни права или право на унаследяване на имоти, титли. Държавата по-скоро не поощрява насилието. Дискриминацията и, по-лошото, насилието са санкционирани от религия, възгледи, нагласи.... и култура.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 75. 75 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#73:"nenad"]И каква грешка е да се възпитава едно момче в мъжественост[/quote]
  Ми не е грешка, нали затова го правя (просто пропуснах кавичките)! )) Един мъж се възпитава от малък... обикновено от жени (и в училището феминизацията е тотална). Затова, ако след време той не прилича на мъжа от мечтите ни, не би трябвало да го виним.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 76. 76 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#73:"nenad"]въпросната мъжественост се дефинира с качествата "достойнство", "работливост", "устойчивост", "борбеност" и пр.[/quote]
  Ако с това се дефинира мъжествеността, то... май... хм... аз съм възпитана добре и би трябвало да съм истински мъжествена ))) Ако се върнем на темата, изразът "не плачи като момиче" има житейското си основание. Малките, а и по-големите момиченца пищят, реват и се глезят... най-вече пред татковците си, разбира се.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 77. 77 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#2] от "sabbath":
  Чисто медицински погледнато си напълно прав! Но с репликата от заглавието: "Не плачи, ти не си момиче" с която аз съм възпитан върви също и "Никога, при никакви обстоятелства и по никакъв повод не можеш да удариш момиче". И тогава вече нещата се връзват - като хлапета, ако се сбиехме и някой от противниците заплаче - това по правило прекратява боя - "не бием момичета...".
  А иначе сериозно - насилието е насилие винаги, независимо дали мъж извършва насилие над жена или обратното... Бил съм свидетел и на двата вида насилие. Проблемът е, че в съвременното ни общество за насилието на жените над мъжете не се говори - това е тема табу. Няма мъж, който като пристигне сутрин със синина под окото да "сподели" с колегите си: Ми тя мойта ме цапардоса с тигана снощи, ма сигурно е защото ме обича..." А съм сигурен, че такива случаи има и то немалко. Докато обратното"споделяне" се случва често и тогава се намесват полиция, прокуратура, съд, феминистки организации и пр. и пр.

 78. 78 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#77:"YankoNach"]"Никога, при никакви обстоятелства и по никакъв повод не можеш да удариш момиче"[/quote]
  А моят баща имаше по-просто правило - "ударят ли те и ти ще удариш". Наистина трудно е да се обясни на едно дете как да реагира на насилието, за да не се превърне в плячка или в насилник. Независимо какво е - момче или момиче.
  До коментар [#77] от "YankoNach":

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 79. 79 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#78:"Πάντα ῥεῖ"]трудно е да се обясни на едно дете как да реагира на насилието, за да не се превърне в плячка или в насилник. [/quote]

  Трети вариант е само шушумигата, която е мълчаливият съюзник на насилието.

 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#71:"nenad"]Всъщност, до определена възраст съвпадението между "добър" и "послушен" е много сериозно.[/quote]

  Хм, подменяте понятията. "Послушен" и "учещ". Не се покриват напълно. Да, за да научиш нещо трябва да слушаш, но и трабва сам да пробваш. Имам опит с малчугани (човечета и животинки), които ВИНАГИ проверяват граицата, до която възрастните ги конкролират.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#78:"Πάντα ῥεῖ"]А моят баща имаше по-просто правило - "ударят ли те и ти ще удариш".[/quote]

  Това правило реши проблемите ми в детската градина. Така се случи, че татко ме занесе на ръце след поредната простотия. Явно му е писнало да съм от "добрата страна" и винаги емоционално в срив, та този път (спомням си го като ден днешен) ми каза: нападнат ли те - отговаряй с всичката си сила, но не нападай ти предварително. С това правило (и разрешението от родителите ми) станах тартор в онази среда. Дори "моля другарко" се възползваха от усещането за свобода, но и някаква отговорност.

  Искам да кажа, че в отношенията между хората, дори между децата, има място насилието, но то НЕ трябва да е на първо място. Да, налага се да се "прави насилие", но само в отговор на друго насилие и като защита (собствена или за някой по-слаб).

  Ключовата фраза, която Дневник са изнесли в заглавието е, че във възпитанието на поколения наред силата се свързва със самосиндикална реация, а не като "аз и общото".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#77] от "YankoNach":

  Хм, караш ме да се замиля за странни неща.

  Да плачеш, щото нямя кърма, едва ли някой има съзнателни спомени от този си житейски период.

  Но да плачеш, щото някой те е обидил, или заради собствените си грешки - това вече е емоционална реакция на осъзнати събития. Дори само затова, че някой (възрастен - жена или мъж, майка/баща) те кара да се срамуваш от собствената ти оценка (или разбор) на случилотото е вече е насилие.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Весело

  [quote#34:"dombi"]Това ако не е дискриминация и насилие над моята крехка личност, здраве му кажи.[/quote]
  Над твоята крехка личност е дискриминирал само Господ или майката природа (според убежденията ти). Но иначе уважавам правото ти да оревеш орталъка, колко си ощетен от Донева. И момчетата имат право да плачат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#56:"rosiraycheva50._"]Винаги говорим,че жените са жертва на насилие.Но това не е съвсем вярно.Има и много мъже,жертва на женското насилие.[/quote]
  Потърси статистики. Три четвърти от домашното насилие в т.нар. демократичен свят се върши от мъже спрямо жени. В брачните отношения, 90% от насилниците са мъже. При останалата една четвърт желни в зраля възраст извършват насилие спрямо старци или малки момчета.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#63:"cor.ne.edito"]По - полека, моето момиче. Че ще се почувствам жертва на насилие[/quote]
  Оттук тръгва насилието - от липсата на уважение към жените като равноправни, изразена в снизходителното обръщение "моето момиче" от анонимник към жена, застанала зад мненията си със собственото си име. Наилието тръгва от простотията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#73:"nenad"]И каква грешка е да се възпитава едно момче в мъжественост, ако въпросната мъжественост се дефинира с качествата "достойнство", "работливост", "устойчивост", "борбеност" и пр., а не с простотийки?[/quote]
  Грешка е към тези качества, присъщи и на мъже, и на жени, да се прикача етикета "мъжественост."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#75:"Πάντα ῥεῖ"](и в училището феминизацията е тотална).[/quote]
  И причините за това са …?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#83:"7777"]Над твоята крехка личност е дискриминирал само Господ или майката природа [/quote]

  Всички са дискриминирали над моя невинен организъм, и Бог и природата. Но Донева ми дойде малко в повече. Затова оревах орталъка. Разстроих се и няма да мигна цяла нощ, защото вече се чувствам жертва на колективно женско насилие, след като и ти се присъедини към Донева.

 89. 89 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777":

  Много точен коментар! Хм, качествата (или основни ценности) като "достойнство, работливост, устойчивост, борбеност" изобщо не са "собственост" на "мъжественността", а на човечността. Съфорумецът "nenad" се опитва да ги припише само и единствено на единя от двата пола. И проявите им мога да бъдат като съпричастност и помощ, а не като агресия. Силните и наистина ВЪЗдействащи прояви. Има примери в историята и на най-дискриминираните човешки общности. Най-скорошният е таз годишната носителка на Нобелова за мир -. момиченцето от Пакистан, което просто поиска образование за връстничките си. Какво НЯМА в нейната пози;ия? Дали "работливост", дали "устойчивост" или "борбеност"? Или "достойнство"? Но тя е просто едно пакистанско МОМИЧЕ! И да, по идеологемите - ТЯ е проявила МЪЖЕСТВЕНОСТ (според коментара на "ненад"! Не е ли парадоксално?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 90. 90 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#87] от "7777":

  Не искам да живея в свят, в който бивам дискриминиран законово, само поради факта, че съм мъж! Нека не взимаме пример от феминизирани вече общества! Имам пряко наблюдение и повярвайте ми, усещането е отвратително. Объркани социални и природни роли. Няма смисъл да залитаме от една крайност в друга.

 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До [#74] държавата държи монопол над насилието. А духът на конкуренция не изключва нито принуда, нито насилие. Властта не е ограничена само в държавата, но икономическата и църковната власти винаги се кооперират с политическата.
  Затова насилието над по-слабия ще го има, и тук няма значение полът.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Домби,
  глупости пишеш, и към мен, и към останалите. Даже не глупости, а обичайни клишета. Скука.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 93. 93 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Някой може ли да обясни как така все жените ги насилват, а мъжете умират по-рано?
  Време е да поставим въпроса за непрестанния тормоз върху мъжете от жените. Откъдето и да погледнеш, по-тормозеният пол са мъжете. Фактът, че жените живеят доста по-дълго от мъжете изцяло доказва спрямо кого се упражнява по-голямо насилие.

 94. 94 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Слабият пол са мъжете, защото живеят доста по-малко от жените. Толкова!
  А феминистките-мъжемразки правят така, че жените да станат отвратителни и да секнат всякакви мъжки мераци. Никола Тесла затова не се оженил, че жените започнали да приличат на мъже, никаква женственост. Една на три била насилвана и то само веднъж в живота! При подобна статистика можем да направим извода, че като цяло няма упражняване на насилие спрямо жените. Или по-точно- насилието е несравнимо по-малко от онова, което заслужават. Някой веднага ще попита какво значи заслужават? Означава това, че тормозът от жените над мъжете е постоянен и на мъжете не им се случва само веднъж в живота да бъдат тормозени, а ежедневно. Анадънму?

 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Проблемът с феминистките движения е, че те не търсят хармония между половете, да откриват проблемите и да ги решават във взаимна полза, а те са избрали да защитават само едната страна- жените, от позицията на това, че жените винаги са прави, и винаги те са жертвата, но никога палачът, и са посочили мъжкия пол като враг номер едно на жените. И съответно нанасят само вреда във взаимоотношенията между мъжа и жената. На човечеството са необходими друг вид социални движения, които са еднакво критични и към двата пола и се борят за хармония между половете, а не да ги противопоставят.

 96. 96 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Частично следствие на психологическото насилие на жените,провокацията и предизвикателството.
  Не всеки мъж може да бъде достатъчно мъж да ги преодолее.
  В доста случаи не е и само психологическо.

 97. 97 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#85] от "7777":

  Ако един старец се обърне към млада жена с "моето момиче", следва, че той не я уважава, снизходителен е, и аха-аха да стане насилник. Ако съм Ви разбрал правилно, това твърдите.

  Любопитно, ако една старица се обърне към млад мъж с "моето момче", дали тази старица не уважава мъжете, снизходителна е и аха-аха да стане насилница? Ако е така, имаме новина. Можем да обявим Елисавета Багряна за насилница.

  И, стоейки анонимен в простотията си на форумен анонимник, не забелязах Вашето име. Извинете!

 98. 98 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#76] от "Πάντα ῥεῖ":

  Не можеш да бъдеш подложена на физическо насилие ти, не е възможно. Но на психическо се поддаваш.

 99. 99 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#98] от "Тsonkooo":

  Всеки може да бъде подложен на насилие - жените и особено мъжете. Прави са писалите горе, че мъжете са по-крехки създания и по-трудно устояват на психически тормоз. Затова прибягват до физическа разправа понякога... нали казват, че тя е символ на безсилие.
  А за мен си прав - мъже не са ме удряли. Сигурно щото не им е давало сърце, а не че не съм си го заслужила )))

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 100. 100 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 555 Весело

  Стари сентенции: Не удряй жената дори и с цвете.
  На света няма чушка да не люти, краставица да не горчи и мъж да не мълчи.
  Как се затваря врата на руска кола и уста на проклета жена? С удар.
  Противник на насилието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK