Устояхме, защото бяхме добри хора

Присъстващите на дискусията  аплодират словото на Дянко Марков

© Статул Карабашев

Присъстващите на дискусията аплодират словото на Дянко МарковНеотдавна в в Европейския парламент се състоя дискусия под наслов "Комунизмът и несломеният човешки дух", организирана от евродепутата Андрей Ковачев, по идея на журналистката Даниела Горчева, издател в Холандия на списанието "Диалог" на български език с абонати в цял свят. Поводът - 25-годишнината от рухването на комунистическите режими. Залата, в която освен българи присъстваха и евродепутати от Германия и Словения, стана на крака и дълго аплодира словото на Дянко Марков.

Дянко Марков навлиза в своята 94-та годишнина. Участвал е  като летец-бомбардировач в заключителната фаза на войната срещу нацистка Германия и е награден с Орден за храброст през 1945 година.През 1948 година, след инсцениран сталинистки процес, е осъден с още 69 души по скалъпени обвинения и е минал през ада на комунистическите затвори и лагери, оставайки демократ и добър човек, както се самоопределя той и в това намира ключа за победата на всяка добра кауза.


В словото си в Европарламента Дянко Марков разказа за лагерници и политически затворници, които не са пречупили своята човешка същност пред злото и са насърчавали и останалите затворници със своя морален стоицизъм.

Един от тях е лекарят д-р Никола Грозев (1915 - 1993), блестящ хирург, участвал във войната срещу нацистка Германия, а през 1948 осъден по доноси, следват затвор и лагери. По стечение на обстоятелствата той е трябвало спешно и животоспасяващо да оперира в лагера "Белене" своя мъчител - свиреп надзирател. "Знам, че ще ме убиеш", му казал надзирателят. "Няма. Аз съм човек" - отвърнал д-р Грозев. Надзирателят оздравял. Доктор Грозев излиза от лагера през 1954. ДС не спира да го следи почти да края на 80-те години, дори когато години наред той е началник на Хирургическото отделение в болницата в Поморие.


"Има оръжие, по-силно от лъжата, и това е истината. И само добрият човек може да бъде щастлив, дори в най-тежките мигове от своя живот. Защото злото е винаги нещастно."
Този призив отправи Дянко Марков към аудиторията в Европейския парламент, която стана на крака и го изпрати с аплодисменти.


Навлизайки в своята  94-та година Дянко Мярков продължава да пише - току-що излезе неговата  четвърта мемоарна книга.


Заради таланта му на оратор и способността да убеждава със силата на искреното слово, заради ерудицията му и смелостта да отстоява историческата истина, той е ценен от хората, които искат да знаят историческите факти, а не преднамерената им интерпретация.


Публикуваме словото на Дянко Марков с незначителни съкращения.

Уважаеми граждани на Европейската общност на народите, уважаеми съграждани и съотечественици, уважаеми гости!


Дойдох тука в своята вече 93-та годишнина от рождението ми, за да засвидетелствам неща, които са малко известни не само на Европейската общност, но и на нашата млада българска генерация, която не познава събитията, на които аз, по стечение на обстоятелствата, съм бил не само свидетел, но и участник в много от тях.


В личен план най-тежкият ми спомен от годините на комунистическия гнет беше, когато узнах, че докато ние двамата с по-възрастния ми брат Марко, доктор на юридическите науки от швейцарски университет, бяхме ангажирани във войната срещу Германия, комунистическите терористи, които вилнееха в тила под защитата на Червената армия, са извели баща ни и са го погубили без съд и присъда. И къде е гробът му – до ден-днешен не съм узнал.


Но този личен гнет, но тази лична трагедия, която преживях, потъна в цялостната трагедия, в която влезе нашата нация и държава, след като беше окупирана от Червената армия и над нея се разпростря комунистическият терор.


Моето отечество е жертва на това!


Затуй днес сме на дъното!


Затуй съм дошъл да свидетелствам за моята лична съдба и тази на цялата ни нация и държава!


Г-жа Горчева, на която аз дължа тази покана, и г-н Ковачев – двама сърцати граждани на Европа и на моето Отечество, аз благодаря за вашето внимание!


Доктор Грозев е една светла личност от нашия процес, в който бяха осъдени повече от 70 души младежи без всякаква вина!


Кълна се, давам ви моята честна дума на човек, който е пътник за отвъдното, да казва само истината. И аз свидетелствам само истината!


Шестедесет и пет души осъдени и още няколко задочно осъдени на смърт! На смърт бяха осъдени "само" седем.  "Само"!!!


Но това бяха абсолютно невинни хора! Бяха взети като младежи, някои от тях с едва създадени семейства, с малки дечица, и те бяха обречени на един продължителен гнет, защото присъдите в мнозинството си бяха от 10 години нагоре – десет-петнадесет, до живот, смърт.


Това беше!


Моята майка пише в благодарствено писмо до сестриното си семейство, което е било в нейна помощ в тези тежки времена:


"Присъствах на най-тежкото погребение, на което човек може да бъде свидетел. Шейсет и няколко души – младежи между 20- и 30-годишна възраст, млади, хубави, образовани, достойни и добри, погребваха своето бъдеще, погребваха своята младост, а някои погребваха и семействата си."


На другия ден, след присъдата, за пръв път след 6 месеца единично съществуване в затворите на следствието, имаше среща на осъдените с близките им. И на тази среща в тъй наречената "кучкарница", защото едновременно 10-15 души, които дотогава не бяха виждали близките си, ги срещаха пред двойна решетка, където сновяха надзиратели, и всички викаха високо, за да може да кажат нещо и да се чуят след толкова време раздяла.


Но след туй, като се прибрахме смазани, угнетени от тази "среща" през двойна решетка с най-близките ни същества, дойде това, което наричам в своята основна книга – "Възкресението".


Един от по-възрастните хора, който беше адвокат и осъден с нас, беше същевременно и семинарист и много добър диригент. Той прикотка горе, на четвъртия етаж, почти цялата ни група, разпредели ни на четири гласа и между затворническите стени прозвуча шедьовърът на Шуберт "Спи ми, рожбо, спи..." .


Със "Спи ми, рожбо, спи" на Шуберт ние започнахме превръщането на наказателната система на затворите в школа за стоицизъм


- за човешко другарство, за обич между хората и за морал.


Това беше великото в усилията да бъде преодолян гнетът, който беше упражняван в нашето отечество.


Защото Империята на злото – Московската, наред с тиранията, залегнала в основата на комунистическата политическа религия, беше съчетана със стремежа й през България да излезе на топло море. България беше обречена от тази империя – и затуй у нас беше въдворен най-тежкият режим и  гнет. 


Доктор Грозев беше лъчезарна личност, той беше човекът, който даваше  опора, не само медицинска


в която  той – и като хирург, и по обща медицина,  беше един от асовете. Защото той беше лекувал в Родопите, в Странджа сред бедните хора, сред друговерците и те го обичаха всички. И го обичаха и в лагера, това беше  човек,  който можеше само да бъде обичан.


И знаете ли каква участ му бе отсъдена –  270 дни в карцера на остров Белене!!!  Можете ли да имате представа за това  –  9 месеца долу в подземието, където при всяко прииждане на Дунава, реката залива, оросява, наводнява и където водните плъхове се мъчат да изтръгнат залъците хляб дори от ръцете на окованите хора. Девет месеца!!  Няколко пъти бе извикан горе да оказва първа помощ, да помага включително и на мъчителите си.  И той излезе от карцера след девет месеца с усмивка и със съзнанието да дава кураж на хората:


"Не бойте се, ето аз излизам от ада! Не бойте се, когато сте добри хора, верующи хора,  когато  не мразите даже враговете си, имате възможността да оцелеете.!" 


Това беше д-р Грозев!    


Но наред с това


Нося още един спомен...  съдбата на едно  съвсем младо момче


И аз бях млад, но той беше по-млад и от мен. Още като овчарче в предучилищна възраст е пасло овцете от своето най- южно село в гънките  на разклоненията на Пирин планина. И познава  козите пътеки, защото  живеело с природата, с обичта към нея, към  животните, както с обичта към  хората. 


Това момче по някаква причина, която така и не стана ясна и за лекарите в затворническата болница, беше загубило зрението си. Но макар и сляпо, момчето беше успяло да преведе не един и двама души през границата, водейки ги по козите пътеки, недостъпни за тези, които слухтят, а и за граничарите. И да им дари свободата. 


Вече заловен в тази дейност, той беше осъден и хвърлен  в софийския  затвор. И там той беше предпочел да живее не в общото приземно помещение, където над 500 души на два етажа дървени нари живееха, колкото можеше да се нарече живот. Той предпочиташе да лежи в предверието на общото помещение, върху своето съдрано чердже, за да може да си тананика. 


И пееше своите песнички, те бяха тъжни песни като "Черней горо, черней сестро", "Печални хризантеми", "Когато бях овчарче" ... Разбирате какво му е било на това момче... И ние излизахме - там можеше да се пуши, и го слушахме.


Една вечер беше дошъл млад новоназначен надзирател. Той срита хората срита  полегнали там, и взе да разпитва всеки: "Ти какъв си бе?". Трима-четирима бяха от селските бунтове, казват – "земеделец",  друг казва "от опозицията съм", трети - "офицер". 


Надзирателят стига до момчето и го пита – "Ти какъв си?" А то отвръща "Аз съм... човек"


"Виждам че не си на четири крака. Кажи какъв си - националист, анархист, фашист, какъв враг си?" 


"Аз съм само човек", каза сляпото момче.


Този пример ви нося от моята родина. Вземете го в сърцата си, завещайте го на идващите подир вас и бъдете благословени!


Сега ме питат: как устояхте в затворите?


Устояхме благодарение преди всичко на това, че бяхме добри хора.


Добрите хора при всички обстоятелства могат да изпитват щастливи моменти.  Злото е ненаситно и нещастно. Нямаше щастливи между тези, които изтезаваха, като се почне от следователите, агентите, доносниците, които ни пращаха в наказателните лагери.


Тържеството на добрия човек е единствената възможност да се противодейства срещу тържеството на злото. Това е пътят на гражданина, за да излезе моята страна България от дъното!


Това е пътят на европейската цивилизация – да парира злото в света.


Тя е призвана да извърши това.


Аз още пиша, въпреки ослепяващите ми очи. Моята дъщеря, която присъства тук и е най-добрият ми помощник в живота и крепител, разчита моите "гарванаци". Свидетелствам като истински участник в истинските събития. Това завещавам на млада България.


Нека ги има моите писания и нека всеки си направи своите заключения.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK