Реформатори юбер алес

Роми на протест в Съдебната палата с искане за справедлива присъда за охранителя, застрелял 16-годишния Велин Стоянов в столичния квартал "Подуяне", 2013 г..

© Красимир Юскеселиев

Роми на протест в Съдебната палата с искане за справедлива присъда за охранителя, застрелял 16-годишния Велин Стоянов в столичния квартал "Подуяне", 2013 г..Текстът е от личния блог на Светла Енчева. "Дневник" го препечатва от "Маргиналия":

Харесвах Петър Москов, защото още преди години беше предложил хубави идеи за реформирането на спешната помощ. Не помня тогава да е споменавал, че линейки няма да ходят в ромските гета, иначе нямаше да го харесвам.


Едва ли са много хората, които нямат личен повод да се уверят, че спешната ни помощ има нужда от реформи. Моят повод е свързан с инфаркта на свекъра ми. След като линейката се забави повече от 40 минути (обичайно), лекарката се скара на свекъра ми, че напразно я е извикал, нищо му нямало. За втори път му премери кръвното и пулса и тогава установи резки колебания в кръвното и аритмия, та се усъмни, че може и да има нещо. Нищо сериозно, рече, но заради аритмията по-добре да дойдете с нас. Накара го да слезе от четвъртия етаж (в блока няма асансьор). Сам. Правилно прочетохте. После той се качи на раздрънканата линейка. В болницата веднага разбрали, че става дума за инфаркт. Докато се опитвали да го закрепят, свекърът ми получил втори инфаркт. Почина.


Затова, колкото и да не мога да приема прегръдката на Реформаторите с Патриотичен фронт (която изумява дори Бойко Борисов), се радвах, че Петър Москов е министър на здравеопазването. До вчера, когато до мен стигнаха идеите му за това Спешна помощ да не ходи в ромските махали.
Министърът не е юрист и може да не е чувал, че съвременното право не допуска колективна вина. Но като политик няма извинение да не знае това, та се надявам колегата му Христо Иванов да му го обясни. Преди да откаже на огромна част от представителите на етническо малцинство достъп до едно от основните им човешки права,


Москов да се беше позамислил малко.
За Хипократовата клетва поне


Убедена съм, че на много от представителите на етническото мнозинство в България също им е идвало да бият представителите на Спешна помощ. От безсилие, от отчаяние, от обида. Предполагам, че по-рядко го правят. Усещам се, че предполагам така, защото има по-малко данни за етнически българи, оказвали физическо насилие върху екипи на спешна помощ. Всъщност нямам доказателство дали това е така,


не разполагам със статистика на насилието
срещу Бърза помощ по етноси


Но ако допуснем, че етническите българи по-рядко бият докторите, смятам, че една от причините за това е по-ниската степен на усещане за безпомощност като цяло. Която пък идва от начина на живот и от отношението. Българите все пак разполагат с повече ресурси да се защитават. Що се отнася до хората, които живеят в ромските гета, на какво да се надяват те? На правосъдие? На превенция, че по-рядко да се стига до Спешна помощ? На здравословна среда, водопровод, канализация? На инфраструктура, че линейките да идват по-лесно? Или може би на съчувствие от страна на обществото? Как реагираме при новината, че екип на Спешна помощ не е пристигнал на време при етнически българи и как, ако става дума за етнически роми?


Разбира се, обяснението не означава оправдание. Отговорността за личната вина трябва да се носи – при всички случаи. А не да вдигаме ръце от ромите, защото са… роми, което също е дискриминация. А още по-добре би било, не само в случаите с роми, да се сещаме, че има и такова нещо като възстановително правосъдие.

Брошурата се разпространяваше от "Атака"

© Надежда Чипева, Капитал

Брошурата се разпространяваше от "Атака"


Но какво казва г-н министърът Петър Москов:


"Има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите. Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени, а някой на местно ниво да гарантира, че екипите ще се прибират от адресите."


Ако нещо ме притеснява в случая, то е изразът


"не е достатъчно да бъдат осъдени"


А какво е достатъчно? Как на местно ниво да се гарантира сигурността на екипите? С граждански патрули? С концлагери?


Друг бисер на министъра по същия повод:


"Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…"


Какъв трябва да е екзистенциалният ти хоризонт, за да смяташ, че някой е избрал да се държи като скот? Каква трябва да е човешката и лекарската ти етика, за да твърдиш, че има хора, които заслужават към тях да се отнасяш като с животни?


А ми се щеше Москов да предложи такава реформа на Спешна помощ, след която вече просто да нямаме желание да бием екипите от безпомощност и отчаяние. И да си дава сметка колко е тревожно състоянието със здравето в ромските махали. И да има визия и по този въпрос. Различна от геноцида.


Четох коментар във "Фейсбук" по повод на Москов, че всъщност май ще излезе, че прегръдката между Реформаторите и Патриотичен фронт не е просто компромис. Че отвътре им идва. Май така ще се окаже, за съжаление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Менте-реформаторите направо да правят една партия с модерния патриотизъм (фашизъм) и да оптимизират програмите си. Тъкмо ще има синергичен ефект между етническата политика на патриотите и анти-плуралистичните уклони на раздавачите ба морални фатви. Всеки различен или инакомисещ в резерват от затворен тип?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, и кво предлага Светла?

 3. 3 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "Убедена съм, че на много от представителите на етническото мнозинство в България също им е идвало да бият представителите на Спешна помощ."

  И да им е идвало, не са го правили. Което е от съществените разлики между примитва, който не може да се контролира и съзнателният индивид.

  Смешен плач.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 4. 4 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 507 Неутрално

  аз не разбрах какво предлага авторката - да ходят линейките в гетата да ги бият и да чакаме катарзис?

  не се ли сеща, че отношеието към свекър й (бог да го прости !) е резултат И от отношението към лекарите от бърза помощ в 'рискови' квартали ?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  Ами какво да каже човек,всичко е вярно.Ама и доктор Москов иска да промени модела и ако и ние искаме,нека помагаме,а не да видим какво ще стане.

 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#1] от "fortunes":

  А защо не всеки, упражнил насилие върху медицинско лице - в резерватот затворен тип.

  О, ама то и сега би трябвало да е така?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Авторката е попрекалила...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  При положение, че статистиката, че 90% от побоищата се случват в ромски махали е факт, това решение е напълно правилно.

  Тази статия пропуска част от думите на Петър Москов, който ясно заяви, че ако се гарантира безопасността на екипите, ромите ще получат помощ.

  Колективната вина може да не е правен термин, но колективната отговорност е практичен термин, когато става за побой върху полезни за обществото индивиди от неполезни такива.

 9. 9 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…"

  Ох, майко! Думи на един истински демократ и носител на евроатлантическите ценности!!! Българския Фашистки Съюз веднага да му даде почетно членство?? Отврат!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#2] от "ouzo":

  Явно предлага да си говорим кротко с "добрите" хора, докато те ни чупят главите. Авторката на това загрижено есе намира за нормално, ако някой е дошъл да помогне, да бъде пребит от бой.

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Сладки приказки като за маса и нищо не казва. Какви идеи има за промяна госпожата? Между другото и снощи в Исперих са били доктори

 12. 12 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хората пропускат едно нещо - в организирането на реформаторски процес се случват грешки и има болка. Промяната никога не идва лесно и бързо.

  Или е лесно и бавно

  Или е трудно и бързо

  Отговорете си на този въпрос - по-добре 1 година да няма линейки по гетата и след това да няма побоища над медици или да си продължим по същия начин, защото ромите трябва да им се дават безкрайно много шансове?

  Светла, моля те осъзнай за кого си гласувала и какво значи да се правят реформи...

 13. 13 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  И тази полемика се случва в момент, в който циганче изнасили български петокласник в тоалетната на училище.

  И в отговор майките на децата ги спряха масово от училище, страхувайки се от агресия.

  Понеже един цветен контингент смята насилието за своя неделима културна особеност.

  Докога?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  Циганското мешере,щом може да раздава правосъдие и циганите да се съобразяват с него,значи може и да пази лекарите от Спешна помощ.Просто Москов каза,че циганските тартори трябва да осигурят сигурност на лекарите.Това лошо ли е.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Поредната нищонезначеща статия на типичен мрънкач, който дори не е прочел изказването на Москов, но за сметка на това се опитва да влага ирония на ниво второкласник.

  Енчева, Светле, чети внимателно:
  1. Москов каза, че екипите няма да ходят там, където е опасно, а не там, където има роми. Ако двете понятия съвпадат, той няма вина. С това идиотското заглавие отпада.
  2. В ромските махали от десетилетия не влизат патрулки, защото милиционерите ги е страх, но някакви псевдолиберали изведнъж решиха, че е страхотен проблем, че и лекарите ги е страх. Лекарите трябва да започнат да влизат там едва след като милиционерите се престрашат да го направят.
  3. Задължение, а не расизъм е един ръководител да осигурява безопасността на хората си. Един дежурен пожарникар има правото да забрани на хората си да навлизат в горяща сграда, независимо дали вътре има горящи хора със или без платени осигуровки. И никой няма да посмее да му хленчи за нещата, за които ти хленчиш в момента.

  И последно, едно разяснение от мен:
  "не е достатъчно да бъдат осъдени"

  Да, не е достатъчно. Собственият ти аршин те е прехвърлил в посока концлагери, защото очевидно това е нивото на мисълта ти. В случая става въпрос за друго - освен извършителите да бъдат съдени, да се създаде превантивна организация такива случаи да не се повтарят.

  Аре успех с мисленето, Енчева. Слаб, 2.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…"

  Думи на някой, който никога не е работил с животни, още по-малко диви.

  Всъщност като гледам статията, авторът и с хора не е работил.

  http://kaka-cuuka.com
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#9] от "fortunes":

  Всъщност е на 100% прав. Дори най-озлобените улични кучета разбират кога отиваш с хубаво към тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1654 Неутрално
 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#17] от "Longanlon":

  Думи на някой, виждал цигани само на картинка.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Раданчовците взеха да показват истинските си лица. В една нормална държава подобни изказвания биха означавали оставка и край на всякаква политическа кариера.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#22] от "wallenstein":

  Кое точно ти е проблем в изказването, или ще се задоволиш с общи приказки без мисъл?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#2:"ouzo"]Е, и кво предлага Светла? [/quote]

  Не е работа на Светла да предлага, каквото и да е!

 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  „Няма да намеря мира, докато насилникът на детето ми не бъде осъден.“ Това заяви пред "Флагман" Донка от Дебелт, майката на 11-годишния Гошко, изнасилен от циганин в тоалетната на ОУ „Антон Страшимиров“ в селото. Жената се страхува, да не стане жертва на отмъстителния род на насилника Брайко и помолила лицето й да остане скрито.
  Не пожелала да покани репортерите в дома си, за да не чуват другите деца в семейството тежката история на малкия Гошко. На тях казала, че братчето им го боли стомаха и е в болницата. Нито дума повече. Семейството на Донка живее изключително скромно - в малък апартамент в Дебелт. Тя не работи, защото е в майчинство.

  „В петък Гошко се прибра вкъщи. Видях, че не е добре, но нищо не ми каза. После забелязах, че тоалетната има кръв, погледнах и дрешките му – и те бяха изцапани с кървани петна. Попитах го какво му има – пак нищо не каза. Притесних се и отидох до съседите, чието момиченце учи в класа му. Но и тя нищо не знаеше. Каза ми, че изведнъж млъкнал и не казал нито дума. Вече знаех, че му се е случило нещо лошо. Седнах с него и се опитах да поговорим. Личеше, че искаше да ми разкаже, но се страхуваше. Убедих го. Първо ми каза, че отишъл в едно от междучасията до тоалетна. Там го заключил едно от големите момчета-от 8 клас и му направил нещо лошо, заради което го боли дупето. Каза, че не знае кое е момчето. После се разплака и ми разказа всичко. Посочи ми кой е насилникът – Брайко, който е познат на всички като Топчо. Помоли ме да не казвам, защото щял да го набие. Побеснях! Веднага се обадих в полиция, а оттам и в Бърза помощ. Закарахме Гошко в болницата и той изобщо не бе добре. Лекарят го прегледа, видя, че има разкъсвания на ануса и му трябва лечение. Оставихме го в болницата още в петък вечерта. Днес е по-добре, но не иска да говори с никой“, разказа Донка Т.

  По думите й полицаите я разпитали, но всичко изглеждало рутинно – бързо приключили разпита. Казали, че ще й се обадят. До 16:30 часа – 60 минути след публикацията на Флагман.бг никой от полицията в Средец, не я потърсил. Едва след като за инцидента се разшумя от РУП-а в Средец се задействали и обещали отново да дойдат на разпит. Питали я и какво установил съдебният лекар. „Ако не бях се обадила на вас, съм сигурна, че щяха да смачкат случая, за да не се вдига много шум. Но аз няма да оставя това така – искам справедливост, заради това, което сториха на детето ми.“, допълни Донка.

  Чрез Флагман.бг тя се обръща към Адвокатската колегия в Бургас и призовава за юридическа подкрепа. Координатите на Донка са в редакцията на бургаския сайт и ще бъдат предоставени на адвокат, пожелал да се ангажира със случая.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Вярно, че министър Москов "пресоли" малко ситуацията. Но в България иначе никой няма да обърне внимание на проблемите.

  А на такива като авторката на тази безумна статия и на БХК ще им кажа, че всеки български гражданин има права, но има и задължения. Не може едните да сме задължени, а другите да ползват правата и вместо нас!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#23:"Darth Plagueis"]Кое точно ти е проблем в изказването, или ще се задоволиш с общи приказки без мисъл?[/quote]

  Недопистимо е един министър да нарича гражданите си скотове и диви животни.

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#25] от "galio":

  Раздувайте, раздувайте, та всички да научат и на детето съвсем да му се стъжни животът. Колко ли голям е този Дебелт, та да остане в тайна такова нещо?

 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#25] от "galio":

  Не инструментализирайте личната драма на хората, защото има немалко на брой циганчета около Централна гара, които има се случват същите неща и то постоянно.

 31. 31 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Предлагам г-жа Енчева лично да отиде да оказва спешна помощ на "дискриминираните". И после пак да пише в блога си. Ако има с какво.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#29] от "murttle":

  До тази случка се е стигнало именно защото други прояви твърде дълго са оставали "тайна".


  До коментар [#30] от "wallenstein":

  Само че това не се е случило на Централна гара, а в УЧИЛИЩЕ.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#28] от "wallenstein":

  Дори тези, които са такива ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 701 Гневно

  Моите съболезнования за свекъра на авторката, но не виждам каква е връзката с министър Мисков. Ако авторката се прави на ударена да и припомня, че една от причините за да има такова отношение от лекарите в Спешна помощ и такава материална база (раздрънка линейки, без носилки и т.н) е фактът, че защитаваните от нея неплащащи осигуровки цигани използват Спешна помощ като безплатно ДжиПи на повикване.
  А щом авторката мечтае за сериала Спешно отделение, да и припомним, че там полицията застреля наскоро няколко афроамериканеца само по подозрение.
  И няма нищо лошо в това реформите и редът да са юбер алес!!!

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 35. 35 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Гневно

  "Усещам се, че предполагам така, защото има по-малко данни за етнически българи, оказвали физическо насилие върху екипи на спешна помощ. Всъщност нямам доказателство дали това е така,

  не разполагам със статистика на насилието
  срещу Бърза помощ по етноси"...
  Като не разполагаш, замълчи! Министърът ти представи такава. И недей се прави на правозащитничка. Просто се постави на тяхно място, на мястото на тези екипи. Тогава, сигурен съм, ще запееш друга песен!!

 36. 36 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 236 Неутрално

  има ли размирици в махалата, значи района е опасен, значи лекарите няма да ходят там да си рискуват здравето и живота, да спират да ходят докато е време, защото следващия път може някого така да го ударят, че да не стане повече, това ли да чакаме?

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 37. 37 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този пък какъв министър на здравеопазването е като не разрешава да бием лекарите???
  ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!

 38. 38 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Ама то много лесно се пишат такива есенца пред лаптопчето вкъщи с чаша какао отстрани.

  Министърът в случая е напълно прав, макар и не политкоректен.

 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Москов не е отказвал на никой. Спешните центрове са достъпни за всички с нужда от неотложна помощ. И лекарите не са носачи.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  [quote#34:"The Dark Prince Of Bankya"]
  Моите съболезнования за свекъра на авторката, но не виждам каква е връзката с министър Москов. [/quote]
  Правителството вече е на три седмици и няма как някой от Демократи за Силна България да не е убил дете. Това е връзката.

 41. 41 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Преди да откаже на огромна част от представителите на етническо малцинство достъп до едно от основните им човешки права..."

  Бих искал авторката със същия плам да попита кога представителите на това малцинство ще започнат да се осигуряват здравно! Защото за другите остава само "повишаване на вноската за здраве", а за тях - правата...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 42. 42 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"fortunes"]Ох, майко! Думи на един истински демократ и носител на евроатлантическите ценности!!! Българския Фашистки Съюз веднага да му даде почетно членство?? Отврат!!!
  [/quote]

  Наскоро гледах скечове на братовчед му Теди, в които българи играят американски футбол със самун хляб, оказа се, че по същото време в БГ не е имало хляб по магазините. Интересно ми е, какво са яли тогава фамилия Москови и кой е спонсорирал скечовете на братовчед му? "Хуманисти" !

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 43. 43 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ще върнем България в Европа":

  Доказан факт е, че ДСБ са канибали, а Иван Костов в събота яде малки деца. А се преструва на вегетарианец.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 44. 44 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "ouzo":

  Светла не предлага нищо! Обикновено такива като Светла се активират отдалечено!Те са на удобна позиция у дома пред компютър и имат задача да сътворят еди колко си символа.
  Светла не дава решения. Тя дрънка на фалшива струна.
  Просто игнорирайте писания за бхк.

 45. 45 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#43:"The Dark Prince Of Bankya"]Доказан факт е, че ДСБ са канибали, а Иван Костов в събота яде малки деца. А се преструва на вегетарианец. [/quote]

  Предпочитали го пушено, затова оставил Нефтохим Бургас на руснаците, да му опушват плячката.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 46. 46 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "Що се отнася до хората, които живеят в ромските гета, на какво да се надяват те?"

  Да се надяват на това, за което плащат, т.е. НИЩО!

  /*----*/

  На първо място отговорността е на т.н. микро общество - ако в гетото някой тръгне да напада лекарите, то нормалното би било съседите и другите хора наоколо да НЕ го допуснат да ги набие. На втори ред идва полицията, която ТРЯБВА да присъства по тези места НЕПРЕКЪСНАТО! Е, нито тяхното "микро" общество е адекватно, защото допускат съседите им да пребият лекарски екип, нито полицията е адекватна, защото просто я няма никъде. Полицаите висят по кафетата и в центъра да пазят депутатите, а по кварталите ежедневно обират народа, крадат се коли, обират се апартаменти, посадиш си домати и тъкмо да ги прибереш и ти ги откраднат... да не говорим какво става по селата.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#28] от "wallenstein":

  Ами не ги е наричал. Очевидно имаш проблем с четенето. Сядай си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Безмозъчни клишета от типа БХК.Ако'' авторката'' бъде изнасилена и пребита от разпищолилите се цигани,другояче ще умува.Всъщност точно като диви животни циганите усещат пълната липса на обществен ред и от ден на ден стават все по-нагли.

 49. 49 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Но какво казва г-н министърът Петър Москов:
  "Има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите. Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени, а някой на местно ниво да гарантира, че екипите ще се прибират от адресите."
  Ако нещо ме притеснява в случая, то е изразът "не е достатъчно да бъдат осъдени".
  ===
  Не е достатъчно да има осъдени. Необходима е превенция, необходимо е такива неща да не се случват!
  Как пък никой от правозащитниците не помисли за допълнителния стрес, на който са подложени екипите на Спешна помощ? Как пък никой не помисли, че лекарят няма да е ефикасен, ако непрекъснато мислите му са заети с въпроса дали ще му се размине побоят .

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Д-р Москов , ще направи реформа на Бърза помощ- ако има време ..Но лекарите ако откажат - няма да могат да бъдат наказани и дори по Кодекса на труда - защото им се ПРЕЧИ да ИЗПЪЛНЯВАТ служебните си задължения !!
  Как им се пречи , ли ??? Заплахи, побой и прочие, по преценка на НЕВЕЖИ хора - като КАК си вършат или вършили работата ...
  А проблемите в Бърза - тепърва шще се решават..
  Но тук става дума за друго ...

  BIG AL
 51. 51 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво предлага авторката?

  Пари в момента за подобрение на Бърза помощ явно няма. Тогава тя готова ли е да обясни на екипите, че просто трябва да си понасят боя, защото циганите са бедни и онеправдани и защото медиците са невъзпитани и груби?

  Говори се за колективна отговорност, защото самите цигани я поемат. Ако някой от тях посегне на лекар или полицай при последващата проверка да не би той да си поема вината? Цялата махала скача на разследващите и освен ако не се изпрати жандармерия, невъзможно е да се разкрие виновния. Цари пълен хаос, освен когато трябва да се купуват гласове. Тогава местните лидери изведнъж стягат редиците и организацията е германско качество.

  Съгласен съм, че министърът се изказва по байганьовски и ако бяхме на запад от Будапеща, щеше вече да е безработен. Не съм съгласен и с изказването му пред г-н Огнян Минчев, че няма да се реформира Бърза помощ, защото циганите щяли да злоупотребяват с нея, т.е. всички останали да страдат с тях. Същевременно той казва едни грозни истини, които малко хора са готови да чуят и осмислят. Нямаме пари за охрана на линейките или да обучаваме екипите в кикбокс и джиу-джицу. Трябва местните феодали да си стегнат хората, щом като претендират да ги представляват.


 52. 52 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "rosiraycheva50._":

  Тогава защо има държава, парламент, правителство? Да се събира съвета на старейшините веднаж в месеца и да решава кой крив, кой прав.

 53. 53 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "не разполагам със статистика на насилието
  срещу Бърза помощ по етноси"

  Г-жо Енчева, четете Дневник!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  етническите българи по-рядко бият докторите, смятам, че една от причините за това е по-ниската степен на усещане за безпомощност като цяло
  *********************

  Или по-високата им степен на цивилизационно и културно ниво?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Гневно

  "Убедена съм, че на много от представителите на етническото мнозинство в България също им е идвало да бият представителите на Спешна помощ"

  Само заради това идиотско изказване на авторката заслужава "!" , отделно от нулевите и познания по медицина , отделно от приканването към насилие , отделно от незачитането на една от най-благородните професии и отделно от пълната липса на познания за "идеосинкразията" на етноса който защитава за сметка на собствения си!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 56. 56 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Прегръдката между реформаторите и Патриотичен фронт", както пише авторката, и на мен изобщо не ми харесва, но в случая Москов е прав. Към циганите трябва по-твърдо отношение. Побоят върху лекарите не е единственият им "специалитет". Вихрещата се престъпност в малките населени места, която прави животът на хората там трудно поносим, също е тяхно дело.

 57. 57 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Съжалявам г-жа Светла Енчева първо заради това, че е загубила близък човек, който може би щеше да е жив ако нямаше такава некадърност и липса на организация навсякъде.

  Второ, защото се оставя гневът от тази трагедия да замъгли преценката й спрямо очевидната статистика. Това за "чувството за безпомощност" сме го слушали вече, макар и стотици хиляди българи да живеят в същата нищета, но не посягат на лекарите.

  "Убедена съм, че на много от представителите на етническото мнозинство в България също им е идвало да бият представителите на Спешна помощ" - но не са посегнали, нали? Макар и да се е стигало до фатални случаи за пациента? И екипите няма да се колебаят да се насочат към тях, макар и с ужасно закъснение, макар и със смешна техника (което не е по тяхна вина).

 58. 58 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Госпожата Светла Енчева май никога не е имала вземане даване с ромски махали. Естествено , има и цигани ,които са нормални граждани, работят си ,не крадат, интегрирани са. Но по-голямата част действително живеят като скотове, ден, за ден, не ги интересува нито закони, нито образование, нито хигиена ... Колкото и да се опитвам да ги съжалявам някои за немотията : МНОГО МОЛЯ г-жа Енчева да си отвори очите и да отбележи факта ,че има много бедни баби и дядовци, с пенсии ,които не стигат дори за достатъчно хляб,но ВЪПРЕКИ това, в домовете на тези стари хора е много по-подредено и чисто ! Което означава , че действително е въпрос на собствен избор дали искаш да живееш като скот или не !!

 59. 59 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като отстраним крайните изказвания Петър Москов общо взето спечели по точки пред общественото мнение.

 60. 60 Профил на Billy Bob Montana
  Billy Bob Montana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#0:""]А ми се щеше Москов да предложи такава реформа на Спешна помощ, след която вече просто да нямаме желание да бием екипите от безпомощност и отчаяние. И да си дава сметка колко е тревожно състоянието със здравето в ромските махали. И да има визия и по този въпрос. Различна от геноцида.[/quote]

  Не знам зашо се е хабила авторката да пише толкова много думи, след като в едно изречение можем да съберем цялата статия. - "Ееех, защо не живеем в комунизма?"

 61. 61 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Значи според авторката циганите биели лекарите защото са отчаяни и няма кой да ги защити???? ХАахахахаха

 62. 62 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#58:"k.walther"]Госпожата Светла Енчева май никога не е имала вземане даване с ромски махали[/quote]

  Айде остави махалите , но не е имала и работа с лекари или поне хора , които имат бегла представа от медицина , тя вероятно си мисли , че лекарите са един вид Хари Потър и могат га оправят свекъра и с едно махване на пръчка , винаги и при всякакави обстоятелства , ама не са пожелали и за това е починал...
  Линейката и била закъсняла , ми закъсняла е , щото е изгубила един час във Факултето да сасява някой негов обитател от етилова кома!
  Сигурно е гледала филми и серии за спешната помощ в Америка , където парамедиците-ДОБРОВОЛЦИ ходят по тройки и си имат носилки с колелца. Гледала е , ама не знае , че тамошните парамедици влизат в гетата с полицейска охрана и за гетата си имат екипи от черни/латино специалисти , понеже такива ИМА в Америка , но НЯМА в България , тук просто НЯМА цигани-лекари.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Енчева си е изразила лично мнение, което е хубаво. А сега министъра да прочете под статиите какво е личното мнение на мнозинството българи и ще разбере, че е прав и има подкрепа.
  А маргинали като Енчева винаги ще има (не случайно я публикуват в Маргиналия)

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#34] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Хм, не извъртай фактите - свекърът на авторката е станал жертва на небрежността, некомпетентността и немърливостта на лекарката от БП, така както стават жертви и много други болни - българи и цигани. Това е основният проблем - нивото на здравното ни обслужване - и от него произлизат другите, като агресията спрямо некадърните и нехуманни медици.

 65. 65 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник направи лоша услуга на авторката да публикува точно този текст от блогът и. Признавам, че има право на емоции, но тъкмо емоциите в случая са причината за тези инциденти в общуването между различните етнически, културни и религиозни компоненти на нашата иначе еднонационална по конституция държава.

  rakas
 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статия" Що се отнася до хората, които живеят в ромските гета, на какво да се надяват те? На правосъдие? На превенция, че по-рядко да се стига до Спешна помощ? На здравословна среда, водопровод, канализация? На инфраструктура, че линейките да идват по-лесно? ][/quote]
  Причината е в самата циганска психика, която по рождение е разрушителна. Дадоха им цели блокове - разбиха ги за скраб, разбиха даже пода, по който ходят, застрашиха живота на всички живеещи, както и своя. Циганинът е мързелив, нахален и лаком. Той е от хората, които единствено искат, без да дават нищо от себе си. Обичат да живеят като кучета и така се отнасят към околните. За по-малко от 20 години окрадоха и разбиха целия жилищен фонд по селата на България, обират редовно реколтата на трудолюбивите и честни българи, изнасилиха огромен брой безпомощни старици, убиваха и убиват безнаказано. Време е да ги сложим на място. Ако държавата не се вземе в ръце и започне да прилага строго и справедливо законите си, скоро самият народ ще го стори.

 67. 67 Профил на nikodim2
  nikodim2
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-жо Енчева, заради твърдението Ви ,че екипите на бърза
  помощ си заслужават боя и много от хората им се иска да
  ги бият,а както се разбира от думите ви, Вие определено бихте искали да го направите, във всяка нормална държава биха ви
  изгонили веднага от съответния ХК. Просто не е за вярване,
  че нормален човек може да си позволи такова изказване!

 68. 68 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Протестирам против заглавието на Дневник!
  То има предосъдително съдържание, което не би трябвало да се прави, ако целта е да информира, а не да прави внушения от позицията и с порочната терминология на една фалирала пропагандна машина.
  За читателя е достатъчно да прочете какво е написала авторката.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#24:"wallenstein"]Не е работа на Светла да предлага, каквото и да е![/quote]
  Като на ѝ е работа да предлага, работа ли ѝ е да прави внушения, първо със заглавието, после с израза - "Ако нещо ме притеснява в случая, то е изразът
  "не е достатъчно да бъдат осъдени".
  Как Светла стигна до извода, че П. Москов е имал предвид това, което тя внушава. Къде в изказването на Министъра има подобни намеци към ромската общност. Нищо такова. Това, което ясно и недвусмислено е заявил Москов е, че не е достатъчно да бъдат разкрити конкретните извършители и да бъдат изправени пред съда, защото това няма да промени общата картина. Необходимо е формалните /общински съветници/ и неформалните лидери от общността да поемат своята отговорност - не наказателна, Енчева, а обществена, т.е. да положат усилия и да поработят с хората си, да опитат да създадат атмосфера на обществена нетърпимост към ромите, които си позволяват да нарушават закона, влизайки в саморазправа с лекари, полицаи, учители и т.н. Аз така разбрах думите на Петър Москов.

 70. 70 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Авторката е очевидно много емоционална личност, което е предимство, защото липсата на това качество е лош признак. Но е трябвало по-добре да обмисли нещата и да редактира още веднъж написаното. Има известно прибързване и пресилване на проблемите - нещо като общ недостатък на съвременната ни епистоларна дейност.
  Москов също е сбъркал в нещо. Говорил и реагирал като лекар. С власт. Но като политик, какъвто е в момента, трябва да използва по-политичен начин на изразяване.
  Той е прав като иска гарантиране на живота и здравето на екипите на Спешна помощ. Авторката в оценката си по този пункт не е права. Според нея местната власт не може да прави това. Ако е така, това не е власт! За какво са кметове, защо имаме най-много полицаи на глава от населението в Европа?
  А заглавието на г-жа другарката не е подходящо! То е щампа от времето на Съветската пропаганда, изопачаваща смисъла на призива. Бих попитал: недопустимо ли е да кажем: "България над всичко!", ако сме българи? Какво осъдително има в това? Същото е естествено да каже и немец, руснак, швед!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 71. 71 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Отчитаме вече за извършена реформата в спешната помощ.
  Добро темпо.

 72. 72 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Спорът бърка в стари рани на обществото ни. Обусловен е от нерешени проблеми като липсата на подготвени политици и адекватно решение на законови нужди. На липса и недостиг на организация на всички дейности в страната. Хаосът е първо в главите на управниците, които не виждат или не могат да решават проблемите. На второ място е създаден този хаос във всички области - от липсата на свободен пазар до демографските проблеми и проблемите с малцинствата.
  Случаят с Москов разкрива една проста истина - нашите политически партии не гледат в перспекгива и нямат подготвени кадри за министри, да речем. Ако погледнеха как е в страните с нормално устройство и живот, щяха да видят, че там правят правителства в сянка и в партиите има хора, специализирани в определени насоки и сфери. И не само в партиите - търсят и си намират хора за всякакви постове, които си вършат добре познатата работа. Организация, работа и контрол.
  А тук имаме потомствени политици, актьори и литератори! Но няма качествени хора поради изкуствено поставени прегради, които отдавна трябваше да са премахнати.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 73. 73 Профил на severozapad
  severozapad
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще прозвучи грубо но без лекари не можем,а без цигани си можем.Авторката ДГД!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 74. 74 Профил на mumbas
  mumbas
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Госпожа Светлана Енчева да не стъкмисва коментари! популация от същества, неграмотни, поради нежелание да учат, не работещи, поради нежелание да работя, мързеливи, крадливи, лъжливи , агресивни и развъдник на тежки престъпления, не плащащи никакви осигуровки, смучеши милиарди лева социални помощи, заради способността си да се рамножават чрез деление, като едноклетъчните и държащи се като едноклетъчни не са хора. Авторката да не осквернява думата хора! Подкрепям смелият министър Москов с решителното назоваване на нещата с истинските им имена.

 75. 75 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Гневно

  [quote#74:"mumbas"]..... популация от същества, неграмотни, поради нежелание да учат, не работещи, поради нежелание да работя, мързеливи, крадливи, лъжливи , агресивни и развъдник на тежки престъпления, не плащащи никакви осигуровки, смучеши милиарди лева социални помощи, заради способността си да се рамножават чрез деление, като едноклетъчните и държащи се като едноклетъчни не са хора. Авторката да не осквернява думата хора! Подкрепям смелият министър Москов с решителното назоваване на нещата с истинските им имена. [/quote]
  Така е. Стига с тая псевдохуманност. Обществото е длъжно да подпомага социално слабите, различните не по своя воля осакатени хора. Тези които избират да НЕ учат, да НЕ работят и да не плащат ни ток, ни вода, ни за здраве...а самите те са ИЗБРАЛИ да крадат за да се изхранват(да ме прощават малцината, които са свесни).....НИКАКВО фалшиво милосърдие към тях. Тарторите им да ги очовечат първо! На маймуни ни направиха!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 76. 76 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пълна и поредна глупост на Москов!

  Не стига, че поощри циганите да викат Бърза помощ за всяка температура, ами сега и полицаи ще ходят с лекарите!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#73:"severozapad"]Ще прозвучи грубо но без лекари не можем,а без цигани си можем.[/quote]

  Ама, може би от лекраска 'помощ' са умрели повече хора, отколкото от циганско нападение.

 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#75:"Кремена"] Тарторите им да ги очовечат първо! На маймуни ни направиха! [/quote]

  До коментар [#75] от "Кремена":

  Ама ти знаеш ли, че ако не са така в България, ще са така в Зап. Европа? А знаеш ли, че там не ги искат особено? А знаеш ли, че затова плащат на разни тука да им защитават правата и да взимат милиарди от бюджета за да ги подпомагат тях? Че единствената цел е те да тежат тук, на нас, за да не тежат там, на тях? И че тези там са много влииятелни, защото държат и ножа и хляба на европомощите, които нашият елит "усвоява". И за да усвояват те-елитът, ще трябва да са доволни там-в Зап. Европа. Което значи-ние да плащаме миларди заради "братята".

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Г-жо Светла Енчева, щях да се съглася с доводите ви, ако вие и всички, които сега критикувате г-н Москов и го обвинявате в някакъв едва ли не расизъм, бяхте реагирали с възмущение и на поредното нападение на екип на Бърза помощ. Защо досега при толкова много случаи на подобни нападения, дори да не са били от цигани, вие си мълчахте ? Освен това да си малцинство в една държава не означава да имаш привилегии и да си над закона и всичко да ти се прощава - напротив - трябва да си лоялен гражданин на страната и да спазваш законите. Особено несъстоятелен звучи доводът ви, че агресията била плод на беззащитност. Човек не граби, изнасилва и напада от безсилие. На вас известно ли ви е,че има ромски села, живеещи единствено от телефонни измами, например. И ако трябва да критикувате някого, то това са правоохранителните органи и най-вече политиците, които имат интерес от съществуването на тези гета -като например най-вече тези от ДПС, които ги ползват като трамплин за печелене на гласове. Колкото до г-н Москов неговите думи не са нито расистки, нито популистки, а по-скоро израз на силна емоция, която в случая е разбираема. Така че стига с тези тартюфски изпълнения на загриженост.. Не търсете под вола теле.

 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karla Hanneman":

  И какво според тебе ще стане с министъра на здравеопазването на САЩ 15 минути след подобно изказване като Московото? Това едно.
  Парамедиците в САЩ не са доброволци,никой не влиза в гетата с полицейска охрана,90% от тях са цветнокожи просто защото такива хора работят там а не поради други причини.Това второ.
  Вярно е че линейката пристига заедно с полицията и пожарната но това важи за всички случаи и квартали и никой не казва "От утре няма да стъпя в Бронкс щото вчера застреляха там Джипси"

  klimentm
 81. 81 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 688 Неутрално

  1. Заглавието е шокиращо.
  2. Поставя различни и объркани теми и в крайна сметка не се разбира каква е целта на тази публикация, освен да насажда омраза!
  3. Личните ѝ истории са само потвърждение на личната и неангажираност по темата. НИКОЙ лекар не е длъжен да носи болния на носилка, а близките му да са пасивни наблюдатели и да критикуват отстрани! Как може, болният човек да слезе от четвъртия етаж сам??? Ами може, Светла! След като има такива близки като вас, които смятат, че лекарите са им длъжни! Представяте ли си - лекарката носи носилката, а Светла отстрани съпровожда и критикува! Как може един защитник на човешките права да не си знае задълженията?
  4. Фактът, че се реферира към Хипократовата клетва показва, че Светла даже не си е направила труда да я прочете. Интересно ми е, някой да каже поне един текст от нея, който д-р Москов е нарушил.
  Решението: Д-р Москов е подписал споразумение с МВР министъра за сътрудничество в рисковите райони. По делата им ще ги познаете.
  Сега ти си наред, Светла, за да се извиниш!

 82. 82 Профил на Светла Енчева
  Светла Енчева
  Рейтинг: 1316 Весело

  Авторката на горния коментар Б. К. би могла обаче поне да се подпише, след като има претенции към мен да се извинявам публично. Ама анонимно е лесно, нали ?

  Няма за какво да се извинявам - Москов с нищо не е показал, че възгледите му са по-малко расистки от преди. Случайно да е казал, че ромите не са скотове? Че всяко човешко същество заслужава човешко отношение? Не го е казал. От "те са скотове и линейките няма да ходят в махалите" позицията му е еволюирала до "те са скотове и затова ще ходим полиция."

  И на други места го казах, Б. - вадиш ми думите от контекста. Работа на лекаря е да прецени какво му е на болния, не на близките. Ако лекарят казва, че човекът няма инфаркт, а само се "лигави" (да, така каза), на какво основание да предлагам да го нося по стълбите? Естествено, че бих, ако знаех, че е инфаркт. Това ти го казах много пъти, но не искаш да го чуеш. И понеже то не е трудно за разбиране, а и ти не си глупава, не виждам друга причина да не искаш да го разбереш от липсата на добронамереност.

  Да изискваш от мен повече от едно денонощие вече да влизам в обяснителен режим, вместо да се абстрахираш за малко от семейните си фон и да видиш расизма в чист вид - това не мога да го приема, Б.

  За късмет това беше единственият коментар, на който попаднах. Повече няма да чета.

  http://svetlaen.blogspot.com
 83. 83 Профил на Борис Кръстев
  Борис Кръстев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Малоумна статия. Когато излезе човек от управлението и нарече нещата с истинското му име е расист. Да ви припомняли, че във Франция върнаха циганите? В Полша също имаше проблеми! А в Белгия? И те ли са расисти???!
  Дотегна ми от тея правозащитници! Да питат Гошко как е той!

 84. 84 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ...
  И с какво тази жалка цапаница заслужи да бъде поместена в Дневник?

 85. 85 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 918 Неутрално


  Москов е абсолютно прав. Това очевидно е проблем. При това криминален/престъпен/. Той обаче трябва да бъде решен не от здравния министър, а от министъра на най - многобройното и вече цели 25г., нереформирано министерство, чиито законово определени функции са такива и затова е издържано от българските данъкоплатци. Има и още компетентни органи на които българските данъкоплатци за това им плащат не малките заплати. А здравният министър е последният човек, който трябва да се заеме с решаването на този проблем. Той просто го постави на висок глас. Надявам се да няма съдбата на вестоносците на лоши новини от древността.

 86. 86 Профил на petr
  petr
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "..просто да нямаме желание да бием екипите..",
  т.е. до тогава, който може и когато му е кеф да ги бие ли?

  Мен не ме включвайте в множественото число! Аз нямам желание да бия, камо ли хора които искат да ми спасят живота.

  Няма колективна вина, просто статистиката изисква предпазливост.

 87. 87 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#83] от "neacel":

  Имаше още един случай - Норвегия, където имаше наплив от нашенски цигани - ходеха да берат диви плодове, но оставаха там. Правителството обаче им предложи да ги извозва до България без пари и даое им предлагаше парична сума, за да се върнат тук.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 88. 88 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#69] от "choss":

  Г-жата явно не знае какво значи "Дойчланд юбер алес!". В тези думи няма никакъв фашизъм, както с години твърдеше съветската и естествено, нашата пропаганда. Как е станала манипулацията? Просто. Значението на израза е: "Германия над всичко!". Пропагандистът-изобретател го преправил на:"Германия над всички!". Като махнал буквата "с"!!! И обявили това за символ на фашизма. Което дори не е исторически вярно, защото фашизмът е създаден в Италия от Мусолини, а Хитлер е създал своята идеология под името "национал-социализъм". Но това са подробности, които не променят факта, че и едното, и другото имат еднаква същност и съдба.
  И оттам е започнало внушението, че призивът изразява завоевателната политика на Германия и съдържанието на идеологията на национал-социализма, която не поддържам по никакъв начин. Просто бих искал да се оттърсим от глупавите наследени от комунизма шаблони в начина на изразяване.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 89. 89 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз съм националист и се гордея с този факт,но хора като министъра и изобщо цялата нео–фашистка клика, която заграби властта слага петно върху думата националист.Тези хора,сега управляващите без да съзнават,тласкат държавата към етнически конфликт.Някой има интерес в България да се разиграе украинският сценарии и това не сме ние българите.Ако на изказвания от този род се реагира,като на изпусната дума по време на афект,то е време да си променим мирогледа коренно.В последните 4–5 години ставаме светители на процеса, разделяй и владей.Като започнем от политическите партии,който ни делят на леви,десни,турци,цигани,българи,лош материал,гербаджии и прочие,преминем през парламента и стигнем до президента,който открито заяви че, е президент на ГЕРБ.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  светла нищо не предлага. светла е чела пиер бурдийо. светла знае, че гейовете и циганите трябва да се защитават. светла не е била бита от цигани. светла иска москов да не е министър. светла не иска социалният проблем в отношението между пациенти, биещи лекари, които им помагат, да се реши. светла смята, че българия е виновна, че циганите бият лекари.

  а москов има нужда от кредит на доверие.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Един министър реагира отговорно и защитава лекарите. Вместо да обърнат внимание на истинския проблем със Спешната помощ, медиите, в това число Дневник, БНР и други яхват благодатната популистка тема за етноса. Поне я разширете и потърсете отговор на въпроса защо има гета и кой е отговорен. За гетата и проблемите в тях със сигурност не е отговорен министърът на здравеопазването, той е само лекар. Много ниско паднахте, Дневник! Нови спонсори ли имате?

 92. 92 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Корупцията и престъпността ще станат официална характеристика на страната ни и вероятно в по-далечно бъдеще ще се наложи да внесем охранители за пребиваващите и местните сравнително по-богати хора, за да ги запазят от неприятни срещи. Селата постепенно ще изчезнат, а около 5-6 от големите градове ще се оформи пояс от гета или къщи, строени без съответните документи и разрешения. Населението постепенно ще промени етническия си състав и в него ще се увеличат групите на циганското и турско малцинство до степен в по-късен етап да станат и мнозинство. Причината е ясна - те са подходящи за изпълнението на работата, която ще дава хляб в страната.

  frognews.bg

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 93. 93 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 532 Неутрално

  селска патка

  поручик Т.
 94. 94 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  до 82 - само не мога да разбера от какво Ви е толкова весело - г-жо/г-це Енчева?!? И какво означават думите Ви "няма да чета"?!? Напротив, четете, така ще разберете какво мислят хората за материала, който сте сътворили, ще можете да придобиете по-широк поглед по темата, ако това Ви интересува, разбира се. Но вероятно не Ви интересува, Вие сте дали мнение по въпроса, пък другите да му мислят как проблемите ще се решават. На теория, пред компа и от разстояние много неща изглеждат лесни, но на практика са нужни усилия и ръчички (които много често се изцапват), за да се случат. И още нещо - човек не може да избере какъв да се роди, но може да избере как да се държи в обществото.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 95. 95 Профил на plamen6666
  plamen6666
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Идва ми на акъла една фраза:"Мангалите на сапун!",но не смея да я изрека,защото ще довтасат у нас представители на "Хелзинският комитет" и след това да осъдят заради мен България в Страсбург.Оп,май съм я написал тази фраза...е,съжалявам,но такива автори в "Дневник" раздразват допълнително нормалните българи(невъзхваляващи фашизма).

 96. 96 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1057 Весело

  Браво на авторката...на костоветата няма да се хареса...но това е бял кахър...

 97. 97 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#96:"BGman1"]Четох коментар във "Фейсбук" по повод на Москов, че всъщност май ще излезе, че прегръдката между Реформаторите и Патриотичен фронт не е просто компромис. Че отвътре им идва. Май така ще се окаже, за съжаление.[/quote]

  Ей тва е нивото на авторката. Чела по форумите ... Ама Хипократовата клетва не е чела. Аз няколко пъти я четох и препрочитах в опити да намеря какво точно от нея е нарушил д-р Москов и не намирам.

 98. 98 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Има оръжие, по-силно от лъжата и това е истината Дянко Мярков! -
  Москов си позволява да казва истината! Да назовава нещата с истинските им имена! И цялата помия се излива върху него!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 99. 99 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всички, които не са се сблъсквали директно с прекрасните цигански (ромски) изпълнения по градове, села и паланки са им върли защинтици.
  Ще им каж само едно:
  Дайте да поживеете в близост до тази прекрасна народносот, да изпитате на собствен гръб и "меда" и "жилото" им, пък тогава се захващайте с дълбокомислени анализи и становища.
  Нали знаете - "За един бит, сто небити дават"!
  Та така, от жълтите павета не се виждат калните сокаци - нали!

  ура и да живей!!!
 100. 100 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 352 Неутрално

  oще в заглавието е манипулирано с темата,прехвърляйки цялата вина на реформаторите ,също като някои контролирани медии нарекли Москов фашист на което той отговори,,нима биячите тогава са антифашисти,,.другарко Енчева,ами че Вие досущ сте си прилика с парцала на Тошо Тошев,,ТРУД,, който написа преди години България уби дете.много гнусни инсинуация правите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK