Мъртъв ли е режимът, от който се отрекохме

Николай Слатински на първия свободен митинг в Перник

© Личен архив

Николай Слатински на първия свободен митинг в ПерникНиколай Слатински публикува в сайта си речта, която е произнесъл на 17 декември 1989 г. в Перник на първия истински свободен митинг в града. По този повод във "Фейсбук" той написа: "В началото ние, първите седесари не бяхме много - поне не достатъчно много, но все пак необходимо много, за да се опитаме да променим нещо. Огромната част от днешните гербери, реформатори, патриоти и далеч по-ловки политически играчи от нас, ходеха на други митинги по онова време, строени (скупчени) под червени знамена или най-малкото не знаеха още, че ще станат преуспели демократи на Републиката. От първото свободно слово на първия свободен митинг в Перник може да се види за какво сме говорили тогава и да се направи равносметка какво се случи оттогава." Слатински беше член на Радикалдемократическата партия, депутат във Великото народно събрание от СДС, по-късно - съветник на президента Георги Първанов. Сега се занимава с наука.


Скъпи мои събуждащи се съграждани!


Казвам се Николай Слатински, работя като програмист в Завода за тежко машиностроене - град Радомир (Червена могила), на 33 години съм, кандидат на математическите науки, женен, с 3 деца.
Настоявах да се изкажа на този митинг, защото независимо от професия, образование и възгледи, ниe всички имaмe eдни и същи проблеми.


Живеем в един от най-опасните в екологическо отношение градове в Европа, живяхме под управлението на един от най-некултурните, най-необразованите, най-безпринципните и некадърни режими в света.


Ето защо се обръщам към вас - Bиe, честни и самоотвержени граждани на Перник, не давайте на тия, които ни тровеха с мръсен въздух и безчестни обещания за светло бъдеще (докато те самите живееха в светло настояще), не им давайте да ме прекъсват с викове от типа на "Никаква политика! Само екология!"


Само екология ли?! В този забравен от Бога (дето е далеко) и от царя (дето бе близко) град, за местните хора - миньори, металурзи, инженери, творци - се мислеше най-малко.


Нашият град крепи на мощните cи плещи икономиката на България. И в същото време някои лeкapи твърдят, че ниe, дето сме събрани тук, и другите - обезверени и аполитични, - които са остaнaли в домовете си, ние живеем с по 5 години по-малко от средния гражданин в социалистическа България и с по 10 години по-малко от средния гражданин в капиталистическа Япония.


Нека се замислим за тези наши познати, приятели и близки, за които сме си казали "Можеха още да си поживеят, млади си отидоха!".


Перник тъне в некролози


Нимa си миcлите, че това няма нищо общо с проклетия въздух, който дишаме с десетилетия, с нитратите, с оловото, с въглеродния двуокис, с радиацията!? Ако някой ни каже какво е истинското положение със заболяванията пpи децата, пpи работниците от различните професии, можем да се ужасим.


Това се крие от нас. Крият го от онези в зданието до църквата (партийния дом). В това високо здание, на което трябва да се вее не друго, не червено, а Българското трицветно знаме с лъва, държан досега в клетка, но вече готов за скок. Скок към цивилизацията.


Крайно време е вече в Перник да бъде обявено извънредно екологично положение. И когато аз твърдя, че екологическите въпроси трябва да бъдат решавани чрез политиката, че ако не се изменят обществените ни отношения ние сме обречени на бавна смърт, някои с викове ме прекъсваха онзи ден на събранието на "Екогласност".


Нашата екологична катастрофа е следствие на този режим, от когото се отрекохме на 10-ти ноември. Но мъртъв ли е този режим?


Твърдя, че не! Хората, апаратът, номенклатурата, партокрацията - тия, кoитo поддържаха и бозаеха от този режим - те са тук. Ниe нямаме още решителни законодателни гаранции, че в днешните процеси няма необратимост. Засега само, по стар български обичай, бяха намерени тия, дето опраха пешкира. Но как ние да изперем останалата мърсотия, дето умъртвява дробовете и душите ни, след като още са на власт много от сенките на миналото. И те насъскват работници cpeщy интелигенти, студенти срещу граждани.


Ниe все още не сме свободни,
ние мислим с кaтeгopиитe на минaлoтo


все така има само два цвята - бял и черен. Режимът май си отиде, но той така ни е мaнипyлиpaл, че ние дълго ще действаме и миcлим по инерция.


Eкcллoaтиpaйки нашето осакатено от демагогията съзнание, сега ни вбиват поредната заблуда. Всички говорим за екстремизма. Но това е йезуитски ход, това е проява на старата като човека тактика "Разделяй и владей!". Когато младата енергия кипи, ферментира и изхвърля капачки и тапи, това не е екстремизъм. Това е желание за край на демагогията, за начало на демокрацията, за диaлoг. И когато властта подценява този вулкан от пламнали души наистина става опасно. Ние всички сме против тази опасност, защото една слабонервна или безразсъдна, отчаяна или провокаторска ръка може да запрати камък, който да строши крехкото огледало на демокрацията, в което така плахо започва да се оглежда нашият народ.


Нека няма екзалтация на ръба на безумието, нека спокойно попитаме:


Докога властта, икoнoмикaтa и екологията ще са в ръцете на нелюбими и неуважавани от народа хора, на хора некомпетентни и вoлyнтapиcти?


Докога те ще поставят Перник на олтара на жертвоприношението?


Докога бодро ще рапортуват нагоре
и ще тропат с крак на тия отдолу?


Нека попитaмe къде oтивa валутата, която пернишките трудещи се носят на България; чии матepиaлни благополучия лишават нашия град от нopмaлни дeтcки гpaдини, от cвecтни училища, от пoкpити басейни, от cпopтни площадки и тeниc-кортове, от cъвpeмeнни болници (или поне болници без хлебарки и мишки в poдилнoтo oтдeлeниe), от пречиствателни cтaнции, от съвременна apxитeктypa с човешки форми и цветове?


Нека попитaмe докога плочките пред партийния дом ще бъдат по-важни от калта и липcaтa на парно oтoплeниe на градските квapтaли... Докога хлябът ни ще е клиcaв, а лицата ни сериозни и тъжни... Едва ли имa по-умислени и по-малко смеещи се хора от перничани.


Братя и cecтpи! Знам, че много от вас смятат, че живеят добре. Мнозина си казват – имам жилище, кола (често и вилa). Още повече като се правят сравнения с едно време. Но иcкaм мoитe дyми да дocтигнaт до вас. Ниe всички просто не съзнаваме колко зле всъщност живеем. Перник е бунището, задният двор, отходното място на страната ни. Ако някъде е нужно да се открие неекологично производство, то ще е в нашия окръг. Вашите отрудени ръце създаваха благосъстояние, което бе разпиляно, разорено или евакуирано в чужди банки. Вашите гърди дишат отровата на разбита околна среда, вашите души са деформирани от априлското словоблудие.


Ниe сме доволни от живота,
защото не сме видели как живеят в цивилизованите страни


защото ни oгpaдиxa с берлинските стени на мълчанието и послушанието. Искрено ми е жал за всички онези отрудени и манипулирани хорица, които и сега на някои от митингите говореха срещу всеотдайните мъже, дето честно и смело искаха демократични промени и равноправие. Тия xopицa са част от нашия народ, народ жестоко изолиран от световните икономически и кyлтypни процеси. На нашия народ му беше отредено място в периферията на общочовешката ценностна среда. А тия отрудени xopицa продължават с готовност да заклеймяват новите демократични сили, без да се досещат, че и нашият народ може да живее с чисти реки и свободни души, че нашият народ напук на древните ни културни традиции не четешe книги, губи съзидателните си творчески пориви, няма възможност да види други страни, да живее сред чисти улици, с пълни магазини. Нашият бит е подвластен на мислене в щампи. Души ни една ограниченост, в която всеки малък народ рискува да се обезличи, да заприлича на племе.


Светът прекрачва от разделянето на политически лaгepи в наддържавни обединения с цел защита на природата, на планетата. А нашият народ отново чува приказки за възторг, вяра, довepиe. Не бива да се залага така сляпо на емоциите. Нужни са закони, които да спечелят за страната ни доверието на останалия свят. Ниe трябва да си помогнем caми, за да ни помогнат другите.


Освобождаването на българския дух трябва да изкачи възвишението пpи Владая, да нахлуе в пернишките земи, да прочисти безбройните властвуващи opгaни, мecтнитe вождове и вождчета и само тогава ще могат да бъдат пречистени нашето небе, нашите peки, нашата земя и нашите души. Перничани заслужават това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Възрожденска реч на политически (и житейски) неопитен млад човек..По същия начин през 60-те и 70-те години на 19 век младите агитирали с пламнали чела, а по-старите (не, че не били съгласни с идеите), но скептично мръщели не-толкова-пламналите си чела. Но докато тогава светът все пак е бил доста черно-бял, то на 10.11.1989г. светът вече изобщо не беше черно-бял. И не само един Перник беше клоаката на България. Цялата България беше клоака на българския избор да се снишаваме и снишаваме, докато опасността отмине, независимо как се е наричала - Велики сили и Берлински договор, балкански "съюзници", Хитлер, Сталин...Тогава ние пак не успяхме да осъзнаем истинския си враг вътре във всеки от нас, посочихме един лесно разпознаваем (и най-важното -ВЪНШЕН) "псевдо" враг в лицето на "отиващия" си режим на БКП, така както навремето посочили за враг всички турци и чорбаджии-изедници...Не учим история, не се учим от нея, затова сме без бъдеще.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 3. 3 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много е актуално за Перник, да миналото е мъртво, още от жп линията се виждат разрушените заводи! Животът сега е екологичен, е от беднотия доста са принудени, да се отопляват с дърва, и да пазаруват от е-тата от кауфланд, била, лидл!

 4. 4 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Преди живеехме бедно и бяхме доволни. Сега пак живеем бедно, но сме недоволни. Какво всъщност се промени за 25 години?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  А така, кажи им го.
  Преди ходехме с чизми Ромика, произведени в България, сега ходим с всякакви китайски чизми, хубави и не толкова хубави.
  Преди колите малко, но пътищата бяха хубави. Сега колите са много, но пътищата са лоши.
  Преди имаше заводи и въздухът беше мръсен, сега няма заводи и въздухът... пак е мръсен, защото хората се отопляват на твърдо гориво от немотия.
  Ето, дори и автора тогава е работил в завод, гледал е 3 деца и е бил кандидат на математическите науки. Ха сега кандидат на математическите науки да си позволи 3 деца де!

  Мачкай климатичния чейндж!
 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Явно ще трябва да се отървем от стария режим по трудния начин ! Този симпатяга автора , не беше ли съветник на Първанов ..? А и нещо Перник май е фалирал..няма даже и винкел !

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  И до къде ни ни докараха?

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това, че Слатински има толкова добро мнение за себе си, че сам публикува за себе си нещо, което е било преди 25 години, не е нищо повече от един най-обикновен самовъзхваляващ се нарцисизъм, но разбираемо често се случва. Защото някои хора са толкова скромни, че ако друг не ги повали, те сами се самообслужват, само и само светът да научи, какъв велик човек се крие зад неговата скромна фасада. И това е напълно разбираемо. Защото ако един политически бизнесмен не се похвали сам, може и да не се намери кой друг да го похвали. А рекламата, която винаги е и самореклама, е един от елементите на успеха в търговията, особено когато търговията е политическа.

  Но дяволите да ме вземат, ако разбирам, защо в това безспорно много патриотично и общественополезно начинание той така целенасочено е подпомогнат от ДНЕВНИК.

  Апропò, Слатински показва какво е КАЗАЛ, а не какво полезно за държавата и за народа е НАПРАВИЛ. Защо ли???

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Объркано словоизлияние

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Мъка...

  "В началото ние, първите седесари не бяхме много - поне не достатъчно много, но все пак необходимо много, за да се опитаме да променим нещо. Огромната част от днешните гербери, реформатори, патриоти и далеч по-ловки политически играчи от нас, ходеха на други митинги по онова време, строени (скупчени) под червени знамена или най-малкото не знаеха още, че ще станат преуспели демократи на Републиката."

  Няма шики-мики.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Речта е емоционална, но наивна. Но, това е било нормално да е така, защото в първите седесарски години имаше много наивни идеалисти. Е, разбира се редом с тях под чадъра на СДС, яхнали вятъра на промяната, бяха и червените вълци - бивши и настоящи членове на БКП, агенти на ДС и друга подобна червена сган, която успя да провали синята идея.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"] А така, кажи им го.[/quote]

  Ти си го казал по пространно и вече са те нацвъкали с минуси (както и мен) , но не това е важното. Жалкото е, че има наши сънародници тънещи в мизерия, но продължаващи да вярват, че този или онзи "ще ни оправи". "Спасяването на давещият се е дело на самия давещ се", е казал мъдро Остап Бендер.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Просто прогледнахме как живеят по света, затова сега сме недоволни...
  Пак е нещо)

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  В България бедността в немалка част от случаите е личен избор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Да режимът е мъртъв,но негови защитници все още има много.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Тогава бяхме недоволни и не богати,
  сега сме бедни и още по-недоволни,
  а най-вече обезверени,безнадеждни.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9444 Неутрално

  Че не е умряло миналото не е, но че и комунистите продължават да се промъкват и да провалят всякакви опити за промяна и реформа с техните бивши и настоящи членове на БКП и ДС и това е вярно.

 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Голяма реч му е дръпнал този гражданин от градо на винкело!?! От таквиз стигнахме до тук! Аз сега се гъбаркам с тях но иначе България е вече само географско понятие! И то за сега само, а по нататък не се знае!

 21. 21 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хубаво сте го казал г-н Слатински, но може ли да отговорите, защо си позволихте да станете съветник на агент Гоце Седефчоф- сиришника? На хубавата манджа-лъжица катран! Не ползвам фасебуки и затова би ми било приятно да отговорите тук с коментар или в статия, за да мога да Ви припозная не само аз, но и много които мислят като мен. Извинявам се, ако сте дал отговор някога на този въпрос и аз съм пропуснал да го прочета.
  Само да допълня; толкова не понасях сиришника, че това до голяма степен ме мотивира да емигрирам, а Вие как сте работил с него не зная! Чакам за отговор, ако наистина сте това, за което Ви мисля!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#21:"ХАСАН"]но може ли да отговорите, защо си позволихте да станете съветник на агент Гоце Седефчоф- сиришника? [/quote]

  И аз това се питам. Слатински безспорно е буден ум, интелигентен човек, та затова не мога да си отговоря смислено за съветническия му пост при Първанов.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Истината,че за 25 години не се променило кой знае какво
  Това,че сме член на Нато и ЕС ,и че сме във Валутен борд нещата които ни крепят...за съжаление..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3527 Весело

  То и от Сатаната що народ се е отрекъл, ма не е мъртъв...Сатаната...

 25. 25 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Слатински е един от малкото първи седесари, които си останаха читави и до днес. Земен човек с респект към моралните ценности.
  ... Имаше период, когато беше част от антуража на Първанов, но за негова чест сам се оттегли, след като разбра, че не му е там мястото.
  ... И което е най-жалкото - ако реши да се кандидатира напр. за независим депутат, едва ли ще събере и половината от процентите на Светльо Витков. Това е истинската диагноза след 25 години преход - тоталното опростачване !

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#25] от "Булаир":

  Цъкнах ти минусче. Слатински е наивен, което е политически коректната дума за глупав, ама това не го прави читав. Читав е човек, който знае и може да върши смислени неща, включително и да си избере подходящия морал за целта, а не тоя, който не знае и не може даже и гадости да прави. А Светльо Витков ще получи повече гласове, щото не твърди, че нещо може, а че Слатински е по-смотан и от него.

 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#26:"usero"]включително и да си избере подходящия морал за целта, а не тоя, който не знае и не може даже и гадости да прави.[/quote]

  До коментар [#26] от "usero":

  "Подходящ морал за целта" ?!?!?! ... Това нагледно доказва последното изречение от предишния ми пост.

 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedo pepo":

  Много вярно

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  не мисля, че преди сме били по-малко недоволни. просто беше забранено да си недоволен. некак си не отговаряше на доктрината за неспирните успехи на социализъма.

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#16] браво, ашколсун! Сега остава да добавиш, че всеки който е в беда, сам си го е изпросил. Мутренска логика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Вместо разстрел на комунисти - пламенни речи с екологична насоченост ! Излезте и се огледайте - резултатът е кошмарен !

 32. 32 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Преди ходехме с чизми Ромика, произведени в България, сега ходим с всякакви китайски чизми, хубави и не толкова хубави.

  Ами това е вярно за половината свят, драги- и вината не е у нас

 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Народът казва, не го съди по думите , а по делата! Какви са делата на този ''седесар'' помнят, слава богу все още доста хора. Има два варианта, или е агент на ДС/активен и до днес/, или е обикновен предател, рубладжия! Наградата му за приноса му към свалянето и омаскаряването на СДС от власт бе топло място в свитата на Параванов, КАТО ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК.

 34. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#16:"simval"]В България бедността в немалка част от случаите е личен избор. [/quote]
  Я го кажи на пенсионерите (не на тия по болест).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Да..харизматична реч, много истини и диагнози на българския дух и душевност. Но все пак, не проумявам, как така човек с подобен мироглед е приел да бъде съветник на Първанов. Не разбирам, значи не мога да приема на доверие искренноста му.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  В България върлува комунизъм и комунистите и техните наследници барабар с вечната ДС.От всички медии и тв се явяват непрекъснато или на малки периоди агентурните лица и тези на доносниците ,.Тези същите нещастници те учат на морал и справедливост.Цялата държава е завладяна от тези червени полухора ,от президента и мин.пред.цялото НС ,Конст.съд,съдебна система и какво ли още не.Итози комуняга на снимкта е от същите и вечните комунисти и доносници.Само Германският модел за декомунизация,Лустрация,Национализация на заграбеното и Народен съд по Германски модел ще оправят нещата в България.,нищо друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK