Виновникът е намерен

Видин, септември 2014

© Анелия Николова

Видин, септември 2014Коментарът е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


Отново и отново ще кажа (защото човек днес трябва да се оправдава постоянно или както казва един мой пернишки приятел - "така е при демокрацията"), че съм отлично информиран - и поради естеството на работата си и заради позициите, на които съм бил - за проблемите с престъпността, с асоциалното поведение и деградацията, ширещи се сред голяма част от ромите.


В същото време ще кажа, че достатъчно
добре познавам обществото си и нямам излишни илюзии за демократичността му


Тя е инструментална, практична, келепирна - или докато ни изнася, или за да заклеймим политическия опонент, или за да минем за прогресивни, или за да си я закачим като нагръден знак за себеуважение.


Затова не се изненадвам, че в иначе толкова поляризираното ни общество най-сетне настъпи широк български консенсус от високо одобрение (70-75-80%), който минава спокойно и силно емоционално над всякакви партийни, културни, социални и професионални различия - високо-образовани и не-толкова-образовани; граждани и селяни, сини и червени, богати и бедни, стари и млади, смели и страхливи, активни и пасивни етнически българи постигнахме своя консенсус! Аплодираме една чисто расистка изцепка, без чувство за вина и съвсем леко и доста лицемерно опакована в нещо-като-извинение-с-половин-уста.


Така виновникът за нашите беди е намерен. Циганите!!!


Не защото позволихме да ни откраднат прехода.


Не защото имаме все по-слаба и безпомощна държава.


Не защото социалното разпокъсване и поляризиране нарастват с колосални темпове и сме разделени на 1% ултрабогати, 9% много богати и 90% "прекариат" (това произлиза не от "прекарани", а от пролетариат + precarious, т.е. несигурен).


Не защото съдебната система демонстрира нагъл отказ от правосъдие.


Не защото се превръщаме в коридорна територия с обслужващи функции, населена от спасяващи се поединично индивиди и управлявана от безотговорен и корумпиран елит...


А заради циганите, които трябва да бъдат третирани като скотове, щом избират да живеят като скотове, щом безчинстват, щом застрашават иначе съвсем-нормалната-ни-държава...


Нека сложим ръка на сърцето си - ние, етническите българи бяхме също така масово, с високо одобрение (70-75-80%) сплотени зад партийната линия на "възродителния процес" и "голямата екскурзия". Само дето тогава излизахме и на митинги в подкрепа на тази партийна линия.


Изглежда сме както много други широки народни маси в най-различни държави, които пред лицето на кризата търсят виновник сред тези, които са Други, които са Различни, които не ни кефят и ни пречат да бъдем щастливи, спокойни, доволни, сигурни...


България, българите (но за мен, за сетен път повтарям, това сме не само етническите, чистокръвните българи, а българските българи, българските турци, българските роми, българските арменци, българските евреи) сме в беда.


България и българският народ сме в беда. Ние си изпускаме държавата.


И част от тази страшна беда е случващото се със и сред ромите.


Но това е наша обща, българска беда. И за нея няма лесни решения. Не и като война (поне словесна) на българските българи срещу българските роми.


Аз наистина се опасявам, че точно както социализмът свърши с манипулативно, агресивно като словесни конструкции, настройване от властимащите срещу един наш етнос, така и демокрацията ни може да свърши с манипулативно, агресивно като словесни конструкции, настройване от властимащите срещу друг наш етнос.


Пиша това и си давам прекрасна сметка колко непопулярно и непечелившо е. Цялата работа е, обаче, че аз точно така мисля, а не защото ми плащат да мисля така, не защото ми е изгодно да мисля така, не защото ми е най-лесно да мисля така... Не защото съм безроден космополит, соросоид, мегалиберал, самодоволен представител на жълтите павета или пък защото не си обичам България. И не защото държа някой друг да мисли по същия начин.


Това е само едно лично, изключително лично мнение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Много силен текст, поздравления за г-н Слатински!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1651 Любопитно

  КОЙ иска България да е мултиетническа страна?
  (моля, сложете "-" за "не" и "+" за "да".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се внушава : " Циганите пълнят бюджета на републиката"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Моят съвет към авторката: Нанесете се да живеете в едно произволно населено село в Северна България, където циганите са повече от 20% от жителите. Прекарайте там една година. След тази година прочетете текста си. Ревизирайте го. Напишете го наново. Ако излезе същия като сега то вие сте безнадежден случай.

  П.С. Не пожелавам нищо да ви се случи, но се съмнявам.

 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Защо ли такива статии се появяват точно след крайни форми на насилие от определени групи наши съграждани?

  Колко ли тежест би имала тази логорея днес в Дебелт, примерно?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#2:"Bulgarische Motoren Werke"]КОЙ иска България да е мултиетническа страна? [/quote]
  България винаги е била мултиетническа, понаучи малко историята си, преди да пишеш по форумите.

 7. 7 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1447 Гневно

  Браво, Слатински!
  Ще те направят съветник по етническите проблеми към Президенството, когато отново ДПС дойдат на власт!

  The best way out is always through Robert Frost
 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 812 Неутрално

  П.П.С: Извинявам се ,че нарекох г-н Слатински авторка. Но имайки предвид неговата склонност към политически пируети в битността му на бивш съветник на президента Първанов (Гоце) мисля ,че това обръщение му отива.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#4] от "drake":

  Точно щях да предложа същото. Слатински, не е виновен вестоносеца ! Всички знаем за циганската престъпност ,но никой не смее да го каже. Като се стигне до саморазправа ,тогава ще прогледнете.Защитавайте насилниците ,а старците да мрат в страх!

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#5] от "galio":

  Слатински и БХК трябва да отидат в Дебелт и да кажат на протестиращите хора, че нарушават циганските права.

 11. 11 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Да бъде обявен някой за космополит и циник е било най-високото признание в древна Гърция - космополита отделя време да мисли и се опитва да помогне за добруването не само на себе си и семейството си, или дори града и държавата си, а на всички хора по света!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 12. 12 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#0:"статията"]циганите, които трябва да бъдат третирани като скотове, щом избират да живеят като скотове, щом безчинстват, щом застрашават иначе съвсем-нормалната-ни-държава...[/quote]
  Господин Слатински, дайте да се изясним постфактум цялата кофа с мокри носни кърпички:
  - плюс на статията - засягането на принципа "разделяй-и-владей", специално у нас на ниво етноси, който впрочем е и един от корените на живителните сокове на ДПС, но за това - другаде...;
  - минус на статията - тезата "циганите ли са най-големите грешници?"! Дайте да не се тешим с това кой колко виновен бил, защото оттук произтичат и немалко безотговорности! Да, има виновни цигани, и не всички, нито пък защото са цигани, а онези от тях в качеството им на паразитиращи и посягащи на гостоприемниците си или в частност налитащи на онези, положили Хипократова клетва...
  Въобще не ме кефи здравните осигуровки, удържани от мен и от работодателя ми (или своевременно плащаните суми за комунални услуги) да отиват за кефа на разни неосигурени биячи, все едно дали са римляни, ромляни, уногундури или от Проксима Центавър, или пък с "мезонети от минети" в село Български извор, от което немалко българи са "изврели"! Нито пък ме кефи това, че мнението на автора всъщност не е лично - защото е и на ДПС, дори само при споменаването на който партиен тумор нормален жител на тая държава би трябвало да се изплюе или да изпсува...

  Засега толкова, ако ще си мерим изключително личните мнения на всеослушание!

 13. 13 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Ние си изпускаме държавата".
  Защо в сегашно време?
  Точно от изпуснатата държава идват почти всички обществени беди. А и някои от "природните" бедствия.
  За да бъдат проблем циганите, значи им е позволено да са. Могат например да бият безнаказано, но ако ти Слатински удариш шамар на някой уличен наркодилър, нищо добро не те чака.
  Равенство пред закона, ясни и точни правила, валидни за всички, разделение на властите. Това е правовата държава.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1340 Разстроено

  Изпуснахме държавата!!!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  Под това се подписвам с две ръце!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 466 Весело

  Предлагам гласуване: България ще стане по-добра ако изчезнат малцинствата ( - минус) или България ще стане по-добра ако изчезне Простака (+ плюс), включително и тези от форума.

  https://www.youtube.com/watch?v=hqsxdrIPCGk

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  поредният застинал в поза "щраус" - не виждам, значи няма проблем.


  проблем има, но той не е видим пред лаптопчето с какаото отстрани.

 19. 19 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#4] от "drake":

  Добре де, аз съм живял в квартал, в който циганите не бяха малцинство.
  И пак ще потвърдя - не циганите са виновни за това, на което прилича България! Не циганите окрадоха милионите и разпродадоха държавата. Но е най-лесно да смачкаш по-слабия, нали?
  Ромите са жертва на омагьосания кръг, който се е получил точно в следствие на въпросното ограбване на държавата.
  И хайде стига с тия расизми. Какво, всички цигани ли са бандити?
  Хайде малко да почнем и да мислим, а?

  Fail with honour then succeed by fraud
 20. 20 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1112 Весело

  До коментар [#16] от "Consumer":

  Пандемията на България, приятелю, не са циганите, ами простия комлексиран матрял.

  Fail with honour then succeed by fraud
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хелиана":

  България става мултиетническа когато пада под турско "присъствие". Това е времето и когато турците заселват циганите по нашите земи на принципа "разделяй и владей". Един разделен и омаломощен народ няма да вдига бунтове, а ще си плаща джизата.
  Те и днес си ги ползват на същия принцип "разделяй и владей българите".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#12] от "Дебил от Льонеберя":

  +++

 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#20] от "issunbōshi":

  Вярно е, циганите са само острието на меча (наказателния взвод). Друга е ръката, която държи меча!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Слатински, не си схванал нещо основно: Много хора не смятат циганите за източник на всичките им беди. Те се възмущават на политиката, която толерира нетолерируеми неща при циганите и така само насърчава чувството на циганите за ненаказуемост и безотговорност. Политиката, която позволява на циганите да живеят на гърба на и без това изтормозения работещ и пенсионер. Политиката, за която е по-нормално медицински екипи да бъдат бити, отколкото да признае, че определени територии, населени с определен етнос, са опасно място дори за тези, осигуряващи първа помощ.
  Нищо не си разбрал от цялата дискусия и ти, жалко, че дори и интелектуалният елит не схваща същността на проблема и съответно не може нищо да допринесе за търсене на адекватното му разрешение.

 26. 26 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Не разбрах какво иска да ни сподели автора на това писание. Проблема с циганите е голям. Живота им е такъв, какъвто те го искат. Крайно време е да се осъзнае, че те имат друга ценностна система и без твърда ръка не се получава.

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#21:"Bulgarische Motoren Werke"]България става мултиетническа когато пада под турско "присъствие".[/quote]
  Хм, не. Била е мултиетническа още при създаването си - славяни, прабългари, остатъци от тракийци, византийци. А и преди създаването на държавата тук е било винаги един истински Вавилон. И няма как да не е с това си географско разположение.

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хелиана":

  Тц.
  Да вземем най-силната идентичност на един народ - езика.
  Досега не съм чул някой българин да говори на славянски или тракийски. Няма майчин език "тракийски", нали?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Примитивен коментар. Няма какво повече да се добави.

  Фактът, че цялото мислещо общество, повтарям, мислещо, се обедини, показва колко наболял е проблемът. Москов има сили да нарече един проблем с истинското му име.

  Интересно от какво се оплакват циганите?

  Уж искат да са интегрирани, ама ако може да си крадат, да не плащат ток, да не ги съдят, и да се намират хора, които въпреки всичко да ги оправдават.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Огромното мнозинство в конкретният случай се обедини срещу това да бъдат бити лекарите. И защото пак огромната част от тези случаи /75%/ се случва точно в циганските махали съвсем естествено това обединено мнение се насочи срещу тях.

  Отгоре на това тези 75% побои са все пак от едно малцинство. Не ги знам колко са циганите в България, за съжаление май че няма статистика и съзнателно не ги броят, но условно приемам че са 0.5-1 млн, т.е. 10-15%. Е, 10% от населението извършват 75% от нападенията над медиците които са отишли да им помогнат, какво да говорим? Очевидно е, че това малцинство се отличава с чувство на безнаказаност и агресивност.

  Още повече защото това не е само в тази област, неплащането на ток, на данъци и на практика на всичко от циганите, безразборното незаконно самозаселване, безнаказаността им за това е омръзнало до смърт на всички, побоя от циганите просто преля чашата която и без него преливаше.

  На Слатински ще отговоря с думите на Москов "Това да си социално слаб не ти дава право да биеш лекарите, ако беше така пенсионерите щяха да са най-големите побойници". От мен ще му кажа, всичките недъзи на държавата ни за които говори са верни, само че защо при българите въпреки тях я няма тази арогантна и дива престъпност?

  И ще му предложа един експеримент, да го направим кмет на някое изоставено село и да го засели с цигани, да си изкарват хляба с честен труд. Крайно съм любопитен дали ще се съгласи а още повече за резултата. Дори съм сигурен, че някакво европейско финансиране ще се намери.

  Писнало ми е от псевдоинтелектуалци които само плямпат без да направят поне зрънце нещо реално. Москов поне се опитва да направи нещо за разлика от тях.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Именно неполиткоректното изказване доведе до опит за решаване на проблема,който съществува и е свързан с циганите.
  По-добре 100 неполиткоректни изказвания от един бит лекар.А не е един.

 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хелиана":

  Това са много големи глупости.

  Българският генотип е местен, типичен и не е смесван - погледни последните проучвания по темата.

  Разпространяването на комунистическите про-руски и про-турски митове няма да ги направи по-верни.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5020 Неутрално

  Изключително вярно! За съжаление.

  klimentm
 34. 34 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Ние отдавна си изпуснахме държавата, може би още в края на втората световна война.
  От там на сетне всичко е следствие.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Много защитници на циганите от жълтите павета в София.Питайте тези,дето живеят по селата и са останали 50-60 жители българи и още толкова цигани.Как замръкват и как осъмват, и по-колко пъти им са ограбени и разбити жилищата.Аз съм виждала вили,ограбени до основи,тухли,дограми,всичко.

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Циганите са политически некоректни.Турците бяха политически некоректни.Пушачите са политически некоректни.Едноличните търговци също са политически некоректни.
  Да се чуди човек откъде да започне!Голяма е отговорността на всяко Политбюро.

 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Слатински що не се пробваш да отидеш няколко пъти с линейките по махалите а и може да се заселиш в близост до някоя от тях и след месец коментирай

 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1405 Весело

  [quote#11:"NicK"]
  Да бъде обявен някой за космополит и циник е било най-високото признание в древна Гърция[/quote]
  Моля те, свържи по някакаъв начин космополитизма и цинизма.
  В лек шок съм...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  А, забравих да кажа на Слатински да си гледа работата! Стой си там в облаците, докато представителите на това племе избиват, изнасилват, крадат...и всичко това безнаказано. Освен да им спретнат по някоя пробацийка. Бедна ти е фантазията Слатински, колко дълго и често съм мислила как може да се реши ромския проблем в България. И то не в техен ущърб, но е крайно време или да се интегрират в Човешката общност, или да бъдат сепарирани по някакъв начин. От къде накъде те ще си раждат по пет десет деца, а данъкоплатеца ще им плаща отглеждането и изхранването им. Какво, още 50 години ли да се опитваме да ги накараме поне до осми клас да учат.
  Засрамете се вие Слатински, да пишете подобни обидни за нормалния българин популистки статии!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Докога целият народ - и българи, и турци, и цигани, и евреи, и бежанци - ще страда заради липса на полиция, в която са се набутали само тарикати, лапачи и криминалци?!

 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  "България и българският народ сме в беда. Ние си изпускаме държавата.
  И част от тази страшна беда е случващото се със и сред ромите."

  Абсолютно вярно.
  Не циганите са проблема, а държавата, която не работи - както за ромите, така и за нас, българите. Ако държавата работеше, ако имаше законност и ред, то и проблемът с циганите щеше да е поне по-поносим.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#38] от "Кремена":
  Заповядайте:
  For the Cynics, the purpose of life was to live in virtue, in agreement with nature.

  Cosmopolitanism can be traced back to Diogenes of Sinope (c. 412 B.C.), the founding father of the Cynic movement in Ancient Greece.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 43. 43 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#42] от "NicK":

  Не приемам това за отговор. Въпросът беше има ли нещо, което да обединява цинизма и космополитизма. И аз се порових в нета. Освен Диоген, като основател на цинизма като мироглед, не намерих нищо, което да позволява двата мирогледа поне малко да са аналогични.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 44. 44 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Г-н Слатински,виновника не е циганина за нашето дередже.Просто статистиката посочва,че повече от 80% е циганска,а голямото обиране на държавата се прави от българи и турци облечени във власт напълно легитимно на избори.Когато от 227 случая на побой над медицински екипи,175 са извършени от цигани,това е суха статистика,а що е на това дередже държавата,са виновни управляващите.

 45. 45 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А бе не се ли разбра, че тоя народ няма страх от нищо - Бог ли ще е, съвест ли ще е, наречете го како искате...Тоя народ трява да се стресне и да почне да се страхува...Навремето Борис Едно е клал и бесил, за да бъде тука християнско...Демокрацията почива на ред, дисциплина и самосъзнание..А ред, дисциплина и самосъзнание се възпитават включително със сила. Не (само) с благи приказки!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 46. 46 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bulgarische Motoren Werke":

  .

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 47. 47 Профил на Стоян Стоицев
  Стоян Стоицев
  Рейтинг: 8 Гневно

  Много пренамерен и целенасочен коментар. Министърът на здравеопазването има проблем с това, че не може да гарантира сигурността на част от служителите си, докато изпълняват служебните си задължения. На база на статистически данни той заявява, че в местата с висок риск останалите институции трябва да си свършат работата. ТОЧКА.
  Здравният министър не може да е отговорен за прехода, за съдебната реформа или за социалната и иконимическа интеграция. Той е отговорен пред обществото за това да предоставя здравеопазване, за което са му нужни служители. Живи служители.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2079 Весело

  До коментар [#41] от "Jessika":Ми тя държавата си работи - защищава интересите на 1% ултрабогати!
  Какво я е грижа за останалите 99% - дребна буржоазия, полупролетарии, пролетарии и паупери?

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 897 Весело

  След 25 години рИформи няма как циганите да не са виновни....
  Що не бяха виновни по времето на ТАТО?
  Щото ТАТО беше въвел ред и в тази прослойка на обществото, най-важното беше им намерил занятие и ги беше убедил да слушкат, кротуват и да не се увличат много ...... в разни незаконни занятия....
  Това важеше и за не-циганите...... м/у мпрочем.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нека най-напред да се разберем: Дискриминация на расова или на народностна (етническа) основа имаме тогава и само тогава, когато тя е мотивирана основно от това, че ДРУГИЯТ, към когото е насочена нашата омраза или нашето неодобрение (когото дискриминираме), е от друга раса или от друга народност. Но не и тогава, когато причините за това са постъпките и поведението на този ДРУГ.

  От друга страна в обществото съществуват обществени групи, които са обединени по някакъв важен за техните членове общ признак. Такива групи са например феновете на един или друг футболен отбор, масоните, скинарите, рокерите, политическите партии, уличните банди и така нататък. Това обикновено не се набива на очи, защото във всяка народност има хора, които обичат футбола, които стават масони, скинари, рокери и така нататък, така че тези групи винаги могат да имат интеретниччески състав. Но в случая, когато обединяващият признак е антиобществен по своята същност, основният състав на групата е от хора с една и съща народност, а основната част от тази народност е част от тази група, нещата стават по-сложни и объркани. И често пъти в такива случаи негативното отношение на хората към членовете на тази група манипулативно се обвиняват в расова дискриминация, за да не би групата да бъде подгонена за своите пакости.

  Такава група у нас е групата на лумпенизираните граждани, чийто основен състав е ромски по своята народностна харатктеристика. В същото време поне 60%, ако не и 80% от ромите са част от тази група. Хората от тази група се характеризират с ниско или никакво образование, липса на постоянна работа, липса на трудови навици, объркано обществено съзнание, масова кокошарска крадливост и некултурно антиобществено поведение, което обикновено се характеризира с ясно изразена агресивност. А, за съжаление, държавата не само че не наказва, реално и адекватно, това тяхно поведение, когато то нарушава законите или другите нормативни разпоредби, но и го толерира и защитава чрез устата и решенията на такива представители на нашия елит, като автора на тази антибългарска проромска и пропрестъпническа статия. А всичко това е дощло до гуша на обикновените българи от народа, особено на тези, които живеят в едно и също населено ммясто с компактно ромско население.

  Разбира се, може да се възрази, че не всички роми са такива. И това е вярно. Но нали не целият български народ е настроен срещу ромите или поне не проявява агресивност към тях? Защо тогава авторът в тази своя статия обвинява в расизъм или в етническа и расова дискриминация целия бългърски народ или поне всички обикновени българи от народа? Не е ли затова, защото няма как в такива случаи да формулираш проблема, ако не говориш с обобщени понятия, а не само с цитиране на личности?

  На края пожелавам на автора да го изнасилят както момчето от Дебелт, да стане беден като селски пенсионер и да му се наложи да живее поне няколко години в плевенските села с компактно ромско население. След което пак да напише такава статия.

 51. 51 Профил на Стоян Стоицев
  Стоян Стоицев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "glog":

  Минусът ми да се брои за плюс!
  Аз ли съм зле или мобилният сайт е отвратителен?

 52. 53 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#39] от "Кремена":
  Креми, как предлагаш да ги "сепарираш"? В клетки или да приложиш метода на чичко Адолф? Явно многото мислене по въпроса те е изтощило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK