Денят, в който президентът Путин отчете гравитацията

Владимир Путин, ноември 2014<br />

© Reuters

Владимир Путин, ноември 2014Препубликуваме текста от блога на Илиян Василев. Заглавието и акцентите са на "Дневник". Оригиналното е "Денят Х - в който президентът Путин отчете гравитацията":


Малцина нации в света могат да се позволят да правят бизнес от геополитика. Русия е една от тях. Ако си достатъчно голям и достатъчно дълго време упорстваш в своята цел, то напълно е възможно да "изкривиш" пазара и да прехвърлиш на по-малките си партньори рисковете, а съхраниш за себе си ползите. Ако не стане - губиш, но осчетоводяваш загубите като геополитически разходи - за славата и гордостта на Родината. Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са "отлетели" в името на проектната слава на Кремъл. Но това, което Русия може да си позволи да загуби не е по силите или по мярата на страни като България. Затова е изключително здравословно да се поддържа дистанция от геополитически гравитационни полета в което малките обекти неизбежно се всмукват.


Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси, нещо което е много трудно да направим в двустранен план.
Анонсът, който направи президента Путин не може да се третира като изненада за специалистите. Версията на Кремъл за Южния газов коридор винаги се е стремяла да неутрализира и "покрие" западната версия и маршрути. Още преди десет години проектът "Син поток" се стремеше буквално да залее Турция с природен газ, за да няма място за конкурентни газови потоци към Европа през Турция. Много експерти, в това число и руски, предупреждаваха, че рано или късно


геополитическите амбиции на Путин ще трябва да се приземят
и да отчетат гравитацията


Точно това стана в Турция тези дни.


У нас болшинството политици привърженици на проекта, така и не успяха да стигнат до прагматичния и професионален подход - останаха на равнище партийни мантри и религиозно суеверие - проектът е изгоден, защото е изгоден. Никакви отклонения от Вярата, никакви въпроси, никакви отговори. Ще получаваме транзитни такси, наши компании ще спечелят.


Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и на другите страни в проекта. Не е нужно човек да е магистър по корпоративни финанси за да направи прозаични сметки по стария изпитан метод на майстор Кольо Фичето - от едната страна "имам да давам", от другата "имам да вземам".


Беззаветно верните привърженици на реализацията на "сляпо" на Южен поток носят отговорност за близо


3,5 милиарда лева загуби по предишните геополитически флиртове на Първанов и Овчаров


предоговорения газов договор през 2006, проекта Бургас-Алекснадропулис и проекта АЕЦ "Белене". Не виртуални, а доказани и инкасирани от българската държава. Ако си изпълнителен директор на банка и причиниш подобни загуби и фалит - защото това е състоянието на българската енергетика в момента именно поради посочените загуби - не само, че незабавно си уволнен, но и губиш правото да заемаш подобна длъжност пожизнено. Губиш и моралното право да даваш съвети и да коментираш от името на обществения интерес професионални теми.


Не и в енергетиката, не и ексминистър Овчаров, не и експрезидент Първанов.  


До тук нещата някак можеха да минат през иглените уши на обществения скепсис, но дойде часът на истината и на големите разходи - само морския участък струва близо 10 милиарда долара.


Изправен пред най-големия си провал във външната политика  - разрива на отношенията си със Запада и провала на Южен поток -


президентът Путин се опита да замаже своя гаф
и прехвърли вината на "най-слабото" звено във веригата - България


с една набързо съшита с бели конци класическа интрига - няма как по  друг начин да бъде тълкувано предложение за алтернатива на Южен поток през Турция.


Верните на Кремъл медии стартираха вълна от антибългарски внушения, последваха агресивни изказвания по интернет форуми и в социалните мрежи. Както и прогнозирах проруските кръгове в България грабнаха информационните оръжия и откриха залпова атака срещу правителството. Линията на атресия бе подадена лично от президента Путин с думите, че България е загубила своя суверенитет, че не може да отстоява своите национални интереси и че трябва да съди Брюксел, защото губи "сигурни" 400 милиона евро на година.


В суматоха и щумотевица у нас забравихме да направим реална оценка и анализ на ситуцаията, в това число и на изходната предпоставка - а именно, че се налага да се заобиколи Украйна и Словакия.


Защо?


Защото Русия на Путин наложи без доказателства мнението у нас и в много страни в Европейския съюз, че Киев "краде" газпромовския природен газ. Някак пропуснахме доказателствената част за това. Моите руски колеги твърдят и аз им вярвам, че това е откровена лъжа. След монтирането преди години на измервателните и контролни устройства, които в реално време дават информация за газовите потоци през Украйна и в газовите хранилища на нейна територия - няма нито едно доказателство за несакнциониран отбор на газ от украинска страна. Помните ли? Газпром заплашваше, че ще отнесе въпроса в арбитраж, ще съди Украйни и нищо - просто информационен и пропаганден шум.


Сега Нафтогаз съди Газпром за надплащане за природен газ след 2010 година за много милиарди долари. Контраискът на Газпром е за неплащане на вече фактуриран газ, но не и за несанкицониран отбор.


Тоталната информационна завеса за случващото се в Украйна - което бе ключов тезис за идеята за нейното заобикаляне - попречи да забележим реалните и тревожни факти, които


поставят енергийната ни сигурност под реална и най-вече непосредствена заплаха


През последните три месеца, за пръв път от незапомнени времена, се наблюдава реално и устойчиво намаляване на налягането по транзитните трасета, което изцяло се дължи на причини на руска територия и по-специално на намален добив в основното находище в Западен Сибир, което захранва украинския транзит - Надим-Пур-Таз. Газпром обяснява това с технически причини - без да ги уточнява.


Докато ни занимават с грандиозни геополитически проекти за десетки милиарди долари Газпром пропуска да инвестира в рехабилитация на газопреносната си система и най-вече в разработката на нови находища и устойчив добив от съществуващите чрез интензификация и увеличена производителност. Но затова трябват западни технологии и участие на западни сервизни компании, а те напускат страната или са в режим на санкции.


В същност цялата тази пиар дейност на президента Путин и шефът на Газпром Милер


цели да отклони вниманието от вътрешните проблеми на компанията
и сривът в нейната достоверност като сигурен доставчик на газ за Европа


Факт, който ще изпитаме още в края на зимата, особено пред вид на рекордно ниските буферни количества в украинските газохранилища.


Но да се върнем на изявлението на президента Путин. Едно е сигурно - то е грижливо пресметано и прецизно таргетирано като информационна атака срещу ЕК и най-вече България. Руският президент не прави случайни изказвания, още по-малко на чужда територия. Факт е, че гледайки пресконференцията му си припомних поведението на руската дипломация по време и след българското Съединение, когато всячески е подтиквала турския султан да изпрати войски в България за да накаже българите за дръзновението да извършат Обединение на страната си без "добро" на руския цар.


И днес новия руски "цар" пристига на посещение при съвременния турски "султан" с щедри дарове, за да "накаже" информационно България.


За целта Милер направи отстъпки, за които у нас само можем да мечтаем - германски цени на природния газ. Ако към тях се добавят и пеналиите, които Газпром плаща по отсъдени по арбитраж компенсации за надплатен газ, то реалните "германски" цени се движат между 320-340 долара. Ние плащаме около 410 долара за хиляда кубически метра. Уж сме стратегически партньори, от нас се иска да се "опълчим" на Брюксел, а ни третират по-зле дори от Украйна. Украинците не само плащат по-евтин газ, но имат всички шансове да спечелят арбитражното производство в Стокхолм, като върнат цените под 300 долара. 


Газовата терапия на България


която предшестваше анонса от Анкара, започна от повече от месец с намаление на налягането, което Булгартрансгаз и Булгаргаз упорито не забелязваха. Отново с едничката цел да не накърнят имиджа и интересите на стратегическия ни партньор по Южен поток. И пак поради същата причина нашия енергиен истамблишмент не смее да поиска ревизия на договора и цената, за да може да намалим цените на природния газ и парното у нас. По-лесно им е да поискат от ДКВЕР увеличение на цените и да прехвърлят разходите на данъкоплатците и потребители.


Хем "партньорите" доволни, хем правителството на Бойко Борисов изправено пред кошмара си от февруари миналага година и енергийни протести. Става дума за много повече пропуснати ползи от наша страна отколкото тези виртуални 400 милиона евро, за които говори президента Путин.  И това е надлежно доказуемо.


По начина, по който беше изложена концепцията за заобикалянето ни през Турция и Гърция, личи, че това е по-скоро пиар, отколкото детайлно разработена концепция. Идеята, че Европейската комисия ще прави разлика между навлизането на нова транзитна инфраструктура с руски газ през Гърция или България е абсурдна. Още по-абсурдна е тезата, че нов капацитет за 63 милиарда кубически метра ще намери търсене и реализация, при положение, че нито Турция, нито Италия имат нужда от подобни обеми - техните пазари са преситени от конкуриращите се и диверсфицирани потоци.


Насипната идея за алтернативен Южен поток през Турция - ще се разпадне


още при първата среща с реалностите на турския газов пазар. Тези 16 нови милиарда кубически метра които ще минават през Черно море, не са ново потребление, а просто пренасочване на транзита от Трансбалканския газпровод. Само това е достатъчно за да разберем открития антибългарски характер на политиката на президента Путин и обосноваността на предложението ни да съдим Русия за нанесени щети и пропуснати ползи във връзка с проекта Южен поток и пренасочването му през Турция.


България ще се лиши от близо 100 милиона долара транзитни такси, годишно ако спре транзита през наша територия на руски газ.


Несъстоятелна е и тезата и надеждата, че Турция ще позволи на Русия да блокира достъпа на азерски или иракски газ за Европа. Не случайно цялото говорене то темата от Анкара дойде от руска страна - нито Боташ, нито турския президент се ангажираха с версиите на Путин и Милер. Наблюдателите не пропуснаха да забележат напрегнатостта на руския президент и преднамереното мълчание по темата на президента Ердоган.


Истинската причина за отказа от "Южен поток" са новините от Русия
и котировките за нефта на световните пазари


На фона на практически неконтролируемия срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при специфичния геополитически прочит на Кремъл. Финансовите отчети и инвестиционните програми на Газпром са в рубли и докато сривът на рублата има относително по-слабо изражение за проекти на руска територия, то за проекти извън Русия ефектът е убийствен. Сметнете сами - Южен поток започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара. Това накара основния европейски партньор Ени да заяви, че излиза от проекта. При очертаващите се тенденции на валутния пазар след няколко дни този проект ще струва над три трилиона рубли!?


От друга страна, Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи ограничените си инвестиционни възможностите си към проекта "Силата на Сибир", Алтайския газопровод и разработката на двете находища - Чаянда и Ковикта в Източен Сибир. Без тях цялата концепция на Путин за стратегическо партньорство с Китай срещу Запада потъва в небитието.


Не без значение за отказа от Южен поток са и сериозно намалелите приходи на "Газпром" от продажби на газ в Европа - както по отношение на количества, така и цени. Погледнете последните финансови отчети на Газпром и котировките на неговите акции. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира.


Добрата новина е, че при текущите тенденции и политика


президентът Путин едва ли ще се задържи достатъчно дълго на власт


за може да влияе по един или друг начин на развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа. В този смисъл той се самомаргинализира. 


Още по-добрата е, че България може да получи значително по-големи и устойчиви ползи ако престанем да разчитаме на виртуалната реалност на Южен поток и се съсредоточим върху прагматични и достъпни проекти по диверсфикация на източнизи и маршрути извън контрола на Газпром и Русия.


Защото природния газ отива там не където политиците решат да преминат едни или други тръби, а там където има потребление и търсене.


Дори и ако спрат транзита на газ през Трансбалканския газопровод ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия при това в количества които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция. Вече се работи по интеграцията на интерконекторите с Гърция и Търция с трасето на Набуко и съществуващите интерконектори на България с Румъния и Сърбия, което ще даде възможност не само за равностойно натоварване на нашите газопреносни трасета, но и реална диверсфикация и значително по-ниски цени на природния газ.


Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат.


Както руснаците казват "святое место пусто не бывает".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Имаше една приказка за албанския реотан... Та и Путин чак сега... откри гравитацията и колелото.
  Е все пак по-добре късно от колкото никога.
  Ама като си забоколен от жополизци така ще ...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Анализа е много интересен.

  nikoia
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  chicago514
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Геополитическите амбиции на Путин ще се приземят като Сухой в индонезийска джунгла

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  "Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са "отлетели" в името на проектната слава на Кремъл."
  ––––––––––––––––
  Това е основание за българска гордост!!!
  След като светът налага толкова месеци санкции на Русия, "малка България" успя само с едно свое решение да санкционира Империята на злото с 5 милиарда долара!
  Затова Путин е бесен, че довчерашният му васал само с трите думички; "Няма да строим!", спря икономическата и политическа окупация на Югоизточна Европа...
  Браво на нас!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Много добър коментар на ИВасилев. И слава богу, че етера се насити от малоумните коментари на Овчаров, Ерменков, Станишев и сие.
  Най вероятно някои хора сега ще трябва да връщат комисионни....за това са така настървени. Щом Овчаров обвини Костов??

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#6] от "bettber":

  И какво ме интересува, че някой си убил някого си в САЩ?! Имат си държава, да си се оправят! Сигурно тука като убият някого, всички медии в САЩ го отразяват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#6] от "bettber":

  Позитано, що не влизаш в червените форуми да светкаш за лошите американци, ами си налазил място за по интелигентни?

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":
  По-полека с гордостта. Никого не сме спряли. Бяхме жалка маша на антибългарски интереси. На Путин му беше ясно че САЩ и ЕС няма да му позволят проекта и затова го спря. А това със споменаването ни си беше бъзик.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Факт е, че първите дни от обявяването на новината бяхме заляти от мненията на овчаровци, които на всичко отгоре лъжеха в цифрите.
  Пък може и да не са лъгали, само адресата на пропуснати ползи да е друг, та затуй да ги боли.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  много добър анализ. отново от Илиян Василев.

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "то реалните "германски" цени се движат между 320-340 долара. Ние плащаме около 410 долара за хиляда кубически метра. Уж сме стратегически партньори"
  Ясно защо сме най-бедни и вечно последни на опашката.За колко ли други стоки плащаме в пъти повече?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Петте милиарда не са отлетели никъде, а ще станат част от тръбата към Турция.
  Интересно какви са проблемите на Газпром, чиито акции се вдигнаха след като Путин се съгласи със спирането на ЮП, наложено от ЕС, чрез България? От спирането я закъсаха други компании, европейски и японски, като само можем да разчитаме да не им платим загубите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Сметнете сами - Южен поток започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара.

  Един от руските класици още по царско време беше казал: Щом в Русия започнат да говорят за патриотизъм - значи нещо са откраднали. Май нищо не се е променило оттогава. Цялата клика в Кремъл май се е унесла в краденето и сега търсят начин да замажат положението.

 19. 19 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Очакваме коментарите и оборването на казаното в тази статия от: Др.Иванов, Р.Гечев, Румб де ла Фонтан, Волен Подмасов, Р.Овч. Гоцьо Сирищнишки

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#6] от "bettber":

  бутер,
  комсомолецо, ти май умираш от кеф при всяка новина за протести и безредици в щатите, а? всяка вечер тръпнеш в очакване да чуеш, че Аляска и Калиформия са обявили независимост и в Аляска се провежда референдум за връщане към Имперска Русия

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Ще видим-ако я вярно рашките няма да могат да построят и газопровод през Турция-това ще гледаме дали ще стане или не.А че Гоце и Дългия Инкасатор имаха пряк финансов интерес от тези проекти е повече от ясно-къде беше Гоцко преди да се навърти в политиката и къде е сега.Няма стигане.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Блестящ анализ !
  Поздравления !
  ЗАЩО няма повече такива ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ АНАЛИЗАТОРИ
  Които на висок глас да заявят,че
  ЛЪЖАТА Е ЛЪЖА,дори когато е изречено от
  НАЙ-ВИСОКО СЪВЕТСКО МЯСТО
  Че в Оруеловския свят в който живеем
  ЛИПСАТА НА ТРАНЗИТНИ ТАКСИ
  СЪЧЕТАНА С МИЛИАРДНИ ХАРЧОВЕ
  НЕ Е "ПЕЧАЛБА"
  Че да ПРОПУСНЕШ ДА ТЕ ОСКУБЯТ
  С НЯКОЙ И ДРУГ МИЛИАРД ОТГОРЕ
  НЕ Е "ПРОПУСНАТА ПОЛЗА"
  Че да ЕХИДНИЧИШ С ЛЪЖИТЕ СИ
  НЕ Е ПРИЗНАК за добро държавничество
  А ОБРАТНОТО НА ТОВА
  Хубавото е,че тези дни е ПОВРАТНАТА ТОЧКА
  НАЧАЛОТО НА ОБРАТНОТО ОТБРОЯВАНЕ
  ЗА РУСИЯ НА ПУТИН
  Хайде на хаирлия да е !!!!!

 23. 23 Профил на ATR
  ATR
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#6] от "bettber":

  "А вие защо биете негрите"

 24. 24 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  [quote#12:"Julian Mall"]На Путин му беше ясно че САЩ и ЕС няма да му позволят проекта и затова го спря.[/quote]
  Как ще му е било на Путин ясно, след като не може да докара тръбата до България?
  Май приемаш джеджето за по-умно, отколкото е.
  Ами кой разумен човек ще загуби 120 милиарда долара заради тъпите си окупационни страсти, и после ще налее пенсионния си фонд в банките, за да пази сриващата се рубла?
  И ще лиши пенсионерите си от право на съществуване?
  Това си е обикновен геноцид, за който САЩ, ЕС и България нямат ни най-малка вина.
  Я виж на Позитано не са ли измислили нещо по-смислено...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Великолепен анализ. Да го прочетат нашите политици и да спрат да говоря глупости и да реанимират блажено почившия Южен поток.

 26. 26 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 504 Весело

  [quote#8:"Julian Mall"]Белени бил неефективен[/quote]
  Ами НИифИктивнУ е БелянИту.Ефективно е само за малка група хора.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  [quote#17:"др. Иванов"]Интересно какви са проблемите на Газпром, чиито акции се вдигнаха след като Путин се съгласи със спирането на ЮП[/quote]
  Ха-хааааааа......
  Ами КУПУВАЙ АКЦИИ НА ГАЗПРОМ,бе тавариш
  Путин ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА ДА ДАВА ЗАДЕН
  И ДА СЕ СЪГЛАСЯВА С ОЩЕ МНОГО НЕЩА
  Което автоматически ще доведе до
  още по-голямо "вдигане" акциите на Газпром
  Га-гаааааа.......

 28. 28 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Който може да чете и мисли:

  Руският президент не прави случайни изказвания, още по-малко на чужда територия. Факт е, че гледайки пресконференцията му си припомних поведението на руската дипломация по време и след българското Съединение, когато всячески е подтиквала
  турския султан да изпрати войски в България за да накаже българите за дръзновението да извършат Обединение на страната си без "добро" на руския цар.

 29. 29 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rage Against":

  Не не очаквам такива неща. Просто се дразня как Дневник манипулират.
  Ще пуснат 50 новини за Путин и Русия. Не ми пука за Путин, не ми пука и за Русия. Не знам Руски за разлика от многото русофоби в този форум. Не съм ходил в Русия за разлика от пак същите русофоби.
  Тогава би ли ми обяснил как аз съм комсомолец?!
  Роден съм три години преди промените и за мен Русия е едно голямо нищо! Бил съм и в Сащ 2 години и 5 години в Германия, където завърших и образованието си.
  Явно хората са толкова озлобени, че не могат да се откъснат да гледат какво прави Русия. Те знаят повече за нещата, които се случват в Русия отколкото тези които се случват в Западна Европа и Сащ. Ей това ме дразни!!

 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#22:"Hawaii"]Блестящ анализ ! [/quote]
  Напълно подкрепям - малцина гений биха могли да пишат така за малцина наций!

 31. 31 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Много добър анализ!
  И след като Путин отчете гравитацията разбра, че единствено, газ може да пласира в евразийския съюз!
  Само ,че това ще стане по техните условия не по неговите мераци!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "blaserr93lrs2":

  Благодаря, благодаря, но не може ли за Тайланд, че тук ще става студено?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  [quote#17:"др. Иванов"]Интересно какви са проблемите на Газпром, чиито акции се вдигнаха след като Путин се съгласи със спирането на ЮП[/quote]
  Иванов, линк ще дадеш ли?
  Защото аз ще ти дам този:
  http://www.finam.ru/analysis/profile041CA/
  Оттук ясно се вижда, че акциите на Газпром са се качили с 0.40 рубли, а рублата за същия период спрямо еврото е загубила 1.32 рубли...
  Което всеки икономист от Ванкувър до Владивосток ще ти преведе като спад в цената на акциите.
  Научи се, Иванов, да лъжеш по-смислено. Или кажи на дългия инкасатор да се научи да смята.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#6:"bettber"]Дневник защо не напишете нещо и за протеста в Ню Йорк, или това не е изгодно да се появява във вашата медия! [/quote]
  Няма нужда, ние и без това знаем, че там бият негрите!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 37. 37 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#12:"Julian Mall"]А това със споменаването ни си беше бъзик. [/quote]
  Голям шегаджия бе, тоя Путин Къси. Това в Грозни също трябва шегичка да е.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 38. 38 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересен анализ, но само времето ще покаже дали е реален...

 39. 39 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#34:"др. Иванов"]Благодаря, благодаря, но не може ли за Тайланд, че тук ще става студено?[/quote]
  Може, ама те са се продали на империалистите. Ще чакаш в Сибир, докато Путин освободи Тайланд.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 40. 40 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  Кога го видя това? В сънищата си? Е, продължавай да сънуваш.

  effi
 41. 41 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#40] от "иван":

  На Сухоя още му събират чарковете, а ТУ-204 приключи курса.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 42. 42 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Доста добре обоснован и интересн анализ! Добре би било хората от правителството от които зависи нещо по въпроса да го прочетат защото ми се струва че тяхното ниво на знания е доста по-ниско...

 43. 43 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rage Against":

  Едва ли "умира", но в Калифорния има наводнения. Батьовото, повечето писачи тук генерират мътни мисли за евентуално бъдеще, а "Дневник", естествено, поощрява подобни времегубения. Бих препоръчал на всички фантазьори да се ориентират към факти, а не към сънища. Иначе тук и Оруел би се объркал.

  effi
 44. 44 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Consumer":

  Разбирам, че си консуматор на стари "новини". "Сухой", но кой? Ако става дума за украинските - да, свалиха ги. Погледни последните модификации. А иначе...разни самолети падат и различни подводници се търсят...

  effi
 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#44] от "иван":

  Не, става въпрос за пътническия суперджет 100, на борда на който са били клиенти и журналисти по време на рекламен полет на култовата дата 9 май (2012)

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#44] от "иван":

  Оттогава поръчките валят, особено от авиокомпаниите в топ 10

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  "Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са "отлетели" в името на проектната слава на Кремъл"
  За разлика от отлетелите 5 милиарда долара на Виктория Нюланд в Украйна, в Турция има газопровод и то с най-висок КПД от всички в Европа.

  "Киев "краде" газпромовския природен газ. Някак пропуснахме доказателствената част за това" Баси заспалия анализатор! Юлия Тимошенко за какво беше в затвора, бе "умник". Баш демократичния президент Ющенко я вкара.

  "Помните ли? Газпром заплашваше, че ще отнесе въпроса в арбитраж, ще съди Украйни и нищо - просто информационен и пропаганден шум" Баси малоумника! Шведският арбитражен съд осъди НАФТОГАЗ през 2008 г. и това решение сега се обжалва с частни адвокати в САЩ. Защото само САЩ не се съобразяват с решенията на европейските съдилища.

  "В същност цялата тази пиар дейност на президента Путин и шефът на Газпром Милер цели да отклони вниманието от вътрешните проблеми на компанията и сривът в нейната достоверност като сигурен доставчик на газ за Европа"

  Вярно е, че е пиар акция, но не за отклоняване на вниманието, а за размисъл какво ще се случва в Украйна ( и в Европа, и в България особено), ако по технически причини (литовски гранатомед улучи тръба на газопровод) спре газоподаването баш, когато температурата е минус 20 градуса ... малко след Нова година.

  "Ние плащаме около 410 долара за хиляда кубически метра. Уж сме стратегически партньори" Ами не сме стратегически партньор - предоставили сме си територията на чужди въоръжени сили без договор, безплатно, и разтваряме големи задни бузи за всяка простотия, опс. "демократична ценност" от "правата крастовица" , през загуба на средства (баш Големият брат ни зечеркна вземанията от ИРак и Либия) до трета ръка дърти фърчила.
  И то именно заради такива пишман-икономисти като Илиян Василев, де една сделка не са договорили кат хората. Само личните комисионни за продажността си.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#38] от "dr_t":

  Ами времето е показало - няма ни една сбъдната прогноза на тоз пишман-икономист! Или ще чакаш поне една да се сбъдне!?

 49. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Поздравявам Илиан Василев за честната позиция по ЮП.
  Срам ме е от предателството на Румен Овчаров и Г.Първанов,които продадоха интересите на България,а днес имат наглостта да говорят,че всички ние сме виновни за този казус.
  Да не говорим за Путин,който в днешната си реч ясно и неколкократно повтори,че интересите на Русия стоят над всичко останало.Но по законите на гравитацията много скоро и Путин ще се приземи и то твърдо,а народът на Русия няма повече да търпи!

  Tony
 50. 50 Профил на Телбод
  Телбод
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колко ограничен трябва да си, за да си въобразиш, че от позицията на български журналист и наблюдател, си успял да разгадаеш игрите на мастодонти като Русия и САЩ? То бива да пишеш за пари, но не те четат в Орландовци и Столипиново! Автора ще отговори ли, къде в цялата схема се вписва Китай, новия господар на света? Или все още си получава парите от американския труп, за да разкоства руския труп? Колко смях ще предизвика тази статия след 10 години ...
  (важи с пъла сила и за другата клика: "хвала Русии, смерт США"

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Весело

  Статията е бодряшка и базирана на "бъдещи несигурни събития" ... "каждому, каждому в лучьшее вериться, ... но не у каждаго есть нефть и газ"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1984 Весело

  Разбираема беше реакцията на др. Румен Петков снощи при Пъпеша. Не знаел той кой е Илиян Василев, никакъв експерт в енергетиката не бил, можел да си смята само потреблението на крушките вкъщи...
  Ами така е, другари "абевейци", шлемоносци и шлемонатрисащи! Истината винаги боли, особено ако ви я казват право в хитрите очички.
  Василев може да не е експерт, но е анализатор, и то какъв! Не е казал само, че посредникът между вас и Извънземния отдавна е др. Доган, което пък ви секна "потока" от червени пари. И точно когато се зарадвахте от "проевропейската" ориентация на ДПС, от Кремъл лопнаха мандалото и милиончетата пак останаха само в газовите ви сънища. Няма да беснеете ли...

  Браво, авторе!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 53. 53 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  "....президентът Путин едва ли ще се задържи достатъчно дълго на власт"
  Един руски анализатор твърди, че май 2015 г. е крайният срок Каза го преди половин година. Надявам се да е прав

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 54. 54 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#6] от "bettber":

  Не си в темата. Ама въпросът що бесят негрите е вечен хахаха

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 55. 55 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1273 Весело

  Щастлив човек е Путин: след като откри гравитацията, още толкова открития го чакат - топлата вода, велосипеда и т.н.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 56. 56 Профил на bolivar
  bolivar
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#30] от "nenad":

  Малцина мурзилки биха разбрали тази статия
  А ти - никога. Умственият багаж е липсващ при индивиди като теб.

 57. 57 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 466 Весело

  Много са се активизирали политическите кученца на задокеанския господар.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#56] от "bolivar":

  Че то какво има за разбиране в тая статия!? Лъжа до лъжа и където не достигат - внушения. За разбирането на такива статия не е необходим умствен багаж, а само сляпа вяра. Същата оная, необходима за разбирането на Библията или Корана.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Особено с това:
  "Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси"
  Направо сме ги закотвили тия тенденция с най-ниски доходи (по-ниски от Албания), най-безграмотни икономисти, поради което и най-слаба икономика; най-висока смъртност.
  От това яко спиране на негативите чак банките почнаха да гърмят у нас .... и държавният дълг скочи далеч в "светлото бъдеще".

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#55:"stein"]Щастлив човек е Путин: след като откри гравитацията[/quote]
  Не ве, аФторът открил гравитацията за Путин. Остава само да се надяваме, че авторът все някога да открие:
  - че гравитацията не важи само за един, а обхваща всички и всичко;
  - освен че спомага за "приземяване", се използва за ускоряване към "нови висини";
  - благодарение на нея (задържа атмосферата) се предпазваме от разни "слънца" било на демокрацията, тиранията или на набедената за наука икономика.
  Пък ако открие елементарната частица на гравитацията, хипотетичния гравитон, може и Нобелова награда да получи. Ама елементарни частици не се откриват с елементарни мисли.

 61. 61 Профил на bolivar
  bolivar
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#58] от "wanderer":

  Хахахаха, и ти не я разбра, нали?

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#61] от "bolivar":

  Какво има да се разбира на лъжите? Стокхолмският арбитражен съд осъди ли Нафтогаз за неплатени доставки през 2008 г.!? Юлия Тимешенко беше ли в затвора заради отклонени и плащания, и доставки към свързани с нея фирми!?
  Или трябва да съм идиот като автора и да си мисля, че ако в България има американски въоръжени сили, то трябва да има и в Украйна, направо в Севастопол? Може, когато руски подводници са базирани в Куба или направо в порт Харбър.

 63. 63 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#12:"Julian Mall"]На Путин му беше ясно че САЩ и ЕС няма да му позволят проекта и затова го спря. А това със споменаването ни си беше бъзик. [/quote
  Няма по-долно нещо от "българска" мурзилка.

 64. 64 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#14:"Rage Against"]много добър анализ. отново от Илиян Василев.[/quote]
  Прав си.
  Хубаво да си отварят очите от РБ, когато те поемат управлението на страната, ето такива хора, като Илиян Василев, очакваме да станат Министър на външните работи или Министър на енергетиката.

 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Ето няколко цитата от Путин. По младите хора не са слушали такива глупости, но моето поколение трябваше да ги учим наизус и дори ни изпитваха.

  В течение трех-пяти лет мы должны обеспечить людей качественными и доступными по цене лекарствами и продуктами", — отметил он, добавив, что они должны быть в значительной степени собственного производства.

  Ранее Путин заявил, что необходимо "снять критическую зависимость от зарубежных технологий и промышленной продукции, в том числе имея в виду станко- и приборостроение, энергетическое машиностроение, оборудование для освоения месторождений арктического шельфа".

  подпис
 66. 66 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  какво общо имат протестите в америка с външната политика на путин и проблемите около южен поток?

 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2552 Весело

  "Путин в послании к Федеральному собранию предложил провести в России амнистию капиталов разово"

  Това са съюзниците на Путин.

  подпис
 68. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#29:"bettber"]Не не очаквам такива неща. Просто се дразня как Дневник манипулират.
  Ще пуснат 50 новини за Путин и Русия. Не ми пука за Путин, не ми пука и за Русия. [/quote]
  Младеж, Путин си разиграва военния кон на 400 км от България, Крим му бил свято и сакрално място. Този човек е луд, той е днешен еквивалент на Хитлер, с тази разлика, че в ръката си държи ядрено куфарче. Не 50, а 500 статии трябва да пуснат "Дневник" за да ви светне в тиквите, какво зло вилнее край нас, способно в лудостта си да ни затрие без да му мигне окото.
  Вл. Путин - "Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и Европейския съюз."
  Това как ти звучи, щот на мен ми изглежда като заплаха, а не "братски" поздрав.

 69. 69 Профил на today
  today
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#15:"blaserr93lrs2"]За колко ли други стоки плащаме в пъти повече?[/quote]
  Вероятно покрай АЕЦ Козлодуй плащаме разни неща на невероятно раздути цени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#64:"choss"]ето такива хора, като Илиян Василев, очакваме да станат Министър на външните работи или Министър на енергетиката. [/quote]
  Освен празни приказки в стил а ла Георги Пирински нещо да е направил, в някакъв бизнес да се е доказал!?
  Апропо, Николай Младенов не беше ли от СДС? Въвлечени в либийската и след това и в сирийската криза. Соломон Паси не беше ли фанатик-антлантик? Вкара ни в "коалиция на желаещите".
  То не останаха държави в Европа, които да не сме изпреварили по най-нисък доход и най-висока смъртност, насаждайки "демократични ценности". Останаха само африканските държави да "изпреварим" в това отношение. Ако това е целта, то продажник как Василев е точно за министър на енергетиката.

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  "Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и на другите страни в проекта."
  Русия е права,когато съгреши дори.Така е за нашите "родолюбиви'' руски мекерета.

 72. 72 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#50:"lif57371426"]Колко ограничен трябва да си, за да си въобразиш, че от позицията на български журналист и наблюдател, си успял да разгадаеш игрите на мастодонти като Русия и САЩ? .....
  Автора ще отговори ли, къде в цялата схема се вписва Китай, новия господар на света? [/quote]
  А колко ограничен трябва да е един трол, който не вдява, че от позицията си на посланик на България в Русия, Илиян Василев е имал възможността на място да наблюдава и изследва "широтата" на широката руска душа?
  А пък колко ли тъп и мързелив ще да е този същият трол, който не си е направил труда да провери, дали аджеба авторът не е правил анализ и на широтата във взаимоотношенията между Русия и Китай и същевременно наивно си мисли, че всички са като него и никой няма да си направи труда да извади и го тресне по тиквата с въпросния анализ.
  " Сделката на Газпром със Китайската национална петролна компания - от Ходорковски до Путин"
  http://idvassilev.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html
  Четене му е майката, пич, а не писане на глупости.

  А ето какво казват по въпроса за изгодата от широкообхватните руско-китайски отношения, самите руски анализатори
  "Как руската мечка заравя милиарди долари на инат"
  Оригинално заглавие – „Бег с трубой за Поднебесной“

  Юлия Латинина
  „Новая газета“
  11.11.2014
  http://ivo.bg/2014/11/13/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BB/

  Аре приятно четене за "поднебесните"!

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#71:"rosiraycheva50._"]Така е за нашите "родолюбиви'' руски мекерета. [/quote]
  Същото и за нашите "родолюбиви" демократични продажници - Америка е права, когато съгреши дори. Да не би планът "Ран анд Ъп" да е имал "финансов модел", "тарифна структура"!?
  Законът за енергетиката се измени за да се гарантира 18% печалба на "американските инвестиции". Същото и за "Южен Поток" за да се строи в "неутрална" територия.
  За България е еднакво зле, когато "сините" болшевики рИват, че червените крадат. Както и обратното. Учудващото е, че този стар изпитан номер за крадене "Дръжте крадеца ... за да открадна аз" още върви. Ама що не, при сляпа вяра всичко върви.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#72:"choss"]от позицията си на посланик на България в Русия, Илиян Василев е имал възможността на място да наблюдава и изследва "широтата" на широката руска душа? [/quote]
  Аха, изследовател значи бил! Вместо да си гледа работата и да съдейства за взаимно-изгодни договори, го е давал ексурзиант ...да наблюдава "руската широка душа".
  И каква е разликата от Пирински, Стоян Ганев и други едни наблюдатели на световната общност!?

 75. 75 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#70:"wanderer"]То не останаха държави в Европа, които да не сме изпреварили по най-нисък доход и най-висока смъртност, насаждайки "демократични ценности".[/quote]
  Със сигурност има една болшая сторона на североизток, която с много голяма скорост ни надСпреварва по обедняване.

 76. 76 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  "Папа, водка подорожала, ты теперь будешь меньше пить? - Нет, сынок, теперь ты будешь меньше есть."

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#24] от "Депутат 241":
  Да не би наистина да вярваш че ние сме спрели газопровода? Ако е така защо е това вайкане в правителството каква я мислехме, каква стана, вместо гордо да се изпъчат и да се бият в гърдите как са защитили националните ни интереси.
  Когато на карта е заложена съдбата на Русия 120 милиарда са нищо. Надявам се след като няма повече какво до губи Путин открито да се намеси в Украйна и да свърже Крим с Русия по сушата, а киевските военнопрестъпници да бъдат изправени пред съда да отговарят за престъпленията си против народа на Новорусия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#23] от "ATR":

  Винаги съм си мислил, че е просто виц, а то...

 79. 79 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Какъв анализ,пълен боклук ,защото премълчава че от догодина започват да дупчат Каспийско море ,РУСИЯ,КАЗАХСТАН,ТУРКМЕНИСТАН. Така че не се знае дали старите находища в Азербайджан няма да пресъхнат.Там не се знае догодина кой какво ще добива,дано не се скарат.Така че този автор е анализатор колкото моята котка,пълен платен боклук.

 80. 80 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 780 Неутрално


  До коментар [#30] от "nenad":
  В българския език няма нито една дума,която в множествено число завършва на Й!

 81. 81 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#29] от "bettber":

  Не съм ходил в Русия за разлика от пак същите русофоби.

  Една основателна приЧина да станеш русофоб

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 82. 82 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван К":

  Комунизъм в идеален вид. А между другото излезе истината- сега нямат храна и лекарства и трябват години за да ги осигурят.....А ЧЕСТИТО на тези, дето мислят обратното

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 83. 83 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Перфектен анализ на Илиян Василев!
  Поздравления, г-н Василев!

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тезата на Автора е позната - да я впише в мемоарите си и толкоз...
  Имай гордото си усещане, г-н Василев и спри да дослужваш ...

 85. 85 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "bettber":

  Пич, хората не се интересуват от нещата, които стават в Русия, а от проблемите, които Русия стоварва на главите ни вече 140 години.
  Болшевишки талибани, както успешно формулира някой по-горе - самозабравили се, вманиачени, комплексирани сатрапи.

 86. 86 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Много добър анализ, даже го прочетох 2 пъти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 87. 87 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#6:"bettber"]Дневник защо не напишете нещо и за протеста в Ню Йорк, или това не е изгодно да се появява във вашата медия! [/quote]
  В огороде бузина, а в Киеве — дядька

  Что означает это странное выражение? Почему бузина? Почему дядька? Почему огород и Киев, наконец?

  Всё потому, что в сущности она представляет собой образец нелогичного и несообразного повествования, рассуждения и тому подобного. Её обычно произносят в случае если рассказчик внезапно перескакивает с одной темы на другую, никак не соотносящуюся с первой, или делает очевидно противоестественные выводы.

 88. 88 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#17:"др. Иванов"]Интересно какви са проблемите на Газпром, чиито акции се вдигнаха след като Путин се съгласи със спирането на ЮП, наложено от ЕС, чрез България? [/quote]

  Акции ма Газпром:
  - 19 май 2008 - 367.40 руб. ($15.5 ) по курса на деня
  - 4 дек. 2014 - 144.10 руб. ( $ 2.65) по курса на деня

  Е др. Иванов, др. Иванов големо ВДИГАНЕ .
  Крайно време е да забраните интернет, че да си лъжете на спокойствие .

 89. 89 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и на другите страни в проекта. Не е нужно човек да е магистър по корпоративни финанси за да направи прозаични сметки по стария изпитан метод на майстор Кольо Фичето - от едната страна "имам да давам", от другата "имам да вземам"."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 90. 90 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 670 Разстроено

  Все едно да седна в ресторант, да поръчам и да почна да ям и пия, без първо да проверя цените!!! Пък после - сметката.
  Хъхъ

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 91. 91 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Основният проблем за нещастната ни Родина след т.нар. "освобождение" (за което сме плащали години наред със златни франкове за издръжката на руските ОКУПАТОРИ - според един указ на княз Александър Батенберг) е РУСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ.
  И неговите платени агенти и подлоги в България, разбира се.
  И очевидно няма да се оправим докато те продължават да определят съдбините ни.

 92. 92 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Чудесен анализ, който точка по точка разбира митовете и "аргументите" на рубладжиите.
  За съжаление едва ли има чуваемост и желание да се разсъждава без емоции и предварителни нагласи.
  Струва си да изстрадаме оттърсването на този Енергиен "шлем" който Гоце и Р.Овч. искаха да си наложат.
  Да благодарим на ЕС и международното положение за това, сами никога нямаше да имаме смелостта да си отстоим националните интереси!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 93. 93 Профил на irishshepherdess
  irishshepherdess
  Рейтинг: 409 Неутрално

  някой отговаря ли си на въпроса защо сме най-бедни в Европа - защото сякаш имаме разбирачи по всичко най-много в света на глава от населението , хората се развиват - ние духаме супата

 94. 94 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#93] от "irishshepherdess":

  Беззаветно верните привърженици на реализацията на "сляпо" на Южен поток носят отговорност за близо
  3,5 милиарда лева загуби по предишните геополитически флиртове на Първанов и Овчаров...

 95. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Няма какво да се добави, след текста на този действително добър аналитик, разполагащ и опиращ с официални и достъпни данни.
  Лично на мен ми е приятно да прочета, че и "моя прочит" на изявлениета на Путин от Турция съвпадат до голяма степен с неговите - груб и нескопосан опит да блъфира ЕК и пътем да ни забърше и нас ( не за пръв път - братска практика), но най- приятен ми е един от крайните изводи на анализа:

  "Добрата новина е, че при текущите тенденции и политика

  президентът Путин едва ли ще се задържи достатъчно дълго на власт"

  Колкото по-бързо в Русия, където освен групировката на Путин има и хора, с по-реалистични виждания и идеи за развитието на страната, успеят и свалят това опасно за света, но и разрушително за тях управление, толкова по-бързо и у нас, ще се нормализира политическата обстановка, след като доходите на петата колона бъде ако не занулени, поне редуцирани.

 96. 96 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Изключително полезно четиво за непредубедените българи, както и за многобройните наши сънародници радетели и апологети на руските интереси, загърбили родните. На г-н Василев може да се вярва. Като посланик в Москва се сблъсквал челно с руските методи за ''взаимноизгодно'' сътрудничество и незачитане суверенитета и интересите на '' по-малкия брат''. Ще допълня само, че НЯМА нормална страна, която да се съгласи да получава транзитни такси от чужда газопреносна система, само ако тя се използва на 100%, защото всеки специалист знае, че тръба с дължина над 1000 км. и подобен диаметър практически е НЕВЪЗМОЖНО да се напълни с газ. С други думи, руснаците и българските им подлоги добре знаят, че България НЯМА да получава и стотинка от тези такси. А. имагинерните ползи от 400 милиона са откровенна лъжа.

 97. 97 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В този коментар има обосновани аргументи и анализ, който отсъства при изявленията на слепите поддръжници на ЮП!
  /Така беше и за АЕЦ Белене!/
  Не бива да се забравя и премълчава и факта, че у нас предварително се похарчиха много пари за неясния още ЮП!
  На обществото трябва да е ясно кой взе тези пари и да ги върне!

 98. 98 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#64] от "choss":

  Елегантно се опитваш хем да не клатиш лодката, хем да не забрави някой, че ГЕРБ не са от тука и са за малко?
  Но не можем да не оценим опита за сдържаност и стиснати зъби, въпреки явно неизтлялата омраза. А още не сте почнали работа заедно.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 99. 99 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Не СА почнали. Извинявам се.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK