Устояхме, защото бяхме добри хора

Присъстващите на дискусията аплодират словото на Дянко Марков

© Статул Карабашев

Присъстващите на дискусията аплодират словото на Дянко МарковНеотдавна в в Европейския парламент се състоя дискусия под наслов "Комунизмът и несломеният човешки дух", организирана от евродепутата Андрей Ковачев, по идея на журналистката Даниела Горчева, издател в Холандия на списанието "Диалог" на български език с абонати в цял свят. Поводът - 25-годишнината от рухването на комунистическите режими. Залата, в която освен българи присъстваха и евродепутати от Германия и Словения, стана на крака и дълго аплодира словото на Дянко Марков.

Дянко Марков навлиза в своята 94-та годишнина. Участвал е  като летец-бомбардировач в заключителната фаза на войната срещу нацистка Германия и е награден с Орден за храброст през 1945 година.През 1948 година, след инсцениран сталинистки процес, е осъден с още 69 души по скалъпени обвинения и е минал през ада на комунистическите затвори и лагери, оставайки демократ и добър човек, както се самоопределя той и в това намира ключа за победата на всяка добра кауза.


В словото си в Европарламента Дянко Марков разказа за лагерници и политически затворници, които не са пречупили своята човешка същност пред злото и са насърчавали и останалите затворници със своя морален стоицизъм.

Един от тях е лекарят д-р Никола Грозев (1915 - 1993), блестящ хирург, участвал във войната срещу нацистка Германия, а през 1948 осъден по доноси, следват затвор и лагери. По стечение на обстоятелствата той е трябвало спешно и животоспасяващо да оперира в лагера "Белене" своя мъчител - свиреп надзирател. "Знам, че ще ме убиеш", му казал надзирателят. "Няма. Аз съм човек" - отвърнал д-р Грозев. Надзирателят оздравял. Доктор Грозев излиза от лагера през 1954. ДС не спира да го следи почти да края на 80-те години, дори когато години наред той е началник на Хирургическото отделение в болницата в Поморие.


"Има оръжие, по-силно от лъжата, и това е истината. И само добрият човек може да бъде щастлив, дори в най-тежките мигове от своя живот. Защото злото е винаги нещастно."
Този призив отправи Дянко Марков към аудиторията в Европейския парламент, която стана на крака и го изпрати с аплодисменти.


Навлизайки в своята  94-та година Дянко Мярков продължава да пише - току-що излезе неговата  четвърта мемоарна книга.


Заради таланта му на оратор и способността да убеждава със силата на искреното слово, заради ерудицията му и смелостта да отстоява историческата истина, той е ценен от хората, които искат да знаят историческите факти, а не преднамерената им интерпретация.


Публикуваме словото на Дянко Марков с незначителни съкращения.

Уважаеми граждани на Европейската общност на народите, уважаеми съграждани и съотечественици, уважаеми гости!


Дойдох тука в своята вече 93-та годишнина от рождението ми, за да засвидетелствам неща, които са малко известни не само на Европейската общност, но и на нашата млада българска генерация, която не познава събитията, на които аз, по стечение на обстоятелствата, съм бил не само свидетел, но и участник в много от тях.


В личен план най-тежкият ми спомен от годините на комунистическия гнет беше, когато узнах, че докато ние двамата с по-възрастния ми брат Марко, доктор на юридическите науки от швейцарски университет, бяхме ангажирани във войната срещу Германия, комунистическите терористи, които вилнееха в тила под защитата на Червената армия, са извели баща ни и са го погубили без съд и присъда. И къде е гробът му – до ден-днешен не съм узнал.


Но този личен гнет, но тази лична трагедия, която преживях, потъна в цялостната трагедия, в която влезе нашата нация и държава, след като беше окупирана от Червената армия и над нея се разпростря комунистическият терор.


Моето отечество е жертва на това!


Затуй днес сме на дъното!


Затуй съм дошъл да свидетелствам за моята лична съдба и тази на цялата ни нация и държава!


Г-жа Горчева, на която аз дължа тази покана, и г-н Ковачев – двама сърцати граждани на Европа и на моето Отечество, аз благодаря за вашето внимание!


Доктор Грозев е една светла личност от нашия процес, в който бяха осъдени повече от 70 души младежи без всякаква вина!


Кълна се, давам ви моята честна дума на човек, който е пътник за отвъдното, да казва само истината. И аз свидетелствам само истината!


Шестедесет и пет души осъдени и още няколко задочно осъдени на смърт! На смърт бяха осъдени "само" седем.  "Само"!!!


Но това бяха абсолютно невинни хора! Бяха взети като младежи, някои от тях с едва създадени семейства, с малки дечица, и те бяха обречени на един продължителен гнет, защото присъдите в мнозинството си бяха от 10 години нагоре – десет-петнадесет, до живот, смърт.


Това беше!


Моята майка пише в благодарствено писмо до сестриното си семейство, което е било в нейна помощ в тези тежки времена:


"Присъствах на най-тежкото погребение, на което човек може да бъде свидетел. Шейсет и няколко души – младежи между 20- и 30-годишна възраст, млади, хубави, образовани, достойни и добри, погребваха своето бъдеще, погребваха своята младост, а някои погребваха и семействата си."


На другия ден, след присъдата, за пръв път след 6 месеца единично съществуване в затворите на следствието, имаше среща на осъдените с близките им. И на тази среща в тъй наречената "кучкарница", защото едновременно 10-15 души, които дотогава не бяха виждали близките си, ги срещаха пред двойна решетка, където сновяха надзиратели, и всички викаха високо, за да може да кажат нещо и да се чуят след толкова време раздяла.


Но след туй, като се прибрахме смазани, угнетени от тази "среща" през двойна решетка с най-близките ни същества, дойде това, което наричам в своята основна книга – "Възкресението".


Един от по-възрастните хора, който беше адвокат и осъден с нас, беше същевременно и семинарист и много добър диригент. Той прикотка горе, на четвъртия етаж, почти цялата ни група, разпредели ни на четири гласа и между затворническите стени прозвуча шедьовърът на Шуберт "Спи ми, рожбо, спи..." .


Със "Спи ми, рожбо, спи" на Шуберт ние започнахме превръщането на наказателната система на затворите в школа за стоицизъм


- за човешко другарство, за обич между хората и за морал.


Това беше великото в усилията да бъде преодолян гнетът, който беше упражняван в нашето отечество.


Защото Империята на злото – Московската, наред с тиранията, залегнала в основата на комунистическата политическа религия, беше съчетана със стремежа й през България да излезе на топло море. България беше обречена от тази империя – и затуй у нас беше въдворен най-тежкият режим и  гнет. 


Доктор Грозев беше лъчезарна личност, той беше човекът, който даваше  опора, не само медицинска


в която  той – и като хирург, и по обща медицина,  беше един от асовете. Защото той беше лекувал в Родопите, в Странджа сред бедните хора, сред друговерците и те го обичаха всички. И го обичаха и в лагера, това беше  човек,  който можеше само да бъде обичан.


И знаете ли каква участ му бе отсъдена –  270 дни в карцера на остров Белене!!!  Можете ли да имате представа за това  –  9 месеца долу в подземието, където при всяко прииждане на Дунава, реката залива, оросява, наводнява и където водните плъхове се мъчат да изтръгнат залъците хляб дори от ръцете на окованите хора. Девет месеца!!  Няколко пъти бе извикан горе да оказва първа помощ, да помага включително и на мъчителите си.  И той излезе от карцера след девет месеца с усмивка и със съзнанието да дава кураж на хората:


"Не бойте се, ето аз излизам от ада! Не бойте се, когато сте добри хора, верующи хора,  когато  не мразите даже враговете си, имате възможността да оцелеете.!" 


Това беше д-р Грозев!    


Но наред с това


Нося още един спомен...  съдбата на едно  съвсем младо момче


И аз бях млад, но той беше по-млад и от мен. Още като овчарче в предучилищна възраст е пасло овцете от своето най- южно село в гънките  на разклоненията на Пирин планина. И познава  козите пътеки, защото  живеело с природата, с обичта към нея, към  животните, както с обичта към  хората. 


Това момче по някаква причина, която така и не стана ясна и за лекарите в затворническата болница, беше загубило зрението си. Но макар и сляпо, момчето беше успяло да преведе не един и двама души през границата, водейки ги по козите пътеки, недостъпни за тези, които слухтят, а и за граничарите. И да им дари свободата. 


Вече заловен в тази дейност, той беше осъден и хвърлен  в софийския  затвор. И там той беше предпочел да живее не в общото приземно помещение, където над 500 души на два етажа дървени нари живееха, колкото можеше да се нарече живот. Той предпочиташе да лежи в предверието на общото помещение, върху своето съдрано чердже, за да може да си тананика. 


И пееше своите песнички, те бяха тъжни песни като "Черней горо, черней сестро", "Печални хризантеми", "Когато бях овчарче" ... Разбирате какво му е било на това момче... И ние излизахме - там можеше да се пуши, и го слушахме.


Една вечер беше дошъл млад новоназначен надзирател. Той срита хората срита  полегнали там, и взе да разпитва всеки: "Ти какъв си бе?". Трима-четирима бяха от селските бунтове, казват – "земеделец",  друг казва "от опозицията съм", трети - "офицер". 


Надзирателят стига до момчето и го пита – "Ти какъв си?" А то отвръща "Аз съм... човек"


"Виждам че не си на четири крака. Кажи какъв си - националист, анархист, фашист, какъв враг си?" 


"Аз съм само човек", каза сляпото момче.


Този пример ви нося от моята родина. Вземете го в сърцата си, завещайте го на идващите подир вас и бъдете благословени!


Сега ме питат: как устояхте в затворите?


Устояхме благодарение преди всичко на това, че бяхме добри хора.


Добрите хора при всички обстоятелства могат да изпитват щастливи моменти.  Злото е ненаситно и нещастно. Нямаше щастливи между тези, които изтезаваха, като се почне от следователите, агентите, доносниците, които ни пращаха в наказателните лагери.


Тържеството на добрия човек е единствената възможност да се противодейства срещу тържеството на злото. Това е пътят на гражданина, за да излезе моята страна България от дъното!


Това е пътят на европейската цивилизация – да парира злото в света.


Тя е призвана да извърши това.


Аз още пиша, въпреки ослепяващите ми очи. Моята дъщеря, която присъства тук и е най-добрият ми помощник в живота и крепител, разчита моите "гарванаци". Свидетелствам като истински участник в истинските събития. Това завещавам на млада България.


Нека ги има моите писания и нека всеки си направи своите заключения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Злото е ненаситно и нещастно...

  Няма какво да се добави или коментира...

  Най-силната статия в Дневник за 2014 година.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Цитат от статията: "Тържеството на добрия човек е единствената възможност да се противодейства срещу тържеството на злото. Това е пътят на гражданина, за да излезе моята страна България от дъното!"

  До коментар [#1] от "socialen":

  Може би горните редове ще обяснят и на най-злите, надявам се и на теб.
  С голямо неуважение!

 5. 5 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "Враждебен дух от яката вяра":

  Само, че доброто е по силно.

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":
  Никой не очаква от тебе да разбереш.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ЧОВЕК!!!
  ПОКЛОН!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  С други думи нужни са повече хора като заграденият с кръгче на снимката.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%83%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82_%D0%9B%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80#mediaviewer/File:August-Landmesser-Almanya-1936.jpg

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално
 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Ако Има смисъл да се живее, то само като Човек

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Андрей КОвачев е един от много малкото наши политици ,които оставят впечатление, че са си на мястото и си вършат работата!

 12. 12 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":Ясно че не си си направил труда да слушаш г-н Дянко Марков в редките му появявания по телевизията у нас.
  Затова затъкни нящо в устата си и замълчи.

 13. 13 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Изключително слово! Жалко, че не е имало повече евродепутати и особено френски, унгарски и чешки.

  До коментар [#1] от "socialen":

  Да си жив и здрав.

  Жалко, че не можеш да се зарадваш, че не сме като съмишлениците ти и можеш да пишеш свободно, а не си в някой лагер. И знам, че не си щастлив защото "Злото е ненаситно и нещастно. Нямаше щастливи между тези, които изтезаваха, като се почне от следователите, агентите, доносниците, които ни пращаха в наказателните лагери."

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 14. 14 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благодаря Ви, отдавна не бях чел толкова вълнуваща статия. Поклон пред този голям БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много, много добър текат!
  Това е просто човек!

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "B-dot":
  До коментар [#12] от "pomnesht":
  До коментар [#6] от "Николай Колев":
  До коментар [#4] от "batzdravo":
  До коментар [#3] от "Враждебен дух от яката вяра":

  Това е една идеализирана история, в пълен унисон с днешното време. Няма критичност към нея. Всичко се взема за бяла монета. Докато е така, не може да се пренебрегне и не трябва да се пренебрегва тенденциозността. Нищо против човека - да е жив и здрав и още дълг години живот и здраве.
  Лошото е, че той бива инструментализиран.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":
  До коментар [#16] от "socialen":

  Кое от написаното смяташ за лъжа черни човече?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Допълнение към коментар 16:

  Не съм чул някой да го е попитал и да се е разяснило защо е бил пратен в лагер. Остава впечатление, че комунистите го натирили там ей така, защото им е скимнало, защото така им било густо, защото мразили интелигенцията и прочие неща, които се натякват докато някой им повярва вече 25 години.
  Никой, ама абсолютно никой, не може да гради общество без интелигенция. И това го знаеха и тези след 9ти 1944 година. Пренебрегването на факти и на критичността към тях води до изкривяване на историческите факти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Росен (путлер капут)":

  Прочети коментар 19.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Историята за "тържеството" на пролетариата и саморазправата с много стойностни и достойни хора трябва да бъде помнена. В нея и в емиграцията през последните 25г. се крие една от причините за моралната деградация на нашето общество.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":

  Слабо ме интересува защо ТОЙ е пратен в лагера.
  Въпроса е защо другите, за които е говорил са били там и защо в България има издадени повече смъртни присъди, отколкото в Германия.

  И.
  "Новината".
  Видях един "виновен".
  Сляпото овчарче.
  То е спасявало хора от червената измет.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Моето отечество е жертва на това!
  Затуй днес сме на дъното!"

  Беше жертва. Минаха 25 години откакто уж отхвърлихме този режим. А все още сме на дъното. Жертва сме на на една шепа алчни и продажни политици, жертва сме на собствената си глупост и малодушие.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Поклон и респект към този Човек! Наследството, което ни оставя няма цена. Ако имаше, то Бил Гейтс и Рокфелер биха изглеждали като едни досадни мизерници. Богатството, което има този Човек и хората като него, ние трябва да ценим и да се стремим към него. Това е един от най-добрите примери на успял човек. Не само за България.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Изключително въздействащо слово. Прекрасен пример за човек!
  Ще го прочета на синовете си довечера.

  (не отговаряйте на "socialen" - той е надзирател)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "Captain Shakespeare":

  Има и друг момент -

  Кулминацията на оливането с десиденството беше "участието" на Плевнелиев с тапетния плакат на митинга на 10.11.1989! Ми като е така защо се чудите!?

  Не е правилно съдби като тази на този 94 годишен човек да се инструментализират. Те трябва да се учат в училище след обстоен исторически анализ.

  Пак повтарям и приключвам темата -

  Нищо против този човек! Противник съм на инструментализирането на неговата съдба за целите на тези, които за 25 години успяха да хвърлят димки върху времето 1944-1989 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Впечатлително слово, респект към този 93 годишен мъж

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":
  Комунистите мразеха всеки дръзнал да изрази мнение, всеки, който не приемаше рамки и доктрини, всеки свободен. И да, вкарваха в затвора само заради това. Коя интелигенция е останала да "гради" обществото - послушната?

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":
  [quote#19:"socialen"]Никой, ама абсолютно никой, не може да гради общество без интелигенция[/quote]
  Пол Пот и червените му кхмери опитаха.
  Изби 2 милиона в страната си и то САМО интелигенция - лекари, инженери, хора на науката.

  И да, общество така не може да се гради. Затова и България от страна в пъти по-богата от бедните Гърция и Турция към 1940-та година в днешно време бере душа дори пред фалирала Гърция. И това "благодарение" на...както казва изстрадалият дядо Дянко Марков Империята на злото – Московската.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "Captain Shakespeare":

  "Т'ва чугунените глави сте уникални с умствените си качества."

  Уникални с липсата не само на умствени, но и на каквито и да било положителни качества.

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Цитат от статията:
  "Моето отечество е жертва на това!
  Затуй днес сме на дъното!"

  За това си има макроикономически причини, свързани с доминиращата от 1980 година в световен мащаб неолиберална макроикономическа теория, която ние приложихме 1:1 след 1989 година.

  Човекът не е макроикономист и няма как да знае причините и взаимовръзките за това, защо се на дъното.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#19:"socialen"]Никой, ама абсолютно никой, не може да гради общество без интелигенция. И това го знаеха и тези след 9ти 1944 година. [/quote]

  Знаеха, създадода псевдо интелигенция - кротка, послушна, самонаблюдаваща се, расботеща само угода на партията.

  Истински прогресивните хора убиха, смачкаха, унизиха, прогониха, просто защото имаха собствено мнение.

  "Пази Боже, сляпо да прогледне!" ...

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен (путлер капут)":

  Затова и казвам, че статията е тенденциозна. Неговата съдба остава по този начин на заден план. Това е трагичното.

  Хайде със здраве - каквото исках да споделя, споделих горе.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "socialen":
  [quote#30:"socialen"]целите на тези, които за 25 години успяха да хвърлят димки върху времето 1944-1989 година[/quote]
  Това го правят точно наследниците (не задължително по роднинска линия) на същите тези убийци и московски слуги.
  Точно те хвърлят димки върху времето, но димът е твърдя рядък и виделите социализЪма им сме още живи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Поклон пред жертвите на всички тоталитарни режими.Човеконенавистният болшевишки режим с нищо не е по добър от фашизма и националсоциализма."Защото Империята на злото – Московската, наред с тиранията, залегнала в основата на комунистическата политическа религия, беше съчетана със стремежа й през България да излезе на топло море. България беше обречена от тази империя – и затуй у нас беше въдворен най-тежкият режим и гнет."Абсолютно вярно.

 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#37] от "p911":

  Сега не е ли пак така!
  Я си прочети пак коментара. Я виж горните. Я погледни привидно свободните медии.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Разстроено

  [quote#16:"socialen"]Това е една идеализирана история, в пълен унисон с днешното време. Няма критичност към нея. Всичко се взема за бяла монета. [/quote]

  Цитат от текста: " И той излезе от карцера след девет месеца с усмивка и със съзнанието да дава кураж на хората:
  "Не бойте се, ето аз излизам от ада! Не бойте се, когато сте добри хора, верующи хора, когато не мразите даже враговете си, имате възможността да оцелеете.!"

  Аз познавам такъв Човек. Бях малък, но разбирах че е страдал и изтеглил много. По недовършените разговори, когато той се приближаваше и съчувствието в очите на хората, разбирах, че нещо не е наред, но много по-късно разбрах, кое е това "не наред". Никога не съм чул, да се е оплакал, колко много е страдал или страда, заради загубите в живота си: Психическия тормоз върху жена му я е довел до самоубийство, а дъщеричката му е била осиновена. Бил е учител по образование и призвание, но работел каквото намери, от хамалин до частен учител без заплащане, само за едната храна. И то в дома на едно партийно величие, възползващо се от "статута" му на интерниран. После рабрах значението на тази дума. Ама защо ли ти ги разправям тези нща?...

 44. 44 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Комунизмът е омраза. Нищо друго.

  dame
 45. 45 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":
  Вие сте абсолютно прав: комунистите СА го натирили там ей така, защото им е скимнало, защото така им било густо, защото мразили интелигенцията и прочие неща, ЗА които дори не смея да си помисля.
  Никой, ама абсолютно никой, не може да гради общество без интелигенция. И това НЕ го знаеха и тези след 9ти 1944 година.

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "dame":


  [quote#44:"dame"]Комунизмът е омраза.[/quote]
  Абсолютно вярно. Лошото е, че и антикомунизмът също...

 47. 47 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#19:"socialen"] Остава впечатление, че комунистите го натирили там ей така, защото им е скимнало, защото така им било густо, защото мразили интелигенцията...[/quote]

  Да, точно това е причината. Комунистите са най-долната човешка порода и омразата към интелигентните хора е дълбоко вкоренена в съзнанието им. След 9-ти септември 1944 г. тинята на обществото идва на власт с помощта на чужда армия, защото комунистическите отрепки не са имали никаква социална база. Изкачването на обществената стълбица става чрез негативен подбор - колкото си по-ограничен и некадърен, но раболепен и индоктриниран със сбърканата им идеология, толкова по-надалеч стигаш. Всички интелигентни и образовани хора (а такива няма как да са комунисти) или са избити, или хвърлени в лагери със забрана по-късно да упражняват квалифицирана работа. Преследвани са дори и децата им.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#44] от "dame":

  То да беше само една омраза, пак добре,но през цялото си религиозно съществуване този девиантен експеримент върна милиони назад в мракобесието на средновековни догми, поголовна масова мащабна, робска експлоатация на цели нации, ресурси и жив безплатен насилствено полаган труд, като някои от тях немогат и няма никога да стъпят на краката си.

  Защото политиката първенствуваше над икономиката с невероятни популистко-религиозни догми, сътворени от умствени недоносци, и асоциални ненормални престъпници.

 50. 50 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#44:"dame"]Комунизмът е омраза. Нищо друго. [/quote]
  [quote#46:"Доби ВЕЛКОВ"]Абсолютно вярно. Лошото е, че и антикомунизмът също[/quote]

  Не, антикомунизмът е отрицание на омразата и масовите убийства на невинни хора, но достатъчно категорично, за да не остави съмнение, че между комунизъм и демокрация може да има "сива зона".

 51. 51 Профил на shisho91
  shisho91
  Рейтинг: 237 Неутрално

  .... четях с насълзени очи

 52. 52 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 590 Гневно

  До коментар [#41] от "socialen":

  Ти май си някакъв безработен на социални помощи. Единствено това обяснява защо пишеш един час коментари под една единствена статия и то с такава носталгия по соца. Тогава процъфтяваха неуките готованци, стига да са с партийна книжка.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 53. 53 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#8] от "СДС":

  лол, браво, уникален фотос

 54. 54 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално  До коментар [#3] от "Враждебен дух от яката вяра":


  Интересно, и аз, когато прочетох постинг 1, генерирах само думата "тъпанар".

 55. 55 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До администратора
  Може би мислите, че под всеки материал става по-интересна закачка, ако непременно има спор на мнения, но е обидно , предполагам за повечето хора във форума, да допускате циничен откровен спам от някакво си , по фундаментални теми и категории. Доколкото си спомням правилата за писане на коментари не допускат СПАМ .
  Въобще дори и не намеквам дали някакъв кретен го прави от глупост или е добре премерено целенасочено тролене,тровене и опошляване на мненията и дискусията във Форума.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  С малки изключения образованието на другарЕтЕ, дошли на власт след 9.9.1944 г. е било прогимназиално. Затова и интелектуалното превъзходство на "буржоазните елементи" ги е дразнело толкова много.

 57. 57 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Слава богу, че от човеконенавистния режим оцеляха и такива хора като Дянко Марков да разказват от първо лице и без злоба за комунистическата действителност. Поклон.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#58:"lone_wolf"]Деян [/quote]
  Дянко

  От ГНЯВ не изписах името вярно!

  Да разлая троловете!!
 60. 60 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поклон, мъчнико...
  Дай Боже доброто да победи.

 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  След толкова усърдни,измъчени години,доброто още не е надделяло над злото у нас.
  Явно-не ни достигат човеци и добри хора.
  Да се чудиш-всички се имаме за добри!

 62. 62 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Невероятна статия!
  Трябва да се преподава в училище.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 63. 63 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Поклон пред Дянко Марков!
  Достоен човек и истински български патриот, Господ да му даде още дълги години да е здрав и все така жизнен!

  Поздравления и за Даниела Горчева и Андрей Ковачев!

  Жалко, че само евродепутати от две други страни са дошли да чуят словото, опасявам се, че е симптоматично...

 64. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Има оръжие, по-силно от лъжата, и това е истината. И само добрият човек може да бъде щастлив, дори в най-тежките мигове от своя живот. Защото злото е винаги нещастно."

  Ето това ще си го закача на стената, да не го забравям никога.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Изключителна личност!

 66. 66 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#29] от "Торбалан":

  socialen - надзирател? социопат е горкия, чиста форма.

 67. 67 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#66] от "tily_lily":

  В контекста на текста го поставих. В онези времена на онова място би бил надзирател.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 68. 68 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благодаря ТИ, че с малко думи ни накара да разберем-няма сила, която да се противопостави на Човека!

 69. 69 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#25:"gogo2011"]Беше жертва. Минаха 25 години откакто уж отхвърлихме този режим. А все още сме на дъното. [/quote]

  Така е, защото от един режим влезнахме в следващия без почивка! Сега е точно 1984 по Оруел, подслушват ни по интернет, влизат ни дори в спалнята!

  Дори историята пренаписват по свой кеф, както се прави в 1984 по Оруел!

  Знам, че го правят за моя сигурност, ама ако не е така кво праим?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 70. 70 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#8:"СДС"]

  С други думи нужни са повече хора като заграденият с кръгче на снимката. [/quote]

  Нужни са повече такива ЧОВЕЦИ, ама като гледам повечето коментари само един двама са, поне в този форум!

  Останалите сте като масата от тази снимка, възторжени громители на всичко, което ви посочат!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 71. 71 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Толкова години се разрушаваха основните БГ ценности, че сега много трудно ще успеем да надградим останалото в нас, а и водителите ни никак не са узрели за същността им. А, все за ТЯХ ни говорят, напоително и с дълбоко пречистени души... Уж...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Престъпленията на комунизма останаха ненаказани и скрити за света и дори за самите нас. Ето защо синовете и дъщерите на палачите днес ни управляват.

  klimentm
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":

  Може и да не много удобно да си каже баш за какво е бил там
  Щото сигурно е като Карадочевата история

  гошо
 77. 77 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Благодаря на Дневник за тази публикация. Малки уточнения:
  1. Снимката с аплодиращата зала е на колегата Христо Христов, а тази с Дянко - на Статул Карабашев.
  2. Дянко Марков навърши 92 години в началото на октомври и навлезе в 93-тата си годишнина, не в 94-тата си. Да е жив и здрав, да навлезе и в 104-тата си годишнина!
  3. Имаше евродепутати от Хърватска, дори дадох думата на една от тях- Дубравка.

 78. 78 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#73:"klimentm"]Престъпленията на комунизма останаха ненаказани и скрити за света и дори за самите нас. Ето защо синовете и дъщерите на палачите днес ни управляват. [/quote]

  Чичко Сам му е все едно кой ни управлява, важното е да са послушни! Като им пратят трима сенатори веднага сменят политиката!

  Бившите комунисти лесно се управляват, дори след ВСВ САЩ са използвали услугите на бивши нацисти!

  Иначе когато дойдат на власт истински десни, както в Унгария Орбан, почват "проблемите", защото той не е дистанционно управляем! Докато в Унгария управляваха бившите комунисти с тях нямаше проблем, щото слушкаха!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 79. 79 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо никой не е написал нито дума за отношението на г-н Марков към фашизма.

  Уместни въпроси към него са: Членувал ли е в младежка организация преди 9.9.44 г.? Коя е била тази организация? Какви ценности е изповядвала.

  Не всички антикомунисти са еднакви, господа. Не е нужно да прибвягваме към тези от тях, чието минало е най-малко съмнително откъм изповядване на други тоталитарни и античовешки идеологии.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Любопитно

  [quote#79:"polux"]Уместни въпроси към него са: Членувал ли е в младежка организация преди 9.9.44 г.? Коя е била тази организация? Какви ценности е изповядвала. [/quote]

  Бранник, която е била български аналог на Хитлерюгенд?

  Не бива да ровиш, разваляш опорната точка на статията!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 82. 83 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "момчето беше успяло да преведе не един и двама души през границата, водейки ги по козите пътеки, недостъпни за тези, които слухтят, а и за граничарите"

  На тези им се вика каналджии и трафиканти на хора и се преследват от закона, дори и днес.

 83. 84 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  нисък поклон пред летеца и човек Дянко Марков!

 84. 85 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Разстроено

  До коментар [#82] от "polux":

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8#mediaviewer/File:Smnl.svg

  Нацисти, ама според пренаписаната история на България такова животно не е имало в България!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 85. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  "Устояхме, защото бяхме добри хора"
  от Дянко Марков

  Поклон!

  Солидарност.

 86. 87 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Човекът е имал симпатии към фашизма и е бил част от профашистка организация.. Ако това е станало ясно в Европейския парламент преди изслушването му, нямаше да го пуснат и да се доближи до сградата. Но ние сега му се радваме. Дано дълго да е жив, но и нека ние не се ловим като шарани на всяка гримирана история за антикомунизъм... Фашизмът може да е антикомунизъм, но си остава фашизъм....

 87. 88 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да разбирам ли, че всички, които цъкат минуси, одобряват участието в профашистки организации или поне го извиняват в името на антикомунизма?

 88. 89 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Гневно

  Този, който клевети Дянко Марков, че е бил фашист, иска ли да си даде именцето, за да му заведем дело за клевета? Ще уговоря г-н Марков да ме упълномощи и лично ще го осъдя. Да видим как ще доказва врели-некипели в съда?

 89. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#88] от "polux":

  Разбирай, че по онова време никой, запомни НИКОЙ не е знаел какво чудовище е хитлер.
  Германия е била наш естествен съюзник.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 91 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#89] от "dilmanadialog":

  Червените кхмери нямат имена.
  Имат множество никове само и се мъчат да въздействат на л.с.
  Разбира се напълно безуспешно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 92 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Единствените фашисти в България бяха червените фашисти. Други не е имало - нито преди 1944, нито след 1944. И това, че се бяха дегизирали с етикет антифашисти не променя фактите.

 92. 93 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#90] от "Росен (путлер капут)": Не съм съгласен. В България е имало движение против съюза с Германия и съпротива, в т.ч. призната и подкрепена от съюзниците.

  Националните легиони и Бранник са фашисти организации, които изповядват екстремизъм и антисемитизъм. Никой не може да ги оправдае по никакъв начин, най-малко с аргумента, че не са имали достатъчно информация за Хитлер.

  Съюзът с фашистка Германия, освен всичко друго, става причина за статута на България на изгубила войната държава, което води след себе си влиянието на СССР и доста години национална трагедия.

  Затова, колкото и някой да се опитва да представи подобни персони за симпатични, нека четем и имаме преценка, която не е напълно зависима от преобладаващата пропаганда. Фашизмът не е по-добър от комунизма. Нито тогава, нито сега. И незнанието не извинява никого.

 93. 94 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Единствено българските комунисти (по нареждане от Москва) настояваха още през ноември 1940 за съюз с Германия и за присъединяване към Оста, когато България отчаяно се стреми да запази неутралитета си и до последно го удържа, въпреки натиска от Германия, Италия и Съветския съюз. Не бяха ли българските комунисти тези, които си служеха с терор и които работеха в интерес на чужда държава срещу собствения си народ? Единствено управлението на БКП отговаря на описанието на фашизма. Да отворят книгата на Жельо Желев и да прочетат съдържанието с характеристиките на фашизма и после да посочат кое друго управление отговаря на това описание, освен тяхното собствено? Дори управлението на Стамболийски не може да бъде окачествено като фашистко. Само и единствено управлението на БКП след 1944.

 94. 95 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ето ги характеристиките на фашизма:
  Установяване на еднопартийната система
  Срастване на фашистката партия и държавата
  Срастване на държавния апарат с партийния
  Фашистката партия — „държава в държавата“
  Унификация на целия обществен живот

  Тотално обхващане на населението в казионни организации
  Унификация на духовния живот
  Авторитарен начин на мислене с култ към националния водач
  Авторитет и култ
  Превръщане на основната част от народа в тълпа
  Култ към останалите държавни и партийни ръководители на фашизма
  Култ към фашистката партия

  Концентрационни лагери

 95. 96 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Любопитно

  Е, при кое управление ги откриваме в България: преди или СЛЕД 1944?
  Установяване на еднопартийната система
  Срастване на фашистката партия и държавата
  Срастване на държавния апарат с партийния
  Фашистката партия — „държава в държавата“
  Унификация на целия обществен живот

  Тотално обхващане на населението в казионни организации
  Унификация на духовния живот
  Авторитарен начин на мислене с култ към националния водач

  Превръщане на основната част от народа в тълпа
  Култ към останалите държавни и партийни ръководители на фашизма
  Култ към фашистката партия

  Концентрационни лагери

 96. 97 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#96] от "dilmanadialog": Толкова сте активна и тенденциозна, че няма как да не Ви стискам палци да получите голям хонорар преди Коледа. Успех!

 97. 98 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#97] от "polux":

  Винаги съм активна срещу клеветници, лъжци и наглеци. И бъдете рахат - винаги го правя напълно доброволно.

 98. 99 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Винаги съм активна срещу клеветници, лъжци и наглеци. И бъдете рахат- винаги го правя напълно доброволно.

 99. 100 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#98] от "dilmanadialog": Аз пък оставям тези, които се радват на заблуди срещу или без възнаграждение, сами да носят последиците си

  Желая Ви някога да стигнете поне моето ниво на възпитание, ако не на знания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK