Народ, който не умее да наименува своето…

Снимката на разрушения паметник на загиналите воини е от сайта "Стара София"

© Стара София

Снимката на разрушения паметник на загиналите воини е от сайта "Стара София""Дневник" препечатва текста от  портала "Култура"
 
Това, което ме накара напоследък сериозно да се замисля за недостатъците на българското съзнание, са купищата английски филми за Първата световна война, стогодишнината от чието избухване отбелязваме тази година. В тях нежни чувствителни юноши с плоски като войнишки тарелки каски на главите притичват в калните траншеи, прогизват под непрестанни дъждове, хвърлят се в устремни атаки, биват застигани от куршуми и шрапнели, остават на бойното поле без ръце и крака, лежат в лазарета сред стенещи окървавени другари, очакват писма от оставени в един далечен свят любими момичета с меки бакърени коси, умират, преди да ги видят отново и пр., и пр.


Питам се: нима българските момци са страдали по-малко от английските през Първата световна война и нима по-малко и по-мирно са умирали? Нима останалите живи след тях са били по-малко съкрушени от загубата им? Нима за нас, българите, тази война е по-малко съдбоносна? Защо ние нямаме толкова филми за нашите войничета, колкото имат чужденците? Защо нямаме толкова разтърсващи романи, драми, стихотворения? Защо в публичното ни пространство – дори през тази възпоменателна година – Първата световна война се споменава толкова рядко, че се съмнявам дали младите поколения у нас знаят за българското участие в нея и за неговото въздействие върху националната съдба? Слава Богу, накрай време Националната телевизия с опора върху Йовков пусна филм на тази тема – но, както казват французите, една лястовица пролет не прави.


Защо предаваме без бой дори и малкото, което имаме?
Защо например допуснахме внушителните мемориални стени с имената на загинали през тази война български войници и офицери в градината на НДК да изчезнат и да бъдат заместени с мегаломанския соцмонумент, чийто нецензурен прякор – за разлика от официалното му название – всички отдавна знаем, така че с облекчение мога да се въздържа да го цитирам? И защо е това мъчително дълго колебание дали да разчистим руините на железобетонната грамада и да възстановим първоначалния вид на това съкровено място в сърцето на София?


Никой паметник не бива да се унищожава, ни учат просветените умове, защото всеки паметник – добър или лош, желан или нежелан – е знак и свидетелство за нашата действителна история. Аз обаче не съм нито толкова просветен, нито толкова великодушен и си мисля, че не всички паметници са еднакви, че всички те не свидетелстват еднакво истински за историята на България и че следователно нашето отношение към тях не може да бъде еднакво. Особено когато едните са по-агресивни от другите и безпардонно ги изместват, засенчват, избутват в ъгъла или просто ги събарят, за да заемат най-централната възможна позиция.


Имаме от време оно


паметници, които наистина носят през годините и вековете паметта на българския народ за неговото потекло


Те са действителните паметници, защото самата дума "паметник" произлиза от "памет", както една друга славянска дума, полската "помник" произлиза от "помня". Това са преди всичко пръснатите по всички градове и села скромни войнишки паметници, обикновено изобразяващи човек с шинел и пушка с натъкнат щик при нозе и представящи поменик на загиналите местни хора върху постамента – такива са те из цяла Европа. Наскоро попаднах и на една фигура, поставена над чешма, пред която минувачите се навеждат, за да подложат шепа и отпият вода, и така, без да осъзнаят, се покланят на вкаменената от чакане майка или невяста – скръбно сведена забрадена женска глава. Такъв е и надгробният паметник на Димчо Дебелянов, на който майката на поета-войник все още в кротък унес седи пред портата, за да посрещне своето дете. Такъв е паметникът на Васил Левски на мястото на неговото бесило, а и кичурът на Дякона, съхранен в притвора на Света София. Такива са и паметниците на Свободата в Русе и на Незнайния воин в столицата.


Но имаме и


паметници, които не носят памет, а гръмогласно прогласяват привременни политически тези


Затова те и не могат да се наричат паметници в истинския смисъл на думата. Те са просто бетонни плакати или лозунги, абстрактни монументи, в които не бие сърцето на народа. Такъв е и този пред НДК, и онзи в Княжеската градина срещу Университета, и другият над Шумен, за който Тончо Жечев писа, че е смачкал цяла планина, и още немалко подобни. От тези монументи България би се лишила, без да изгуби нищо от историята и същността си. И на гърдите й би станало по-леко – стига да може да изрине от тях толкова тона железобетон. Фалшът, колкото и да е наперен, рано или късно трябва да отстъпи място на истината. Но тази истина няма да се съхрани от само себе си. Тя зависи от нашата памет, а паметта живее не само в преданията, но най-вече – за цивилизования свят – в писаното слово.


И тъй, въпросите остават.


Защо събитията на нашия народностен живот се размиват почти без следа в неясното минало


вместо да се подредят в градежа на една смислена национална история? Защо имаме от предишните векове толкова малко хроники, та се налага да черпим сведения за случилото се с нас главно от аналите на враговете си? Чувал съм, че в стари времена лукавите византийци унищожавали българските летописи, за да могат по-лесно да ни асимилират. Но не вярвам това да е основната причина. Струва ми се, че истинското обяснение се крие в една престъпна нашенска немарливост към онова, което ни предхожда. Същата тази немарливост, която е позволила да се заличат завинаги гробовете на всичките ни славни царе и герои, та дори и на родовите предци на всекиго от нас, докато се разпилее безвъзвратно паметта за тях и се открие простор за бездушни ерзаци.


Наложи ми се наскоро да прегледам едно от ранните български периодични издания – списанието "Духовни книжки" на Райчо Илиев Блъсков, издавано в Браила от 1864 до 1868 г. с героична самоотверженост и чувство за народополезна мисия. В него е поместен първият наш превод на Милтън – дело на Димитър Блъсков. Бях прелиствал течението преди трийсетина години, но вече не си спомнях къде точно. Оказа се, че нито в Народната, нито в Университетската библиотека то не се съхранява. Слава Богу, открих го в библиотеката на БАН, но за тези три десетилетия видът му беше станал плачевен. Това, което успяха да ми изровят в Литературния институт, бяха отделни бройки, неподвързани, с липсващи страници и с безнадеждно потъмняла и разпадаща се като старческа кожа хартия. Страхувам се, че за читателите след мен това списание – знак за жилавостта на някогашния български дух – вече няма да съществува.


Тези дни една от телевизиите надникна в националния филмов архив и ни показа отчайващото състояние, в което е зарязан той от вече кажи-речи безпомощната държава. Безброй ленти, на които е записан в образи и слово животът на България от последните стотина години, са складирани в просмукани от влага помещения, чиято мазилка се лющи и рони и в които все по-властно се настанява мухълът-унищожител.


С колко леко сърце оставяме миналото си да изтича като пясък между пръстите ни!


Пътувахме веднъж с ферибота през Йонийско море и докато се промъквахме между стотиците пръснати из него острови и островчета, една позната журналистка от Родос ми довери, че след Втората световна война неин колега и приятел съставил и издал каталог на всички острови в това море с имената, площта и релефа им. Включил дори единични голи канари, щръкнали над водите, и сам дал име на онези, които дотогава били безименни. Така той ги запазил за Гърция, а Турция от ориенталски немукаятлък ги изгубила навярно завинаги, въпреки че някои се намират до сами нейния бряг. Запазил ги гъркът, защото ги наименувал. Както Адам някога наименувал животните, за да стане техен пълновластен господар. За да имаш нещо в човешкия свят, трябва да го наименуваш.


Народ, който не умее да наименува своето, остава нищ и безпомощен пред ветровете на бъдещето.


Това е. Нека само за миг се върнем накрая пак към Англия. Сетих се да добавя, че през Първата световна война на всеки британски войник била зачислена от правителството по една тетрадка-дневник, в която всяка вечер трябвало да опише преживяното. Тези десетки хиляди войнишки дневници били събрани и след войната ги комплектували в специален архив, който е на разположение на историците-изследователи, а в момента дори се дигитализира. Сега ще се съгласите ли с мен, че едва ли византийците са ни виновни?Проф. Александър Шурбанов (1941) е завършил английска филология в СУ, където преподава от 1972 г. Бил е лектор в Лондонския университет, в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, в университета в Олбани, щата Ню Йорк, и в много други университети. Крупен изследовател на английската литература. Автор е на книгите: Ренесансовият хуманизъм и лириката на Шекспир (София, 1980), Между патоса и иронията: Кристофър Марлоу и зараждането на ренесансовата драма (София, 1992), Преводна рецепция на европейската литература в България: Английска литература (съсъставител и автор) (София, 2000), Painting Shakespeare Red: An East-European Appropriation (в съавторство) (Ню Йорк & Лондон, 2001), Поетика на Английския ренесанс (София, 2002). Александър Шурбанов е автор на осем стихосбирки и на четири тома с художествена проза. Той е един от най-крупните български преводачи. Сред най-важните му преводи са четирите велики трагедии на Шекспир, Кентърбърийски разкази на Чосър, Изгубеният рай на Милтън, Гертруда и Клавдий на Ъпдайк. В негова чест и по случай седемдесетата му годишнина бе издаден сборникът Reading, Translation, Rewriting. Essays in Honour of Alexander Shurbanov (София, 2013).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  "... защо е това мъчително дълго колебание дали да разчистим руините на железобетонната грамада..."

  Защото тази грамада, Професор Шурбанов, е СИМВОЛ на най-реалния социализъм, на който и самият Вие бяхте свидетел.

  Ние вече 25 години изпитваме мъчително колебание да разчистим НЕГОВИТЕ руини.

  Ако бяхме разчистили за година-две остатъчната мръсотия на Тодор Живковия "златен век", това отвратително пошло грозилище в градинката щеше да се засрами и само да си иде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Забележителна биография на автора но едно нещо ме тормози,как по времето на Тошо пътува из целия свят без да бъде вербуван от службите,и наши и чужди,просто невероятно.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  "знак и свидетелство за нашата действителна история" - и за значимото, което е в полза на държавата, та да знае всеки българин, за пази, почита и следва, за България. Само, че има паметници, които са като тропоска върху нея, а заради красотата и най-вече са се жертвали, хората, които заслужават уважението ни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  проф. Шурбанов е на 70 години. Къде беше като строяха паметника пред НДК и местеха войнишкия през 80 те години на миналия век да ги каже тези неща смело и по новому безкомпромисно като наистина "крупен" (чудесен съветски русизъм) авторитет. Сигурно в международния отдел на ЦК на БКП където определяха "крупните" учени, които ни представят пред прогнилия Запад.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Трябва да се възстановят войнишките паметни плочи, но се съмнявам ,че вече са унищожени. Има едно стихотворение на Д.Дебелянов „Мъртвия не ни е враг“ Прочетете го.Страхотно е! Комунистите 70 г . воюват с паметта за мъртвите.

 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Длъжност ти е да си разбрал какви държавници биваме, Авторе...
  Посети Хархеологическия ни Музей, отново да се увериш ...

 8. 8 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Комплексарите от нашето кино, разчитайки на Холивудска кариера, предпочитат да правят филми за спасяването на евреите.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  [quote#2:"Norman Granz"]Ако бяхме разчистили за година-две остатъчната мръсотия на Тодор Живковия [/quote]

  Нямаше как да разчистим за година-две нещо, което е вътре в нас. Трябва ние да си отидем и да се надяваме, че младите са по-стойностни. За съжаление е, но това е действителността.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Въпросите в статията са цинични - кой не знае защо паметта ни е умишлено убивана десетилетия наред от комунистите, нима ТОЗИ автор не знае ???
  И да прехвърли на българския народ вината за това ???
  Да, съгласен съм, че сме виновни - тази отврат пред НДК отдавна трябваше да я разрушим !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  До коментар [#10] от "роджър":

  Прочети внимателно Стоян Михайловски,Захари Стоянов,Симеон Радев,Алеко Константинов ,нищо което става днес не е ново.
  Само е добре забравено старо.

  klimentm
 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Колко от нас знаят имената на прадядовците и прабабите си? Да започнем с това. Семейната история е важна, дори по-важна (за всекиго от нас) от държавната. Архива на БПЦ ве ни покаже кога са родени и починали и къде. Общинската архива - какви и колко данъци са плащали, каква собственост са имали, къде са живяли. Могат да се намерят и снимки. Разпитайте живите роднини и ще се учудите колко неща не знаете за миналото си...

 13. 13 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#3:"lowec"]Забележителна биография на автора но едно нещо ме тормози,как по времето на Тошо пътува из целия свят без да бъде вербуван от службите ...[/quote]

  Как без? Шурбанов си е бил агент, съдържател на явочна квартира.
  Което не му пречи днес да е сред авторите на учебник по литература за гимназиите. И да прави гилотинни обобщения за качествата на българския народ.

 14. 14 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Хич не му отива на Шурбанов да издевателства над многолетните страдания на народа ни, който въпреки систематичното изтребление от чужди нашественици е успял да съхрани и език, и вяра, и народност. Авторът милаво прехвърля затриването на носителите на народностната памет на гърба на жертвите, с което оневинява палачите. Гаче ли българите сами са си изгаряли и рушили църквите, манастирите и училищата, колили, заточвали и заробвали книжовниците, бесили даскалите, бомбардирали сградите на културните институции. Като че ли по свой почин са направили тотална чистка на библиотеките, пък и на живите автори.
  Ка не го бе грях да ни хвали гърците, които са унищожили толкова старобългарска книжнина и други следи от българската история! Събирали англичаните войнишките дневници по време на Първата световна. А дано са им ги събрали при Дойран. Макар че от написаното в историите им не личи там да са ги събирали, което е обяснимо.
  За лошото съхраняване на немалко от писмените и други паметници днес е прав, но нас ни управляват слуги на чужди господари и не може за действията им да бъде обвиняван българския народ.

 15. 15 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "През юни 2011 г. на Комисията по досиетата обявява, че след 1964 г. Александър Шурбанов е сътрудничил на Държавна сигурност (2-ро управление, отдели II и I) в качеството на секретен сътрудник, агент, осведомител и съдържател на явочна квартира с псевдоними Тодор и Шипка, като през юни 1990 г. е предложено личното му дело да бъде унищожено."
  Из Уикипедия

 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Защо в публичното ни пространство – дори през тази възпоменателна година – Първата световна война се споменава толкова рядко, че се съмнявам дали младите поколения у нас знаят за българското участие в нея и за неговото въздействие върху националната съдба?"

  http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=535:-1916-1917
  Някой може ли,да си спомни учебник по история ,издаден след1950 година и преди 1989година, където да е имало написано и публикувано подобно нещо.А,подобни снимки?Там имаше други снимки.Помните ли,ги?За побратимявания на руски и български войници по време на същата тази война.Е,откъде тогава ще се знае това?Някои са знаели?Абсолютно вярно.Защо,не са публикували историческата истина?Никой ли,не знае защо?Амнезията всеобща ли,е?
  Какво,се е променило при тези,които съставят,пишат,редактират,издават учебниците?Те не са ли, същите,които са го правели преди?Или по-голямата им част?

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 618 Разстроено

  Скоро гледах приятен филм за замъците на Великобритания. Англия, Шотландия, Уелс. Как се поддържат и колко туристи ги посещават. Наполеон е превзел цяла европа и нищо не е съборил и унищожил, даже е построил, наказал войниците, които замервали "Тайната вечеря" с кални топчета, изровил от пясъците на Египет сфинкса. Ние дори на завоеватели не сме случили, за соца да не говорим. И сега се чудим защо нищо не можем да направим и нищо нямаме. Ей за това, възпитани сме "долна семка."

 18. 18 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#17:"man_un"]Скоро гледах приятен филм за замъците на Великобритания. Англия, Шотландия, Уелс. Как се поддържат и колко туристи ги посещават. [/quote]

  Британия е остров, отделен от континента и труден за нашествие.
  България е на кръстопътя на народите и на завоевателите. Ние нашите замъци на Царевец, в Плиска и Преслав от земята ги изкопаваме и пак ги посещават туристи.
  А дали англичаните чак пък толкова ревностно успяват да си съхранят историята говори фактът, че си бяха загубили гроба на един от най-известните си крале Ричард III, Гърбавия Ричард, увековечен и в едноименната пиеса на Шекспир, та го откриха миналата година.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1754449
  При това сами са си разрушили църквата, в която е погребан, не са ходили там иноверни завоеватели да им я събарят или да ѝ пристроят минаре и да я превърнат в джамия.

 19. 19 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#9:"simval"] Трябва ние да си отидем и да се надяваме, че младите са по-стойностни.[/quote]

  Ха-ха-ха, чак такава саможертвеност не бях срещал. Много моля мен не ме включвайте в "ние", които трябвало да си отидат. Не съм се разбързал.

 20. 20 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Това за името на соц-паметника... Моля, припомнете ми как беше точното му, метафорично, название - петокрил шестох*й*ик, или шестокрил пето**й**к, или други бяха цифрите и нямаше крила?

 21. 21 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#12] от "charlesdegaulle":

  Зная имената на прародителите си с пет поколения назад и то от предания. За съжаление не може да се открие мното нещо в църковните архиви, защото до Освобождението не са поддържани и има малко данни - главно от 50-те - 60.те години на 19.ти век. Общински архиви има след Освобождението и през известен период те се предават в съответните областни архиви. На времето съм чела в общината в една грамадна книга, в която намерих данни за мястото, където е загинал прадядо ми, както и за хората, които са загинали заедно с него по време на Балканската и на Междусъюзническата война.
  Но за съжаление не можем да се похвалим с такива архиви, каквито има в една Англия, където могат да проследят ражданията и кончините на своите предци с няколко столетия назад.

 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#21] от "ikar_01":

  БПЦ има всички архиви за раждане, кръщение и смърт на българите. Особено са стриктни за кръщението. В документите им има имената на бащата, майката, кръстника, датата на раждане и християнското име. Верно, много от общинските архиви преди освобождението са на турски, ама поискай помощ от сънародник турчин, ще ти помогнат с удоволствие. Опиши всичко което намериш, за поколението ти ще е безценно...

 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#22] от "charlesdegaulle":

  Къде е този архив - един централен в София или е според епархията? Можеш ли да кажеш каква е процедурата?

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#23] от "Yard":

  Църковните документи по-стари от 20 години са в централния архив. Мисля, че все още е безплатна услугата приснимане на документ. Ако не е, надали е толкова скъпа. И още, мормонската черква ги приснима всичките, попитай ги как можеш да получиш достъп до тях. Те са доста услужливи. Имаха намерение да ги дигитализират, не знам докъде са стигнали.

 25. 25 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "charlesdegaulle":

  Благодаря за информацията като се прибера ще отделя достатъчно време за да разбера откъде идват корените на фамилията ми.

 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#24] от "charlesdegaulle":

  Благодаря. Аз имам сравнително добра информация от бабите и дядовците ми, но няма да е лошо да си пробвам късмета и да се разровя за допълнителни неща.

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#25] от "ahorra":

  Благодаря също. Ние сме доста омесена нация - по майчина линия дядо ми е черногорец, прабаба ми е сръбкиня, така че майка ми е само 1/4 българка... По бащина линия, май ще излезе че произхождам от един поп грузинец! Това вообще не ми пречи да се чувствам 100% българин. Но дечурлигата трябва да знаят какви са. Не забравяйте да опишете и болестите, поне от какво са умрели предците ни. Важно е за поколенията. Жена ми пък произхожда от Вълкан Войвода от Странджа. Още не е определила какъв войвода е бил, турците го водят като криминален, нашенците като поборник (нещо като Вилхелм Тел). А че е съсипвал хазната, безспорно е...

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  АВТОРЪТ, задава въпроси, на които нацията знае отговора много отдавна.
  И то точният отговор, който е:

  БЪЛГАРИЯ бе управлявана от изключителни простаци, достигнали до съвършенство на мозъчното си уродство цял половин век, което прави налични и зрели 10 поколения, онаследили този црамен и безподобно отклонен от нормалното светоглед на отговорни за съдбата на отечеството си хора, които извършват тази нелепа социална днешна "промяна"
  Сравнима с изкълчена и ограбена съдба на народ изправен пред най-голямото си кризисно и социално бедствие в новата и най-новата си история, каквото бе лицемерието на един анормален и античовешки обществен религиозен опит за управление на общественото му развитие, какъвто бе комунизма и неговите пост и нео версии.

 29. 29 Профил на Козина по чофката
  *****
  Весело

  [quote#3:"lowec"]Забележителна биография на автора но едно нещо ме тормози,как по времето на Тошо пътува из целия свят без да бъде вербуван от службите,и наши и чужди,просто невероятно. [/quote]
  Мислиш ли, че не е бил вербуван?
  Да не си му била резидент, ... та си толкова уверена?

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  До коментар [#15] от "gogaroga":

  Ченгенце, намери компроматче, а? Сега ще спиш спокойно.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  НИКОЯ ДЪРЖАВА В ЦЕЛИЯ СВЯТ не си позволява този душевен мазохизъм, завършващ със системни бояджийски цветни еякулации, които да подържат духовното му равновесие.
  На такъв вид срамни колебливи действия е способна само нация подобна на българската, позволила да бъде съставена от хора с изтрито нарочно минало, пресъздадено насила от безподобните и мозъчни девианти станали пословичен пример за невероятно поведение без всякакво достойнство.
  Свързани със един анормален обществен строй, позволил си да бърка надълбоко в националното ни самосъзнание използвал тези неправомерни действия за да утвърди античовешката си сърцевина и егоцентрична религиозна същност.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  БЕЗКРАЙНИТЕ безподобия на уродливото комуно подсъзнание, кара мнозина да се чустват щастливи и полезни, ако не за обществото, то единствено и само за себе си.
  Втова се състои и целта на душевните им иумствени маструбативни навици ковани под ръководството на мъдрата ПАРТИЯ СЪЗДАДЕНА И ОБРАЗУВАНА НА БАЗАТА ОТ И НА СЪВЕТСКО РУСКИ ИДОЛОПОКЛОНИЦИ И СЛЕДОВНИЦИ ПСИХОФИЗИОЛОГИЧНИ ДЕВИЯНТИ наричана накратко с инициали БКП.

 33. 33 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#22] от "charlesdegaulle":

  Турция не могат да ми помогнат, защото текстовете ще са написани на османски, което за сегашните турци е като китайски. Аз съм тюрколог и съм изучавала османски и знам колко трудно се разчита ръкописен текст, а от онова време повечето са такива.
  А относно историята на рода ни, баща ми навремето направи доста, както и събра много материали и ги описа. Ще трябва да организирам пътуване до В. Търново, за да посетя военния и църковния архив, за да потърся дали има допълнителни сведения. Военния архив ми е необходим за загиналия в Междусъюзническата война мой прадядо, за който споменах по-горе.

 34. 34 Профил на Козина по чофката
  *****
  Любопитно

  [quote#18:"gogaroga"]си бяха загубили гроба на един от най-известните си крале Ричард III, Гърбавия Ричард, [/quote]
  Един достоен човек, незаслужено "натоварен" с отрицателен заряд от следващите поколения!
  Както крал Джон превърнат от плебса в един от най-мразените крале!

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Паметниците на националния ни срам е дълъг и докато небъдат ликвидирани, както ТЕ (комуноуродите) ликвидираха всички несвързани религиозно с политическата им обществена платформа България няма да тръгне в нормалното русло на развитие.

  #1 в списъка е т. нар МОЧА представляващ възхвала и благодарност на бандасъветски блюдолизци поставени начло на България със силата на съветското оръжие.

  #2 в списъка е монументалният национален анормалитет подържан в пространството пред НДК вече 26-та година време.

 36. 36 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Корекция към пост № 33: Да се чете не "Турция", а "турци".

 37. 37 Профил на Козина по чофката
  *****
  Любопитно

  [quote#33:"ikar_01"]Ще трябва да организирам пътуване до В. Търново[/quote]
  С теб да не се окажем братовчеди?!

  Аз моя род го знам от около 1715 - 1720 г - на времето дядо ми и един негов братовчед са си играли да търсят данни и да правят родословно дърво!
  Жалко, че не са били специалисти и родословното дърво е направено не според правилата... и прилича по-скоро на преплетен корен.
  На няколко пъти сядам с намерение да го пречертая според каноните на генеалогията, със съответните знаци за мъже, жени... въобще както си му е реда, ама това са 300 години... все не мога да сколасам!

 38. 38 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#33] от "ikar_01":

  Не съм турколог, ама си мисля, че (сравнявам) е като за нас църковнославянския. А и не се изисква да превеждат стихове, а обикновено родословие. Доколкото знам, сред тях има доста дето разчитат добре езика.

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#30:"Blood Red Skies"]Ченгенце, намери компроматче, а?[/quote]

  Намерих, я. Ще ми платиш ли?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#31] от "convince":

  Опасявам се, че просто нямаш познания за историята и прочита ѝ в други държави.

 42. 42 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#34:"Козина по чофката"]Един достоен човек, незаслужено "натоварен" с отрицателен заряд от следващите поколения! [/quote]

  Историята се пише от победителите. Кво ги прайш?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#28] от "convince":

  Съвършенство на мозъчно уродство. Музика направо! !!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Време е да се възстановят плочите

 48. 48 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#22:"charlesdegaulle"]Верно, много от общинските архиви преди освобождението са на турски, ама поискай помощ от сънародник турчин, ще ти помогнат с удоволствие. [/quote]
  [quote#33:"ikar_01"]Турците не могат да ми помогнат, защото текстовете ще са написани на османски[/quote]

  Така е, съвременните турци не могат да разчитат документи от времето на Османската империя, защото са писани на арабица, а латиницата, която те могат да четат, е въведена от Ататюрк, Отделно, както посочва Икар, езикът е много различен. Писани са на османски турски, а той съдържа много арабски и персийски думи, даже граматични форми, които не се употребяват в говоримия турски. Промяната на книжовния език, отдалечаването му от арабски и персийски и приближаването му до турския пак е последица от езиковите реформи на Ататюрк.

 49. 49 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#46] от "Козина по чофката":

  Благодаря за подкрепата. Вече си мислех, че ще си отида неотмъстен.

 50. 50 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "Каишков - Гласът на Америка":

  През 1979-81 г. Шурбанов е лектор по българска литература и култура в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

  Birds of a feather flock together.
 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":

  Грешка. Това се предава по полов път, мисля че някой от БСП го каза ... Хората се променят, но по-рядко към добро.

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Беше добре авторът в две изречения да каже какво иска, вместо 10 абзаца пустословия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#37] от "Козина по чофката":
  Не зная. Прабаба ми е потомка от сестра на хаджи Минчо. Родът на баща ми е от Самоводене, но след Освобождението купуват земи в Русенско и се преместват там. За неговия род казвам, че ги знам, както сме пресмятали с татко, че първият известен на нас прадядо е роден около края на 18-ти - началото на 19-ти век.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#38] от "charlesdegaulle":

  В османските документи се пише на ръка и основно се използват около 10 вида шрифта, които носят много и различни особености. Професор Бистра Цветкова на времето казваше, че за да се научи един турколог да разчита турските документи са му необходими 10 години. Много малко са хората, които могат да ги разчитат. Черковнославянския е малко по-разбираем, въпреки че и той не е лесен, поради различните съкращения и диакритични знаци, които се поставят над буквите, но за повечето думи /когато ги разчетеш/ поне няма нужда да се ровиш, за да ги намериш в арабски или в персийски речник.

 56. 56 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "....Чувал съм, че в стари времена лукавите византийци унищожавали българските летописи, за да могат по-лесно да ни асимилират....."

  Безумно твърдение, което би било тъпо дори и за селски даскал по трудово. Не само, че няма сведения нищо подобно, ами и 90% от информацията, която имаме за Средновековните ни царства, дължим именно на "византийски" източници. Вероятно, чул-недочул , професорето е имал предвид систематичното унищожаване на наши хроники от гръцки монаси в епохата на Възраждането, но това е като да объркаш Кристофър Марлоу с Кристофър Милн. А относно биографията, личността и моралът на Шурбанов и другите фурнаджийски лопати, на които "Дневник" мре да е трибуна, въобще не ми се говори.

 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#47] от "shileto":

  ПЛОЧИТЕ СА ЗАПАЗЕНИ във военоисторическия музей са.

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#52] от "др. Иванов":

  Ти не се ли виждаш, какво правиш вече няколко години във форума на "Дневник" или си мислиш други работи, несъвместими с реалното.
  Та Шурбанов ли...?

 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#55] от "ikar_01":

  Не съм спецалист, признавам, че материята ми е непозната. Предполагах, че все някой от турците трябва да може да разчете архивите... Поне има специалисти, както казваш, така, че за превод на някоя и друга страница (редове от нея) все ще се съгласят. Извинявай отново, че се набърквам в материя дето не познавам.

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Преди да съборят мемориала с плочите, от кумова срама поставиха камък, че ще направят паметбик на всички загинали.
  После военните си направиха незнайният воин с лъва и се отприщиха лъжите и фалша на популизма с бивш главен режисьор вече убитата от КГБ Люси Живкова и "последователи".
  Моралните извращения и лъжи намериха своята компилация в това монументално уродство, което стърчи полуразрушено вече 26 година в центъра на София.
  Това е позор, заедно с лъжите и благодарностите на кликата марионетки дошла на половин вековна анормална власт с помоща на размахания шпагин пробутал напред блюдолизците на античовешката политика на СССР.

 61. 61 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#57] от "convince":
  Мястото им е при НДК

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  "... едва ли византийците са ни виновни?"
  Напълно съгласна с автора.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  Дайте да дадете...

  Хубав текст, ако и тъжен.
  С подробности. Без ирония.

  Но... пак многострадалният народ виновен.
  Уж "ние", но не: Вие.

  Не се сочи с пръст болшевишким (или нацистким) образом
  "българина" (или "евреина" или " турчина" или "германеца" или руснака"...) но българският народ е лош,
  а византийците - хубави.

  Англичаните и те хубави. Добре, но чак толкова

  "Живковизмът" бил лош не толкова за друго колкото,
  че строил на Бузлуджа... по случай 1300 години България.
  Затова.

  Българи строили там... високо...
  в лют мраз зиме, и жега през лятото.

  През години на в Антиправославен Тоталитарен Интернационален Концлагер "СССР",
  охраняван от Московски Червени армии на Московски "Варшавски договор".

  Под "вечния" Интернационален Тоталитаризъм на СССР...
  усилия за автентично българско Национално възраждане.

  Къде бяхте тогава и после, професоре?
  В кои области бяха професионалните Ви и творчески интереси?
  Тогава, до вчера... и утрешни?

  Английска история и литература?

  По принцип нищо лошо, но нали "дебело подчертавате" вярно нещо: налице е английско историческо и пр. свръхпредлагане.

  През Студената война и "Beatles" обърнаха внимание на този още тогава наболял проблем...
  преди да емигрират в Америка - свободна от великобритански монархически окови, снобизъм и милитаристична патриотарщина

  В албума посветен на клуб "Пеперливият Сержант",
  A Day in the Life:

  I saw a film today, oh boy.
  The English army had just won the war.

  "
  ...
  Това е. Нека само за миг се върнем накрая пак към Англия.

  Сетих се да добавя, че през Първата световна война на всеки британски войник била зачислена от правителството по една тетрадка-дневник, в която всяка вечер трябвало да опише преживяното. Тези десетки хиляди войнишки дневници били събрани и след войната ги комплектували в специален архив, който е на разположение на историците-изследователи, а в момента дори се дигитализира.

  Сега ще се съгласите ли с мен, че едва ли византийците са ни виновни?

  Проф. Александър Шурбанов (1941) е завършил английска филология в СУ, където преподава от 1972 г. Бил е лектор в Лондонския университет, в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, в университета в Олбани, щата Ню Йорк, и в много други университети. Крупен изследовател на английската литература.

  Автор е на книгите: Ренесансовият хуманизъм и лириката на Шекспир (София, 1980), Между патоса и иронията: Кристофър Марлоу и зараждането на ренесансовата драма (София, 1992), Преводна рецепция на европейската литература в България: Английска литература (съсъставител и автор) (София, 2000), Painting Shakespeare Red: An East-European Appropriation (в съавторство) (Ню Йорк & Лондон, 2001), Поетика на Английския ренесанс (София, 2002). Александър Шурбанов е автор на осем стихосбирки и на четири тома с художествена проза. Той е един от най-крупните български преводачи. Сред най-важните му преводи са четирите велики трагедии на Шекспир, Кентърбърийски разкази на Чосър, Изгубеният рай на Милтън, Гертруда и Клавдий на Ъпдайк. В негова чест и по случай седемдесетата му годишнина бе издаден сборникът Reading, Translation, Rewriting. Essays in Honour of Alexander Shurbanov (София, 2013).

 64. 64 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#53:"ikar_01"] Прабаба ми е потомка от сестра на хаджи Минчо. [/quote]

  Oня, дето турчин ортак не сака, и по този повод са му извадили песен?

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  За "Византия" мисля че истината е "по средата".

  Вражди и войни - били са реални.

  Война на Византия и Святослав Киевски срещу България...византийски разгром на Самуилова България... 100 годишно византийско "присъствие" в България - не са ли били реални??

  Борбите за Независимост на Българската култура, език, църква и държавност от византийска гръкоманщина, са били реални.

  Затова Православната писменост на Кирил и Методий е възприета най-естествено и пълно, и развивана,
  в и чрез Българската държава и църква от цар Борис насетне.

  Гръкоманска Византия е имала "нулев интерес" от книжовно царство България - със суверен народ, държава и църква
  (автокефална, независима православна).

  Със сигурност във Византия е имало архиви с ценна информация
  за историята на България, но някои са унищожени, а други неизследвани или даже прикривани.

  Апропо, "Византия" е гръкомански вариант на оригиналната
  Ромейска империя на Константин Велики, която в първите векове
  на съществуване официално била, естествено, Латиноезична
  (до 8-ми век ; крактовременно - и по-късно).

  The Timetables of History, by Bernard Grun

  До коментар [#56] от "damage_case":

  "....Чувал съм, че в стари времена лукавите византийци унищожавали българските летописи, за да могат по-лесно да ни асимилират....."

  Безумно твърдение, което би било тъпо дори и за селски даскал по трудово. Не само, че няма сведения нищо подобно, ами и 90% от информацията, която имаме за Средновековните ни царства, дължим именно на "византийски" източници. Вероятно, чул-недочул , професорето е имал предвид систематичното унищожаване на наши хроники от гръцки монаси в епохата на Възраждането, но това е като да объркаш Кристофър Марлоу с Кристофър Милн. А относно биографията, личността и моралът на Шурбанов и другите фурнаджийски лопати, на които "Дневник" мре да е трибуна, въобще не ми се говори.

 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#63] от "dnevnikar":

  НАЦИЯТА ни ненамери начин да се самоорганизира в битката а една престъпна ретроградност, доказала очевидният си крах периодично системно и без извинение.

  УНГАРИЯ 1956
  ЧЕХОСЛОВАКИЯ 1968
  ПОЛША 1986
  България никога

 67. 67 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Паметните плочи на 1-ви и 6-ти полк следва да се възстановят незабавно, най-добре на мястото на взривената нелепост на червените въшливи терористи от МОЧА, който незнайно що все още се извисява в стоницата на една европейска държава.

  В статията се споменава и поредицата на БНТ, сглобена уж по мотиви на Йовков. По-голямо недоразумение на историческа тематика скоро родните пишман кинаджии не ни бяха поднасяли....Дет са вика, ай сиктир бе драги зрители...Сиропиран политкоректен блъвоч, съвсем в духа на жалките ни настоящи майцепродавци....някакъв либераст-толерастки турлюгювеч особено в сцените с културния френски войник, гостуващ в бългаска къща и завързал за нула време неразривно приятелство с добродушния си домакин, хукнал в последствие да го спасява от български плен, все едно му е по-свиден от първороден син....ай, нема нужда, просълзих се от умиление.....Истината драги зрители е, че френските войници отатък фронта сериозно са тероризирали местните български села, конфискувайки добитък, зърно, фуражи и какво ли не, убивани са българските първенци, обвинявани, че шпионират в полза на родната армия - жестоко време, война и то не каква. Вместо това ни се представя шербетът с някакво несъстояло се човеколюбиво приятелство....НОО, това не е всичко - в последната серия, сценаристите, за да ни покажат как трябва да ни е кофти и да си поплачем, пострадаме, как искайки по свой нелеп начин да ни обяснят, че войната е нещо кофти какво са ни представилии - изневиделица към беломорския бряг се появяват ято платняни двуплощници, една рота наши войници почват да бягат насам-натам като мухи без глави засипвани и разстрелвани напълно безпомощни с картечен огън и бомби от пикиращите фърчоплани....ООО, потрес, направо проплаках, толкова ли нямаше кой да обясни на явно олигофренизираните сценаристи, че такова нещо в този исторически момент е абсурно, тогава самолетите се използват за разузнаване и водят въздушни дуели по между си, ама това с измишльотините в ролята на пикиращи бомбардировачи си идва бая в повече....Самолетите по това време си кръжат на почтенно разстояние от позициите на пехотата, особено като се е поокопала, щото дори единичен изстрел лесно би ги пратил на земята....ама на кой да ги обеснява човек тия работи, има тука едни пари за усвояване, давай филм ша праим.....отврат общо взето...

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#65] от "dnevnikar":

  КОМУНО МОЗЪЧНО НЕДОНОСЕНИТЕ, невиждаха гредата в окото си, а търсеха корени от преди 700 години.

  Това е налуден популизъм на психично неравновесие, благодарение на което днес има: "АТАКА" и "ПФ"

 69. 69 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#54] от "glupotevina":

  Скромното ми становище е, че за българите в Гърция трябва да бъде издействан статут на малцинство, а да се обединим трябва с Македония.

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  повтаряй упорито... докато си поверваш

  Не си убедителен, "convince".

  Never say never, ами...
  намери някоя книга за Горяните в България
  след 1944, преди 1956.

  Това за през миналите 1330 и нещо години.

  Бъдещето...

  България е в ЕС,
  а "изолаторитe" се разпаднаха (СССР... Югославия... Австроунгария... Османската... Византия).

  С БОГА... и човешката цивилизация.

  До коментар [#66] от "convince":
  До коментар [#63] от "dnevnikar":

  НАЦИЯТА ни ненамери начин да се самоорганизира в битката а една престъпна ретроградност,
  доказала очевидният си крах периодично системно
  и без извинение.

  УНГАРИЯ 1956
  ЧЕХОСЛОВАКИЯ 1968
  ПОЛША 1986
  България никога

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Лъжи, лъжи... докато си поверваш.

  Предложи на някоя друга нация да отпише историята си.

  Сякаш не знаеш, че "Атака" и повечето партизански движения
  са захравани с ленинистки рубли. Рублата е международно санкционирана и курсът й пада, но нема место за успокоение.

  Развей знамето "ЛУСТРАЦИЯ!" и ще вдъхнеш доверие
  към себе си и НАДЕЖДА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И НАЦИЯ.

  В противен случай, оставаш съмнителен трол
  раздиран от съмнения

  До коментар [#68] от "convince":
  До коментар [#65] от "dnevnikar":

  КОМУНО МОЗЪЧНО НЕДОНОСЕНИТЕ, невиждаха гредата в окото си, а търсеха корени от преди 700 години.

  Това е налуден популизъм на психично неравновесие, благодарение на което днес има: "АТАКА" и "ПФ"

 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  МОЧА трябва да се махне. Символ на преклонение сатрапски режим и държава.

  chavo64
 73. 73 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#56:"damage_case"]А относно биографията, личността и моралът на Шурбанов и другите фурнаджийски лопати, на които "Дневник" мре да е трибуна, въобще не ми се говори. [/quote]
  Леле! Кви ги говориш бе, човек? Това въобще, ама въобще не е истина!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не умее да именува? по-скоро, не умее да опази своето нашенецът! Не умее да опази миналото си, настоящето си и бъдещето си! А, вече и не желае! Не вижда смисъл! Огромна грешка!

  goblenka
 75. 75 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Защото тази грамада, Професор Шурбанов, е СИМВОЛ на най-реалния социализъм, на който и самият Вие бяхте свидетел. [/quote]
  Бих добавила към отговор на тези въпроси и това: Защото тези, които създадоха грамадата, продължават да управляват живота ни.
  Но пък е положителен знак, че човек като Александър Шурбанов повдига тези въпроси, макар и плахо. Уви, плахостта си има обяснение и то не е лицеприятно.

 76. 76 Профил на dimiter_98
  dimiter_98
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да имаш нещо в човешкия свят, трябва да го наименуваш.""
  Това е проклятието на българите - всичко започва от този, който последно е взел властта. Той наименува всичко по свой маниер и затрива предишните, за да не му оспорват първенството. Явно и авторът е на това пагубно за нацията ни мнение!

 77. 77 Профил на dimiter_98
  dimiter_98
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И още нещо - ще продължаваме така, докато управници и"учени" хора се възприемат за "последна инстанция" - т.е. става това, което казват те, защото останалите са почти безмозъчни. Докато не разберат, че ако всички по-важни решения не започнат да се вземат с референдум, нещата ще продължават да пропадат и скоро няма да има българска държава. Не може в името на няколко мошеника и далавераджии за задлъжняваш цял народ - хората са наясно и затова децата ни масово вече не остават да живеят тук, защото и те ще бъдат окрадени както предишните поколения. Скоро циганските гласове няма да имат стойност, защото бюджетът може да се пълни със заеми само до известно време - след това ще трябва някой да изработи парите, които се дължат, а с неграмотно и мързеливо население това няма как да стане...

 78. 78 Профил на fidelio
  fidelio
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Имах честта да бъда сред хилядите студенти, които са се докоснали до професор Шурбанов в незабравимите му лекции по Английска Ренесансова литература и Превод на поезия. За мен той е една от най-вдъхновяващите, ерудирани и същевременно спокойни, мъдри и скромни личности в България. Всъщност още преди да го познавам, ми е дал толкова много! Пораснах с Джон Милтън и Чосър, които звучат на български заради него. Всяка негова дума бе важна и прекрасна за мен! Преди време слушах интервю по радиото, в което отново разнищваха въпроса за досието му. Тогава той тъжно и спокойно просто каза, че не пожелава на никой млад човек да се изправя пред подобни избори. Може би е правил грешки и е взимал погрешни избори, но кой от нас не е! Колко от нас са били в неговата позиция! Толкова е лесно анонимно да се нахвърлиш върху някой, докато удобно си лежиш у вас. Зная само, че проф. Шурбанов е дал много, много, много на Софийския университет, на преводната литература, на литературната критика и на студентите си! Сигурна съм, че никога не е навредил на друг човек, каквито и разхвърляни факти да се измъкват от биографията му! Статията е прекрасна и за пореден път ме накара да се замисля! Ако най-случайно проф. Шурбанов прочете това, го моля да не се натъжава! Неговите студенти го помнят, обичат и уважават безкрайно! Той ги е научил да съдят за нещата и хората малко по-дълбоко, по-спокойно, по-мъдро и да оглеждат истината от всичките й страни!

 79. 79 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  "Народ, който не умее да наименува своето, остава нищ и безпомощен пред ветровете на бъдещето."
  Г-н Шурбанов, как да именуваме своето като вече 70 години се управляваме от хора, за които Русия е по-важна от България? За които партията и разните там нейни производни са по-важни от Родината, защото тя им дава възможността да се обогатяват и чрез московските си господари да затриват икономиката, културата, нацията ни?
  Осмиваме последиците, а не българският поцелуйко, който като събирателен образ владее и управлява България и до голяма степен българското мислене вече 70 години. Я да видим сега кои са на власт след преврата на 10-ти ноември. И кой "разлага" България. Ами същите другари от преди 10-ти ноември. Българските управници (комунистите и производните им) никога не скъсаха тотално с традиционната си служба и коленопреклоничество пред азиатците на север. Дори и влизането в ЕС не промени особено тази привързаност към Кремъл. Енергийна обвързаност, насърчаване на туристическото и заселническо нашествие на руснаците, непрекъснатите опити да се копира путинската вътрешна политика - милиционерщина, цензура, беззаконие и насърчаване на олигарсите. Все метастази на тежко заболяване - комунистическа русофилия, в по-съвременен вариант путинофилия. Рубладжийството е живо и процъфтява в България. И нищо на този свят не е случайно - всички източноевропейски страни дръпнаха далече напред, а ние се влачим на опашката и само дето не сме изпратили официална молба за присъединяване към азиатската сатрапия на Путин.
  Ами с такива путинофили на власт е чудно как България още я има на картата. Така че въобще да не се чудим, ами да посочим корените на злото и собственоръчно да ги изтръгнем. Ето за това трябва да се пише и това трябва да се прави.

 80. 80 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Благодаря за прекрасния текст проф. Шурбанов!
  Бих искал да добавя, че в Лондон, в парка до кулата има паметник. Паметник на всички рибари и моряци от търговския флот, загинали в изпълнение на дълга си през Първата световна война....
  А за чудото пред НДК не ми се говори, прекрасно сте го описали...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 81. 81 Профил на Nikolay Nikolov M
  Nikolay Nikolov M
  Рейтинг: 8 Гневно

  нека ги възстановят, но на гробищата - където им е мястото, а не до детския кът в центъра на един модерен парк

 82. 82 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Вярно, не се грижим достатъЧно за паметниците на нашата история и култура. Толкова по-трудно ми е да се съглася с тезата за хубави/правилни паметници и лоши паметници. По принцип всеки е илюстрация на историята, на даден етап и толкова. Мога да се съглася само с това НЯКОИ от тях да отидат в музея....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 83. 83 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Народ, който не умее да наименува своето, остава нищ и безпомощен пред ветровете на бъдещето."
  Професора Александър Шурбанов, лектор в толкова много университети би трябвало да може да намери причините за това явление:
  - Правилно цитира че гърците правели престъпления по отношение на българските книжовни паметници.
  - Но не може да назове още една престъпна организация - Българската църква която е направила къде-къде повече за да унищожи прабългарските писмени паметници, прабългарските руни, прабългарския календар, прабългарското летоброене, включително и Мадарския конник и другите паметници в Мадара и на други места из страната.
  - Но не може да назове, а задава въпроси относно друга престъпна структура БКП/БСП която направи всичко възможно да принизи всички наши национални достойнства и исторически факти в интерес на КПСС и СССР.
  - Но не може да назове още един институт за национално Предателство - БАН. Организацията която още не е отговорила на въпроса: какво изобразява Мадарския конник? Която би трябвало да препоръча за включване в учебните програми поне един смислен материал по въпросите: прабългарските писмени паметници, прабългарските руни, прабългарския календар, прабългарското летоброене, Мадарския конник и другите паметници в Мадара.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#78:"fidelio"] Толкова е лесно анонимно да се нахвърлиш върху някой, докато удобно си лежиш у вас.[/quote]

  Анонимно, неведомо и от близки, приятели и колеги, е действал десетилетия наред г-н Шурбанов . Нито ми е лесно, нито ми е удобно. Прощавайте, но и аз съм чел преводи, критическа литература и някой и друг стих от Александър Шурбанов. И го зачитам като специалист. Изключително съм огорчен (мека дума, ама да ви щадя) от слиянието на култура и агентура в неговото битие. Него го разбирате, мен и колегите ми разбирате ли ни какво ни беше да открием, че голяма част от университетските ни преподаватели (успокойте се, в друг университет съм учил), при това тези, на които съм имал най-голямо доверие, също са били агенти? А аз им вярвах! Или ние не сме хора, които заслужават достойно отношение, и всеки може да ни мами, както пожелае, без това да е осъдително, защото всъщност бил мъдър и скромен. Не прехвърляйте, ако обичате, отговорността от болната глава на здравата.

 85. 85 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#78:"fidelio"]Сигурна съм, че никога не е навредил на друг човек, каквито и разхвърляни факти да се измъкват от биографията му![/quote]

  Аз не съм.

 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#80:"serafin"]Бих искал да добавя, че в Лондон, в парка до кулата има паметник. Паметник на всички рибари и моряци от търговския флот, загинали в изпълнение на дълга си през Първата световна война....[/quote]

  Ако не говорим точно за рибарите, а въобще за англичаните, те какъв дълг са изпълнявали на Балканите през Първата световна война? Англичанинът дете ли има тук, коте ли или дирек е побил?
  Понякога направо се удивлявам от каква вяра и намяра са някои коментатори тук.

 87. 87 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 902 Неутрално

  С колко леко сърце оставяме миналото си да изтича като пясък между пръстите ни!

  За съжаление тук авторът има право. Спомням си, че пред плувния басейн в Стара Загора, в двора на ветеринарния институт дълго време се ,,търкаляха" различни каменни останки от римско време. Когато се започна така наречения преход изчезнаха. В Полша при строежите на автомагистралите най-напред минават археолози и изследват подробно терена. Ако нещо намерят- прави се всичко възможно да се запази. А там нямат такива останки както при нас. А при строежите на нашите автомагистрали археолозите са приемани като досадна подробност. А за центъра на София как съсипаха историческите останки - дори не ми се говори.

 88. 88 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#66] от "convince":

  Съпротивата на българите е преди всички тези бунтове.
  Тази съпротива е показана в прекрасния пълнометражен двусериен документален филм на Атанас Киряков - "Горяни".

  Трима от оживелите участници в това селско движение бяха на премиерата на филма в Дома на киното. Хора невероятно скромни, достойни, твърди в убежденията си.
  Филмът може да бъде намерен в You Tube! Качили са го анонимни доброволци, на които трябва да благодарим.
  Направете усилие, за да го откриете и да го гледате и да се почувствате горди, че сте българи.

  The best way out is always through Robert Frost
 89. 89 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Странно - всички бивши доносници на ДС след 1990 година са много активни в политическия живот на държавата ни. Оня ден даваха един адвокат, Георги Марков, собственик на прословутата фраза "Избори до дупка". А всъщност..си е обикновен лицемер, който е предавал хората зад гърба им. Не уважавам подобни хора. даже и да пишат верни неща.

 90. 90 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#89:"Сиянието на Мрака"]Странно - всички бивши доносници на ДС след 1990 година са много активни в политическия живот на държавата ни.[/quote]

  И преди са били много активни но в писане на доноси а сега с целенасоченото говорене в определена посока продължават да промиват мозъка и на младите поколения за да се отблагодарят на кукловодите им но така е като само при нас няма ЛУСТРАЦИЯ която даже и в Украйна я направиха да не говорим за другите страни.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 91. 91 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#89] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#89:"Сиянието на Мрака"]един адвокат, Георги Марков, собственик на прословутата фраза "Избори до дупка"[/quote]
  Той е много известен. Беше депутат от СДС във Великото народно събрание. Свърши толкова полезна работа за БКП (БСП). Говореше тъпотии, които се тиражираха главно във в."Дума".
  Затова беше награден за член на Конституционния съд от квотата на Желю Желев (ако се не лъжа!)

  The best way out is always through Robert Frost
 92. 92 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "lowec":

  Много просто. В кредата на 70-години Ал.Шурбанов беше член на партийното бюро на факултет "Запасни филологии" в СУ. Не знам дали е бил вербуван, но знам, че беше активен член на БКП.

 93. 93 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 500 Неутрално

  от кога Турция има притенции и за островите на Йонското море?
  (информирам автора че се намира между Гърция и Италия)
  колко елементарни глупости само.... стом "Гърците дадоха имена на слалищи острови или на каквото друго, са го направили тяхно" , че даден народ живее на тази облащ последните 5000 години , нека да го преминем...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 94. 94 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Допълнение към постинг № 91.
  Името на Георги Марков излезе в списъците на агентите на ДС.
  Това обяснява както поведението му, така и кариерата му.

  The best way out is always through Robert Frost
 95. 95 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#13] от "gogaroga":
  До коментар [#15] от "gogaroga":
  До коментар [#52] от "др. Иванов":
  До коментар [#92] от "BoKa":

  Заради хора Вас сме затънали в блато от невежество, самосъжаление и безнадежност. Трябва да охулите всяко превъзходство, да убиете всяка надежда за нормалност и развитие. Най-тъжното е, че професорът би Ви простил. Неунищожими сте.

  "Winter is Coming"
 96. 96 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#78] от "fidelio":

  Благодаря Ви, че съществувате и не мълчите!

  "Winter is Coming"
 97. 97 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#95] от "Arya Stark":

  Не сте прав(а).
  За какво се пишат романи, стихове, есета?! Нали това се прави за да бъде докосната душата на всеки един от нас, за да станем повече човеци. За да бъдем по-човечни и по-доверчиви в отношенията си един към друг.
  А какво става, когато това се практикува от хора, които са подписали декларация да служат тайно на една организация, която иска от тях да ни следят и да докладват за съкровенните ни мисли, доверчиво споделени с един агент. Как такива хора ще ни очовечват?! След подписването на подобна декларация те, които са приели задължението да ни лъжат, нямат право да ни проповядват общочовешки ценности.
  Аз няма да се уморя да повтарям значението на английската дума - integrity: да бъдеш цялостен и да бъдеш почтен. Не може да си раздвоен...Това е истината!

  The best way out is always through Robert Frost
 98. 98 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#97] от "Realistka":

  Аз, за разлика от голяма част от аудиторията тук, нямам претенцията да бъда винаги права, нито поемам тежестта да съдя хората, особено тези, които са обогатили обществото с творчеството си. Не съм била репресирана от предишния режим, през 1989 г. бях дете, в семейството ми няма комунисти, нито дисиденти. Миналото ме интересува, но не съм обсебена от него. Повече ме интересува настоящето. Уилям Шекспир е неизмеримо по-важен за моя светоглед, отколкото Уилям Завоевателя. Трябвало е да изисквате лустрация, трябвало е да бъдете повече граждани преди 25 години, а не днес да се произнасяте анонимно за всеки отделен човек. Службите са привличали най-способните, никой не се интересува от некадърници. Възможно е някои да са отказвали, аз не познавам такива хора. Един преводач, поет и преподавател, който е безупречен в своята работа - това е проф. Шурбанов. Ако някой е бил жертва на друга негова дейност, нека го оповести публично, а не да обикаля като чакал, очакващ по-големите животни да утолят глада си.
  Това е моята истина.

  "Winter is Coming"
 99. 99 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#98] от "Arya Stark":

  Виждам, че се разстройвате! То не бяха думи...то не бяха емоции ...К
  акво е трябвало да направя и какво съм правила е било мой дълг и моя отговорност!
  Не съм чакала вие да ми подсказвате.
  Надявам се, че вие все така страстно ще защитавате кадърните и ще се възмущавате от некадърните.Не ви казвам какво трябва да правите и какво да не правите. Това е само и единствено ваша работа и ваш избор. Желая ви приятен следобяд!

  The best way out is always through Robert Frost
 100. 100 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#99] от "Realistka":

  Такъв е моят начин - с емоции. Винаги ще подкрепям способните, както и тези, които не могат да се защитят. Не Ви казвам как да постъпвате, Вие ме провокирахте с присъдите си.
  Това не е лично, нека денят Ви е по-добър от моя!

  "Winter is Coming"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK