Провалът на Путин с "Южен поток"

Путин

© Reuters

Путин"Дневник" препечатва статията от личния сайт на Николай Слатински. Оригиналното заглавие е "Провалът на Путин с "Южен поток" има не само икономически и енергийни, но и цивилизационни и трансформационни измерения". Преди този коментар Слатински публикува и мнението си (мнение на не-специалист) за геоенергетическата новина номер 1 - отказът на Путин от "Южен поток".


Разбира се, България е периферия на стратегическата игра и от нея зависи малко. Но така разбирам нещата, че винаги се питам (и искам да чуя професионалния отговор) - а къде е България в съответния проблем, какви са нейните печалби и загуби, как да минимизираме щетите и да максимизираме ползите от едно решение, взето на далеч по-високо ниво, там, където ние не можем да влияем?


Що се отнася до Русия (до Путинова, Кремълска Русия, т.е. до олигархичната групировка, присвоила си напълно авторитарно управлението на тази ключова за глобалната сигурност държава), то неизменно съм писал и говорил през последната година (а и преди това), че не разбирам мотивите и аргументите на Путин през четвъртия си мандат внезапно и рязко да "обърне резбата" и да вземе един радикален антизападен, антиамерикански и особено - антиевропейски курс. Русия е много силно обвързана в световната икономика, световните финанси, световната енергетика и световната култура, за да може подобен радикален и кардинално променен курс да е полезен за Русия и руския народ (сред който имам много и прекрасни приятели) в дългосрочен план.
Заедно с това съм споделял и следните (поне) четири неща (това е личното ми мнение, то не претендира да говори истини от последна инстанция):


1. От гледна точка на навлизането ни в ГЛОБАЛИЗИРАНОТО общество, регионално ориентираното поведение на Русия, създаването на санитарни кордони и слаби, нестабилни и зле управлявани сиви зони край нейната граница е контрапродуктивно. Това е геополитика от 18, 19 – максимум 20 век – на обсадената крепост, на постоянното подозрение, на болезнената мнителност, на предпочитането да мислиш за съседа си лошо и да използваш слабостта му, за да преместиш оградата си с 2 метра навътре в неговия двор…


2. От гледна точка на навлизането ни в ПОСТМОДЕРНОТО общество, начинът, по който Путин и контролираните от него медии натрапват на руските граждани и "разгръщат" чрез ултрапатриотична реторика домодерни образи и съмнителни похвати от ранното модерно общество, говори за архаизъм, за опиране на първосигнални смислови конструкции в руското обществено съзнание. Тези домодерни политтехнологии се опитват да гледат на руското общество като на нуждаещо се от непрекъснат контрол стадо, на скупчващо се около лидера множество от безпомощни в индивидуален план индивиди.


А в Русия вече има критична маса хора, които знаят какво е свободата, които ценят демокрацията, не искат друг да мисли вместо тях и да им казва как те да мислят, в какво да вярват. По този начин Путин се отчуждава от креативната, творческа, критично мислеща част от своя народ и се опира на "образа на врага", на соцерзацни конструкти, на движение напред чрез постоянно вглеждане с носталгия в миналото, на реабилитиране на вече отречени от гражданското общество тоталитарни "образци" на "просветено лидерство".


3. От гледна точка на навлизането ни в РИСКОВОТО общество (Вълната на риска) цялата система на управление в Русия продължава да бъде дори не в предходна вълна - Вълната на сигурността, а в по-предходната - Вълната на безопасността. Т.е. вместо управление на рисковете, системи за ранно сигнализиране, диагностика на уяязвимостите, C&A анализ (Capabilities & Ambitions – способности и амбиции), високи управленски и интелигентни технологии, отново и отново се уповава на свръхразходи в тежки платформи; на hard power (груба сила); разчита и залага на разглеждане на властта като голям чук, виждащ всички проблеми като гвоздеи; на прекомерна роля на специалните, полицейските и другите репресивни и силови структури - за сметка на качеството на живота, качеството на човешкия потенциал, качеството на околната среда, качеството на здравеопазването, на образованието, на социалните отношения.


4. От гледна точка на навлизането ни в МРЕЖОВОТО общество, в което преобладават хоризонталните, мрежови, децентрализирани и много добре координирани функции, Путин вярва в йерархиите, в силовите решения, в командването и командоренето, в голямата, раздута, болна от корупция и откъснала се от обществото държава. Путин се крепи на анархични управленски модели и на анархични мастодонти - силно йерархизирани динозаври от типа на "Газпром". "Газпром" е уродлива и подяждаща Русия структура за разхищение на руските стратегически ресурси в полза на малка управляваща върхушка. Казвам "разхищение", защото благодарение на тази допотопна йерархична структура огромните финансови средства, които Русия спечели от продажбата на руския газ, не бяха инвестирани в модернизация на руската икономика, в нови технологии и високоинтелигентни производства. При това не само по отношение на газа, но и на нефта, и на другите руски стратегически ресурси Путин се опира на неугледни и корумпирани гиганти, на трудноадаптивни империи, управлявани откъм Кремъл ръчно и собственоръчно…


Разбира се, подобен начин на управление, подобен тип власт, подобна авторитарна машина, която се покрива със смокиновия лист на формалните демократични процедури, за да обосновава своята легитимност, може да донесе ползи на Русия в днешното време на преход, на многопосочна трансформация. Но начинът, по който Путин конструира и използва властта е в друга посока, не в посоката, в която върви съвременният, най-развит и цивилизован свят. Русия при Путин върви по някакъв път, който може да се окаже задънена улица. Опасявам се, че Путин се превръща в много сериозно препятствие пред превръщането на Русия в истински съвременна държава, заемаща отговарящо на мащабите и потенциала й място на световната сцена.


Путин е минало за Русия, но той не съзнава това, затова продължава да води Русия към миналото, от което той дойде и в което остана, въпреки че след втория му мандат имаше надежда той да се превърне в лидер на нейното бъдеще.


Защо точно днес казвам това ли?


Защото самозабравил се, надскочил своя ръст, но здраво държащ властта вече четири мандата, Путин отказа да разбере, че светът е друг, не такъв, какъвто на него, на Путин му се иска.


Путин натиква Русия в калъп, в прокрустово ложе…


Путин не разбира как функционира западнато общество, какво е това Европа.


Впрочем, нито една йерархия не разбира мрежата.


Йерархията презира мрежата, смята я за слаба, не-мъжествена, твърде компромисна, лесна за разкъсване, прекалено децентрализирана, безобразно хоризонтализирана. Докато дойде мигът, в който мрежата побеждава йерархията и й доказва, че е безпомощна, отживяваща времето си и обречена на неуспех...


Някога гладиаторът, въоръжен само с мрежа е побеждавал в съотношение 9:1 гладиатора, въоръжен със здрав, остър и мощен меч.


Катастрофата на Путин и "Газпром" с "Южен поток" не е само и не е толкова загуба в една битка на транспортните коридори и тръбопроводите.


Тя е


първата голяма загуба на Йерархията в борбата й срещу Мрежата


Тя е знак за постепенното изместване на Йерархизираното общество от Мрежовото общество.
Тя може да се разглежда като първата осъдителна присъда над отживяващ времето си начин на йерархизирано и йерархично мислене.


Ще спра дотук и ще цитирам в заключение пасаж от своя научна публикация-прогноза:


"Поне според мен Русия ще има сериозни цивилизационни, политически, икономически и свързани с доверието проблеми, докато отказва да се съобрази със структурата и с динамиката на съвременното глобализирано, постмодерно, рисково и мрежово общество. Това общество не е идеално, но то постепенно взема връх и въпросът не е дали трябва да се води борба и дори война с него, а как всяка държава, включително и Русия, да минимизира негативите, които това общество носи, и да оптимизира ползите, които то предоставя.


След десетина години на демонстрация на желанието на Русия да действа в системата системно през втората половина от първия мандат (2003–2004) и през втория мандат на Владимир Путин (2004–2008) и през мандата на Дмитрий Медведев (2008–2012), вече при третия мандат на Владимир Путин (от 7 май 2012 г.) Русия избра да действа антисистемно, да се превръща в знаме и лидер на опортюнистите, на антимрежовистите, на "прогнилия с прекален либерализъм и толерантност към гейовете Запад".


Мисля си, че от подобно поведение тя може много повече да загуби, отколкото да извлече реални активи. Още повече че това не е цялата и истинската Русия, а нейната политическа върхушка, свързаният тясно с Владимир Путин и контролиран от него неин партиен, бизнес, финансов и медиен елит."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Моята страна няма да се превърне в поредната Украйна. Аз не искам руснаците да защитават икономическите си интереси с танкове на моята земя. Да си правят с Турция каквото искат.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Едно нещо поне стана ясно от тази далавера ЮП.Путин си има свои правила и не иска да се съобразява с чужди,от което пък може да се направи извода,че с него не може да се води диалог.Докато хора като Р.Овч.им играеха каквото им свиреха от Москва -ще строим,когато Европа поиска да се спазват общите европейски правила-няма да строим.

 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#1:"dedo pepo"]Да не излезе друго.[/quote]
  може да влезе друго.
  от Китай

  zenrus.ru
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Путин е тотален провал във всичко, не само в Южен поток.
  Само мурзилките още не са го разбрали, но нищо - що е време, пред нас е

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Нормално е агресорска политика да се провали. Това не са нормални бизнес отношения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#5:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Брях, тоз николайчо!
  Същинский Наполеончо!
  Ми, той роден да управлява света!
  Кви са тия Путин, Меркел, Обама...!?! [/quote]

  Как пък успя да туриш Путя на една плоскост със Меркел и Обама

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  "а къде е България в съответния проблем, какви са нейните печалби и загуби" - никъде не е и не ТЯ, а ОПравниците и, които чакат благоволениеТО и тогава имат някаква реакция, не решение или постъпка. Толкова слаба държава едва ли е имало в българската история, а възможностите да не е такава никога не са били толкова много.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"stanislavdi"]Моята страна няма да се превърне в поредната Украйна. Аз не искам руснаците да защитават икономическите си интереси с танкове на моята земя. Да си правят с Турция каквото искат[/quote]
  Всъщност, отвчера точно това се коментира във руските медии и форуми.
  Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове.
  Турция вече може да прави каквото си иска.

 11. 11 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Силен текст, поздравявам автора.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1341 Весело

  Николай Слатински никога не съм го разбирал какво иска да каже

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Сега Путин каза, че тръбопровода от "Южен поток" става "По-южен поток".

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#10:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Всъщност, отвчера точно това се коментира във руските медии и форуми.
  Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове.
  Турция вече може да прави каквото си иска.[/quote]
  А те кога са я защитавали?

 15. 15 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#8:"Ian Smith"]Как пък успя да туриш Путя на една плоскост със Меркел и Обама [/quote]
  Не съм ги поставял на една плоскост.
  Изброил съм ги в градация по низходящ ред. По същия ред, по който и "Форбс" ги подрежда.

 16. 16 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Южен поток" е политическо решение, а не икономическо. Т.е. икономическа логика няма, а да се прецака Украйна (за успокоение на част от форумците - и Украйна да не прецака Русия).
  Много скъп проект - сега като правят рекапитулация . Виждат, че не могат да си го позволят. За виновен определят България.
  Това не значи, че проектът няма бъдеще, но само при условие, че ще стане нормален.

  Миша
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  [quote#10:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове. [/quote]
  Кога са я защитавали?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съгласен! Макар, че мрежестото общество все пак е като мрежестия чорапогащник - не стои добре на всеки крак...

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "...надскочил своя ръст..."


  Ръстът му е такъв, че едва ли се е затруднил.

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#10:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове. [/quote]
  Вече? Откога това? Вчера, днес, онзи ден?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#10:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове. [/quote]
  Кога турски танкове са влизали в България? Щото руски влизаха през 44-та.

  zenrus.ru
 24. 24 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#18:"Blood Red Skies"]Кога са я защитавали?[/quote]
  и как са я защитавали? Ако ще е защита по подобие на Украйна мерси от защитници и освободителки. Да ходят да защитават Китай

 25. 25 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Не е много сигурно кои по-прогресивен в мисленето си- арабите или руснаците.Така като се замисля няма разлика между двете ...

 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Путин през четвъртия си мандат внезапно и рязко да "обърне резбата"

  Криза на средната възраст заедно с ръстовия комплекс

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#16] от "Миша":

  Т.е.ще продават газа на Турция, а турците ще го разпределят нататък. Това е отдавнашна мечта на комшиите, впрочем.
  Говори се за терминал за втечнен газ някъде из Дарданелите ...
  Ще се строи и нещо през морето от Гърция до Италия ...
  А до Сърбия могат да стигнат и от Гърция през Македония. Тогава нас ще ни клатят не само братята турци, а и братята сърби ..

 28. 28 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''":

  Абе мърец, да ти кажа една лоша вест: Ние е сме член на Варшавския договор вече повече от четвърт век. Излез от джунглата. Членове сме на НАТО.

  Ама те там в Русия са свикнали да се разхождат с танкове навсякъде и да си мислят, че освобождават.

  "Я з москалями не балакаю!"
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#23:"S.P.Q.R."]Кога турски танкове са влизали в България? [/quote]
  Влизали са според мурзилките, само дето от Турция не знаят

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ето накъде води Русия кремълският исполин:
  http://finance.yahoo.com/news/russias-economy-shrunk-much-now-154500387.html
  Международната тежест на руската икономика вече се равнява горе долу на тази на Испания или Южна Корея...

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много добър анализ! Поздравления към г-н Слатински!

  [quote#0:"Статията"]Путин вярва в йерархиите[/quote]

  Само да уточня, че при Путин под йерархия се разбира "вертикала на властта".

  И ако някой от форума има инфо - защо неговият кръг приближени се нарича "Озеро"?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#7:"today "]Нормално е агресорска политика да се провали.[/quote]
  Повече от радостно е, че цивилизованият елит успява да подчини интелектуалния пигмей путин и в сравнително кратки срокове да го постави на ... мястото му!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Весело

  какъв провал?
  послушайте мурзилките!
  според тях планът на Путин малко, по малко се разкрива в своята същност и всеобхватност.

  - първо петролът поевтинява и това убива американската шистова петролена индустрия, малък бонус е убийството и на шистовата газова индустрия.
  - рублата поевтинява спрямо долара и това води до невероятни продажби и износ на Русия и убиване на вноса в Русия, което веднага води до свръхзадоволяване на руските потребители и отваряне на нови вътрешни пазари за местното производство
  - Путин си премества Южен поток oт западния крачол в южния и му сменя името на güney akışı
  - след като е предприел тази обходна маневрна по дъното на Черно море, Путин поставя ЕС в нова зависимост до днес ЕС зависи от капризите на Бандеровците, сега ще зависи и от капризите на Ердоганчо...
  - Путин като един невероятно опитен, но нисък гросмайстор, ката гамбитите като по учебник и прецаква България постоянно. ход след ход. и сега ще ни остави само да гледаме овце и крави и да садим домати. явно без неговия газ сме обречени на духовна и материална нищета...

  РЕФОРМИ !
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Йерархията и Мрежата - моите почитания, Слатински. Браво!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 37. 37 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Страхувам се, че на руснаците, за да вникнат във философията на мрежовото общество, да видят изгодите от него и да го приемат, им е нужно страшно много време, с каквото може би съвременният свят не разполага. За тях всъщност това би било най-голямата революция, която не съм сигурна, че са способни да извършат.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Музар":

  Имат вили около езеро в околностите на Санкт Петербург, и общи бизнеси...

 40. 40 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз провал не виждам, провалът е за държавите които ще плащат транзитни такси на Турция. Путин пак спечели а противниците му си намалиха значително приходите защото след като няма ЮП няма "donate" както в случаят с този никому неизвестен автор от който са тези "велики слова" който аз не бих си загубил времето да чета хихихи

 41. 41 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Путин загуби с чиста победа - ИПОН.
  Директен нокаут.

 42. 42 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#10:"Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''"]Руснаците вече няма да защитават твоята земя от турските танкове.
  Турция вече може да прави каквото си иска. [/quote]

  Чувал ли си, че с Турция сме партньори в НАТО? Някакви привидения имаш. Повече ме е страх зелените човечета да не дебаркират на Кара дере

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 43. 43 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сто $ Сорес":
  На умиращо куче никой не вади нож.....

 44. 44 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#38:"Сто $ Сорес"]Тотална агресия от американските и подчинените им медии в Европа към Путин -да не би американците готвят света за война между двете ядрени страни Русия-САЩ?[/quote]
  Ох, те пък путинските медии не спират да възхваляват Обама и САЩ

 45. 45 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 781 Неутрално

  [quote#8:"Ian Smith"]Как пък успя да туриш Путя на една плоскост със Меркел и Обама[/quote]
  Путин с няколко думи промени съдбата на проект за много милиарди. За Меркел и Обама не съм сигурен, че го могат.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 46. 46 Профил на block
  block
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedo pepo":
  [quote#1:"dedo pepo"]Да не излезе друго.[/quote]
  като какво например ?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нов морал - смениха ''Кой'' със ''Свой''":

  А стига с тази Турция. През последните 130г Турция не ни е нападала нито ведъж но непрекъснато се борим с руските простотии а даже през1916-1917 и с оръжие.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":Много точен въпрос. Браво.

 51. 51 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#47] от "MMA":По суверенна от сега НАШАТА държава е била само при Стамболов.

 52. 52 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Весело

  [quote#38:"Сто $ Сорес"]Тотална агресия от американските и подчинените им медии в Европа към Путин -да не би американците готвят света за война между двете ядрени страни Русия-САЩ?[/quote]

  Войната вече започна! Бягай в укритието! Когато свърши ще ти кажем да излезеш.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 53. 53 Профил на block
  block
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#47] от "MMA":
  [quote#47:"MMA"]честито на всички русофоби заради тях турция ще спечели вместо ние ама ние като не сме суверенна държава а кукла на конци няма какво друго да очакваме [/quote]
  честита ти паралелна реалност

 54. 54 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Весело

  [quote#45:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Путин с няколко думи промени съдбата на проект за много милиарди. За Меркел и Обама не съм сигурен, че го могат.[/quote]

  А трябва ли да го могат?! Азиатско перчене и грешка след грешка от страна на Путин!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 55. 55 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#49] от "Россприматрезил надзор":

  Готово.
  Хайде да отваряме шампанското! Много сме яки! Спряхме Русия! Велики сме!

  Руската тръба никога няма да раздира Българската земя.

 56. 56 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Грешно заглавие.Провалът на Руската политика и в частност Путин.Това е истината.Ако не бяхме членове на ЕС и НАТО ,щеше да сме Украйна номер 2.А сега(Най-великата сила)незнае как да духа супата,понеже и припари под краката...!!!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#56] от "Thomas More":

  Велика Победа за Малка България . Европейският дух надделя над желанията на една недемократична, тоталитарна страна. Не е важно с какво се топлим, а че няма да се топлим .
  ЕС и България - вечна дружба. Да живей живей тру... опаа, грешка - да живей живей студа

 59. 59 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Весело

  [quote#55:"alfaalfa"]Готово.
  Хайде да отваряме шампанското! Много сме яки! Спряхме Русия! Велики сме![/quote]

  Нищо не сме спрели! Путин няма пари! Сол нямат, газопровод ще правят! Първо да си направят солници!!!!!!!!!!!!!!!!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#39:"vhv"]Имат вили около езеро в околностите[/quote]

  Аха. Мислех, че е име на някаква фирма... А то какво било?

  То и в близост до "Камбаните" (Людмила Живкова) има едно селище, където къщата на един бивш главен прокурор е на изстрел от пистолет от къщата на друг бивш държавен фактор . Случайно попаднах в района, закарах съсед - бачкатор там да си вземе заплатата

  Иначе свързах "лебедова песен" с Чайковски и "Лебедово езеро" в руските закачки по техните форуми .

  Още веднъж - благодаря за отговора.

  Егати и примитивността на руската "вертикала власти"!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#59] от "Россприматрезил надзор":

  в Италия се е разсъхнала работата.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "stanislavdi":
  ++++++++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#58] от "alfaalfa":
  Спрели сме грънци.Ако беше останало на нас,досега 10 пъти да ни бяха прецакали вече.Добре,че им отъня портфейля,та се окумиха като опосталяло коте на харман...

 64. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Добър подробен анализ на Слатински.
  Бундесканцлерът Меркел го каза обобщено: "Путин живее в друга реалност".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#58] от "alfaalfa":

  Разбира се че е ВЕЛИКА ПОБЕДА!Зависимоста е пагубна за човека,а още повече за нация.За тъпани като теб ,може би е все едно -независимост или още по-голяма ЗАВИСИМОСТ.Нямам повече коментари...!!,

 67. 67 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  е, оти са заостря така вниманието на тоя поток бре? ко толкоз? оти е толко важен? ми оно от 25 матреала днеска 7 са за потока?!!? Що така? Не мой ли да си гледаме работата, али потока треба да гледами? Сички викат - ний спичелихми! Ми убуу, ма толко голема радос ли ние фанала, че с потока легами, с потока ставами?? Мътна е тая си мисла язе. Оно чувек ка спичели ни скача 3 метра високо. Ма га загуби са тюхка много и са чуди - кво ша праа сеги? Га са обърни каруцата - пътища много. Да не е нещо да сме загубили с тоя поток, та така са тръшками по 7-8 пъте на ден и са чудим кой път да фанем??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 68. 68 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#61:"alfaalfa"]в Италия се е разсъхнала работата.[/quote]
  Не алфа, работата не се разсъхна в Италия, а в мрежата. Ако сложиш "мрежовите очила", ще видиш, че в мрежата се разсъхва примерно структурата на нашата прокуратура, структурата на политическото ни представяне, а структурата на партиите се разсъхва до мрежова структура. С "мрежовите очила" можеш да видиш развитието на избирателната ни система и бъдещето на всяка АЛФА, разтопена в мрежата на цялата азбука.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 69. 69 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#61:"alfaalfa"]в Италия се е разсъхнала работата.[/quote]

  Ако не е България, виновна е Италия. Виновен е некадърния Путин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 70. 70 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#66:"Thomas More"]ЗАВИСИМОСТ[/quote]
  Никва ЗАВИСИМОСТ няма. Маккей влезе в кабинета на Орешарски и за 5 минути го убеди да не строи Южен Поток. След тва подчинените му от ЕС получиха съответните заповеди и взеха мерки да не си и помисли в бъдеще. Нито той, нито някой след него.

  Всичкото е ясно като бял ден. САЩ подариха Южен поток на Турция срещу достъпа им до турските въздушни бази.

 71. 71 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#69] от "Россприматрезил надзор":

  Според енергетици дали ще има “Южен поток” зависеше не от България, а от Италия, която е големият потребител по трасето.Защото къде щеше да се дене годишен капацитет 63 млрд. кубически метра газ? По пътя на тръбата са България, Гърция, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Поне половината от тези страни имат и алтернативно снабдяване.
  В Австрия е газовият възел Баумгартен, където се събират газопроводи от Русия, Германия и Италия. Ние горим 3 милиарда кубически метра газ годишно, като 85 на сто от тях идват от Русия според официалната статистика. Имаме и малки собствени залежи. Сърбия и Хърватия изразходват годишно по 2,9 милиарда кубически метра газ, Словения – 850 милиона кубически метра, Австрия – 8,5 милиарда кубически метра, Унгария – 9,6 млилиарда кубически метра, Гърция – 3,9 милиарда кубически метра.Данните са от американската администрация за енергийна информация за 2013 година. Сборът им е 31,65 милиарда кубически метра – половината от проектния капацитет на “Южен поток”.

  Годишното потребление на Италия е 70 милиарда кубически метра. Тя внася газ и под Средиземно море от Либия. Без нея сметката не излиза. Проектът е скъп (40 милиарда долара) и е чисто политически – да заобиколи Украйна.

  И инвестицията в него става все по-трудно защитима при стремглаво падащите рубла и цени на петрола, които са вързани с международните цени на природния газ.

 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Путин е минало за Русия, но той не съзнава това
  ...................................................

  Заклинателно. И много смешно, понеже освен заклинателно не е нищо друго...

 73. 73 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#65] от "alfaalfa":
  Приготовленията в България за Южен поток си вървяха с пълна пара.До там,че преди седмица две Южен поток спретна една луда далавера на нашия гръб,като плати 100 млн.евро на ПИБ за 160 декара земя,на мястото където трябваше да излезе тръбата-ето ти един ярък пример какво ни очакваше,ако проектът беше продължил - яки корупционни сделки с правилните хора и огромни преразходи,които щяхме да изплащаме ние..
  Та ако не бяха се сдухали братушките,вероятно тихомълком работата щеше да си продължи на принципа кервана си върви,кучетата си лаят...

 74. 74 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не ви щем ни меда ни жилото - както казал известния русофил Др.Цанков на руските предложения

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Путин с няколко думи промени съдбата на проект за много милиарди. За Меркел и Обама не съм сигурен, че го могат.[/quote]

  Първо, те непремерени думи на казват.
  Второ, Пу тепърва ще търпи последиците от тази "промяна на милиарден проект"... Както и руснаците.

  Трето - не знам как го измерваш (за колко милиарди), но рублата се "извиси", нефтът пада... без особено гръмогласни изказвания на Обама и Меркел. Само кротки предупреждения.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иван55":

  Така,така.А Фирмата "Южен поток транспорт" е холандска.

 77. 77 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За мен Путин има в последните 2-3 години ментален проблем,изразяващ се в самовлюбеност,обграждане с верни нему олигарси и същевременно страх отмислещата част на руския народ,който вижда накъде Путин води Русия.
  И оттам влиянието му върху цялата икономическа стратегия,изградена само на чисто имперските му интереси.Именно в това виждам Путин като мрачна сянка от миналото.
  Поздравления за Николай Слатински!

  Tony
 78. 78 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#70] от "alfaalfa":
  Ако енергйните доставки на една държава,са от един единствен доставчик ! И това не е зависимост.Значи че неси ТЪПАНАР...!!!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#78:"Thomas More"] И това не е зависимост.[/quote]
  Това ти го каза Маккейн? И ти се върза?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedo pepo":

  Възможно е...................
  Но е възможно и друго - на Путин да влезе.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#31] от "Музар":
  "«Озеро» — дачный потребительский кооператив на берегу Комсомольского озера посреди Карельского перешейка, близ посёлка Соловьёвка. Учреждён 11 ноября 1996 года Владимиром Путиным и ещё семью пайщиками[1]. После избрания Путина российским президентом «Озеро» стало значимым источником кадров для его администрации и ближайшего окружения[2]"
  Учредителями потребительского кооператива выступили 8 человек:[1]

  Смирнов, Владимир Алексеевич (председатель кооператива) — в 2000 г. возглавил Предприятие по поставкам продукции Управления делами Президента Российской Федерации, в 2002 г. — ОАО «Техснабэкспорт» (государственный монополист в области поставок для атомной промышленности)
  Путин, Владимир Владимирович — с 2000 по 2008-й и с 2012 года по настоящее время президент Российской Федерации.
  Якунин, Владимир Иванович — с 2000 г. заместитель министра транспорта, с 2005 г. — президент государственного монополиста ОАО «Российские железные дороги».
  Сын Виктор — директор по юридическим вопросам российского филиала компании Gunvor.
  Ковальчук, Юрий Валентинович — крупнейший совладелец и председатель совета директоров банка «Россия», совладелец «Национальной медиагруппы» («Первый канал», «Пятый канал», «Известия», «Русская служба новостей»).
  Сын Борис с 2009 г. возглавляет государственного монополиста «Интер РАО ЕЭС».
  Шамалов, Николай Терентьевич — совладелец банка «Россия», представитель в Петербурге компании Siemens Medical Solutions; в 2010 г. появились сообщения, что через подконтрольные ему оффшоры Шамалов собирал с предпринимателей деньги на «дворец Путина» около Геленджика[3].
  С 2003 г. его старший сын Юрий возглавляет крупнейший в России негосударственный пенсионный фонд «Газфонд» (которому принадлежит «Газпромбанк»), младший сын Кирилл — вице-президент «СИБУРа» по административной поддержке бизнеса.
  Мячин, Виктор Евгеньевич — в 1999—2004 гг. генеральный директор банка «Россия», с 2004 г. руководитель инвестиционной компании «Аброс».
  Фурсенко, Сергей Александрович — президент Национальной медиагруппы, в 2010—2012 гг. президент Российского футбольного союза.
  Фурсенко, Андрей Александрович — в 2004—2012 годах министр образования и науки РФ, с 2012 г. помощник президента Российской Федерации.
  Имеются сведения, что с приобретением участка на берегу озера пайщикам помог экс-глава Приозерского района Виктор Зубков (впоследствии премьер-министр России)[1]. По словам А. А. Фурсенко, пайщики кооператива были до создания кооператива знакомы друг с другом[4]. Отцы братьев Фурсенко и братьев Ковальчуков, по его словам, полвека проработали в одном институте. «Отношения человеческие сохранились, для меня это очень близкие люди», — заметил он в интервью по поводу компаньонов по кооперативу[4].

  В налоговых декларациях В. Путин указывал на владение дачей на озере жилой площадью 152,9 м², а также прилегающими земельными наделами[5]. Здесь он ночевал во время первых приездов из Москвы в Петербург, например, перед похоронами Анатолия Собчака в феврале 2000 года[5]. После переезда в Москву Путин, Ковальчук, Мячин и братья Фурсенко вышли из числа пайщиков. Их заменили другие крупные петербургские бизнесмены[1].

  В июле 2010 г. правозащитное движение «Белая лента» устроило пикник на территории дачного кооператива, протестуя против того, что озеро Комсомольское в нарушение ст. 27 Земельного кодекса РФ «находится внутри обнесённой забором территории дачного кооператива» и доступ отдыхающих к нему вследствие этого затруднён[2].

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#71] от "alfaalfa":

  Добави и това, че Путин докара Русия до там, да не може да си плати потока. А обосновката на проекта ЮП си е гупост от самото начало.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 87. 87 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#86] от "Россприматрезил надзор":

  Ще го финансират турците и италианците - едните щото им трябва газа, а другите щото освен дето им трябва газ, ще влязат в ЕС заедно с газа, та да не са посредник.

 88. 88 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#81] от "MMA":

  Какъв е стандарта в държава, в която има дефицит на сол? Това и в Африка го няма!!! Северноазиатска Сомалия!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#87:"alfaalfa"]Ще го финансират турците и италианците - едните щото им трябва газа, а другите щото освен дето им трябва газ, ще влязат в ЕС заедно с газа, та да не са посредник.[/quote]

  ЮП няма как да влезе в ЕС! Ако ще руснаците праз Антарктида да го закарат до Португалия, пак няма да отговаря на същите условия заради които не влезе през България. Същото е и през Турция в Гърция или Италия.
  Путин просто търси с кого да оправдае провала си за пред руснаците. Путин е най некадърния от всички диктатори и царе на Русия. Най-смотаният! Дори и пропагандната му машина е бездарна. Едно доказателство за това сте българските мурзилки.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 93. 93 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#39] от "vhv":
  Извинете,не видях,че сте отговорили на въпроса и съм повторил,съжалявам.
  Всичко добро.

 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Ба*и тъпотийте !
  Цялия свят пише за ТУРСКИЯ ГАМБИТ , какво е загубил Путин ?
  Печели Турция , България губи а земята продължава да се върти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#92] от "Россприматрезил надзор":
  Браво добър анализ

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 96. 96 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Хора, какъв провал на Путин бе??? Той ще подлуди цяла европа, макар и руският народ да измира от глад. Провал...

  Да живее България и българският народ.
 97. 97 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  докато отказва да се съобрази със структурата и с динамиката на съвременното глобализирано, постмодерно, рисково и мрежово общество.
  ============================
  Все едно чета научно пособие за слушателите на АОНСУ. Липсва само - на това народната власт противопоставя своите идеи за научно управление на обществото и народното стопанство и непрестанната борба за постоянен мир по света.

 98. 98 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  за подобно изказване се пише двойка по политология: "...Путин вярва в йерархиите, в силовите решения, в командването и командоренето, в голямата, раздута, болна от корупция и откъснала се от обществото държава. Путин се крепи на анархични управленски модели и на анархични мастодонти - силно йерархизирани динозаври от тип..."
  Анархията е полит-теория нямаща нищо общо с "йерархизирането" и "командоренето". Да размахваш своеволно термина "Анархия" говори за ниска политическа и философска култура.
  Иначе е готин автора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 99. 99 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#38:"Сто $ Сорес"]
  Тотална агресия от американските и подчинените им медии в Европа към Путин -да не би американците готвят света за война между двете ядрени страни Русия-САЩ?[/quote]


  Ето заповядай:

  http://edition.cnn.com/

  Открий къде е новината за Раша и Путя.
  Трудно ли е? Е как, нали е тотална агресия?
  Тъжната истина е мурзилки, че никой даже не се интересува от вашето перчне и пънене. И това е струва ми се основният проблем на Путлер, иска да го забележат човечеца.
  Сори, хората имат по-интересни неща за вършене.

 100. 100 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  путина е като магаре на мост, речено сторено, като не ме слушкате няма поток. хайде сега със здраве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK