Не правете сделки с циганските тартори

Ромско гето - архивна снимка

© Надежда Чипева, Капитал

Ромско гето - архивна снимкаПрепубликуваме мнението на Божидар Божанов от блога му "БЛОГодаря" с негово позволение. Заглавието (оригиналното е "За линейките и циганските квартали") и акцентите са на "Дневник". То е по една от най-обсъжданите теми в последните два дни - изявлението на здравния министър при какви условия "Спешна помощ" ще ходи в ромските квартали. Още мнения четете в специалната тема - "Казусът "Спешна помощ".


Лесно е да обвиним Петър Москов в расизъм, за изказването му, че няма да пуска линейки в циганските квартали. Та така той би оставил хора без полагащата им се спешна помощ. (използвам "цигански", защото не намирам нищо пейоративно в думата. Ако някой смята, че използването на "ромски" носи някакви разлика, готов съм да споря на лингвистичното поле).


Лесно е и да се закачим за популистката нишка и да пригласяме, че всеки, който има права, има и задължения. И оттам е лесно да започнем да развиваме тезата колко лоши са циганите, и как тормозят българите и вземат пари за помощи без да вършат работа и така нататък.
Но хайде да не минаваме с лесното.


"Циганска престъпност" няма пред съда


Пред съда всички са равни (или поне би трябвало да бъдат). Само че циганска престъпност има в статистиката. И когато идентифицираме рискови групи и рискови райони, нямаме право да игнорираме статистиката. Нямаме право да си затваряме очите за проблемите, защото това не е от полза за никого. И когато кажем "180 от 220 нападения над медицински екипи са в цигански квартали", това не е расизъм, а статистика. Расизмът може да дойде след това, а може и да не дойде.


Причините за "циганската престъпност", естествено, са по-дълбоки, но тяхното решение минава през решения на цялостните проблеми на държавата и обществото, а това не е видимо на хоризонта. А защитата на медицинските екипи е приоритет за един министър (и не казвайте, че понякога е окей да ги набиеш, защото колкото и да са груби понякога, боят не е оценка за труда им).


Дали предложените мерки са адекватни – не


(защото са в конфликт с друг приоритет на министъра – здравето и живота на всички граждани), и е глупаво министър да прави емоционални изказвания по чувствителни теми. Но е нужно да се вдигне шум по темата.


За едно министър Москов определено не е прав – че трябва да се правят каквито и да било сделки с тарторите (наречени с евфемизма "лидери на мнение").


Тарторите дърпат цялата циганска общност надолу,
пречат на интеграцията ѝ


а държавата удобно се разбира с тях, като остава реалните проблеми нерешени.


Прочетох твърде малко рационални мнения, и твърде твърде много емоционални (включително това на министъра). И докато е добре обществото да не позволява етническа (и каквато и да била друга) омраза, то трябва да направим и следващата крачка – да се обединим около решение.


А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата по установяването на тези престъпления и по предаването на доказателства за тях на прокуратурата (и може би по охраната на медицинските екипи?). Откъдето вече


да имаме бързи производства и осъдени


Само че (според слухове) МВР се разбира с тарторите, а редови полицаи дори прибират пари от незаконна циганска дейност, срещу бездействието си.


Ама да накараме МВР да работи е трудно, нали? Или пък не е наша работа? Някой ще пита ли МВР по законовата процедура (ЗДОИ) колко от тези побои е разкрило, и ще пита ли министерство на правосъдието колко осъдени има? Ще попита ли после защо процентът е толкова нисък? И ще попитаме ли дали пък законовата рамка позволява на полицаите да си свършат работата? Може би няма.


По-лесно е да се тупаме по рамото, че сме изобличили един министър, а още по-лесно е да хвърлим вината за всичко върху един етнос.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 374 Неутрално
 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Точно така!
  Все от някъде трябва да се започне.

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата по установяването на тези престъпления и по предаването на доказателства за тях на прокуратурата (и може би по охраната на медицинските екипи?). Откъдето вече

  да имаме бързи производства и осъдени

  Не само МВР да си върши работата а цялата правосъдна система - прокуратура и съд. Ама май всички по веригата обичат лесните парички

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 716 Неутрално

  А вината е на българските политици които 25 години оставиха циганите да си разиграват коня ,и то с цел уплашените българи
  страхуващи се за имуществото и живота си да не задават най важният въпрос за тези години ,а защо вие крадете и не вкарвате крадците в затвора. През всичките тези години циганската престъпност се насърчава от почти всички политици , циганите са в края на нишката за контрабандата на цигари . А кои ръководи пирамидата никой не се опитва и не иска да разкрие.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Гневно

  Сделка с цигански тартори !!! това е израз на безсилието в което се намираме, по-голям цинизъм от това не мога да си представя.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Абе да не почнат отвличания на доктори като в Африка ?

  [quote#3:"koko65bg"]А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата[/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не е нужно всички мерки да се обявяват гласно. Докато накараме МВР и съда да си свършат работата ще останем без лекари. Важно е мерките да вършат работа.
  В Япония има негласни правила които се спазват по-стриктно от писаните закони, например за хазарта, организираната престъпност и т.н.
  По-добре е да бъдем практични и мерките да дадат бързи резултати.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "Дали предложените мерки са адекватни – не

  (защото са в конфликт с друг приоритет на министъра – здравето и живота на всички граждани)"

  Грешка - първият приоритет на министъра е да осигури здравето и живота на собствените си подчинени. Едва след това идва останалото.


  "За едно министър Москов определено не е прав – че трябва да се правят каквито и да било сделки с тарторите (наречени с евфемизма "лидери на мнение"."

  Москов иска едно - сигурност на екипите. И прехвърли топката към кметовете. Дали те ще правят сделки с тартори или ще осигуряват някаква друга охрана, проблемът си е техен, не на Москов. Вземете да научите най-накрая кой какви отговорности има в тая държава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Така е, но - циганинът си е циганин. Не се е променил на кота от както съществуват и по "демократично му" нищо няма да се промени защото на тях така им изнася - да се представят за жертви. И докато не заиграе законът с пълната си суровост, нещата няма да се променят.

  Политиците се интересуват от тях само за изборни резултати и за нищо друго. Тихичко и бавно, тази зараза (циганизация) се разпространява по цялата територия и тези тикви в парламента за нищо не си мърдат пръста ако не е свързано с далавера и лична банкова сметка.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 10. 10 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Най-големият проблем на България е прилагането на закона, особено в частта "съдебна власт". Ама и полицейската корупция е голяма язва. Откровено казано, не съм никак оптимист за решаването на проблемите с циганите.

 11. 11 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  А самопровъзгласилите се български тартори, окупирали бизнеса и съдбите на дребния човек, да не би да правят нещо различно. За всеки случай, след като опряхме циганските тартори да ни пазят медиците, леле....леле. Тарторите, бели или черни, ще ни спасят.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#9] от "tom_sawyer":

  "Демократичному" е една дума.

 13. 13 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Напротив трябва да има постоянна връзка и разговори с гражданите от тези опасни квартали!Макар и по свой специфичен начин и там има своего рода обществено мнение и то може да влияе на казуса с бърза помощ...може във всеки квартал да се излъчат на ротационен принцип "дежурни" от квартала през които задължително да минава екипа повикан на спешен случай и заедно да посещават адреса !

 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И какво, да оставим лекарите да бъдат бити, докато трае поредната реформа в МВР със съмнителен ефект ли? Дългосрочното решение не отменя нуждата от незабавни мерки.

  Напълно съм съгласна, че сделки с "местни лидери" не бива да има. Като алтернатива може да се помисли за списък с високорискови квартали, в които трябва предварително да се осигури безопасността на медиците по друг начин, ако ще и да се чака патрулка. Тук вече е работа на министъра на вътрешните работи да измисли адекватен метод.

 15. 15 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Поздравления за смисления текст. Сега чакаме статистиката от съответните министри за разкритите и осъдените за нападения над медицински лица.

  Добре е също да се пита и за разкрити и осъдени за лекарска немарливост и корупция (или такива случаи няма?).

  А, да, и за разкрити и осъдени политици за корупция и ромски тартори за купуване на гласове... но като сме започнали да питаме...

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Напълно подкрепям г-н Божанов. Такова е и моето мнение.

 17. 17 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Циганите изпуснаха момента да се цивилизоват доброволно .
  Ако се забавят още циганските барони ще последват борчетата в отвъдното...
  ЕВропа ще изпрати 2-3 експерти и ромски барони ще получат "риба, увита в амбалажна хартия"...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 18. 18 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е най-трезвото мнение, което виждам до момента. Именно в МВР и прокуратурата е разковничето. Защо няма разледвани и осъдени за тези побои в ромските махали? Заради опасност от безредици ли? Нали затова имаме жандармерия, която така храбро бранеше костюмарите в Народното събрание от смъртоносните майки с колички? Или не е удобно, защото после тези цигани ще трябва да се "поръчват" за изборите?

 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доколкото светва, циганите имат своите доктори - този проблем трябва да бъде обсъден с тях - до работещо Решение ...
  Големите цигански квартали трябва да имат денонощни здравни пунктове с линейка, адекватно оборудване и охрана от "местни"...

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Авторът е прав - това е все едно да преговаряш с ромски олигарси и мафиоти.Тези хора нямат добра репутация дори в ромското общество.МВР трябва да обезпечи сигурността на хората от спешна помощ.

  Tony
 21. 21 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Бива, но липсват тук-там запетаи.

  Да живее България и българският народ.
 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#5:"442"]

  Сделка с цигански тартори !!![/quote]

  И не само май! Наркотиците? И с тях ли работата е трудна?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1206 Гневно

  [quote#4:"lout66"] циганите са в края на нишката за контрабандата на цигари [/quote]

  И в проституцията, продажбата на дрога, организираното джебчийство, телефонните измами.....Но както е писал автора "редови полицаи дори прибират пари от незаконна циганска дейност, срещу бездействието си "...

 24. 24 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 657 Гневно

  Тези, които служат на цигански "каузи" днес, утре ща бъдат избити от тези същите цигани без капка милост!
  Никой обикновен българин НЕ Е заслужил ширещата се безнаказана цигания, която буквално ни души!!!
  Абсолютно всички хора имат нужда от квалифицирана лекарска помощ, платена или не.
  Докарали сме я дотам, че най-полезните за обществото хора да са безсилни срещу наглостта и насилието на циганската измет!...
  Ако още се чудим "какво да правим" утре никой няма да ни е виновен!!!
  Ама абсолютно никой..., освен собствените ни вековни простотии, глупост и овчедушие!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Написаното е добро, сделки с циганските тартори е все едно да признаем, че има държава в държавата. И е време полицията да започне да си гледа работата, дори и в ромските махали.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Заедно с всяка линейка да върви полицейска кола и/или жандармерия: тогава тези специфични проблеми се решават практически сами. По брой на полицаите на човек сме доста напред, така че ще има достатъчно за тази дейност.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Любопитно

  За това дали е правилно да се казва циганин или ром, само ще ви кажа, че на немски думата се произговаря "цигойна". Сами може да си направите извод, как би следвало да се произговаря правилно на български.

 28. 28 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тук в Щатите при извикванв на линейка, при ПТП, при пожар ВИНАГИ идват линейка, полиция и пожарна. Може в България да идва поне освен линейка и полиция.

 29. 29 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 661 Весело

  Москов налага контролирания вот - спешна помощ, значи, само ако гласувате за "наште", иначе да мрете. Кметовете и тарторите ще уреждат спешната помощ, ама те същите уреждат и гласуването. "Лидерите на мнение" ги нарича Москов, какъв евфемизъм само !!

  И кой кмет, а!? Кметът на Хасково, дето откупи листата на РБ и дружно всички роми гласуваха за сина му - сега вече депутатин от РБ.

  Да беше жив Бая ви Ганя...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#18:"gruntig"]Именно в МВР и прокуратурата е разковничето. Защо няма разледвани и осъдени за тези побои в ромските махали?[/quote]

  Защото, както се беше изцепил един от БХК преди години, циганската престъпност не била престъпност, а социален проблем, затова и няма адекватно отношение към тези неща. И, докато ги има БХК и прочие "правозащитни" организации, решение няма да има.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Като дрът човек,ще си споделя моето-едно време нямахме проблем с циганите.
  Живеехме заедно,работехме,веселяхме се,ако имаш нужда от помощ-насреща са,ще почерпиш разбира се.
  Къщата ни не се заключваше,но и нищо не се бутваше.
  Вкупом съгрешихме,вкупом вината си трябва да изкупим.

 32. 32 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Циганите са навсякъде където има "далавера",дума узаконена от циганската чалга музика.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 33. 33 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#30] от "Barcelina #подкрепям Москов":

  колкото по-бързо се научат циганите, че няма колективна отговорност, а лична, толкова по-бързо ще отлепят от дъното. Но политици от всички партии и въпросните "тартори" нямат интерес от мислещи цигани.

 34. 34 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Подобна заповед би легитимирала тарторите като част от властта, това е пълна глупост, да не говорим, че противоречи на демокрацията и конституцията.

 35. 35 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Браво за статията и за мнението!

 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#15] от "haralampi":

  всяко престъпление да е неминуемо наказано. Това е лекарството. На всеки му дойде до гуша да го повтаря и да се надява на ефекти...Прав е авторът

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Статията е много смислена, жалко че малко от коментарите са в същия дух.Много са познавачите на циганската душа,малцина виждат проблемите в пренебрегване на законите ,включително и най-вече от страна на блюстителите на закона.

 38. 38 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  С някои неща не съм съгласен
  [quote#0:"статиятаl"]...и е глупаво министър да прави емоционални изказвания по чувствителни теми. Но е нужно да се вдигне шум по темата.[/quote]Не е глупаво, защото точно емоционалността и енергичността на министър Москов доведоха до този дебат.
  Но като цяло много смислена и разумна статия. Поздравления за автора.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Повтарям за пореден път в поредната статия:
  По конституция се полага безплатна спешна помощ, но никъде не се казва в конституцията, че спешната помощ се осъществява на произволно место, че се полага домашно посещение или безплатен превоз.

  Превоза и помощ на адрес са екстра и никак не е задължително да са достъпни във всяко населено място или квартал!Който иска -да се възползва от конституционното си право в най-близката болница!

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#31:"dedo pepo"]Вкупом съгрешихме,вкупом вината си трябва да изкупим. [/quote]
  В какво сгреши ти например?

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 374 Гневно

  Глупостта е изконно право на българските политици...преди линейката ще им пратя жандалмерията, та да не се притеснявам точно в коя точка на България, или на кое място мога да се нуждая от медицинска помощ!!!

 42. 42 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  Точно ! Цигански бос се става само по един начин - с престъпления. От малък започва с кражби, измами, убива някого, става сводник, продава наркотици ! С такива ли ще се договаря Държавата !?

 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#39:"Веселин Дечев (десидент)"]Превоза и помощ на адрес са екстра и никак не е задължително да са достъпни във всяко населено място или квартал!Който иска -да се възползва от конституционното си право в най-близката болница![/quote]

  За съжаление това няма да попречи на циганите да бият докторите в самата болница.

 44. 44 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#42:"ТМаринов"] С такива ли ще се договаря Държавата !?[/quote]

  Уверявам ви, в това изречение "ще" е излишна частица.

 45. 45 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако не друго, то министър Москов не се побоя да хвърли голям камък в лайняното блато и дори само за това заслужава уважение. Щото предходните или пренебрегваха проблема (какво ти разбира проф Ана-Мария Борисова от циганска проблематика), или просто се скатаваха (да не изреждам имена). Тъй като започнах скромната си кариера във филиал на ЦСМП в цигански район, смятам че имам извества представа за проблема, въпреки че по мое време (1998-1998г) местните не бяха чак толкова агресивни. Поне аз не съм имал проблеми. Сигурно щото съм 1,90 м висок и тежа къде 100 оки живо тегло. Пък и си бях създал навика като заваря някой цигански панаир на адрес да се държа нахакано - дъвчех дъвка, ръцете винаги бяха на кръста, нерядко си слагах и цигара зад ухото. Мургавите винага са се отнасяли с респект към подобни послания, особено като те видят че на всичкото отгоре си вършиш добре работата. Какво шубе ми беше отвътре - само аз си знам и винаги най много съм се страхувал да не се издам, щото ония са като хиените - усетят ли те че си слаб и мек - натискат в глутница. Та така!

 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#43:"gogaroga"]За съжаление това няма да попречи на циганите да бият докторите в самата болница. [/quote]
  Но ще е мноого по-трудно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Мястото на болшинството от циганските тартори е в затвора. За създаване на канали на дрога, проституция,контрабанда,телефонни измами и търговия с гласове. Преговори с тях само ще им повдигнат акциите и ще ги направи по-нагли. А фактът, че те спокойно вършат такава крупна криминална дейност, говори че са покровителствани на местно и централно ниво от съответните власти, на които са в услуга. Без прекъсване на връзката власт-организирана престъпност - циганска и каквато и да е друга, всякакви мерки ще бъдат неефикасни.

 48. 48 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Монетата винаги има две страни. Да, днешната полиция не се отнася зле с циганите. Но пък вчерашната....

  https://www.facebook.com/video.php?v=120104618169458

  Каквото повикало - такова се обадило. Циганите се държат така, защото и с тях се държат ака. Човек няма нужда от кой знае колко задълбочени познания по психология, за да разбере какво става и защо става.

  Жизнь или Life - избор има.
 49. 49 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Тарторите дърпат цялата циганска общност надолу,
  пречат на интеграцията ѝ
  а държавата удобно се разбира с тях, като остава реалните проблеми нерешени.
  =============
  Няма какво да се добави.

 50. 50 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ромските барони могат да ги озаптят малко и ще излезне по евтино на държавата като са из...ди дайте сега да харчим пари за тях.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 51. 51 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Циганите, циганската общност са като държава в държавата. Те не желаят да се интегрират. Дори да ги заселиш в жилищен блок, в който само те са цигани, по никакъв начин не се разделят с навиците си и не се интегрират в общността. Те, не само че нямат комплекс за малоценност и не се срамуват от положението си в обществото, но точно обратното: гордеят се и гледат презрително на всички около себе си. Те по времето на соца издигнаха лозунга: "държавата дава, Тодор Живков опрощава". И до ден днешен са готови да мърсят, да не се образоват, да си вършат каквото си искат и презрително да се отнасят към държавата и обществото, което им е длъжно да даде, а после да се намери някой да им го опрости. Единственият начин да се преодолее резистентността им към интеграция е да ги поставиш в условията, в които живеят индийците и бангладешите в държавите от региона на Персийския залив. По 12 години работят извън родината си срещу мизерни заплати; посещават семействата в родината си на 2 години; пестят всяка стотинка и мечтаят един ден децата им да се изучат и преминат в другата каста на онези високообразованите с големите заплати. Там никой на никого не разчита освен на себе си! Ако искаш да разбереш някого, се казва в "Аризонска мечта", се вгледай в мечтите му. Нека накараме циганите да мечтаят по различен начин. Държавата да спре да дава, а някой като Тодор Живков да опрощава. Нека лекарят да живее сред Боговете и те да са му братя, а циганинът, ще не ще ще го уважава и ще мечтае неговите деца един ден да се наредят заедно с тях.

 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Сделките с циганските барони са това, което политиците правят 25 години - отказ от държавен суверенитет, заради тъпите избори !
  Държавата признава, че в/у 10% от гражданите си предава властта на мешерето - Москов, даваш ли си сметка какво правиш ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Когато се реформира съдебната система ромските лидери трябва да се изправят пред съда за нерешаване на проблемите на етноса!Задълбочаващите се престъпност, неграмотност и античовешко отношение спрямо другите българи и служебни лица! Да се задължат да платят сметките им!!!Те са отговорни за бедстващото циганско население! А всичко това трябва да започне да се случва!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 54. 54 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Задълбочаващите се престъпност, неграмотност, и античовешко отношение, спрямо другите българи и служебни лица, ескалират непрекъсното и са рисков фактор, равностоен на безствията на една терористична организация!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 55. 55 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#0:"статията"]А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата по установяването на тези престъпления и по предаването на доказателства за тях на прокуратурата (и може би по охраната на медицинските екипи?). Откъдето вече да имаме бързи производства и осъдени[/quote]
  Същото, но не с цяла статия бях изписала във фейсбук още в деня на изказването на Москов.
  Авторът леко си противоречи в началото, отказвайки дискусията за правата и задълженията. За мен лично това е важно. Имаш права, имаш и задължения. Логично, ако не си спазваш задълженията, търпиш санкции. Ако не ти спазват правата - да има институции, където да си ги защитиш. Така работи правовата държава.
  За съжаление, България не е от тях.

 56. 56 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "циганската престъпност не била престъпност, а социален проблем..." Циганската престъпност и престъпността докарана ни от БСП във всички етажи на властта и съдебната система са си все престъпност. И, докато решаването на проблемите не започне от държавата и не се търси помощ от Европа, а ги оставим на БХК и прочие "правозащитни" организации, решение няма да има. Настоящата дискусия е много фалшива и примитивна. Големите въпроси не се дискутират но си стоят в дневния ред на обществото: демографския проблем-измирането на нацията; интеграцията на ромите; интеграцията на турското население което демонстративно не желае да говори български. Демонстрира наглост по въпроса за етническото равновесие и мафиотски приоми ръководен от своята партия ДПС; икономическата и финансова изостаналост на България; здравните проблеми; образователните проблеми.

 57. 57 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Досега циганските лидери "работеха " на тъмно,вече се правят първи крачки за узаконяване на "дейността " им. Вместо да бъдат вкарани в затвора, ще правят сделки с тях... Няма място за чудене ,щом и "бат" Сали влезе в парламента,вместо в затвора...

 58. 58 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#31:"dedo pepo"]едно време нямахме проблем с циганите.
  Живеехме заедно,работехме,веселяхме се,ако имаш нужда от помощ-насреща са[/quote]

  Аиде де!

 59. 59 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мутрополитиците и циганските барони ще решават проблемите на съвместни сбирки в някой ресторант. За какво са им народни събрания и разните му там други форми на показна безполезност?

 60. 60 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "dedo pepo":

  Дедо,моите уважения,но ще си позволя да не се съглася с теб,напълно. С циганите нямаше проблеми когато бяха един двама,когато бяха повечко проблеми имаше и още как...Знам го от личен опит...

 61. 61 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "чобанмахала":

  Да не би сега да не ги решават ,така ???... Имат намерения това да стане законна практика...

 62. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#61] от "gorid": В едни страни изграждат държавността си , а на тукашната територия ни връщат във времената на преддържавните форми на съществуване.


 63. 63 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#62] от "чобанмахала":

  Да не би пък оня да излезе прав... В пред държавни форми на съществуване са циганите... Значи отиваме при тях,а не те при нас,демек се ....

 64. 64 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "bombov_saruiar":

  абсолютно съм съгласен - само по себе си решението на москов е правилно - но защо проблемът не се дискутира между министерствата? сега е много лесно москов да бъде обвинен в популизъм

 65. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#63] от "gorid": Какво наблюдаваме в последните няколко години- вопиющо нарушение от страна на държавните институции на Конституция и закони. Това къде го има? Там. В преддържавните форми. Там управникът -император,цар,крал и свита са спазвали законите само когато са им изгодни.
  Тук парламентът постоянно нарушава законите и Конституцията- приема закони с под 121 присъствуащи. Какъв е кворумът,записан в конституцията? 121.
  Всичко около КТБ е в нарушение на законите- и преди фалита и по време на "надзора" и след.
  Изводът е- не циганите ги интегрираме, а нашето общество се "социализира" по подобен на тяхното общество начин.

 66. 66 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Относно циганския въпрос се учете от САЩ. Безкомпромисност в борбата срещу престъпността и пълнене на затворите с престъпници. Черните са 13 процента от населението с тенденция за намаляване.

 67. 67 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "чобанмахала":

  Изпадам в затруднение,когато се питам :Днес политиците ли са полудели или и те са като циганските "лидери" ???...Кой е верният отговор ???... Неоспорим факт е ,че няма цигански "лидер",който да не е нарушавал законите на страната. Дори онези,които "раздават" правосъдие при тях /Мешерето/ са публично афиширани престъпници. Никой няма право да носи символи на власт,без да са му делегирани такива права. Има конституция,има и НК . Някой чете ли ги???

 68. 68 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#46:"Веселин Дечев (десидент)"]Но ще е мноого по-трудно![/quote]

  Прав сте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK