Към Арбитражния съд по Коледа. И към всички, които смятат, че не се отнася до тях

Доц. Кристиан Таков

© Красимир Юскеселиев

Доц. Кристиан ТаковПрепубликуваме текста от блога на Кристиан Таков


Коледните речи са омразни, освен ако рязко не се сведат до безобидно "Наздраве!".


При все това ще навлека върху си риска от вашето нетърпение – защото знам, че никой от нас не е истински гладен за храна, но мнозина сме жадни за правда.
Не обещавам да съм кратък, защото имам да ви разкажа


- защо съм прав пред вас, вместо удобно седнал сред вас


- имам да споделя за вярата си в хората и в системите


-  какво мисля за революциите


-  какво смятам за нашия арбитраж и


- какво възнамерявам за себе си.


Pro & Contra


Ще ви разкажа, кои не са причините да приема да съм председател на АС при БТПП.


- Не е поради причини на престижност – гледам да задоволявам суетата си по по-безобидни начини.


- Не е заради властта –

 • защото тя е развала за духа
 • защото създава "опасни връзки"
 • защото ежеминутно произвежда врагове и
 • най-сетне, защото тази власт е малка – а при голямо щение и скромни възможности резултатът е скръбен.
- Не е заради възнаграждението, което ще получавам – и да не беше скромно, то нямаше да е достатъчно.


-  Не е, за да валоризирам позицията си – защото "богат е не който има много, а който има достатъчно" (Seneca), а и защото наскоро осезаемо се потвърди знанието ми колко излишни неща гоним, а колко кратко може да е времето ни за истински важните.


Защо тогава приех?


-  Защото недоволството и протестът имат raison d’être само като подготвителна, но не и като същностна и трайна позиция – те трябва да продължат с действие, когато то стане възможно.


-  Защото зад нежеланието "да се омърсиш" с власт и отговорност се крият мързел и страх.


-  Защото, докато аристократите на духа се гнусят, гнусните могат да завластват; а постигнатото от досегашното ръководство на арбитража си струва да се съхрани и продължи.


-  Защото, без да очаквам резултати и затова – без да се боя от неуспех, вярвам, че правилното следва да се върши.


- Защото доброто е дезорганизирано, а злото – в стройни редици. И е време това да се промени.


Вярата ми в хората и вярата ми в системата


След като човекът е съумял да разочарова дори дълготърпеливия си Създател, какво остава за нас? Мнозина, погнусени от човешката природа, избират да пренесат вярата си от хората върху системата. Във всяка система обаче все някъде се е сврял човек. Той е слабото й звено. Решението не е да го премахнем, а да го усилим. Решението не е в избора "човек или система", а в обединението им.


Затова предлагам да обичаме и да вярваме в хората, защото засега сериозна алтернатива не се е очертала. И да им помагаме, да не ни разочароват.


Да им помагаме, защото не можем да очакваме чудеса от хора, поставени в лоша система. Системата не може да оправи хората, но със сигурност може да ги развали.


Престанали сме да вярваме в хората, отнели са ни вярата в Бог, а имайки нужда от вяра, я пренасяме върху компютър и днес се кълнем в случайно разпределение на делата – така, както някога сме се клели в поличби. Безподобно падение след три столетия Просвещение!


Щом обаче сме се докарали дотам, нямаме право да отричаме компютъра, ако вече само той може да ни обуздае. Но при това да не забравяме, че безстрастната случайност има право да е само средство към целта. А целта е да върнем вярата си в човека.


Сляпата вяра само в системата е екстремизъм; сляпата вяра само в човека е наивност. Прочее, трябва да използваме системата, за да позволим на човека да прави добро, без да възлагаме непомерни надежди нито на едното, нито на другото.


Преди да заговоря за революциите, искам да благодаря на досегашния председател на арбитража – Силви Чернев, на досегашните му заместници и на президиума. С всички тях, опирайки се на вече стореното, ще продължаваме да го надграждаме.


Ненавиждам революциите


Защото разместват пластове, промотират случайни лица, рушат цивилизационни достижения и в тях силата надделява над правдата.


Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни. Като казвам стъпки, нямам предвид такива като тия на ВСС от тези дни. Те не са нито малки, нито неотклонни – те са големи, криви и от отдавна. Нашите ще са от друго естество.


De domo sua


Destruam et aedificabo[1] не е мой девиз. Конструкцията на нашата сграда е перфектна, а материалите й са качествени. Това, че покривът е протекъл тук-там, че по стълбището спят клошари и че в мазето има плъх, не е повод да викаме булдозер.


Наскоро делата в нашия АС бяха достигнали своя пик. От 100 - 200 в началото на 90-те години на миналия век до към 700 - 800 преди две-три години. Сега са към 500. Причините за спада са многопосочни –


1) утвърждаването на заповедното производство
2) изчерпването на ефектите от кризата 2008-2010
3) ниският растеж и по-малкото договори
4) конкуренцията на други арбитражи.


Върху тези причини не можем да влияем. Но има и причини, коренящи се в нас самите. Във всекиго от нас самите.


Всеки, постановил бавно, непрецизно, неубедително, неправилно и несправедливо решение, а най-вече онзи, сговорил се и продал съвестта си при тази получовешка-полубожествена дейност – да съдиш; дори онзи, който виждайки неправдата, не е заявил несъгласието си с нея чрез особено мнение – всеки един от тези и затова – всеки един от нас, е счупил керемида от покрива, пуснал е клошаря да вони по стълбите и е завъдил плъха в мазето.


В АС концентрацията на интелект е притеснително висока, а злото не е повече от обичайното. То обаче е добре самоорганизирано – за разлика от доброто, което е отпуснало ръце и се самозадоволява с възмущение.


Затова – не destruam et aedificabo, не и veni, vidi, vici[2] – защото то се казва после. Предпочитам българското "я да видим сега". Гарнирано в някои отношения с убеждението, че "така повече не може".


Разчитам на всекиго от вас, да пътуваме в една и съща посока.


Председател на АС при БТПП


за мен не е пост, а длъжност. Длъжност, която с оглед заявеното току-що, сами разбирате, ще е тегоба.


Тя започва лесно и суетно днес с едно dixi[3]. И дай Боже, да завърши с feci[4].


Колкото по-скоро, толкова по-добре.


А видя ли, че не мога или че не става – ще си вървя.


Идат светли празници и съм убеден, че светлината ще трае не само в техните дни, а ще започне с тях, за да пребъде. За да стане това, да спомним думите над градските порти на Любек – Domi concordia foris pax.[5]


И – след многото ми приказки е ред за дългочаканото "Наздраве!". А здравето да съпровожда всекиго от нас – и да е хем телесно, хем духовно, хем и на съвестта.


София, 15 декември 2014


[1] Ще разруша (този храм) и (в три дни) ще построя (нов).  
[2] Отидох, видях, победих.
[3] Казах.
[4] Сторих.
[5] У дома съгласие, отвън – мир.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ех, ако повече магистрати бяха като Таков

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 2. 2 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Еххх помня едно негови решение по мое дело - изсмукано от пръстите , фантазии и предположения и този който Трябва да печели печели. Срамна работа.

  За коментар 1 - повечето магистрати са като него. (Той не е магистрат. И никога няма да бъде , никой от тях не го брои за бройка)

  Наздраве за печелившите, а те са доста!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Честито!
  Пожелаваме повече справедливи и професионални отсъждания.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Някъде бях чел, че в Холандия над 80% от гражданските спорове се разрешават от частни арбитражни съдилища, а не от държавния съд.Нашето законодателство също позволява създаването на такива частни арбитражни съдилища, както и страните по една частноправна сделка да отнесат споровете по нея да се решават от арбитражен съд.Имаше ограничения, ако се отнася спора до недвижим имот, то тогава може само държавните съдилища да разгледат спора.Така, че доверието в частните арбитражи и това дали ще имат работа ще зависи единствено от качеството на съдебните решения, които постановяват и стриктното спазване на закона и договорите между страните.

 5. 5 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Само да обърна внимание на блеещата либерална група , чецсрбитражът в бг е една инстанция и решението е окончателно. Арбитраж всеки може да направи и решенията са в сила. Да предположим че си имате един арбитраж ви апартамент или в палата - решавате си за приятели както си искате - никой не може да ви накриви капата.

  Няма нищо по лошо от арбитража в България - да го имате предвид.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Арбитража е възможно решение на част от проблемите.
  Дали този арбитраж ?
  Аз не бих ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Какви са тия молби за индулгенция по никое време?

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  "В началото бе словото"

  Не лоши, на места дори добри думи. Но не седим ли твърде дълго в "началото"?

 9. 9 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  точно в целта !
  чуден коментар !

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Ко е туй бе.- Защото, без да очаквам резултати и затова – без да се боя от неуспех, вярвам, че правилното следва да се върши."Само това стига,г-н Таков.Това в съдебната система не е тъй.Другото е финтифлюшка на мисълта.

 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#2:"true_original"]Еххх помня едно негови решение по мое дело - изсмукано от пръстите , фантазии и предположения и този който Трябва да печели печели. Срамна работа. [/quote]
  Възможно е, но нали знаете, че в 90% от случаите загубилите казват точно това, което Вие казвате.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  нали знаете, че не загубих аз пари(а клиента) и ми е все тая. няма да влизаме в детайли, няма смисъл.

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#12] от "true_original":

  ясно Като печеля, печеля аз, като загубя губи клиента Майтапа настрана - просто объщам внимание, че най-често загубата не се приема добре от никой и особено там дето решаващ е човек сме склонни да поставяме под съмнение безпристрастността му. Но да - да не влизаме в детайли, защото вярвам знаем и 2 и 200. По делата им ще ги познаем.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Що за дивотия е това?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Мдаа....
  Тоя така наречен "юрист" не може да си подреди мислите разбираемо, те му дали и казуси да решава. Като гледам какъв им е председателя... за другите какво да кажа?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 667 Разстроено

  До коментар [#14] от "Николай Теллалов":
  До коментар [#15] от "mdaa":
  До коментар [#16] от "Доби ВЕЛКОВ":

  O sancta simplicitas!!!


  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Напълно подкрепям филосифията на Таков - няма начин, нещо да се случи нещо добро, позитивно и развиващо и разкриващо перспективи, ей така - от горе, от само себе си и дори въпреки нашите усилия.

  Във фразата на Таков:

  'докато аристократите на духа се гнусят, гнусните могат да завластват; а постигнатото от досегашното ръководство на арбитража си струва да се съхрани и продължи."

  се крият много от причините за нашето дередже - и до ден днешен в думите и текстовете на много от аристократи на духа
  ( кога аристократи, кога не съвсем), те точно се гнусят и ругаят и клеймят не по-зле от бай Ганьовото "всички са маскари" с което приравняват и малкото добро с лошото, с което дообезверяват все повече хора и го докарваме дотам, че 50% от хората вече не гласуват, а резултатите правят още по-трудно излизането от батака.
  Това, накратко са причините, поради които подкрепям хора като автора и се надявам техния брой да започне да расте, за да поотслабне хора на мърморковците и вечно и от всичко недоволните.

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Ненавиждам революциите
  Защото разместват пластове, промотират случайни лица, рушат цивилизационни достижения и в тях силата надделява над правдата.
  Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни."
  Историята е показала, че революциите са неизбежни и винаги са скок напред/дори и т. нар. ВОСР/, в развитието на човечеството. Ако не се бяха случили/Спартак, Кромуел, Робеспиер, Дантон и Марат, гражданската война в САЩ, Ваймарската република в Германия/, цивилизацията щеше да се намира все още в ранното средновековие. Това е обективната страна на въпроса с революциите. А субективната е, че всеки има право на мнение, което трябва да бъде уважавано.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  [#17] твоята симплисита сложна ли е?

  [#19] лошто е, че контрареволюциите бързо вземат надмощие, спихват скоковете напред.
  Но за юрист е нормално Таков да мисли така, щото юристите обикновено са чест материал за гилотините.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на scm50370697
  scm50370697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имаме хубава поговотка за целт
  а"Една птичка Пролет не прави"...
  Да не изпадаме в излишна еуфория????

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Успех на Таков,
  Докарали сме я до там че вече никой не вярва в нищо.

  klimentm
 23. 23 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Доста нарцисизъм в думи. Тепърва ще видим по делата...

 24. 24 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Имам чувството, че освен, че обича предизвикателствата, е свестен, е пич и ще си свърши добре работата.

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  ЗДРАВЕ И УСПЕХ!

  "Към Арбитражния съд по Коледа. И към всички, които смятат, че не се отнася до тях

  От Кристиан Таков"

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  Великият Закон Конституцията
  нищо не казва за арбитражен съд.

  Разпорежда държавна Съдебна власт, за ползване - по определен в Закона ред - от всички граждани физически лица и юридически.

  Възниква въпросът - при факта за упорито Нехарминизирана с Европа съдебна система,

  каква и колко силна правна сила би имал съдебен процес и решения на Арбитражен съд срещу монополи или други яки корупционери,
  в сравнение с Велико дадена в Конституцията държавна Съдебна власт?

  "Към Арбитражния съд по Коледа. И към всички, които смятат, че не се отнася до тях"

 27. 27 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма нито една излишна дума. Няма лицемерие. Тази мъдрост не се дава случайно. Бъди здрав, Кристиан, останалото е в ръцете ти!

  "Winter is Coming"
 28. 28 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прекрасно! Браво! Ненатрапчиво искрено, поднесено ерудирано от задълбочен човешки ум. Едва ли може да се желае повече, наистина! И много между редовете. А уж - съвсем директно от тях. Успех!

 29. 29 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ще напиша и тук:
  Честито!
  Безкрайно удоволствие е за мен да чета всеки ред, написан от г-н Таков, защото няма достоен аршин за интелекта и ума на този човек. Радвам се, че е приел такъв пост, защото наистина е крайно време аристократите на духа да започнат да управляват и в не толкова духовното ни битие. Пожелавам му здраве и да не загубва себе си...

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Дневник има нюх към хора, говорещи сложно, завъртяно и отегчително! Абе истински "десни"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 225 Весело

  Страданията на младия Вертер, некадърно споделени с Вилхелм (аудиторията), не бива да се разглеждат толкова сериозно. Човекът просто се е поставил в центъра на Вселената, а тя пък...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK