Честните интелектуалци и българският казан в ада

Бюстовете на вождовете се подготвят за експозицията на тоталитарното изкуство

© Георги Кожухаров

Бюстовете на вождовете се подготвят за експозицията на тоталитарното изкуствоКогато погледна назад, аз виждам много чудесни образи, обединени от една голяма и властна идея – да бъдат верни на себе си и на истините, които са припознали, да бъдат честни спрямо обществото, спрямо изкуството си, спрямо идеалите си", казва Георги Марков в текст за "Дойче веле" от 1970-те, публикуван наскоро в портал "Култура". Той споменава интелектуалци като Христо Ганев, Валери Петров, Гочо Гочев, Радой Ралин, Константин Павлов, Стефан Цанев, Блага Димитрова, Николай Кънчев. Разбира се, самият Георги Марков, който по онова време е политически емигрант, а по-късно ще бъде убит с прословутия български чадър, е един от тези честни и верни на себе си български интелектуалци.


Става дума за едно десетилетие, когато България, ако изобщо беше известна с нещо на Запад, беше известна като най-покорния и безгласен сателит на СССР в ярък контраст с Чехословакия и Полша, както и Унгария и ГДР в по-ранен период, а дори и Румъния. Тогава сякаш вече е забравено за масовата въоръжена съпротива на горяните срещу комунистическия режим 25 години по-рано, за хилядите жертви на "Народния съд" и концентрационните лагери в България, действали чак до 1962 г. Забравена е сякаш близката история, а мнозина от по-младите, отрасли по времето на комунизма, никога не са знаели за мащабите на терора, задушил всякаква съпротива още през първите 15 години на съветския комунизъм у нас. Хората по принцип имат къса памет, а как помним неща, за които медиите и учебниците изобщо не споменават и за които родителите ни се страхуват да говорят или не искат да говорят пред децата си, за да не им навредят?


Свободомислещи и честни хора
у нас винаги е имало. Само че те по правило бяха индивидуалисти, дори особняци. В България нямаше Харта 77, нямаше и еквивалент на "Солидарност" преди 1988-а. Нито интелектуалците ни бяха така обединени от обща кауза за защита на човешките права както чешките, нито работниците и селяните бяха така антикомунистически настроени както полските. Но винаги е имало отделни индивиди, които се противопоставяха лично, по свой си начин, на властта – с епиграми, стихотворения, изказвания на събрания, жестове на неподчинение от всякакъв характер. И тези хора далеч не са били само тесен кръг интелектуалци.


Знаем вече за терора в първите години на комунистическия режим, разгромил всяка опозиция. Но все пак как успя Тодор Живков да се задържи цели 33 години на власт, по дълго от самия Брежнев? И то привидно непоклатима власт, без съпротива – чак до изстъплението, наречено възродителен процес и икономическата криза от средата 80-те у нас, съвпадащи впрочем с времето на Горбачовата либерализация в СССР?


Живков беше не просто добър актьор, майстор да се представя като народен човек, малко глуповат, но ведър и добродушен селски тарикат. Той беше изключително хитър политик. Добре разбираше и ползваше римската максима "Разделяй и владей". В управлението на държавата Живков умееше да настройва една срещу друга цели обществени прослойки и държавни институции. Той ползваше за своята власт ту Държавна сигурност, ту Политбюро. Ако някой в Политбюро му мъти водата – с него или семейството му се захващаше Държавна сигурност. И обратно, ако Държавна сигурност стане прекалено силна – Живков беше на страната на Политбюро и партийното ръководство.


За съжаление Политбюро се състоеше от една дузина старци с добре познати от портретите лица, макар че властта им вървеше надолу по йерахията през ЦК на БКП чак до заводската партийна организация. А Държавна сигурност имаше много хиляди тайни щатни и нещатни сътрудници, внедрени навсякъде в държавата. Държавна сигурност, или нейните остатъчни "тихи" структури, на практика овладяха и политическата и икономическата власт след дворцовия преврат на 10 ноември 1989 година. Същата Държавна сигурност, която е ликвидирала и Георги Марков, която разделяше умело българския народ и българската интелигенция, също така умело започна да разделя и дясната опозиция в началото на 1990-те, за да я обезсили. СДС, дори на върха на популярността си, постоянно беше пред разпад. Нашият преход, особено преди правителството на Иван Костов, но и след това, беше оркестриран и задкулисно дирижиран от Държавна сигурност.


Но да се върнем към


Живков и неговата "културна политика"


или по-точно начина, по който той налагаше политически контрол в областта на културата. Живков ползваше умело принципа на "моркова и тоягата". Ако не те примамва апетитният морков отпред – тогава играе тоягата отзад. От една страна, интелектуалците бяха, както казва Георги Марков, умишлено изолирани от народа и поставени в някакво изкуствено привилегировано положение. От друга страна, постоянно бяха критикувани от страниците на "Работническо дело" и от партийните трибуни, че не са достатъчно близо до народа. Писма от анонимни "групи работници" на цяла страница в "Работническо дело" се използваха, за да се громят интелектуалците. Разбира се, имаше и послушни и всеотдайни подписващи се партийни критици, овластени с големи тояги.


От една страна, интелектуалците бяха определено ухажвани от Живков още преди Людмила Живкова да поеме управлението на културата. Почивните станции на творческите съюзи бяха много евтини и луксозни за времето си хотели. Кафенетата и ресторантите на писателите, журналистите, кинодейците бяха най-хубавите заведения в София. И не само в София. Ако си член на съюза, можеше да получиш чудесна работа с добра заплата, да издаваш книги, да ти плащат добри хонорари за всяка публикация. Да не говорим вече за привилегиите, които придобиваш, ако решиш да правиш партийна кариера. И най-накрая – имало е и лични срещи, на лов или екскурзия, с другаря Живков – висша чест, оказана на някои интелектуалци от диктатора. Георги Марков добре е познавал тази реалност, както знаем от "Задочни репортажи". От него разбираме, че дори при тези куртоазни срещи с Живков някои писатели са говорили срещу събратята си.


Принципът "разделяй и владей"


не се прилагаше само в разделението на народ и интелигенция, на отделни творчески гилдии със свои малки привилегии, на по-привилегировани партийни функционери и по-"редови" интелектуалци (тук изобщо не говорим за изпадналите в постоянна немилост като Константин Павлов).


Имаше разделение и в достъпа до информация. Както казва Оруел, "който владее миналото, владее бъдещето, а който владее настоящето, владее миналото". Победителите пишат историята. Но при тоталитарната комунистическа власт върху медиите "победителите" редактираха не само историята, но и новините във вестниците. Криеха се от народа дори такива неща като това, че е имало жертви в България от паднали сгради вследствие на вранчанското земетресение през 1977 г. (и, разбира се, вследствие на лошо строителство).


Имаше йерархични нива в достъпа до информация. Например "Задочни репортажи" на Георги Марков са излизали в "служебен бюлетин", озаглавен "чужда пропаганда против България", достъпен само за членове на ЦК на БКП. Имало е и други още по-секретни информационни бюлетини за Политбюро. Но и на по-ниско ниво беше така. Имаше например Бюлетин на Съюза на писателите, където излизаха неща, недостъпни за масовата публика – като текстове на Фройд или Бекет. Така и писателите бяха "овластени" с някаква информационна привилегия.


В кафенето и ресторанта на съюза на писателите и по почивните станции, както и на работните си места в литературните издания и издателства, писателите - членове на съюза, бяха изолирани от народа (известно е, че моят баща, Любомир Левчев, беше последният председател на този съюз по Живково време). От друга страна, това "голямо семейство", което работеше, хранеше се и почиваше заедно, беше разяждано и от вътрешни междуличностни конфликти и вражди в допълнение към разделението между партийни функционери, редови писатели и писатели, изпаднали в немилост. Тези вътрешни разделения и лични вражди също бяха поощрявани и умело използвани от властта. Доносничеството на един писател срещу друг (за което се разбра по-късно), макар и под идеологическо прикритие, най-често е било плод на лична вражда или творческа завист.


Разделението между хората от страна на властта включваше постоянното им


корумпиране с по-малки и по-големи привилегии


Вследствие на това, както се казваше във вица, в българския казан в ада нямаше нужда от дяволи, защото ако някой се опита да излезе от казана, други отвътре го дърпаха надолу за краката.


Конкретен случай: известен български поет е поканен на отиде в САЩ. Друг, не толкова известен негов колега, отива лично при Тодор Живков и моли той да бъде пратен. Постановява се да отиде този човек. Но американците му отказват. В резултат не отива никой.


Истинският интелектуалец винаги е индивидуалист. И у нас винаги е имало достойни истински интелектуалци. Но и този естествен индивидуализъм на творците беше използван от комунистическата диктатура – или за да ги корумпира с лични привилегии и власт, или, ако не се подадат на корумпиране, да ги остави в положението на безнадеждно врящи в българския казан в ада.


Ето така Тодор Живков се задържа на власт 33 години.


Има хора с по-голяма или по-малка лична вина за поддържането на комунистическия режим. Всеки случай е индивидуален и различен. Някои наистина са вярвали, че правят добро. Понякога един и същ човек в различни периоди от живота си е бил и поддръжник, и жертва на режима. Или е бил поддръжник, но е имал и качества като автор. Има и несъмнени мракобеси и убийци, физически или морални убийци на конкретни хора.


Във всеки случай последствията от комунистическата поквара и корупция в цялото общество се усещат и до днес – 25 години по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2041 Весело

  Добро утро, мистър Левчев! Бях затъжен за вас, много ми липсвахте последните 2-3 дни. А сега ще се насладя на това, което сте сътворили през това време. Вие сте мой идол!

 2. 2 Профил на internation
  internation
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Измислици...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  igra s otvoreni karti
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Нали авторът се казва Владимир Любомиров Левчев, син на известния от близкото комунистическо минало литератор Любомир Левчев, най- близкият сподвижник на Людмила Живков, авторът на най- хвалебствените слова за Тодор Живков и комунизма, или се лъжа, А?! България, казва авторът била най- верният сателит на СССР, а Германия , Унгария и Полша не били. Не знам на каква възраст е авторът да говори в качеството си на пряк свидетел, но това е пълна лъжа. Всички соц. държави бяхме на едно дередже с еднакви отношения към СССР, СИВ и Варшавския договор. Че "преклонената главичка остра сабя не сече и тази истина едничка кой би смял да отрече" е доказана истина. Крушата не пада по- далеч от дървото.

 5. 5 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Георги Марков бе доста умен човек и затова достигна висок чин в ДС.

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Комунизмът в България, прокарван от Тодар Живков, Мако Даков, Пеко Таков, Добри Джуров, Цола Драгойчева и другите мамути, бе разрушен отвътре - от върхушката на Държавна сигурност. Те първи устиха вятъра на промяната, осребриха служебното си положение, сдобивайки се с власт и недосегаемост. Да си спомним, кои бяха най-яростните противници на разкриването на досиетата и лустрацията - ченгеджийската върхушка и след това висшия комунистически ешелон. Дори и днес ДС-арите са на властови позиции в бизнеса и управлението на държават. До кога??????

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Какъвто народа, такива и интелектуалците. След избиването на и без това хилавия интелектуален елит и натирянето на роднините им в дълбоката провинция, се настани апатията, живуркането и чакане нещо да се случи. При нас естествения процес настъпи без никой "отдолу" да си мръдне пръста. Даже и в неформалните движения около 89 год. беше бъкано от антиживковисти, а не от антикомунисти.
  То затова и прехода е така мъчителен, затова и сега няма истинска интелигенция, способна да промени провлачилия се преход. Произведохме само интелигенция, която да емигрира и се затъна в сценария на комунетата - след мен и потоп.

 8. 8 Профил на siw46354308
  siw46354308
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Така Живков удържа Своята власт срещу потенциалната конкуренция на други нему подобни български мекерета. Но властта на всички тях произлизаше от СССР. В момента, в който
  Съюзът се разклати, те бяха оставени сами на себе си. Предполагам, че след промените Русия е помагала със съвети, как да се удържи положението или как трансформацията да е в полза на старите елити, но нищо повече.

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":


  [quote#4:"bobhunter"] Любомир Левчев, най- близкият сподвижник на Людмила Живков, авторът на най- хвалебствените слова за Тодор Живков и комунизма, или се лъжа[/quote]

  Лъжете се, Левчев старши е всъщност един от малцината, противопоставили се смело и открито на правешкия селянин, отказвайки да му се подчинява: "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!"

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":

  Глупости говориш - има Унгария 56 , Чехословакия 68, Полша 81- ние бяхме потънали в безвремието на Брежнев.
  За всички комунисти дето налазиха статията - няма нищо по лошо от живия комунист.

 11. 11 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 950 Весело

  *Известно е че моят баща, Любомир Левчев, беше последния председател на този съюз по живково време.*
  Помним това,а ти к,во правиш в *гнилия капитализъмъ*,а не си в страната на световния сАциАлизъм?
  Това е въпроса.

 12. 12 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Г-н Левчев, смятам, че вече прекалявате в използването на даденото ви поле за изява като защитен механизъм относно баща ви.
  "
  В кафенето и ресторанта на Съюза на писателите и по почивните станции, както и на работните си места в литературните издания и издателства, писателите-членове на Съюза бяха изолирани от народа. /Известно е че моят баща, Любомир Левчев, беше последния председател на този съюз по живково време./"
  Верно, така беше: бяха пазени от милиционери с автомати и тайни агенти с чадъри. И специално вашият баща е бил измъчван да каже "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!".
  Хвърляте вината върху една личност, сякаш всички останали около него, включително и баща ви са невинни, честни, почтени, но принудени от обстоятелствата и под заплаха за живота си да се подмазват.
  Истинският проблем на българина е в липсата на ЛИЧНА отговорност. Все някой друг е виновен-времената бяха такива, рептилиите, илюминатите, жидомасоните.... Аз по принцип съм висок 185, всяка вечер съм на купони с Дан Белзириан, имам 50 милиона евра, ама в момента съм гърбав, тежа 13о кила и мириша на спарено....
  Живков и компания се задържаха на власт защото тези от долната част на пирамидата ВСЯЧЕСКИ се опитваха да се изкатерят нагоре, да заемат по-височко и уютно местенце. Същата картинка се наблюдава и през великият ни 25!!!!! годишен преход, и в последните няколко месеца, дори и в РБ, които уж трябваше да станат коректива, носещ истинските морални ценности, истинските личностни качества, а не шуробаджанащината, типична за племенно-партийните кръгове.
  Не оправдавайте нещата само с каскета на Тато, вината е на всеки един от нас и нашите родители. А лошото е, че най-вероятно и нашите деца ще продължат по този модел.
  Проклети комунета, съсипахте цял еди народ, изроди мръсни!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  "Хората по принцип имат къса памет"

  Не само къса, а и подвеждаща. Толкова много хора да въздишат по онова време.... Разбирам тези, на които младостта им е била тогава, ама все пак е странно

 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 637 Любопитно

  Обследването на Русенския сектор на Дирекция на Народната милиция, извършено от Особената инспекция при МВР, в края на 1948 г. установява, че идейното и политическото ниво на служителите е много "НИЗКО" . Между Началниците има малограмотни хора, които нямат навика да четат и пишат, и мнението е, че те трябва да бъдат преместени тъй като са по подходящи за добри стопански ръководители. (37) стр. 333
  Синът на Христо Стамболиев, ученик в Свищовската търговска гимназия, прекарва повече от 5 месеца в затвора понеже е викал за помощ, когато съветски войник открадна часовник от ръката на негов съученик. Поведението му е изтълкувано от милицията като анти съветска постъпка. (190) стр. 354
  http://www.helikon.bg/books/15/-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-1864-1948_189618.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "...Във всеки случай последствията от комунистическата поквара и корупция в цялото общество се усещат и до днес – 25 години по-късно..."

  Право в десятката!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Виждам, че се е изсипал дежурния взвод кутевчета да сипе клевети по Владимир Левчев, който за разлика от 90% от българите се отказа от дадените му по рождение привилегии и си навлече неприятности с режима, и по Георги Марков.

  Иначе по темата. Политиката на Живков има роля, но не мисля, че е главната. На българина липсва културата на солидарност и чувството за гражданско достойнство. Имаше единици като Константин Павлов или Борис Христов, които можеха да се оттеглят и да не съучастничат. Или такива като Благой Димитров. Марко Ганчев, Валери Петров, Христо Ганев и Гочо Гочев, които рискуват положението си и не гласуват срещу Солженицин. Но вижте в Чехословакия след съветското нашествие - масово интелектуалците напускат професиите си, в които ще трябва да правят компромис.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Левчев - вместо да задаваш въпроси към публиката, просто ги задай на баща си. Твоят коментар е просто подигравка за нормалните хора. Видното червено отроче отново е на първа линия.

 19. 19 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Даааммм...много добър текст.

  4itatel
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  [quote#6:"Дедо Либен"]Дори и днес ДС-арите са на властови позиции в бизнеса и управлението на държават. До кога?????? [/quote]
  След като либералното крило на КГБ на Горбачов детронира Живков и пирата Ричард Ран им даде нови директиви какъв е този въпрос "до кога?"
  Квотите за влияние не се пишат от слугите които обират трохите от масата а от господарите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Той споменава интелектуалци като Христо Ганев, Валери Петров, Гочо Гочев, Радой Ралин, Константин Павлов, Стефан Цанев, Блага Димитрова, Николай Кънчев.

  А за Любомир Левчев, този титан на интелектуралното дисидентство близък само до Президента на Републиката, споменал ли е нещо?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Но все пак, как успя Тодор Живков да се задържи цели 33 години на власт, по дълго от самия Брежнев?

  Еми, гледайте политическият му ученик как ще се задържи десетилетия и ще разори БГ като ТЖ и си записвайте. Авторът, разбира се, ще е много доволен! Ще бъде придворен Ентелегент към новия Бащица, както баща му беше към стария. "Генерал Борисов, не можете да ми забраните да ви обичам!" Свободен Ентелектуалец, разбийш ли...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 521 Весело

  Владо Левчев цепи мрака с уникално тълкуване на максимата за моркова и тоягата.

  "Ако не те примамва апетитния морков отпред – тогава играе тоягата отзад." Имало и овластени другари с "големи тояги".

  Содом и Гомор!

 25. 25 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Весело

  Поредна хубава статия от г-н Левчев. Винаги е удоволствие да чета неговите анализи.
  А на дребните душички ще кажа , че :

  Първо - децата не са отговорни за деянията на бащите си.

  Второ - чест му прави на Г-н Левчев(младши), че справедливо включва баща си в списъка на "творческата интелигенция в обръча на Живков". За мен това е атестат за обективност.

  Трето(и най-важно) - съдете за човека по това което е и по това което пише и прави, а не по това кой и какъв е еди кой-си роднина.

  За мен е достатъчно че е искрен и обективен, с трезвен поглед на нещата в дълбочина...

 26. 26 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#25:"debil"]Първо - децата не са отговорни за деянията на бащите си.
  [/quote]
  Т.е ако не беше Л. Левчев председател на СБП и най близък послушник на семейство Живкови, синът му пак щеше да е "дЕсидент", запознат отблизо с "прогнилия капитализъм" още по социализма и използващ всички привилегии на червен велможа. Колкото и дъщерята на Дико Фучеджиев щеше да е "български писател", живеещ в САЩ.

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#16:"spiegel"] Владимир Левчев, който за разлика от 90% от българите се отказа от дадените му по рождение привилегии и си навлече неприятности с режима[/quote]
  Да не би да е съден като Синявски и Даниел или да е бил интерниран като Сахаров или изгонен от страната като Солженицин или пък се е самозапалил като Ян Палах? Неприятностите му с режима са били че една година заради скандал с баща си не ходил на море в станцията на писателите. Ужас, каква репресия.

 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Социализмът беше отвратително място за живеене, пазено с бодлива тел, кучета и граничари с автомати.
  Толкова отвратително, че самите надзиратели с голи ръце разковаха кочината на соца, за да живеят с откраднатото като "бели хора".
  Какъвто и да е бащата на автора на статията, това е правдив текст, благодаря на г-н Левчев.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поздравления отново за няколкото блестящи коментара под статията например № 7 на ЕсЕсЕс и № 9 на Митев.

  Относно "анализа" - анализ не видях. Банално изложение на очевидното и добре известното, без никаква стойностна фактология, камо ли пък задълбочени и информативни изводи. Бих обърнала внимание на автора, че "убийството с чадъра" е мит, самото инжектиране на рицина е станало с друг инструмент, а не с чадър. Също така допълнително олекване носи следното: "доносничество" се бише без "т" след "донос", а правилното прилагане на правилата за използване на пълен член е абсолютно задължително за всеки, който има претенции да е официално публикуващ и потомствен човек на словото.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  До коментар [#21] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Приятелю, ти казваш, че "Квотите за влияние не се пишат от слугите които обират трохите от масата а от господарите" Чел съм някъде, че англичаните казвали: "В брича анонсите се правят от лардовете, а разиграването на картите - от кочияшите"! Баба ми пък имаше друга приказка: "От роденото за мотика, не става владика"!! Или роденото да пълзи, не може да лети, така че, слугинажът се предава по наследство!!!!!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията обяснява много добре защо сега нашите "интелектуалци" преживят тихо и спокойно, вместо да са съвестта на народа и да казват право в очите на оядените политици какъв боклук са- ами няма нито морков, нито тояга, която да ги размърда.

  Първообраза им е описан точно-

  Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува.

 33. 33 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Щеше да е много смешно, ако не беше свързано с окаяното състояние на българското общество - индивиди ,потънали до козирката в калта на ДС ,хвърлят кал по паметта на Г.Марков, с плахата надежда че могат да се разтоварят от смазващото чувство за вина.Т. е. ако и малкото на брой светли имена бъдат опръскани ,масовият читател ще си каже -"абе всички са били маскари".Ако допуснем това - активистите на ДС да пускат зловонни слухове (ако имаше факти ,те отдавна щяха да бъдат огласени) няма да имаме шанс да се измъкнем от състоянието на - не само най-нещастен , но и душевно беден народ.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Гневно

  Тато ти Левчев и той ли?

  Чиба в ссср!

  При "Ленин" и вся осталная.

  "Честните интелектуалици и българският казан в ада
  От Владимир Левчев"

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Спомени,разсъждения,изводи...
  Всеки със своите си.
  Владко пак ще си пише,
  мен пак понякога ще ме трият,
  истината пак уж ще я търсим
  и пак вероятно ще ни се изплъзва.

 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Правдив и смислен текст, припомнящ какво е било по времето на реалния социализъм. Предназначен за носталгиците по живковизма. Те, очаквано, се хвърлиха на амбразурата, оплювайки автора, а не текста му. По стар милиционерски обичай.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#16:"spiegel"]Виждам, че се е изсипал дежурния взвод кутевчета да сипе клевети по Владимир Левчев, който за разлика от 90% от българите се отказа от дадените му по рождение привилегии и си навлече неприятности с режима, и по Георги Марков.
  [/quote]

  Чуваш ли се ? Бил се отказал от привилегиите. Та точно Владимир Левчев преди време излезе с едно писание тук, в което казваше, че е ползвал привилегии. И какви неприятности е имал ? Имаха ги Илия Минев и др., които бяха политически затворници.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  "Честните" интелектуалци назначени тогава на партийна хранилка и сега кичнати на "демократична" хранилка доста се различават от нормалните интелектуалци, към които се обръщат презрително с "интелигемцийо работническа" разчитаща на "самиздат" и творящи "на полза роду". То всичкото ни е такова ... и "бизнеса" ни е назначен на хранилка, и "елита" ни е назначен на хранилка = тотална подмяна кото ни спретна олигархията и преди, и сега = "Честните интелектуалци" си лакействат и "ТЕ" пак са си "ТЕ" !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Принципно погледнато, няма причини интелектуалните способности на един човек непременно да корелират в неговите властови позиции. Независимо от това, както се казва открай време е имало придворни такива, като факта че са били придворни, не означава че не са били интелектуалци.
  Проблема на тази част от обществото при социализма е, че управляващите в този период, в големия си процент бяха ( и все още са) много прости и ограничени хора, а властта имаше претенциите, но и възможността да държи нещата под почти 100% контрол.
  В тази ситуация, наличието на собствено виждане различно от официалното си е престъпление, при това доста сурово наказвано, за сметка на това тези, които са лансирани, дотолкова е трябвало да губят и минималните изисквания за искреност или реализъм в творчеството, че искат или не са ставали нещо като говорители, глашатаи на "правдите" произведени от партийните началници.
  Та в този смисъл отделните и редки изключения, не са птичките, които да направят пролетта тогава и днес да задават посоката. И така, веднъж по инерция, втори път при липса на нещо като тяло, общност на хора с доказани качества, които да задават стандартите в тази чувствителна сфера, се отваря терен и за тези с реалните качества, но и тези, които имат само претенции за това. Резултата е някакъв труден за обективно разделяне микс, който логично води до текущото състояние на нещата.
  И разбира се, дисперсията на мненията на широката публика, от почитатели на Азис, Воленчо или Слави, до ценители на Кабаиванска и Куельо (например) няма как да не дава терен, а и хляб на хората занимаващи с творчество в най-общия смисъл на думата у нас.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  [quote#30:"Дедо Либен"]"От роденото за мотика, не става владика"!! Или роденото да пълзи, не може да лети, така че, слугинажът се предава по наследство!!!!! [/quote]
  Аз тук много пъти съм съм казвал,че като минат руснаците Дунав рисофобите първи пращат щерките да им носят цветя !
  Както и най-инициативните комсомолци първи започнаха да ходят до западните и турското посолство след падането на соца !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#24:"zakkwylde"]Владо Левчев цепи мрака с уникално тълкуване на максимата за моркова и тоягата.[/quote]
  Кое е уникалното?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 42. 42 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедо Либен":

  [quote#30:"Дедо Либен"]Чел съм някъде, че англичаните казвали: "В брича анонсите се правят от лардовете, а разиграването на картите - от кочияшите"![/quote]
  Ако имаш поне малко понятие от бридж (това е точния термин), ще ти е ясно, че истината е точно обратна. В разиграването е големия професионализъм.

 43. 43 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 596 Гневно

  Аман от закъснели антикомунисти !
  Лерчев, сега сме 2014 г. Ти къде беше 1990 г ?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  ЕВРОПА

  Не е имало чужд, нелегитимен и престъпен
  тоталитарен комунистически режим 1944-1989
  налагал с насилие интернационален култ ссср 1921-1991
  към Маркс, Енгелс и Ленин???

  Вие "spiegel" също сте "кутевче" и "пост" тоталитарен дезинформатор, като левия "демократичен" автор на памфлета:

  Опитвате се с диво обобщение да стесните и омаловажите столетна антидръжавна дейност на чужд тоталитаристки Коминтернационал с расистки довод: "българина".

  Поклон пред усилията и памет на българските Горяни
  всеки път когато нечестивци се опитават да неглижират
  техните жертви в борбата срещу съветския марксистки тоталитаризъм! Поклон пред паметта на милионите жертви по света - на безбожен ленинистки или какъвто и да е друг терористичен екстремизъм.

  Други ваши другари славят или "плюят" по тоталитарната "ДС",
  удобно "забравяйки", че е била КДС:
  Комунистическа държавна сигурност - на нелегитимна и престъпна държавност наложена на България от бившия СССР с непредизвикана война и окупация през 1944.

  Удобно "забравяте", че СССР не съществува от четвърт век,
  но има Европейски Съюз, все така има България и Европа (от хилядолетия), има САЩ от 200 години, има НАТО, има партньори на България в НАТО и други съюзници по широкия свят,
  има Украйна, има все още и антиправославен ленинизъм "велик" путлеризъм дестабилизиращ Украйна и други държави, включително България.

  Има нацистки спонсорирана дезинформационна война "Атака" и "Жириновски" срещу България, Европа и Демакратичния свят
  на която под... акаквате.

  При тоталитаризма на СССР държави от демократичния Запад
  се предпазваха чрез визови условия правещи ясна разлика между
  поданици на чужди Нацистки, Фашистки или Комунистически партии от една страна - и нормални чужденци от друга.

  Убирайтесь в страната на "Ленин"!

  Там поне "Ленин" няма да ви липсва...

  До коментар [#16] от "spiegel":

  Виждам, че се е изсипал дежурния взвод кутевчета да сипе клевети по Владимир Левчев, който за разлика от 90% от българите се отказа от дадените му по рождение привилегии и си навлече неприятности с режима, и по Георги Марков.

  Иначе по темата. Политиката на Живков има роля, но не мисля, че е главната. На българина липсва...

 45. 45 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "dnevnikar":

  "Има нещо гнило в Дания!", изригва Шекспир с думите на Принца Датски. И двамата с автора имате реликтов шум в главите си и, ако са аналогични по произход, като знам заради що са напъните на Левчев, следва да попитам: а ти каква мъка имаш?

  effi
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  Компанията на сродни душички е настоящее удоволствие
  (автор античен неизвестен)

  Так точно.
  Солидарност (но не Полска!).

  Да се браним превантивно.

  Дисидентски да преварим
  всички бъдещи товари
  и петна върху идеята.

  Чистата, Пречиста, Свята:
  на която служи Тато.

  Той - човекът от Народа,
  интелектуалец скромен,
  в апарата апаратства,
  произвежда, плагиатства.

  Десет... Двадесет Избрани
  Тома с Некои Съображения
  за световното ни положение.

  Транснародно да се учат
  Нациите по-неуки.

  пп

  Таз година съм дежурен
  в журито да бъда турен.

  Книга аз не съм издал.
  Книга е издал Паскал.

  Догодина ще издам
  залъгалки том голям,

  а Паскал ще е дежурен
  в журито да бъде турен.

  (Радой Ралин)

  До коментар [#25] от "debil":

  Поредна хубава статия от г-н Левчев. Винаги е удоволствие да чета неговите анализи.
  А на дребните душички ще кажа , че :

  Първо - децата не са отговорни за деянията на бащите си.
  ...

 47. 47 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кой свали бай Тоша? Защо бай Тошо се задържа на върхът толкова дълго, по-дълго от самият Брежнев? Това са въпросите. Отговорите са очевидни. Интелектуалците, честни или продажни, са "ни при чьом", демек никаква роля нямат за тези събития.

  Основният факт, който ни помага да отговорим на въпросите, е възрастта и смъртта на товарищ Брежнев. Тошо бе по-млад от Льоня и го надживя. За лош късмет на бай Тоша, понеже Льоня го погребаха с почести като върховен вожд, а бай Тоша незаслужено го разкарваха из разни съдебни инстанции, преди Господ-Бог и него да го прибере.

  Алтернативата за тези двамата герои би била по-добра. Ако Льоня бе преживял бай Тоша, то и двамата щяха да бъдат погребани с почести като върховни вождове. Ама бай Тошо немà този късмет.

  А кой го свали бай Тоша, бе?

  Ами спомнете си: "За нас дружбата със СССР е като слънцето и въздухът за всяко живо същество." Това бе истината, многократно преповтаряна.

  Умря Льоня, и наследниците му се заеха да реформират нереформируемото. Провалиха се. Още през 1985 СИВ беше фактически денонсиран. Още през 1987 СССР беше във фактически фалит.

  Слънцето им помръкна, въздухът им секна. Някой може да предпочете така: Слънцето ни помръкна, въздухът ни секна. Все тая. Това е причината. Друга причина няма. СССР ни отби от бозката.

  Ако Льоня беше поживял още десетина години, то слънцето щеше да си свети още десетилетие, въздух за Тодор Живков и за наследникът му Петър Младенов щеше да има още десетилетие, престарелият Льоня щеше да се целува с Петър Младенов.

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Весело

  До коментар [#13] от "daam":

  Всяка прилика със сегашни политици е случайна.

 49. 49 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От конкурса "златната решетка"

  На заседание на политбюро:
  - Другарю Живков, западното влияние се засилва, и у нас вече се прави стриптийз. Трябва да се вземат мерки.
  -А какво е това стриптийз?
  -Амии.. една жена се съблича гола пред всички.
  -Я, Цоло ма, я покажи какво е това стриптийз.
  И Цола се съблякла.
  - Ха, че какво толкова му харесват на това?

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако не се хващаме за дреболии, статията може да се нарече задоволителна, дори добра.

  Въпросът е дали ДНЕС нещата са по-различни.
  Нали за това гледаме миналото, за да видим докъде сме стигнали!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нищо не е забравено, нищо не е простено!
  Жестоката илюция "комунизъм" ни направи полу-човеци....

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Споменатите тук Унгария, Чехословакия и Полша всъщност се бунтуваха за реален социализъм, без партийни вождове, ама кой да чете и проучва, достатъчно е да се повтарят демагогемите на сегашната политическа мода...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#40] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  В една епиграма Радой Ралин беше казал:
  "Първите паднаха в кърви,
  последните - станаха първи"!!!

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой тук хленчи за Солженицин, радетеля за православна руска империя?
  Изтрезнейте малко де!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Българският интелектуалец е често оплюван, защото обществото в своята наивност му възлага прекалени надежди. Може би този модел в България е наложен донякъде от Христо Ботев. Интелектуалецът чиято ръка владееше еднакво добре и перото, и сабята. Но интелектуалци като Ботев са изключение в цялата световна история. Масовият интелектуалец е конформист, той се нуждае от меценати на които да служи и които да го хранят. И това съвсем не му пречи, да е гениален. Спомнете си за Микеланджело и Папа Сикст, както и за Леонардо Да Винчи и Мавъра. Народите както винаги чакат някой да ги поведе и понеже имат интелектуалците за по-умни от себе си, често пъти ги товарят с непосилни очаквания. Интелектуаците не са призвани да кроят и да прекрояват историята. Това е работа на политиците и народа.

 56. 56 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#54:"Николай Теллалов"]Кой тук хленчи за Солженицин, радетеля за православна руска империя?
  Изтрезнейте малко де!
  [/quote]

  По таз логика бе следвало да отхвърлим Гражданския кодекс на Наполеон, както и разработките му за траекторията на снаряда, които се изучават и днес, защото виждаш ли, Наполеон е бил император. А не само радетел за империя.

 57. 57 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#23:"fortunes"]Еми, гледайте политическият му ученик как ще се задържи десетилетия и ще разори БГ като ТЖ [/quote]
  Явно някои хора, дето пишат тук, нямат представа какво беше преди 1990. С една дума - тоталитаризъм. И тъй като тази дума трудно се произнася, може да се замени със фашизъм. Тоталитаризмът и фашизмът са едно и също нещо. Немският фашизъм-тоталитаризъм се наричаше национал-социализъм, болшевишкият фашизъм-тоталитаризъм, този, дето бе установен у нас, можем да го наречем интернационал-социализъм.

  В Партията е разликата. При фашизмът-тоталитаризмът има Партия, която е непогрешима, и се къпе в народна любов. Партията е права, дори когато съгреши. Партията е идея и надживява всякакви лидери, които като хора са смъртни. Партията и сега я има у нас, все още се къпе в народна любов, понеже няма проблем да влезе в парламентът. Тя е там, в парламентът, именно заради онази стара тоталитарно-фашистка носталгична любов.

  А сравнете. Партията (или партиите) на "командирът" Костов на практика вече ги няма. Не ги е съсипал той - такива партии са просто неконкурентноспособни при неизживян и дори лелеян тоталитаризъм. Партията на Царят - и нея я няма - такава партия не може политически да надживее лидерът си. Тъй че и партията ГЕРБ не е страшна във фашистко-тоталитарен смисъл - и тя едва ли ще надживее политическата смърт на лидерът си.

  Една фашистко-тоталитарна партия създава около себе си и идеологията си нова религия. Именно религиозният фанатизъм в този смисъл (с това би могло да се замени "народната любов" осигурява място на партията на тоталитаризмът място в парламентът.

  Твърдо място в нашият парламент си имат само партиите на религиозна основа. Само тези партии могат политически да преживеят лидерите си.

  Има партии, дето искат да си създадат религиозен ореол чрез патритизъм, национализъм, и пан-българизъм. Тези партии още не са успели, но май са на прав път, ако искат вечен абонамент за парламентът.

 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":
  Върхушката на ДС се назначаваше от върхушката на БКП. Поради тази причина, няма как службите сами, без заповед да прместят и дори портрета на Т. Ж. от едната стена на другата. Най - много някоя дребна далаверка, контрабандийка за жълти стотинки да си спретнат. Преврата бе сготвен от ''младите'' комуноиди, като Луканов, Младенов, Лилов, които бяха ''връстници'' на младия сесерейски бащица Горбачов. Той наивно бе решил да прави преустройство, поради което му трябваха нови кадри. Единствен от бонзите включиха Добри Джуров, защото владееше армията. ДС е помагала на ''новите'' вождове, но да организира смяната по своя воля, това е смешна, манипулативна, невярна и невъзможна теза.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Льоня няма мавзолей...

  В Мазволея "Ленин" грей.

  Антиславния чешит.
  Антиславния bul...

  За диктатор лицемерно
  лицемерстваш не премерено.

  Що съдебно и системно
  накриви му преко мерно??

  Накриви му "Правец" града,
  или ви "Чавдар" отряда??

  Паметник "възвеличав"
  му издигнахте другарите.

  Все така - пиедесталите.

  МОЧА лъскате да лъска
  с "пост" тоталитарен б(л)ясък.

  Куневата Пръмова
  вкарахте в Цивилний Свет
  да шпионства и троянства
  магарии "сс2".

  Путлеристи и нацисти.
  Антидемократисти!

  Свърши татово ви време.

  ДНЕС Е ДНЕС!

  ЕВРОПА, БЕ.

  #ЛУСТРАЦИЯ, СЪД, РЕФОРМАЦИЯ.

  #ВИЗИЯ... 0000... 1000... 2000... 2020... 3020...

  До коментар [#47] от "christo_tamarin":

  Кой свали бай Тоша? Защо бай Тошо се задържа на върхът толкова дълго, по-дълго от самият Брежнев? Това са въпросите. Отговорите са очевидни. Интелектуалците, честни или продажни, са "ни при чьом", демек никаква роля нямат за тези събития.

  Основният факт, който ни помага да отговорим на въпросите, е възрастта и смъртта на товарищ Брежнев. Тошо бе по-млад от Льоня и го надживя.

  За лош късмет на бай Тоша, понеже Льоня го погребаха с почести като върховен вожд, а бай Тоша незаслужено го разкарваха из разни съдебни инстанции

 60. 60 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "qvb21311044":


  Какъв анализ, какво чудо!

  Просто няколко странички за поредния хонорар, нищо повече. Темата е все една и съща - Т.Ж., диктатурата и нейните противници в мерцедесите с перденца. Аз дъртия Левчев през 80-те съм го виждал няколко пъти да влиза и излиза от такъв, докато е упражнявал съпротивата си! Близко до акъла е, че и отрока се е ползвал със същия.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  С какви непосилни очаквания Народите,
  или да кажем - само Българският Народ,
  е натоварил полу номенклатурната тройка
  интелектуалци Левчеви?

  Или Станишеви?

  ...
  ...
  ...

  Сякаш няма в днешно време Актуалности Проблемни.

  Носталгират, "критикуват",
  гузна съвест си "бичуват"
  партизански "православно"
  за "отминало" недавно.

  Да се скрият в манастир, за да има вече мир!

  Феодални паразити - да не са веч "най честити".

  #ЛУСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА!

  #ДЕМОКРАЦИЯ ЗА НАРОДА!

  долу фашизма

  До коментар [#55] от "dombi":

  Народите както винаги чакат някой да ги поведе и понеже имат интелектуалците за по-умни от себе си,

  често пъти ги товарят с непосилни очаквания.

  Интелектуаците не са призвани да кроят и да прекрояват историята.

  Това е работа на политиците и народа.

 64. 64 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Стига с този Левчев!
  Къде точно иска да застане с изтърканите вече лафове?
  И, ако иска нещо, това ли е начинът?
  От 25 години България умира, няма ли да погледнем напред и да видим какво трябва да се направи, ако въобще може?
  Еле, пък да го направим!
  Пак ще кажа: В момента в България няма комунисти и демократи, а престъпници и жертви!

 65. 65 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  На съседно място в днешните анализи на Дневник има много хубав такъв за о-в Персин и лагерите. Обаче под него го няма същото оживление като тука. Очевидно е, че днешните антикомунисти се учат на антикомунизъм от фамилията левчеви, а не примерно от Стефан Бочев...

 66. 66 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#60] от "Митев":

  Избягвам главните булви иначе щях да ги употребя за думите нов и анализ

  Накрая някой разбра алюзията

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  И сега какво,да оправдем ли социнтелектуалците,че са живели само за себе си и са се оправдавали,че такива са времената.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  ПОВЕЧЕ ЗОР ; ИЛИ СМИРЕНИЕ?

  Да, но ПОЗОРЪТ започнал по-рано.

  НЕ Е СВЪРШИЛ И ДО ДЕН ДНЕШЕН.

  Кобурготска България - Що за "суверенна България" е била??

  С чуждо, при това монархистко управление,
  въпреки Заветите на Българските Възрожденци
  за "Чиста и Свята Република"
  вкл. на Апостол Васил Левски,
  във времена на прорепубликански тенденции
  (вкл. лъжедемократични марксистки)
  в Европа, в Турция, в Русия и целия свят?

  Кобурготска Кайзерова Германия - Главен двигател в лагер на победени съюзници с различни загуби:
  вкл. Автроунгария, България и Турция.

  Безбожен лъжедемократичен марксизъм и без това подкопавал цяла Европа и Световната Цивилизация още в началото на 19 век.

  През 1918 антиправославният марксист Ленин успял да превземе най-обширната територия-държава в света: Русия.
  Плюс: явни и неявни колонии.

  ПОЗОР ЗА ВСЕКИ НАРОД Е, ЧЕ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО Е ПРЕДАВАЛ ИЛИ ПРЕДАВА МНОГОВЕКОВНО ИЗВЕСТЕН УНИВЕРСАЛЕН ЕТАЛОН ЗА ХУМАННОСТ:

  ХРИСТОВАТА ВЯРА, ФИЛОСОФИЯ, НРАВСТВЕНОСТ, МОРАЛ.

  Помисли над собственото си високомерие, неразумен юроде.

  Човешко невежество или грях не е патент на "велики" или малки сили, нито на "Запад", нито на "Изток".

  The Timetables of History, by Bernard Grun

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика


  До коментар [#62] от "Търпана":

  Да отбележим днес ПОЗОРНИЯ ДЕН - 95 г. от подписването на Ньойския диктат.

  На този ден високомерните, т.нар. велики сили, опиянени от победата си в Първата световна война и забравили за прокламираните от тях принципи за справедлив мир, без анексии и репарации, унижават победена България, налагайки й невиждано и чудовищно отмъщение и наказание.
  ...

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#56] ти чел ли си ги тези кодекси, че ги хвалиш?
  И сравнението е неуместно. Солженицин е бил мръсник и преди да го арестуват, мръсник си остана до края си.
  Ако ще търсим какво да четем за болшевишките концлагери, за ГУЛаг (именно този вид на абревиатурата е правилна, не солженициновото ГУЛАГ), моля - Варлам Шаламов.

  Иначе забележката ти за идеала на интелектуалец напълно я подкрепям. Само дето не е нужно да се примиряваме, че хора като Ботев били изключение. Такива изключения да станат правило, това би бил прогрес.
  В крайна сметка ролята на интелигенцията е твърде значима, за да си позволяваме снизходителност. Т.нар. "маси" се доверяват на интелигенцията... а тя ги лъже, отнема им шансовете за съпротива срещу тирания и измами отгоре.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#57] - много добре казано

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Живков нито беше хитър нито много умен. Той просто продължи традицията на съветските си колеги започнала още от Ленин и Сталин, преминала презХрушчов и Брежнев. Самият той нито е новатор нито е измислил развращаването на интелигенцията.
  Защо изобщо се споменават тези хора като десиденти аз продължавам да се очудвам?! Най лошото което власта им причини беше изключване от БКП .

  klimentm
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Теллалов":

  Безспорно Солженицин е противоречива личност, но казаното от него за ГУЛАГ си остава най обхватното и значимо произведение по темата. Да се обвинява Солженицин за руският велико шовинизъм значи да забравим поне половината руска интелигенция.

  klimentm
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Вече споменах във форума за референдума за Живковската конституция през 1972 г. Гласувах против, засякоха ме, получих си заслуженото. Но бях ужасно разочарован най-вече от това, че само няколкостотин души в цяла Б-я се противопоставиха. Днес се нароиха, като мишки-полевки в топла есен безброй антикомунисти и убедени демократи. Бащицата вярно служеше на системата, синът е носител на демократични ценности. Защо?

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Тодор Живков бил долен хитрец-интригант и умело противопоставял творците едни срещу други. Вярно, само че човешката злонамереност, алчност и низост съществуват от древността, имаше ги по Живково време и сега и в бъдеще ще ги има. Живко сигурно се е възползвал от тези ценности, но едва ли го е осъзнавал. Едва ли е имал и време да противопоставя разни шебеци един на друг. Авторът по свой начин го поднася за да се самоизтъкне, както го правеше и бащата, макар и по друг начин.

 75. 75 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Изключително много се забавлявам като гледам как комуноидите си оплюват брадите от злоба като видят статиите на един великолепен български интелектуалец какъвто е Владо Левчев. В едни малко по-други години щяха да го дупнат с едно чадърче. Ограничените им тикви никога няма да проумеят как някой може да зареже коли, вили и привилегировано номенклатурно положение за свободата да да изразява открито мнението си. Жалки , нищожни подобия на хора...

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  Какво означава това честните интелектуалИци в заглавието?

 77. 77 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Г-н Левчев младши, каквото и да напишете никога няма да можете да изтриете написаното от Георги Марков за баща ви.Свиквайте с тази мисъл защото този текст ще ви преследва до края на живота .По добре е за вътрешният ви комфорт да не словоблудствате с имате на Георги Марков ,с оглед на някои съмнения относно смъртта му и вашия баща.

  http://liternet.bg/publish10/gmarkov/pismo.htm

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  25 СВОБОДНИ ГОДИНИ ОТ ЕПОХАЛНИЯ 10 НОЕМВРИ

  (от КРАЯ на тоталитаризма - окончателно безвъзвратно и завинаги)


  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО И СЪВРЕМЕННО СЛОВО
  НА ПАПА ФРАНЦИСК В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

  за многовековно-актуални европейски и световни
  ЧОВЕШКИ проблеми и не преходни ценности.

  Публикувано в Дневник...... за не по-дълго от час.

  Затова пък, интелектуалитично-критична носталгация
  по половинвековен (в НРБ) пост четвъртвековен тоталитарски поганизъм виси хибридно ОБНАРОДВАНА и форументирана
  в продължение на ден два три...

  Засрамете се дълбоко про-погански носталгарци!

  Щом в ЕВРОПА ви е зле - бегайте в ссср.

  Или ако в РИМ все щете: като РИМЛЯНИ учете.

 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Яааа, таз премъдрост още виси тук начело?

  Бла, бла, бла ... глупости!
  Честните, но горко изкушени от гадния тарикат, а?

  По въпроса бих дал само пример с Виктор Юго.
  Като го попитали кога се е почуваствал наистина признат разказал следното:
  Веднъж се прибирал доста късно, бил забравил ключовете си, а икономката му си била легнала, та се забавила да му отвори, а на него му се ходело по малка нужда, та не можел да трае. И от няма и къде се облекчил до оградата. В това време от там минал някакъв работник, връщащ се от нощна смяна, видял го и го сгълчал: "Не те ли е срам, старо магаре, да вършиш тая работа баш тук, пред къщата на Виктор Юго!".

  Та така за интелектуалците и мястото им в историята ...

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Весело

  ПРОМОЦИЯ

  Лоша реклама няма - нали таваришчи тарикати?

  Дълго виси рекламата - повече шанс минувачи да минат, погледнат, отминат... заразени с идеята.
  Озарени - все някога.

  От ново светило: Новият "Виктор".

  Новото "Юго".

  Анекдот ще принади допълнителен "чар" към Световно известна (отразена) светлина.

  Купeте си "Юго"!
  Купете си "Лада"!

  _________________________________
  *FIAT, BMW и VW не предлагат отрада


  До коментар [#79] от "xm...":

  Яааа, таз премъдрост още виси тук начело?

  Бла, бла, бла ... глупости!
  Честните, но горко изкушени от гадния тарикат, а?

  По въпроса бих дал само пример с Виктор Юго.
  Като го попитали кога се е почуваствал наистина признат разказал следното:

  Веднъж се прибирал доста късно, бил забравил ключовете си, а икономката му си била легнала, та се забавила да му отвори, а на него му се ходело по малка нужда, та не можел да трае. И от няма и къде се облекчил до оградата.

  В това време от там минал някакъв работник, връщащ се от нощна смяна, видял го и го сгълчал: "Не те ли е срам, старо магаре, да вършиш тая работа баш тук, пред къщата на Виктор Юго!".

  Та така за интелектуалците и мястото им в историята ...

 81. 81 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Каквото и да говорим за Левчев-син, написаното е обективната истина. Не искам да му бъда съдник. Но се питам защо и днес има писатели и други интелектуалци, които в оценяването си за комунистическото минало не се различават от тези, за които пише авторът? Например, писател и член на техния творчески съюз защитава паметниците на съветската армия и оставането им по площади и паркове без ни най-малко да показва желание за обективен прочит на историята по съветизация на страната ни и налагането със сила на комунистическата идеология. Според мен мнозинството от тези хора са си същите блюдолизци и откъснати от народа си. Това е вече проява на своего рода генетична увреденост. И вероятно за това авторът на този текст ми е симпатичен. Мисълта му е израз на индивидуалност и достойна обществена позиция.

 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Почивните станции на творческите съюзи бяха много евтини и луксозни за времето си хотели. Кафенетата и ресторантите на писателите, журналистите, кинодейците бяха най-хубавите заведения в София. И не само в София."
  "В кафенето и ресторанта на съюза на писателите и по почивните станции, както и на работните си места в литературните издания и издателства, писателите - членове на съюза, бяха изолирани от народа"

  Това е много подло. Да им предоставят по желание луксозни кафенета, ресторанти и почивни домове, за да ги отделят от народа. Нечувана репресия срещу творците.

 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#33:"the_axel"] ... не само най-нещастен , но и душевно беден народ.[/quote]

  Не че нещо, но навярно е доста тежко да принадлежиш към такъв народ и ще ти поолекне, ако си смениш народа.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#76:"тулса"]Какво означава това честните интелектуалИци в заглавието?[/quote]

  Ами щом Стояница е жената на Стоян, Михалица - жената на Михал, значи интелектуалиците ще да са жените на интелектуалците.

 85. 85 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#25:"debil"]Първо - децата не са отговорни за деянията на бащите си. [/quote]

  Прав сте. Ей на Ирина Бокова я гласят за генерален секретар на ООН.
  http://www.mediapool.bg/irina-bokova-e-sred-favoritite-za-generalen-sekretar-na-oon-news227449.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK