Тръби or not тръби: това ли е въпросът?

Путин и Борисов - подписването на старта на Южен поток през 2010 в София

© Надежда Чипева, Капитал

Путин и Борисов - подписването на старта на Южен поток през 2010 в СофияПрепубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник":


Дебатът за Южен поток у нас е на път да генерира повече пара и енергия, отколкото цялото количество газ, което евентуално щеше да бъде пренасяно по съоръжението. Ако тази енергия беше впрегната за народополезни дела, сега страната можеше да е на първите места по осветеност. Но вместо за светлина, енергията се използва най-вече за силен звук, а тъмата по отношение на фактите на проекта не се разсейва.


Вой за… 93,3333 млн.евро годишно


Безспорно ще има преки икономически загуби от замразяването на проекта. Колко точно са те, не се знае поради скрития (дори от министър-председателя!?!) характер на договорите. В този смисъл сметките по-долу са спекулативни: една добронамерена интерпретация на думи на отговорни хора. Така например президентът Путин оповести от Турция, че България ще загуби 400 млн. евро годишно. През октомври 2013 г. министър Стойнев заявява, че "очакваните приходи за периода 2013-2043 г. се равняват на приблизително 2,8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България". Не се подвеждайте от цифрите и математиката – противоречие може и да няма! Министър Стойнев сигурно е имал предвид, че ¾ от тези 400 млн. ще влязат не в бюджета, а на други места из страната: теза, подкрепена от протяжния вой на умряло точно от тези места. Аз предпочитам да вярвам на нашия министър и ще броя пропуснатите ползи за страната като 2,8 млрд. за 30 години = 93,333… млн. евро годишно.
Към тези 93, 333… млн., твърди се, е редно да добавим и сумите, които щяха да спечелят българските строители, настоящото поколение български заварчици и пр. при строежа на тръбопровода. С тях загубата отивала към 1 млрд. евро или лева – няма значение. Няма значение, защото този милиард не бива да се прибавя към народната печалба просто така. В крайна сметка България ще даде бюджетни средства или ще вземе кредит, с който ще плати на тези фирми да извършат строителни работи. Когато проектът се реализира и когато страната почне да си получава таксите за пренос, тя ще трябва да си връща кредита с тях.


И тогава възниква въпросът: тези 93,333 млн. чиста печалба ли са или и с тях трябва да си погасяваме кредита? Второто би било абсурдно, защото при инвестиция 3,5 млрд. евро за българската част и при съотношение 30:70 собствен капитал срещу привлечен, сами изчислете какъв заем е трябвало да вземе България и по колко да изплаща годишно в рамките на 22 години (какъвто е бил планът според Алексей Милер). Пак точният отговор няма значение, защото какъвто и да е,


България едва ли би могла да си покрива дори лихвите с прословутите вече 93 млн


За да има и минимален смисъл подобен проект, трябва да се приеме, че тези 93 млн. са чистата печалба от него след изваждането на лихвите по заемите, разходите по експлоатацията на дружеството, парите по строителство, купуване на земя и пр. и пр. С известно притеснение, че дори и това допускане може да е грешно, нека смело го направим и да запазим положителния баланс.


93,333… млн. евро годишно не е малка сума. С нея могат да се издържат СУ, БАН, а дори и службите за подслушване на хора в страната. В по-състрадателен ключ пенсиите на 2 млн. пенсионери ще могат да се вдигнат с около 7 лева на месец. Но пак, за да имаме чувство за пропорция, БВП на България е около 40 млрд. евро. Само по оперативни програми финансирането от ЕС за страната до 2014 г. е 9 369 203 792 евро. За неизкушените математически това е почти точно 100 пъти повече, отколкото годишните ползи по Южен поток.


Тоест


седем години с оперативни програми са равни на сто години рентиерстване с руска тръба


Вярно, че обещанието е да въртиш крана и да печелиш, без да правиш нищо повече, но пък си има и рискове. Какво ще стане например, ако Русия не натоварва максимално Южен поток? Тогава и милионите на година ще намалеят, разбира се. (В дописка от октомври 2013 г. четем: "В първоначалните планове през тръбите ще бъдат транспортирани до 30 млрд. куб. метра природен газ годишно. Има обаче и идеи капацитетът да бъде увеличен до 60 млрд. От думите на Стойнев пък не става ясно при изпълнението на коя цел България получава дивиденти от проекта".)


Да не говорим пък какво би станало, ако САЩ и други държави са наистина способни да започнат да внасят в Европа по-евтин газ, ако ние разработим собствените си находища, ако се развият технологиите и цената на зелената енергия спадне драматично и т.н. При всички тези евентуалности, които далеч не зависят само от България, на десетата година от проекта е вероятно да си останем с едни тръби, които не могат да се използват за нищо (носещо печалба). С оперативните програми нещата са поне под наш контрол – от нас зависи да стегнем администрацията си така, че да усвояваме всяка предвидена сума, така както го прави Полша.


Като допълнителни ползи от проекта се сочат по-ниска цена на газа, стратегическо значение на страната като транспортен коридор, дори повече сигурност. Аргументът със сигурността е интересен: да, Русия ще бъде мотивирана да защитава тръбите си, но това добре ли е, или е зле за България с оглед на развитието на нещата в Крим и Украйна? За мегаломанските амбиции да сме енергиен център в регионален план също много е говорено: не е ясно как държава, която е 100% енергийно зависима от друга държава, е какъвто и да било център. Тя безспорно ще е важно звено в руската стратегия за енергиен износ към Европа, но това не я прави субект на собствена политика по въпроса.


Колко струват 93 млн. евро на година?


Истинският въпрос не е дали 93 млн. годишно са повече от 0, а какво струват тези милиони? Цената им, според мен, се свежда до определени действия на правителството, които не са съвсем в български интерес. Първо, България да се превърне в лобист на Русия в Брюксел за отмяна на действието на норми на европейското право – специално тези, забраняващи монополен достъп на един доставчик до тръбите, които са основното притеснение за руснаците. Второ, споразуменията да се подписват по такъв начин, че дори министър-председателят на България "да не знае" какви са ключовите параметри на проекта, какви ангажименти се поемат, какви са неустойките и пр. По отношение на лобизма стана ясно, че важни руски политици гледат на нас като на троянски кон в ЕС.


Ако не беше така, защо трябваше правителството на Орешарски да избързва с подписване на ангажименти към руската страна, без да е ясно дали ще получим зелена светлина от Брюксел по тях? Това постави България пред невъзможен избор: да плаща неустойки (незнайно какви) на Русия, или да плаща ескалиращи санкции на ЕК (невъзможен вариант за държава член на ЕС). (N.B. Дори и при спрян проект, неустойки, плащане на комисионни и т.н. може да се дължат. Предстои да видим какви ще са те, но не е изключено да се окажем в сценарий "Белене" 2, където продължаваме да плащаме за нищо.) Та прословутите 93 милиона можем да ги мислим и като хонорар за особен вид лобизъм пред Брюксел: сумата на хонорара показва, че руснаците не са оценили партньорите си особено високо.


По отношение на липсата на прозрачност проблемът е още по-сериозен. Абсурдно е министър-председател да не е наясно какви споразумения са подписвани, какви ангажименти са поемани, какви са параметрите на проектите. Ако наистина е така, този проект трябва веднага да бъде прекратен САМО на това основание.


"Корупционен потенциал" е доста меко формулиране на проблема – става дума за прекупуване на национален суверенитет


Обърнете внимание на разликата: България сама, напълно демократично и суверенно, е поела ангажимент да спазва правилата на ЕС като негов член. В последните десетилетия не си спомням за момент, в който суверенно да сме прехвърлили ключови прерогативи на Русия, а още по-малко на руска компания.


С две думи, хубаво е да вземаме 93 млн. евро на година, да сме закачени и ние за тръбата. Още по-хубаво е обаче да можем разумно да си правим сметката, да знаем истинските ползи и загуби от определени действия. И най-важното – да запазим самоуважение на страна, която не жертва дългосрочните си интереси и прозрачността на управлението си. Троянският кон не е спечелил нищо от падането на Троя: нито като зоб, нито като уважение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Най-големите загуби бяха за олигарсите като КОЙ и други, които трябваше да строят ЮП! Защото строежът на ЮП е многократно НАДПИСАН!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Русия едностранно прекратява договора, което означава, че можем да се поосъдим в арбитража в Париж. И както Путин твърди - нашите загуби са по 400 милиона годишно...
  И така за следващите поне 30 години.
  Май най-добре е да ни харижат Крим.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 407 Неутрално

  "Ако тази енергия беше впрегната за народополезни дела, сега страната можеше да е на първите места по осветеност. Но вместо за светлина, енергията се използва най-вече за силен звук,..."

  От край време покрай "братушките" е така - сичката пара у свирката.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 5. 5 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241"]Русия едностранно прекратява договора, което означава, че можем да се поосъдим в арбитража в Париж. И както Путин твърди - нашите загуби са по 400 милиона годишно...
  И така за следващите поне 30 години.
  Май най-добре е да ни харижат Крим.[/quote]

  Като гледам кои са подписвали договори съм доста скептичен относно възможността да съдим когото и да било. Не подценявай коварността на руснаците, а още по-малко безгръбначието на българските политици.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Хората които очакваха печалбата от ЮП изквичаха и се знаят по именно.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Най-после някой да направи разлика между чиста печалба и приходи.

 8. 8 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Иначе на всякакви анализи и сметки ще се начетем и наслушаме следващите няколко седмици. Всичко най-вероятно ще си остане в областта на догадките, единственият факт, за който можем да сме сигурни е, че Русия просто няма пари, нито пък има достъп до кредити и това е основната причина Южен Поток да бъде отменен. Колкото и загуби да понесе България, а те сигурно са много по-малко от загубите и тоталната подчиненост на Русия по множество направления ако проектът беше реализиран, надали ще могат да се сравняват с катастрофата, към който летят "братушките".

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Кога нашите политици ще почнат да мислят за благоденствие на гражданите на страната, а не да предлагат роби под наем.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#7:"Доби ВЕЛКОВ"]Най-после някой да направи разлика между чиста печалба и приходи.[/quote]

  И не само това. Накрая някой да спомене и изплащането на заемите...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  БелеНе, Южен Паток, Бургас - Александруполис това са все Руски проекти в които България е длъжна само да налива пари и на практика се получава, че ние преливаме парични средства от Европейския Съюз в Евразийският.

  P.S.Не е лошо някой по - запознат с паричните потоци да направи един сравнителен анализ колко средства постъпват по оперативни програми от ЕС и колко изтичат към Русия и мисля, че може да се окаже не 50:50 а и че сме добавили нещо отгоре си от нас.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много добра статия! Поздравления за автора! Всеки, който иска аргументирано да обори тезата му, просто да публикува съдържанието на автентичният договор за строителство на юп, подписан от орешарски + анексите към него, и тогава да се опита да прави каквито и да е било сметки, доказващи несъстоятелността на тезата на автора Изразявам пълно съгласие с написаното в тази статия, дори с допусканията на автора за размера на транзитните такси от юп. Всеки проруски застъпник /ако е просто застъпник, а не платен коментатор/ би следвало доста да се замисли, преди да продължава да подкрепя руската теза, че юп е сигурен, незаменим и надежден източник на приходи/ дивиденти/ за българската държава в продължение на 30 години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всеки свестен икономист ще потвърди, че най-ефективният икономически инструмент е справедливото правораздаване. Ако успеем да осъдим комисионерите, ще има двойно по-високи приходи за държавата отколкото Патока би генерирал.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  "Троянският кон не е спечелил нищо от падането на Троя: нито като зоб, нито като уважение."
  Но е останал в историята, авторе. Това не е малко. Зоб се изяжда, уважение се губи, но влезеш ли в историята, е завинаги...

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Да вземем заеми, и да си разработим находищата - това е единственото умно, което трябва и можем да направим !
  Справедлива концесия също е вариант ... всичко друго е смешен плач, че пречим на руснаците да печелят на гърба ни, и да сме зависими от тях ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"oos19355380"]катастрофата, към който [/quote]

  която

 17. 17 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Автора се опитва да погледне през житието и битието на Българина. Не така стоят нещата от гледна точка житието и битието на "другите".
  В Рубльовка не се се купуват имоти с пенсии в БГ (а от пенсии в БГ - отчисленията де).
  В Манчестер не се инвестира от сръбски наденички (не че не може)....

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#13] от "aleko":


  [quote#13:"aleko"]Ако успеем да осъдим комисионерите[/quote]
  По-нелепа идея не можахте ли да измислите? Комисионните са най-законното нещо в цялата сага...

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Само Крим ни липсва...
  Крим е като воденичен камък за Русия...
  Няма вода, няма ток, но пък е сакрално място за Путиновата Империя...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  Всъщност договор нема.
  Чекистите са свикнали да "работят" на тъмно с техната пета колона от рублофили...

 21. 21 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 419 Неутрално

  и ми се ще да се разгледа темата от гледна точка на изпълнен Паток - какво ще бъде състоянието на нещата на Руско-Румънската граница?

 22. 22 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"Танас"]БелеНе, Южен Паток, Бургас - Александруполис [/quote]

  БелеНЕ, НЕНУжен Поток, Бургас - АлексанТРУПолис.

  Амин.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#17:"plf"]Автора се опитва да погледне през житието и битието на Българина.[/quote] България е равноправен контрагент в тази сделка. След като авторът е българин, е съвсем нормално за него да е важен интересът на едната страна по сделката- България, а не интересът на насрещната страна по сделката- рф/ газпром. На някои топва не се харесва и твърдят, че България нямало право да си защитава правният интерес в тази сделка. Е- след като на едната страна й се забранява да си защитава интересът в една двустранна сделка, тогава сделка няма да има

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки е хванал някаква цифра и я размахва и прави анализи от нея - 400, 93, 9...
  Проблема е, че ние нямаме преговарящ, който е завършил Харвард. Има дори книги как се водят преговори.
  Проекта може да бъде печеливш, само ако този който преговаря за България е супер интелигентен, разбира от бизнес, дипломат и разбира от математика.
  Кой е този политик?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 25. 25 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  тъжното в случая, е, че трябва подобна статия първо да се публикува и дискутира в общественото пространство.

  логическите съждения на автора на статията са абсолютно верни и според мен би трябвало да се налагат от само себе си. жалко е, че средностатистическият българин очевидно няма дори и елементарни познания за това, как функционира икономиката на едно предприятие или на един проект. каква е разликата между приход и печалба и т.н.

  zenrus.ru
 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Ами така е трябва сметката да е ясна, разходите и приходи, и то с условие ако е натоварена тръбата. Така че няма какво да риве Гоце .

 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "plf":

  Русия в нито една област не може и не бива да е като пример.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Това изявление, надявам се, би трябвало да е придружено с настроение "весело".

 29. 29 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#24:"iSiktir"]Проекта може да бъде печеливш, само ако този който преговаря за България е супер интелигентен, разбира от бизнес, дипломат и разбира от математика. [/quote]

  Това важи за преговарящите и от двете страни.
  Нищо чудно, че Путин първи се отказа.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#24] от "iSiktir":


  [quote#24:"iSiktir"]Всеки е хванал някаква цифра [/quote]
  Число, колега.

 31. 31 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 580 Неутрално

  То се разтръби вече

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 960 Неутрално

  За мен най-важният факт е, че по този тръбопровод, дори да беше построен и всичко да вървеше нормално, ние нямаше да получаваме газ, защото той е транзитен. Това в крайна сметка означава, че зависимостта ни от руския газ и високите му цени си остава. Дори и да печелехме от транзитния тръбопровод, каква е гаранцията, че, когато им скимне, няма да ни спрат газа по другия или да ни вдигнат цената така, че цялата печалба да отиде на кино? Както вече се е случвало и най-вероятно пак ще се случи. Затова трябва усилено да търсим алтернативи (шистовият газ от Добруджа не го смятам за такава) и непрекъснато да изискваме подкрепа от европейските партньори.

 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#28] от "aleko":

  Абсолютно сериозен съм. Помислете...най-законното нещо е комисионната, при комисионните договори. За това, дали договора е изгоден, или не, е друг въпрос.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Разстроено

  [quote#0:"Смилов"]"Корупционен потенциал" е доста меко формулиране на проблема – става дума за прекупуване на национален суверенитет
  [/quote]
  Сега когато ще купуваме газа от Турция а в управлението се назначават на ключови позиции турски агенти ще бъдем най-суверенната държава в света

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#24:"iSiktir"]Всеки е хванал някаква цифра и я размахва и прави анализи от нея - 400, 93, 9... [/quote]
  Е- тогава ВИЕ публикувайте автентичните цифри от подписаните автентични договори, за да оборите "всеки" Излезте от руската матрица "загуба на 400 милиона евро годишно за България", защото това изявление цели защитата на насрещната страна по договора- рф/ газпром, а не защитата на България. Нима путлер- президент на рф,чието правителство държи контролният пакет акции в газпром чрез директно и косвено владение, ще защитава интересът на България- насрещната страна по сделката?! Такова чудо не е чуло и видяло все още в договорното право Обичайно това положение се случва в сделки между родители и деца, а не в търговски сделки между две държави...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Предстои да видим какви ще са те, но не е изключено да се окажем в сценарий "Белене" 2, където продължаваме да плащаме за нищо.

  А къде са прокуратурата и органита за финансов контрол? Защо не са изправени на килимчето длъжностните лица допуснали подписването на неизгодни договори за страната?

 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Все си мисля - изборът не е толкова сложен:
  - рента и то несигурна в замяна за пълна зависимост
  - инфраструктура и, дай Боже, разумни инвестиции в приоритети в замяна за придържане към европейски правила

  даже на фона на родния тарикатлък и липса на правосъдие ( и в двата слуЧая)

  няма нужда от повеЧе сравнения. Да бягат да се крият с тръбите Че ми идва...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#32:"murttle"]Затова трябва усилено да търсим алтернативи (шистовият газ от Добруджа не го смятам за такава) и непрекъснато да изискваме подкрепа от европейските партньори. [/quote]
  Бойко успява много по балкански да извлече дивиденти от създалото се положение.
  За всички беше ясно, че дори южен поток да беше изряден от икономическа гледна точка, ЕС нямаше да допусне този проект, докато не се нормализират нещата в Украйна (което означава русия да се изтегли от Крим и Донбас.)
  Факт е, че след посещението на Бойко в Брюксел бяха размразени жизненоважни еврофондове. Ако наистина България влезе в Шенген след 3 месеца, това също има нещо общо с южен поток. Борисов е хитър, много ясно е преценил, че от Брюксел идва много по-блажен гювеч, отколкото от москва. Така че се надявам да не остане нито една полза неизползвана.

  zenrus.ru
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  С две думи, хубаво е да вземаме 93 млн. евро на година, да сме закачени и ние за тръбата. Още по-хубаво е обаче да можем разумно да си правим сметката, да знаем истинските ползи и загуби от определени действия.
  **********************

  Добре казано. Само не разбирам, защо шикалкавеха толкова време политиците за този договор? Защо не ги разясниха тези неща още навремето и защо Бойко "клепа с уши" сега, че уж не знаел за какво става въпрос?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#33] от "Доби ВЕЛКОВ":

  ЮП е комисионен договор? Аз пък си мислех, че се провеждат търгове, избира се най-добрият изпълнител и всичко става прозрачно и ясно както в белите страни. И ЕС го одобрява без проблеми, а у нас потича мед и масло. Пък то било друго и лошият ЕС ни го спира...

 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#32:"murttle"] Дори и да печелехме от транзитния тръбопровод, каква е гаранцията, че, когато им скимне, няма да ни спрат газа по другия или да ни вдигнат цената така, че цялата печалба да отиде на кино? Както вече се е случвало и най-вероятно пак ще се случи. Затова трябва усилено да търсим алтернативи[/quote]

  През 2008г, когато зимата руснаците врътнаха кранчето, заради неплатеният газ от Украйна, тогавашите политици що приказки изприказваха за алтернативни източници, обаче - нищо. 6 години оттогава и си останаха само с приказките. А за това време можеше да са уредени такива алтернативи, при истинско желание, разбира се.
  Тогава се заговори нещо, за свързване с някаква тръба от Гърция (не си спомням добре) но си остана само на приказки... а времето си тече, докога?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-големият абсурд в цялата история за мен е това, че проектът беше отменен с едно-единствено изказване от страна на Путин, което очевидно изненада всички и в България, и в ЕС, и не на последно място в Русия. Това за всички фенове на Путин отново ще бъде признак на силно лидерство и решимост, макар че надали има нещо, което той е направил, което да не бъде разчетено отново и отново по този начин от тях, дори когато става дума и за откровено глупави действия. За всеки нормален човек обаче подобен метод на вземане на решения по дългосрочни стратегически проекти за една огромна, не особено развита или богата и изключително трудна за управление държава като Русия си е чисто и просто recipe for disaster както се казва на английски.

 43. 43 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Интересно е защо в Грузия, въпреки войната, която тя предизвика с Русия, има желание за включване в новия проект и искане тръбата да минава даже през Грузия , подчертават се и мотивите за това:

  "Лидер оппозиционной партии «Объединенное демократическое движение» Нино Бурджанадзе призвала правительство Грузии «использовать исторический шанс» и обратиться к России и Турции с предложением провести через территорию республики газопровод. «Сооружение такого газопровода еще больше повысит стратегическое значение Грузии, в том числе для Европы, принесет много позитивного в экономике и, что самое главное, будет способствовать стабильности государства», – заявила Бурджанадзе. «Любой грузинский политик, который не управляем извне, отлично должен понимать, что эта инициатива направлена лишь на усиление национальных интересов Грузии», – отметила она. " 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Алексей Милер: Ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще бъде сведена до нула 6 Декември 2014 | 12:12 | Агенция "Фокус"...Милер отговори: „Да. Фактически ролята на Украйна като транзитна страна ще бъде сведена до нула”.
  http://www.focus-news.net/news/2014/12/06/1997991/aleksey-miler-rolyata-na-ukrayna-kato-tranzitna-strana-na-gaz-shte-bade-svedena-do-nula.html И това не е вярно В момента има подписани договори за доставка на руски природен газ през газопроводи през Украйна. България получава газ именно чрез Украйна. Изявлението на мюлер означава, че рф/ газпром едностранно ще поиска денонсиране на всички международни договори, касаещи преминаването на руски газ през Украйна, а това не е икономически изгодно за рф, защото тя ще загуби вече съществуващи позиции на ес газов пазар Държавите- членове на ес чакат само това, за да се преориентират към друг източник на природен газ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#40] от "aleko":


  [quote#40:"aleko"]ЮП е комисионен договор?[/quote]
  Извинявай, объркал съм се...брачен е. Даже на този етап е предбрачен...

 46. 46 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#38:"S.P.Q.R."]Борисов е хитър, много ясно е преценил, че от Брюксел идва много по-блажен гювеч, отколкото от москва.[/quote]

  Или по-скоро и той е замесен директно или косвено с изпълнението на проекта или е поел ангажименти и дължи нещо на хора, които са. А и по принцип да се радваме, че управляващите правят тънки сметки откъде все пак може да се крадне повече, от ЕС или от Русия, си е доста депресираща мисъл.

 47. 47 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#43:"Ixquick"]Интересно е защо в Грузия, въпреки войната, която тя предизвика с Русия, има желание за включване в новия проект и искане тръбата да минава даже през Грузия , подчертават се и мотивите за това:

  "Лидер оппозиционной партии[/quote]

  Още по-интересно е защо желаещите газопровода да минава през Грузия са в опозиция.

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "logika":

  Това е от Ведомости.ру, преразказано по интервю на Милер пред "Вести субботу":

  http://www.vedomosti.ru/companies/news/36985741/bolgariya-teryaet-ot-ostanovki-yuzhnogo-potoka-3-mlrd-evro

  Болгария теряет от остановки проекта «Южный поток» 3 млрд евро инвестиций и доход от транзита 18 млрд кубометров российского газа в год. Такие цифры привел в интервью ведущему программы «Вести в субботу» Сергею Брилеву глава «Газпрома» Алексей Миллер.

  Вопрос с остановкой проекта «Южный поток» абсолютно точно закрыт, сказал он.

  «Если говорить о Болгарии, то, без сомнения для страны это непростая ситуация. Почему? Прежде всего, это не только упущенная выгода, но и прямые потери. В Болгарии не будет инвестировано более 3 млрд евро, не будет создано более 6 тысяч рабочих мест», — говорит Миллер.

  «Болгария теряет статус транзитной страны, а в настоящее время через Болгарию транзитируется 18 млрд кубометров газа в направлении Турции, Македонии и Греции. После реализации проекта морского газопровода в направлении Турции все эти объемы пойдут через Турцию, а не через Болгарию», — напомнил глава «Газпрома».

  «Фактически роль Украины, как транзитной страны, сводится к нулю», — сказал глава газовой компании, отвечая на вопрос, отказывается ли «Газпром» от украинского транзита с учетом «Северного потока» и строительства нового газопровода.

  «Объемы, которые Украине необходимы для ее внутреннего потребления, мы обеспечим», — заверил Миллер.

  «Что касается денег “Газпрома”, то ничего не пропадет. Мы инвестировали около 4 млрд евро в газотранспортные инфраструктуры на территории России по созданию “Южного коридора” для доставки газа в Краснодарский край, для поставки на компрессорную станцию “Русская”. И все эти инвестиции полностью будут востребованы для реализации проекта морского газопровода в направлении Турции, — сказал он. — Так что все в дом».

  Решение о закрытии проекта было принято в ходе недавнего визита президента Владимира Путина в Турцию, где был подписан новый документ — о начале строительства газопровода из России в Турцию с возможностью дальнейшей поставки российского газа в страны Европы.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#18] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Е, да, но някой каза, че лихвите по комисионните зя южен поток са 7,62 мм......

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#48] от "Музар":
  Именно- насрещната страна по договора седнала да ни прави сметка колко ще изгуби България, след като България от нереализиране на сделката? А сега съществуващите тръби сами ще се демонтират, и държавите- техни собственици, ще са съгласни? Да не говорим, че газпром губи ПАРИ от отказът си от сега съществуващите договори, според които Украйна е транзитна страна. Този руски газ в бутилки ли ще се транспортира до държавите от ес, след като СП запълва точно определен обем, юп няма да се реализира, а газов хъб на турско руската граница не е построен?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#50:"logika"]Именно- насрещната страна по договора седнала да ни прави сметка колко ще изгуби България, след като България от нереализиране на сделката[/quote]
  да се чете "]Именно- насрещната страна по договора седнала да ни прави сметка колко ще изгуби България от нереализиране на сделката?"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#32:"murttle"]За мен най-важният факт е, че по този тръбопровод, дори да беше построен и всичко да вървеше нормално, ние нямаше да получаваме газ, защото той е транзитен.[/quote]
  ... за толкУ гОдин кЪ не разбра, че и по ЮП (ако бе построен) щяхме да получаваме газ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 53. 53 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, интересен е начина на мислене на Смилов... не вЕрва на патрона си и неговите министрЕ, а на Стойнев...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#50:"logika"]турско руската[/quote] Пак грешка- турско гръцката граница Свалям един ъпдейт на FTP игра и грешката е налице

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#14] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Адмирации! Възможно най-глупавия аргумент някога полаган на хартия е ваш! "Поне е останал в историята". Сега и вие, господине, можете да се похвалите със същото - ще останете в историята на форума на Дневник.бг с най-глупавата аргументация за каквото и да било ever, както се казва

  България, къде е нашия change we can believe in?
 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "andru":

  те руските тръби не са икономически а политически проблем

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "logika":

  На гръцко-турската граница, ако някога има газов хъб, там ще се продава ТУРСКИ газ. Който може по произход да е всякакъв - и от Русия (ако изобщо се построи ПО-южния поток), и от Иран, Ирак... отвсякъде, откъдето Турция внася газ.

  И този пАток е още в яйцето, те вече сложили тигана .

  Но за сметка на това - вече обещават едностранно прекратяване на договорите за транзит през Украйна.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "Да не говорим пък какво би станало, АКО САЩ и други държави са наистина способни да започнат да внасят в Европа по-евтин газ, АКО ние разработим собствените си находища, АКО се развият технологиите и цената на зелената енергия спадне драматично и т.н"

  При толкова много АКО едва ли можем да сме оптимисти за бъдещето на българската енергетика. Трябва да мине време, за да си дадем сметка кои са верните и кои са грешните ходове на днешните политици. Едно е ясно, че когато си ритнеш кросното, а не си осигурил ново, си направо зле. Кой крив, кой прав, бъдещето ще покаже.

 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#12] от "logika":


  [quote#12:"logika"]Всеки, който иска аргументирано да обори тезата му, просто да публикува съдържанието на автентичният договор за строителство на юп, подписан от орешарски + анексите към него, и тогава да се опита да прави каквито и да е било сметки, доказващи несъстоятелността на тезата на автора[/quote]

  Договорът е подписан от ББ, което е ноторно известен факт. Има снимки, изявления по медии, хвалене както се полага за убавия маж от Банкя, даже и съгласието на еврокомисията, пак по думите на Баце...
  Орешарски не знам да е подписвал нещо по ЮП, освен писмата за спирането му, след като го посетиха едни мутри от USA, с ранг на сенатори. Ако има такива, следва да ги покажете, да докажете твърденията си поне с нещо от БТВ, иначе се превръщате в клеветник(чка) по актуалния текст и цялата логика на НК.

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#58:"Музар"]Но за сметка на това - вече обещават едностранно прекратяване на договорите за транзит през Украйна. [/quote]
  Къде го прочете, или манипулираш, изкривяваш фактите.

 62. 62 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#50:"logika"]Този руски газ в бутилки ли ще се транспортира до държавите от ес, след като СП запълва точно определен обем, юп няма да се реализира, [/quote]
  Ами известно е, през Белорусия, тръбопровода Ямал/Европа, после през Полша , след това Германия, Австрия .
  Значи Полша пак ще получава повече транзитни такси.

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Ами като ги чета разните анализи и коментари, излиза че е по добре за България спирането от путин строежа на ЮП. Така поне Брюксел ни отпуши еврофондовете.

 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#58] от "Музар":

  Преди години за Син поток говориха, че е пълна фантазия. Той взе че стана, а в БГ метанът продължи да си тече по тръбата продукт на българо-съветската дружба, с онази подробност, че съветската дружба и империята се бяха разпаднала на съставните си части, а в Киев изграждаха македонския еквивалент на съседство.
  После дойде 2008, а съветската дружба прерасна в откровенна газова война, но го отнесоха българските топлофикации и торовия в Димитровград...
  Гледам, НАБУКО свърши съгласно сценария, Гърция и Италия имат своя проект, арбанците също не са подминати, а ние все още разчитаме на съветските дружби.
  Това защото сме разумни, мисля.
  Баце ни обещава море от газ и петрол, ама ако го открият в Черно море, а некои експерти викат, "Може, не е изключено, ама след 10 години."
  А аз се сетих за дилайлите около железницата на България, па покрай тези страдания и за двете ни катастрофи...
  И онова е било, щото сме умни и разумни.
  Вервам обаче, че Прокопиев ще ни даде зелена енергия в изобилие. Де от перки, де от фотоволтаици.
  А може ли да попитам за цената на всичко това?

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ixquick":
  Не говорим за бъдеще време, а за сегашно време...
  До коментар [#60] от "Graf": Едно е журналистически преразказ на договор, друго е договорът да Ви е пред очите, а числата да да ясно изписани в него и въз основа на тях и на съдържанието на договора да правите преценка...
  [quote#60:"Graf"]Орешарски не знам да е подписвал нещо по ЮП,[/quote] - В последният ден, преди оттеглянето на орешарски, е подписан Договор за строителство на юп - мисля, че беше в края на м.юни 2014г.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#56] от "Gavril":


  [quote#56:"Gavril"]Възможно най-глупавия аргумент някога полаган на хартия е ваш![/quote]
  Хихихи.
  1. Ако беше интелигентен/не умен, то е друго/, нямаше да си единственият реагирал.
  2. Ако беше интелигентен, щеше да помислиш, защо накрая на поста съм намигнал.
  3. Ако беше интелигентен, щеше да забележиш, че екрана ти не е хартиен.
  4. Ако беше интелигентен щеше да коментираш анализа, не мен.
  Иначе си добър човек, сигурен съм...

 67. 67 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#63] от "peni_nikol.53.":

  [quote#63:"peni_nikol.53."]Така поне Брюксел ни отпуши еврофондовете.[/quote]

  Винаги са ви липсвали факторите дето ви пускат компотите или компютрите. Дали ще са в Берлин, Москва, Брюксел или Вашингтон е без значение. Важното е да има някой на крана, та ту да спира, ту да пуска нещо...
  И да е важно.
  Живков се целуваше с Брежнев, противна беше гледката, ама Брежнев пускаше петрол, а днес вашият вожд се целува с другия дърт европейски вожд, пак е противно, но пускат фондовете...

  Ecrasez l’infâme
 68. 68 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#50:"logika"]Този руски газ в бутилки ли ще се транспортира до държавите от ес, [/quote]
  Допълвам, а Чехия и Словакия през тръбопровода "Опал!

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Major_russian_gas_pipelines_to_europe.png

 69. 69 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#65] от "logika":

  [quote#65:"logika"]В последният ден, преди оттеглянето на орешарски, е подписан Договор за строителство на юп - мисля, че беше в края на м.юни 2014г. [/quote]

  Това от надеждния "свидетел" БоБо ли го взимате?
  На държавно равнище договор е подписван от свидетеля БоБо.
  Мога да ви снабдя с кадри, линкове, възторг из медиите, филмчета в тубата и изречения... даже и с решения на МС.
  На равнище фирми свидетелят вика, че няма свидетелства и свидетели, щото му ги криели...
  Нещо да помогнете?

  Ecrasez l’infâme
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#69] от "Graf":
  http://ureport.bg/17289/2014/06/13/ikonomika/oresharski-prizna-che-ima-podpisan-dogovor-za-yuzhen-potok/ Орешарски призна, че има подписан договор за “Южен поток” 13 юни, 2014 С очевидна неохота премиерът Пламен Орешарски призна, че вече има сключен договор за строителството на “Южен поток” при днешното си парламентарно изслушване по темата. „Договор има и той е между търговски участници и не мога да издам нищо без съгласието на двете страни. Има допълнителни процедури по този договор, но те са спрени“, отвърна премиерът.На въпрос има ли решение на Министерския съвет за спирането на проекта или става дума за негово еднолично решение премиерът отговори, че не МС, а Българският енергиен холдинг е страна по договора и негов принципал е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, и той е разпоредил с писмо спиране на проекта..."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/15/2323664_oresharski_otkaza_i_na_parlamenta_informaciia_za/
  "...Потвърждавайки, че договорът със "Стройтрансгаз консорциум" за изграждането на българския участък на "Южен поток" е факт, Орешарски отказа да разкрие и пред българския парламент размера на заложените в него неустойки с претекста, че съдържанието на подписаното от Българския енергиен холдинг (БЕХ) било търговска тайна. Със същия мотив и проектното дружество "Южен поток България" отказваше да отговори дали има такъв договор..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":
  Не ви ли омръзна да повтаряте една и съща глупост 1000 пъти!
  Как ще купуваме газ от Турция, като си имаме действащ газопровод имащ капацитет доста над нашите потребности.

  То бива опорни точки, но и малко мисъл е нужна.

  На човек да му писне от глупости.

  И да - ако турците предложат по-изгодна цена, то ще купуваме от тях. Какво му е лошото?

 72. 72 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "iSiktir":

  Илиан Василев

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Всички тези милиони и милиарди са само в главите на българските олигарси и русофили,свързани с ЮП.

 74. 74 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "murttle":

  научните постижения и новите технологии не трябва да се отхвърлят априори

 75. 75 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#70] от "logika":

  Мислех, че си говорим за Орешарски, за подписът му и ангажиментите на България по Южен поток, а то идело реч за ръчното управление на БЕХ и последиците от разбирателството между Баце и Путин от 2012 година.
  Параметрите по ЮП са известни от докладната на хасковското масонче та даже и кредитът с 8.5% лихва. После нещо промениха параметрите на 4.5" и сроковете по времето на Стойнев, но схемата си остана онази от края на 2012.
  Това е рамката за БЕХ.
  Та какво беше подписвал Орешарски?

  Ecrasez l’infâme
 76. 76 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#64] от "Graf":

  Той "Син поток" е построен, но би ли ни информирал за това , какъв процент от проектния му капацитет е достигнат (и защо е така) и как стоят нещата с изплащането му.

  Същността е в подробностите!

 77. 77 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Господ бди над България, защото казаци и заптиета и мислят злото, но тя си върви напред и нине и присно и во веки веков! Може ли да се раждат такива продажници, които да дадат българска земя (ниви, гори и ливади!) за интересите на чужда, империалистическа сила? Не, те даже не са раждани в България! Стойнев е раждан в Либия, а Станишев в Херсон (СССР). Не успяха предателите на България да я продадат! Квичат червените свини, стенат на умряло, но няма да я бъде тяхната! Няма да си получат трохите от руския батюшка -цар! Няма да имат пари за следващите избори! Ще ви изметем от България! Марш в Сибир и Анадолата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#54] от "andru":

  Патока е геополитика на първо място

 79. 79 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Момче, или ще мина през теб, или ще те заобиколя", се твърдеше, че е казал през далечната 1996 г. тогавашният шеф на "Газпром" Рем Вяхирев вместо "Добър ден" на българския премиер Жан Виденов. Тази реплика може и да е само легенда, но тя описва добре подхода на Русия към енергийните й проекти в България - комбинация от колониална надменност, пренебрежение и откровено толериране на местната корупция. През 1996 г. за наместници на "Газпром" в България се състезаваха Илия Павлов и Андрей Луканов. Днес основните печеливши от "Южен поток" щяха да са компании около Делян Пеевски. Имената се сменят, принципът - не. Засега обаче те или ще трябва да почакат, или да се откажат от апетитната хапка. - цитат от статия

 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#75:"Graf"]Параметрите по ЮП са известни от докладната на хасковското масонче та даже и кредитът с 8.5% лихва. [/quote]
  Публикувайте я тази докладна! Всички проблеми по проекта юп произтичат именно от клаузата "търговска тайна". След като този договор касае защитата на интересите на Р. България, защо е тази клауза и защо БЕХ се е съгласил със съществуването на тази клауза? Чии икономически интереси се защитават с не? Във всеки случай- не бг. национални интереси... Защото на петата руска колона в Р. България не й е изгодно гражданите на Р. България да знаят реалните параметри на сделката.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много аргументирана статия. Наистина трябва нещо повече от стандартното квичене на руБлофилите, за да оборят доводите и.

  chavo64
 83. 83 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Троянският кон не е спечелил нищо от падането на Троя: нито като зоб, нито като уважение."

  Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 84. 84 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чудя се дали БСП, ДПС и Атака щяха да са за Южен поток ако го строеше някоя фирма на Кунева или Радан Кънев. Нали все пак е полезен за България този проект.

 85. 85 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В съпоставянето на печалбите от руските"инвестиции" и тези по програмите на ЕС-освен че сумите от ЕС са много,много по-големи,са и много,много по-качествени.
  Докато тази фамозна тръба няма да създаде почти никаква реална икономика и работни места,то програмите на ЕС ,макар и да са далеч от перфектното,със сигурност ще доведат до много,много по-качествени инвестиции...

 86. 86 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#14:"Доби ВЕЛКОВ"]Но е останал в историята, авторе. Това не е малко. Зоб се изяжда, уважение се губи, но влезеш ли в историята, е завинаги...[/quote]

  Няма място за шегички. Налепили са ти минусите

 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#80] от "logika":

  [quote#80:"logika"]Публикувайте я тази докладна! Всички проблеми по проекта юп произтичат именно от клаузата "търговска тайна".[/quote]

  Мога да помогна само с "докладната", иначе си е цял доклад, който е приет без забележки от МС, а после следват и подписи с фанфари, а що касае търговската тайна, то тя е съвсем стандартна практика спазвана от север на юг и от запад на изток, но тезата, че на МП ББ му крият договорите ми изглежда като за дебили...
  Доклада на Добрев до МС за NB! "Окончателно инвестиционно решение": http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/doklad.pdf
  Източникът е съвсем официален - страницата на министерството.

  Ecrasez l’infâme
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#80] от "logika":

  Накрая, все пак, малко усмивки от старите ленти с ноторно известните факти около тръбата и другите елементи на сделката: http://www.mediapool.bg/gazprom-skloni-na-po-evtin-gaz-i-poiska-da-stroi-elektrotsentrala-u-nas-news199590.html

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 635 Неутрално

  тъпите и алчни олигарси , има ги поименно в каталога на ротари, дори имат пак партизански имена, са много в бг и трябва безмилостно да се гонят от бг , защото иначе ще останат само те и цигани

  BG e мини империя на злото.
 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#87] от "Graf": Моментално трябва да се озправят пред прокурор лицата, подписали това:"...На 27.08.2012г. е подписан Протокол между „БЕХ” ЕАД и ОАО „Газпром” относно реализацията на проекта на територията на Република България, в който е предвидено, че приемането на Окончателно инвестиционно решение за проекта следва да бъде извършено през ноември 2012 г., като дотогава ще бъдат изпълнени
  и завършени редица съществени дейности и условия от проектантски, технико -икономически, финансов и договорен характер. В Протокола е предвидено, че ако „БЕХ” ЕАД не приеме Окончателно инвестиционно решение в срок до 15 ноември 2012 г., дружеството ще дължи на ОАО „Газпром” сумата от 70 млн. долара. Тази сума представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "Graf":
  Хайде - хайде- за мен "по-евтин газ" означава цена на газът ПОД 200 - 250$ за 1000 куб.м. газ! "...оест, спрямо сегашната цена реалното намаление е около 9 процента. В момента входната цена на руския газ за България е 472 долара за 1000 куб. м, което означава, че новата ще е около 430 долара..."-цитат от Вашата статия. Ю.К. обаче плаща средно по около 200$ за 1000 куб.м. газ , защото има развит пазар на газови квоти. Сравнете с цените на газпром за България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Тръби, тръби, тръби... Писна ми от тръби. Колкото построиха от тръби "Южния поток", толкова ще изградят и нова връзка към Турция. Пари, пари, пари нямат. Евентуалното снаждане на тръби към Китай, за което се договориха, след като покорно клекнаха пред условията на Пекин, струва много. Страшно много. Всяка копейка ще бъде важна там. Копейки за тръбите към Турция... няма налични.

  Ама... кой да смята, важни са лозунгите.

  Свобода за Надежда Савченко!
 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#91] от "logika":

  [quote#91:"logika"]Моментално трябва да се озправят пред прокурор лицата, подписали това:"...На 27.08.2012г. е подписан Протокол между „БЕХ” ЕАД и ОАО „Газпром” [/quote]

  Питай Баце. Той е по темата "Давам ги на прокурора".
  [quote#92:"logika"]Хайде - хайде- за мен "по-евтин газ" означава цена на газът ПОД 200 - 250$ за 1000 куб.м. газ! [/quote]

  И тук съм в двоумение, щото насреща има продавач чиято е стоката..
  А тръбата - една, па и през проблемна територия. Може да калкулират специфичната интелигентност на украинците в нея.
  Бе знае ли човек какви са им калкулациите и рисковете които залагат у нещо толково просто като една тръба, минаваща през Дикое поле...
  Отеглям се от този дебат, защото нямам отговори на дилемата на автора на статията, но знам че той ми продава интелектуален либерален въздух, а знам, че стойността на продукта на кръстевото тинк-танкче е нулева за потребителите(ако махнем грантовете , но тях те си ги консумират), та даже и с минуси отпреде, но тази е съвсем друга газ...

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3267 Любопитно

  [quote#47:"oos19355380"]Още по-интересно е защо желаещите газопровода да минава през Грузия са в опозиция[/quote]
  Така ли? А партията на Саакашвили , създадена 2001 от него, да не би да не е в опозиция в сегашния грузински парламент?Те също ли са за газопровода?
  п.п. Между другото,ЕНД има статут на наблюдател към ЕНП.Колеги на ГЕРБ , демек.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#94:"Graf"]И тук съм в двоумение, щото насреща има продавач чиято е стоката.. [/quote]
  Момент- търся материала, който го твърди, на английски език. Прочетох го преди седмица, но не го копирах в архива си и сега пак се налага да го търся....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на niznaiko
  niznaiko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "iSiktir":

  Иван Костов

 99. 99 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#71:"kalcho_krivija"]И да - ако турците предложат по-изгодна цена, то ще купуваме от тях. Какво му е лошото? [/quote]
  Не знам дали помните че имахме договор още от времето на социализма да купуваме евтин газ, който обаче беше денонсиран и позабравения вече Евгени Бакърджиев подписа нов на много по-високи цени? Дори и да бъде спазен все едно след 15 години договора изтича и ако не бъде открито голямо находище в Черно море единствената алтернатива ще остане да купуваме от Турция. Както вървят нещата дотогава ще изтече и живота на АЕЦ-а ни така че освен газ ще купуваме и ток от известните изнудвачи, каквито са всички муслими, турците. Така че тази смешка за изгодните цени най-добре я забравете.
  До коментар [#71] от "kalcho_krivija":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK