Посланик Джонатан Алън: Непредвидимата съдебна система и корупцията вредят на бизнес средата в България

Джонатан Алън

© Анелия Николова

Джонатан АлънБританският посланик в България Джонатан Алън публикува днес в блога си статия, озаглавена "Какъв съвет получават инвеститорите за България?", в която анализира предимствата и слабостите на бизнес средата у нас. Посланикът очертава три основни проблема: непредвидимост на съдебната система; неспазване на ангажименти по договори и споразумения от страна на властите и липса на сериозни мерки срещу корупцията. Алън неведнъж в последните години публично е критикувал липсата на сериозни мерки срещу корупцията у нас.


"Дневник" публикува пълния текст на статията. Заглавието и подчертаванията са на редакцията.


Като посланик на Великобритания българите ме питат какво казвам на инвеститорите за България почти толкова често, колкото инвеститорите се интересуват какво мисля за страната. И в двата случая отговарям еднакво: прекрасна страна, с истински потенциал и чудесни хора, но и с някои сериозни проблеми, особено по отношение върховенството на закона и регулаторните органи.
Макроикономическа стабилност, ниски данъци и качествен персонал


Нека започнем с предимствата. България се радва на макроикономическа стабилност и се справя добре спрямо останалите страни в региона, има нисък дефицит и държавен дълг. Валутният борд гарантира стабилност на обменния курс. Въпреки шокиращия доклад на независимия одит за КТБ, банковата система изглежда добре капитализирана, а размерът й спрямо БВП на страната – адекватен. България не се възползва от екзотични финансови инструменти и така избегна токсични активи. Инвеститорите и българските граждани се радват на нисък корпоративен и подоходен данък. Големите инвеститори ползват и допълнителни стимули.


Инвеститорите в България са възхитени от качеството на персонала в страната. Въпреки че България е загрижена за ниската производителност, (а и съществуват сериозни проблеми с нивото на образование на много от навлизащите на пазара на труда), чуждестранните инвеститори имат възможност да избират служители от най-добрите кадри. Много от тях имат следдипломна квалификация и говорят два или повече чужди езика.


Българските служители имат възхитителна работна етика: мнението на работодателите (включително и моето) е, че българите работят усърдно и изпълняват поетите ангажименти. Има предприемачи и стартиращи компании, които просперират и аз намирам това за истински вдъхновяващо.


Транспортните връзки с Великобритания са отлични. В някои дни има осем директни полети от британски градове до България. Инфраструктурата в страната бавно се подобрява, стартирайки от ниски изходни позиции. Магистралата до Бургас промени съществено нещата. В следващите няколко години гръцката граница и дори Варна ще станат бързо достъпни. Обновяват се железопътните връзки, разраства се и мрежата на метрото в София.


Дотук добре. Какво не се харесва?


Мисля, че съществуват три основни проблема, като всичките могат да бъдат отнесени към проблемите в областта на върховенството на закона: непредвидимост на съдебната система; неспазване на ангажименти по договори и споразумения от страна на властите на местно и национално ниво и липса на сериозни мерки срещу корупцията, което е отдавнашен проблем. За тези трудности ми споделят бизнес лидери, а също и почти всички колеги посланици, така че това е мнението на широк кръг от хора.


Ако не можете бързо да изпълните договор, не можете лесно да правите бизнес


От години съдебната система е обект на доклади по Механизма за сътрудничество и проверка и много хора разглеждат въпроса като проблем с правосъдието и правата на човека. За мен, това е и търговски проблем. По-просто казано, ако не можете бързо и последователно да изпълните договор, не можете лесно да правите бизнес. В действителност идеалният вариант би бил върховенството на закона да се прилага така последователно, че никой да не си и помисли да заобикаля поети договорни ангажименти, тъй като не само ще бъде принуден да ги спази, но ще му бъде наложена и финансова санкция като компенсация за загубеното време на съда. В България съдебните решения отнемат твърде много време и резултатите са твърде непредвидими.


Националното и местното управление трябва да са най-добрите примери за спазени договорни отношения, но за съжаление в България изглежда съществува традиция да се отрича всичко направено от предшествениците, които са били на власт, без значение, че има влезли в сила договори. Бях свидетел на смени на правителства и всеки път към мен се обръщаха британски компании, чиито договори са били внезапно прекратени без изплащане на компенсации или покриване на разходи за извършена работа. Някои компании, които работят тук по дългосрочни концесии срещат пречки, когато се опитат да приложат задължителните клаузи за подновяване. Проблемите, с които се сблъскват различни чужди компании, работещи в областта на енергетиката, са широко известни и отблъскват инвеститорите.


Защо България не реши да създаде най-строгите закони срещу корупцията?


В заключение бих искал да се спра на горещия проблем с корупцията. Въпреки че реалният сблъсък със случаи на корупция не е толкова чест, каквото усещане съществува, в известна степен тези впечатления се създават от липсата на конкретни мерки. В Румъния бивши кметове, министри и дори бивш министър-председател са в затвора. В България изглежда дори дребните риби се измъкват. И не само това – законодателството, насочено срещу вземане и даване на подкупи сякаш е създадено така, че да може да се избягва правосъдието. Защо България не реши да създаде най-строгите в света закони срещу подкупите и корупцията?


Не става въпрос за пари в плик – не това е обичайната практика, с която се сблъскват бизнесмените. Нещата са по-завоалирани. Става дума за съмнителни процедури за обществени поръчки. Става дума за закони или поправки към тях, които се предлагат с цел облагодетелстване на определени бизнес интереси. Става дума за неефективна Комисия за защита на конкуренцията, която не се намесва в определени сфери, или за регулатори в Българската народна банка, които са изправени пред обвинения в некомпетентност и корупция във връзка със случая КТБ.


Става дума за сблъсъка на бизнес и политика, дали в случая с краткото назначение на Делян Пеевски като председател на ДАНС или обвиненията на Прокуратурата срещу Цветан Василев за използване парите на вложителите за политически и бизнес цели – всичко това вреди на имиджа на България пред инвеститорите.


Тези проблеми не вземат задължително превес над ползите за инвеститорите, но правят съотношението между рискове и ползи по-небалансирано, отколкото е нормално в страните от ЕС. Беше изненадващо по време на среща с една от най-големите инвестиционни банки в Европа да чуя, че България е считана за сравнително рискова среда за бизнеса. Въпреки това, за разлика от други необходими условия за растеж, като силно търсене в Еврозоната, в този случай решението е в ръцете на българските институции и политици.


Ако ги е грижа за икономиката, те ще действат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  То явно има вече хора които го разбират това.Надежда за реформите има.

 2. 2 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 443 Весело

  Кажи честно ..?!

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  ......... непредвидимост на съдебната система; неспазване на ангажименти по договори и споразумения от страна на властите на местно и национално ниво и липса на сериозни мерки срещу корупцията, което е отдавнашен проблем........все верни работи......за съжаление.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Достатъчно ясно и кратко казано, известно е у нас, т.е. няма изненада о остава най-трудното - да се оправи.
  Но прав е Кънев и трябва да го иска поне от партиите от управляващата група - оставка на ВСС, бъркане ( не знам точно как) в прокуратурата и рестарт на съдебната система.
  Доста тежки, но все пак решими проблеми, при това не искат някакво специално финансиране.

 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Е у нас съдебната система пази назначените бизнесмени, от конкуренцията на опериращите у нас чуждестранни компании и бизнесмени !

 6. 6 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Положението става нетърпимо дори за спокойните британци. Когато техен посланик говори публично подобни истини, това означава, че дипломацията вече не върши работа. Означава в прав текст: НАШЕТО ТЪРПЕНИЕ СЕ ИЗЧЕРПА! ИЛИ СЕ ОПРАВЯЙТЕ, ИЛИ ВЪН!

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  " в този случай решението е в ръцете на българските институции и политици."
  Решението отдавна е в техни ръце, но тях не ги е грижа. Въпреки отрицателните доклади от ЕК, касаещи правосъдието, въпреки оттеглянето на чуждите инвеститори, въпреки безобразията, които се извършват от съдебната система. Никаква законодателна инициатива, касаеща реформата в правосъдието, никакъв стремеж за промяна на статуквото. Как да не си помисли човек, че политическата класа е доволна от липсата на правосъдие и не желае да променя нещата.Плачевното състояние, в което се намира в момента съдебната скистема, се дължи главно на бездействието на българския парламент.

 8. 8 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Разликата в стила на говорене на британския и френския посланици е осезаема. Единият изразява принципни позиции, съобразени с мандата му на дипломат. Прави го професионално и дипломатично.
  Другият продава евтини новини директно от телевизионния екран, вземайки страна по частноправен спор. Прави го арогантно и безотговорно, надхвърляйки правомощията на мандата си като дипломат.

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Кой още трябва да му каже на непочитаемия съд да си обира крушите?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  "Не става въпрос за пари в плик – не това е обичайната практика, с която се сблъскват бизнесмените."
  Напротив посланик Алън, много е обичайна тази практика. Направете една анкета сред спечелилите държавни поръчки, за да ви стане ясно колко от тях са внесли до около 50% от средствата по поръчката по сметките на одобряващите държавни чиновници. И често именно в пликове. Затова и качеството на изпълнение съответства на около 1/4 от парите, официално платени по държавните поръчки. Но се съмнявам да ви го признаят, защото ги е страх - като започнем оттам да не ги блъсне случайно някоя кола и стигнем дотам, че никога повече не само няма да видят държавна поръчка, ами бизнесът им ще бъде сравнен със земята, че и поколенията след тях ще са длъжници.

 11. 11 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Преди ни даваха акъл от Москва, а сега - посланици от Европейския съюз. Радвахме им се и преди, радваме им се отсега.

  В нормалните държави щяха да го привикат за намеса във вътрешните работи... Защо напр. българският посланик в Лондон не направи забележка за корупцията в съдебната система на Великобритания?

  По темата има много в интернет. Например в едно скоро изследване самите британци признават че 5% от тях са давали подкуп на държавни институции през годината (вкл. в съдебната система там).

 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално
 13. 13 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Мда....Ние сме си държава на "ишлемето" и ще си останем такава...
  Просто няма обективно как да забогатеем...кой каквото ще да ти говори.
  25-години пазарни реформи, 7 години в ЕС - 370 евро средна заплата.
  От почти 9 милиона населението е вече 7 милиона души.
  Няма какво особено да се коментира, тенденцията е необратима, и никакъв съд и съдебна реформа няма да го променят. Последният да загаси лампата....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Единственните на които не им пука са самите магистрати!
  Явно искат да бъдат изгонени ?!

  klimentm
 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#11] от "12345":

  сигурно защото крупните български инвеститори не са поискали мнение от него?

  Този посланик е страхотен, даже мисля, че прекалено много ни хвали. Не знам какви кусури му намирате.

 16. 16 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 450 Неутрално
 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#11] от "12345":

  при нас се дават 100% рушвети ,ако искаш да си свършиш работата качествено

 18. 18 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Защо България не реши да създаде най-строгите в света закони срещу подкупите и корупцията?"

  Много добър въпрос... Да видим!
  Обикновенно този, който изостава трябва да приложи екстремни мерки за да навакса. Да видим кой е готов?

  Happy face says, adios !
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Става дума за закони или поправки към тях, които се предлагат с цел облагодетелстване на определени бизнес интереси."

  мда, днес мина един такъв, някой тук чу ли нещо?

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Любимиуят ми посланик, анализите му винаги са много точни. На моменти си мисля, че разбира България и българите повече от самите българи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 395 Весело
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Защо трябва да ни го казват посланиците,че тогава да направим нещо.Това вече и децата го разбраха.Корупция и калпава съдебна система,това е проблема на България.

 23. 23 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Прав е Джонатан - съдебната система е част от сивата икономика.

 24. 24 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 672 Весело

  Много добър анализ на посланик Алън!

  До коментар [#1] от "chicago514":
  ... всеки нормален човек го вижда, само местните въшки и гниди не са разбрали, че като няма инвестиции и работещи фирми няма от къде да смучат и започват да се самоизяждат. Ако работеха за създаване на свободна и законово гарантирана бизнес среда можеха да си изградят и механизми за дългосрочно смучене ... но уви за това се изисква и малка доза интелект

 25. 25 Профил на sofiancho
  sofiancho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До там стигнаха нещата ,че се налага от посланници да информират хората за истината вече за незнам кой път от толкова цензура на медийте

 26. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 626 Весело

  Тъкмо се бях затъжил, че френкият посланик го играе соло ... Америка за България не спи.

 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#25:"sofiancho"]че се налага от посланници да информират хората за истината[/quote]

  До коментар [#25] от "sofiancho":

  И какво ново научи от посланика ??? Нещо което не знаеше ???

 28. 28 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Гневно

  До коментар [#11] от "12345":

  И каква е намесата във вътрешните работи? Кое е невярно?
  Какво лошо казва? Какво лошо ни съветва?
  Защото "независимост", "вътрешни работи" и "суверенитет" се използват като щит от тиквениците, които искат да продължават да си безчинстват. И техните клиенти - като теб.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 29. 29 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз пък знам за колко "играе" една мениджърка от средно ниво в Лондонски хотел...тоест родната страна на посланика,за да смени доставчика на бельо....сумата е достатъчна да си позволи чисто нов модел средновисок клас автомобил...аде....

 30. 30 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Zaphod Beeblebrox":

  Напълно подкрепям! У нас се шири манталитета "всеки иска да забогатее за една година, ама го убиват на шестия месец". Дори не си дават време (то и акъл липсва) да крадат интелигентно.

  Мен примерно това ме дразни в тея гьонсуратестите назначения, Пеевски, Меевски, не знам си кой. Ясно ми е че никой няма да сложи мене и тебе, ама пък толкова арогантно и през царевичака вече е обидно!

  Лили
 31. 31 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#29] от "iu":

  Очевидно не разбираш колко нищо не разбираш.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 32. 32 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#23] от "dutch":

  Направо - от престъпния сектор.

 33. 33 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#27] от "Булаир":

  Важното е,че го казва на висок глас. А ние мълчим и търпим.

 34. 34 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Нищо не разбирам от съдебна система,но усещам,че Посланик Алън е прав.
  Помня когато нашите осъдиха много сурово някакъв английски футболен хулиган,а за подобни престъпления на наши футболни хулигани ги привикват и ги карат да подписват декларации,че повече няма да правят така,та като им върнахме този техен хулиган,уж там да си излежава присъдата,те демонстративно го освободиха още на летището.
  Съд.система е непредвидима защото законите се скалъпват така,че позволяват да бъдат тълкувани от съдиите.
  Помня,че преди 1989,ако има смърт при автомобилна катастрофа или прегазен пешеходец,присъдата задължително беше от 20 г. та доживот.

 35. 35 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#33:"waterfall"]Важното е,че го казва на висок глас. А ние мълчим и търпим. [/quote]

  До коментар [#33] от "waterfall":

  И у нас има достатъчно хора, които го казват на достатъчно висок глас - стига да има кой да ги чуе.
  ... А, че търпим - донякъде е вярно. За добро или лошо, прагът на търпението у българите е по-висок. ... Което не попречи да развалим сметките на Пеевски и Бинев.

 36. 36 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rhapsody of Fire":

  Очевидно само гледаш телевизора.,вместо да гледаш телевизия,освен когато ти говори този посланик.

 37. 37 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Любопитно

  [quote#34:"batgosho"]Помня когато нашите осъдиха много сурово някакъв английски футболен хулиган,а за подобни престъпления на наши футболни хулигани ги привикват и ги карат да подписват декларации[/quote]

  Е, беше смазал главата на един келнер с камък...ама все пак поданик на кралицата, неудобно някак си да лежи в затвора заради един нищо и никакъв българин...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  QED - вълнуват се от бизнес средата, не от хората и проблемите им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  ББ, Цвъ Цвъ, Ах. Дог. и №10

 40. 40 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "graoveca":

  Келнерът със смазаната глава жив ли е,и знаеш ли колко начупени от хулигани глави остават дори без разследване ,пък да не говорим за достигане до съд,а за сериозно осъден хулиган счупил нечия друга хулиганска глава,поне аз никога не съм чувал.

 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#39] от "stenli1":
  С.С., Р.Овч. В.С., С.Ц...

 42. 42 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тоя Джонатан да вземем да си го запазим като му свърши мандата, много кефи човека - хем земен, хем с добро отношение към българите, хем ги казва право куме в очите... че и езика знае! Бе златен направо!

 43. 43 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "kotrag":

  Разиката в стила на говорене на нормален човек и трол си личи... Единия вика на черното бяло другия вика на черното черно...
  До коментар [#34] от "batgosho":

  Колкото и присъдата ако разправяш вицове срещу режима?

  www.soundcloud.com/x2805
 44. 44 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Без съмнение най-големите корумпета са в партията на др. Костов. Като почнеш от дясната му ръка - мафиота Шарков, който се намести на зам. министерско място и сигурно е повярвал, че ще може да мародерства още по-безнаказано, и стигнеш до Раданчо, дето надмина ДПС по купуване на гласове. Не знае милият, че Борисов е нагласил мухобойката и само го дебне да кацне върху поредното корупционно г...о, че да го шибне по крадливата глава. Така с един замах - два заека. Хем ще се размирише и за всички ще стане ясно защо се натискаха костовите крадци, хем мафиота Шарков ще си получи заслуженото! А след него по веригата, та чак до гуруто в драгалевските сараи!

 45. 45 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#42:"yoankata"]Тоя Джонатан да вземем да си го запазим като му свърши мандата, много кефи човека - хем земен, хем с добро отношение към българите, хем ги казва право куме в очите... че и езика знае! Бе златен направо! [/quote]

  До коментар [#42] от "yoankata":

  Тц, не става ... като се омеши с нас, никой няма да му обърне внимание - тогава ще се възхищаваме от поредния посланик на нейно величество (или както там се именува).

 46. 46 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#40:"batgosho"]Келнерът със смазаната глава жив ли е,и знаеш ли колко начупени от хулигани глави остават дори без разследване ,пък да не говорим за достигане до съд,а за сериозно осъден хулиган счупил нечия друга хулиганска глава,поне аз никога не съм чувал.[/quote]
  Надявам се някой от тях да стовари камък върху вашето дете, и мнението ви да остане същото... Дотогава няма какво да обсъждаме

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 47. 47 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много свестни дипломати ни го казват в прав текст.Сега е дошъл момента ние сами да си направим реформите.Верно е,че са болезнени,но трябва да го изстрадаме,за да ни уври главата никога повече да не се появява този призрак на комунизма.

  Tony
 48. 48 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Гневно

  До коментар [#46] от "graoveca":

  Няма да пожелая на вашето дете това което желаете на моето,но пък от цялото ми сърце ви пожелавам,неосъждан наш хулиган да ви начупи главата и да го пуснат на свобода заради чисто съдебно минало.

 49. 49 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  А... не така!!! Така може да говори само архипатриотът Сидеров. Всичко останало е колониализъм!!!

  Всичките ни партньори са повече от наясно какво се случва у нас. Това няма да бъде търпяно още дълго време. На "гнилите ябълки" в съдебната ни система ще напомня - по Ейб Линкълн - че могат да залъгват някои хора известно време, могат да заблуждават всички хора за известно време, но няма начин да правят луди всинца... и завинаги. Да се замислят за пенсия.

  Свобода за Надежда Савченко!
 50. 50 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  кратко, точно и ясно.
  Благодаря!

 51. 51 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Както винаги, посланик Алън е ясен и точен.

  Джонатан Алън за премиер!

  BohrMottelson
 52. 52 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този от време на време се исказва но когато се изкаже се исказва по ясно от който и да е Българкси избран политик.

 53. 53 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#49:"heatseeker"]А... не така!!! Така може да говори само архипатриотът Сидеров. Всичко останало е колониализъм!!![/quote]

  Ето на... пак познах!!! В момента Сидеров повтаря опорните ми точки, дето публикувах доста преди да започне телевизионното му интервю пред Пъпеша.

  Не толкова отдавна самият той хулеше безпристрастността на съдебната ни система, ама... партньорите не бива!

  Свобода за Надежда Савченко!
 54. 54 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Айде бе?! Наистина ли?

 55. 55 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Гневно

  Всички ли забравихте как няколко години съдиха-неосъдиха онзи пиян руски убиец с кънките,който с джипа си смля невинното дете край Бургас(за мен,който пие и кара е предумишлен убиец)
  И как набързо спретнаха много тежка присъда срещу английското момче защото бил футбулен хулиган?

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Бялата Златка утре пак трябва да ходи да плюе пред Димитър Цонев!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Макар,че нищо не разбирам от Съдебна Система,според мен,второто което трябва да направят нашите съдии за да започнат да ни възприемат в ЕС като уважавани и равностойни е: за подобни престъпления да налагат подобни наказания,ако се появят някои много специални престъпления-невиждани до сега у нас,да се разровят из комшийските съдебни архиви и да съдят аналогично.Първото е да увеличат заплатите на магистратите десетократно за да могат по време на работа да са слепи на 100% !

 58. 58 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "Румборак": Щото разни комунета само за бедните мислят и никакви пари не крадат. Затова ли строителството на "Южен поток" щеше да 3 пъти по-скъпо от реалните разходи. Костов и ГЕРБ управляваха по 4 години от 25, а БСП и ДПС останалите, но само костоваците крали. Много невярно твърдение, все пак в Бг живеем.

 59. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  НП Джонатан Алън само констатира ...
  Той знае отлично, че България е петимна за дълбока Реформа ...
  Българите ще сме щастливи да обсъдим, приятелската Оценка на братските амбасади - за нейните Граници ...
  Вероятност от Реставрация в общия живот на българите няма - дори и при "носталгиците", доколкото и все още ги има...
  България се нуждае от адекватно достоверен и модерен Модел на Политическа демокрация ...


 60. 60 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Добре, "регулаторите от БНБ, обвинени в некомпетентност и корупция" във връзка с КТБ. А самата КТБ?

 61. 61 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дайте днес да влезем в кожата на посланик Джонатан Алън от «цивилизована» западна Англия и да се замислим — изгодна ли е на Запада корупция в «развиващите се» страни. Да вземем например Егиславия. Как за Запада е по-изгодно: в Егиславия да има дълбоко поразена от корупция власт, или властта в Егиславия честно да отстоява интересите на страната?

  Да разгледаме двата варианта.

  Вариант 1. Егиславия е корупмирана изцяло.
  В този вариант Егиславия се управлява от продажен компрадорски елит, който граби страната както може. Разбира се, да живее в самата Егиславия компрадорският елит не възнамерява, затова те изнасят семействата си и активите си в спокойно тихо място — тоест, при нас, на Запад. Може в Англия, може в Брюксел. Производството в Егиславия е убито, затова тя активно купува разен битпазар за разни ширпотреби у нас, на Запад. Запад напълно контролира вътрешният пазар на Егиславия.
  Западът с помощта на подкупи получава евтин достъп към природните ресурси на Егиславия, след което ги изпомпва, практически не плащайки данъци и мита. Тази малка част от продажбата на ресурси, която получават егиславският компрадорски елит, също попада на Запад: да напомня, в самата Егиславия е неспокойно, и там никой не си пази награбеното.
  Държаните интереси на Егиславия никого не вълнуват. С помощта на подкупи и заплахи може без проблеми да се заставят властите на Егиславия да дадат парче територия, да се откажат от правата на спорни месторождения на нефт, да затворят своята АЕЦ и даже да изпратят местно пушечно месо на поредната започната от Запад война против Югопта.
  Накрая, качествените трудови ресурси и умните мозъци претичат от Егиславия на Запад по естествен път, при минимална поддръжка от компрадорите-вербовачи. Та нали в стабилният Запад условията за живот са далеч по-добри, отколкото в нища и корумпирана Егиславия.

  Вариант 2. В Егиславия има силна и честна власт.
  В този вариант Егиславия се управлява от умни и порядъчни люде, които се грижат на първо място за интересите на поверената им от народа държава. Представителите на властта живеят в Егиславия, парите си държат също там. Техният пример следват и бизнесмените — тъй като в Егиславия има достатъчно порядък, че честният бизнесмен да не се опасява за своите капитали.
  В Егиславия са развити своя промишленост и селско стопанство, местният пазар е защитен с мита от западните стоки. За природните ресурси Запад трябва да плаща пълна цена: да се избегнат големи данъци по пътя на даване на малко подкупче е невъзможно. Парите от продажба на природните ресурси не отиват на Запад, а остават в самата Егиславия и се ползват за строителство на инфраструктура.
  Егиславия твърдо и последователно отстоява своите държавни интереси. Компрадорите в Егиславия са отделени от властта, затова не могат да служат като проводници на интересите на Запада. Във всички спорни случаи на посланик Джонатан Алън се налага не да налага своята позиция, а да се договаря.
  В някои случаи договорките са невъзможни. Например Егиславия категорически не е готова да прави на Запад териториални подаръци или да затваря пречещите на Запад електростанции.
  Миграцията от Егиславия на Запад е минимална, тъй като безработица в развиващата се Егиславия е ниска, а общото жизнено равнище е доволно високо…

  И така, напомням, ние размишляваме за сътбите на Егиславия от гледна точка на посланик Джонатан Алън и западните политици. Това съвсем не са празни размишления: нали у западните политици има мощен набор лостове за въздействие върху Егиславия — работещите в Егиславия фондове, лоялните на Запада представители на местният елит, подконтролните на Запада СМИ и така нататък.
  Сега - внимание, въпрос. В каква посока ще движат Егиславия западните политици: в страна на изцяло корумпирана и нища Егиславия, която се управлява от крадливи компрадорски елит, или в посока на силна суверена Егиславия, властите на която не вземат подкупи и действат в съответствие с интересите на своята страна?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това момче е много симпатично. Научи бг език, харесва бг, даже и детенце тук му се роди,един слънчев и приятен човек-господ му дал! Единственият му недостатък е, че е посланик. А иначе и той знае, че на англия й изнася корумпирана и уязвима, а не чиста и независима власт. На работодателите му е много по-удобен един плевню, отколкото един орбан, нали така? Като това с нищо не променя голямата ми симпатия към момчето джонатан алън. Да е жив и здрав!

  Назови очевидното
 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "graoveca":
  Първо ти сложих един голям + и второ да те попитам: ти да не произхождаш от стар род на оптимисти? Защо реши, че сме държава на ишлемето? Имаме още хляб да ядем, докато стигнем до там! Все още сме чираците на тези, дето са се доредили до ишлемето!

  Назови очевидното
 64. 64 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 313 Любопитно

  До коментар [#11] от "12345":
  Харесвам Вашият коментар.Когато т.н. "чужди инвеститори" влагаха по време на бума до 2008 г. по 6-7 милиарда евра годишно в строителните проекти, молове,търговските вериги, банки и бензиностанции , не говореха за корупция и пречки от съдебната система.Сега когато пазара се сви, когато нормата на печалбата им не вече 35-40 % и конкуренцията за държавни поръчки стана голяма, печалбарите от Западна Европа от сферата на услугите и недвижимите имоти им стана кофти , че не може да цицат все така. И дипломатите, специално тези на САЩ, Обединеното кралство и Франция не спират да говорят колко е лоша правораздавателната система в БГ.Що не кажат в интервюта колко рушвети им искат шейховете от Персийския залив и колко е прогнили и сатрапски са режимите там? Но нали там продават и печелят 5 пъти повече отколкото в собствените си пазари.Демагози и лицемери!Двоен стандарт във всичко.

 65. 65 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Весело

  Направо съчувствам на превъзходителство Алън, че му се налага да служи в държава, чиято съдебна система е толкова скапана, а премиерът е двигател и пръв закрилник на корупцията. Можеше и да не споменава трудовата етика на пословичния с мързела си народ, ама нейсе.

 66. 66 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Отдавна сме държава без правосъдие и без ...суверенитед.
  Добре г-н Алън, за правораздавателната система сте прав и това си го знаем. Отдавна го знаем. С вашите писания и фалшивата Ви загриженост само доказвате горното и /или/ откровено завиждате на пълномощията на американския си колега в Украйна , който без свян кадрува тамошната политическа класа...

  Stupid people make me sick
 67. 67 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 593 Весело

  [quote#61:"niko_tin"]Сега - внимание, въпрос.[/quote]
  С такива въпроси, никога няма да си повишиш рейтинга

  Stupid people make me sick
 68. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#62:"султана глаушева"]Единственият му недостатък е, че е посланик.[/quote]
  Съгласен - това казва всичко.

  Stupid people make me sick
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#65:"Lemmy"]Можеше и да не споменава трудовата етика на пословичния с мързела си народ, ама нейсе.[/quote]
  Хайде да не пренасяме нашия с тебе опит на всички българи

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#42:"yoankata"]Тоя Джонатан да вземем да си го запазим като му свърши мандата[/quote]Като заложник?Бива...

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Не знам още кой от посланиците или западните политици трябва да излезе и да каже че прогнилата съдебна система трябва да бъде прочистена и да има върховенство на закона, за да се задейства нещо у нас. А нашите продължават по байтошовски маниер да се ослушват и да се снишават с надеждата да отмине бурята. Само, че бурята неизбежно ще дойде.

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Един американски президент беше казъл преди време: "Икономиката, глупако!".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Предългият опус на някакъв бесепар, депесар или атакаджия /все едно/ под № 61 общо взето е точен с една разлика - на мястото на "цивилизования" запад /защо в кавички/ трябва да постави Русия и Турция. Да започнем по ред. Кой контролира вътрешния пазар? Западът? Няма такова нещо. Контролират го Русия и Турция. От къде влизат тировете с незаконна стока /всякаква - от домати до дънки/, от Ггермания, или от Англия? Не, № 61, от Турция влизат. От Турция. Кой господства безпределно на вътрешния пазар на горивата и енергията. Франция, или Англия? Не, № 61. Русия господства. Русия. И затова плащаме по една средна заплата за парно. Кой не си плаща данъците и акцизите - западът? Не, досега се видя, че това не прави Лукойл нефтохим, например. Която не е английска, нали? Трябваше да ги заплашат със спиране, за да сложат съответните измервателни уреди и да си плащат честно акциза. . Което и сега не се знае. Кой използва подкупи и заплахи България да дадяла "парче от своята територия"/!?/ Западаните инвеститори? Доколкото може да се говори за откъсване "парчета от територия" нещо подобно /поне като превръщане им във феодални владения извън българската държавност/ се наблюдава в смесените региони, в които управлява ДПС. А ДПС не е под влиянието нито на Англия, нито на Франция. Под влиянието на Турция е. Държавните интереси били без значение. За кого? За запада? Няма такова нещо. Напротив, западът е заинтересован България да спазва правилата, установени там. Не са заинтересовани Русия и Турция. Които фалираха КТБ. И за малко не докараха до банкрут държавата. Кой се разпорежда в съдебната система. Протежета на кои партии са там. Говори се - основно на ДПС и на БСП. които имат малко общо със запада. Трудовите ни ресурси отишли на запад. А къде да отидат - на изток? Това било лошо? Може би не е добре. Но известно ли е на № 61 колко милиарда годишно пращат нашите хора от запад в България? И че без тази помощ към близки нещата щяха да са още по-зле. От там идва култура и цивилизованост. От Сибир и Анадола какво идва, № 61?

 74. 74 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Много правилно Радан Кънев иска оставка на ВСС

 75. 75 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  До коментар [#62] от "султана глаушева":

  Какво сънувахте, май пак теории за заговори ....
  Инересно....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 76. 76 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  България изглежда съществува традиция да се отрича всичко направено от предшествениците, които са били на власт, без значение, че има влезли в сила договори........

  Ето как стават нещата в НС. Дори да е само признак на обикновена глупост и полит. реваншизъм, а не на пряка корупция, няма да има развитие. Никой не инвестира, ако няма представа какво ще стане след 12 месеца.....

  И пак да запитам, Европа ли ни го прави, никой не може да ни направи нещо по-лошо от това, което сами си правим....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 77. 77 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, Митко Цонев само дето свирка не му направи на Болен ! Явно е забравил как се криеше под масата с микрофона и громеше протестиращите против Пеевски и Олигарски ! А посланик Алън си е перфекционист- и говори и се държи като джентълмен , правилно ни посочва недъзите, САМО ЧЕ НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА ВИДИМ, ЧУЕМ И РАЗБЕРЕМ ТОВА КОЕТО НИ КАЗВА, КАМО ЛИ ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ ДА СЕ ПОПРАВИМ ! Ало, политиците и магистратите, за вас иде реч, влезте в час защото вече не се търпите !

 78. 78 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Брей какви лоши посланици, дано да има най-накрая някакъв резултат в сферата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 79. 79 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#75] от "qvb21311044":
  Да,да. Ползваш ли си главата за мислене, отваряш ли очи и уши и наричаш ли нещата с истинските имена, те щампосват като параноик, конспиративен теоретик и какъв ли не -ик. Поне по-добре от преди - тогава направо арестуваха(в началото) или сурваха кариера (към края). Но си е политическата пасмина и аз му се чудя на това качествено момче (британския посланик) защо ли се е наврял доброволно в това блато! А да не се повтарям, но той има пълните ми симпатии.

  Назови очевидното
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK