Подкрепете Петър Москов! Докато е тук…

Здравният министър Петър Москов

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър Москов"Дневник" препечатва коментара от личния сайт на политолога Огнян Минчев. Редакцията ще публикува и други мнения по темата.


Преди няколко години ме поканиха заедно с няколко колеги на дискусия за реформи… На място се оказа, че трябва да даваме съвети на социалния и на здравния министър как да реформират секторите си. Започнах да говоря неуверено – "Г-да министри, не съм специалист по проблемите на вашите ресори… Но доколкото вече 30 години се занимавам със системен анализ и публични институции, мога да препоръчам следното… Г-н здравен министър, вашата система се реформира по парадоксален начин  – отгоре надолу. Създадени са луксозни клиники… Уреден е статутът на елита на лекарското съсловие… В някои области имаме елитни здравни услуги… Фармацевтичните компании – доставчици работят при устойчив комфорт… Но една къща не се строи от покрива надолу – започва се от основите и се покрива накрая… Ако искате да реформирате здравната система, трябва да започнете от най-долу – от бързата помощ…"


Министърът ме погледна, присви очи и каза – "Вие чувате ли се какво говорите? Да инвестирам аз в Бърза помощ, за да се обаждат циганите и да разкарват линейките нагоре надолу, това ли препоръчвате…?" В този момент разбрах, че реформа няма да има – няма как да има, след като подобни аргументи определят гледната точка на ресорния министър. Спомних си за този случай след като социалните мрежи избухнаха срещу
"дискриминационното" изказване на Петър Москов


по повод побоите над лекари от Бърза помощ.


Аз не искам да споря с блюстителите на публичния морал и със защитниците на малцинствените права, които живеят в центъра на София и наблюдават нарушенията на човешките права в места като село Врачеш по телевизията. Не искам да споря не за друго, а защото споделям тяхното мнение – не може граждани да бъдат лишавани от медицинска помощ заради етническата си и въобще – общностна принадлежност. Това казах и на министъра преди няколко години, когато той високомерно отказа да реформира Бърза помощ за да не "обслужва циганите на повикване" (цитирам). Но не мога и да заема


позицията на правозащитния щраус


– да съблюдавам строго публичното говорене да бъде политически коректно, а срамежливо да извръщам очи от една брутална действителност на насилие, беззаконие и произвол, отговорността за която не е на едно малцинство, на едно или друго гето, а на всеки един от нас, членовете на обществото и гражданите на държавата. Да, наша е отговорността, наша е и вината.


Ние няма какво да отговорим, ако децата и внуците ни ни попитат: Знаехте ли, че стотици, хиляди възрастни хора в селата и малките градове са пребивани, ограбвани и изнасилвани практически безнаказано в продължение на десетилетия? Знаехте ли, че цели региони в България запустяват просто защото дребната престъпност е достигнала мащаби, при които е невъзможно поддържането на нормална делова дейност – земеделска, търговска, индустриална? И че там, където няма делова дейност, няма работа, няма ред, няма прехрана… няма население… Знаехте ли, че тази дребна престъпност се неглижира и толерира от едрата престъпност, контролираща държавата? Знаехте ли, че стотици, хиляди деца не ходят на училище или ходят там само формално…?


Протестираме за това, че здравният министър отказал да изпраща екипите на Бърза помощ на места, където могат да бъдат бити и унижавани… Има ли стотина – двеста правозащитници и блюстители на либералните ценности, които биха се качвали в продължение на един месец – един месец! – на линейките, пътуващи към места като Врачеш? Защо лекарите от Бърза помощ да плащат цената за това, че ние сме


либерално общество в условията на бедност,
безхаберие и абдикиране на държавата


и общественото мнение от язвите на заобикалящата ни действителност? За пръв път от много години насам имаме министър, който поема публична отговорност за промяна в здравната система – не се скатава, не се измъква с общи фрази и мъгляви обещания. Москов пое отговорност. Може да не ви харесва начина, по който го е направил – дайте му кредит за отговорността.


Всеки, който е имал досег със здравеопазването вижда много добре, че тази система се срутва отвътре, разпада се на съставните си части поради несъвместимост на принципите, върху които е изградена с практиките на всекидневното си съществуване. Бързата помощ е най-отпред – на "фронтовата линия" срещу едно бедно и болно общество, ограбвано от своите елити – включително и от елита на здравеопазването.


Да посмееш да реформираш Бързата помощ означава да сложиш пръст в раната, да започнеш да разриваш Авгиевите обори, да започнеш да търсиш твърда основа за нов градеж. Подкрепете Петър Москов! Не зная дали ще може да се справи с предизвикателство от този порядък – реформа в българското здравеопазване. Но той поема предизвикателството. Неговите предшественици не го направиха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 470 Неутрално

  големец е Минчев, слава Богу, че има българи като него !

 2. 2 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 503 Неутрално

  !!!

  БХК като напишат декларация в подкрепа на пребит лекар - тогава може и да си променя мнението за тях. Дотогава - у лево

 3. 3 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Глупости! Само с налудничави и ксенофобски изявления надали ще успее.

  Вместо да се изцепва, че лекарите няма да ходят в ромските махали, по-добре да беше помислил и предложил адекватна защита за тях в тези ситуации. Във властта тъкмо на министъра е да създаде звено за охрана, което би било полезно в доста ситуации.

  Но е по-лесно и по-популярно поведението му сега, признавам, кой ти търси рационалност... популярността е важна. Ето - дори се споделя от други популярни говорители, царе на правенето на нищо.

 4. 4 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След тази тирада вече е официално: това правителство и апологетите му ще докарат обществото до гражданска война и междуернически конфликт...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Искам само да напомня, че гарантирането на безопастността на лекарите и наказването на побойниците е работа на полицията и тази полиция отговавя на същото правителство от което е част въпросният министър.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  ЕДин път да съм напълно съгласен с О.Минчев!

 7. 7 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 502 Неутрално
 8. 8 Профил на nik34
  nik34
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е точната дисекцията на нашето общество и на неговата публичност днес. Браво на Огнян Минчев !

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Айде стига с тези глупости за дискриминация, Бърза помощ как ходи по турските села, защо там не ги дискриминират. В квартали , които е опасно за състава на линейките не трябва да стъпва екип, без значение от етническият състав.

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#4] от "fortunes":

  До гражданска война го докараха демоните, които 25 години развъждат орките като има дават детски, майчински, помощи всякакви, ТЕЛКове и т.н. и т.н.
  Като залагаш етническа бомба, много ясно че един ден ще гръмне!
  Въпросът е КОЙ заложи етническата бомба?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  ''Подкрепете Петър Москов!''
  Имаше един филм "Подкрепете местния шериф."

 12. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "polux":

  А кой да плаща за тая охрана?

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  А, не! Не подкрепям нито Москов, нито Огнан Минчев този път! Този крив път води право във фашизма. Ще подкрепя министъра на вътрешните работи, когато изпрати полиция в гетото, когато изкара полицията да патрулира нощем по улиците, когато уволни всички корумпирани и некадърни полицаи и назначи такива, които защитават населението в подопечните им села и могат за половин час да заловят извършителя на битово или криминално престъпление в селото или квартала. А пък Москов ще го подкрепя, когато лекарите от БП идват навреме и са компетентни.

 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"]ЕДин път да съм напълно съгласен с О.Минчев!


  Ееее, един път и ти да кажеш нещо смислено.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si": Този, който иначе ще плаща за повредено оборудване, отпуск по болест, заместване или нематериални вреди за пребити лекари. Просто със звено за охрана ще се претотвратяват вреди, които иначе така или иначе плащаме всички, а вероятно ще се предотвратяват и други нарушения на обществения ред. В съдебната система има такова, в екологията - също, не виждам защо да няма в спешната помощ. Но разбира се - далеч по-лесно и популярно е да викаме нещо с блеснал поглед по циганите....

 16. 16 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 388 Гневно

  Всички от БХК да завърщат медицина и да отидат да работят в бърза помощ и да ходят само в циганските гета. ЕЙ, БЪЛАРИ...СТАНАХТЕ ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА...... Я СЕ ОПОМНЕТЕ И ДРЪЖТЕ МАЛКО ЗА НАЦОЯТА СИ ......НЕ ИЗПРОСТЯЯВАЙТЕ....

 17. 17 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#3:"polux"]Вместо да се изцепва, че лекарите няма да ходят в ромските махали, по-добре да беше помислил [/quote]

  Единствената грешка на Москов , е че употреби ромски /цигански махали, това не трябваше да го прави, а само да беше казал на опасни места без да конкретизира кои са тези места, той самият да организира поротест на докторите срещу себе си и да обяви , че е с вързани ръце и нищо не може да направи и е длъжен да се събрази с гилдията. Не , че не е прав , но е слаб политик , а в политиката се иска ловкост за да прокараш идеите си.

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  За сега го подкрепяме

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Имам приятелско семейство в старозагорско. Пенсионери които изповядват поговорката, "залудо работи, залудо не стой". Собственици са на няколко декара овощна градина. От години са я оставили на самотек. Питам ги, защо. Щото циганите ще избрулят всичко докато плодовете още са зелени.
  Такива ми ти работи.
  С две думи, прав е Москов! Питайте лекарите от бърза помощ а и не само те, дали го подкрепят или да.

 21. 21 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 442 Неутрално

  под съседната статия вече водих спорове и дискусии, така че тук няма да го правя, единствено искам да кажа, че Минчев е прав. нещата не са черни и бели, истината е някъде по средата ...

  http://postclamores.blogspot.com
 22. 22 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подкрепям с две ръце и два крака!

 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Когато някой е дошъл да помогне, не го нападаш ! Толкова ли не може да се вдене тоя простичък факт от тия псевдо-организации ?
  Подкрепям Москов. Искам тия цинагани да се държат като хора, когато им се помага. Баси криворазбраната "защина на правата на малцинствата"

 24. 24
  Mark Twain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  Охраната ще плащаме всички ние,данъкоплатците,които в даден момент непременно ще имаме нужда от Бърза помощ за себе си или близките си!
  Не знам само защо ЕЛЕКТОРАТЪТ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД на БСП,ДПС,ББЦ се чувствува безнаказан и под закрилата на БХК и подкупните адвокати,които водят дела в Страсбург за етническа нетърпимост !Нека по-добре последните да плащат от ПАРТИЙНИТЕ СИ СУБСИДИИ и охраната и исковете срещу България !

 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"]ЕДин път да съм напълно съгласен с О.Минчев![/quote]
  И аз съм съгласен!Безрезервно вярвам в здравния министър.И никакви социални и други мрежи не могат да ме разколебаят ,че предприетите управленски решения от г-н Москов са в ДЕСЯТКАТА.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  + от мен.
  Учудена съм - точно онези, които най-люто искат "България в Европа" и подкрепят всяка "евроатлантическа" приумица, показват в коменарите си по казуса Москов най-антиевропейско, скандално, фашистко и расистко мислене! Като искате "в Европа", научете се на някоя и друга "европейска ценност"! Те се борят с всички сили да изтрият петното Хитлер от челата си, а вие тук подкрепяте скандалните приказки на поредния смешен популист!
  Вместо да му пеете химни, излезте да го питате какво смята да направи, за да имаме най-после истинска спешна помощ! После да им трепери на медицинските екипи - първо да осигури, че изобщо има такива! Защото в момента няма!

 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво на Москов !!!
  А лекарите от Бърза помощ , дори по кодекса на труда не могат да бъдат наказани, ако откажат , защото НЯМАТ УСЛОВИЯ , пречи им се - да ИЗПЪЛНЯВАТ служебните си ЗАДЪЛЖЕНИЯ !!!!

  BIG AL
 29. 29 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не разбрах, какви са точно тези реформи в здравеопазването. Линейките да ходят в циганските махали, това ли са великите реформи?

 30. 30 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#17:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Не , че не е прав , но е слаб политик , а в политиката се иска ловкост за да прокараш идеите си.[/quote]

  Има някаква възможност това негово отчаяно и политнекоректно действие /което подкрепям като гражданин/ да доведе до нещо положително. Силно атакуем е, че изказването му е реално силно дискриминационно и като нищо някой го осъди. Нищо не се губи - в най-лошия случай той сдава поста и нищо не се променя.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 31. 31 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Петър Москов има моята подкрепа, не само на изборите. Дано успее в повече от начинанията си.

 32. 31 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Министър Москов назова проблем конкретно и ясно.

  Таксита не приемат адреси и курсове на подобни места, защо никой не реве срещу тях?
  Защо ЧЕЗ са качили електромерите в тези райони на стълбовете и ги проверяват с кран и охрана?

  Стига с този етнически мир и подобни кухи фрази... няма роми, турци, арменци... има български граждани. Законите са за всички.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Дори не прочетох статията и веднага казвам твърдо ДА само заради заглавието. Критикувал съм и то доста жестоко Петър Москов, виждам и някои неприятни черти в характера му но ВЕЧЕ започвам макар и плахо да го уважавам:

  Първо, защото има смелостта да стане министър и да се заеме с отговорността за една реформа в здравеопазването. Въпреки огромните проблеми които има там, още по огромните интереси които ще бъдат засегнати и гарантираната съпротива на всички дори на професионалните му колеги чиито интереси също ще бъдат засегнати.

  Второ, заради смелостта да застане зад колегите си от Бърза помощ /и не само там/ които буквално са малтретирани от едно малцинство. Направо вече развилняло се заради безхаберието на държавата и тънките сметки на политиците. Не се поколеба да каже и направи неща които МНОЗИНА ще използват като повод за нападки водени от фалшива хуманност и криещи се зад членове и параграфи. Но съм сигурен, че още повече ще го подкрепят включително от медицинското съсловие които директно страдат.

  Искам хора които вършат работа а не празни плямпала. Когато видя такива ще ги подкрепям независимо от коя политическа сила са.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Министърът има право!
  Като работодател той е длъжен да осигури БЕЗОПАСНИ и здравословни усложия на труд!
  Защото иначе всеки пребит или напсуван лекар и санитар може да го осъди!
  Останалото е просто наливане на вода в етническата мелница на Местан...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  То е ясно, че циганите са неосигурени и викат линейка за кихавица. Просто това им е начина на лечение. Всички са болни и с ТЕЛКове.
  Прав е министъра - при инцидент трябва да си платят гяволъка по един или друг начин.

 36. 36 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Баща ми живее в село с много цигани. Ако, не дай си Боже, му се наложи да извика бърза помощ и тя му откаже поради тази причина, нека г-н Минчев пак ме призове да подкрепя министъра!

  Подкрепям Москов и реформаторите в усилията им за промяна и реформи, склонна съм дори да преглътна някои компромиси, които направиха, но това му конкретно предложение не е начинът да се променят нещата към по-добро. Трябваше да поиска обществена и политическа подкрепа, а не да въвежда дискриминационни мерки.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#27] от "Green Day":
  [quote#27:"Green Day"]Учудена съм - точно онези, които най-люто искат "България в Европа" и подкрепят всяка "евроатлантическа" приумица, показват в коменарите си по казуса Москов най-антиевропейско, скандално, фашистко и расистко мислене[/quote] Ако у нас е имало "фашизъм", нямаше да има нито един евреин или циганин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Весело

  От десет му давам 9т ..... изглежда най свестен !

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  Рядко добър анализ, удрящ право в целта. Така си е, ако погледнем на "бързата помощ" като една миниатюра на държавата, то тогава става ясно, че проблемите реално са едни и същи и решаването им не бива да се отлага. Прав е авторът, че една сграда (държава) се строи отдолу нагоре, и липсват ли основите, нищо не излиза от цялата работа.
  Лошото е, че когато за първи път се появи министър, който е решен да се заеме с основите, отвсякъде се нахвърлят да го плюят, та чак се питам, кой има интерес нещата да си останат такива, каквито и досега, без никаква промяна?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Подкрепям Москов, дори съм гласувал точно за него, но неговите изказвания са смущаващи. Това, което задължително трябва да направи е да предложи промени в наказателния кодекс за по-тежки наказания на тези които нападат, а и по някакъв друг начин пречат на работата на лекарите - не знам дали досега го е сторил. Вярно, че за стабилността на правителството е нужна подкрепата на ПФ, но не отива на министър от РБ да свири музика за техните уши.

 41. 41 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Как кой е заложил етническата бомба? - Тато - искаше да се покаже на света колко е "демократичен". Плащаше, и до сега се плаща, за количествено производство на негодна човешка продукция...

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Хайде *3*,*4*,*13*,27* марш по линейките с една брадва в ръка да пазите екипите!
  Ако посинят ВАШАТА жена по време на работа какво ще направите,амсалаци!

 43. 43 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#36] от "murttle":......

  Татко ти живее до цигани ... и ти израсна с цигани!?
  Нема лошо бре моме,влизам ти в положението..

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 44. 44 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Да посмееш да реформираш Бързата помощ означава да сложиш пръст в раната, да започнеш да разриваш Авгиевите обори, да започнеш да търсиш твърда основа за нов градеж. Подкрепете Петър Москов! " Наистина ли ? Ако да посмееш в България , е равно на Левски, егати държавата сме. Ние не сме народ , а мърша...... Срам ме е , че оставих сина си в тази помия.

 45. 45 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#37] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  Може да не е имало, но занапред явно ще има! Гледайки колко хора с какъв кеф прегръщат всяка подадена им фашистка сламка!
  БХК са прави - наказателната отговорност е ЛИЧНА! Тя не може да се носи от квартал, махала или етнос! Щом някой бие лекари - има МВР и полиция! А не ТЕ да си бъркат в ушите и да толерират престъпността, а ТОЙ (здравния министър) да взема криви и неадекватни мерки, което изобщо не му е работата!
  Ако моят крайно тъп и агресивен съсед - чист българин - утре пребие лекар (напълно способен е да го стори), аз ли трябва да остана без спешна помощ, че живеем на един етаж?
  А ако не - защото ние сме българи, а те - цигани - къде ви отиват тогава "европейските ценности", мили десни, модерни, западни, съвременни кометиращи?

 46. 46 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 662 Весело

  Този призив за подкрепа е насочен към герберите, нали г-н Минчев?

  Само че, те милите не знаят какво да правят. От една страна набутаха най-мръсните и безбюджетни ресори (здравеопазване, правосъдие, образование) на РБ за да имат оправдание, но за зла участ министрите Иванов и Москов се оказаха дейни и смели хора. И сега герберите са в безизходица

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 702 Неутрално

  отговорността за която не е на едно малцинство, на едно или друго гето, а на всеки един от нас, членовете на обществото и гражданите на държавата. Да, наша е отговорността, наша е и вината.

  Този май много е гледал ,,Актуална антена" преди години. Там водещият винаги завършваше с думите - ,, Всички сме виновни"

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Минчев защо се прави на улав?

  Москов не само е "политнекоректен", а той погазва основни конституционни норми и още куп закони!
  Плюс, че нагазва в блатото "някой", па бил той и министер, да определя кой и по колко да си получи от правото, което му се полага.

  И вместо да защитава Москов - Минчев да се обърне към колегите му.
  Колегата от МВР, например. Което МВР в задълженията си има и прословутата превенция, и задължението да излови и предаде на съответните "органи", (пустото му и комунистическо клише, което ви пробутват и днес още!), посегналите не само срещу екипите на Бърза помощ, а и на енергото, на ВиК ... списъкът е дълъг!
  Та хем да се накажат посегналите - хем и другите да се усетят, че ако посегнат - няма да им се размине.
  Минчев да се обади и призове Пролуратурата да си върши работата също, а не да се ошумулява като прасе на Мачу Пикчу у царевичака!
  А не да ми оправдава Москов с някаква си "реалполитик", ръйшли!

 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За бой са журналята, които изобщо обръщат внимание на такива като БХК.
  Твърда подкрепа за Москов.

 50. 50 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#43] от "Бай Иван":

  Като ви чета, бай Иване, май на вас някой трябва да ви влиза в положението.

 51. 51 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Пожелавам успех на Москов.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 52. 52 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Аз така и не разбрах кое точно е "дискриминационно" в изказване на Петър Москов!!!
  Това ,че той защитава своите служители за които носи отговорност.
  Нека и всички цигани понесат своята отговорност, да спазват законите и се държат цивилизовано!
  Подкрепям го!

 53. 53 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#36:"murttle"]Трябваше да поиска обществена и политическа подкрепа, а не да въвежда дискриминационни мерки[/quote]
  Как точно тази "обществена и политическа подкрепа" ще неутрализира ефекта от сцепената глава на някой медик?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 54. 54 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Може да се предложи към екипите на "Спешна помощ",тръгващи на рискова мисия,да се включва регионален представител на Хелзинкския комитет,облечен в бяла манта,който да осъществява контактите с туземното население и да следи за спазването на правата му.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 55. 55 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#3:"polux"]Вместо да се изцепва, че лекарите няма да ходят в ромските махали, по-добре да беше помислил и предложил адекватна защита за тях в тези ситуации. Във властта тъкмо на министъра е да създаде звено за охрана, което би било полезно в доста ситуации. [/quote]

  Това като охранително звено към Министерството на здравеопазването ли го виждаш? И кой ще поеме разноските за подобно звено? Съгласен ли си да ти увеличат здравните вноски, че да издържаш подобно звено?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 56. 56 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Също искам да добавя, че според скромните ми наблюдения, идеята на г-н министъра тук среща подкрепа най-вече от хора, които го подкрепят най-вече заради изказванията срещу циганите. Ако тръгне да прави действителни реформи, тази подкрепа ще се изпари.

 57. 57 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Подкрепям!!!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  Москов винаги съм казвал, че беше по-добра кандидатура за шеф на ДСБ от Радан Кънев. Но пък нямаше да стане министър. Всяко зло за добро. Сега има голям шанс за реформи в здравеопазването.

 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Подкрепям Москов.
  Думите му се нуждаят от политкорекна редация, но само от редакция. Смисълът да се запази.

  подпис
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#52] от "Да бе да":
  Аз така и не разбрах кое точно е "дискриминационно" в изказване на Петър Москов!!!
  Това ,че той защитава своите служители за които носи отговорност.
  **************************
  Абе, вие чувате ли се?
  Ами ... дискриминационно е това, че Москов си решил, че тук или там няма да ходи Бърза помощ.
  Това да не му е дъщеря му, та да и забрани да ходи някъде?
  Или да разреши? Тий, великият началник!

  А за отговорността - да се нарече министър на лекарите, а не на здравеопазването. Та да се знае!
  А на циганите да им се отнемат личните карти! На които посочи Москов!
  Нали за тях няма да се отнася ни Конституция, ни закони ... та какви граждани са те? Защо имат тапия? Да им се отнеме и край!

 61. 61 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Правозащитниците" грешат.
  Да биеш хората не е човешко право , нито да се държиш като стадо бабуини , това е бабуинско право и само бабуините имат право да се държат като бабуини , циганите понеже се твъди , че са хора имат човешки права , не бабуински.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 62. 62 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ей, доживяхме! Местните либерали и демократи да припознават "аргументите" на обикновен скинхед. Още грантове за този вИлик мислител, за да громи циганизацията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  [quote#27:"Green Day"]Като искате "в Европа", научете се на някоя и друга "европейска ценност"! [/quote]
  Ами виждаме ги на практика европейците: от Франция връщат обратно циганите, в Англия въобще не ги искат и приемат твърди закони с които заради циганите страдат и нормалните българи, в Холандия където цигани и турци буквално заляха едно градче идва кмета тук да ни моли повече да не пращаме такива, навсякъде силен ръст на популистки и крайно десни партии и движения които черпят сила именно от този проблем...

  Тепърва Европа ще разбира каква напаст е това и ще взема драконовски мерки защото "мултикултурното общество" се оказа пълен провал. Разни псевдо интелектуалци си изсмукваха от пръстите теории напълно несъобразени с реалностите на живота, видяхме резултата им. Не може да си вкараш обора в къщата и да ти остане чисто и светло, тези неща навсякъде са разделени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#53] от "avatar":

  Лесно. Да свика циганските барони, да им ги каже тези неща, но не публично. А публично да поиска ресурс от МВР и правосъдното министерство. Да поиска спешни законодателни промени, които да увеличат наказанията за нападение срещу медицински лица. Да преразгледа реда за повиквания. Тук пишат, че циганите имали навика да викат бърза помощ за щяло и не щяло. Дълбоко се съмнявам, че го правят само те, но тъй или иначе, лекарите да отказват да ходят за случаи, които не са спешни. И други мерки могат да се предприемат, не съм специалист, но не искам да плащам по присъди срещу страната си за дискриминация и расизъм.

 65. 65 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Колко пари ни струват циганите? Като изчислим загубите от неплащане на данъци и осигуровки, всички видове помощи, щетите от безбройните кражби и покриването им, разходи за арести, следствия и дела, престоя им в затвора, гледането на изоставените им деца, болничното им лечение, разнасянето на болести, неплащането на ток и вода, програмите за интеграция, делата в Страсбург и т.н. Сметката от преките и косвени разходи за издръжката им надхвърля 10 милиарда лева на година. Ето защо сме бедни...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Колкото и да съм толерантна , извинявам се много, ама е време да престанат циганите/ромите(или както искат да се наричат) да се правят на жертви, които са подтискани и дискриминирани! Време е да поемат и те отговорност, да се интегрират в обществото, да си плащат данъците, да спазват законите, да се образоват и да допринесат за нормалното съвместно съжителство с останалите граждани,независимо в коя държава се намират. Когато започнат да се съобразяват с порядките на обществото,тогава взаимното уважение и разбирателство ще си дойдат от самосебе си ! Така че , мили роми, търсете първо вината у себе си! Не се крийте зад оправданията , че сте гонени и дискриминирани!! В тази връзка подкрепям Москов с двете ръце !!

 68. 68 Профил на sylver88
  sylver88
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако това го беше казала Т. Андреева Протестна мрежа барабар с този Минчев щяха да уреват света.

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Една от ромските далавери, е да не плащаш здравни осигуровки, а да ползваш здравеопазване. Имайте предвид, че е съзнателно и умишлено. Борбата с паразитирането ще е трудна, но когато паразита не ти е гласоподавател, е абсолютно наложителна...

 70. 70 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Москов пое отговорност. Може да не ви харесва начина, по който го е направил – дайте му кредит за отговорността.

  Подкрепям д-р Москов!

  "Winter is Coming"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#66] от "avatar":

  А грамотните като вас знаят как да нарушават законите и да лишават хората от правата им, както и да обиждат опонента? Хванал се за думата и раздава вече присъди. Защо не коментирате по същество? Ако го нямаше последното изречение в коментара ми, какво щяхте да пишете?
  Като сте такъв многознайко, да ви питам, знаете ли компактни групи от българската емиграция в какви квартали живеят в Европа? Хора бачкатори, които си изкарват хляба с почтен труд, но не могат да си позволят жилище в по-скъп квартал? И ако на някой българин там му откажат спешна помощ, защото живее в опасен квартал, как ще го приемете? Аман от неандерталци с претенции за съвременни хора.

 74. 74 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Подкрепям Петър Москов! Дано да издържи !

  Дневник-токсичният сайт
 75. 75 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 398 Неутрално

  За какво дискриминационно говорене става дума...за първи път някой прояви решителност да се преустанови гаврата над лекарите.Значи -отиваш да лекуваш болен ,но те пребиват и ти се връщаш болен . Къде го има това-нали имаме претенции,че сме европейска държава.Циганска държава изобщо не ми е по вкуса.

 76. 76 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да подкрепим Москов! И да унищожим БХК!!!!

 77. 77 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Крайно време е нещата да се нарекат с истинските имена - да, само в циганските махали съществува този проблем - нито в турските, нито при арменците нито при евреите.

 78. 78 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 600 Неутрално

  подкрепям Москов както и кмета на Стара Загора

 79. 79 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Колко са трудоустроените сред циганското население и сред останалата част от населението? Огромната част от циганите, които са трудоустроени по болест са с медицински експертизи, получени чрез подкупи. Несъмнено, това е възможно и защото лекарите от ТЕЛК са корумпирани. При всички случаи обаче това са огромни публични средства, които поддържат паразитизма на един етнос, освободен от финансови задължения към здравни заведения, електроснабдяване, осигуровки и пр. Ако погледнем на правата и като право на собственост, защита на доходите, сигурност и пр., темата за правата отвежда на съвсем друго място от това, в което са се втренчили от 25 години БХК и псевдозащитниците на човешките права от центъра на София.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1941 Любопитно

  Правилата на Москов включват ли и Хасково, или ще има изключения от тях (пак по-равни от равните-къде ли сме го виждали)?

 82. 82 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#60] от "xm...":
  Слушай внимателно: ако не се вземат мерки, ще останем без лекари не само в "Бърза помощ". Насилието над лекари е само една част от неадекватното отношение към лекарското съсловие. А да се виждат наченки на фашизъм в това изказване е не само пресилено, то е перверзно.

 83. 83 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Огнян Минчев! Както винаги блестящ! С неповторим усет и изказ за нещата, които ни пречат да живеем нормално!

 84. 84 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Подкрепям Москов. Бих подкрепила всеки политик, който се наеме да обясни на циганите по разбираем за тях начин, че не са солта на земята. Всяко човешко същество е ценно, но ценността му не се състои само и единствено в умението му да яде и да се размножава, както е при мнозинството роми. Щом всички други етноси в България могат да работят, да плащат данъци и осигуровки и да са полезни за обществото, значи и циганите могат.

 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Любопитно

  [quote#24:"Mark Twain"]Расите трябва да живеят отделно. Всичко друго е замазване на очите.[/quote]
  Пич, тази държава е създадена от смесването на два етноса, с коренно различни манталитет, прехрана, начин на воюване, разпределение на обществото... и е нашокала канчето на една сериозна империя. А Крумовите закони не са останали в историята щото били жестоки, а защото съдели еднакво двата етноса. Хайде да не си подменяме историята ей така, ами да вземем да си извадим поука. Законоприлагането куца, от там се е скапало всичко, че чак до линейката в ромската махала.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подкрепям Москов.
  Публична тайна е че:
  - Циганите не плащат здравни осигуровки и за това викат бърза помощ.
  - Циганите влизат през зимата в болница, за да изкарат зимата на топло, нахранени и изкъпани.
  - Циганите не плащат вода.
  - Циганите крадат ток.
  - Циганите раждат деца без да подписват граждански брак и по този начин получават пари и като самотни майки.
  - Циганите не намират работа, защото по-голямата част са неграмотни и с ниска квалификация.
  - Никой от запада не успя да ни покаже как трябва да се интегрират циганите и за това ни ги връщат.
  Хайде, да не продължавам......
  Но бомбата е заложена и цъка!
  -

 87. 87 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Огнян Минчев изрази с този текст и моето мнение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 88. 88 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Изказването на министъра е просто: То е - Отказ от Суверинитет!
  Т-е държавата се отказва да си изпълнява функциите в територии наречени "Ромска махала" в случая това е просто название. Отказ от суверинитет е и незащитаването на реда и закона във много от областите в България. Това е истинската болест но БХК набързо го наплюха в расизъм ... те и дума не обелват за правата на когото и да било другиго явно не е техен проблем.

 89. 89 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Смаян съм, колко фенове имат дори най-тъпи идеи. Какво ще защитава Москов, какви цигански босове, какви екипи с охрана? Това си е капитулация пред наглата безнаказаност. Крайно време е държавата да се намеси адекватно. Който бие, зад решетките. Не със сегашните смешни присъди - условно, една година, защото ти Манго се държиш като лошо момче. Интеграция, освен с друго, се постига и с прилагане на закона.

 90. 90 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проблемът с малцинствата, престъпността и ухажването на циганите под форма на интегриране не е проблем на Москов, а на държавата. Няма да подкрепя Москов, защото медицинската помощ не е привилегия на раси. Лекарят е длъжен да спасява животи. И говоренето му е популизъм. Друг министър трябва да се намеси. Друг министър трябва да издава заповеди. След като не искат да живеят по законите на държавата, в която са, съвсем по европейски да им се спретнат ограничени параметри и полицейски час. Ако им е обидно да се наричат лагери, могат да си ги именуват резервати. Значи Франция не иска европейските роми от България (и не само Франция), ние трябва да им съблюдаваме човешките права? Ми няма лошо, или почват да се държат като хора и имат човешки права, или - резервати. Но това не е работа на здравния министър.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 91. 91 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#85] от "gost22":

  Съгласен.Очевидно имате предвид българи и славяни. Бих добавил само една малка историческа корекция. За да бъдем точни докрай, трябва да добавим още един древен и цивилизован народ - траките, на които също сме наследници. Кой знае защо, от известно време българската историческа мисъл забравя или пренебрегва този факт. А той е истинско основание за гордост на българската нация. За разлика от измислените "наследници" на Александър Велики в БЮРМ.

 92. 92 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Аз лично го казах още в началото, този човек има огромен потенциал за реформи,колкото и да се изтърка тази дума. Ако успее да ги извърши в сектора си то повервайте ми това е новият лидер на дясномислещите граждани и бъдещ президент.

 93. 93 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#29] от "wallenstein":

  "ЧУКЧА - ПИСАТЕЛЬ! ЧУКЧА НЕ ЧИТАТЕЛЬ!
  А ти се вземи в ръце и почети поне малко преди да коментираш глупости!

 94. 94 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Москов стъпи на фактите. 80% от случаите на насилие върху лекарите от бърза помощ са от роми. Най-вероятно роми, които използват линейките като таксита (доста разпространен проблем).

  Проблемът не е в това, че кварталите, в които има насилие върху лекарите са ромски. Самото допускане, че това са чисто ромски квартали е също толкова политически некоректно.

  Истинският проблем е в това, че очевидно, за да се стигне до това изказване, исканията за гаранция за сигурността на лекарите в тези рискови квартали, които чухме от министър Москов не са получили отговор - МВР и кметовете. Е, какво? Защо някой не пита министър Москов, дали е намерил застрахователно дружество, което да сключи застраховка, която да покрие рискът от нападение над лекарите? Бас държа, че са му отказали такава.

 95. 95 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#17] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Стига вече с тази политика!Човекът е ЛЕКАР И ЗДРАВЕН МИНИСТЪР!
  Медицината не е политика!

 96. 96 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  БРАВО за г-н Москов !!!! нали знаете че Петър ,означава "камък", и аз се надявам министър Москов да постави камъка и около него оздравена здравна система, а за смелите му изказвания - ще го обичам цял живот !!!

 97. 97 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Добър анализ и най-сетне едно мнение да се публикува, което не се нахвърля на министъра, че нарече нещата с истинските им имена, и че посмя да действа.
  Писна ми от лицемери и за мен Москов се изяви като свежа глътка въздух.

 98. 98 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Браво на МОСКОВ !!! Един министър с топки !

 99. 99 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#4] от "fortunes":

  Като стане гражданска война екипите на "Бърза помощ" пак ли ще ходят в циганските квартали ???... Ти в кой квартал ще бъдеш ???...

 100. 100 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Всеки има право на здравна помощ и трябва да я получава-безапелационно.
  Министърът е част от държавният апарат,който да осигури това да е безопасно за екипите,да осигури безопасност и сигурност за всичките си граждани,подлагани на всякакъв тормоз,на работеща охранителна,образователна и правораздавателна система,плащане на помощи,данъци и консумативи.
  Равни права и равни отговорности!
  Така трябва да се управлява,особено от реформатори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK