Белене

Крум Хорозов, II обект на остров Персин, Самиздат

© Портал

Крум Хорозов, II обект на остров Персин, Самиздат"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Пътувах към Белене по мръкнало. Привечер крайдунавска България тъне в мрак, ала не заради неизградената АЕЦ "Белене", както биха си помислили някои. Тази част от севера е толкова ударена от кризата, че просто няма кой и защо да пали лампите в опустелите домове, склопили очи в мрака. Такива са времената.


Пътуване вдън нощта. Отивам в Белене не заради непостроената атомна централа, чиято съдба веднъж завинаги бе зачеркната на референдум, нито заради красивите гледки, въпреки че моравият залез или аленият изгрев край Дунава не се забравят лесно, нито заради птиците в резерватите, защитени по "Натура 2000". Отивам в Белене, защото там се кръстосват коловозите на историята от времето на комунизма, превърнали това място под пламналото небе в сумрачно гробище на толкова погребани човешки надежди.
За първи път – в рамките на честванията на нашите "25 години свобода" – в бившия стол на затвора се провежда конференция, посветена на "свидетелите на мъченичеството", където в присъствието на държавния глава ще говорят представители на основните християнски църкви в България. С убеждението, че


един ден Белене ще се превърне в място за поклонение пред мъченичеството


Един ден, който все не идва


През лятото на 1990 г. за първи път бивши лагерници, заедно със семействата си, минават по понтонния мост, свързващ действащия в Белене затвор с остров Персин – мястото на техните страдания. Оцелелите не просто се завръщат на "острова на страданието". От изповедите им във филма на Атанас Киряков "Оцелелите. Лагерни разкази" (1990) става ясно, че те никога не са напускали острова, че страхът е продължил да бушува вътре в тях.


Тогава те и техните близки са били убедени поне в едно: че през местата на престъпленията на комунизма – като островите Персин и Щурчето край Белене и лагерите в Ловеч, Богданов дол, Куциян, Скравена или Ножарево – ще минават на поклонение хиляди българи в опит да осмислят травмата от несвободата, белязала българския ХХ в.


През следващите години посещенията на оцелелите обяснимо оредяват. Казва си думата и специалният пропускателен режим на затвора в Белене (разрешение за поклонение веднъж годишно), както и новата "политическа коректност" след "европеизацията" на БСП – нека не ровим пак в тази рана, да гледаме към бъдещето. Миналото си е минало, безвъзвратно отминало. Да турим пепел и да не се обръщаме назад.


Терапевтите обаче знаят, че травмите не отшумяват чрез премълчаване. Напротив, симптомите се усилват и водят до неочаквани кризи и разстройства, доказателство за което е и политическата ни история през последния четвърт век.


Помирението в България така и не се случи


въпреки че гробовете на жертвите обраснаха в трева и запустяха. И то не стана факт, защото не се предшестваше от прошката на паметта. Комунизмът не излезе от историята, за да влезе спокойно в учебниците. Той продължи да броди призрачно, подтиквайки едни българи да гласуват с носталгия, а други – с болка от преживяното. Паметта за българския ХХ век още продължава да ни разделя.


Мислех над това в таксито от Свищов за Белене. Приятелката на шофьора, седнала до предната седалка, попита какво ме води в Белене – градът е опустял, няма работа. Казах й, че ме води историята. Идвам на конференция, чиято цел е да спомогне един ден да се издигне мемориал в памет на жертвите. Нали остров Персин е осеян с безкръстни гробове. Следствените действия по дело номер едно, посветено на лагерите, така и не се увенчаваха с успех.


– Гробовете не са на Персин – казва жената след кратка пауза. И ми обяснява, че работи в горското стопанство, което извършва контролирана сеч по околните острови. Преди пет-шест години нейни колеги разчиствали площ на остров Предела. Там и до ден днешен имало старо дърво, надупчено от куршуми. Ненадейно багеристът се натъкнал на човешки кости и ужасен побягнал. Взел си болнични и дълго не го хващал сън нощем.


– Обадихте ли се в полицията? – питам аз. Дойде ли някой да препогребе костите?


Тя клати глава в знак на отрицание. Дунав придошъл и погълнал онова място. А щом брегът се подрони, всичко пропада. Така и тези неизвестни жертви намерили своя вечен покой до многото други в обятията на голямата река.


С което усещането за призрачност, въпреки красотата на пейзажа, се засилва: човек има чувството, че е попаднал на странно място, извън времето, сякаш извън творението. Стефан Бочев, хронистът на българския ГУЛАГ, пише в книгата си "Белене. Сказание за концлагерна България", че тук географията свършва и започва преизподнята. Лагерниците на острова казвали


за всеки, дошъл от сушата: "Той дойде от България"


Или пък: "Отиваме в България". Защото мястото, на което пребивавали, не се поддавало на описание.


Мисля си над това, докато вървя по понтонния мост към острова. Заради посещението на президента, процедурата е опростена: показваш журналистическа карта, записват данните ти и имаш правото да стъпиш на Персин. Придошлият мътен Дунав подлизва железния понтонен мост, но връзката с острова е сигурна. Някога мостът е бил дървен. Сещам се, че писателят Цвети Иванов, главен редактор на социалдемократическия вестник "Свободен народ", умира от тетанус, защото убожда крака си на ръждясал пирон по дървения мост. Отказват му лекарска помощ и след седмица, през лятото на 1950 г., той издъхва в страшни мъки в болницата в Свищов. Още една от жертвите на лагера в Белене.


Тук обаче се налага едно уточнение. Ето какво пише земеделецът Недялко Гешев, лагерник на острова, в книгата си "Белене, островът на забравените", издадена в Брюксел през 1983 г. и четена на части по радио "Свободна Европа":


Грешно е да се свързва името на Белене, разположено на брега на Дунава, на почти еднакво разстояние от Никопол и Свищов, с едни от най-жестоките и кървави изтезания на българския народ след Втората световна война. Жителите на Белене, чиято добрина и религиозност нямат нищо общо със злодеянията на властта и концентрационните лагери, рискуват да останат в историята дамгосани от петното на грозното, разиграло се на остров Персин.


Смятам, че Недялко Гешев е напълно прав. Сутринта, след литургията в католическата църква "Рождение на блажена Дева Мария" в Белене, имах възможност да поприказвам с местни хора. Църквата е почти залепена до затвора, в близост до мястото, откъдето се тръгва за острова и само по чудо не е била затворена от комунистическите власти. Монсеньор Христо Пройков разказа на конференцията как духовниците, въдворени на острова, направо не вярвали на ушите си, когато в тихите зимни нощи до тях стигал камбанния звън. Чувствали, че Бог е с тях дори в умопомрачението на историята.


Старите хора ми посочиха улицата, по която лагеристите вървели под конвой от жп гарата до преизподнята. В същото време милиционерите с тояги разгонвали хората по къщите им. Някой трябва да разкаже и за това.


За страха при комунизма, когато се страхуваш и със "страха на другите"


Стефан Бочев свидетелства:


Закачиха ни за някакво влакче и след немного минути бяхме пристигнали на предназначението. Вън, виждаме, се движат разни милиционери, надзиратели. Разлостиха вратите, отвориха ги: пред очите ни, отвъд високия бряг – сив блясък на бавнотечаща вода. Дунав беше. "Дунава Дунава", повтаряха някои. И се чудеха какво ще правим тук. Лагер тук няма: да не ни карат по-далече? Песимистите започнаха да въздишат, че може би през Дунава за Сибир


Строихме се за проверка. Не ни казват нищо: мълчат. Селцето, през което минавахме, бе от схлупени къщурки, а всичко останало – някак величествено. Дунав си е направил тук и небосвода такъв: като че ли тържествен Всичко бе красиво освен нас: това черно, малко човешко стадо, смъкващо се към брега на голямата река.


Затова не ми се вярваше, когато по своя воля тръгнах по понтонния мост към Персин. По същия онзи път, по който хората са били подкарвани с тояги като добитък, пребивани, унижавани. По пътя към острова, където хората са били пращани, за да намерят смъртта си и където днес все още не сме почели паметта им.


На остров Персин няма мемориал. Не знаем колко са били жертвите, нито имената им. Някъде из канцелариите на действащия затвор се пази списък с хората, минали през концентрационния лагер. 3000? 5000? Повече или по-малко?


Не знаем. Или не искаме да узнаем.


В това незнание има нещо от мистерията на злото


от тайната на всички тези хора, потънали в мрака на острова.


Останали са обаче достатъчно свидетелства, които човек разгръща със свито сърце.


Четох част от тях на открития урок пред ученици от горните класове в СОУ "Димчо Дебелянов" в Белене. Исках да науча какво те знаят за лагера, какво са чували от родителите си. Вярно ли е, че никой не иска да говори за лагера, както ми каза преди време момиче от Белене на представянето на своя книга в София, посветена на птиците в природен парк Персин.


Децата в Белене не мълчаха. А и нямаше защо. Родени "свободни", десетина години след промените, за тях ограниченията на миналото не важат. Всички те знаеха за лагера и толкоз. Останалата част от историята липсва, както впрочем липсва в учебниците. Вина за което носим всички ние. Защото от тази липса избуяха немалко от плевелите в настоящето ни, тук е и коренът на носталгията по "живковизма", поразила половината от нашите съграждани, анкетирани от "Алфа Рисърч".


Мълчанието, в подобни случаи, е не по-малко пагубно от забравата. То е ключът към нея.


Но и думите понякога са безсилни. Те лесно прикриват онова, което, по една или друга причина, не искаме да помним, но трудно придават израз на кошмарите на историята, на случилото се в Аушвиц и Колима, в лагера до Ловеч или на остров Персин.


И все пак сме длъжни да изтръгнем тази част от историята от забравата. Заради самите нас. И заради сенките на мъртвите, които имат нужда от помощта ни, за да победят смъртта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За Белене и изобщо за болшевишките лагери Илия Троянов беше писал книга и даже направи филм. Четете и гледайте неговите, не редки бозички като това тук.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Много разтърсващ разказ на Тони Николов.Спомням си филма на Атанас Киряков.Познавах 1 човек от Белене лагера,който вече не е между живите.Така и си умря,без да доживее да излезе цялата истина за Белене.За убийствата,за хората,изядени от прасетата,за лагерните надзиратели и техните жестокости,за хилядите отнети човешки животи.Днес дали някой ще поиска да узнае цялата истина?Вярвам,че все още е възможно!

  Tony
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Много разтърсващ разказ на Тони Николов.Спомням си филма на Атанас Киряков.Познавах 1 човек от Белене лагера,който вече не е между живите.Така и си умря,без да доживее да излезе цялата истина за Белене.За убийствата,за хората,изядени от прасетата,за лагерните надзиратели и техните жестокости,за хилядите отнети човешки животи.Днес дали някой ще поиска да узнае цялата истина?Вярвам,че все още е възможно!

  Tony
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Комунизма унижтожи много хора и хиляди човешки съдби.
  Истината обаче остана не разкрита , престъпниците не осъдени.
  Това е част от новите престъпления на БКП , затварянето на тази страница от историята направи възможно завръщането на техните синове и дъщери във власта, породи отвратителната носталгия по времената на социализма. Няколко филма и няколко книги не са начина по който може да се осмисли миналото.

  klimentm
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Не му ли е тук мястото,някой да постне: "Ама хубаво си беше.."
  По някакви причини, вероятно повечето затворници, но белене беше по-известния измежду лагерите.
  Аз едва сле 89-та научих за Ловешкия, за женския лагер до Ботевград, но преди това не бях чувал и дума за тях.
  Но за Белене имаше даже и песен, по мелодията на рок енд рол - пеехме я като деца, но без специално да ни казват, като видехме възрастен или униформен се умълчавахме.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Жертви на комунизма - няколко десетки хиляди политически затворници
  Жертви на демо(но)крацията - няколко милиона*

  * умрели от инфаркт, инсулт, замозапалили се, самоубули се, убити от мутри, цигани или просто от отчаяние, 2 млн "бежанци" и гастарбайтери, опустошени села, сирийци, араби и брадати ислямисти; ниски пенсии, ниски заплати, ниско ниво на здравеопазване, ниско ниво на образование, най-висока смъртност, демографска катастрофа, циганизация, деиндустриализация, деаграризация, демилитаризация, дехуманизация, дебилизация, деинституционализация, депопулация на цели региони...

  Честита ви свобода при избора на ковчег.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Народ,който не помни миналото си,няма нито настояще ,нито бъдеще.Ние сме живия пример за това.Младите не знаят за мъчениците на комунизма,не знаят,че в тези лагери е унищожен част от интелектуалния елит на нацията и че историята ни е пълна с лъжи и полуистина.Тези,които помнят, си отиват един по един.Ние знаем какво се е случило преди 1000 години,преди 500 години,но не знаем какво е станало преди 70 години.Време е да научим,ако не искаме да се сриваме все по-дълбоко.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Теллалов":

  "Кучешки времена"на Троянов казва същото което и настоящият разказ. Страха на хората преживели Белене да говорят за станалото и нежеланието да се разкрие истината. Имам обаче чуството че самото общество не иска да чуе истината казана на висок глас. Иначе не мога да си обясня тази незаинтересованост и апатия.

  klimentm
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Не осъзнаваш ли факта че същите хора които ти спретнаха Белене ти спретнаха и настоящето ?! Ако не , жалко

  klimentm
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Говори се напоследък, че и бай Тошо бил с кобургска кръв. И тогава какво излиза - едни и също хора командват парада, а ние само си играем на капитализъм и комунизъм и се дърлим по форумите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1602 Разстроено

  Дядо ми го *вътворяват* в Белене направо от казармата - бил е *царски* офицер.През това време баща ми е на *обиколка* из *Куциян*,*Богданов дол*,*Батановци*,пак *Куциян*.
  След 9 месеца в Белене срещу подписка,че ще мълчи и няма да разказва *никому нищо*,дядо ми е върнат пак на служба!Било станала *грешка*!!!
  *Грешката* му струва диабет,разбито сърце и инфаркт след пет години!
  Само от моята *махала* има седем човека *посетили* комунистическите лагери!

 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 939 Неутрално

  ''...Помирението в България така и не се случи...''
  И няма как да се случи! Да се помириш с палача си, с мъчителя на семейството си е някак нереално, чуждо, мазохистично. И кому би било нужно такова овчедушно помирение. Само на тези държали сопата и то, защото днес не я държат. А как им се иска, само те си знаят. И ние ще научим, ако им позволим да я грабнат отново. Не вярвайте, че сълзите в очите на крокодила са го направили вегетарианец!

 13. 13 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Комунизъм привнесен от Москва, от подлоги на Москва -- това е Белене и другите комунистически лагери. Лошото е, че днес малцина помнят и знаят за тях. Още по-лошо е, че комунисти (подвластни на Москва) и доганоподобни (под пълния контрол на Москва) управляват България

 14. 14 Профил на ypa
  ypa
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":

  Хората, преживели лагерите, не се страхуваха да говорят. Те говореха, но пред тесен кръг. Когато ги имаш в рода си първо те възпитават в огромно презрение към строя и строителите му, след това те научават, че има две паралелни реалности (едната вкъщи, другата навън) и накаря ти разказват семейната история. И за да бъде картинката пълна ти разказват поне една история за някой извършител. За да знаеш, че има ли жертва, има и извършител и че истината винаги е повече от една. Е, тези две неща другарите и до ден днешен не можаха да схванат

 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Синът на Л. Левчев днес също участва с анализ на тема антикомунистическите борби, ама докато хората са ги яли прасетата на Персин, него са го водили да му купуват играчки от Виена и Париж....

 16. 16 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Не, той тогава бил имал "сигурност" - сигурността че ако слушка безпрекословно и търпи, може и да не му направят черен живота (и на цялото му семейство) и може да му хвърлят малко кучешка радост и парче земя на бабата, да има за зимнина и да не умре от глад...

 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Страхотен Тони Николов, както винаги!

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#10:"Bulgarische Motoren Werke"]Говори се напоследък, че и бай Тошо бил с кобургска кръв.[/quote]

  Аз пък чух да се говори, че Путин бил роднина на британската кралица - по баба бил Батенберг (Маунтбатън), ама тя не щяла да го припознае и покани в двореца...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":
  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Жертви на комунизма - няколко десетки хиляди политически затворници
  Жертви на демо(но)крацията - няколко милиона* [/quote]

  Странно е как не схващаш разликата? Направо се чудя как си се научил да пишеш?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 20. 20 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":
  [quote#8:"klimentm"]Имам обаче чуството че самото общество не иска да чуе истината казана на висок глас.[/quote]
  Истината е в дълбок разрез с теорията, която всекидневно болшинството от хората се опитват да валидират, за да не се самоубият от безпомощност - демокрацията е някакво висше зло натрапено от вън, която им пречи да се реализират, а социализма беше нещо много по-добро, осигуряващо хляб и сигурност.

  Комунистическите зверства просто не пасват на този шаблон и никой не иска да чува за тях.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Една от причините да се движим ту напред, ту назад, е ненаученият урок от комунизма.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  До коментар [#19] от "Rozalina":

  Чакам да мия разтълкуваш.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#22] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Розалина има предвид, че ако на черното казваш бяло, няма кой да те убеди в обратното. А изхождайки от изводите, които правиш, изразява искрено съмнение, че имаш достатъчно потенциал да пишеш. Сега по-ясно ли е

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  за "почивките" си в Белене са писали все още живите Александър Наков (арестуван още през 1940) и Георги Константинов (който взриви паметника на Сталин в "Парка на свободата" броени дни преди мустакатият да пукне).
  Бай Сашо Наков миналата година разправяше как в лагера се срещнал с царския следовател, дето преди това го е опандизил. "Пребледня като ме видя, изтърва си канчето за буламач - разправя, - аз му викам да не се корка, сега сме от едната страна на бодливата тел..."


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "Терапевтите обаче знаят, че травмите не отшумяват чрез премълчаване. Напротив, симптомите се усилват и водят до неочаквани кризи и разстройства, доказателство за което е и политическата ни история през последния четвърт век."

  Точно поради тази причина в Германия е задължително всички ученици да посетят концентрационен лагер, влезло е в учебната програма. Явно, че дори 70 години след края на войната, немското общество има нужда от терапевтиране.
  А у нас - мълчание, дано забравим.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Bulgarische Motoren Werke,
  обяснението е просто и иде от общата основа на "комунизма" и "демокрацията". И двете са версии на капитализма: болшевиките спретнаха държавен, демократите се осланят на частен.
  Съвсем друга система обаче е пряката демокрация + солидарната икономика (която формула всъщност описва... социализма и комунизма, преди теориите и практиките на ДЕЙЦИТЕ като Маркс, Ленин, Троцки, Сталин да окензат самите понятия с ОРИГИНАЛНИТЕ СИ разбирания и реализации...)

  това, което у нас беше до почти средата на 1960-те, беше копирано от Сталиновата сатрапия през 1930-те, войната и след нея; това, което настъпи при Живков, мязаше, неволно, но закономерно, на режима на бившия (да бе, бивш...) социалист-марксист Бенито Мусолини, преди той да се забърка във войната.
  Но това, което се точи вече четвърт век - очень сорри, ама туй си е капитализмът, скъпи сънародници, туй си е представителната демократична шашма. Може да сте мечтали за нещо друго, провокирано от детските филмчета на Уолт Дисни, само че истината си я казваха БеКаПейците и КаПееСеСовците, нищо че за комунизма лъгаха та се съдраха от лъгане...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rozalina":

  Уви много вярно.

  klimentm
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  За Путин четох, че като дете учил в Грузия
  и по някое време го изпратили при роднини (дядо, баба)
  в Русия и от там "под крилото на Партията".

  По-сериозно:

  "Кобургот" бил съпруг на британска кралица (Шарлота?)
  и друг такъв на кралица Виктория.
  Междувременно или по-късно:
  крал на Белгия, и на Гърция.

  През/след ПСВ, когато кайзерова кобурготска Германия е във война срещу Британия, Британската династия се "самолустрира"
  от всички Кобурготски имена в полза, в частност, на Уиндзор.

  След ПСВ, в която Германия е победена,
  кайзер Вилхем(?) e въдворен в Холандия
  при условие да се деполитизира (мълчи) пожизнено.

  Фердинанд Кобурготски - вносен монарх в на България,
  след ПСВ абдикира в полза на сина си Борис,
  и се "усамотява" също нататък (северозападна Европа).

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Говори се напоследък, че и бай Тошо бил с кобургска кръв.- цитат на коментар #10 от “Bulgarische Motoren Werke”

  Аз пък чух да се говори, че Путин бил роднина на британската кралица - по баба бил Батенберг (Маунтбатън), ама тя не щяла да го припознае и покани в двореца...

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Х 0000 2014

  Лъжливо и просташко "обяснение"...

  След 1848 организиран безбожен "научен комунизъм"
  Марксизъм мащабно узурпирал и опорочил идеи за социализъм,
  комунизъм, демокрация и пр. и пр. в Европа, Азия, Африка, Америка.

  Индивидуалната Човешка Свобода винаги е била основна човешка ценност. Мноковековно.

  Конкуренцията също винаги е била и е нещо Естествено.

  Затова още в античния свят е имало повече или по-малко
  (оспорван) Хуманизъм. Още тогава е имало и капитализъм -
  колкото и технологично несъвъшен. Още тогава е имало
  Демокрация (за "елита".

  Истинският Цивилизационен "прогрес" винаги е представлявал
  Цивилизована подялба на права, свободи, ресурси и отговорности.

  С повече или по-малко Цивилизовани правила за Човечност. Демокрация - на хората, народа, демоса, гражданите.

  Безбожен "социален дарвинизъм":
  на такъв са продукти и екстремният див капитализъм,
  и дивият комунизъм "марксизъм",
  и екстремният социализъм,
  и всякакви демагогии ползвани за прикритие на диктатури
  (някои еднолични)
  вкл. "демократични народни републики" като бившата ГДР на бившия СССР, настоящата Северна Корея и др.

  До коментар [#26] от "Николай Теллалов":
  Bulgarische Motoren Werke,

  обяснението е просто и иде от общата основа на "комунизма" и "демокрацията"... капитализма...

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  ЦИТАТНИК

  До коментар [#20] от "Rozalina":

  Socialism is the philosophy of failure,
  the creed of ignorance and the gospel of envy.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  И преди и сега господстващата класа търси и намира начин да смаже естествения стремеж на обикновения човек към свобода и равноправие. В по-развитите държави го правят малко по-цивилизовано, най-вече чрез зомбиране и изолиране. В примитивните чрез насилие, унижение и кютек.

 32. 32 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Жертви на комунизма - няколко десетки хиляди политически затворници
  Жертви на демо(но)крацията - няколко милиона* [/quote]
  Вие комунистите, просто нямате срам. Факт.
  За протокола, ако броиш вашите 25 годишни трансформации от ортодоксални антибългарски комунисти в неортодксални червени капиталисти, то тогава имаш право за вашата фалшива демокрация, която ни натресохте.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Жертви на комунизма - няколко десетки хиляди политически затворници [/quote]
  Старши, сложи още стотин десетки хиляди. Сигурно баща ти и дядо ти собственоръчно са участвали в обезглавяването на българската нация.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 34. 34 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Белене е българския Гулаг..
  Всеки тоталитаризъм си има по едно ''белене''...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK