И у нас има органи... За прикриване на зависимостите в съдебната власт

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВСС

© Юлия Лазарова

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВССВ Румъния има орган - Национална агенция по интегритет, която проверява всички данни и подозрения за корупция на прокурори и съдии, включително и по имуществените им декларации.


Така главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши обясни в интервю пред "Нова тв" как се справят със зависимостите в съдебната система.


И в България имаме орган - Етичната комисия на Висшия съдебен съвет
Която би трябвало да оглежда всички изнесени данни и съмнения, да реагира на всяко сезиране, за да роди някакво обществено доверие, че граждани и фирми могат да разчитат на безпристрастно правосъдие.


Нищо подобно. Българският орган Етична комисия, която е част от големия орган - Висшия съдебен съвет (ВСС), най-невъзмутимо прие само за сведение преди две седмици доклада за нарушенията при случайното разпределение на делата, резултат от проверката на разпределението на делото за несъстоятелност на КТБ в Софийския градски съд. На въпрос дали комисията се занимава със случая, председателят й Ясен Тодоров каза в петък: "Нали разбирате, че няма как Етичната комисия да се занимава, когато съветът извършва проверка."


Съветът обаче в своето мнозинство се настрои на обратна вълна - срещу авторите на доклада ("кой е тоя IT-експерт, какъв e, отде е дошъл", сякаш забравили, че не друг, а ВСС излъчи комисията за проверката).


И сигурно за пореден път щеше да отмине проблема, който от години хвърля


най-мръсното петно върху лицето на съдебната власт
- (не)случайното разпределение на делата 


ако не беше необичайно рязката обща реакция на премиера и правосъдния министър при това в почивния ден събота. Ден след изявлението на френския посланик за "гнилите ябълки в българската съдебна система", Бойко Борисов и Христо Иванов разпространиха своебразен ултиматум - ВСС и прокуратурата да се заемат веднага с проблема със случайното разпределение на делата и да се разследват нашумелите напоследък случаи.


Още в първия работен ден (понеделник) след предупреждението, ВСС изненадващо обяви, че ще има нова система за случайно разпределение от 1 януари (а всъщност ще бъде доработена за пети път сегашната LowChoice), но не призна проблемите досега, а отново нападна ИТ-експерта, който разобличи случая с делото за КТБ.


Защо случайното разпределение е толкова важно - 


защото през манипулираното раздаване на делата тече 


- корупцията в съдебната система;
- решаването на търговски спорове според интереси, нямащи нищо общо с правосъдието;
- преразпределяне на активи на "правилните" за политико-икономическите корпорации и лобита фирми и наказване на "неправилните";
- превъртане на милиарди, особено валидно за Търговското отделение на СГС, където са фокусирани огромни материални интереси, тъй като то разглежда най-тежките икономически дела и делата за несъстоятелност, решаващи за икономиката на България;


Затова е нужна нова софтуерна система, но колкото и съвършена да би била тя, е недостатъчна, докато не се излезе от порочния кръг на зависимостите на магистрати. А те не могат да бъдат разрушени само с ИТ инструменти.


Това, което срива идеята за съдебна власт, е резултат от


зависимата, диктувана от тайни интереси кадрова политика на големия орган ВСС

във всичките му досегашни състави. Политика, която подрежда на председателските столове на най-важните съдилища назначенци на политически и икономически силните в конкретния момент. (Емблематични си остават главните прокурори, наред със СГС и ВАС, за чиито двама актуални шефове - Владимира Янева и Георги Колев - е публична тайна, че бяха благословени пред стария ВСС от тогавашния вътрешен министър Цветанов - сегашен фактор на политическата власт от най-висок ранг).


В България си имаме и главен прокурор, който заяви в предаването "Още от деня" по БНТ, че прокуратурата няма проблем с разпределението на делата, следователно нарушенията по разпределението на делото "КТБ" не са проблем на прокуратурата.


Помислих, че главният прокурор не е разбрал въпроса, или аз не съм разбрала отговора, затова попитах на свой ред в прокуратурата в петък - ще разпореди ли главният прокурор проверка на разпределението на делото за фалита на КТБ, при което имаше очевиден криминален привкус, дори ако съдим само по неадекватните обяснения на ръководството на СГС. И от прокуратурата (Дирекция "Връзки с обществеността") казаха дословно: "Как си представяте прокуратурата да влезе в съда? Би било чудовищно. Има си орган - Висшия съдебен съвет."


Какво излиза?


- Единият орган - Етичната комиси във ВСС, която по закон санкционира с дисциплинарни мерки нарушенията на Етичния кодекс на магистратите, не се занимава с казуса КТБ.


- Прокуратурата, която по закон санкционира престъпления, включително извършени от магистрати, не се занимава с разпределението на делото "КТБ". 


Следователно беше само въпрос на време, логично и неизбежно да се стигне до скандала, който прераства и в международен, от последните дни опит за рейдърство на фирма чрез съдия.
За да се стигне дотук, причината, да повторя, не е че сме нямали органи, каквито имат румънците, напротив - българският проблем е в органите!


Поръчките, обвързаностите, корупцията на определени магистрати са


прикривани дълго време, и то на най-високо ниво, именно от органите, които би трябвало да ги разкриват


Иначе нямаше да бъде възможно многократно да пишем, че не би могло  да се паднат чрез случайно разпределение само на съдия Ченалова  за една седмица през юни и трите дела по търговските спорове между Делян Пеевски и Цветан Василев и те да бъдат решени само в полза на първия - а реакция да няма от никъде!
Ако не бяха прикривани от най-високо ниво безобразията, досега щеше да бъде потърсена отговорност от ръководството на СГС -  то разпределя делата на "случаен" принцип така, че онези с най-голям интерес се падат на Ченалова.


Нямаше да бъде възможно и толкова дълго време да огласяваме журналистическия си извод, че съдия (!) Ченалова очевидно не взема независимо решенията си, и пак реакция да няма отникъде...


Сега


Ченалова дори и да отнесе наказание, това няма да е достатъчно за промяна

Проблемите и пороците ще останат, защото са базови. Съдия Румяна Ченалова е продукт на дълбоко поразената от зависимости система. В България са се самодискредитирали и делегитимирали органите и институциите, които формират и управляват тази система, а би трябвало независимо да бдят за върховенството на закона и почтеността, така ги задължават законите.


Смисълът на стратегията за реформа на съдебната власт е точно в това - да се възстанови ролята на тези органи и те да бъдат задължени да си вършат работата безпристрастно и отговорно. Надеждата не е голяма - скандалът "Ченалова" е предизвикан от посланика на Франция, не от безобразията, вършени  години от ръководството на Софийския градски съд.


А случаите, за които не надига глас някой посланик?


А /да се върнем на/  разпределението на делото за фалита на "КТБ"?
А  възлагането на обществено значимите дела (включително и досъдебното производство за КТБ) на столичния следствен отдел с началник с прякор Пепи Еврото, превърнато в закономерност?
А изчезването на тефтерите на Златанов и мълчанието за поправените в тях инициали?


Прокуратурата на какво се надява - да приемем, че е възможно обновление и реформиране, като изръкопляскаме на евентуалното наказание на Ченалова (което никак не е сигурно) и забравим горните случаи ли? Да продължаваме ли с всички останали казуси, в които съветът мълчеше, а трябваше да провери, осветли, накаже, да предизвика промени...


Затова е съвсем закономерно искането, 


"процесите на изчистване на правосъдната система" да започнат с оставката на ВСС


отправено от Радан Кънев от Реформаторския блок. Вече го казва и един политически лидер, досега само медии го пишеха покрай различните скандали.


Защото, ако оставим този ВСС да разследва дефектите в съдебната система, на практика означава да разследва себе си, тъй като и досега ги е покривал, мълчал, намирал е вината другаде.


Ако го оставим да се измъкне с прехвърляне на отговорност, сме изправени пред опасността  да заживеем в нови паралелни селения - този път в двата свята на съдебната реформа: единия свят на красивите привидности, другия - на мръсните факти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Докато си приказваме така възпитано и по европейски, те стават милионери! А някой и милиардери!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Пак не се появяват коментари, няма ли да го оправите този бъг?
  Накратко - Гарван гарвану око не вади, така че резултатите от тия проверки са предизвестени. Докато няма ефективен контрол ще има своеволия и слободия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  У нас е пълно с органи.....и организации.....
  И кво?

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Щом във футбола при завързаните мачове може чужди съдии , защо да не може и при правосъдието.За по-важните дела може и съдии от ИДИЛ.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И у нас има органи... За прикриване на зависимостите в съдебната власт...
  -------------------------
  Добър вечер Владимирова,в България най-трудно е да впрегнеш коня пред каруцата...Благодаря за позицията...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  99% от съдиите подкопават реномето на останалите...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  "И у нас има органи... За прикриване на зависимостите в съдебната власт"
  –––––––––––––––––
  Да, има - само че приличат на женски и на полови...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Зависимостите на незвисимата съдебна власт

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Съдебната власт е независима само от общественото мнение ,а иначе се подлага и зависи от всеки чичко-паричко.

 10. 10 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Гледаме пренебрежително на циганите, но техният съд(мешарето) е на светлинни години пред българският.
  Българските юристи ни правят бетер цигани.

 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Гневно

  Г-жо Владимирова, дано някой да ви чуе.

  "Етична комисия, която е част от големия орган - Висшия съдебен съвет (ВСС)"!
  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Няма система, която да може да работи в България.
  Просто няма. Защото която и да било система зависи от съвестта и правосъзнанието на участващите в нея.
  Престъпното съзнание-в конкретния случай на мнозинството във ВСС - ражда, възпроизвежда и защитава само чудовища.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 672 Весело

  Тая комисия и ВСС не са ли в конфликт на интереси ?!?

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова!Както винаги точна с пръст в раната.
  Има един единствен изход - тотална оставка на ВСС,дори и на КС,и двата са партийни креатури!

  Tony
 15. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова!Както винаги точна с пръст в раната.
  Има един единствен изход - тотална оставка на ВСС,дори и на КС,и двата са партийни креатури!

  Tony
 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"kasko"]Щом във футбола при завързаните мачове може чужди съдии , защо да не може и при правосъдието.[/quote]
  То, че може, може, ама правилата на ЕС са такива, че за да можеш да търсиш право пред друг европейски съд ЕС трябва да прекрати наблюдението над България заради калпавото правосъдие. Защото ако ние получим право да се съдим пред чужд съд и другите ще имат право да се съдят пред български съд. Познайте кога ще стане това и кой ще признае решение на български съд. Така, че колкото е по-лош българския съд, толкова е по-незаменим. Единствено ние можем да накараме съда да работи. С протести ли, с нова конституция ли, с гражданско неподчинение ли, със създаване на паралелен граждански съд ли?

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всичко това, за сведение на РБ и Министър ХрИванов ...
  Реформата в секторите е Производна на политическата такава, сиреч, на тази от днешният ни Модел на Политическо общуване ...
  Вече не броя за кой път повтарям - дълбоката Реформа, от която се нуждае "територията", има "разписана" Технология ...
  Всяко друго е, откровение на политическата Демагогия, която ни владее повече от 25 години ... Статукво ...
  Казано накратко, Немощ във воденето на Суверенна политика ...

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  De gidi dyrvo neokastreno...da vnimavat v kartinkata, che mi svyrshi tyrpenieto

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на И сам воинът е сам
  И сам воинът е сам
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#4:"kasko"]Щом във футбола при завързаните мачове може чужди съдии , защо да не може и при правосъдието.[/quote]
  Щото първо трябва да "завършат право" в Североизточния филиал на Югозападния университет.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Знам, че се повтарям, но....
  Пред България има два проблема:
  1. българската прокуратура
  2. българският съд.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 22. 22 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  За сьстоянието на сьдебната система вината е на политиците през годините.

 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Да погледнем позитивно! Щом драпат за дирижиран избор,значи не могат да повлияят на всеки.Значи има почтени хора в системата.Значи мафията не е всесилна и надеждата е жива.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Демона Пеевски прие жертвата на Станишев, Орешарски и Цветан, сега идва ред на Ченалова и Цацаров. Ненаситно чудовище. Дано оцелее нещо от държавата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Трябва да се разтурят всички органи в съдебната система и да се изградят отново,с други хора.Тези дето са вършили магариите,не могат да се проверяват и да се наказват сами.

 26. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 712 Весело

  Този път грешката е вярна. Случайно, може би, но все пък гениално.

  "LowChoice" вместо "LawChoice".

  Емблематично. Системата за избор "Липса на избор"
  Системата наистина е такава и това е правилното и име.

  "LowChoice" ! Гениално!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 27. 27 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Органи... не са органи, ами членове! Пфу!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 28. 28 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#23] от "Майндърбайндър":

  Това е позитивният вариант.
  По-реалистичният е - кой ще вземе рушвета. Борбата е безмилостна, жестока.

  Че има, честни, сигурно. Но колко?
  5% ?
  15% ?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 29. 29 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichka":

  Големите Български Проблеми.

  СПИН в държавата.

  Всички останали наистина могат да се считат за следствия.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 30. 30 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ВСС отказва да разследва. Докладът е ясен. От него се извлича буквално следното: няма как да не е имало манипулация. Имало е, защото причината за неизпращането на протокола на сървъра на ВСС може да се дължи само на две причини: техническа (такава е установено, че не е имало) или човешка намеса (поведение), каквото, по логически път се извежда, че е имало. Докладът казва още, че не може да представи доказателства, защото начинът за манипулация е такъв, че не оставя следи, тоест, по условие, не може да има доказателства. Колко по- ясно да се каже на ясния Ясен Тодоров и кръжащите безсмисловно около него?! Как си позволявате да правите цял един народ на неграмотен луд?!!

 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Страшно е просто колко малко хора ги вълнува тая тема.

  А хубавото е, че има някой, който пише в прав текст за нея.

  Има и млад политик, който казва същото.

  За мен изводът е повече от ясен - аз ще дам гласа си за младия политик.

  Първо и най-вече защото назовава нещата с истинските им имена, второ защото като политик има качеството да промени законите и направи промяната възможна (друг въпрос е дали ще го направи или дали ще го направи добре, разбира се) и накрая защото просто няма друг.

  Наистина, ако сега има избори бих застанал зад този, чиито пръв приоритет ще бъде рестартирането на прокуратурата и съда в България.

  Но за всичко това трябва гражданска подкрепа.

  А гражданите предпочитат да следят Биг Брадър и съдбата на Левски в епохата пост-Южен Поток.

  Тъжно!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "И у нас има органи... За прикриване на зависимостите в съдебната власт" Абсолютно вярно! И, това са превъзходно работещи органи!

  goblenka
 33. 33 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "И в България имаме орган - Етичната комисия на Висшия съдебен съвет"

  Тези ще са по-корумпирани и от самите съдии

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трудно човек може да отхвърли или не приеме доводите на Владимирова - това е което може и трябва да искаме е демонтиране на системата за замотаване на всичко, което все пак е успяло да стигне до прокъратура, следствие и съд и използването и като бухалка, когато "те" трябва да накажат някой.
  Наблюдаваме система за рекет в най-чист вид, но пък за сметка на това и плащаме доста добре за нашия стандарт, а те, хората които ни правят на маймуни, имат нахалството да искат и увеличение на бюджета.
  Очевидно вървим към това, ние хората да ги блокираме в топлите им местенца и да ги изхвърлим от там по най-грубия възможен начин.
  Да очакваме Цацаров или Ясен Тодоров ( виж им само физиономиите) да свършат сами тази работа е все едно да очаквате Сарафов да започне да говори истината.
  Неприятно е, но няма какво друго да се прави, на ход пак сме ние, ако не искаме тези да ни тровят живота и занапред.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  "Емблематични си остават главните прокурори, наред със СГС и ВАС, за чиито двама актуални шефове - Владимира Янева и Георги Колев - е публична тайна, че бяха благословени пред стария ВСС от тогавашния вътрешен министър Цветанов - сегашен фактор на политическата власт от най-висок ранг."

  Интересно, докога ще "дъвчете" Цветанов, др.Владимирова? Защо сега не вземете да нападате премиера заради това, че се намесва в работата на "назависимата съдебна власт", както пишехте миналата и по-миналата година, и както Ви съветваше "пострадалата" от ВСС съдия Тодорова? Или сега министърът е "наш човек", що пък да не приемем рамото на Борисов? Ако върнем лентата назад, ще видим безброй Ваши статии с трудно скрития възторг от Цацаров, пикантерии за призоваването на Цветанов за "измъкването" му по делата (парекселанс политически рекет от страна гл. прокурор), за тефтерите на Златанов (ББ, ЦЦ)...
  Накъдето духа вятърът, нали? Натам се обръщате и никога не изневерявате на принципите си - да сте смела, обективна, пряма и безкомпромисна. Браво, авторке!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 37. 37 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поздравления за Владимирова!
  Но съдебната система само ще си накриви шапката!
  Разбрахте ли сега защо съдебната реформа няма да може да се извърши от юристи!?
  Сбъркан е генезиса! А той се задава от парламента!
  Същото се отнася и за другите болни сфери в БГ!
  Редакторе?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Непрекъснатото натъртване, че Цветанов се е намесвал в кадруването на некадърниците от ВСС, както и внушенията, че Цацаров е "избран" от ГЕРБ са "специалитет" на авторката. И за всяка своя статийка тя е свикнала да получава адмирациите на агитката. Тогава нека й кажем отново "браво" и да си позволим да й припомним думите на съдия Куцкова (предназначени за Цветанов), че после някои трябва "да се молят, ама много да се молят" да попаднат на безпристрастни съдии. Докато Железнотопковият е на върха на пирамидата "Прокуратура", всяко занимание с подбраните от ВСС червено-турскосини масоно-тамплиери си е опасно предизвикателство. Успех в реформите и... моля, забравете за Цветанов!

  [quote#38:"avatar"]социалистическата интелигентура![/quote]
  Патентован ли е този израз? ))) Мисля да го "открадна".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Това, което срива идеята за съдебна власт, е резултат от зависимата, диктувана от тайни интереси кадрова политика на големия орган ВСС
  във всичките му досегашни състави. Политика, която подрежда на председателските столове на най-важните съдилища назначенци на политически и икономически силните в конкретния момент. (Емблематични си остават главните прокурори, наред със СГС и ВАС, за чиито двама актуални шефове - Владимира Янева и Георги Колев - е публична тайна, че бяха благословени пред стария ВСС от тогавашния вътрешен министър Цветанов - сегашен фактор на политическата власт от най-висок ранг).
  [/quote]
  ГЕРБ - ДПС са "Октопода" в съдебната система.
  Колацията БОСТАН.
  ББ, ЦЦ, ДОГАН и №10

 41. 41 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 395 Весело

  Дрън-дрънй, та пляс Стига нализи, нужни са действия. Тези анализи могат да се ползуват за тоалетна хартия, но не и да помогнат. Е, и някой лев за "медиите" и авторите, но никаква обществена полза.

 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  И пак ГЕРБ-ДПС са в дъното на нещата

 43. 43 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#39:"Πάντα ῥεῖ"]Патентован ли е този израз?[/quote]
  На един колега е, alexiev123.blog.bg

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#44] от "avatar":

  НЕ той е назначавал шефката на Софийски градски съд Янева и шефа на ВАС - милиционера завършил "Магнаурската" Школа в Симеоново Г. Колев

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "И сигурно за пореден път щеше да отмине проблема"

  Нищо, че е "проблемЪТ", той смисълът се разбра. И ще ги отминава проблемите , докато е в този уродлив състав- Кога ще ги стигнем.... румънците? С тази съдебна система, май никога

 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По детски наивно е да се очаква ВСС, Прокуратура и Следствие да си посипят главите с пепел и дружно да си подадат оставка. Това няма да се случи, въпреки общественото мнение и молбите на един, двама политици. Нужни са незабавни, безкомпромисни и заслужено строги действия по отстраняването на смъртоносния тумор, които мори снагата на държавата. Зад тези ''институции'' стоят имената на реални индивиди, като Ченалова. За всеки един от тях, при желание ще се намерят неопровержими доказателства с които да бъде атакуван, изобличен и осъден.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#48] от "avatar":

  Чел съм закони. Освен това, знам как Цветанов командваше съдебната система. И Пеевски също.
  Скандалиет около нашата, прословута "съдебна" система доказват всичко това

 50. 50 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#49:"stenli1"]Чел съм закони. [/quote]
  Верно? И у кой закон прочете, че вътрешният министър може да назначава съдии?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#50] от "avatar":

  Не се прави на наивен . Знайш за кво иде реч.
  Да не би Цв. Цв. да не е кадрувал ?! Или Б.Б.?!

  klimentm
 52. 52 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Трябва да им разгоним ма...та ! Иначе правим само свирки !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 53. 53 Профил на drn43372042
  drn43372042
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цацаров лъже!
  Цацаров подправя доказателста!
  Цацаров манипулира разследвания в нечия полза! -
  ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ КОРПОРАТИВЕН АДВОКАТ ОТ ПОСТА ГЛАВЕН ПРОКУРОР!!!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  [quote#50:"avatar"]Верно? И у кой закон прочете, че вътрешният министър може да назначава съдии? [/quote]
  ГЕРБерче,
  А ти У кой закон прочете, че Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ) ТРЯБВА ДА "УДРЯ" или "ЗАДЪРЖА" неудобни на ГЕРБ, по нареждане на ГЕРБ??
  И къде в законите е описана "веригата" ББ-ЦЦ-ИФ??

 56. 56 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#55:"stenli1"]Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси [/quote]
  Ха сега... вие що биете негрите.
  Не видях да си отговорил на въпроса ми.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#54] от "avatar":

  Правиш се че не разбираш? Ами кой назначи Гл. прокурор?

  klimentm
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То всичко тръгва от комунистическата Конституция и заложените в нея мини ! Трябва нова Конституция и в нея да е записано, че народа ще избира всяка година магистратите на ръководни постове и те ще се отчитат пред него накрая на годината и ще бъдат атестирани ! Ако получат одобрителна атестация за работата си - 66 % одобрение -остават , ако не- освобождават поста ! Без имунитети, а заплащането им да е обвъзано с работата и пак да е зависимо от оценката на избирателите ! Да приемем американската съдебна практика- присъдите да се решават от съдебните заседатели, а съдията само да прочита присъдата ! И при най-малко съмнение за корупция- аут от системата !
  Само така ще се оправим !

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Вярно ли и , че убиецът на момчето в пернишката дискотека, по-миналата година е племенник на Георги Първанов?

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#58] от "avatar":

  Не ми цитирай конституцията бе човек.
  Кажи чий кадри са Цацаров и Янева?! Ако някой бръснеше тази конституция за нещо щяхме да сме нормална държава! Ама не .

  klimentm
 63. 63 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#62:"klimentm"]чий кадри са Цацаров и Янева[/quote]
  Ами наши са си бе, Климентчо. Родни, български. Юристи, завършили са право очевидно. Какви искаш да са, марсиански кадри ли?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 64. 64 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Поддържаните от властта български новобогаташи, изтъкани от посредственост и злоба, са най-големият бич на нашето общество. Не Европейският съюз, както отчаяно се опитват да внушат чрез пропагандната машина, а олигарсите са тези, които ограбват и съсипват държавата ни, превръщайки я в латиноамериканска. Мислите ли, че те нямат възможност да изплащат достойни възнаграждения на своите работници, след като демонстрират изключително лукозен начин на живот? Разбира се, че имат възможност. Но за олигарсите е важно подчинените им да бъдат смазани от бедност – за да бъде лукс за тях да отидат на зъболекар; за да се редят по цял ден за 2 пакетчета кайма; за да бъдат манипулирани и унижавани по-лесно. Те за това чувство за превъзходство живеят.


  BG e мини империя на злото.
 65. 65 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  До коментар [#56] от "avatar":

  Напротив, аз съм ти отговорил, ами ти не ми отговаряш

 66. 66 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Ако "разгоним "съдебната власт, както предлага някакъв голобрад по -горе, това само ще помогне още повече на бандитите , които я държат сега. Съдебната власт трябва да бъде накарана да работи.
  Напр. Отчитане на районния съдия на всеки 6 м. пред обществото и възможност за отзоваване.

 67. 67 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  'смърди та не се трае'

 68. 68 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Авторката е пропуснала една малка подробност, цялото ръководство на прокуратурата начело с Цацов също трябва да си подаде оставката. Прокуратурата ако работи по поръчка както досега, какъвто и да е съдът ефект няма да има никакъв. А за полицията нямам думи, свестните които са останали там се броят на пръсти.

 69. 69 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Прокуратурата няма ли все пак да върне в България и Цветан Василев за да даде обяснение за липсващите 4.2 млрд. лв. и раздадените необезпечени кредити към негови кухи фирми?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 70. 70 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Разстроено

  За съжаление всички "силни на деня" в родната България са се опитвали и се опитват да кадруват в съдебната власт с променлив успех. Грехът на Костов е Никола Филчев и няколко конституционни съдии, но всъщност всички назначени магистрати много бързо забравят, на кой ги е предложил и започват да служат на плащащите (или заплашващи ги) повече. Жална картинка. И като прокуратурата, в този си вид е рожба на съветската правосъдна ситема, абсолютно йерархична, е най-голямото зло за цялата съдебна система. Представяте ли си да имаше независими прокурори като в Италия и САЩ?

 71. 71 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Разпределението на делата е върха на айсберга. А кой назначава "подходящите" съдии, на които трябва да се падат "подходящите" дела?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "Darcas":

  Правилен въпрос. Отговорът няма да стане по-добър, ако се смени софтуера. Нали ще го изготвят хора?

  goblenka
 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "classmate67":

  Не са се опитвали. Кадрували са! И, продължават да го правят.

  goblenka
 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "marto76":

  А ти, все още ли мислиш, че той може и трябва да даде този отговор? Та, той няма да доживее, за да го направи! Тези, които знаят къде са тия пари са си тук!

  goblenka
 75. 75 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#66] от "Петър Иванов":

  ОК! На кого да се отчита? Нали е независима власт? На Главния Прокурор? Той е най-зле от всички! И, над него няма никой! На Парламента? Нали от там му дърпат конците? Едни лидери на групи, или председатели на комисии, или... Различни ! На кабинета? Да сега той обслужваше именно кабинетите! Този му е трети! На Президента? Айде, бе! И това няма да стане! Кой и как ще го накара да го направи? Вие ще бъдете ли доволни, ако стане? Нали нямате никакъв респект към Държавния Глава?!

  goblenka
 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#63] от "avatar":

  Що толкоз минуси за този пост? Написаното е вярно!

  goblenka
 77. 77 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Бях решил вече да не пиша в този форум, но статиите на г-жа Владимирова ме връщат отново тук. Сигурно тя е единствената в този вестник и една от малкото в страната, които осъзнавата че без справедливост няма НИЩО. В едно общество ако няма справедливост и ред, то не е общество. Даже в престъпните групи има ред и някаква справедливост, но за честните българи останали по някаква причина още тук няма справедливост.
  На България и трябва СПРАВЕДЛИВОСТ преди магистралите, преди енергийните центрове и преди каквото и да било друго, дори преди националната сигурност, защото без спраедливост няма да има нация въобще.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 78. 78 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Българския съд и прокуратура са във вечен кръговрат около Параграф 22.
  ВСС е тумор, който докато не бъде отрязан в България няма да има правосъдие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK