"Ню Йорк таймс": Как олигарсите превземат медиите в Източна Европа

"Ню Йорк таймс": Как олигарсите превземат медиите в Източна Европа

© КапиталВ Източна Европа олигарси и инвестиционни групи – някои от които свързани директно с политическото ръководство на държавата – заграбват вестници и други медии, предизвиквайки тревога сред журналисти и граждани за свободата на пресата. Това е само един от процесите в района, повдигащи въпроси за напредъка към западните стандарти за демокрация и свобода на словото."


Това пише "Ню Йорк таймс" в обширна статия за проблема в бившите комунистически държави 25 години след падането на Берлинската стена. Относно България в текста се казва: "Няколко олигарси контролират медийните компании в България, която редовно е класирана на последно място от страните в ЕС в Световния индекс за свобода на пресата. Те включват депутата Делян Пеевски, чиято "Нова българска медийна група" – формално, контролирана от майка му, макар опонентите им да твърдят, че той държи реалната власт – беше тясно свързана с правителство, контролирани от няколко партии."


Авторът Рик Лиманов казва: "Подобно на Русия са налице притеснения за потенциално опасна концентрация на власт в ръцете на хора, сдобили се с богатство и политическо влияние и упражняващи все по-силен контрол над медиите."
В статията се разказва как западни медийни компании се оттеглят от района и тази собственост веднага е изкупувана от местни хора, свързани с властта.


В Словакия например германци продадоха 45-процентния си дял в Petit Press и популярния й вестник SME на групата Penta Investments, за която изданието провеждаше серия журналистически разследвания. След 8 години начело главният редактор Матуш Кощолни и четиримата му заместници веднага напуснаха, а 50 от общо 80 журналисти са подали молба за прекратяване на договорите до края на годината.


В Чехия финансовият министър Андрей Бабиш е не само милиардер от бизнеса в земеделието и производството на торове, но и собственик на най-голямата издателска къща и на няколко важни медии.


В Латвия оплетените закони прикриваха реалните собственици на медиите до момента, в който разследване за корупция срещу един от най-богатите хора в страната не разкри, че той и други двама олигарси стоят зад водещите медии.


В Унгария частните медии са в ръцете на приближени на Виктор Орбан и най-известен от тях е Лайош Шимичка – съученик на премиера и собственик на строителна компания, радваща се на щедри поръчки от правителството.


В Румъния водещата телевизия е Antena 3, която е само едно от звената в медийната империя на милиардера Дан Войкулеску, основател на консервативната партия в страната. През август той бе осъден на 10 години затвор за пране на пари.


Навлизането на компании от Германия, Швеция, Швейцария и САЩ през 90-те години донесе временно облекчение за журналистите, които започнаха да работят със собственици от други държави, които не се вълнуват от всяка подробност в местната политика, обяснява още "Ню Йорк таймс". "Беше перфектно", казва Кощолни, "Имахме много професионални собственици, които никога не звъняха, за да влияят на редакционната ни политика. Нито веднъж."


Но с избухването на кризата през 2008 г. се оказа, че тази дистанция всъщност е минус. "Разбра се, че както не се вълнуваха много от политиката в Словакия, така и не им пукаше на кого ще продадат дела си и какви ще са последиците за обществото в Чехия и Словакия", казва журналистът.


За новия собственик той казва: "Реалният им интерес е във влиянието, в контрола над критиците им – те ще си избият тази инвестиция с една-единствена поръчка от правителството и никой няма да ги притеснява със статии срещу тях."


Кощолни опитва със заместниците си да започне Projekt N – интернет портал и може би вестник (седмичник или всекидневник), който ще предлага новини безплатно, но достъпът до разследванията и сериозните анализи ще е платен. "Засега нямам нищо - дори компютри", казва той.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Весело

  Затова, като ползваме медиите ,е важно да знаем не само какво се казва, но и КОЙ го казва.

 2. 2 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 486 Весело

  След книгата на Удо Улфкотте и неговите разкрития за 2-та медиини картела (единият от УСА, а другият британски), които държат всички останали медии по света, тази новина е просто смехотворна

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 3. 3 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Истините за собственистта на медиите и тяхната роля в политиката и съответно в икономическото състояние на живота у нас не е тайна по света. Не я знаят, не я разбират и не се интересуват от нея само ''природноинтелигентните'' електорални единици, четящи и зяпащи жълтите бози на червената хидра.

 4. 4 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не знам къде му е командния център на дебелянчо, и анадолци го бранят, и московци. Нема такъв заговор!

  EU now have 1 GB empty space
 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Информацията я има, просто хората ги мързи да я търсят и смелят.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "ASTYLE":
  [quote#4:"ASTYLE"]анадолци го бранят, и московци. Нема такъв заговор! [/quote]
  Ако под "анадолци" имаш предвид ДПС, трябва да ти е ясно, че ДПС = Атака = ДС = точно така, сети се и сам, Кремъл.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В САЩ има около 160 медии, които се контролират от 6 корпорации. Присмял се хърбел на щърбел - просто без коментар. Ци(о)низъм до небесата!

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Учудих се как безинтересна България, е попаднала на страниците на NYTimes, пък то... Ами че то било написано от българин!
  Георги Кънчев - София!

  Все пак написаното си е вярно!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Kakто простодушно каза Веждито: Купувахме си медиен комфорт с държавни пари.

 10. 10 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да му се отще на човек да чете, гледа и слуша...
  Не че е някаква новина... нито в регионален, нито в световен мащаб. Силно се съмнявам, че има ефективно противодействие на това явление, средствата за масова информация са най- мощното средство за манипулация на общественото мнение.

 11. 11 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Off-topic: Да поздравя Дневник за един от редките случаи, в които виждаме линк към оригинала на дадена статия, а не го намираме в нечий коментар под нея.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 12. 12 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Доста обширно представяне на "олигарсите", които превземат медиите в Източна Европа, но за медиите притежавани от Порошенко, президента на Украйна, няма и дума. Пропуск ли е някакъв, недоглеждане или от политкоректност?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 13. 13 Профил на sennci
  sennci
  Рейтинг: 391 Неутрално

  все едно в Щатите не е така.

 14. 14 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има лек: никога, никога ама никога не купувайте весници (освен весник Стършел)
  Новините по канал 1 и интернет, нищо друго не ви трябва.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Все пак да припомня как ченгето Тошо Тошев-Бор, и Валерия Велева - Бреза, чрез ВАЦ създадоха една мръсна, миризлива извратена медийна група, която чрез Труд и 24-ЧАСА громеше все що не е малко ченгесарско.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#12:"Жупел"]но за медиите притежавани от Порошенко, президента на Украйна, [/quote]
  Зашо бе таварашч, аверите на путлера ли трябваше да ги изкупят?

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  И купени,и некупени.
  всичките са Бокови.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":

  Я ми припоменте при кое управление:
  - се появи Лафка?
  - някой сложи ръка върху БТ?
  - някой сложи ръка върху фабрика Юри Гагарин?
  - медийната империя постигна разцвет?
  - се осъществяваха среднощни седянки в кабинет на министъра на ВР?
  - ИФ и ДП удряха или не удряха след съгласуване с ББ и ЦЦ?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Вярно е че щом има медия, все някой ще е собственик, но все пак едно да има някакъв стандарт, който и журналистите да поддържат, а друго е когато болшинството от журналистите работят като сервитьори - каквото им се поръча, това поднасят.
  И другия момент е, че когато все пак собствениците са различни има някаква конкуренция между тях и това ги прави една идея по-отворени към света и вижданията, докато съсредоточаване на медии, техническите средства за производство и разпространение в едни ръце, виждаме до какво води най-добре у нас.

 20. 20 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":
  И Блъсков и блъсков.... Виден вредител и приятел на Карамански и други мафиотчета.

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1355 Весело

  До коментар [#4] от "ASTYLE":

  Той срещу пари може да прави всичко. Подочух, че искал доста...

 22. 22 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#0:"«статията»"]...заграбват вестници и други медии...[/quote]
  А Дневник?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  как ли? ами ЛЕСНО!
  Нали всичко се продава, веруюто на новото поколение...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1527 Весело

  Дето викаше един комшу, вестник не съм хващал откак има на пазара тоалетна хартия. Новините само в нета.

 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Както винаги, Източна Европа копира неолиберална Америка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Интересно е да споменат, кои са и другите олигарси наред с Пеевски тука, които държат медии, за да видим дали са компетентни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#22] от "niko_tin":

  а като не ти харесва "дневник", кво чиниш тук?

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#25:"socialen"]Както винаги, Източна Европа копира неолиберална Америка.[/quote]
  С тая разлика, че неолиберална Америка е водеща в света, а някои от страните от Източна Европа не могат да се отдръпнат от рашата

 29. 29 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "historama":

  О-о-о напротив, много ми харесва. Използвам го за трупане на фактология. Първо щях да пиша тема "Инстинктивна социология на разлагащите се икономически формации", но изглежда ще я променя, и ще добавя пропагандна внушаема социология и психология, нещо подобно. Но материал има не само за това, от раз се сещам за още поне три дисертации. В темата - манипулиране на новините -методи за изкривяване на реалността, частично и/или пълно, обективна и платена журналистика, такива работи.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#29] от "niko_tin":

  Ами пиши си дисертациите, 5 дисертации.... За 5 седмици ли ще ги направиш? Работи, не си губи времето тук!

 31. 31 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Уважаеми партньоре, приказката "не ми казвай какво да правя, и аз няма да ти кажа къде да вървиш" чувал ли си?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 32. 32 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Ми купувайте си медии вие, кой ви пречи? Направете в София един Майдан, не бъдете циции!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK