Ханджията

Андрей Луканов

© Живко Ангелов

Андрей ЛукановВ специалната тема на "Дневник" - "25 години без Стената", продължаваме поредицата от портрети на Георги Гочев.


В средата на XIX в., малко след края на Кримската война, млад мъж на име Лукан Тодоров се преселва от родното си село Българене в близкия град Ловеч. Като мнозина други и той търси по-добър живот, влече го и желанието да види свят. Авантюрист по душа, но малко боязлив, Лукан Тодоров няма да стигне по-далеч от Ловеч, но ще доведе света при себе си. Скоро след като се установява в града, той отваря хан.


В годините преди Освобождението ханджията е нещо средно между космополит, съзаклятник и шпионин на турската власт. Без да мърда от топлия си дом, той пътува по света чрез своите гости. Обикновено е в добри отношения с турските големци, на които донася какви хора минават през града, но участва и във всяка тайна работа, която става наоколо. Ако се наложи, ханджията е още укривател на издирвани от властта лица, посредник при продажбата на краден кон, източник на кредит.
Страстта на Лукан Тодоров по чуждия свят се пренася и върху неговите потомци. Синът му, Тодор Луканов, който се ражда през 1874 г. в Ловеч, завършва образованието си в Женева, където се увлича по социализма и комунизма, и след провала на Септемврийския бунт емигрира в СССР. Внукът му, Карло Луканов, роден през 1897 г. в Плевен, участва в международното комунистическо движение и попада във вихъра на Испанската гражданска война. Правнукът му, Андрей Луканов, роден през 1938 г. в Москва, става, в средата на 70-те години, заместник министър по външната търговия на България, отговаря за валутната комисия към ЦК на БКП, поддържа връзки в СССР, САЩ и Европа.


Правнукът е като че ли копие на прадядото. И той си пада малко авантюрист, но – за разлика от дядото и бащата – избягва възможните източници на насилие и внимателно преценява риска. И той умее да общува с всякакви хора, които помежду си минават за врагове – изумителна е например лекотата, с която лавира между съветските и американските интереси, между идеологията на ортодоксалните комунисти и критичнoто слово на дисидентите, между крилото на реформаторите и крилото на догматиците в БКП. Най-сетне, и той знае всичко за всяка работа и без да се намесва пряко, управлява отношенията между онези, които попадат в неговото полезрение.


Надарен с тези качества, в началото на 90-те Андрей Луканов


бързо става основен, ако не и най-важен фактор
в българската политика


Тук той ще приложи един от основните уроци на своя прадядо ханджия – за да върви ханът, казвал Лукан Тодоров, в него трябва да цари мир. След падането на Живков от власт именно Андрей Луканов ще бъде най-последователният радетел на тезата за т.нар "исторически компромис на БКП", постоянно ще търси връзки с опозицията в лицето на СДС, ще е един от най-яростните защитници на проекта за провеждане на Кръгла маса и пр. Когато в края на 1990 г. е принуден да подаде оставка от министър-председателския пост след протести и обща стачка, той я подава, както казва, в името на "националното съгласие".


Андрей Луканов обаче е научил и нещо друго от своя прадядо – освен от мир, ханът се нуждае и от движение. Още в средата на 80-те години Луканов предлага преструктуриране на забуксувалата социалистическа икономика от планова в пазарна и отваряне към Запада. Идеите му срещат остра съпротива от страна на Тодор Живков – който, изглежда, му завижда за рода, образованието и връзките, – но все пак някои от тях биват наложени. Например тази да се стимулира икономическата инициатива на гражданите, като се позволи създаването на частни фирми. Тя е узаконена в началото на 1989 г. с т.нар Указ 56.


Въпреки че Живков е склонен на някои реформи в икономическата сфера, конфликтът между него и Луканов се обостря силно в средата на 1989 г. Съветската власт в лицето на перестройчика


Михаил Горбачов застава зад Луканов


Живков усеща накъде отиват нещата и се опитва да изнудва партията за подкрепа със средство, с което и друг път си е служил – подава оставка. Този път обаче, за негова огромна изненада, оставката му е приета, а желанието да посети СССР, за да измоли оставането си на власт – отхвърлено. Начело на БКП и държавата застават Петър Младенов и Андрей Луканов.


Изборът пред БКП между Живков и Луканов е не само избор между две различни личности и култури, но и между две различни визии за бъдещето на страната. Живков, изглежда, си представя демократичен социализъм от китайски тип, докато Луканов настоява за социална демокрация, основана върху принципите на свободния пазар. След падането на Живков БКП ще подкрепи Луканов, но няма да приеме единодушно неговите идеи. Комунистите ще се преименуват на социалисти, само че голяма част от тях ще продължат да гледат поне с едното око към миналото. Това ще проличи особено отчетливо през 1994-1996 г., при управлението на Жан Виденов, който ще се опита да върне страната към плановата икономика на социализма.


Запознат с истината за финансовото състояние на страната, освен това с добри връзки както в СССР, така и в Западните страни, в началото на 1990 г. Андрей Луканов се налага като


естествения лидер на икономическата реформа


Докладът, с който през март 1990 г. той описва пред ВНС положението на икономиката, е впечатляващ със своя реализъм. Буди доверие и програмата, която предлага като министър-председател. Тя включва освобождаване на цените, до този момент контролирани от държавата, частична приватизация и закриване на някои държавни предприятия, стимулиране на частния бизнес, борба със спекулата и контрабандата, мерки срещу неминуемия спад на покупателната способност след въвеждането на пазарните механизми за ценообразуване.


Какво обаче се случва на практика? Понеже не създава законов и институционализиран достъп на всички граждани до държавните капитали (а други в този момент просто няма), реформата на Луканов поставя зараждащия се бизнес пред дилемата или да крета почти без ресурси – и действително, едва ли не по всяко българско кюше застава по някой амбулантен търговец, който чинно си е регистрирал фирма – или да угодничи пред властимащите, за да получи част от държавния капитал. Така, макар че на теория Луканов се бори за това да раздели икономиката от държавата, той прави икономическата и политическата власт изцяло зависими една от друга.


Както става ясно от някои скорошни изследвания, захранването на бизнеса с държавен капитал протича при управлението на Андрей Луканов основно по три начина. Първият е чрез кредити към все още държавни дружества, които обаче в действителност вече са овладени от частни лица и кръгове, близки до управлението на страната, като особено облагодетелствани са задграничните дружества, търгуващи с горива, оръжия и специални стоки. Вторият е чрез контролирано разграбване на машини, материали и разработки от държавните предприятия във всяка една сфера от индустрията. Третият е чрез контролирана спекула с основните хранителни суровини и продукти, както и изобщо със стоките за бита.


Реформатор само на теория


Луканов всъщност усилва паралелната сфера на частния живот, която се е зародила през социализма. Така, в началото на 90-те, българската икономика прилича повече на огромен ветровит хан, отколкото на свободен пазар. Чужденците, които носят конвертируема валута, са желани гости и са посрещани добре, но правилата, по които им се дава достъп до държавните блага, се уговарят в стаичката зад тезгяха; витрините са празни, но с връзки и на неофициална цена може да се купи почти всичко; уж има контрол върху вноса и износа на стоки, а се извършва всякакъв род контрабанда.


И най-сетне, където има хан, има задължително и една прослойка от хора, които живеят ден за ден, на ръба на закона, с надеждата, че нещо ще им падне в ръцете. Някогашните хъшове, романтично описани от Вазов, сега са бивши спортисти в силовите спортове и бивши членове на тайните служби. Останали без средства и без възможности за лично утвърждаване, те се скупчват около държавния хан. Луканов, както изглежда, преценява, че тези хора могат да му бъдат полезни, допуска ги до общата трапеза и ловко ги налага като новия икономически елит на страната. В народното въображение този негов акт ще се запечата като раздаване на червени куфарчета, пълни с долари.

Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев

© Живко Ангелов

Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев


В резултат на тези "реформи", наместо да се раздвижи, животът в страната спира. България изпада в международна изолация и финансов фалит – през април 1990 г. правителството обявява мораториум върху плащането на външния дълг, спират автомобилите (почти липсват горива), спира токът, спира движението на стоки, липсва храна и е въведена купонна система. Обикновените хора влачат крака и се редят на опашки. Макар че още е есен, се говори за зима. За най-мразовитата и дълга зима в новата ни история.


Второто, което България ще загуби вследствие политиката на Луканов, е крехкият обществен мир. След като пада от власт, Луканов не може повече да контролира отношенията между икономическите хъшове, които е създал. Някога приятели поради общата си бедност, сега, когато са се замогнали, те започват да воюват помежду си. Войните между частните икономически групировки, свързани с държавни капитали, ще се ожесточат и в периода 1993-1996 г. страната ще бъде парализирана от безпорядък и страх.


В една от поредните схватки жертва ще стане и самият Андрей Луканов. На 2 октомври 1996 г. той е убит пред дома си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Да така беше, добър поглед!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Който се е хванал с руснаците хаир не е видял.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1537 Гневно

  Твърде романтичен разказ с тези "ханджийски истории". Истината е доста по-мръсна. И болезнена.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 4. 4 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Най-влиятелният политик през 90-те години. Следователно с най-голяма вина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Създателят на Държавата на мафията! Но не е само той, последователите му са в Парламента и държавното управление сега!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Неутрално

  Какъвто Ханджията,такива и децата и внуците му.
  ПРИСЛУГА НА СУЛТАНСКАТА ВЛАСТ,съответно Турската,впоследствие и на Съветската Султанска Власт
  И под нейното благо покровителство
  ВЪРШЕНЕ НА МРЪСНИЯ СИ БИЗНЕС
  С уговорката,че първоначалното ХАНДЖИЙСКО ЛИХВАРСТВО и ПРЕПРОДАЖБА НА КРАДЕНИ ВЕЩИ е ъпгрейднато успешно от Внука Андрей в ТЪРГОВИЯ С ИНТЕРЕСИТЕ НА "КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ",както биха изхлипали печално Мурзилките.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11359 Неутрално

  Икономическите хъшове които е създал продължават и днес протежетата им да грабят и дестабилизират държавата.

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Много добре!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  ЛУКАНОВ беше един решил, че е възможно да надскочи себеси и да се самозаблуждава и лавира в едно блато от комуносмрад и воня на цървули с културата на неокомуноинтелигент, въобразил си, че нещо зависи от него в една покварена от съидеолозите му комунопростаци и безотговорници безпочвена икономическа среда.

  Завършил живота си като куче в канавката.

 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Лошото е, че съпричастните му низходящи подопечни петоколонни безродници му повярваха и продължиха линията, която той смяташе за подходяща в новите условия.
  156 неразкрити убийства на прехода му тегнат на паметта...

 11. 11 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 859 Весело

  Както веднъж в софийския трамвай чух следния коментар:
  - СГНС,братко,знаеш ли какво значи - Селянин Гражданин Не Става!
  P.S.Покойната ми леля,дошла да живее и учи в София в края на 19-ти век,казваше - *аз не съм софиянка,моите внуци ще бъдат.*

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#3] от "kas.":

  Като метафора бива,....а накрая ханджията го отнесе в общото меле

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#12] от "qvb21311044":


  [quote#12:"qvb21311044"]накрая ханджията го отнесе в общото меле[/quote]
  Дали не беше дългата ръка на КГБ?

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1381 Неутрално
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 762 Любопитно

  На никой ли не му прави впечатление снимката с Илия Павлов - датирана е през 2003-та, а Луканов беше убит 1996-та. Павлов беше убит през март 2003-та.

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ... Дневник - оправете си коментара на снимките. През 2003 година и Луканов, и Павлов са вече мъртви. Та така...

 17. 17 Профил на vdachev
  vdachev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз пък не разбрах как Луканов и Илия Павлов се срещат с Рем Вяхирев през 2003 година?...

 18. 18 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Управлението на Жан Виденов не се характеризира със стремежа му да ни върне към плановата икономика, а със задържането на курса на долара повече от година и половина на цена 60-70 лева за долар, докато инфлацията на лева беше огромна (лихвите в банките бяха от 40 до 100%). По този начин се стигна до момента на хиперинфлацията и фалита на 15 банки. Кредитните милионери и днес си живеят богато, необезпокоявани от никого. ЗАСЛУЖИЛИ МИЛИОНЕРИ! ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС. МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ С ТЯХ! ДА ГИ ПИПНЕМ! ДА ИМ СЕ "РАДВАМЕ"! Грабежите продължават и до ден днешен. Сценарият е познат и добре отработен. Луканов беше роден за "крадец", опита се да играе на голямата сцена на международната и местна мафия и го убиха, подобно на героя на Сенкевич Хилон Хилонид от "Кво Вадис". Ако в България се появи парламент и правителство, които да затворят казината в България и забранят всякаква хазартна дейност на територията на страната за вечни времена; които да защитят народа от заробващите "БЪРЗИ КРЕДИТИ"; които да ликвидират НАРКОТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ще разберем, че наистина се води борба с МАФИЯТА.

 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Общо взето статията потвърждава следното- че Андрей Карлович Луканов е главния виновник за несъстоялия се преход към демокрация и пазарна икономика. Той беше стрелочника, който набута България в тунел без изход откъдето още не сме излезнали и май никога няма да го направим . Е, получи си заслуженото макар и късно, тъй като каквото успя да обърка го обърка безвъзвратно ! Жалко за България !

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Само да уточня, че "куфарчетата с пари" не са само в народното въображение. Някои верни другари получиха съвсем реални суми, за да започнат бизнес, с идеята, че след това ще помагат на "родната партия". Е, като почти всички луканови сметки, и тази излезе крива.

 21. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Явно не е бил чак толкова влиятелен , за да го думнат !Тези партенки,че Луканов раздавал пари,а другите важни другари от Бкп са го гледали ми се виждат силно преувеличени..всички леви асове/партийци са от един дол дренки - от Московския дол са !

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  Някой може ли да обясни убедително, как така, преди да е "извършена бандитската приватизация на активи на стойност 30, 50 - по думите на Плевнелиев, 300 милиарда долара - по думите на Сидеров", "България изпада в международна изолация и финансов фалит – през април 1990 г. правителството обявява мораториум върху плащането на външния дълг, спират автомобилите (почти липсват горива), спира токът, спира движението на стоки, липсва храна и е въведена купонна система. Обикновените хора влачат крака и се редят на опашки"?

 23. 23 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ханджията беше най-голямото зло в годините на най-големи надежди...

  P.S.Убит през 1996-та, а на снимката през 2003-та посреща Рем Вяхирев?

 24. 24 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#3] от "kas.":

  ++++++

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "при управлението на Жан Виденов, който ще се опита да върне страната към плановата икономика на социализма."

  Това пък за първи път го чувам!

 27. 27 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Всяка година държавата е теглила заеми, с които да погасява държавния дълг. Луканов прекратява изплащането на дълга, но заемите вече са изтеглени. Може би, това са парите от т. н. "червени куфарчета", с които някои хора забогатяха за една нощ, и изобщо не са случайни. А самият Луканов стана жертва на руските си приятели, искаше да стане енергиен бос.

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  "в края на 1990 г. е принуден да подаде оставка от министър-председателския пост след протести и обща стачка, той я подава, както казва, в името на "националното съгласие" - Много добре си спомням неговото ехидно изказване, след като му беше приета оставката. Тогава той каза, че по този начин е спасил партията си. Която е щяла да се стопи, ако именно той правел реформи. Тогава СДС направиха грешка със съгласието си за общо правителство заедно с БСп начело с Димитър Попов......За съжаление след Луканов не само Бсп, но Ндсв и Герб поставяха винаги тясно партийните си интереси и популизма пред държавните дела...

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ще върнем България в Европа":
  Хубав въпрос!
  Дали ще се замислят върху него?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  "На никой ли не му прави впечатление снимката с Илия Павлов - датирана е през 2003-та, а Луканов беше убит 1996-та. Павлов беше убит през март 2003-та."
  ................................

  Или кафето е било оцветена вода или някои още спят.

 31. 31 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Престъпната логика на Луканов ни доведе до там, където сме, до дъното на Европа.
  Поколения ще минат, за да се възстанови България след неговата невъобразима и непростима кражба....


 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  От болшевишката дружба между двете терористични банди БКП и КПСС България пострада много.За съжаление посткомунистическия период продължава твърде много и единствената светлина в тунела е тази на идващия насреща ни влак който ни носи все повече проблеми.Реформите трябва да се правят много бързо защото народа е просто на ръба на буквално физическото оцеляване.Вярно е,че мафията няма цвят,но в България мафията е създадоха комунистите с техните си пари крадени от народа и под вещото ръководство на тайните служби.За съжаление още не е разрушена тази връзка.И наистина трябва да се реже до кокал в правосъдната система.Може и стари приятелства да се разрушат ако ще искаме реформа.

 33. 33 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Не знам за какъв западен бизнес е ратувал Луканов, но през 90-та г. слушах едно интервю с него и проф.Стоилов в самолета на път за Москва. Една от целите им беше да искат от руснаците да открият у нас завод за коли Таврия, модел на Запорожец. Слава Богу, че не стана.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  Типично по большевики се анализират предците и родовата история на коментирания субект!
  Реално Луканов е бил озарен от перестройката на Горбачов промотирана от Централното РУ на САЩ а Тодор Живков много е харесал китайския модел за привличане на инвестиции а също е възлагал големи надежди за връзките с Япония и Германия ! Имало е проекти за джойнт-венчъри и няколко вече са работили успешно !


  "Изборът пред БКП между Живков и Луканов е не само избор между две различни личности и култури, но и между две различни визии за бъдещето на страната." - е то си показва с избора на либертарианското крило в КГБ до къде я докарахме!
  Ако изобщо на е било избор защото Чаушеско се беше заинатил и му спретнаха супер шоу по CNN !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Луканов е може би най-зловещата и безскрупулна фигура в новата българска история. Дори национални предатели като Г.Димитров и В.Коларов не могат да се доближат до него. За него нямаше непочтени действия щом те помагаха да постигне целите си, а те не бяха в полза на страната. Който може, да си спомни Лукановата зима и как той съзнателно мореше с глад народа си тогава. Да си спомни съзнателно планираната и изпълнена банкова криза, която обра и последните стотинки от джоба на бедняците. Сегашното състояние на нещата у нас в много голяма степен са резултат от неговата престъпна във всяко отношение дейност. Жалко, че го застреляха толкова късно.

 37. 37 Профил на И сам воинът е сам
  И сам воинът е сам
  Рейтинг: 233 Любопитно

  [quote#33:"man_un"] Една от целите им беше да искат от руснаците да открият у нас завод за коли Таврия, модел на Запорожец. Слава Богу, че не стана.[/quote]
  Що, "Ровър" като откриха във Варна, кво стана?

 38. 38 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Весело

  Я, какъв свежарски надпис под снимката! "Андрей Луканов, 2003". Браво бе, Дневник. Май много четете вампирски романи.

 39. 39 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ехооо, Дневник, как Луканов ще има снимки от 2003г?!

 40. 40 Профил на gelert
  gelert
  Рейтинг: 233 Неутрално

  През март 1990 г. нямаше Велико народно събрание. Луканов беше убит през 1996 г. Дневник, коригирайте си датите под снимките.

 41. 41 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#13] от "kas.":

  Трудно е да се каже - старият въпросът "кой има полза" може да помогне. Едва ли някога ще знаем със сигурност, като при Кенеди

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 42. 42 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Любопитно

  И още веднъж: "Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев през 2003 г."
  А иначе това есе на Гочев е едно от най-силните му попадения, наистина излиза много далеч от митологиите за Луканов.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#18] от "bobhunter":

  Е и още няколко неща трябва да се направят срещу "по-изтънчената" мафия -
  - да спрат да натаманяват законите в началото на всеки мандат според интересите на тези, които платиха изборната кампания
  - да потърсят отговорност за скандалните дела в съда
  - .....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  А много повърхностно. Дон Лукано е капо ди тути капи, той е архитекта на тъй наречения преход, от който още си патим. Де да бяхме тръгнали по китайския път ехеее, да ама не.

  По едно време даже мислех, че са свитнали негов двойник, но май е бил доста самоуверен и не е мислил, че ще го утрепят.

  Един от най-големите виновници за дереджето ни.

 45. 45 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Луканов беше интелигентен и комбинативен, но и заради двете беше още по-голямо проклятие на България. Освен това имаше огромна жажда за власт и презираше обикновените хора. За него, народът беше тълпа. И наистина, заедно с Гоцев създадоха ВИС, СИК и подобните им мутренски банди. Идеята беше мутрите да тероризират обикновените хора. За да си мечтаят точно тези обикновени хора за миналото...

 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Глупости на търкалета. Китайски социализъм - с танкове срещу студентите, с публични екзекуции или без....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#32:"chicago514"]в България мафията е създадоха комунистите с техните си пари крадени от народа и под вещото ръководство на тайните служби.[/quote]
  И с благосколонното одобрение на 'демократичния' Запад, който не допусна истинските десиденти до властта.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 48. 48 Профил на moreno58
  moreno58
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ама наистина, няма ли да си оправите текста - тпва е нелепо!!! Как може да са чакали Рем Вяхирев по време когато и двамата са убити??? излагате се!

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 921 Весело

  Въобще гола вода са на практика Лукановите, така се знае в Плеве и плевенско от пам ти века..... фасон и амбиция много, възможности йок.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 921 Весело

  [quote#32:"chicago514"]Вярно е,че мафията няма цвят,но в България мафията е създадоха комунистите[/quote]
  Не си точен, мафията я създаде СДС н ефелната рИформа на МВР-то от 1992, с която Соколето много се гордее....
  Уволни 3500 души в средата на 1992 и те ти в средата на 1993 се почна стрелянето......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Е не мога да разбира как може да се почва добре, да се продължи добре и накрая, в последния или в случая предпоследния абзац, да се опропасти цялата статия!
  Имам предвид това за "мира". Какъв ти мир бре... Всеки режим води война срещу населението си, аксиома.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Андрей Луканов, 2003 г.
  Фотограф: Живко Ангелов"
  "Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев през 2003 г.
  Фотограф: Живко Ангелов"
  Ало " Дневник " Луканов жив ли е?Аз мислех,че е застрелян 96г.Или прайте "зелена котка".

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До [#7] по правило държавата стабилизира себе си чрез грабеж на населението, като за повече стабилност въвлича част от населението в разбоя.
  Утопичните идилични представи за държавността заслепяват да се види действителността.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 274 Любопитно

  "Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев през 2003 г."
  Коя година сме?Не го ли срещаха с Виденов 96-та?

 55. 55 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Луканов е един от най - голямите виновници за днешното състояние на страната. Не агент, Резидент на агентура и петоколонници. Сянката на А.Л. прозира зад пладнежкия грабеж, наричан условно ''Преход към демокрация''. Чрез Горбачов успя да завземе властта от неадекватните старци от Полибюро и да реализира безметежното преминаване на БКП/БСП от политически към икономически властелин. По руски образец назначи първите ченгета за милионери, приватизира външнотърговските дружества и изнесе в чужбина целия паричен ресурс на държавата. След години го върна, но вече частен. На ''национално - отговорните индустриалци''. Идеолог на създаването на мутренските бригади за подтискане на новосъздаващата се средна класа, като най- голям враг на червената зараза. Получи си заслуженото, и то от своите!!!

 56. 56 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#37] от "И сам воинът е сам":

  Ти сериозно ли питаш или се ядеш или хабер нямаш? Таврия бяха последен модел на ЗАЗ, боклук или не. Тоя Ровър дето ни го дадоха вземи се просвети от коя война модел беше. И в двата случая сделките са неизгодни-калпави коли, а Ровъра и морално остарял. Що се правите на луди и спорите за едното нищо.

 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#54] от "deacon":

  През 2003 Павлов се среща с Луканов

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на И сам воинът е сам
  И сам воинът е сам
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#56:"man_un"]И в двата случая сделките са неизгодни-калпави коли, а Ровъра и морално остарял[/quote]
  Да де, и аз това казвам. Не съм спец по история, но май никога и никой от Стамболов насам в тази наша обрулена държава не е вършил нещо в интерес на народа си.

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Възкръстналият Луканов през 2003 г. ме развесели...

 60. 60 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Андрей Луканов и Илия Павлов посрещат шефа на "Газпром" Рем Вяхирев през 2003 г.

  ??? Това в отвъдноти ли и или чрез някакви метафизични закони?

 61. 61 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Мътна и кървава!Прекрасен анализ на Лукановия род,но няма да ни помогне да се отлепим от дъното!

 62. 62 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#52] от "jelev_jelqzko":
  Редакторите на ''Дневник'' с тази снимка решиха един от най - спорните въпроси вълнуващи човечеството от хилядолетия. Има ли или не живот след смъртта? Доказателството бе публикувано днес. Вижда се, че двамата съратници приживе, споделили една трагична съдба, като застреляни от неизвестен извършител, СА ЗАЕДНО И ТАМ ГОРЕ!

 63. 63 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Има много несъответствия в тази статия, но като цяло е истина.

 64. 64 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Луканов в нормална правова държава щеше да се нарича мафиотски бос.България по стечение на външни и вътрешни исторически обстоятелства и народопсихологични особености,
  много малко прилича на правова и уредена за нормални човешки същества държава.Луканов беше основният виновник събитията да протекат по мафиотски сценарий.Но кой ли ги ги ражда подобни изчадия?!То да е само той ще го преживеем , но за някои бъдещето е все тъй тъмно както в ,,лукановата зима,,.

 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  Луканов , силно се надявам че е в Деветият кръг!

  klimentm
 66. 66 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1419 Весело

  А може би Луканов все още е жив? КОЙ?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 67. 67 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Недостойно е да виниш потеклото му! Не мога да правя оценка за него от чутото и недочутото. Беше убит като куче със злорадството на свои и врагове. Тази смърт е присъдата, която получи за делата си.

 68. 68 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Луканов и ДПС бяха двете най-страшни неща , които се случиха на България в началото на 90те. Наследството на Луканов и ДПС са си още тук. Иронията обаче е , че беззаконието и хаоса създаден от Луканов го докараха и до разстрела му. В една нормална правова държава той щеше да лежи в затвора. Но той стана жертва на онова, което сам направи. И не мисля ,че на който и да било му е жал за Луканов.

 69. 69 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Това е написано за троловете и обикновените заблудени. "Дивата приватизация" и раздаването на икономиката на мутри с бели и не толкова бели якички стана точно при комунягите, а не при Костов. Та комуняшката мантра за лошите сини си е само трик.

  chavo64
 70. 70 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Доста романтичен поглед върху еднин от най-големите мръсници в българската политика. Не случайно го застреляха като куче.

  Моралът не е порок!
 71. 71 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#53:"Николай Теллалов"]До [#7] по правило държавата стабилизира себе си чрез грабеж на населението, като за повече стабилност въвлича част от населението в разбоя.
  Утопичните идилични представи за държавността заслепяват да се види действителността. [/quote]
  Крайните ти идеи са доказателство, че никога не си живял малко по-продължително в нормална силна държава - западно-северно европейските, Канада, Австралия.

 72. 72 Профил на gaf11540155
  gaf11540155
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Отново и отново нелепа статия, сякаш поръчана от съветската власт. Нито дума за това, че няма разследване на убийството на Лукаанов? И затова как видни и невидни ченгета тероризираха неивнни хора да признаят, че са убили Луканов. С каква цел - риторично питам? За да се прикрият истинските поръчители и извършители. блябла, някви ханове, някви врели-некипели...

 73. 73 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Луканов и Павлов много дълго са го посрещали Вяхирев. Човекът почина чак през 2013. Голямо чакане е паднало.
  Луканов управлява държавата малко. Дори много малко. Но делата му през този малък, но бурен период, ги усещаме и днес. Който успя да оцелее в касапницата от 90те, днес е заможен бизнесмен със солидни капитали и недосегаем олигарх. Хаосът винаги се стреми съм ред. Който е достатъчно интелигентен да наложи своя ред, печели играта. Луканов направи точно това през 1989-1990 и не може да му се отрече, че беше беше гениален политик, пък бил той и злодей. Ако демократичните хора не бяха такива фитоци тогава и не се боричкаха помежду си, можеха поне да му опонират в "реформите". Не го направиха. Луканов не хич не беше цвете за мирисане, но не беше виновен, че около него имаше само наивници.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 74. 73 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всеки според делата му! И този както всичките такива като него! Ние, слава на Христа, мизерствувахме, бяхме гладни, стояхме на студено, някой от нас заминаха за странство и си оставиха възрастните родители на хиляди мили, но сме живи и народа ни не ни мрази и ние не го мразим! Поклон пред майка България, че оцеля въпреки такива като душманите и на тази снимка. Това е техния логичен край. Тяхното проклятие ще тежи над децата им, внуците им и правнуците им, освен ако няма искрено покаяние и молба за прошка пред Бога. Никога не наведоха глави пред Бога комунистите! И до ден днешен се изказват и държат нагло в Народното събрание. Очаква ги само едно: бавна и мъчителна смърт и физическа, и идеологическа, и духовна. Това е естествения край на всеки безбожник!

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Явно е бил много умен, много кадърен човек, но прекалено алчен.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 499 Неутрално

  След т.нар. Септемврийско въстание дядо ми, който е адвокат и състудент на Тодор Луканов, му дава пари и му помага да напусне България, защото реално Луканов е бил против въстанието и терористичната линия на БКП (тесни социалисти). Малко по-късно, в името на старото приятелство, помага и на сина му Карло, след като го освобождават от затвора, да замине при баща си в Москва.

  След 9.9.1944 "народната" власт арестува чичо ми и баща ми, защото не били съгласни с действията на комунистическите управници, изселва семейството ни. Дядо ми вече е бил починал и баба ми търси Карло Луканов за помощ.

  Той се прави, че не знае за кого става дума и не си мръдва пръста да им помогне.

  Коментара оставям на вас.

 77. 77 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  Въпросът е ти как имаш висок рейтинг при положение че няма бял човек който да ти е дал "+"?

 78. 78 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Точно това селянче е поставило началото на мутрите след 1989 г., не че преди това ги е нямало, но преди това те са се наричали комунисти. Той просто е продължил 45 годишната диктатура, но този път в демократична премяна за прах в очите на хората.....
  Просто е трябвало е една тотална лустрация, за да се започне на чисто, но с толкова агенти, селяни, чалгаджии, мутри, комунисти и прочие държавата си е обречена да се тътри в следващите няколко десетилетия, те просто запушват развитието!

 79. 79 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Пак изказване в стил НИ ЧУЛ НИ ВИДЯЛ - майката и бащата на всичко си е кАмунистическата партия - кой друг - легални мафиоти правят нелегални мафиоти!

  www.soundcloud.com/x2805
 80. 80 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Да не забравяме и че в преговорите на кръглата маса и Иван Костов беше в неговия екип

 81. 81 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 720 Неутрално

  абе разлика между комунист и бандит няма

 82. 82 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Този " ханджия " и Жельо Желев съзнателно съсипаха прехода ! Единият,проводник на КГБ -политиката в България и жаден за власт и пари,другият - пигмей,който много му се искаше да бъде великан ! Ако България беше президентска Република и имаше по- голяма базова и икономическа мощ,Желев щеше да направи онова,което днес прави Путин ! Нека никой не се залъгва с благата и добродушна физиономия - тя е такава,защото българския президент по конституция има преди всичко представителна функция,в противен случай ... описал съм го по-горе !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 83. 83 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Общо взето, статията е правдива. Нищо не се казва обаче за две много важни неща, които определиха всичко. Първото е: защо едно от първите неща, които направи, беше да закрие комисията по държавен и партиен контрол. Тази, дето се занимаваша със зулуми над милион долара. В една държавна фирма имаше само двама, дето разпределяха всичко - директора и главния счетоводител. При липса на какъвто и да е контрол (освен профсъюза Подкрепа), те "разпределиха" съществената част на фирмата. Това беше повсеместно... Така, вместо идеята да се разгради системата, всъщност Луканов разгради държавата. Второто: игнорира единствения начин да получи невероятна подкрепа, идеята за равен старт. С всички позитивни и негативни последици, разбира се. И май го претрепаха руснаците, в един момент се разбра, че не им върви по гайдата...

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ще върнем България в Европа":

  " Някой може ли да обясни убедително,как така ...


  Категорично не ! Отговорът на този въпрос имаше само Луканов и може би някои хора в Москва,свързани с КГБ . Бих могъл,обаче да разсъждавам логически : През всичките години на т.н. " социализъм ", България имаше около 2.5-3 милиарда дълг . Само за периода 1986-1989 година дългът драстично се заковава на 12 милиарда ! През април 1990 година Луканов обявява мораториум по изплащането на дълга . По-късно започва раздаването на куфарчетата и това не е просто мит . Луканов е убеден,че с идеологията и " светлото бъдеще ", няма да се стигне далече и прави всичко възможно,да трансформира политическата власт в икономическа :
  1. Обявява мораториума .
  2. Раздава пари,за да може отговорни и доверени другари,да участват в бъдещата приватизация,а след това,богати и силни да оглавят и политическата власт .
  3. През всичкото това време,за материала беше устроена гръмко т.н. " Кръгла маса ", която целеше да спре спонтанното възникване на истинска опозиция,която би отнесла и БКП и всички планове . Като подточка на масата беше и изграждането на личности " дисиденти " като Желев и сие .
  Това е времето и на създаването на партията на ченгетата ДПС,която трябваше да " защити гражданския мир в страната " . В резултат - днес берем плодовете !
  А,иначе Луканов не беше убит от " децата " си,а тук мирише на дългата ръка на КГБ - който се е докоснал до руския газ,неминуемо намира смъртта си и не само у нас,но и в самата Русия . Нефт и газ са продуктите,които КГБ не отстъпва на никого !
  Нямам претенции за изчерпателност,както писах по-горе,само Луканов можеше точно и ясно да отговори,но,дори да беше жив - нямаше да го направи !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Ами автора да се запознае с концепцията: "Да поверим националния капитал на бизнесмените с пагони" приета в ЦК на БКП още 1984 година!!! и после да наглася нещата. Аман от художествена литература.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 86. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#47] от "disclosure":

  " И с благословното съдействие на " демократичния " Запад,който не допусна истинските дисиденти до властта "


  1. Западът не може да раздава власт в държавите,сякаш черпи с шоколадови бонбони . Всяка власт се " дава " посредством избори !
  2. Би ли цитирал поименно " истинските дисиденти " на България ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 87. 87 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Луканов го утрепа КГБ заради газа. Истината е че Луканов виждаше нещата напред и правеше КОНТРОЛИРАН преход, както го разбира. Срещу него бяха КГБ и ДС, които не му се подчиниха(да поемат вината за извращенията на комунизма поне в БГ). Луканов съответно загуби позиции след като Горбачов го свалиха от власт. Едно от най-важните и ОТКРОЯВАЩИ се решения на Лукановото правителсво е изваждането на мумията на Димитров от Мавзолея.

 88. 88 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Когато един народ не знае какво иска , такива като Луканов успяват да го "насочат"...
  Словосъчетанието "зъл гений" е като измислено за него .

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  Въпреки,че комунистите искат да изкарат Луканов герой,той беше зловеща фигура за България.А Указ 56 беше създаден с единствената цел да окраде българската държава,за сметка на приближените на Луканов.

 90. 90 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Не е потърсена връзка с рода на Лука Брази.
  Иначе статията ми прилича на първа стъпка в героизирането на Луканов.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 91. 91 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  За жалост,ние никога няма да уз аем цялата истина...

 92. 92 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не че злорадствам, ама дали не му пръснаха тиквата на тротоара като пичове

  А си беше повярвало комунето тъпо.На господ се правеше.Бам в тъпата нагла тиква и вече си никой.

  The things you own end up owning you
 93. 93 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#92:"petergriffin"]Бам в тъпата нагла тиква и вече си никой. [/quote]

  интерсно, същото си е мислел и Пилат Понтийски като е разпънал Исус на кръста. Или пък османските заптиета с обесването на Васил Левски.....

 94. 94 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Алоо, не може дядото да е роден в 1874г., а внукът - през 1879 лето Господне!
  Повече белетристика, отколкото правдив преглед! Фактите и мотивите са преиначени в голямята си част. Прекалено подсладено и розово боядисан специалитет, очевидно предназначен да реабилитира и издигне на почетен пиедестал един от най-големите виновници за разрушаването и ограбването на страната! Този опит много съвпада с кампанията от последните седмици за реабилитация на Живков!
  Комунистите сигурно заслужено са преценили заслугите и решили края на пътя му.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 95. 95 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#45] от "nea":

  mnogo inteligentnite se zanimavat s nauka, ne s mutrenski biznes - aide ne sazdavaite mitove.

 96. 96 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#93] от "nando":

  Ти сложи редом до апостола и Христос гордостта на българския преход Андрей Луканов???

  Поздравления, браво мой, ти току що счупи тъпомера. Капитал, дайте на момчето медал за олигофрения - първа степен.

  Или викаш, луканката си е месия и апостол, просто народа като един Пилат Понтийски, като едно истинско заптие не успя да съзре неговите добри намерения.Наистина е месия ама за мноооого тесен кръг от мутри с толкова ферментирали мозъци, че накрая самите те пречукаха своя месия.

  Панимаюш?


  The things you own end up owning you
 97. 97 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Браво на писателя. Много хубаво написано.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  [quote#50:"boby1945"]Не си точен, мафията я създаде СДС н ефелната рИформа на МВР-то от 1992, с която Соколето много се гордее....
  Уволни 3500 души в средата на 1992 и те ти в средата на 1993 се почна стрелянето......[/quote]
  Да кажеш така малко повече за МЕХАНИЗМА на създаването на мафията от….(хе-хе) "Соколето"!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Интересен преразказ!

  Естествено, никой няма да го включи в учебниците по история.
  Предлагам да се изучава в часовете по литература!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  "В народното въображение този негов акт ще се запечата като раздаване на червени куфарчета, пълни с долари."

  Никакво въображение не е това, а доказани факти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK