Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

© ReutersПрез тази седмица руската валута отчете рекордно темпо на обезценяване спрямо еврото и долара от финансовата криза от 1998г. насам. Централната банка вдигна основния лихвен процент до 10.5% и това изобщо не спря девалвацията - в петък еврото вече наближи 74 рубли, а доларът - 60 рубли. Депутати предложиха да бъдат задължени износителите да продават на държавата половината от спечелената валута. Петролът, основен източник на приходи в руския бюджет, продължи да поевтинява и според бившия финансов министър Алексей Кудрин ще намалява цената си още в следващите 3-6 месеца и ще остане около 70-80 долара за барел до средата на 2016г. В същото време "Уолстрийт джърнъл" напомня, че руският бюджет е прогнозиран при 98 долара за барел.


На този фон руският икономист Сергей Алексашенко коментира дали този път кризата за Русия е по-различна, какви сценарии има Москва и кой от тях е най-вероятен.


Според него Банката на Русия е реагирала твърде малко и твърде късно. Централната банка днес се сблъсква с едва ли не най-тежкото и сериозно предизвикателство за всичките години от разпадането на бившия СССР насам.
Сравнение с предишните кризи


Дори в кризата от 1998г.  в някаква степен беше по-лесно да се взимат икономически решения - ситуацията беше по-ясна, а икономиката и гражданите предстоеше да платят огромна, но предвидима цена, казва Алексашенко. Получи се това, на което се залагаше - краткотраен шок, след който икономиката и населението да си отдъхнат.


На фона на сегашните събития и кризата от 2008г. изглежда умерена. Поевтиняването на петрола беше рязко и много дълбоко, но през декември държавите производителки решиха да съкратят добивите и през пролетта на 2009г. започна поскъпване. Бягството на населението от депозитите в рубли беше също толкова мощно, колкото през 1998г., но основната маса пари останаха - макар и в чужда валута - в банките. През пролетта на 2009г. спря девалвацията, банките заедно вдигнаха лихвите по депозити в рубли и населението рязко се върна към тях.


Самите банки трябваше да бъдат спасени с около 4% от БВП на Русия, но системата издържа. Намаляването на доходите в бюджетната сфера, свързано с евтиния петрол и срив от 10% на БВП, беше щедро и навреме компенсирано от Резервния фонд на Русия.


Днешната криза е далеч по-сложна и изисква от властите необичайни решения, предупреждава авторът.


Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

© Reuters


Ефектът от евтиния петрол


На първо място той се спира на поевтиняването на петрола като един от основните фундаментални фактори (за разлика от борсовите валутни играчи и спекуланти), които диктуват курса на рублата. Само за 4 месеца петролът изгуби над 40% от цената си - от 115 на по-малко от 62 долара (за сорт Брент) за барел, и това изненада мнозина. Алексашенко смята, че разликата от кризата от 1998-1999г. е, че тогава Саудитска Арабия е следвала принципа "цената е по-важна от обема", изкарван на пазара, и е поела основната тежест от намаляването на добива за 2002-2008г. Сега обаче саудитците имат огромни валутни и бюджетни резерви и искат бремето да бъде поето от всички, включително от Русия и САЩ.


Залага се на сваляне на цените, за да бъдат изхвърлени от пазара онези, които вадят петрол срещу висока себестойност. Дори след логична обратна реакция на пазара, цената едва ли ще се върне бързо над 100 долара, защото тогава отново ще е атрактивно за изтласканите да се върнат на петролните борси.


През 2013г. средната цена на руския петрол за износ е била малко под 108 долара за барел, а експортът на нефт, петролни продукти и газ се оценява на 350 млрд. долара. Ако средната ценана петрола се задържи на 65 долара, това означава, че Русия няма да изнесе петролно-газови продукти за 135 млрд. долара годишно. За да се поддържа устойчив платежен баланс (салдото на текущите операции не бива да надхвърля 1% от БВП), руската икономика трябва да съкрати внос на стоки и услуга на същата стойност от 135 млрд. долара.


През 2013г. този внос е бил за 470 млрд. долара, т.е. свиването трябва да е малко под 30% - болезнено, но не и невъзможно, защото вече се е случвало в първото полугодие на 2009г. (на годишна база).


Санкциите - по-болезнени от очакваното


Но през 2014г. има нов силен фактор - финансовите санкции на Запада. Те действат и ефектът им е по-силен, отколкото някои се надяваха през лятото. Наказани са само няколко руски банки и компании, но на практика никой от руските финансови институции и корпорации не може да заеме пари зад граница - нито кредити, нито акционерен капитал. На всичкото отгоре в последните седмици мнозина западни инвеститори активно започнаха да продават руските държавни облигации, за да намалят рисковете си.


По оценки на Банката на Русия до края на 2015г. трябва да бъдат погасени около 200 млрд. долара външен корпоративен дълг. Ако се допусне, че половината от него би могло да се предоговори или погаси без използването на финансови средства, пак остават 100 млрд. долара, които трябва да се намерят от някъде.


За да се купи валута на вътрешния пазар, тя трябва да бъде взета от вносителите, а засега това се прави по един основен начин - като се вдига цената на долара до такова ниво, че вносителите да спрат да купуват американска валута, защото не могат да си го позволят.


Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

© Reuters


Бягството на капитали и инвестиции


И това не е всичко. Не забравяйте бягството на капитали, припомня Алексашенко. Става дума за доларизацията на депозитите, за доларите "в буркани", купуването на активи в чужбина или просто изнасянето на парите в западни банки. До края на 2015г. така ще бъдат изнесени най-малкото още 50 млрд. долара. Като ги добавим към загубите от евтиния петрол, сумата надхвърля 320 млрд. долара, т.е. вносът трябва да се съкрати с над 50%. И това не е само отказ от почивки в чужбина, а и спиране на вносни лекарства, автомобили и оборудване.


За да стане недостъпен доларът за вносителите, към лятото на 2015г. той трябва да стигне 80 рубли, а към края на 2015г. да поскъпне до 100 рубли.


Разбира се, балансирането на платежния баланс може да стане и с изкарването на валута от централната банка чрез интервенции на пазара. Но Банката на Русия се отказа от този инструмент. А тя можеше да успокои нуждаещите се от валута, ако им беше обещала да им я продава за погасяване на дълговете им в следващите 4-5 тримесечия.


Друг фундаментален фактор, трупащ се върху проблемите на Русия, е че икономиката й се забавя от края на 2011г. насам - видимо като намаляване на инвестиционната активност. Причината е недоверието на бизнеса към властите и икономическата им политика, незащитеното право на собственост, липсата на независим съд и върховенство на закона. Тук нищо не се е подобрило, така че съкращаването на инвестициите си продължава.


През 2013г. ръстът на инвестициите бе нулев, а през настоящата година ще намалее с 3%. Дори през 2015-2016г. този показател да не намалее, няма да има устойчив ръст на руската икономика. Не е изключено държавните поръчки догодина да се увеличат с още 20-30 процента, но това са разходи без мултиплициращ ефект.


Долар за 100 рубли, или може ли Путин да спаси икономиката си

© Reuters


Пет сценария


Какви са вариантите за действие в тази обстановка?


1. Нищо не може да се направи с цените на петрола. Теоретично погледнато, Русия би могла да се заеме с цялото намаляване на обемите петрол, заливащи пазара и водещи до поевтиняването. Но това означава орязване на 30% от руския петролен износ.


2. Отказ от пазарни механизми като пазарното формиране на курса на рублата и свободни цени. Този вариант е известен и е прилаган неведнъж от други държави. Той работи добре за кратки срокове, но е абсолютно разрушителен за всяка икономика, когато заговорим за хоризонт отвъд първите 12 месеца след налагането на такава мярка.


3. Отказ от държавно-монополистичния капитализъм, движение към политическа и икономическа конкуренция и независимо съдопроизводство. Това е единственият сценарий, който може да вкара руската икономика в правилната посока, но той е неприемлив за сегашното ръководство на страната. Причината е, че така в много кратки срокове те ще трябва да се лишат от монопола си върху властта.


4. Отмяна на сакциите - един все още реалистичен вариант. Но това изисква незабавно прибиране в Русия на всички "отпускари" и подобни "вежливи хора", заедно с оръжието им от Източна Украйна и предприемане на максимални усилия за предаване на цялата власт в Донбас на правителството в Киев. Мисля, казва Алексашенко, че у част от хората в Кремъл има разбиране за необходимостта от такава стратегия, но засега тя едва ли се възприема като единствено вярната.


5. Лихвеният процент може да изиграе ключова роля. Само че за това централната банка не трябва да догонва събитията и "да намалява инфлационния натиск". Защото инфлацията не е основната заплаха. Основният риск е недоверието на руснаците към собствената им валута. Едва ли за населението са привлекателни 10% доходност по депозитите в рубли, когато доларът поскъпва с 10-15% на месец.


Ако Банката на Русия обяви основен лихвен процент примерно 100% годишно, това ще е категоричен сигнал за всички. В този вариант е възможно всички банки също да вдигнат доходността по депозитите в рубли, да спре масовото изкупуване на долари и да започнат износителите да обръщат спечелената валута в рубли. Чак следва това може да се свали лихвеният процент в името на борбата с инфлацията. Разбира се, това няма да реши всички проблеми на руската икономика, но би могло да нормализира ситуацията на валутния пазар.


Кой от тези варианти ще изберат руските власти, пита Сергей Алексашенко.


Опасявам се, че ще се спрат на най-лошия, отговаря той. За да се предприеме нещо действащо, трябва силна политическа воля, последователност и вяра в пазарните сили. А те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (570)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Времето на Путин е преброено. Той е руския Жан Виденов...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В една държава, където няма демокрация и пазарна икономика всички тези варианти не важат....
  Русия постепенно ще се върне към най-тежкия режим от 60-те и 70-те години на 20-век... Руснаците ще си мълчат съучастнически, както винаги, а режима на Путин ще рухне едва когато, той умре -от естествена или изкуствена смърт - след 10-15 години... не очаквайте промени в Русия!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Тавариш КаПутин си го знае-срива на рублата е добре за износа.Само че-няма какво да се изнася.Цената на газта и нефта пада,Лада Кранта никой не я иска даже като подарък,а руските блядки вече не се котират.Май ще я закриват голямата бензиностанция и ще почват наново.

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  А те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се.
  --------------------------------------------------------------------------------------
  Няма как да се каже по-добре.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 669 Весело

  Путин е заявил че той лично ще се справи с падащата рубла.
  Но за руския народ не е сигурен.

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  много добър анализ. вчера четох статията на руски (някой тук беше дал линк към този сайт), но не разбрах добре всичко, че руският ми е на много основно ниво...

  станкциите и пазара върнаха Русия да повтаря годината. ако Путин упорства и буйства прекалено много, ще го изключат и от това училище с намалено поведение

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Добър анализ с елементи на фантастика относно разумността на руското управление!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rage Against":

  Ще го изключат както Чаушеску...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#3:"mtmvb"] а режима на Путин ще рухне едва когато, той умре -от естествена или изкуствена смърт - след 10-15 години... не очаквайте промени в Русия[/quote]

  А можем ли да очакваме разпадане на Русия? Или децентрализация на властта?

 12. 12 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ..."те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се"...
  -----------------------
  Диагноза на руската действителност...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 13. 13 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Ако Банката на Русия обяви основен лихвен процент примерно 100% годишно..." ще умре икономиката. Дори и тази на субсидии.
  Автора що не си прочете някой учебник или помагало по икономика.
  Изхода на Русия е да се разгонят паразитите начело на властта и да се започне да се работи съгласно обективните икономически закони.

  Попътен вятър в главите!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо 63 е важно число за Русия?
  Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години...
  http://abcnews.go.com/International/russia-63-important-number-days/story?id=27555676

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 17. 17 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tod":

  Две от тези неща със сигурност ще се случат, за третото още не се знае.

 18. 18 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Спасението на Русия е сценарии №3 и №4 едновременно и заедно.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4899 Весело

  Русия в 2015 е КОМБИНАЦИЯ между
  Русия 1915 и Северна Корея 2015
  Ха-хааааааа........

 20. 20 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Може , ако спре отпуските на вежливите танкисти и оправи отношенията си със Запада !

 21. 21 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фалити и хипперинфлация през десетина години като в Южна Америка .. докато след още 50 год им дойде акъла че с вечни путинизации на държавата не се получава нищо по различно..

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Путин да върне собствените си спестявания от западните банки отново в Русия

  подпис
 24. 24 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Сергей Алексашенко е трябвало да добави в т.4, че Русия трябва да се изнесе и от Крим, а?

  А анализа е верен на 90% като за руска публика, но останалите 10% са премълчани, та "дървото" за руснаците ще е сериозно.
  И още нещо - на снимката рашаните протестират срещу долара, а не срещу президента и правителството си. Това им е проблема.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мурзилки, айде сега ми обяснете как в Русия се живеело по-добре -- ем заплатите, ем пенсиите били по-големи. По-големи друг път. Благодаря ви за офертата, ама ЕС си е ЕС. Русия е кочина. Като се оправите, тогава канете гости.

 27. 27 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#22] от "Scharfrichter":
  "Добре,де.Рублата поевтинява, а защо в този линк ясно се вижда в реал тайм как САЩ дълг расте"

  Отговорът е много лесен. Защото светът знае какво става в САЩ а за намеренията на Русия знае само КГБ.

  подпис
 28. 28 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Твърде оптимистичен е сценария за 100 рубли за един долар в края на 2015г. Аз залагам за средата на януари 2015.

 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Може !

  Връща крепостничеството !!!

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Не може да я спаси. А и целта му е точно обратната. Целта, поставена му от ЦРУ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#4:"dolna4erti4ka"]Лада Кранта никой не я иска даже като подарък[/quote]

  Сериозно се замислям да си поръчам една Кранта. Ще я платя в рубли при доставката. Докато дойде, ще струва по-малко от метала вложен в нея. Директно ще я предам за скрап и ще бъда на далавера.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#27:"Иван К"]Защото светът знае какво става в САЩ а за намеренията на Русия знае само КГБ. [/quote]
  Наистина удобно обяснение.Мерси.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#24] от "д-р Чарли Минсельхоз":

  Без да искам чукнах минус вместо плюс. Извинявам се.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Верният път за излизане от кризата е неприемлив за елита, защото ще му изтгръгне властта от ръцете, а присъщият (съветски) начин е пагубен за страната...

  Ами ясно е какво ще стане: "... вносът трябва да се съкрати с над 50%. И това не е само отказ от почивки в чужбина, а и спиране на вносни лекарства, автомобили и оборудване." (от статията)

  Мисля, че отказът от вносни лекарства ще намали населението в граници, в които лесно да може да се изхрани с наполовина свития бюджет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1001 Весело

  Освен всичко друго излиза и че санкциите помагат на руската "икономика" да съкрати внос на стоки и услуги т.е. помагат!!!

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#24:"д-р Чарли Минсельхоз"]И още нещо - на снимката рашаните протестират срещу долара, а не срещу президента и правителството си. Това им е проблема.[/quote]

  Колкото повече Путин ги мачка, унижава и оставя да изпукат от глад, толкова повече мразят Големия Сатана.

  По какво се различават от палестинците, може ли някой да ми каже?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Путин може да се обърне за помощ към любимите си олигарси? Които правят каквото си искат с парите си: изнесоха и изнасят стотици милиарди евра в чужбина, един губернатор-олигарх даже управляваше сибирската си губерния от......Лондон!?

 39. 39 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормална за "десен" форум статия...Русия, Путин и дори руският нефт са от дявола по-черни (е, нефтът си е по-черен, спор няма) и лоши, а САЩ и онова нещо "ЕС" са едни такива бели, белички и добри, ама много добри!
  На всички е ясно, че нефтът съвсем така неслучайно (разбирай - непазарно) поевтинява, че рублата съвсем така неслучайно (нали - непазарно) се срива и, че ЕС, въпреки неистовия си газов глад, съвсем така неслучайно се отказва от едни 70 млрд кубика газ годишно по Южен поток...На всички е ясно (поне в най-общи линии) какви процеси бушуват на планетата, но пък е така сладко (и лесно) да сме от "печелившия" отбор, пишейки в елементарни черно-бели краски. Точно затова този форум все повече става в кавички за мен. Ако искаме да съборим Русия, това изглежда не е кой знае колко трудно...Има един интересен въпрос обаче - какво идва след това? Прекрасен, бял, цветен, благодатен и щедър прогресивен свят? Американската демокрация в лицето на кока-кола във всяка лафка и еквадорски (тоест - пак американски) банани на всяка спирка? Без мисли..Има кой да мисли...Впрочем, не бягахме ли от това преди 25 години?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#33] от "andru":

  Даа, навсякъде си пишат как "ще изненадат Запада" с някакви тайнствени "ответни мерки", още от момента на налагането на първите санкции.
  "Изненадата" е, че трескаво преговарят тайно с унгарците, кипърците и италианците да не гласуват през март 2015-та за продължаването на санкциите. Смятат ги за най-слабите звена на ЕС в момента.
  Това ме изпълва със законна гордост за позицията на нашето правителство, която е неудобна на кремлядите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#22:"Scharfrichter"]защо в този линк ясно се вижда в реал тайм как САЩ дълг расте[/quote]

  Защото могат. Бизнеса има доверие на САЩ и не вярват на Путин. По ленински просто

 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Гледам на един от лозингите пише: "Банки делают нам нищими", на друг се оплакват от централната си банка.
  Те наистина ли не разбират, че ги краде собствената им грандомания, собствената им неспособност да станат модерно и произвеждащо общество, собственият им избор да харесват Путин и путиноподобните вече не знам колко десетилетия.

 43. 43 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#37:"Norman Granz"]Колкото повече Путин ги мачка, унижава и оставя да изпукат от глад, толкова повече мразят Големия Сатана. [/quote]
  Експертите сочат, че 85% от руснаците одобряват действията на държавния си глава - недоумява канадският "Глоуб енд мейл".

 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1268 Весело

  [quote#39:"Атлантик"]Впрочем, не бягахме ли от това преди 25 години?[/quote]

  Точно от обратното бягахме преди 25 години.
  Донякъде даже избягахме - не много, но достатъчно - от другата страна на бариерата, при нормалните държави с нормалните хора.

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преди години Путин правеше опити да лансира рублата като някакъв тип международна валута. След срив от 40% в нейната цена за отрицателно време, този план е съсипан. Поредният успех на стратега от Кремъл.

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#39] от "Атлантик":

  Заговор на капитализЪма срещу прогреса на товариш Путин, нали?

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#39] от "Атлантик":

  Другарко Дърева, вие ли сте?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#43:"Scharfrichter"] 85% от руснаците одобряват действията на държавния си глава[/quote]
  Че защо толкова малко? В Северна Корея 100% одобряват действията на любимия се ръководител!!! Въпреки че ядат трева...

 49. 49 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"Атлантик"]Впрочем, не бягахме ли от това преди 25 години? [/quote]

  Не. Ти бягаш. Ние нормалните немурзилки искаме нормален живот с право на избор -- ако искам Кока-Кола, ако искам банани, ако искам баница или свободата да избирам управляващите. Ти си в грешка. Гледай си минусите за утеха. То бива носталгия, ама чак пък толкова....

 50. 50 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#41:"mar_x"] Бизнеса има доверие на САЩ и не вярват на Путин[/quote]
  Тогава защо Китай е подписал споразумения за валутен суап с Катар и Канада и петродолара е в паника? http://www.zerohedge.com/news/2014-11-10/petrodollar-panic-china-signs-currency-swap-deal-qatar-canada плюс това руснаците също говорят за юани вместо долари...

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#47:"Norman Granz"]Другарко Дърева, вие ли сте?[/quote]
  Може да е и другаря Вацев? Само преди седмица възхваляваше неспирния гений на товариш Путин по една телевизия....

 52. 52 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "pag":

  Дано Обама се съгласи да достави оръжие на Украйна. Тогава ще видим кой ще бъде изненадан.

 53. 53 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#15:"andru"]Голяма грижа пада за руската икономика, голямо чудо. Спокойно - тя не пропада както им се иска на братята американци. Ето го доказателството: [/quote]
  И кое по-точно е доказателството че руската икономика не пропада? Това че САЩ са решили да дадат оръжие на Украйна?!
  Да ти имам и доказателствата и логика рубладжийска
  А цитираното: " Стремежът на САЩ да налагат волята си на целия свят и оказването на натиск чрез санкции ще получи радикален отпор от Русия, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков" - може да буди само смях. На този радикален отпор се казва да плашиш куче с кремвирш

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 54. 54 Профил на dim5717
  dim5717
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#9:"deribeev"]трябва да договорим с партньорите коя част от русия е за нас[/quote]
  Не се шегувай - Кримнаш, а Сибир - на Китай!

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#51:"dobrich"]Може да е и другаря Вацев?[/quote]

  Дърева и Вацев не са ли едно и също лице? Във всеки случай, аз ги бъркам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#50:"Scharfrichter"]Тогава защо Китай е подписал споразумения за валутен суап с Катар и Канада и петродолара е в паника? плюс това руснаците също говорят за юани вместо долари...[/quote]

  Да, доларът е в паника и затова цената му скача срещу всички валути в последните месеци. Разбирате я икономиката, колкото Путин.

  Естествено, че руснаците ще говорят за юани, а не за рубли, защото вече е смешно да се говори за международна търговия, деноминирана в дискредитираната и токсична рубла. Благодарим за това на политиката на Кремъл.

 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#52:"andru"]Дано Обама се съгласи да достави оръжие на Украйна. Тогава ще видим кой ще бъде изненадан. [/quote]
  Ще видат те пиндосите на гол корем кобур пищови, нали?

 58. 58 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"Атлантик"]Ако искаме да съборим Русия, това изглежда не е кой знае колко трудно...Има един интересен въпрос обаче - какво идва след това? Прекрасен, бял, цветен, благодатен и щедър прогресивен свят? Американската демокрация в лицето на кока-кола във всяка лафка и еквадорски (тоест - пак американски) банани на всяка спирка? Без мисли..Има кой да мисли...[/quote]

  Хахаха, какви дълбоки размишления, достойни за петокласник, навлизащ в пубертета. Анексирането на чужди територии на суверенни съседни държави, разпалването на сепаратистки конфликти, изнудването на правителства чрез енергиен монополизъм явно са все признаци за дъбоката и неразбираема руска душевност. Истинското зло са бананите, за които не трябва да се редим на опашка по пет часа веднъж в годината и кока-колата, от която ще се въргаляма пияни по тротоара.
  Много отчаяни ви станаха тъпоумията, другари, личи си, че надниците са паднали значително и само куцо и сакато е останало да слави кремълските джудженца.

 59. 59 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 778 Любопитно

  "Ако Банката на Русия обяви основен лихвен процент примерно 100% годишно ..... това няма да реши всички проблеми на руската икономика, но би могло да нормализира ситуацията на валутния пазар.
  =========================
  Не знам как този руски икономист си я представя тази работа. Ако дигнат лихвения процент по такъв начин, това ще убие цялата производственна дейност в Русия! Как ще могат да се кредитират малките и средни бизнеси и въобще вътрешното производство? Кой е луд да предприеме нещо, след като за целта трябва да изплаща на банките такъв процент!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 60. 60 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#52] от "andru":

  Опасявам се, че изненаданите ще сте вие, мурзилките, когато Пуйло изтегли човечетата от Донбабве, уж по собствена воля........

  Знанието е сила, информацията - власт
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#56:"Balderdash"]Естествено, че руснаците ще говорят за юани[/quote]

  Китай все повече се очертава като тоягата, за която отчаяно се е хванал куцият слепец Путин. Защо му се иска да юанизира икономиката си, вместо да остави на естествените пазарни сили да я доларизират, само той си знае. Путин все повече прилича на изоставена жена, която е готова да се омъжи за КОГОТО И ДА БИЛО, за да направи напук на онзи, който й е бил шута. Дори новият съпруг да я пребива от бой, докато предишният само я е презирал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#56:"Balderdash"] а не за рубли,[/quote]
  Руски депутати искат смяна на рублата с нова валута.Вносителите на законопроекта смятат, че новите пари ще са конкурентни на западните и на руснаците няма да се налага да ползват чуждестранна валута.

 63. 63 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#52:"andru"]Дано Обама се съгласи да достави оръжие на Украйна. Тогава ще видим кой ще бъде изненадан. [/quote]

  Колко да я чакаме тази изненада, сещам се, че около април 2014-та щяхте да изненадате петродолара, погледни към този момент каква статия коментираш. И следващата изненада ли ще е подобна на тази?

 64. 64 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Може , по Коледа стават чудеса, но на Изток монопола държи Дядо Мраз и той няма да допусне Дядо Коледа на своя/РФ/ територия !

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#40:"pag"]"Изненадата" е, че трескаво преговарят тайно с унгарците, кипърците и италианците да не гласуват през март 2015-та за продължаването на санкциите. Смятат ги за най-слабите звена на ЕС в момента. [/quote]
  Отделно наливат милиони в разни уж десни националисти (евроскептици) или сепаратисти, т.е. Путлер изобщо не е клекнал.
  Като чете статията човек би помислил, че основното зло е Путлер. Нещата са много по-сложни - тази Русия винаги ще си намира един нов Путлер или Сталин. Само руснаците могат да я променят, но не искат.

 66. 66 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#62:"Scharfrichter"]Руски депутати искат смяна на рублата с нова валута.Вносителите на законопроекта смятат, че новите пари ще са конкурентни на западните и на руснаците няма да се налага да ползват чуждестранна валута.[/quote]

  ХАХАХАХА.

 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#39:"Атлантик"]Ако искаме да съборим Русия, това изглежда не е кой знае колко трудно...Има един интересен въпрос обаче - какво идва след това? Прекрасен, бял, цветен, благодатен и щедър прогресивен свят?[/quote]

  Хленчите ли? Нали имате булави?

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 778 Весело

  Най-смешното е че камиларите съсипаха великата Рассия! Саудите са решили да разорят конкурентите си с ниските цени на петрола и да завладеят пазара. Кой можеше да помисли че това ще съсипе руската икономика? И не че арабите от Залива не заплашиха Путин, че ще направят точно това, ако той не престане да потдържа Асад. Тогава Путин им се присмя, без да има понятие, колко са крехки глинените крачетата на големия колос наречен Русия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#62:"Scharfrichter"]Вносителите на законопроекта смятат, че новите пари ще са конкурентни на западните...[/quote]

  Ами айде да ги въведат тия нови пари, че целият свят да почне да се разплаща в тях. Как ще се казват? Путалери? Веднага ще си открия сметка в путалери и всички долари и евро, които изкарвам, че ги обръщам в лъскави нови, стабилни, кризоустойчиви, прогресивни православни путалерчета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#66:"Balderdash"]ХАХАХАХА. [/quote]
  ЭНЕРГОРУБЛЬ.

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#62:"Scharfrichter"]новите пари ще са конкурентни на западните и на руснаците няма да се налага да ползват чуждестранна валута[/quote]
  Дори когато 100 рубли се заменят с единица нова валута?

 72. 72 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#65:"historama"]Отделно наливат милиони в разни уж десни националисти (евроскептици) или сепаратисти, т.е. Путлер изобщо не е клекнал. [/quote]

  Затова бяха въведени санкциите -- да бъде сломен Путин икономически и да бъдат затруднени опитите му за инфектиране на западните общества -- чрез пропаганда, подкупи, енергийно оръжие и т.н.

  Отделно, един автократичен режим, пропит с корупция, инфлация, падащи заплати и стандарт на живот, фалити на фирми и потенциално на банки, по-трудно може да бъде продаден като алтернатива на ЕС и западния модел. Е, освен за нашите твърди сталинисти. Те обичат Русия повече от БГ. Но повечето хора са рационални и виждат реалността.

 73. 73 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#69] от "Norman Granz":

  Фондовият пазар в САЩ е паднал на фона на срива на петрола

 74. 74 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#56] от "Balderdash":

  Руснаците като говорят за юани в главите им е как ще направят сделка юани срещу рубли и после "Правда" ще напише: "Китай иска нашите рубли и това отново показа как санкциите на САЩ не работят и са обречени"
  Пропаганда по съветски. Чугуните в Кремъл само от това разбират...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#68:"Magen David"]че камиларите съсипаха великата Рассия! ...арабите от Залива заплашиха Путин, че ще направят точно това, ако той не престане да потдържа Асад.[/quote]

 76. 76 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#68] от "Magen David":

  "Кой можеше да помисли че това ще съсипе руската икономика?"
  Винаги се е знаело, че руската икономика се държи на нефт, газ и други полезни изкопаеми. Русия винаги е била суровинен придатък и като такава е зависела изцяло от потреблението на суровини. При тази уродлива икономика рухването беше само въпрос на време. Заслуга на Путин е,че съвмести този момент с анексирането на Крим и санкциите от Запада, с което даде не само начална скорост, но и последващо ускорение на началото на края. Сега ни остава само да видим, по какъв начин ще се стигне дотам.Дай Боже да е с минимум колизии.

 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  [quote#9:"deribeev"]вълна от 8 човека вече са почнали обратното броене на дните на русия . спешно и категорично трябва да договорим с партньорите коя част от русия е за нас[/quote]
  Не им ща ни меда, ни жилото, дори и пари да ми дават за да взема.

  И ето ти малко ......... малко ,,,,,,,,,, няколко — — — и !!!!, моля поставяй ги като пишеш. Като ги свършиш чукни едно съобщение да ти пратя още препинателни знаци.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#68] от "Magen David":

  Точно, а най-хубавото е, че като завладеят пазара и решат да си прокарат религиозните мераци, ще се сблъскат с повсеместен фракинг... Смятам, че дотогава Китай ще е договорил сибирските ресурси, та ще има пирова победа...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#74] от "Торбалан":

  Китай усилено изкупува рубли, включително чрез Казахстан. Защо така?

 80. 80 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  таз година 100, догодина - 1000!

  zenrus.ru
 81. 81 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#79:"Scharfrichter"]Китай усилено изкупува рубли, включително чрез Казахстан[/quote]
  Дай линк?

 82. 82 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#79] от "Scharfrichter":

  А! Ето кой бил единствения абонат на "Правда" у нас

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#73:"Scharfrichter"]Фондовият пазар в САЩ е паднал на фона на срива на петрола[/quote]

  Ще цитирам един приятел, който често ходи до Щатите - Флорида - на почивка (за разлика от мен, който ходя само по работа): Толкова ги е ударила кризата, че като играят голф, вече си събират топчетата, за да ги използват повторно, докато преди ги оставяха да се търкалят по поляните...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#59] от "Magen David":

  "Ако дигнат лихвения процент по такъв начин, това ще убие цялата производственна дейност в Русия! Как ще могат да се кредитират малките и средни бизнеси и въобще вътрешното производство?"

  Обемът на вътрешното производство е такъв,че спокойно могат да го проигнорират като проблемен елемент. Структурата на икономиката е като на типична бананова република- властимащите смучат от недрата на Земята богатствата, с които ги е надарила и живеят като паразити, създавайки при това чудовищно неравенство между отделните касти в държавата. Това неминуемо води до жесток антагонизъм, който при тези влошени условия неминуемо ще се прояви , за саъжаление, не по най-цивилизован начин (дано не съм прав!!!).


 86. 86 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2458 Гневно

  """ А те просто няма да правят нищо и ще търсят врагове, на които да стоварват вината за случващото се. """
  =======================

  Това е типично за всички комунистически режими от болшевишки тип ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Отказ от държавно-монополистичния капитализъм и прибиране на вежливите зелени човечета вкъщи.
  Това е правилното решение.
  Но, както се отбелязва в статията "неприемливо за сегашното ръководство на страната. ... така в много кратки срокове те ще трябва да се лишат от монопола си върху властта."
  Струва ми се, че Путин няма печеливш ход.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе, кво стана с лафовете на мурзилките, как Русия имала много долари, много злато, и само да поиска ще срине икономиката на Гейропа и США

  Birds of a feather flock together.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Руснаците имат още един вариант, който не присъства в статията. Да почнат да продават активите си зад граница и да се приберат в рамките на империята си. Примерно в България могат да продадат многото земя, апартаменти, Виваком, Булгартабак, Лукойл и т.н. на нормални западни фирми, а спечелените долари да си инвестират в Русия. Така ще загубят влияние но ще поукрепят икономиката си, с което краят на империята ще се поодложи във времето.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 91. 91 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 625 Весело

  - Добро утро, Владимир Владимирович! - казва слънцето на Путин всяка сутрин.
  - Здравей, слънчице! - отговаря Путин.
  - Добър ден, Владимир Владимирович! - казва слънцето на Путин през деня.
  - Здравей, слънчице! - отговаря Путин.
  Вечерта Путин пита слънцето:
  - Слънчице, а защо не ми казваш "Добър вечер"?
  - Върви на майната си, аз съм вече на запад!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 92. 92 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#86] от "Чардо":

  Мисля си, че при руснаците това дори не е от времената на болшевизма, а откакто съществува държавата им...
  Първите им закони се наричат "Русская правда". Още тогава вожда и шаманите около него налагат абсолютната истина за света, а народа трябва да се подчинява без да мисли...
  Минали са хилядолетия, но и днес е същото - шаманите и вожда публикуват "Правда" и населелението чете и попива съвременната версия като религия - без да мисли, без да се съпротивлява... малцината дръзнали да окажат съпротива и да критикуват 'истината' се обявяват за еретици и биват ликвидирани..

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 93. 93 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#84] от "Balderdash":

  Русия ще промени конституцията и ще национализира централната банка. Не по-късно от месец февруари.

 94. 94 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Изследване на AWARA Gruppe показва, че руската икономика е устойчива на санкциите , на които е подложена:
  Putin 2000 – 2014, Midterm Interim Results: “Diversification, Modernization and the Role of the State in Russia’s Economy – A Wittgensteinian Look at the Russian Economy”.
  Това изследване показва, че руската икономика не е зависима от Нефт & Газ, както се твърди.
  Авторите разглеждат периода от 2000 до 2013г и резултатът е , че Русия се освобождава от икономическия модел основаващ се върху приходи от Нефт & Газ и Русия диверсифицира и модернизира икономиката си.
  Затова Русия не само ще се задържи над водата под тежките санкции, но ще направи и пробива в индустрията, както обяви Путин, казва Jon Hellevig, шеф на изследването:
  *Частта на приходите от нефт, газ, въглища минерали и дървесина на БВП между 2000 и 2012г се е намалила напловина, от 44,5% на 18,7%. Чистата част приходи oт Нефт & Газ е 16%.
  *Руската индустриална продукция е нараснала с повече от 50% като едновременно е направила пълно модернизиране.
  *Производството на хранителни продукти е нараснало 100% между 2000/2013г.
  *Производството на коли е удвоено като едновреммено е модернизирано.
  *Руския експорт е нараснал с 400%, с което надминава всички западни страни.
  *Производството на не нефт&газ стоки нараства 250%.
  * Приходите от Нефт& Газ не са повече от 50% от Бюджета, както се твърди, а само 27,4%. Най големи са приходите от данък върху работната заплата.
  *Цялата стойност на руския данък е 29,5% и той е най нисък между развитите страни. Данъкът върху не Нефт& Газ продукти е наполовина на този на западните страни.
  *Частта на служителите в публичния сектор не е така висок в сравнение с развитите страни . Държавните служители са 17,7% от всички работещие , което е по средата в класацията на икономиката.
  *Продуктивността в Русия не е 40% от западния стандарт , както се твърди, а 80%.
  https://wikispooks.com/wiki/File:Awara-Study-Russia-Economy-09.012.2014.pdf

 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#15:"andru"]Преди време един руски самолет направи показно на един американски кораб, след което повече от 20 души от персонала си подадоха оставките.[/quote]

  Упорството, с което повтаряте подобни просташки лъжи, говори зле единствено за умствения ви капацитет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#94:"Ixquick"]Изследване на AWARA Gruppe показва, че руската икономика е устойчива на санкциите , на които е подложена[/quote]

  Руската какво?

  The best way to predict the future is to invent it.
 97. 97 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#93:"Scharfrichter"]Русия ще промени конституцията и ще национализира централната банка.[/quote]

  Крайно време е да се разтури това соросоидно гнездо!

  The best way to predict the future is to invent it.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#94:"Ixquick"]Русия диверсифицира и модернизира икономиката си. [/quote]

  Хаа-ха-ха-хаааа, кажете го това на руските мужици на снимката.

  Откъде ги копаете тия фалшименти бе, тавариши, тия "анализи", дето отричат очевидното: че Русия е затънала и ще затъва все повече в обозримите няколко години.

  Тя не диверсифицира икономиката си, когато имаше парите за това, ще я диверсифицира сега, когато бюджетът й е продънен и нямат рубли за лекарства.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Никой не знае какво може Путин...можем само да гадаем...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK