Правосъдието според Москов

Правосъдието според Москов

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме коментара от сайта e-elect с позволение на автора. Акцентите са на "Дневник":


То е по една от най-обсъжданите теми в последните два дни - изявлението на здравния министър при какви условия "Спешна помощ" ще ходи в ромските квартали. Още мнения четете в специалната тема - "Казусът "Спешна помощ".


Когато министърът на здравеопазването Петър Москов заплаши, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато местните лидери не гарантират безопасността им, той посочи статистика, според която от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки през тази година 174 са станали именно там. Нямам причина да се съмнявам в данните на министър Москов, нито в очевидния факт, че насилието сред ромите е по-високо от това сред българските граждани от други етноси.
При все това здравният ни министър премълча цялата истина – тази, която гласи, че повикванията на линейки от роми са над 70 000 годишно (или поне са били горе-долу толкова през 2012 г. – не намирам данни за 2014, но не виждам повод тази цифра да е по-ниска при положение, че общият брой на обажданията на "Бърза помощ" непрекъснато нараства от поне няколко години насам), а това ще рече, че в най-лошия случай,


посещенията на спешната помощ, придружени с насилие са около 0.249 процента от всички


или средно по 1 на всеки 402.


Казвам това, не за да оправдавам някого – едва ли са много българските граждани, които няма да се съгласят, че е желателно полицията и съдът да си вършат работата и насилниците да си получат заслуженото – а понеже 174 от 225 звучи по един начин, докато 1 от 402 – по съвсем друг.


В крайна сметка в изявлението си министър Москов ни каза следното: (1.) понеже при едно от всеки 402 посещения на линейка при роми имаме насилие; (2.) и че полицията и съдебната система не успяват да се справят с проблема, (3.) най-логичното решение е не да спазваме закона, да настояваме за равно третиране на всички български граждани и да анализираме защо виновниците за нападения над медицински лица не са наказвани, а (4.) да превърнем 401 от всяка група от 402 болни цигани в заложници, които да използваме като разменна монета (5.) овластявайки разни


местни велможи да говорят от името на всички граждани в общностите си и закрепвайки (квази-)феодалните зависимости в тях


И аз като министър Москов искам лекарите (а всъщност и всички останали български граждани) да бъдат предпазени от прояви на насилие и беззаконие, но определено не смятам, че изходът от една неправда минава през създаването на друга. Изходът винаги преминава през налагането на правдата, а правдата изисква да третираме хората като индивиди, вместо на колективен принцип, да преследваме и наказваме виновните и да защитаваме невинните.


Що се отнася до Петър Москов, наистина очаквах повече от представител на политическата сила, влязла в парламента с обещанието, че ще се бори за връщането на върховенството на закона и няма да бяга от отговорността за трудни реформи. За съжаление, министърът на здравеопазването е поредният, при когото предизборното говорене няма нищо общо с делата му след изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Министър Москов е и РАБОТОДАТЕЛ и като такъв трябва да осигури на подчинените си БЕЗОПАСНИ и здравословни условия на труд.
  Т.е. той не може да задължи екипите на Бърза помощ да се излагат на риск. А и последните имат пълно право да си осъдят работодателя.
  Така че плачът за защита на ромската престъпност е крокодилски...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пилците на Москов ще ги броим наесен, сегашната ситуация с циганските махали и здравния министър е чудесно попадение за популяризиране на реформаторите, хората трябва да възприемат факта, че тези ДСБ не е елитарна вятърничава прослойка, а живее на земята, сблъсква се със същите неща като масовия българин и има желание да намери изход. Сатанизирането на Костов наистина успя, сега наследниците му трябва да поправят това, и да станат мощен обществен фактор.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Москов така разбира реформата в здравеопазването...като се откаже здравеопазване...много иновативно, даже и за костовист...

 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Юри, лесно е пред РС-то да местиш цифрички. И да правиш умозаключения? Бой по РБ, но Москов е от месец в това министерство, забравяш

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Ще добавя още нещо против тази статия:
  Защо енергото е качило електромерите на стълбовете в махалите, където живее "един определен етнос"? И защо те ходят там да инкасират ссамо с охрана? Къде са равните права? Или аз нямам право да си бия инкасатора и да не си плащам тка (водата, данъците и т.н.)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докога ще търпим псеводо-демократи и псевдо-реформатори като Москов? Това ли ти е реформата на бърза помощ бе, Москов?

  Оставка, бе!

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  повикванията на линейки от роми са над 70 000 годишно (или поне са били горе-долу толкова през 2012 г. – не намирам данни за 2014,
  -----------------------------------------------------------------------
  Г-н Авторе,
  Я намери и за 2014г.
  И ни отговори.
  НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТАЗИ ГЛАВОЗАМАЙВАЩА ЦИФРА
  Не е ли за това,че
  ПОВЕЧЕ ОТ 90 % отЦИГАНИТЕ НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ
  И единственият им достъп до здравеопазването
  Е ПРЕЗ БЪРЗА ПОМОЩ

 8. 8 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Почна облъчването от "Дневник" на тема "Всички сте гадни расисти".

  Москов, с теб сме. Затова гласувахме за РБ - за да престанем с измислената полит-коректност и лъжи в политиката.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Под това се подписвам и аз с две ръце.

  Елементарни истини, при това никаква тайна ...
  И се чудя ... защо един политик все пак не от вчера и не от квартално ниво трябваше да се изцепи така?
  Без да иска?
  Защото наистина така ги разбира нещата?
  Или само защото така му е удобно в момента?

  Няма значение, май ...

 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Москов набра смелост да каже нещата с истинското им име и хвърли камък в блатото. Сега виждаме НПО планктона как се разшава - някакаво сайтче с мнение по въпроса, Хелзинкският комитет с приказки за расизъм, Цветелин Кънчев и той изплува с вайкане и заплахи.
  А проблем с циганите (да, с циганите, ромът е напитка!!) има, и този, койо смята, че циганите са с нарушени права, да отиде и да им каже и какви са задълженията им!!

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  "Изходът винаги преминава през налагането на правдата, а правдата изисква да третираме хората като индивиди, вместо на колективен принцип, да преследваме и наказваме виновните и да защитаваме невинните."

  От Вашата пледоария излиза, че индивиди са само "хипотетично" ощетените от думите (защото не са действия) малцинствени групи, но не и действително пострадалите по време на работа български граждани!
  Не съм PR на д-р Москов, но по-спокойно с нападките, човекът просто отбеляза, че царят е гол.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Изходът винаги преминава през налагането на правдата, а правдата изисква да третираме хората като индивиди, вместо на колективен принцип
  ----------------------------------------------------------
  Ами нали точно това прави и това говори д-р Москов,бре,Авторе
  Като индивиди,нито д-р Юриев, нито д-р Иванов.....казвам съвсем напосоки без да визирам никого конкретно,
  Та като индивиди и д-р Юриев и д-р Иванов имат правото да не страдат и да не бъдат бити от БЕЗНАКАЗАНИ И СПОРЕД ПРОКУРАТУРАТА АНОНИМНИ РОМИ.
  В нито едно общество,няма задължението лекар,ВА КЧЕСТВОТО СИ НА ИНДИВИД,както го изписваш, да отиде да върши каквото и да е под заплаха за здравето и живота си.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  [quote#1:"Депутат 241"]Министър Москов е и РАБОТОДАТЕЛ и като такъв трябва да осигури на подчинените си БЕЗОПАСНИ и здравословни условия на труд. [/quote]
  А на министера Москов кой му е РАБОТОДАТЕЛЯТ?

 14. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "За съжаление, министърът на здравеопазването е поредният, при когото предизборното говорене няма нищо общо с делата му след изборите."

  Ясно и точно.

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... хм, ми т'ва аФторе е веке рИформа... Москов я заФана, реформата у здравеопазването. Т'ва е показател к'во чЕка 'ората.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е работа на здравния министър да въдворява ред в държавата. Друго министерство трябва да почне да работи по съблюдаването на законите на държавата сред любимците на всички политици по време на избори. Но да работи.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 17. 17 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Методът на "протест" от страна на здравното министерство в лицето на министъра е леко повърхностен и в това авторът на статията има право. Но има и друго (други) съображение(я)..В нашата блатна застоялост трябва да хвърлиш камък и то тежък, за да предизвикаш вълнение. Колко пъти и години вече се коментира проблемът с насилието над пристигнали на място спешни екипи...Че дори имаше случаи на нападения над лекари в самите спешни отделения на болници!..Това е безумие и никакви политкоректни инструкции и поведенчески линии не може и не трябва да скриват факта, че именно един определен етнос насилва, краде, продава деца за деца или деца за булки, ражда деца за просене и т.н БЕЗНАКАЗАНО! Докъде смятате да стигнете по този начин!?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "Когато министърът на здравеопазването Петър Москов заплаши, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали"

  Поредният бълвоч. Москов НЕ е казвал такова нещо. Натам, логично, цялата теза пропада.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  [quote#13:"xm..."]А на министера Москов кой му е РАБОТОДАТЕЛЯТ? [/quote]
  По-интересното е на

  ВАС,КОИТО СЕГА ОБЛАЙВАТЕ д-р Москов

  Вашият РАБОТОДАТЕЛ КОЙ Е ?!?!?

 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "mishokov":

  ... ми приказките на Москов са расизъм... или не мислиш или си плАтен...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#13] от "xm...":

  [quote#13:"xm..."]А на министера Москов кой му е РАБОТОДАТЕЛЯТ[/quote]

  Тове е лесно. Бойко му е РАБОТОДАТЕЛЯТ. А на Бойко властта му е дадена свише. И да се свети името му.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 22. 22 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#0:"статията"]понеже при едно от всеки 402 посещения на линейка при роми имаме насилие[/quote] последно 1 на 402 посещения изобщо е свързано с насилие, или 1 на 402 посещения при цигани е свързано с насилие, понеже двата съседни параграфа си противоречат ...

  http://postclamores.blogspot.com
 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Г-н Иванов, предлагам ви да отидете 70 хил. пъти в циганските махали и да ви набият "само" 174 пъти!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Пак стигаме до неадекватността на съдебната система. За каквото и да става въпрос, винаги се оказва, че господа магистратите не са свършили работата, за която им плащаме.

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Авторът е прав за ксенофобията, но министърът е още по-прав !
  За съжаление, сега ще започне хелзинкския комитет и всички по веригата, като нищо ще ни треснат и нещо от Брюксел, защото наистина не е законно и човешко, но Москов пак е прав - това, което иска, е работещо, само дето не е негова работа да го говори публично, в момента е министър, не протестър ...
  Има си начини за всичко !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Точно това е същността на проблема. Отдавна е известно, че циганите използват повикванията на "Бърза помощ" основно не за спешни случи, а за обикновени. И после няма механизъм, който да ги накара да си платят масрафа. А такива механизми могат лесно да бъдат създадени, ако има действаща полиция и съдебна система. Който злоупотребява с "Бърза помощ", получава сметката. И който не иска да я плаща, отговаря с имуществото си. И който няма имущество, което да бъде запорирано, бива наказателно преследван. Но за всичко това си трябва действаща полиция и работеща съдебна система. Вместо това в МВР непрекъснато си прехвърлят служби от една структура към друга и с това се изчерпва идеята за реформи, а "отдолу" нещата продължават по старому.

 27. 27 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ако ще се сравнява нападения/към брой посещения, то е коректно числото 0.249% (за циганските махали) да се сравни със същото число за не-циганските и да се види, че има статистически значима разлика. т.е. пак се подкрепя извода на здравния министър, че случаите на нападения в циганските махали са повече и по-чести в сравнение с не-циганските.

 28. 28 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 619 Гневно

  Предупреждението на Москов е основателно и има предупредителен характер. Можем да въртим статистиката, както ни е удобно, но все пак едва ли има друга европейска страна, в която да бият своите спасители. Всички знаем, че здравно неосигурените използват удобството "бърза помощ" и че голяма част от тях са с алкохолно натравяне. За съжаление, покрай сухото гори и мокрото. Просто призивът на Москов е да се вземат мерки, за сигурноста на екипите. Няма никаква гордост в това, че само един на четиристотин бива пребит от "болните". Ако не сте от битите, можете да критикувате на воля!

 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Що се отнася до Петър Москов, наистина очаквах повече от представител на политическата сила, влязла в парламента с обещанието, че ще се бори за връщането на върховенството на закона и няма да бяга от отговорността за трудни реформи.
  ============

  А Вие какво предлагате ?
  Аз днес предложих на министъра Москов да свика тарторите по гетата дето на всички избори до сега купуват или си продават гласовете да вземат да регистрират чатни практики на врачки и баячки които да си ги лекуват по техните какви бяха там особености.
  И без това Здравни вноски плащат само една малка част от тях.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#20] от "ДЗВЕР":

  Май и Вие сте посягал на Бърза помощ и като не Ви изнася това, което казвам, пишете небивалици.

  Лично на мен ми писна от цигани с претенции - отидете във коя да е болница и вижте как тумба цигани създава смут и напрежение.

  Освен това ми писна ми от каруци и конски фъшкии по улиците и тротоарите, от гета, самонастаняване и тн.

 32. 32 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#27] от "buran":
  всъщност авторът просто не може да смята. нападенията на цигани от общия брой нападения са 68% (по статистиката на Москов), което значи 1 на 1.5. авторът се опитва да замаже, че нападенията са 0.25 процента (1 /400) от всички повиквания на бърза помощ, което няма никакво отношение към това какво е етническото им разпределение. за капак в следващия параграф се спуска че изведнъж (1 / 400) са нападенията при посещение на цигани ... как авторът направи това заключение е извън всякакви логически и математически принципи!

  http://postclamores.blogspot.com
 33. 33 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  70 000 повиквания от роми ?!? WTF ?1? Ако циганите са около 700 000, това значи, че всеки 10-ти !!!! циганин си е викал линейка ???????? Няма ли кой да даде малко статистика колко са общо повикванията на линейки и какъв процент се пада на ромите ?

 34. 34 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 477 Неутрално
 35. 35 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 466 Гневно

  Не знам къде е истината, но още един път в спешното ако гледат мач и не обърнат внимание ще измета коридорите с тях т.е. статистически погледнато аз ще съм 52 от общо 225 случая! Нищо обезпокояващо значи.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#26:"kirsner"]И после няма механизъм, който да ги накара да си платят масрафа. А такива механизми могат лесно да бъдат създадени, ако има действаща полиция и съдебна система[/quote]

  Какви са точно механизмите при положение, че мнозинството са социално слаби.

 38. 38 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 450 Гневно

  Много лесно е да се правят изявления от компютъра. Я този господин да се повози малко с медиците заедно с онези от БХК и да видим какво ще говорят след това.

 39. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#1:"Депутат 241"]Министър Москов е и РАБОТОДАТЕЛ и като такъв трябва да осигури на подчинените си БЕЗОПАСНИ и здравословни условия на труд. [/quote]
  Нерде Ямбол, нерде Стамбол(как дявола чете Евангелието) - той е длъжен да им ОСИГУРИ, а не да им ЗАБРАНИ!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 40. 40 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  "А на министера Москов кой му е РАБОТОДАТЕЛЯТ?"

  Това какво отношение има към разглеждания проблем. Или си поел ангажимента да се изкажеш 20 пъти днес, пък вдъхновението ти взело, че секнало.

 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Авторът е доста пообъркан. Без аргументи се опитва да обвини деиствията на министър Москов, заклеймявайки желанието му да осигири безопасност на своите служители. Странно поведение. Да омаловажаваш подобни нападения, означава да ги подкрепяш!

 42. 42 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Както каза англичанина, който успешно е реформирал британската бърза помощ, при посещението си в София - "Спешната ви помощ се нуждае от спешна помощ" и една от основните му препоръки е да се раздели сектора на две - едната "Спешна помощ" за катастрофи, пожари, наводнения, инфаркти и други действително тежки случаи и друга "Болнична спешна помощ", която да помага за температури, повръщания, алкохолни натравяния и т.н., при която болния се докарва или идва сам, и която да се осъществява в специализирани медицински центрове, като не е задължително тези центрове да са в болниците.

 43. 43 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "mishokov":

  ... мишоков: ти, аз и мнозинството от форума, мо'е да скандираме такЪви думи. Най-мно'о моди да ни обаня... Ама т'ва речено от министЕр, дет' сА пише за "реформатор" е за диагноза. Коалицията на орела, рака, щуката и хиената, от ден на ден прави неща, дет' изкараха 'ората на площада миналата година. Странно е кЪ същите са слепи и глухи сЯ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 44. 44 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Москов налага контролирания вот - спешна помощ, значи, само ако гласувате за "наште", иначе да мрете. Кметовете и тарторите ще уреждат спешната помощ, ама те същите уреждат и гласуването. "Лидерите на мнение" ги нарича Москов, какъв евфемизъм само !!

  И кой кмет, а!? Кметът на Хасково, дето откупи листата на РБ и дружно всички роми гласуваха за сина му - сега вече депутатин от РБ.

  Да беше жив Бая ви Ганя...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 45. 45 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Другарю юри, България не е установена демокрация говорене по принцип за демокрацията не е коректно в случай като този трябва да се направи нещо и когато другите институции си свършат работа това ще отпадне от само себе си

 46. 46 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Намирам за основателно да не ходят линейки на всяко едно място, където не може да бъде гарантирана безопасността на лекарите. Точка. Какви са причините за това насилие също е тема, която трябва да се обсъди съдържателно, но тя не е само тема на Москов. Мълчанието на другите министри - този на МВР, на прокуратурата, на кметовете и областните управители - на всички онези, които са проспали проблема досега, е по-срамно от статистиката на Москов. Така че, темата трябва да бъде разнищена, а не да бъде разпъван здравния министър.

 47. 47 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Тези които плащат данъци, каквито ромите очевидно не са!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Случаите на насилие в циганските махали ,както и тази статия са повод да попитаме : Каква част от разходите за "Бърза помощ" в България се консумират от циганите и какъв е приносът на тази група хора за издръжката и ???... Моля някой запознат да ме освети. Сигурен съм ,че един циганин в България "консумира" поне десет пъти повече разходи за "Бърза помощ" /годишно/ отколкото другите граждани... Както един пишещ тук отбеляза циганите имат големи"заслуги" за цялостното ни дередже...

 50. 50 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Колкото повече говорят срещу казаното от Москов толкова повече му се качва обществения рейтинг.

 51. 51 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#43] от "ДЗВЕР":

  Аз не пиша какво да е, стремя се писанията ми да са базирани на факти.

  Реформаторът затова е реформатор, защото набира смелост и нарича нещата с истинските им имена, такива каквито са - без да го интересува политическа коректност. Циганите бият ли доктори - бият, циганите крадат ли по селата - крадат. Това е изходната точка. Мерките тръгват от тук и тази общност трябва да разбере, че има правила, не само права.

 52. 52 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#51:"mishokov"]Реформаторът затова е реформатор, защото набира смелост и нарича нещата с истинските им имена, такива каквито са - без да го интересува политическа коректност.[/quote]
  ... хм, ти прочете ли к'во си написал... Реформатора не е селски глашатай, та да врещи по улиците. Реформатора трЕбе да има акъл... тоА показа, че акъла му не стига... почнА рИформа кат' Шилългрубер. Ако утре от ЕК му набият канчето, шА сА изврЪтиш и ти. Коректност политическа... не мА разсмивай... Тона на говорене за новата четворна коалиция е кат' при Тато... цветя и рози... сал един Слави и един Орхан, та да не е 'ептен мазно.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 53. 53 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Министър Москов е и РАБОТОДАТЕЛ [/quote]

  смях в залата.
  Вас комунетата голяма шизофрения ви гони щом министрите станаха работодатели. Ще се окаже че кметовете са наематели а общинските съветници предприемачи.
  Чиба.

 54. 54 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 549 Гневно

  Извинете, но само на мен ли 1 на 402 ми се струва много? Ако лекар обслужва район с роми и има по 10 повиквания на смяна, то значи го бият средно веднъж на всеки два месеца! Всъщност 1/402 ми звучи много по-страшно от 174!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Весело

  По-точно заглавие би било:
  Статистиката според Иванов

  "Winter is Coming"
 57. 57 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  смешно е да се вайкаме за правата на някой който счита, че няма никакви задължения към другите, а само права (т.е. задължения на другите към него).
  Ако ще третираме всички като равни, те трябва да имат не само равни права, но и еднакви задължения. Можеш да се откажеш само от двете накуп - не искаш задължения, нямаш и права. Просто и ясно.
  В практически план, добре ще е в гетата да се обучат цигани за нещо като фелдшери, които да могат да оказват някаква елементарна медицинска помощ и да могат да предадат симптомите грамотно по телефон, от където да им кажат какво да правят.

 58. 58 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпроси към автора на статията, понеже очевидно обича статистиката:
  1. Колко от тези над 70 000 повиквания на Спешна помощ са били наистина спешни случаи?
  2. Колко пъти линейките не са могли да бъдат на истински спешни случаи, защото са били на някакви повиквания, които не могат да се класифицират като спешни?
  3. Кълко внесени осигуровки от цигани стоят срещу тези 70000 "спешни" повиквания?
  4. Какъв е процента на финансиране след циганския етнос и какъв е сред другите етноси?
  5. Дава ли им право на циганите да бият лекарите, дори и в 1 от 402 случая?

  6. Не е въпрос, но когато гледаш отстрани е много лесно да говориш с числа. Пожелавам му на автора да се "гмурне" в действителността и да усети статистиката на собствен гръб.
  Само ще му кажа: ако статистиката казва, че един на 10000 е убит, делът му е 0,01%, но дали ако този един е той или негов близък пак ще му е през оная работа както в случая със статистиката за лекарите?

  Бате Б
 59. 59 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#42] от "GRUBO":

  Ето, това е реформа.

 60. 60 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Кви реформи ще правим,та ние се литнахме още от първите си стъпки?!

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#3:"BGman1"]Москов така разбира реформата в здравеопазването...като се откаже здравеопазване...много иновативно[/quote]
  Никъде не пише,че здравеопазване се осигурява дори при съпротива!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"]В нито едно общество,няма задължението лекар,ВА КЧЕСТВОТО СИ НА ИНДИВИД,както го изписваш, да отиде да върши каквото и да е под заплаха за здравето и живота си. [/quote]
  Аз не знам какво право всъщност се нарушава с отказа да се прати линейка? Никъде в конституцията не се казва, че спешната помощ се оказва заължително с линейка и на местопроизшествието!
  От определените квартали който иска да се възползва от спешната помощ да заповяда в оторизирано здравно заведение!
  Превоза с линейка и посещенията по домовете са екстра, която никак не е задължителна, камо ли да се полага по конституция!

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#13:"xm..."]А на министера Москов кой му е РАБОТОДАТЕЛЯТ? [/quote]
  АЗ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#17:"Атлантик"]Че дори имаше случаи на нападения над лекари в самите спешни отделения на болници![/quote]
  Това не е ли наказуемо?
  Аз ако ударя комшията веднага ще викне полиция и ще ме осъдят по бързата процедура!
  А тея на колко са осъдени?

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#18:"Darth Plagueis"]"Когато министърът на здравеопазването Петър Москов заплаши, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали"

  Поредният бълвоч. Москов НЕ е казвал такова нещо. Натам, логично, цялата теза пропада[/quote]
  И да е казал има право да го каже! Никъде не е казано,че е човешко право да се ползва домашно посещение или транспорт безплатно, откъдето ти скимне!

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#25:"роджър"]като нищо ще ни треснат и нещо от Брюксел,[/quote]
  Какво ще ни треснат?Спешна помощ не е отказана на никого.
  Просто услугата " домашни посещения" и "транспорт до болнично заведение" не се оказват на всички географски точки.
  Ясно ли го казах?

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#26:"kirsner"]тдавна е известно, че циганите използват повикванията на "Бърза помощ" основно не за спешни случи, а за обикновени.[/quote]
  А защо с епраща линейка въобще?
  И защо няма наказани за ненужни повиквания?

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#29:"Танас"]Аз днес предложих на министъра Москов да свика тарторите по гетата дето на всички избори до сега купуват или си продават гласовете да вземат да регистрират чатни практики на врачки и баячки[/quote]
  А аз предлагам предложението на колегата-съфорумец Пламен от Варна:
  Циганите да се обслужват от цигани лекари, с линейки закупени от циганските данъци!

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#35:"zlobar"]Не знам къде е истината, но още един път в спешното ако гледат мач и не обърнат внимание ще измета коридорите с тях т.е. статистически погледнато аз ще съм 52 от общо 225 случая! [/quote]
  Абсолютно те подкрепям в този случай!
  Според мене трявба да се разреши използването на аудио/видео записи от мобилни телефони в съда, когато е заснето очевидно закононарушение.

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#37:"wallenstein"]Какви са точно механизмите при положение, че мнозинството са социално слаби. [/quote]
  Затвор.
  Ако няма места-за един следобяд време се заграждат няколко декара и се опъват няколко военни палатки!

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на sasso
  sasso
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Стряскащата статистика с 0,249% от всички е супер повърхностно извадена и безкрайно манипулативна. Тоз процент би имал смисъл единствено и само ако бъде сравнен с процента на насилие при повикване от българи. Иначе е изцяло без контекст и ако ви впечатлява колко е нисък, това е супер тъжно. Защото този процент трябва да е 0. Супер удобно обаче това го премълчавате или най-просто - домързяло ви е да го потърсите. Така или иначе цитирането на тези цифри като цяло е мегапростотия, защото така единствено и само разделяте хората. И само не ми обяснявайте "Той Москов почна".

 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Мислите в статията са добри, но къде са предложенията? Прочетох само назидателна критика, а ефективни идеи никакви.
  174 нападения хич не са малко, както и да ги въртим.
  Питам се останалите 51 нападения от кого са направени? Също не са малко.
  В този смисъл наистина линейките трябва да се движат в комплект с патрулка. Не само в ромските махали, както се оказва.

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  изключително уместна статия.
  Браво на автора!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1042 Гневно

  "(1.) понеже при едно от всеки 402 посещения на линейка при роми имаме насилие"

  Пожелавам на автора да му се падне точно това 1 (едно) посещение при което има побой над екипа точно на него!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 75. 75 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#26] от "kirsner":

  Според същата статистика, в София едно от три повиквания наистина е спешно /пациента се хоспитализира/, а в Сливен съотношението е 1:44 ... какво да се коментира ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 76. 76 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо се внушава, че циганите си нямат тартори, а са едни блуждаещи електрони. Разбира се, че си имат. Как според вас се случва каквото и да е било в големите цигански гета из България? Изказването на Москов третира именно този системен проблем. Разбира се, това е демокрацията - всеки има правото да внушава удобните за себе си тези. Разбира се, че фондация америка за бълг. и БХК, но и както БСП, ДПС и прочее Русия, обичат тезите за фашизма, расисма, гей и тн.

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 77. 77 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поздравления за коментара. Гласувах за РБ и намирам изказванията на министъра за напълно неприемливи.

 78. 78 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#77] от "fatoumata":

  Добре, като защитавате така правата на циганската общност, защо на доброволни начела не отделите от скъпоценното си време и пробвате да социализирате някои от тях ? Особено ми се иска да филмирате резултата по тъмно
  Крайно време е циганите да разберат, че законите в тази държава важат и за тях !!! И ако им е трудно е редно правоохранителните органи да се заемат с този наболял проблем, без да е нужно министърът на здравеопазването да им поставя ултиматуми.

 79. 79 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "... а понеже 174 от 225 звучи по един начин, докато 1 от 402 – по съвсем друг."

  Да, 1 от 402 наистина звучи по "друг начин". Авторът що не опита нещо по-просто: 174 побоя в махали за 365 дни - ще рече по един бит лекарски екип през ден.

  така как звучи?
  егати стъкмистиката и лалологията...

 80. 80 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#79:"Lemmy Kilmister"]Да, 1 от 402 наистина звучи по "друг начин". [/quote]
  Следователно ако един служител на Бърза помощ ходи на 1200 адреса годишно го бият средно три пъти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK