Архонтясване

Архонт Бинев

© сайт на Слави Бинев

Архонт Бинев"Дневник" препечатва текста от портала "Култура" :


Пропадането на едно общество започва с девалвацията на ценностите, с подмяната на биографиите, с официализирането на криминалния ъндърграунд и на кича.


Изборът на Славчо Пенчев Бинев (известен повече като Слави Бинев) за шеф на парламентарната Комисия по култура и медии е само поредното доказателство.
Защото е израз на болезнената шизофрения на прехода, където всичко има две лица.


За хората от културните и медийните среди изборът на архонт Бинев е срам и лична обида, нанесена им от този парламент. Той е равносилен на изплюване в лицето, както написа Теодора Димова. Ето защо стотици от тях гневно скочиха на протест, както по-преди излязоха срещу избора на Делян Пеевски. За което имат своето морално право и аргументи, колкото и емоционални да са те, както оставката на режисьора Александър Морфов.


За депутатите, гласували този избор, кандидатурата на архонта Бинев може и да е без значение. Както за тях е без значение културата или съдбата на обществените медии. Все ще оцелеят някак си.


За хората, които държат да има полъх на духа над блатото от скандали и корупция, парламентарната позиция на архонт Славчо Бинев е


безмерно унижение


Преходът започна с учредяването на Комисия по култура и медии под председателството на Михаил Неделчев, за да се стигне до поверяването й в ръцете на таекуондиста Бинев. Деградацията е твърде голяма.


Да, изборът на Слави Бинев не е единствената срамотия около нас, както заявяват някои негови косвени бранители. И тогава какво? Както в случая с Делян Пеевски сме в правото си да попитаме – да стоим със скръстени ръце ли?


За да черпим "мъдрости" от първа ръка за Борджиите, бояджиите и Медичите от "най-подготвения" културен корифей в парламента? Да гледаме безучастно как той ще стъпи на врата на обществени медии като БНТ и БНР, които нарича "бюджетни"? Как ще унижава артисти, издатели или музиканти, на които ще се наложи да опрат до дейността на въпросната комисия? В очакване да внесе закон за меценатството, с който най-вероятно ще поспести пари от данъци на близките си приятелчета? Това ли ни предлагат?


В същото време, за да не скучаем, пак ще си прехвърляме топката с питания: а Искра Фидосова? А Цветан Цветанов? На което други с не по-малко основание ще контрират: а Алексей Петров? А Моника Йосифова?


Трябва да се даде отговор и за едните, и за другите зависимости


За да не се чувстват катранените съвести избелени от поредното ново безобразие.


Но това изобщо не отменя скандала с избора на архонта Бинев, който вече вижда себе си не само като "гордост на прехода" (още един "успешен мъж", направил пари, подобно на Делян Пеевски), но и като "най-подготвен" на културното поприще.


Първо, заради болезнената си мегаломания – "Аз съм обществото" (в интервю пред Нова телевизия).


Второ, защото бил готов да "брани" с мускулите на корполентната си фигура същото това "общество" от медиите и културата, да не би да му посегнат и – не дай Боже – да променят нещо в него. Нека то вовеки пребивава в стилистика, сходна с тази на клубовете "БИАД" и "Дали".


И, трето, защото е архонт. А в разбирането на г-н Славчо Бинев, заявено в различни негови интервюта, да си архонт, означава да си наследствен благородник – в латинската традиция равнозначно на конт (граф), а в славянската – на княз. Не е ясно дали въпросните представи на архонта Бинев произтичат от юношеските му години във Френската гимназия и от прелистване на "Виконт дьо Бражелон" или "Граф Монте Кристо", ала е повече от сигурно, че те напълно се разминават с действителността.


Славчо Бинев бе провъзгласен за архонт през 2007 г. в римската базилика "Санта Мария Маджоре" от старозагорския митрополит Галактион, което предизвика истински скандал както в Св. Синод, така и в Св. Престол във Ватикана. Светият синод излезе с нарочна декларация, в която уточни, че владиката Галактион е бил на частно посещение в Рим, без да е в правото си да извършва каквито и да било действия. Католическата църква не скри стъписването си от факта, че кардиналът на базиликата "Санта Мария Маджоре" е бил въведен в заблуждение от висш православен йерарх, заявил, че иска да се помоли за "встъпването на България в обединена Европа". И то – не губете ума и дума –


церемонията по архонтисването на Бинев се извършва на олтара,
на който славянския първоучител св. Кирил е осветил първите свещени книги на славянството


Ако това е приносът на архонта Бинев към българската култура, човек наистина би трябвало да си поеме дъх, преди да реагира на подобно безочие и кощунство.


Да не говорим, че след разразилия се скандал стана ясно, че титлата архонт никога не е фигурирала нито в устава, нито в каноните на БПЦ. Което не попречи след архонта Бинев да повлекат крак още архонти и архонтеси, от знатни по-знатни – Иван Кочев-Чомбе, Ованес Мелик-Пашаев, вдовицата на "бай Миле", Петър Манджуков и т.н.


И това не е всичко. Архонтоливницата бързо се отля в тамплиерство. Пак същият архонт Бинев, ГОРД-ост на българската култура, бе приет за рицар-тамплиер лично от Великия приор на ордена на рицарите-тамплиери в България Румен Ралчев (генерал о.р., бивш охранител на Тодор Живков и съучредител на политическата формация ГОРД, коалирала се с НФСБ).


Оттук насетне се заредиха по медиите рицари-тамплиери с плащове и мечове, правещи чешмички край парламента и опитващи се да учредяват кръжоци "млад тамплиер" из училищата в страната.


Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко


Ако в централното време на новините не гледахме бутафории и пародии, ако дами, известни в медийните среди, повдигайки се на пръсти пред микрофона, не рецитираха с пионерски устрем: "Ние, рицарите-тамплиери"…


И ако крушката си нямаше опашка. Ако решението на Св. Синод от 2007 г., че БПЦ не произвежда архонти, не бе тихомълком отменено през юни 2012 г.,  когато някои не пропуснаха да се възползват от болестта на патриарх Максим. Ако през 2009 г. не беше създаден абсолютно незаконния "Велик архонтски съвет" (и то в Асизи) от българския архимандрит Дионисий Мишев. При това в съучастие с измисления "Орден на рицарите от Асизи", от който официално се разграничават както Ватикана, така и Суверенния орден на рицарите от Малта чрез дипломатическите си представителства в София.


И ако на 21 декември тази година не предстоеше хиротонията за епископ на същия този архимандрит Дионисий срещу която пък върви подписка от миряни, свещеници и монаси, изпратена до Н. Св. патриарх Неофит.


Нещата са стигнали дотам, че "масовата биневизация", нахлузена като воденичен камък на врата на българската култура, е на път да прерасне в масова деградация на всички ценности на българското общество.


И тогава съвсем ще архонтясаме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Много станаха зависимостите които замитахме под килима и вече започнаха да се виждат,напълни се под килима.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Според вас, дали Иван Вазов го е интересувало кой е бил председателя на комисията по култура в народното събрание, ако изобщо е имало такава комисия по онова време.

  Представяте ли го да казва: Много съм обиден! Ама МНОГО!!! Направо сън не ме лови! Чувствам се унижен! Махам се от тая държава! Няма да ви пиша повече никакви подигота! Отивам си! Хайде сбогом, ГУДБАЙ!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хора, които не реагират срещу назначаване на про-турски мекерета на ключови за националната сигурност позиции, по-добре да си мълчат за козметични назначения в козметични комисии.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 4. 4 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 450 Неутрално
 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Вазов е бил зает да прави култура.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Съгласен съм с доста неща от статията, но да сравняваш Слави Бинев с Пеевски ми се струва доста пресилено. И ако срещу Слави Бинев протестират стотици, то срещу Пеевски бяхме десетки хиляди.

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Архонтско унижение! Махай се !!!
  Ако обичаш...,някой...

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Апострофа с Вазов ,ти е неуместен!

  И като опорна точка , с просто око е ясно от къде е спусната!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  Тука най вече подхожда думата парвеню.
  Рицари тамплиери, тайни общества и други подобни не могат да променят нищо от истинската същност на човека.

  klimentm
 10. 10 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Не е удачен пример. Вазов е бил както депутат, така и министър.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Ако през 2009 г. не беше създаден абсолютно незаконния "Велик архонтски съвет" (и то в Асизи) от българския архимандрит Дионисий Мишев. При това в съучастие с измисления "Орден на рицарите от Асизи", от който официално се разграничават както Ватикана, така и Суверенния орден на рицарите от Малта

  Този архимандрит май е за анатемосване.

 12. 12 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  [quote#10:"Penka Ivanova"]Не е удачен пример. Вазов е бил както депутат, така и министър.[/quote]

  Какво променя това?

  TAKE THE RED PILL!
 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#10:"Penka Ivanova"]Не е удачен пример. Вазов е бил както депутат, така и министър.[/quote]

  Мисля че има предвид, че твореца просто твори, не го интересува кой е председател на комисията по култура, той не чака държавата да му спусне поредната субсидия. Мен ако питат не знам тази комисия по култура защо въобще съществува.

 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Нима се опитваш да ме убедиш, че едно и също министър на просветата да е Вазов и Рашидов да е министър на културата, а Бинев да е шеф на парламентарната комисия по култура.
  Ако за теб е все едно и също, значи няма смисъл да обяснявам... За мен разликата от тогава и сега е очеизвадна.

 15. 15 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "foxa5":

  И понеже нищо не е направила до сега, да назначаваме все по неприятни хора в нея? Не е ли по-практично просто да я закрием?

 16. 16 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  Няма ли Кой да предложи бат Сали за тази комисия,че да мирясат.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "comtec":

  Аз пък като гледам че от вчера копи пействаш една и съща опорна точка си мисля че е време да ти сменят ексела.

  Лили
 19. 19 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Славчо Пенчев не е никакъв архонт. БПЦ го е казала в прав текст. Няма канон, по който да бъде ръкоположен. И аз мога да се наричам астронавт, но не съм стъпвал на друга планета. Не може православен владика да се моли в католическа катедрала. Това не е позволено още от 1054 година и не може да бъде отменено, освен ако не се свика Църковен събор между всички православни църкви-тези на Константинопол, Йерусалим, Антиохската (Дамаск), Александрийската (Египет) и патриаршиите на Гърция, България, Румъния, Сърбия, Украйна, Русия, Полша, Чехия и Финландия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "Лили":

  След като ме следиш толкова внимателно, сигурно си забелязала и другата ми "опорна" точка - тази срещу лицемерието и двойните стандарти на протестиращите.

 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#15:"Penka Ivanova"]И понеже нищо не е направила до сега, да назначаваме все по неприятни хора в нея? Не е ли по-практично просто да я закрием?
  [/quote]

  Нали и аз това казвам, по-добре да се закрие.

 22. 22 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Войнстваща простащина в съчетание с арогонтна посредственост в действие.

 23. 23 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Явно, че Славчо ще оглави тази комисия, за да създаде закона за спонсорството и да закрие министерството на културата, както това е направено в САЩ. Проблема е само един - културното ниво и познание на спонсориращите. В щата гр. Форт Уърт, в щата Тексас, има симфоничен оркестър, на който са предоставени за ползуване. ..две цигулки "Страдивариус", не набедени! , а солидни оригинали. Едната е правена през 1685 г., а другата, мисля че през 1713 г, ако не ме лъже паметта. Тази от 1685 г. принадлежи на богатото семейство на г-жа Джийни Куин, което се е занимавало с развъждане на крави. А другата цигулка от 1713 г. принадлежи на г-н Бил Дейвис, който има компания за добив на нефт и газ. Г-н Дейвис даже не е знаел нищо за съществуването на такива инструменти. Бившият главен диригент на оркестъра го имформирал за това, някъде в средата на 80-те години и той я закупил за $250 000. Днес инструментът се оценява за над $ 2.5 милиона. Може ли да разчитаме, че сред мутрите у нас, ще се появят такива спинсори на изкуството? В това е главния проблем. И ако в Славчо Бинев се е зародил някакъв късен полъх на любов към изкуството, защо бърза да оглави комисия с държавен бюджет, а просто не е написал чек за 250 000 лева на Софийска филхармония? Нека да се даде данъчна отстъпка за спонсорство на изкуство като в САЩ. Съгласен съм с това, но се опасявам дали това няма да бъде побългарено и да се окаже, че има данъчни отстъпки, а няма реално спонсорство. Хората на изкуството и техните гилдии трябва добре да внимават , когато този закон се изработва, за да не останат преметнати. Да не се превърне американския лобизъм в българо- ориенталски " обръч от фирми" и " ама бяна държава, аз съм държавата, аз давам парите..." От това трябва да се предпазим. То е като банковия ни закон. Днес 4 милиарда лева липсват и никой не ги знае къде са. Да не стане така, че спонсорски пари да са дадени и не се облагат от данъчното, а никой от хората на изкуството не е видял нито стотинка. Аз бих бил много внимателен с всякакъв закон, който Славчо и неговите адвокати предлагат. Дано да е нещо добро...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Става въпрос за отношение към културата от двадесетина години насам. Систематично понижаване на критериите до сегашното ниво, чието олицетворение може да бъде например Бинев. Вече берем плодовете на този процес.
  По времето на Вазов може да не е имало подобна комисия в НС, но сега има. Оказва се, че нивото е Бинев, който ще я оглави. Много посредствено ниво, меко казано.
  Разбирам и подкрепям протестите на интелигентните хора срещу легитимацията (с оглавяването на тази комисия в НС) на всичко, което олицетворява Бинев по отношение на култура, пък и не само.

 25. 25 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  "Войнстваща простащина в съчетание с арогонтна посредственост в действие."

  До коментар [#22] от "apollo":

  Думите се измориха! Не са достатъчни! И когато наречем явния простак с подобаващото "простак", някой модератор от Дневник ти скрива мнението!
  Защо, Уважаеми, съгласен ли си да ни налазват такива типове?

 26. 26 Профил на henry_miller
  henry_miller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa5":

  Ами точно там е проблемът и за това става дума в този текст, ако не си разбрал.Защото на хората им се струва, че културата е нещо неважно, второстепенно и безсмислено дори, а изобщо не е така.Принципът е един и същ, без значение дали става въпрос за ДАНС или за култура, като дори смятам, че това назначение е по-долно от това на Пеевски, тъй като то показва много повече наглост и безочие, в сравнение с горното.

 27. 27 Профил на henry_miller
  henry_miller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "comtec":

  Как написа толкова дълъг текст, като хем щракаш с пръсти, хем въртиш гюбеци на бясна чалга.Иди на театър, на концерт, на изложба, на наистина културно събитие, а не крещи из чалготеките и не бръскай домашна гроздова пред телевизора, кефейки се на някоя едрогърда "пайнерка"!
  И все пак - ти си съвсем като поне половината българи.Излишната половина!Гнилата!!

 28. 28 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#23:"Ivo Ivanov"]дали това няма да бъде побългарено и да се окаже, че има данъчни отстъпки, а няма реално спонсорство[/quote]
  Дори и сега е вече побългарено. Но от това не следва никой нищо да не прави и да не вдига глас срещу безцеремонната "архонтска" муцуна.
  Много хора не знаят защо има Комисия по култура и медии. И аз не знам. Това е причината да не се произнасям, че изобщо е излишно да съществува. Собственото ми незнание не може да бъде никакъв аргумент, че такава комисия не трябва да има.
  Ами защо всъщност се харчат пари за телескопи в далечния космос (не ние де, опазил ни Бог, американците харчат). Е т'ва ако трябваше леля ви Менда да реши дали да се плаща...

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 29. 29 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#25:"Alexander97"]Думите се измориха![/quote]
  +++++

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  "Биневизация".

  Отлично определение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Ставайки премиер Бойко Борисов създаде ужасен прецедент. Сега всеки простак и мутра, който се има за нещо повече от Тиквата, смята, че си тежи на мястото на всеки пост в държавата под премиерския. И го заема временно в очакване да се освободи този на министър председателя, за да го заеме.

 32. 32 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално
 33. 33 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Статията е чудесна, но да сравняваш Слави Бинев с Пеевски е пресилено. Протестите на интелектуалците е очевидно режисиран и то грубо с цел да се създаде точно такова впечатление. Организаторите на протеста целят да си го върнат на протестиращите срещу Д.П. /срещу Слави Бинев протестират стотици, срещу Пеевски десетки хиляди/. И точно Държавните БНТ, БНР и всички усложливи медии показаха навремето без никакъв критичен коментар архонтястването на този титан на политиката и обществените отношения и точно тези протестиращи гневни интелектуалци / гневни пенсионери/ гневни употребени интелектуалци/ ги нямаше тогава не да протестират ами изобщо да кажат една дума напреки на горното архонтясване. Обаче в статията е пропуснато още и масонясването на много наши тоже интелектуалци и обществено-политически личности. И тогава пак ги нямаше тези протестиращи гневни интелектуалци / гневни пенсионери/ гневни употребени.

 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-голямата срамотия е връщането на власт на Б.Б. при това в коалиция за която и "патриоти" и "реформатори" излъгаха избирателите си че няма да правят.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на Mila Genova
  Mila Genova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Наскоро ми направи впечатление, че една друга странна птица от първия кабинет на Борисов и после служебния кабинет Кристиян Кръстев също се опитва да върви по стъпките на Бинев, като служи на църквата и показно участва в богослужения. Явно тези хора си мислят, че като наденеш църковните одежди изведнъж, магически някак си, ставаш обичан, благороден и с кристална репутация. Не разбират обаче, колко нелепо изглеждат отстрани и си личи колко неискрени са.

 36. 36 Профил на stnle
  stnle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  с каквато и титла да се накичи едно лайно, си остава такова и този таекуондо-мутро-масоно-архонт-халтуролог е пълен срам за хората, които се занимават с всичко споменато.

 37. 37 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  На истинската култура не и трябва комисия - трябва и истинска публика. Тук не остана.

 38. 38 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Един екскремент опакован в целофан и панделка дали си променя същността?

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#10] от "Penka Ivanova":
  А Й. Йовков удачен пример ли е?
  Примера пример ли е

 40. 40 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Даа силна статия.... Мутрите искат да са благородници.

 41. 41 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Весело

  Двама архонти и няколко тамплиери се събрали на тайна сбирка. На другия ден един от присъствалите откровено сподели, че са яли, и пили домашно вино и ракия, приготвено от единия архонт на село.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 42. 42 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Колкото Бинев архонт, толкова българите европейци. Голям мерак, ама без покритие. Само с гладно простодушие и без морални ценности няма как да издърпаме напред. Само образование и задържане на квалифицираните кадри може да ни спаси.

 43. 43 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 574 Разстроено

  За пропадането на обществото няма нужда злите да се напъват особено. Достатъчно е добрите да не им пречат!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 44. 44 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 381 Гневно

  Колкото и да се пънете да скриете буда, няма да успеете. Играйте си с него, щом ви допада

 45. 45 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#41:"shinjuku"]Отговор


  Двама архонти и някол[/quote] ...
  Всички сме архонти

 46. 46 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Срам и позор тъне в цялата държава

 47. 47 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Кой казва, че Костоваците не са Пагриоти.
  Патриоти са!
  Защото първо мразят Боко, а България мразят чак след това.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 48. 48 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  От тази статия ми стана изключително тъжно.

  Ако Бинев е «архонт», значи е национален предател. Титлата на гръцки отначало е значела «главатар», по-късно - «княз», във Византия - или управител на полунезависимо от Константинопол княжество - «архонтия», или владетел на независима страна, но не особено важен или пък езичник. От там, след падането на Константинопол през 1453, Вселенският Патриархат раздава архонтски титли на родове с особени заслуги към патриаршеския трон. България никога не е познавала тази титла и нашата Църква също не я е давала.
  Несъстоятелността на Бинев като «архонт» се вижда и от факта, че не знае как да я приравни и с западните титли. Графът (комт) идва от латинското comes (приятел, съратник) и във Византия се приравнява на комитас - военен управител на провинция - т.е. нашият възрожденски комита. И е поне две титли под архонт. А твърдението, че архонтията е титла на благородство избива рибата - Патриархът на Константинопол не раздава благородство, а почетно звание и то по две причини - Византия не познава благородниците в западноевропейския смисъл на думата, пък и в благородство се въздига от монарх, а не от първосвещеник.

  Та «нашето архонт» Бинев е и толкова масон или тамплиер - не дай Боже да поведе разговор по тези теми, ще лъсне същата несъстоятелност, като с архонтията.

  Та един неграмотен грандоманго, като Бинев не може да оглавява комисия по културата в Парламента. Срамно е за България.

  E PLVRIBVS VNVM
 49. 49 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Същата парвенющина шества из всякакви такива "общества" - ротарианци, масони, зонтианци, лаънс клубове.... тамплиери, архонти. Пфу!
  Парвеню до парвенюто!
  И ченге до ченгето....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 50. 50 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Съвършенно точно. 'Архонтясахме' обаче, когато приехме Бойко Борисов да се ползва с привилегията да бъде премиер. Това отвори 'кутията на пандора'. Няма никаква разлика между Бинев, Борисов, Фидосова, Цветанов и Рашидов. Те всички са част от 'великия архонтски съвет'. За жалост този процес е необратим.

 51. 51 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Според мен Масон и Архонт е антипод. При такава сложна личност като Слави Бинев в политиката можем да очакваме всичко.

  Too much цензура Баце.
 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Благодарим на Тони Николов за отделеното време да навлезе в дебрите на архонтите, тамплиерите и ни предостави последните детайли.
  Изглежда безполезно губене на време човек да се занимава с подобни неща, но не е.
  Добре е да се осветява от време на време, че до властта в България са се добрали по някакъв начин откровено луди хора. А с изперкалите трябва да се внимава, защото могат да станат опасни. Разбира се, че ще бъдат овладени, но когато се комуникира с тях никога не трябва да се забравя какви точно са. Няма смисъл да се тръгва с рогите срещу архонт Славчо. Това само го фиксира и амбицира. Колкото повече го натискаш, той толкова повече ще се разярява докато изпадне в шизо безпаметност, ако е притиснат до стената и се разбеснее.
  Болното съзнание на тоя човек си вярва напълно, че е архонт и никой не може да промени това.
  Да се питат специализираните доктори как се отиграват подобни ситуации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK