17% жълто

Жорж Ганчев в позата "Не ме гледай умно, българино!"

© Цветелина Белутова, Капитал

Жорж Ганчев в позата "Не ме гледай умно, българино!"В специалната тема на "Дневник" - "25 години без Стената", продължаваме поредицата от портрети на Георги Гочев.


Във време, в което всичко е все още сиво, той свети с жълта светлина. Жълти са копчетата на сакото му, жълта е вратовръзката му, в бутониерата му грее жълто цвете, с жълта ивица е бюлетината, с която неговата партия – Българският бизнес блок – се явява на избори. През 1992 г. и 1996 г. той се нарежда трети на вотовете за президент. За него през 1992 г. са гласували 854 000 души или 17 % от всички избиратели; четири години по-късно броят на гласувалите е с 80 000 повече, а процентът нараства до 21.


Жорж Ганчев (роден в 1939 г.) е напуснал България още през 60-те години на XX в. Подвизавал се е в Англия и САЩ, бил е състезател и треньор по фехтовка, режисьор, актьор, продуцент и сценарист в киното и театъра. Никога до началото на 1990 г. не се е занимавал с обществена дейност и в частност с политика – освен ако за политика не се брои дългият му стаж като сътрудник на ДС: през 1970 г. той е вербуван от II-ро главно управление на тайните служби, отговарящо за контраразузнаването.
Това, че Жорж Ганчев няма никакъв политически опит, очевидно не притеснява българския избирател. Основната причина е, че в този момент обществената среда изпитва глад не толкова за реална политика, колкото за паранормални явления, еротика и страст. В началото на 90-те по будките ще се появят първите порнографски вестници, напечатани в България, националната телевизия ще завърти първите епизоди на "Дързост и красота", десетки хиляди ще наблюдават по телемост мистичната шоу-програма на Анатолий Кашпировски.


На този фон успехът на Жорж Ганчев е гарантиран. Той пращи от здраве,


косата и мустаците му блестят, говори хипнотично за бизнес


пари и хубав живот. Разбира се, никой няма да се интересува в детайли от политическата му програма. Мнозина обаче ще знаят всичко за подвизите му в западния хайлайф, за уроците му по фехтовка ще се съчиняват митични разкази, жената край него – мило наричана от медиите Шуши – ще бъде обградена със завист и обожание.


Втората нишка, по която Жорж Ганчев стига до сърцето на избирателя, е българската чуждомания, стигнала до размерите на битова психоза в края на социализма. Още помня как с моите приятели събираме опаковки от западни цигари, кафе и шоколади, как във всеки социалистически хол има нарочен кът, където е изложена тази сбирка от обелки на капитализма, своеобразен знак за статута на собственика. Помня също и дебелите тетрадки, в които родителите ми залепят изрезки от вестниците със съвети как да успееш в реалностите на западния бизнес.


Та когато Жорж Ганчев се появи за пръв път по телевизията, чуждоманското око на българина го погълна целия, защото този човек явно беше прекарал последните 20 години извън България, не беше пил блудкаво виетнамско кафе, не беше киснал царевица в ракия, за да получи "малцово уиски", и най-важното – не беше чакал за пенсия в някой социалистически завод или канцелария, ами се беше занимавал с "бизнес", тоест беше посветен в онази магия, която прави от една ябълка един милион долара.


Третата нишка беше байганьовщината. Колкото и да се правеше на западняк,


личеше си отдалеч, че човекът е балканец


По какво личеше ли? От начина, по който се сочеше като успял и най-вече по безпардонния и надменен маниер, с който се отнасяше към своите избиратели и колеги. Това обаче наместо да скандализира българина, сякаш го радваше. Та ако с нещо изобщо беше запомнен Жорж Ганчев, това са репликите му "Не ме гледай умно, българино!" (към всички българи), "Не ме учи, момченце! (към Йордан Соколов), "Сладур, ти си цвят за живота ми" (към Александър Йорданов) и пр.


Изобщо, Жорж Ганчев беше фактическият символ на най-първичното и лесното в демокрацията, а именно свободата да се имитира на мига онова, което човек изпита желание да бъде. Още Платон пише в "Държавата", че демократът е необуздан имитатор, който като види някъде военен да подрънква с шпорите си, хуква и се записва в армията, като види философ, си пуска брада, говори по философски теми и пие само студена вода, като види хора да пируват, дори и да не му се пие, пие повече от всички останали.


Всеки път, когато Жорж Ганчев се изявяваше на обществената сцена, той ни внушаваше, че само да зърнем свободата, и на мига ще станем свободни, че само да зърнем западния начин на живот, и на мига ще го заживеем. В този смисъл забавлението, което Жорж Ганчев ни осигуряваше шест години – а на моменти той беше наистина много забавен – беше и опасно забавление. Защото то ни караше да смятаме, че за да постигнем желаната демокрация, от нас не се очаква да правим нищо друго, освен да се наречем демократи.


Самият Жорж Ганчев, както бързо стана ясно, беше имитация на онова, за което се представяше. Името му беше всъщност Георги Петрушев, великите му подвизи с шпагата не се оказаха толкова велики, в аристократичните и високи бизнес кръгове, с които се представяше близък, не бяха чували за него, в най-великото му актьорско постижение индианец го прострелваше със стрела в задника. И може би защото сам беше имитация, имитацията, която комиците от "Каналето" му създадоха, беше трудно различима и дори по-истинска от онзи, който стоеше в парламента.


Но разбираха ли българите,
че в образа на Жорж Ганчев има най-вече имитация?


И ако разбираха, защо гласуваха за него толкова масово не веднъж, ами два пъти?


Според мен гласувалите за него не само разбираха, но и приемаха да бъдат лъгани. Първо, защото тази лъжа – заедно с много други – беше, макар и парадоксално, знак за свобода. Второ, защото все пак мнозина се надяваха, че с помощта на Запада преходът от единия живот в другия ще стане лесно и бързо. И трето, защото беше ясно, че Жорж Ганчев не е нито първият, нито последният имитатор в българската политика. Та може би затова немалко българи в крайна сметка прощаваха имитациите му със същата мекота и кротост, с която Алеко прощава опитите на Бай Ганьо да се прави на европеец. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3807 Весело

  България-Бог-Бизнес Блок.

 2. 2 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 570 Неутрално

  ... и със жълта книжка :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Добър текст. Очевидно е, че гласоподавателите обичат да ги лъжат и прелъстяват. Къде остана обаче инстинкта за оцеляване на българина вече толкова години?????

 4. 4 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  +++

  Великолепен анализ.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Неутрално

  Е имаше шарани и тогава, които му повярваха, и той отмина и замина, а прехода остана да си боксува.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1051 Разстроено

  Ехе, началото на 90-те. Какъв ентусиазъм имаше тогава, че ни чака нещо хубаво и свето. А то какво стана...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Много добре написана статия за Жоржи, чете се на един дъх.
  Българите го оприличихме по-скоро на Дон Кихот отколкото на Ганьо, беше интелект и влъжите и в историите които ни разказваше,всичко мина на прима виста

 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За съжаление, 25 години след Стената, 90% от българския политически, съдебен, бизнес и журналистически елит е само имитация.

 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  в този момент обществената среда изпитва глад не толкова за реална политика, колкото за паранормални явления, еротика и страст.
  --------------
  Кажи си го чалга и няма да сбъркаш.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Никога до началото на 1990 г. не се е занимавал с обществена дейност и в частност с политика – освен ако за политика не се брои дългият му стаж като сътрудник на ДС: през 1970 г. той е вербуван от II-ро главно управление на тайните служби, отговарящо за контраразузнаването.
  ============
  Какъв политически стаж ! ! !
  Най - голямата му роля в политическото театро беше когато го снимаха и записаха с куфарче пълно с пари но автора май го е проспал този момент от Политическия стаж на ДС агент Жорж както и не бе осъден.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 718 Неутрално

  такъв вот винаги е имало- Витков колко % взе за президент...

 12. 12 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Не ме гледай умно, българино!" (към всички българи), "Не ме учи, момченце! (към Йордан Соколов), "Сладур, ти си цвят за живота ми" (към Александър Йорданов) и пр.

  Да не забравяме и "синьо-червената мъгла" - събираше и протестен вот, но шутовщината надделяваше.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 13. 13 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Личеше си му, че е перко, макар и на първо време забавен

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Те тоя беше истински политик - фасони, муцки, ганьовски шегички, правдоподобни обещания. А за нищо не ставаше...освен индианците да го набучват по онова място...

  effi
 15. 15 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Хах уцелен е всеки детайл от Жоржи. Поздравления за статията!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1293 Весело

  Оф, тоя клоун още ли го обсъждате? Всяка държава си има един такъв, за цвят, ние - Жоржи, руснаците - Жириновски, САЩ - Маккейн, та така... не си заслужава да го коментира човек...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Браво!

  Чакаме статия за Волен Сидеров.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Едно време Каналето имаха един албум "Жълта книжка". В едноименната песен имаше един велик пасаж:

  "Вече паспорт е жълтата книжка в Жан-Жоржия!"

  Голям човек е Жорж. Но той живееше тогава на запад със западните идеали и изведнъж се изтупа в една току що освободена от комунизъм държава. И продължава да живее по същия начин и днес. Известно е, че първоначалният сценария за сериала на БНТ за спасяването на евреите беше негов. Но в политиката той си беше завършен клоун и кръгла нула. Както казват на запад, "епик фейл"

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Ей за това трябва реформа в здравеопазването...

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Който е искал да бъде лъган, се е оставил на чаровната имитация на "великия" политик.
  У мен не е предизвиквал нищо друго, освен смях и съжаление.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  "Според мен гласувалите за него не само разбираха, но и приемаха да бъдат лъгани. Първо, защото тази лъжа – заедно с много други – беше, макар и парадоксално, знак за свобода..."

  Много точно казано! За съжаление се екстраполира върху 25 години преход...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на toya_oniya
  toya_oniya
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Към автора на статията. Моля не принизявайте всички българи до навиците на Вашето семейство и обкръжението Ви, никой не Ви е упълномояил за това. И сега имате възможност да правите кътчета в апартамента/къщата си с каквито си искате обелки и огризки, но това не значи, че всички българи го правим или са го правили.....

 23. 23 Профил на Трифон Тотов
  Трифон Тотов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз пък винаги се сещам за вафлата и човека който я яде напреко.... винаги се смея...

 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Е, те тука е така!
  2/3 от българите чакат нЕкой да ги оправи, около 20% си обичат по-нетрадиционни начини на оправяне.

 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Е във всяка една от бившите соц. страни имаше такива колоритни екземпляри. Моя позната ми каза, че гласувала за него понеже бил много представителен мъж за разлика от другите кандидати. Повечето гласове за него бяха подадени от избирателките.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#12] от "Иван55":

  "...А лицето Желю Митев ще го смачкам като слон..."

 27. 27 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Неутрално

  И въпреки всичко все още не мога да си обясня как толкова хора харесаха тоя бай Ганьо и му повярваха.Беше противен тип с дебелашкото си чувство за хумор и грандоманските си приказки на "успял бизнесмен".Нямаше къде да прочета за миналото и настоящето му,но не ми беше и необходимо-той предизвика у мен само антипатия...
  Миналата година попаднах в с.Резово.Оказа се,че този палячо имал там къща.Когато прихнах да се смея при споменаването на името му,хората , с които разговарях,ме срязаха,че го уважавали! Мислех,че вече е забравен ,но ...

  Дневник-токсичният сайт
 28. 28 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Е , автора забравя да спомене, може би от свян, че и народа е пословично тъп.Докато си повтаряме тъпотии от рода , за нашата работливост и ум , винаги ще има кой да ни се изсере на главата от висотата на поста който ние сме му дали.Или се прераждаме с нови представи в новото поколение, или ще изчезнем.Съветският експеримент свърши - едни станаха народ и държавност,
  а други се лутат като идиоти.

 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Авторът нищо не е схванал. Вотът за Ганчев, по същество беше протестен вот.

  През 92 бях дете, но и до днес си спомням, как хората гласували за Жоржи, обясняваха избора си така "на сбъркана държава- сбъркан президент".

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Винаги има ниша за всичко - и в природата...и в политиката.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#27] от "kashpirovska":

  Палячото е в историята. Ти можеш ли?

 32. 32 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#5] от "peni_nikol.53.":

  преходът буксува, а не боксува. Боксува Пулев )

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Неутрално

  До коментар [#32] от "kornelia_18":

  Благодаря,

 34. 34 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "lyubos":

  Инстинкта за оцеляване кара българина да не мисли за политика, да не се обажда много-много и да прекланя глава пред силния на деня.

 35. 35 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поздрвления за статията. Брилянтна!

 36. 36 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#31:"Доби ВЕЛКОВ"]Палячото е в историята. Ти можеш ли?[/quote]
  Какво имаш предвид-че твори история или,че вече е забравен?Аз го бях забравила,Дневник ми го припомни...
  Колкото до мен: не претендирам за никакво историческо постижение,все пак в света трябва да има и обикновени хора,дето да венцеславят великите....

  Дневник-токсичният сайт
 37. 37 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 713 Неутрално

  щеше да е забавен, ако не беше зловещ проект на политическата полиция ДС , която и днес на избори излиза с по 1, 2 проекта


  BG e мини империя на злото.
 38. 38 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Пътувах в самолет преди 10-11 години до една жена на средна възраст, която отиваше на гости на роднини в Щатите, и се разприказвахме за България по време на дългия полет. Тя ми заяви, че най-напред много харесвала Жорж Ганчев и винаги гласувала за него, но после, като се появил Богомил Бонев, тя разбрала че той е по-истински мъж! Обаче след появата на Бойко Борисов всичко просто бледнеело.

 39. 39 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#27] от "kashpirovska":
  Безскрупулен нагъл лъжец и байганьовец! Но имаше дар слово, умееше да борави ловко с нови и модерни икономически и политически термини и в оная обстановка му се вързаха доста хора.
  А относно Резово - българите често сме си такива, смели и люти на маса, но иначе хлъзгави гъзолизци и свикнали да сваляме почтено калпак пред всеки по-нагъл тарикат и да се гордеем с присъствието му в нашето село.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 40. 40 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И Жорж Петрушев ,и Куку, и Каналето ,и Шоуто на Слави ,и други знайни и незнайни чалгари са елементи от целенасоченото опростачване на българите.

 41. 41 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Г-н Гочев, защо "претришате" костите /проверете значението на тази западно-българска диалектна дума/ на политически трупове?

  Още повече, когато въпросните мъртъвци, ако и живи и здрави днес, са цъфтели в разцвета си, Вие сте били дете невинно, грях незасукало и от лъжа неопарило се...

  Като как Георги Петрушев заслужи вниманието на перото, тачскрийна и клавиатурата Ви?

  Ако желаете собствен принос към историческия реализъм, личното Ви присъствие е в повече. Надявам се да го осъзнавате.

  Ако желаете документалност, емоционалността надделява. При това е съзнателна.

  Какво точно искате, не зная.

  Личното ми мнение на старец-разбойник е, че ненужно състарявате себе си. Изглежда, не харесвате собственото си време. Погледът към миналото. обаче, не помага. А е форма на бягство.

  Жорж Ганчев? Смешен спомен. Жалко време. Минало. За щастие.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Няма как да се спечелят демокретично избори ако кандидата не успее да стигне до сърцата и умовете на матряла - общо взето 80% от народонаселението обитаващо територията която ще го избира.
  Правилото важи навсякъде - в САЩ, Европа, Африка, Азия.
  Жорж е комуникатор, макар и преко.
  Иначе може да си най-великия стратег, ходещ две педи над паваж и вечер си лягащ в Мавзолей. Може да си заобиколен денонощно от свита боготворящи те поклонници, създаващи ти измамно впечатление за собствената ти значимост. Може да инвестираш в "турски ценни книжа" или плуващ по вълната на депозитарните лихви в съмнителни банки, доказвайки на следователите си колко велик икономист си.
  Нямаш ли вродената комуникативност си загубен като политик.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Неутрално

  Ех ако беше само Жорж щеше да е весело, ама после избрахме неговите братя Яне, Волен , Ники ии колко още такива ще изберем един Господ знае!

  klimentm
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Неутрално

  До коментар [#40] от "apollo":

  Аз не разбирам тази теза с нарочното , нима е възможно да излъжеш почти милион души ? Хайде да измамиш няколко стотици е разбираемо , но огромно число хора?
  Ако няма хора готови да вярват, гледат и слушат не мисля че е възможна подобна манипулация . Критично ниската точка на преценка е у нас, никой не ни я съставя.

  klimentm
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Браво, прекрасна статия, много добре е уловила духа на времето и на самият Жорж Ганчев. Само че според мен изразът му беше "Не ме гледай ТЪПО, българино!". Все пак не съм сигурен, може и да бъркам.

  Жорж Ганчев често го давам за пример за недостатъците на мажоритарната система как за малко да си изберем един клоун за президент.

  Иначе с него в съзнанието ми е свързана една смешна случка. Беше по времето на атаката на парламента за свалянето на Жан Виденов и Жорж Ганчев излиза от главният ход на парламента. Там беше по-рядко, повечето се бяха преместили към задният ход, тъкмо бяха пробили охраната. Жорж Ганчев абсолютно уверен в популярността си маха приветствено с ръка и се приближи към хората.

  По едно време един го разпозна, викна "Жорж Ганчев, дръжте го!" И като хукнаха хората да го хванат а Жорж Ганчев разви направо недостижима скорост в посока паметника на Съветската армия Погонихме го малко, уморихме се и го оставихме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Под всяка трънка: сътрудник на ДС. И туй чудо ни баламосваше за демокрация. И онуй чудо, мадридското, също. Нямат свършване, наяждане и накрадване.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#41:"cor.ne.edito"]Г-н Гочев, защо "претришате" костите /проверете значението на тази западно-българска диалектна дума/ на политически трупове?[/quote]
  Напротив, трябва да се пишат тези неща за да ни напомнят колко глупави сме били и че трябва да сме по-внимателни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Защо упорито обаче пропускаш Бойко Борисов? Той като феномен не е по-различен от Жорж, Волен, Бареков, Яне и пр. Всички те са дошли отникъде, и благодарение на медийния популизъм и скодоумието на българите застанаха на гребена на вълната.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#29:"klecho"]Вотът за Ганчев, по същество беше протестен вот.[/quote]
  Въобще не беше протестен, радваха му се на циркаджилъците му, весело им беше. Гледаха на политиката като на шоу, не осъзнаваха колко жестоко е наказанието за грешките.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  [quote#12:"Иван55"]Да не забравяме и "синьо-червената мъгла" - събираше и протестен вот, но шутовщината надделяваше. [/quote]

  съгласен! Това за мъглата и за върхушката му беше най-точното попадения, и абсолютно точно определи характера на БГ прехода - а именно че и от двете страни стоят едни и същи хора!

  Но затова дай да не пишем, че ще засегнем другаря Лостов, а Дневник?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 51. 51 Профил на lrq00677938
  lrq00677938
  Рейтинг: 367 Весело

  Милиционер. Много са нелепи статиите ви за политици. Сякаш са писани от най-посредсвения автор в най-сивите посредствени соц времена.

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#27:"kashpirovska"]И въпреки всичко все още не мога да си обясня как толкова хора харесаха тоя бай Ганьо и му повярваха.[/quote]
  Защото съответства на ганьовщината която е много по-разпространена отколкото сме готови да признаем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#20:"Jessika"]Който е искал да бъде лъган, се е оставил на чаровната имитация на "великия" политик.[/quote]
  Гласовете за Жорж Ганчев са добра мярка за лумпенизираната част на българският народ. Едни 15-18% които се местят от партия в партия и от Спасител на Спасител, в крайна сметка те и определят кой ще ни управлява.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Неутрално

  До коментар [#48] от "kirsner":

  Безспорно е от същото семейство.Няма разлика.

  klimentm
 55. 55 Профил на finpoint
  finpoint
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Imitation is the sincerest of flattery.

  Не ме гледай умно, българино!"

 56. 56 Профил на finpoint
  finpoint
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не ме гледай умно, българино!"

  Imitation is the sincerest form of flattery.

 57. 57 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Забавен агент беше , циркът го умееше. Изигра си ролята и така, сега актьорите са други, а пиесата за съжаление, с леки осъвременявания е същата.

 58. 58 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#49:"Fred"]Въобще не беше протестен, радваха му се на циркаджилъците му, весело им беше. Гледаха на политиката като на шоу, не осъзнаваха колко жестоко е наказанието за грешките.[/quote]
  И аз по никакъв начин не мога да се съглася,че този вот е бил протестен! Даже напротив-жените го харесваха,защото се кичеше като Кларк Гейбъл,мъжете го харесваха заради просташкото държание и звучащите по мъжкарски простотии...

  Дневник-токсичният сайт
 59. 59 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 484 Разстроено

  [quote#39:"virtual brain"] смели и люти на маса,[/quote]
  ...и във форумите,нали?

  Дневник-токсичният сайт
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  През цялото време, докато чета, си мисля за деня, в който такъв текст ще демистифицира и Бойко Борисов.

 62. 62 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  И защо ми беше да мисля сега за него-за да не мисля за КОГО?!

 63. 63 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Първият чалгар в политиката.

  Абсолютно недоразумение.

  Пълен смешник и тъпак.

 64. 64 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Във време, в което всичко е все още сиво, той свети с жълта светлина."
  Да, свети! Със светлината на спяща в чужбина ДС-клетка. Мутренските му методи бяха доста красноречиви...
  ПП - нима авторът е забравил, че жълтото е цветът на лудите? Жоржи Анчев Ганчев обичаше да се прави на луд..., ама обичаше и да похапва свински бут...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Очевидно е, че още от времето на соца е имало едни 15-20% маргинали, хора неспособни на критично възприемане на действителността. Броят им, несъмнено е нараснал за времето на прехода, но числото не е толкова голямо. По-скоро инженерните проекти се множат и гласовете им се разпиляват. Бай Ганчев е бил за мен олицетворение на простака в политиката, докоснал се до своя миг слава. В известен смисъл го оприличавам с Майкъл Капустин, измамник, парвеню, създавайки (и продавайки) илюзията за човек овладял "този" и "онзи" свят. Той е "вражалецът", който идва в селото и омагьосва с думи хората за лесния начин да се спечелят пари. Начинът на "онзи, чуждия свят", едновременно покварен, непознат, привлекателен, лъскав...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#38:"kirsner"]харесвала Жорж Ганчев и винаги гласувала за него, но после, като се появил Богомил Бонев, тя разбрала че той е по-истински мъж! Обаче след появата на Бойко Борисов всичко просто бледнеело[/quote]
  Все по усъвършенствани копия на популисти се появяват...

 67. 67 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Жоржи изплува. Чакаме Светослав Витков ТИРЕ Аспарухов.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 68. 68 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 974 Весело

  [quote#22:"toya_oniya"]Моля не принизявайте всички българи до навиците на Вашето семейство и обкръжението Ви, никой не Ви е упълномояил за това[/quote]
  Опааа, някой се засегна и вместо да коментира по същество, се заяде че не всички българи слагали кутия от Джони Уокър и (Мал)Боро във витринката на буфета. Метафора е това, не е важно че не са 100% от българите правили така, а че го имаше като явление, показващо преклонението към западните продукти. И не без причина, в Кореком имаше качествени западни стоки наред с няколкото качествени български стоки, които по правило се произвеждаха за износ...

 69. 69 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#29:"klecho"]През 92 бях дете, но и до днес си спомням, как хората гласували за Жоржи, обясняваха избора си така "на сбъркана държава- сбъркан президент". [/quote]

  Е да де, ама тези хора И ДОСЕГА не си дават сметка, че тези им нищонезначещи афоризми ПРОИЗВЕДОХА днешните ни проблеми, ЗАРАДИ ТЯХНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ ни се случва каквото се случва, докато на други места (Полша, Чехия, Унгария) им се случиха ДРУГИ НЕЩА, но пък си нямаха Жоржи. Защото докато тези "протестиращи гласове" се разпиляваха, в страната се водеше ИСТИНСКАТА битка - между СДС и бившите комунисти, от чийто изход зависеше моят и твоят живот (и аз бях 5-6ти клас тогава).

 70. 70 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Жоржи Анчев Ганчев беше ненадминат шут. Сега вероятно само Волен е близо.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 71. 71 Профил на Sando Astroff
  Sando Astroff
  Рейтинг: 213 Весело

  Георги Ганчев Петрушев роден в Борисовград/днешен Първомай
  а/Баща кондуктор-Ганчо - пияндето паднал от влака и заспал вечен сън.
  б/Майка Живка Тунчева Петрушева-,,модна шивачка" от Коньовица.
  И се почва-учител на лейди Астор,Трейдър на Уолстрийт,Сценарист и Продуцент на невидимия филм ,,Плувеца"
  а иначе основна професия-€бач на стари заможни бабички.
  Майстор на конфабулацията и маркетинга на пържен въздух.
  В момента плаче за увеличение на пенсията,като ,,борец на тихия фронт,, а иначе,, продуцента"-получава американска социална пенсия и толкоз.

 72. До коментар [#4] от "doneva_a":

  +++++++++++++++++++++

  Боли ме от овчедушието на хората...
 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  и спряхте да гоните жоржи.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#73:"peni_nikol.53."]До коментар [#45] от "Fred":

  и спряхте да гоните жоржи.[/quote]
  Така беше, показа невероятни спринтьорски умения. Личи си бившият спортист, ние след 30-40м се задъхахме

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#70:"dragozow"]Жоржи Анчев Ганчев беше ненадминат шут. Сега вероятно само Волен е близо.[/quote]
  Тц, Волен е комплексиран хейтър, мрази всеки и всичко. Жорж беше веселяк, винаги във ведро настроение и самоуверен, доста хора се връзваха на тази му самоувереност че може да оправи всичко с лекота. Докато Болен възбужда само инстинктите за разрушение в лузърите. Категорично различни модели и "пазарни ниши" са.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Неутрално

  До коментар [#68] от "vankata1":

  Имахме и още как! И роботчета от Малборо и ракия набутана в шишета от Джони Уокър и какво ли още не!
  Покойният ми чичо имаше колекция от различни бутилки уиски изтапанени на най видно място в библиотеката в хола.Тъжна история.
  Ами западногерманския "Некерман"? Що цъкане с език и разглеждане?!

  klimentm
 77. 77 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ех, да можеше в сегашния Парламент да се съберат Жоржи, Болен, Дудука, Слави Културния, Митьо Пищова, серсема от СКАТ.......Щяхме да сме най-веселата и усмихната нация...

 78. 78 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "kashpirovska":

  А дали само той е палячо ? Има статия за него, но защо няма за Борисов или Плевнелиев ? Тези дни излезе една книжка за Плевнелиев, в която се разкрива великото му комсомолско-комунистическо минало, но статии за него няма. С какво Борисов и Плевнелиев са по-различни от Ганчев ?

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  "За него през 1992 г. са гласували 854 000 души или 17 % от всички избиратели; четири години по-късно броят на гласувалите е с 80 000 повече, а процентът нараства до 21."
  Не мога да повярвам,че толкова много идиоти има в тази държава.И нищо чудно,че сме все последни.Не вярвам някой от тези наивници да е напуснал страната.Напуснаха я умните и образованите.

 80. 80 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1095 Гневно

  Първият чалга-"политик" на България. Прост, тъп и елементарен наследник на Бай Ганьо. Не случайно все още живее от парите дадени му от ДС...за сметка на данъкоплатците.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 81. 81 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "alg57373608":

  "За съжаление, 25 години след Стената, 90% от българския политически, съдебен, бизнес и журналистически елит е само имитация"

  И сегашният ни премиер е чистото доказателство за това.

 82. 82 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Моля,не принизявайте БЪЛГАРСКАТА ШКОЛА в РАЗУЗНАВАНЕТО /ДС/! Този Жорж е бил в най-горещите точки на Света, и то по време на Студената война.Очевидно,школовката Му е на висота.Погледнете само,колко бързо е в състояние да си сменя Маските,в поведението си:ту се държи като наивен селендур,който крайно невъзпитано сочи с пръст към събеседника си и и Го фиксира с думите : ''Не ме гледаий умно Българино'';ту с леден и пронизващ поглед ,като на ренген,е в състояние да те разнищи отвътре, отгатвайки вариациите на твоята Психика.Такива шпионски умения се усвояват трудно и след продължително обучение: може би в КГБ,в бившият СССР, или в ЩАЗИ ,в бившата ГДР,..,или в /??/...Не бива да забравяте,че Жорж Г. /едно от имената Му ,може би е /, е работил като Шпионин и в Цитаделата, в САЩ /под прикритие/...И фактът,че след като настъпиха промените и в България,през 90-те години на миналият Век,Разузнавателните служби на САЩ не Му потърсиха сметка,за ''бзобидната'' Му дейност в САЩ, за мен означава,че може би е успял да се спазари и с ЦРУ: може би им е предал/продал някаква ценна за тогава информация /икономическа,военна,политичесска/,...,дори допускам ,че вече е успял да се внедри като двоен ,дори троен Агент:изпълнявайки ''малки услуги'' /какви ли?/,срещу въможността , спокойно да се пенсионира и да упражнява някой малък ''бизнес'' и ''политическа Кариера'' ,в ''Банановата Република България'' ,..., т.е. да прави само малко 'шум' като ''ВИП-ПЕРСОНА'' със своята Приятелка... ''Кумчо Вълчо може да си сменя козината ,но не и хищният си нрав''....Да!

 83. 83 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Da vi otkrehna malko,zivee ot amerikanskata si pensia I naema ot kashtite si tuk v Los Angeles a kak sa kupeni imotite e druga tema,ima oshte dosta investicii ne go mislete nail ste si glasyvali za nego

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Ченгето на ДС Георги Петрушев,след него мадритския крадец,след него лудото Яне,след него " националиста " Сидоров,след него противния Дудук,след него ...???
  Какво е общото между тях ? Всички са ченгета и всички те бяха използвани в нужния и изгоден за КГБ-ДС момент ! Да,българинът не умее или не иска да разсъждава !

  " Всеки народ си заслужава правителството "

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 558 Неутрално
 86. 86 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#82] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Жоржи, ти ли си бе?

 87. 87 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Проектът ''Жорж Ганчев'', който бе пуснат в политическото пространство от ДС/КГБ имаше конкретна задача. Трябваше да се разбие дясното, доминирано от силното тогава СДС. Комуноидната пропаганда откри огън с всички средства да обяснява на ошашавения българин, че за бедите му е виновен двупартииния модел, които осигуряваше на СДС дългосрочно управление, след ужасните беди причинени от двете правителства на Андрей Луканов. Трябва да се признае, че Жоржи бе много точно попадение. Атрактивен мошеник, лъжещ убедително с усмивка, без притеснения от морален характер. За него може да се говори много, но си заслужава да припомня може би еднинствената истина произнесена от него: '' Българският е малък, но много прост народ''.

 88. 88 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  И трето, защото беше ясно, че Жорж Ганчев не е нито първият, нито последният имитатор в българската политика.
  ...................................
  Много остроумен и стойностен текст, поздравления за автора!
  Само горецитираното ми бледнее.....като се замисля - кой от политиците на прехода не бе на ниво "имитатор"? "Сините", които в 90% от състава си се оказаха продукт на ДС, назначен за опозиция? БСП, която имитира и до днес социалдемокрация? "Патриотите", които са два шамара шубелии? ДПС, което крие етническия си характер зад булото на европейките ценности?
  Изобщо казано - нима уродливо развилата се след 89-а демокрация у нас не е пълна и много, ама много примитивна имитация?
  Мисля, че личност, като ЖГ, свърши чудесна работа на кохортите от имитатори в българската политика! Докато вдигаха шум по негов адрес и го обвиняваха в имитаторство, истинските имитатори на властови позиции неусетно, последователно и безнаказано успяха да съсипят държавата. Никак не съм сигурен, че, ако бе получил реална власт, ЖГ би ни съсипал по-добре от някои наши "истински" политици...
  Но това са само хипотези

 89. 90 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "virtual brain": "Но имаше дар слово, умееше да борави ловко с нови и модерни икономически и политически термини и в оная обстановка му се вързаха доста хора."

  Вашите думи ми напомнят и за днешната обстановка.

 90. 91 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От Дневник от време на време ексхумират по некоя полит. мумия.

  Too much цензура Баце.
 91. 92 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#38] от "kirsner":

  Класическа електорална единица. Матриял, дет викаше гуруто и, пред който всичко друго бледнеело.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 92. 93 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е автентичният психопортрет на Жорж Ганчев, а не написаното от автора. Още повече, че в катедрата му, в НБУ, ИМА идентичен случай. Но за да се разбере феноменът трябва проницателност, а не поръчкови пасквилчета. До коментар [#82] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

 93. 94 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Агент Жоржи и той идеално си изигра ролята в режисирания театър наречен бг преход! Западът ни предаде като изнуди СССР в бившите им сателити от източния блок да запази старите муцуни и техните деца на цената да бъдат послушни. Затова нямаше лустрация (на места беше само фиктивна), затова нямаше съд за престъпниците и убийците, говоря като цяло за всички страни от Източния блок, не само за България. Иначе до ден днешен ми търсят разни нацисти по на 95 години за "предполагаемо участие в престъпления", докато живите комунистически престъпници, които всеки ден се разхождат сред нас по улиците, никой не ги закача и голяма част от тях си доживяха дълбока старост тези недокоснати престъпници...

 94. 95 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  10Х!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 95. 96 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#94] от "feldmarschall":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 96. 97 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И аз искам да поздравя господин Гочев за чудесната статия, която доста добре описва нещата. Браво!
  А за Жорж и за дейността му - само мога да кажа - лустрация и никакви ДС елементи във властта, на каквото и да е ниво. Това трябваше да стане най-късно през 1991 година и тогава можехме да имаме малко по-добро бъдеще. Наистина го вярвам, но това отмина. Тъжно!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 97. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  На снимката Ганчев като главен шашмалогоносител на прехода, като носител на същноста на вербуван от ДС агент с всички лични ползи и обществено допустими изгоди на едно психично отровено и затова станало дебелооко и нахално поколение.

 98. 99 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#16:"Barcelina"]Оф, тоя клоун още ли го обсъждате? Всяка държава си има един такъв, за цвят, ние - Жоржи, руснаците - Жириновски, САЩ - Маккейн, та така... не си заслужава да го коментира човек... [/quote]

  Маккейн?!? Ти си уникален илитерат и профан - вземи и прочети за тоя достоен човек!

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 99. 100 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Такава синьо-червена мъгла ни е налегнала, заради отсъствието на Жорж да я разсее, а и ние малко да се посмеем, защото напоследък живота стана много тъжен и скучен !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK