Пол Кругман: Ще заприлича ли Русия от 2015 г. на Венецуела от 1983 г.?

Пол Кругман, икономист от университета в Принстън и Нобелов лауреат участва в бизнесфорум в Москва през 2012 г.

© Reuters

Пол Кругман, икономист от университета в Принстън и Нобелов лауреат участва в бизнесфорум в Москва през 2012 г.Икономистът Пол Кругман, който е и колумнист на "Ню Йорск таймс", коментира тази седмица поевтиняването на петрола и обезценяването на рублата като deja vu - чрез сравнение с кризата от начолото на 80-те години. Тогава само за 5-6 години цената на петрола пада от (по днешни цени) около 100 долара на малко над 22 долара за барел и това създава огромен проблем за икономиките, структурирани изключително върху приходите от износ на петрол. "Дневник" ви предлага краткия коментар на Пол Кругман:


Опитвам се да наваксам на темпото на поевтиняването на петрола и на един от важните процеси, развиващи се сега в Русия. Очевидно руските проблеми произтичат от фактори извън петролния пазар. Украйна и последиците от действията й там. И все пак, доста стаписващо е колко бързо се развиват събитията.


Доходността по 10-годишните държавни облигации на Русия наближиха 13%, а преди няколко месеца бяха под 8%.
Въпросът е защо Русия се оказа толкова крехка? В крайна сметка тя поддържаше през годините голям валутен излишък и е страна-кредитор, а не затънала в дългове. Но в същото време има и множество дългове към чужди кредитори, натрупани от частни компании, а валутните резерви бързо намаляват, отчасти заради бягството на капитали от страната.


Всичко това ми напомня на един от елементите на дълговата криза в Латинска Америка от 80-те години, с който усилено се занимавах във Вашингтон през 1982-1983г. По онова време Венецуела – подобно на днешна Русия – бе икономика, основана на петрола, която постоянно поддържаше валутни и търговски излишъци. Но въпреки това тя бе слаб получател на кредити, защото всички тези излишъци плюс още други средства в действителност се превръщаха от корумпирания елит в активи в други държави.


Разбира се, Венецуела нямаше ядрени ракети.


Пол Кругман: Ще заприлича ли Русия от 2015 г. на Венецуела от 1983 г.?

© Reuters


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK