Бюджет 2015: няма време или желание за реформи

Бюджет 2015: няма време или желание за реформи

© Георги КожухаровТази седмица Министерството на финансите публикува проекта си за държавен бюджет за 2015 г. Очаква се в понеделник той да бъде одобрен от Министерския съвет. В анализа си Калоян Стайков от Института за пазарна икономика коментира изненадите в проекта - три от които определя като приятни, а три - не. 


Близо месец след изтичане на законово определения срок за внасяне в парламента на законопроекта на държавния бюджет такъв най-накрая беше публикуван през изминалата седмица. Изненадите в него не липсват, като, може би, най-голямата е, че фискалната, както и държавната политика по функции остават почти непроменени, независимо от обещанията на управляващите за бързи и решителни реформи.


Изненада 1 – приятна: За първи път в периода 2008-2014 г. е предложен консолидиран бюджет с по-ниски номинални разходи в сравнение с предходната година. Разходите в бюджет 2015 г. се предвижда да бъдат 32,82 млрд. лв., а през 2014 г. прогнозата е за разходи от 32,5 млрд. лв. плюс близо 450 млн. лв. допълнителни разходи, залегнали в актуализирания бюджет за 2014 г. С други думи през следващата година най-накрая може и да станем свидетели на това, с което политиците се оправдават от 2009 г. насам – затягане на коланите. Реално в периода 2009-2013 г. консолидираните бюджетни разходи се увеличават номинално с 20% при положение, че средногодишната инфлация през 2013 г. спрямо 2008 г. е 12,2%.
Изненада 2 – приятна: В Средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. отново се завръща разбивката на бюджетните разходи по функции за предстоящата година, която липсваше в прогнозата за 2014-2016 г. и беше заменена с разбивка по "области". Обясненията към тази разбивка са твърде общи, но поне ги има. Тъй като през 2014 липсва такава разбивка, сравнения могат да се направят с отчетеното изпълнение през 2013 г. и имайки предвид, че прогнозната инфлация за 2014 г. е -1,5%, а за 2015 г. – 0,1%.


Изненада 3 – неприятна: Разходите по функции "Общи държавни служби" и "Образование" остават почти непроменени, като в сферата на образованието дори са предвидени по-малко средства. С други думи нереформираната държавна администрация получава повече средства, а нереформираното образование – по-малко.


Изненада 4 – приятна: Намаляват разходите по функции "Отбрана и сигурност", "Почивно дело, култура, религиозни дейности" и "Разходи, некласифицирани в другите функции". Най-обнадеждаващото тук са по-ниските разходи за силовите ведомства, което означава, че те най-накрая изпадат от приоритетния списък на управляващите, които ще имат възможност да пренасочат бюджетните средства към други дейности. Тук обаче трябва да се обърне внимание на две неща. Първо, докато прогнозните разходи на Министерството на отбраната намаляват значително в периода 2008-2015 г. – с над 566 млн. лв. или 37%, тези в Министерството на вътрешните работи намаляват с 6 млн. лв. или малко над 0,5%. Второ, всяка година МВР намира начин да си изпроси допълнително финансиране независимо от случващото се в страната или състоянието на бюджета. Най-фрапантният случай до момента, като че ли, беше тази година, когато при огромно неизпълнение на приходите бяха гласувани поправки в закона за МВР, с които бяха увеличени заплатите в министерството, а с актуализирания бюджет 2014 г. то получи допълнително 125,7 млн. лв., което е 12,6% увеличение на прогнозния му годишен бюджет. По-ниските разходи по функция "Отбрана и сигурност" са добра новина, но те трябва да са в резултат на по-сериозни съкращения в МВР, от колкото в МО.


Изненада 5 – неприятна: Разходите за здравеопазване през 2015 г. са с близо 9,8% по-високи в сравнение с 2013 г. Това предложение идва на фона на годишен спад в цените на здравни услуги, попадащи в Хармонизирания индекс на потребителските цени с 3,8% през 10-е месеца на 2014 г. Най-много се понижават цените на стоматологичните услуги – 22% и тези на лекарските услуги в извънболничната помощ - 12%. Най-често се говори за затруднено положение в сектора поради застаряващото население. Бърз поглед на хоспитализациите обаче отхвърля подобни твърдения, тъй като броят на хоспитализациите на пациенти под 65 г. се увеличава около четири пъти по-бързо в сравнение с броя на хората над 65 г. Това говори по-скоро за некачествени здравни услуги, отколкото за демографски проблем. В същото време населението на възраст 15-64 г. се свива, а постъпилите в болница пациенти на тази възраст се увеличават, което говори както за некачествено здравеопазване, така и за злоупотреби. На този фон изненада ли е, че се предвижда дефицитът в НЗОК да се запази за трета поредна година и отново да се покрие от държавния бюджет? Това е поредният сектор, заедно с администрацията, МВР и други, който изглежда ще остане нереформиран и за награда ще получи повече средства.


Изненада 6 – изключително неприятна: Средствата по функция "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда" се увеличават с близо 50% в сравнение с 2013 г., а тези по функция "Икономически дейности и услуги" – с близо 27%. Т.е. държавата има намерение да се намеси в още по-голяма степен в икономиката на страната – с допълнителни разходи от около 1 млрд. лв., и да се изяви като голям инвеститор – с допълнителни разходи от още около 1 млрд. лв. Всички средства се харчат без ясен ефект от тях, без грижа за ефективността им и без оценка на ефектите от тях. Така например железниците – Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и "Български държавни железници", ще получат субсидии в размер на 275 млн. лв. Към тях се прибавя и капиталов трансфер в размер на 175 млн. лв и компенсирането на безплатните и по намалени цени пътувания на определени категории пътници с железопътен транспорт от 22 млн. лв. и получаваме общо държавни средства за железниците от 472 млн. лв. За сравнение предвидените държавни средства за висшите училища са в размер на 375,5 млн. лв. А за да е пълна картината, може да се добави следното наблюдение в средносрочната прогноза: "приходите на [НКЖИ] са основно от субсидия, капиталови трансфери и несъществени приходи от продажби на неоперативни активи", т.е. това предприятие функционира по-скоро като държавно ведомство, отколкото като търговско дружество и оцелява изцяло на изкуствено дишане от държавата.   


Към горния списък от изненади може да се добави и едно недоумение относно разходите за "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", които през 2015 г. се очаква да бъдат едва с 307 млн. лв. по-високи в сравнение с 2013 г. Това се предвижда на фона на постоянно нарастващ бюджет на Министерството на труда и социалната политика, които през 2015 г. е с близо 134 млн. по-висок в сравнение с 2013 г. и предвидени допълнителни средства за индексиране на пенсиите в размер на 246,5 млн. лв. спрямо планираните или общо 380,5 млн. лв. Освен ако няма изненадващи или планирани икономии по други социални пера, едва ли тази прогноза ще бъде изпълнена и може да се очаква нов преразход като този през 2014 г., когато бяха похарчени допълнително 50 млн. лв.


Общото впечатление, което проектобюджетът за 2015 г. оставя, е, че отново липсват реформи, усилията са насочени към закърпване на дупки и се чакат по-добри години. Това може да е резултат или от липсата на воля за промяна, или от липсата на време за разписването на всички политики и обвързването им с бюджета. Няма да имаме отговор на този въпрос до края на годината. Но ако времето е било проблем, защо правителството не внесе една планирана актуализация на бюджета в средата на следващата година? Така кабинетът ще има достатъчно време, за да въведе мерки за подобряване на събираемостта и да направи реформи, така че да намали разходите с крайната цел бюджетният дефицит постепенно да намалява и да се превърне в излишък. По същия начин, по който актуализацията на бюджета за 2014 г. беше предизвестена, защо да не се планира една положителна актуализация с повече приходи, по малко разходи и по-нисък дефицит? Това определено би върнало доверието в политиците и би подобрило бизнес средата.   


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Не знам дали съм прав, но може би има причинно следствена връзка с една отпечатана вчера стенограма от заседание на МС. В нея Б.Б. открито заявява на Кунева, че е възможна смяната на министри. И излиза с предложението за стратегия за съдебна реформа. Което аз тълкувам като ново отлагане на реформата в този сектор......Струва ми се, че РБ трябва да поставят ребром въпроса - реформи или излизане от правителството?!

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  .."периода 2009-2013 г. консолидираните бюджетни разходи се увеличават номинално с 20% при положение, че средногодишната инфлация през 2013 г. спрямо 2008 г. е 12,2%." - Чакам коментари от "десни" гербери?

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  "нереформираната държавна администрация получава повече средства, а нереформираното образование – по-малко" - На училищата още при Дани Вълчето им наложиха така наречения делегиран бюджет - по малко ученици, по малко даскали. Интересно, защо този принцип не важи при бюрократите? Населението намалява, ползва се най модерна офис техника, а чиновниците.....се увеличават или в най добрия случай не намаляват!?

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Намаляване на парите за образование е необяснимо, а увеличаването за благоустройство е обяснимо- ще се захранят „нашите“

 6. 6 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ..Изненада 7- / малка изненада/ - въпреки увеличаващите се държавни разходи и намеса в икономиката както и изсипване грешни на пари в БДЖ например - синдикатите пак са недоволни и искат още.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  "По-ниските разходи по функция "Отбрана и сигурност" са добра новина, но те трябва да са в резултат на по-сериозни съкращения в МВР, от колкото в МО" - Ясно е от чии среди идва премиера....

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Кой според теб ще излезе от правителството? Кунева? Или Лукарски?

 9. 9 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ако не се започне поетапно съкращаване на администрацията поне с по 10 - 12% на година -- няма административна реформа! Ако не се назначават директорите на училищата с мандати от по 5 години (най-много) и после отново конкурс, но с оценки и от учителите - няма реформа в образованието! Ако не се накарат полицаи, военни, съдии и прокурори да си внасят данък осигуровки -- никаква реформа в социакомунистическата сфера (солидарна). Ако не се осъждат на доживотен затвор всички шофьори убили хора заради алкохол или превишена скорост - по добре да бягаме от България! Ако пък ни управляват пак бивши ДСци по-добре да дойдат турците!

 10. 10 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#5:"Трябва съдебна реформа"]Намаляване на парите за образование е необяснимо[/quote]

  ..Не знаеш много за настоящето образование..
  .. да не говорим че всеки 17 - 18 годишен който има някакви способности се образова вече на Запад..

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  "държавни средства за железниците от 472 млн. лв. За сравнение предвидените държавни средства за висшите училища са в размер на 375,5 млн. лв.....това предприятие функционира по-скоро като държавно ведомство, отколкото като търговско дружество и оцелява изцяло на изкуствено дишане от държавата" - Без коментар....

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#8] от "Трябва съдебна реформа":

  Не знам? Мисля, че бат Бойко цака реформаторите, за да се съгласят на по "мека" реформа в съдебната система?

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  " постоянно нарастващ бюджет на Министерството на труда и социалната политика, които през 2015 г. е с близо 134 млн. по-висок в сравнение с 2013 г. и предвидени допълнителни средства за индексиране на пенсиите в размер на 246,5 млн. лв. спрямо планираните или общо 380,5 млн. лв. .... може да се очаква нов преразход като този през 2014 г., когато бяха похарчени допълнително 50 млн. лв. " - Нито дума за нова философия при инвалидните пенсии, за премахването на така наречените "социални пенсии", които ги няма в целия ЕС...

 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#5:"Трябва съдебна реформа"]Намаляване на парите за образование е необяснимо, а увеличаването за благоустройство е обяснимо- ще се захранят „нашите“[/quote]
  Правилно! Да се "захранят" Ал капоне, Бъгси Сийгъл, Лучано Лъки - тия се са от Апашите, ама са си от "нашите"

 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Бе важното е руснаците да се зле... ние ще се разтапяме от кеф като гледаме техните финансови мъки... Така ще забравим нашето сиво ежедневие....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Какви реформи 2015..4 млрд КТБ ,1 митници, 1 бюджет, 3-4 НЕК,
  кой знае какво още... все едно да се засилиш за висок скок обаче си в трап дълбок 3 метра...
  .. оня п..л Орешарски хубаво ни реформира...

 17. 17 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 601 Неутрално

  хубаво анализират от ИПИ, но освен да премятат графи с цифри трябва малко и да мислят върху тях! ето например казват че се увеличават хоспитализираните в трудоспособна възраст а една от най-коментираните теми през последните седмици е замърсения въздух. а замърсяването идва основно от въглища и колите. ако болестите идват от колите то е ясно че трябва да се инвестира в алтернативи на колите...съответно парите за НКЖИ която строи и поддържа ЖП инфраструктурата е положителен знак особенно в контекста на трансп. стратегия на ЕС за повече ЖП!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Не успявам да видя връзката, която авторът прави между бюджет и реформи. За мен "реформа" не означава да се съкратят или отрежат парите за нещо си, а да се харчат за това нещо без крадене, по-рационално и с мисъл за бъдещето. Тоест, ако моят бюджет е 1000 лева, аз решавам дали да инвестирам тези пари във вноска за соларна система на покрива с парите за "енергия", или да дъня неефективната си духалка денем и нощем.
  Не ли??

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"] Нито дума за нова философия при инвалидните пенсии, за премахването на така наречените "социални пенсии", [/quote] Къде точно очакваш да го видиш това с "философията" в един бюджет???? Няма графа "социални пенсии", ако правилно прочетох.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Весело

  Бащата на Иванчо като богат фермер прави важна бизнес среща. Внезапно в офиса нахлува Иванчо и вика радостно:
  -Тате,тате, бикът на.....ба бялата крава!
  Г-н Иванов дръпнал сина си настрана.
  -Не се говори така! Ще кажеш...примерно, бикът изненада бялата крава. Ясно?
  Иванчо кимнал сконфузено. Бизнес срещата продължила. След малко обаче малкият пак влязъл възбуден при баща си.
  -Тате, бикът изненада черната крава.
  -Така ли, синко?
  -Да, пак на....ба бялата крава.

 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#18:"dogwoman"]За мен "реформа" не означава да се съкратят или отрежат парите за нещо си, а да се харчат за това нещо без крадене, по-рационално и с мисъл за бъдещето.[/quote]
  Умен човек сте, госпожо, моите почитания. Аз се съгласявам веднага с Вас, но не виждам бъдеще за България, след като мутрите за кой ли път ще "ни управляват"...

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Ясно ще гоним 1 - во място по брой милиционери на 100 000 а и сме на добра позиция като сега сме на 8 - мо. http://www.statista.com/chart/1540/russia-is-the-worlds-most-heavily-policed-country/

  Наливането на пари в нереформирано МВР и Държавна администрация преливат във воденичен камък на Пенсионната реформа и бюджета на НОИ.

  Радане какво правите там ще има ли реформа или си събирайте багажа ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  [quote#19:"dogwoman"]Къде точно очакваш да го видиш това с "философията" в един бюджет????[/quote]

  Щом се увеличават парите за социалното министерство, значи пак нищо.....На хората им омръзна толкова години нищо да не се променя в тази държава!? Само констатации....

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Хората със заплата от 340лв. или пенсионерите с 150лв. пенсия,(а те са мнозинство),не могат да решават дали да си сложат соларна система на покрива,просто защото нямат пари за нея! Но Борисов иска насила да им санира домовете и да ги принуди да си ПЛАТЯТ за това! Което си е баш комунистическо насилие и престъпление! Защото нали не вярваш,че богатите ще платят санирането?

  Що се отнася до пенсионната система,там "философията" е проста-парите да се разпределят поне малко по-справедливо. Един форумец-пенсионер (от в.Сега),с 40год. трудов стаж и 180лв. пенсия обяви,че ще съди българската държава в Страсбург за дискриминация,защото краде от неговите пари и плаща на полицаите ранното пенсиониране,двадесет заплати на куп и разрешение да работят за нищожни заплати след пенсиониране,подбивайки ръстът на заплащането и пречейки на младите да си намерят работа.

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До коментар [#22] от "Танас":

  По точно - брой работещи в МВР. 12 000 са полицаите, останалите са администрация....Когато протестираха, полицаите искаха 50% -ното и съкращение, за да имат пари за консумативи. Но никой не бута снахите, зетьовете, тъщите, любовниците на началниците в МВР...

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#24:"deaf"]Хората със заплата от 340лв. или пенсионерите с 150лв. пенсия,(а те са мнозинство),[/quote] Примерът ми изобщо няма общо със заплати и пенсии, а с принципа! Можех да кажа и 1 милион лева или 1 милиард, не това беше важното.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#23:"dobrich"]Щом се увеличават парите за социалното министерство, значи пак нищо[/quote] Отново казвам: едни и същи пари могат да се изхарчат много глупаво и много умно. Повече пари могат да се изхарчат много по-глупаво или много по-умно. Аз нямам нищо против да удвоят пенсията на майка ми и да отрежат привилегиите на семействата, които раждат деца заради детските!

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не разбрах защо са учудени анализаторите, че трудоспособното население намалява, а хоспитализациите растат?

  Работим в стрес дали ще ни платят, във вредна среда, дишаме лош въздух, ядем лоша храна, пием и пушим на поразия, много хора са декласирани и изобщо нямат пари ни за почивка, ни за лечение...това е резултатът!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  [quote#27:"dogwoman"]нямам нищо против да удвоят пенсията на майка ми и да отрежат привилегиите на семействата, които раждат деца заради детските! [/quote]

  Е добре де, тогава защо не го искаше това 2009-13 г.? Ами всички скандирахте и продължавате да скандирате бат Бойко колко е велик!?

 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Да така е но и
  [quote#25:"dobrich"]снахите, зетьовете, тъщите, любовниците на началниците в МВР...[/quote]
  се водят на книга І - ва категория труд а на практика са си чисти чиновници и не им се полага такъв и с това изяждат не само бюджета на полицаите но ядат и този на НОИ .
  Да си чистят къщичката - нали така думаше наш Боце докато беше главен или Генерален секретар на МВР а след него и Цв.ЦВ. с което доказват, че нямат НИКАКВА воля за РЕФОРМА а сега за сметка на МВР резнали парите на МО където от ЕС и НАТО ни натискат за превъоръжаване което пък доказателство защо махнаха министъра на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов и туриха лесно малипулируема пионка който НИКОГА няма да има смелостта да каже това което каза В. Шаламанов.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#29:"dobrich"]Е добре де, тогава защо не го искаше това 2009-13 г.? [/quote] Откъде накъде си мислиш, че знаеш какво аз съм ИСКАЛА или не през 2009-13 г.?????

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  [quote#31:"dogwoman"]Откъде накъде си мислиш, че знаеш какво аз съм ИСКАЛА или не през 2009-13 г.?????[/quote]

  От факта, че си главно лице в агитката на Герб, бе драга. Ти и сега въртиш-сучеш за да оправдаеш продължаването на статуквото....

 33. 33 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой да е очаквал Бойко и ГЕРБ да позволят и още по-малко да правят реформи?
  Както наскоро каза един умен човек :"това е истинският chef на бг пропадане, но ще ви отнеме време, докато го разберете"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  [quote#27:"dogwoman"]Отново казвам: едни и същи пари могат да се изхарчат много глупаво и много умно[/quote]

  А-хаааа.....И кое е умното - харчат се повече пари, при хроничен недостиг на финанси и несправедливост в други по важни сфери!?

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Няма нищо приятно в предвидения бюджет,
  а по-неприятното ще настъпи с тоталното му неизпълнение.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#24:"deaf"]Що се отнася до пенсионната система,там "философията" е проста-парите да се разпределят поне малко по-справедливо. Един форумец-пенсионер (от в.Сега),с 40год. трудов стаж и 180лв. пенсия обяви,че ще съди българската държава в Страсбург за дискриминация,защото краде от неговите пари и плаща на полицаите ранното пенсиониране,двадесет заплати на куп и разрешение да работят за нищожни заплати след пенсиониране,подбивайки ръстът на заплащането и пречейки на младите да си намерят работа.[/quote]

  И ще го спечели делото но осъдени ще бъдем пак ние а парите ще ги плати Министерство на финансите .
  Милиционерските пенсии трябва да ги изкарат в отделен фонд както учителският и каквото са си внесли това да получават .
  И аз мисля също да съдя Държавата за подобно нещо само, че то е защо казармата ще ми я зачитат за ІІІ - та категория след като сегашните професионални войни е І -ва.
  И тогава си беше срочен задължителен при това договор за 2 две години а сега са с 5 пет годишни договори но си спят в тях при жените само дежурствата са в поделението а ние бяхме в конюшните от по 100 - 120 човека. / изключвам малкият брой истински войници на мисия /
  И тогава получавахме заплата - 1.50 лева и сега получават предполагам над 500 лева.
  Не стига, че нашето поколение ТРИ пъти му изменят условията за пенсия и на практика ВЪОБЩЕ няма как да стигнем до нея и най вероятно ще спра да внасям осигурителни вноски ако не се отаврязат и не направят това което трябва а не едни да внасят а други без лев осигурителен принос на 47 - 50 вече са пенсионери с право на работа и за капак с по 20 заплати на калпак.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  За всички системи,които не са реформирани,не трябва да се дават повече пари,особено за МВР.Първо реформи,по-добро обслужване от страна на държавната администрация,по-ефективно здравеопазване и образование и тогава пари.

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#37:"rosiraycheva50._"]Първо реформи, по-добро обслужване от страна на държавната администрация,по-ефективно здравеопазване и образование и тогава пари.[/quote]

  Така казваше и Дянков. Но не се случи....Даваше им пари накрая, въпреки че съкратиха само някои пенсионери!? И това беше отчетено като рИформа....

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#36:"Танас"] ще спра да внасям осигурителни вноски [/quote]

  Аз го направих вече....

 40. 40 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"Трябва съдебна реформа"] увеличаването за благоустройство е обяснимо- ще се захранят „нашите“ [/quote]

  Проблемът е, че и нашите са във властта.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#36] от "Танас":

  +++Бях забравил за казармата! Ей така ни промиха мозъците,че все още я приемаме като нещо подобно на ангария!

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Аз бих рекъл, че е преждевременно да се коментира бюджета.
  Ако вляза в стила на Стайков ... защото:

  Една лоша новина - че в същността на заложената управляваща коалиция и Парламент прекроявания, чак до радикални изненади, са твърде възможни.
  Една показателна новина - че по въпроса с проектобюджета твърде подозрително и явно основателно не се шуми, дори и в медиите, а за политиците - да не говорим!
  Една забравена новина - по точно шест пъти новина ... че докато сегашният финансов министер беше зам, а сегашният премиер и победило малцинство - управляващи ... няма бъджет не"пипнат", "актуализиран" или както се сетите го наречете.
  Още забравени новини - че имаме "подложката на 2014" както с кашата по бюджетни разпищолвания, във всякакви посоки - рязане, даване, свръхдаване, кучи влачения и заквасени, но цъкащи неизяснени завличания, така и по въпроса за вярната прогноза на съставителите на бюджета за действителното отражение на кризата от КТБ и парализата на институциите.
  Има и още новини в тази посока. И все лоши ....
  Та бива да поизчакаме с коментара на бюджета.
  Освен това и какво ни вълнува? Нали баш Председателката на Комисията по бюджет и финанси обясни в прав текст на мат'ряла, че бюджетът не е за решаване на социални проблеми?

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да не се заблуждаваме - бюджетната рамка е абсолютно същата от 2007 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Надеждите сега са, днес и най-късно утре В. Горанов да направи промени в бюджета в съответствие препоръките на работодатели и синдикати...

 46. 46 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#45] от "dr_t":
  И какви са тези надежди. Синдикатите както винаги предлагат увеличаване на социалните разходи, което няма нищо общо с реформи, а е просто преразпределение. Работодателите пък не предлагат нищо.

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  "Бюджет 2015: няма време или желание за реформи" - Няма и коментари от герберската агитка!?

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално
 49. 49 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf"
  Да, най-лесно е всички кражби, които стават главно благодарение на държавните институции, да се представят като проблем с неолиберализма. Мне, корупцията и олигархията е проблема на недъгавите държавни институции.
  Жалко е да се обвинявя частния сектор, след като всеки един работещ издържа 1 пенсионер, 1 безработен и 1 ром.
  Да, заемите растат експоненциално, но това е пряко следствие от горното просто тройно правило.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#49] от "bahurat":

  Да го кажем кристално ясно,че проблемът е в долнопробният морал на повечето българи,а не на частният или държавният сектор.
  Сопри малко конете! Пенсионерът преди да стане такъв също е бил работник и е издържал пенсионерите на свой ред. И е дал своя дан към обществото. Както и всеки безработен е бил преди това работещ. А от циганите само една шепа доживяват до пенсия. Това е официална статистика.
  И разберете,че пенсионна система такава каквато е въвел Бисмарк преди стои петдесет години,днес вече е невъзможна! Защото продължителността на живота се е увеличила ДВА ПЪТИ оттогава!
  И още,прочети отново внимателно линка и дано схванеш ЗАЩО расте дългът!

 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всички искат силна и повече Държава, само либертарианците искат още по-малко Държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":
  Наясно съм с доста неща, за които не ми се спори.
  Само искам да отбележа, че Валери Найденов има за цел да намери публика и симпатия в тезите си, а не да казва истината.

 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#50:"deaf"] от циганите само една шепа доживяват до пенсия[/quote]

  7% от общия им брой в страна не са една шепа. А и трябва да имаме в пред вид, че повечето цигани у нас се декларират като турци, българи, дори румънци....Трябва да се затворят всички кранчета!!!! Не сме богата държава...

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Няма съгласие за реформи! Не за това, да се правят такива, а какви да са!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK