ЕС трябва да се сближи с Евразийския съюз, за да не изгуби Русия

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус (от дясно на ляво): Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко

© Reuters

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус (от дясно на ляво): Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър ЛукашенкоЕвропейските лидери и обществото станаха жертва на собствената си карикатурна представа за естеството на Путиновия елит и сегашният конфликт между Русия и ЕС трябва да отговори на въпроса кой живее в реалния и кой - в света на илюзиите.


Това казват Иван Кръстев и Марк Леонард в статията си "Новият европейски безпорядък" в новия брой на московския делови всекидневник "Ведомости". Тя е съкратен вариант на публикация в списание "Русия в глобалната политика", посветено на геополитически теми. Според авторите излизането от кризата е по пътя на сближаване между ЕС и Евразийския съюз на Путин.


"През март 2014 г. европейците се събудиха в света на Владимир Путин, където произволно може да се променят границите, международните институции са безсилни, а икономическата зависимост става източник на несигурност. Нахлуването на Русия в Украйна застави ЕС да признае: вместо да се разпространява бавно по целия континент, а в крайна сметка - и по планетата, идеята на съюза за европейски ред рухна. Както разпадането на Югославия сложи край на европейския ред от времето на студената война, така кризата в Крим отбеляза приключването с двуполюсния европейски ред", пишат авторите.
Те цитират британския дипломат Робърт Купър, който казва, че в Европа - и вероятно единствено в Европа - през 1989-1991 г., е бил сложен край на политически системи, съществували три века и основани на баланса на силите и имперските амбиции. В новия европейски ред ключови елементи стават една развита система на взаимна намеса във вътрешните работи и сигурност, основата на отвореност и прозрачност.


"Новата постмодерна система за сигурност не стъпваше на баланса на силите, не изтъкваше суверенитета или разделението между вътрешна и външна политика. Тя отричаше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти."


Вече не се предполага промяна на границите в Европа и създаване на нови държави и дори бе задействан амбициозен план да бъде променена самата същност на границите и те да не пречат за движението на капитали, хора, стоки и идеи. "Географските карти излязоха от мода, изместнени от диаграми за финансовата и търговска взаимна зависимост на Европа и благосъстоянието на гражданите й."


Но в тази еуфория от собствените иновации ЕС изгуби връзка с другите държави и виждаше у тях единствено това, което не съответстваше на европейските стандарти, вместо да се опита да разбере различните им системи. С анексирането на Крим европейците изведнъж осъзнаха, че политическият им модел може да е достоен за възхищение, но едва ли ще се разпространи дори сред повечето от съседите на ЕС.


Кръстев и Леонард смятат, че след 1989г. Европа се е скрила в постмодерната си екосистема и е изгубила интерес към това как Русия гледа на света и какви са плановете й. "Европа не осъзна трупането на морално негодувание у Русия по повод оглавеният от Запада европейски ред, лидерите й не схващаха, че за мнозина руснаци този ред изглеждаше лицемерен и нестабилен, те смятаха, че Русия тайно се бои от Китай и радикалния ислям, а безкрайните й оплаквания от разширяването на НАТО и противоракетната система са елементарно пропагандно отвличане на вниманието на руската телевизионна аудитория. Анексирането на Крим показа, че Западът неправилно е тълкувал поведението на Русия."


Авторите - председателят на Центъра за либерални стратегии в София и президентът на Европейския съвет за външна политика - допълват, че една от големите грешки е била представата за Русия като корпорация, в която олигарсите ще си пазят интереса и няма да подкрепят нещо, което го застрашава. "Но алчността и корумпираността не пречат на някои представители на върхушката да мечтаят за триумфално завръщане на Русия в световната политика. Руският елит в по-голяма степен от европейския е склонен да мисли за историческата си роля и съчетава меркантилността с месианство."


Според Кръстев и Леонард Путин се тревожи най-вече от заплахата за политическата идентичност на Русия, за "културния й код" и вече на присъствието на ЕС в териториите на бившия СССР е поставено наравно с ефекта от едно евентуално разширяване на НАТО.


В статията се казва още, че Оранжевата революция в Украйна от 2004г. е станала своеобразен 11 септември за руското ръководство и Кремъл е убеден, че т.нар. цветни революции в постсъветското пространство, включително протестите в Русия, са подготвени, спонсорирани и управлявани от Вашингтон. Договорът между Путин и обществото бе президентът да подобрява благосъстоянието срещу това руснаците да не участват в политиката. Но за Путин "зимата на недоволството" от 2011-2012г. промени всичко това, защото той беше убеден, че Западът иска да свали режима му, а не че руснаците протестират.


В този смисъл Путин трябваше с "импровизиран украински гамбит" да вземе Крим, за да запази контрола над елитите в Русия. "Кремъл се страхува повече от дистанционно управлявани улични протести срещу режима, отколкото от разширяването на НАТО."


Путин беше длъжен да вземе и цяла Украйна, защото "основните му опасения винаги са били свързани с националистическа Русия, която никога няма да му прости, че е изгубил Украйна".


Авторите смятат, че ЕС правилно е въвел санкции, но те няма да доведат до смяна на режима в Москва в средносрочен план и капанът, заложен в тях, е че може в крайна сметка да създадат една антизападна, самоизолирана и затворена "Русия след Путин".


Преди това санкциите може да провокират Русия да започне конкуренция във военната, а не в икономическата сфера, и Путин да се сдобие със своята "крепост Русия", докато едновременно с това съсипва международния ред.


Препоръките на Кръстев и Леонард са Брюксел да разработи структура за съвместно съществуване с Русия, а не за превръщането й в страна, "приличаща на нас" - нещо като отношенията между САЩ и Китай, което авторите наричат "съ-еволюция".


"Русия е огромна и много важна държава, тя е вградена твърде солидно в международните институции, за да се надяваме, че може да бъде изолирана така, както на нас ни се иска. Още по-важно е, че Путин не се бои от изолация, а напротив - радва й се. Само че изолирането и самоизолирането на Русия не отговаря на интересите на ЕС."


Тук авторите посочват и проекта на Путин за Евроазиатски икономически съюз (ЕАЭС) като възможност. "Евразийската интеграция е най-мощното доказателство за съществуването на "меката сила" на ЕС, защото е опит на Москва да получи статут и признание чрез имитирането на институциите и структурите на ЕС. И макар корените на ЕАЭС да лежат в геополитиката, преимещуството му е в това, че е отворен за всички, не е ориентиран към руски етнически национализъм и се основава на принципите на икономическата взаимозависимост."


Кръстев и Леонард смятат, че "ако ЕАЭС не съществуваше, той трябваше да бъде измислен в Брюксел имено в момент, когато Русия загърбва Европа".


Те настояват, че този проект е привлекателен за ЕС, защото предполага диалог на езика на ЕС и е единственият способ да бъде отклонена Русия от оказването на военен натиск и националистическа реторика. "Ако ЕС се отвори за перспективата за сближаване с ЕАЭС, на Русия ще бъде изпратен ясен сигнал, че Брюксел признава правото й на собствен интеграционен процес, а готовността да се признае еврозийският избор на Аремния ще позволи на Брюксел легитимно да принуди Русия за признае легитимността на европейския избор на Молдова и Украйна."


След като 25 години европейците поучаваха колебаеща се Русия, че не е в крак с реалността, сега ЕС трябва да осъзнае суровата реалност. Европа трябва да се съсредоточи върху консолидиране на собственото политическо пространство, включващо вече Украйна и Молдова, и да признае съществуването на един реален свят отвъд своите граници."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А ако няма Евразийски съюз?

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Те настояват, че този проект е привлекателен за ЕС, защото предполага диалог на езика на ЕС и е единственият способ да бъде отклонена Русия от оказването на военен натиск и националистическа реторика."

  Така е - може би именно такъв вид диалог би дал възможност за по-бързо излизане от сегашната политическа криза.

 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 682 Весело

  Тоя "Еван" Кръстев явно е различен от наш Иван Йотов...

 4. 4 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 601 Любопитно

  Малииииии .....чакам "интересни" съждения по темата !!!!

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Кръстев да не е сменил плочата?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Странно, колкото повече пада рублата, толкова повече Еврогейския съюз става Обединена Европа. Спад от още 20-30 рубли за евро, и вече Украйна ще бъде призната за независима държава.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#1:"Пипера е много лют"]А ако няма Евразийски съюз?[/quote]
  Евразийски съюз? Лукашенко вчера се изцепи, че може би ще спре всякакви доставки за Русия. При тази цена на рублата беларуските търговци губят пари

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Да побързаме, че току виж изчезнал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Бития бит, Евания - Еван.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Ами тя Русия не ще бе.По точно болшевишкия режим на Путин.Връщат Крим на Украйна,махат войниците си от Украйна,да платят на Украйна и да се извинят на украинския народ за нанесените щети и да оставят бившите съветски републики и бивши страни членки сами да си избират съюзите в които ще членуват.Европа ли е виновна,че Русия е военен агресор и окупатор.Путин не ще в ЕС.

 12. 12 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всичко това е добре с изключение на едно нещо...Европа не е е самостоятелен играч, нищо не зависи от нейното желание...ако от Вашингтон и кажат хоп, Европа скача....всъщност това обезмисля напълно горния политически анализ и го превръща в една упражнение по логика и риторика...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 13. 13 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Евра-какво?

  Every cradle is a grave.
 14. 14 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Глупости.., Евроазиатския съюз е един измислен проект целящ чрез имитация на някои от характеристиките на ЕС, единствено и само да увеличи геополитическото влияние на Русия, затова ЕС не може да го легитимира и да си партнира с такъв съюз, тъй като е лицемерна карикатура на ЕС.
  Друга глупост е че някой в Европа спира Армения за присъединяването ин към ЕАС - това е вътрешен за Армения избор, и ЕС не е против, ако иска и Сърбия може да се включи към ЕАС и никой няма да ги спре..
  Един куп аргументи в статията, но изградени на грешен фондамент..., резултат - боза...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1307 Весело

  Какъв Евразийски съюз, Русия и Беларус са в търговска война в момента и си въртят мръсни номера по митниците.
  С глупостите си в Украйна Путя наплаши Беларус и Казахстан, и скоро съюза им (доколкото въобще го има) ще е история.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Май на Иван Кръстев са му "помагали" от Москва за тази публикация...

 17. 17 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Толкова много думи за една овехтяла бензиностанция с прикачена държава към нея.

 18. 18 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Статията е писана поне преди два месеца-ощедокото някои счиитаха Русия за адекватна държава. Но след Пърт светът не е същия и в момента никой няма нужда от Рассия. И реакциите след гмуркането на рублата го показват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Хората говорят за ситуацията СЛЕД Путин.Конфронтации и санкции могат да разкарат диктатора в средносрочен план, но предизвиканата конфронтация в процеса ще се помни дълго.Много далновиден анализ.

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#16] от "nea":


  [quote#16:"nea"]Май на Иван Кръстев са му "помагали" от Москва за тази публикация... [/quote]
  По скоро стимулирали...

 21. 21 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  Според авторите, единият ( и по-важен) от които е Марк Леонард - президентът на Европейския съвет за външна политика - цитат от статията:
  "Кръстев и Леонард смятат, че "ако ЕАЭС не съществуваше, той трябваше да бъде измислен в Брюксел имено в момент, когато Русия загърбва Европа".

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  [quote#16:"nea"]Май на Иван Кръстев са му "помагали" от Москва за тази публикация...[/quote]

  Изключително глупава статия, съперничеща на "прозренията" на някои форумни русофили. Толкова ли е трудно да се разбере, че с Русия няма как да поддържаш нормални, равноправни отношения, че трябва или да си васал на Кремъл, или да се готвиш за война, която непременно да можеш да спечелиш?! Ние не искаме война, не искаме и да сме васали на поредния луд, който ще дойде след Путин. Затова - далеч от тая болна, прокълната територия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хаха Кръстев май са го 'спонсорирали' спешно... а пък не знам за къв ч*п ни е да не губим Русия, мен не ме е страх че ще я изгубим, него защо го е страх?

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Любопитно

  идеята на текста е да се изнесе тежестта на комуникациите и отношенията в съюз, в който Русия е просто равноправен член и по този начин да се засили ролята на Казахстан и Беларус в разговорите и да се вдигне тежестта им. Това като противодействие на Путин - просто се вкарват и Лукашенко и Назарбаев. И тримата са диктатори, но не и на едно мнение, а Лукашенко с особено раздразнение гледа на Путин. Не звучи зле.

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  16 декември 2014г:
  «Все должны понимать, что никому не будет позволено разговаривать с нашей страной с позиции силы. Мы не гигантское государство, не обладаем мощью ядерного оружия, но наша армия достаточно боеспособна, чтобы ответить на любую угрозу. И не только армия. Весь народ. Мы не хотим ходить под плеткой и чтобы нами помыкали изо дня в день, из часа в час. Поэтому мы будем беречь свой кусок земли, свою государственность и свою независимость», — послал Кремлю недвусмысленный сигнал Лукашенко.

 26. 26 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#19:"Варненчик"]Хората говорят за ситуацията СЛЕД Путин.[/quote]

  Много напред гледат, все пак 2025 година си е след доста време...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 27. 27 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тази ретро статия има смисъл само, ако е добре платена на авторите.
  Политическият тренд в урало-кавказкия регион е коренно различен. Пренасочването на "зелените човечета", вече ветеранчета, на север, наред с паникьосания народ не само ще помете неродения Евраз.съюз, но и ще доведе до "Крим ваш, Кремъл наш".
  Най-голямата полза за нас ще бъде Черно море да се превърне в демилитаризирана зона.
  Както е било - Евксинтски понт.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 28. 28 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Префърцунена и многословна статия, показваща непознаването на постсъветската действителност и руския шовинизъм.
  Сценарий: Путин си отива, дали физически или не - без значение.
  Каква ще е политката на Русия тогава? Кой ще управлява и наема ли се някой да даде прогноза?
  СССР И Русия винаги са били свързани с определена личност, силна или слаба, без значение. Пролетариатът там така е свикнал да живее - идва императорът или пърия на ЦК на КПСС или президент, както е сега , и казва какво ще става вътре в страната и навън. Това е Русия и тя няма да се промени.
  Да, Кръстев - другото са ала-бала.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#26] от "graoveca":

  Не се притеснявай, наближава Нова Година и Снегурочка Кабаева ще си сменя две от джуджетата....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Кръстев , кръстееевв, какъв евразийски съюз???
  Нямам време днес ...
  Какво ще спечели Европа от съюз
  на ТОТАЛИТАРНИ държави ??? Кои държави влизат ТАМ - май не виждате :))
  С диктатурите по свят , днес, в 21- вия век - разговорът винаги трябва да е с ЕДНО на УМ ...)
  Защо ли ???
  Ами защото ТОЙ , диктаторът , БЪРЗО взима решенията , бързо действа и НЕ се съобразява нито с Парламент , нито с гражданите си, нито с ...нищо ...Влиза в Крим и толкова ..С такъв , винаги трябва да си нащрек, уви ...))
  Щенията му - даже и тук в България , може да са БЕЗКРАЙНИ ))
  Какво има днес в главата на един диктатор- никой НЕ може да предположи ...Хитлер, сталин , КИМ, или някой друг, малък , като ПУТИН ..:)))
  Лигавите ви теории, "мюнхенските ви споразумения - не трябва да са и ДНЕС - на мода ...)
  ЗАЩО си чешете езиците с този , другия ??
  Пълни глупост е да "очовечаваш" един диктатор - може САМО с икон. мерки, изолация, санкции и разбира се- без война ...Все пак сме в 21- вия век ...)
  Колко е хонораът от тези глупости, които сте написали ??? :))
  Диктаторът уважава САМО силата ..Трябва да си силен - срещу него ..Иначе, просто ти завладява територията - и така е от векове ..)
  Как само искат да се върнат ,ПАК тук , у нас - и да се "управляваме ' от масква !! Питай ги , ако не вярваш ...)
  Хахахахаха....
  Празнодумциииии....:))

  BIG AL
 31. 31 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Интересно, че авторите не споменават за “Project Double Eagle“.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Няма нищо по-хубаво за Европа и особено за България от една трайна (само)изолация на Русия.
  Лошата новина е, че е малко вероятно.................

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Щеше ли да има изобщо ЕС - ако нямаше НАТО или американски войски в Зап. европа ?? Друг път ..:)
  Щеше да има сталинови или брежневи танкове чак до Па дьо кале...))

  BIG AL
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#26:"graoveca"]Много напред гледат, все пак 2025 година си е след доста време... [/quote]
  Ако Путин изкара до 2025 от Русия ще е останала само територията.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "SSS":

  ::))))))....Ну, дааааа.....

  BIG AL
 37. 37 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#29:"mitko11"]Не се притеснявай, наближава Нова Година и Снегурочка Кабаева ще си сменя две от джуджетата....[/quote]
  Нямам никакво притеснение, просто ми е смешно в какъв ентусиазъм изпадат понякога част от приятелите във форума.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  От такава Русия, днес , в 21- вия век , нямаме НУЖДА !!!!
  Тя е регрес, пречи и на нашето развитие и на човешкото , даже ...
  Модерен феодализъм ...))

  BIG AL
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Интересен материал.
  Иван Кръстев не го знам кой е, но Марк Леонард си го спомням от преди години, чела съм части от книгата му "Why Europe Will Run the 21st Century".

  http://www.amazon.com/Why-Europe-Will-21st-Century/dp/1586484249#reader_B005IND5G0

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Те че няма да спрат с опитите да ни манипулират-няма. Ама поне по някак умни и убедителни "маши" да вкарат в действие. Поне 50 години трябва да минат и то ако възникнат реални демократични носители, за да се изчисти заразата на путиновите имперски амбиции. Аз съм умерен оптимист, особено в светлината на настоящото фиаско на рублата.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Добър анализ или както е казал ....на 23 ноември 1959 г. дьо Гол знаменитата си реч за „Европа от Атлантика до Урал“...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 42. 42 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От целия анализ ми става горе-долу ясно,че ЕС трябва да въздъхне с досада ,да погали по немирната главичка Путинчо-непослушкото ,и да гледа на неговите лудории всеопрощаващо като на детска игра.
  Не отричам,че и аз си мечтая за свят без войни или санкции-било икономически или на каквато и да е друга основа....обаче нещата съвсем не са така прости,за съжаление.

  Дневник-токсичният сайт
 43. 43 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Русия вече е изпята песен. "Голямото надиграване" скоро ще бъде между САЩ и Китай.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Разстроено

  В статията посочени условията за примирие между Русия на Путин и ЕС. На пръв поглед миролюбиво и взаимноизгодно, а всъщност план за разрушаването на Русия защото ако днес предлагат на Русия да се откаже от Новорусия мълчаливо преглъщайки присъединяването на Крим утре ще бъде поставен и въпросът за Крим. Изобщо това е старата стратегия на Бжежински за изтласкването на Русия от Европа, до превръщането и в държава парий с помощта на марионетни проамерикански политици. За съжаление Путя Кабаев плътно следва този гибелен план с измамната надежда да се договори със Запада и последните френски изяви на външният му министър го потвърждават.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Неутрално
 46. 46 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Европейските лидери и обществото станаха жертва на собствената си карикатурна представа за естеството на Путиновия елит .

  Те не са искали .Просто карикатурата е много добра.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Статия подкрепяща реалполитик-ата на Русия. Важно е да се четат такива статии за да се добие перспектива.

 49. 49 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И най-поатайните путиноиди свалиха маските

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#47:"№55"]Айдее, форуните либеруги реагираха моментално като кучето на Павлов - мисъл нулева, само първични инстинкти... [/quote] Е- как ще реагирате, ако 5 месеца руски мурзилки нонстоп Ви заплашват с ядрена война, обиждат Ви на сексуална ориентация, гаврят се с Вас по всевъзможен начин, а накрая, със зловещ блясък в очите , Ви казват през зъби:"Извинявай!" и на следващата секунда се чудят как да достигнете до състояние на екзитус леталис? Такова мнение имам за нещата и няма как да бъда разубедена. В друг форум 3 месеца бях обект на всякакви гаври, само защото написах, че рф е агресор в Украйна и незаконно анексира Крим. Представям си- ако някой от тези същите мурзилки изведнъж ми стане пряк съсед...За да опазя животът на семейството си, ще се наложи да продавам апартамента и да си намеря нормални съседи...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 953 Неутрално

  И друг път съм го казвала, ЕС трябваше да се възползва от "европейския период" в управлението на Путин от началото на века и да покани Русия за член, както стана с Турция. Руснаците, въпреки непрекъснатите демонстрации на могъщество и изключителност, имат силен комплекс от Запада, и щяха да се почувстват поласкани от такава покана (както, всъщност, Путин и си беше признал веднъж). Тогава нещата може би щяха да се развият по друг начин. А стана така, че ЕС се страхуваше от Русия в период, когато тя не представляваше заплаха, и подцени заплахата в период, когато тя стана реалност. Много се надявам надигналата се икономическа катастрофа в Русия поне малко да вразуми Путин, както и на това, ръководителите на ЕС да намерят най-правилното разрешение на проблема. Да се опитат да научат руснаците да бъдат партньори, а не рекетьори.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#52] от "chushko": Хайде стига с гаврите и заплахите на българските граждани, които сме ес граждани! Не желая да виждам руснак на снимка, камо ли руско семейство, изтегнало се на плажа във Варна до моето семейство! С гаврите си и с подигравките си спрямо българите постигнахте само това- тотална неприязън на много българи спрямо руснаците в офлайн живота! Не ми трябват руснаци за съседи; не ви искам ни меда, ни жилото! Прибирайте си агресорските пипала в русията и не се занимавайте с българите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#53:"№55"]Много си се филмирала нещо... [/quote]
  За Вас е коментар № 54. Харесва ли Ви или не- така мисля! Това е резултатът от руската информационна война в бг. форуми, водена със средствата на гаврите над българските граждани, които застъпват обосновано тезата, че рф е агресор в Украйна и незаконно анексира Крим.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 447 Весело

  [quote#54:"logika"]Не желая да виждам руснак на снимка, камо ли руско семейство, изтегнало се на плажа във Варна до моето семейство! [/quote]
  Ааа, това е толкова недемократично... А къде отидоха либералните „ценности“, а?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#56] от "№55":
  И това ли не е демократично, въпреки, че абсолютно същото пише и в руската конституция?
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 59.
  (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Аман от Русия на кагебистите , и вечно ревящите за заплахи специални руски души! Наистина са непоправими .

  klimentm
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "logika":

  Русофобията е еквивалент на анти-семитизъма. Адкси те съжалявам. Най вече многобройните ти коментари изпоачаващи факти бълващи демагогия и предизвикващи разни емоции показват че си платен трол.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#60:"chushko"]Русофобията е еквивалент на анти-семитизъма[/quote]АКО руските мурзилки не бяхте водили руска инфовойна в българските форуми, нямаше МАСОВО да се промени мнението на българите за войнолюбивите агресивни руснаци. Свиквайте- каквото повикало- такова се обадило

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  USD-RUB 67.8452 Price of 1 USD in RUB
  http://www.bloomberg.com/quote/USDRUB:CUR
  Рублата продължава катастрофалното си пропадане, въпреки желанието на рф и въпреки "мерките"/ интервенциите на руската централна банка И какво излиза сега- май целият свят се е превърнал в русофоби с елемент на антисемитизъм

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#61:"№55"]Говорейки за законно и незаконно, редно е да кажем, че това зависи от гледната точка. [/quote]
  Хайде де- каква е гледната точка спрямо юридически казус? Юридическа, а не лаическа!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Може да се направи подробен анализа на статията , но според мен е губене на време. Основната теза общо взето е следната: Ако имаш проблемен съсед, който пие, заплашва, стреля през балкона, вдига скандали в 2 през нощта , изхвърля си боклука през терасата, то тогава го покани на събрание на входа. Когато той види какви добри хора са се събрали на това събрание и когато те му кажат две-три топли думи и го поканят да им погостува в къщи то проблемният съсед мигом ще се трансформира в примерен съкооператор. Който вярва на такива неща вярва и на подобни статии. Аз си мислех,че не са останали такива хора, но явно има. Дано поне добре им плащат за това, че да правиш такава пропаганда без пари си е жива минавка.

 67. 67 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално


  ВАЖНО
  Дали Ив Кръстев е сменил плочата или не, не е толкова съществено. Важното е, че това, което предлагат двамата автори е пълна дивотия. Не напразно форумните мурзилки се радват. Това е същото, ако през 1939, след нападението над Полша, Западните сили биха тръгнали да преговарят с Германия. Не че не опитаха в Мюнхен и резултатиете се видяха... В сегашния случай няма принципна разлика. Освен, че Путинска Русь е относително много по-слаба от "враговете" си - САЩ и ЕС (5% от БВП на САЩ + ЕС и 11% от военния бюджет на САЩ). Така, че нещата се повтарят като трагикомедия.
  А иначе нищо чудно, Ив Кръстев да е сменил плочата, руските служби не спят - освен с пари, разполагат и с "други инструменти". Ясно е едно - новата теза на Ив Кръстев представлява завой на 180 градуса в линията на неговите възгледи, като политолог.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 68 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 374 Неутрално

  имам дежа ву , все едно сме се върнали в 1939 г. и разни специалисти обясняват как трябва да си сътрудничим с хитлер малко след като е анексирал чехословакия защото " Германия е огромна и много важна държава, тя е вградена твърде солидно в международните институции, за да се надяваме, че може да бъде изолирана така, както на нас ни се иска. "

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 69. 69 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Късно е либе за китка.
  Дори да искаш да прегърнеш Русия днес, няма какво. Няма я.
  Ето, че и на Шрьодер са му отрязали коледните добавки.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 70. 70 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На базата на неуспелите досега суровинни в същността си военни походи срещу Русия(Наполеон, Хитлер и др.), мисля, че сега и Чичо Сам няма да успее. Въпреки марионетното поведение на Европа, въпреки разкраченото поведение на малката ни родина.

 71. 71 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За грешките на Запада чухме и четохме достатъчно. Нещо не ми стана ясно дали Русия не е направила грешки или това надхвърля хоризонта на авторите защото тя по дефиниция не може да греши. Май Кръстев полека-лека показва кой му е плащал през цялото време. Нито Европа, нито света са длъжни да се съобразяват с един шизофреничен дикатор. Достатъчен им беше Хитлер.
  Явно една загубена война не е достатъчна да опитоми националистическите амбиции. И Германия трябваше да загуби две войни за да и дойда акъла. Това ли трябва да пожелаваме на Русия? И дано и втората война да е студена.

 72. 72 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кому е нужна страна агресор? Г-н Кръстев стига сте писали глупости, дори Лукашенко бяга от Русия.

 73. 73 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Има някои верни неща в тази статия.
  Според мен обаче, преди да стане конфликта в Украйна, отношенията между ЕС и Русия си бяха доста добри. Инвестиции се трупаха , търговията си вървеше ... Докато не реши Путин да навлезе в Крим . Аз мисля ,че той го направи не защото го е страх от НАТО , а защото го хвана страх да не се разбунтуват и обикновенните руснаци по подобие на украинците като се има в предвид корупцията и не до там демократичното управление в Русия .

 74. 74 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  А на кого ще продават беларуските търговците техните стоки? Да не говорим за реекспорта на земеделска продукция.

  А чудно как Иван Кръстев стана изведнъж омразен на форумния планктон веднага щом написа една малко по-мека и реалистична статия по отношение на Русия.

 75. 75 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#74:"simo87"]А на кого ще продават беларуските търговците техните стоки? Да не говорим за реекспорта на земеделска продукция.

  А чудно как Иван Кръстев стана изведнъж омразен на форумния планктон веднага щом написа една малко по-мека и реалистична статия по отношение на Русия.[/quote]
  По-добре да не продават на никого отколкото да продават на загуба. Елементарна икономическа логика.
  А по отношение на Иван Кръстев-до сега никога не съм коментирал политолози, и за на пред нямам намерение да го правя. А и политолог трудно ще окаже влияние върху моя поглед върху теми от които се интересувам.

 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Весело

  [quote#49:"roum"]И най-поатайните путиноиди свалиха маските
  [/quote]
  Иван Кръстев - путиноид???!!! Ха-ха-ха....

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  [quote#68:"deepz00ne"]имам дежа ву , все едно сме се върнали в 1939 г. и разни специалисти обясняват как трябва да си сътрудничим с хитлер малко след като е анексирал чехословакия защото " Германия е огромна и много важна държава, тя е вградена твърде солидно в международните институции, за да се надяваме, че може да бъде изолирана така, както на нас ни се иска. " [/quote]
  Тогава Запада сътрудничи по същия начин с Германия както днес със бандеровска Украина за да ги противопоставя на Русия тогава СССР но накрая и той ще плаща за глупостите си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Весело

  Статията е соросоидно демократична. Харесва ми. И е радващо, че хората от "Открытое общество" са спонсорирали издаването на този епохален труд в уважавано опозиционно издание като Ведомости.
  С нетърпение очаквам продължение в СЛОН.ру

 79. 79 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#51] от "murttle":

  Съжалявам че не мога да ти дам повече от един плюс за това мнение !

 80. 80 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Весело

  Кръстев бил станал путиноид с тази статия !!!
  Не знам какъв е станал тогава Бжежински за да напише че САЩ са прекалили с притискането на Русия. Доста рубли трябва да са му платили на дядото известен като идеолог на събарянето на СССР !

 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Ами за тях е нормално да се сближават, интернационал на експлоататорите, за надмощие над народите си.
  Тъпото е, че потиснатите се дърлят чий чорбаджия е по-арен...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дааа. Взеха да падат маските на "защитните на правата и свободите на народите". Кръстев предлага нова "Ялта" - да седнат да се раберат, да си поделят картата - Украйна и Молдова за нас, Армения, Беларус за тях. Какво мислят народите на самите споменати страни не се изследва в статията. Не е интересно. Така и ние след 45-та бяхме натикани в комунистическия лагер, без някой да ни пита какво искаме.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 83. 83 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ГолЕма глупост.Дали е от подбраните извадки или с ловко вмъкнатите думи, но погрешните изводи и заключения са на всякъде. Ето и пример: "Както разпадането на Югославия сложи край на европейския ред от времето на студената война, така кризата в Крим отбеляза приключването с двуполюсния европейски ред", пишат авторите." Соцлагерът се разпадна 1989 г. Югославия не е била в него никога.Там гражданската война започна 1991.А ве направо не ми се коментират тъпни.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 84. 84 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази статия я четох в DW.de преди около месец. И тогава, а сега още повече при срива на руската икономика звучи грандиозно тъпо.
  С две думи ако сега ЕС предприеме стъпки към "сближаване" с Русия е все едно да повтори грешката с "мултикултурния модел" - т.е., да признае всички нарушения на международното право и агресията на поредното руско диктаторче.
  Няма как да стане тая.
  Освен това мантрата, че на Русия не ѝ пука от изолацията е толкова грешна, че няма накъде повече. То се вижда със срива на руската икономика в момента.

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  И сега какво всъщност искат Кръстев и Леонард.ЕС да си затворя очите пред всичко,което прави Путин.

 86. 86 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защо ми се струва, че изказването на Кръстев вече беше побликувано. И то доста по-подробно, не резюме.
  Доколкото си спомням, логична статия с "неочакван край". В статията се говореха за новите реалности и ни в клин, ни в ръкав заключение за Евразийския съюз.
  Какъв е този съюз, съществува ли де факто, има ли бъдеще - това са въпроси, които скоро нямат отговор. Ако това е Русия, Беларус и Азърбейджан - това си е постсъветско пространство и то доста орязано. Та ако ще и Армения да се присъедини пак си е същото.

 87. 87 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Политиката е изкуство на възможното.
  Виждам наченки на здрав разум.
  Пропагандата доста беше изкривила реалната картина. Паралелите с Хитлер са несъстоятелни. Друг е филма.
  Освен това по-големите пазари са си по-големи пазари.

 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Призив за реализъм, отрезвяване и "Отбой" ли е това ?...
  Жалко - тъкмо разфасовахме форумните рубладжии, а мостовете ни към Русия почти догарят ...

 89. 89 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тезата на Иван Кръстев и Марк Леонард е своеобразна пътна карта за оцеляване на Европейския съюз, по смисъла на неговите универсални и самостойни ценности в съвременното цивилизационно пространство ...
  Дневник би могъл да следи за отзвука край Темза и Потомак...

 90. 90 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "ако ЕАЭС не съществуваше, той трябваше да бъде измислен в Брюксел"

  Какъв съюз? Онзи същия, в който Русия едностранно и без да уведомява предварително останалите си въвежда снакции, ембарга, контролни пунктове и пр? В който Лукашенко в отговор възстанови митническия контрол? В който Назарбаев открито заяви, че той не е въвеждал никакви снакции и който има проблем с реекспорта, да си се спасява сам?
  Този "митнически съюз" е всъщност първоначална проява на имперските мераци на Русия, нищо общо с идеите на ЕС.

  Знанието е сила, информацията - власт
 91. 91 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#86:"novak2010"]Ако това е Русия, Беларус и Азърбейджан - [/quote]

  Не е Азербайджан, а Казахстан.

  Знанието е сила, информацията - власт
 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Всичко става, както го е предвидил Оруел. САЩ-Западна Европа равно на Океания, останалата Европа в Евразия. Може на някой да не му харесва, но светът не може да се върти около пъпа му. Британия и САЩ са братовчеди, а половин Германия е американска. А нашите американофили САЩ просто не ги искат. За какво са им навлеци?

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  [quote#92:"judjuk"] А нашите американофили САЩ просто не ги искат[/quote]
  А пък украинските още по-малко. Но простотията е безкрайна и винаги могат за се намерят и по-прости от нас.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Заекът обикновено изразява, Опасения ...
  Като такъв, и аз ги имам ...
  До коментар [#90] от "pag":
  Колега,
  Коментара на "идеите на ЕС" не е тук, а в дописката на Иван Кръстев и Марк Леонард ...
  Назърбаев и Лукашенко подкрепят Русия, срещу спекулата при евросанкции и нищо повече . Куп тонове полско месо и ябълки потънаха в Русия, вместо в Казахстан - няма как, хреекспорт...

 95. 95 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#86:"novak2010"]заключение за Евразийския съюз.
  Какъв е този съюз, съществува ли де факто, има ли бъдеще ... Ако това е Русия, Беларус и Азърбейджан ...[/quote]

  Казахстан.
  Все пак Азербайджан е друга държава.

 96. 96 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кръстев пак е взел от погрешните хапове. Няма никакъв Евразийски съюз. Това са празни Кремълски фантазии. Има ЕС и отношения на Брюксел с Беларус, Казахстан, Русия и Армения на ДВУСТРАННА ОСНОВА. Всичко друго е празно дърдорене и фантазии на един късоглед политически лидер като Путин. Идеята на Путин за Евразийски съюз няма сериозна идейна основа и аргументи. Дори нещо повече - страните от ОНД искат ОНД, а не Евр. съюз. И ако Москва не желае да им даде ОНД, то техния път е или към Киев като нов център на ОНД или към Брюксел.

 97. 97 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#93] от "Julian Mall":

  [quote#93:"Julian Mall"]Но простотията е безкрайна и винаги могат за се намерят и по-прости от нас. [/quote]

  не си прав ,трудно почти невъзможно е да се намерят по-прости от вас

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  [quote#67:"Уточнител"]Това е същото, ако през 1939, след нападението над Полша, Западните сили биха тръгнали да преговарят с Германия.[/quote]
  Защо не припомниш как смело воюваха със Хитлер и затова тази война беше наречена странна докато не им припари под лъжичката и Хитлер вместо да напада СССР взе че нападна тях. Сега Украйна няма как да ги нападне но негативите от безсмислената конфронтация със Русия и подкрепата на един пронацистки режим ще я плаща пак Европа.
  До коментар [#67] от "Уточнител":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статията на най-изявения български меритократ (Иван Кръстев) и на един от най-известните меритократи на ЕС (Марк Леонард), която с посредничеството на неизвестен български автор ни е предоставена за коментар, е много интересна. На практика от това, което ни е казано за оригиналната статия, публикувана в руските „Ведомости”, единствения правилен извод, който можем да направим, е, че според авторите сегашната политика на САЩ и ЕС срещу Русия е погрешна и трябва да бъде спряна. Че Действията на Путин общо взето са правилни и произтичат от положението, създадено от дистанционно управляваните от САЩ и ЕС протести в Украйна. Нещо, което основната част от хората в този форум обявяват за жив комунизъм, макар на практика между сегашният режим в Русия и комунистическите режими от преди 1989 година да няма почти нищо общо.

  Но действията на САЩ и на ЕС чрез така нареченото от тях дистанционно управление на протестите на киевския мандан, предизвикали не особено толерантните преки ответни действия на Русия, както и последвалите опити не само за демонизирането, но и за идеологическото покоряване на Русия, са пряко следствие от водената от САЩ вече 25 години политика за създаването на един еднополюсен свят (в статията се говори за двуполюсен, но това очевидно е направено за да не се засяга неоправдано високото самочувствие на евросъюзните лидери), в който САЩ ще бъде едноличен тотален хегемон, който с помощта на ЕС ще налага на целия останал свят своята воля и своите интереси, маскирани като сакрални тотално значими ценности, без особено да се тревожат за интересите на другите държави, които са се отказали от почти целия си суверенитет, поради което ще бъдат държави само по име, но не и по своята реална политическа същност. Така че това, което предлагат авторите, всъщност е искане САЩ да се откажат от своята свръхимпериалистическа външна политика и да се съгласят с политиката на Русия, Китай, Индия и Бразилия, която цели създаването на един многополюсен свят. Свят, в който няколко големи и мощни държави (велики сили) разделят планетата на региони на влияние, като начело на всеки регион застава една велика сила. А политико-икономическата структура на регионите малко или много са аналогични на политико-икономическата структура на сегашния ЕС.

  Между другото: Само преди не много време в една друга статия, написана, ако не ме лъже паметта, от Иван Кръстев с друг съавтор, се предвиждаше Путин и Русия да си получат заслуженото от международната комисия, организирана за разследване на свалянето на един пътнически самолет в района на бойните действия в Източна Украйна. Защо за тази комисия вече никой не споменава и защо в тази статия се защитава нещо, което е почти пряко противоположно на това, което се защитаваше в предишната статия? Какво се е променило от тогава до сега, че двама изтъкнати рицари на идеологическата война на САЩ и на ЕС за изграждането на един еднополюсен свят, който би превърнал САЩ в тотален световен жегемон и би им осигурил монопол в областта на политиката и на икономиката, сега дават на заден ход?

  Макар и да не е достатъчно рационално, за обикновените хора от народа на държавите, които формално или наистина са част от това, което сега се крие зад политическия термин ЗАПАД, а и за не съвсем малка част от елита на тези държави, особено на държавите извън САЩ, Англия, и още няколко богати държави в географската Западна Европа, това, което предлагат в силно завоалиран вид авторите, е много по-приемливо от това, към което се стремят и което се опитват да наложат САЩ.

  Но това, което искат да наложат САЩ, е много по-изгодно и затова е много по-приемливо за политическите и за основната част от свръхбогатата прослойка на финансово-икономическите елити на тези държави. А именно в техните ръце се намира управленческата власт на държавите от ЗАПАДА. Което предвещава дълго противоборство не само между държавите от ЗАПАДА и от ИЗТОКА, но и между народите и техните политически и финансово-икономически елити на държавите и от ЗАПАДА, и от ИЗТОКА.

 100. 100 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално


  До коментар [#60] от "chushko":≪Русофобията е еквивалент на анти-семитизъма. ≫

  Не е. Защото антисемитизмът е расово (етническо; народностно) явление, демонизация на етническа основа, докато русофобията е класово политико-икономическо явление, демонизация на политическия и частично на класовия враг, който ти пречи да станеш тотален световен хегемон, който зверски да експлоатира всички обикновени хора по света, независимо в коя държава живеят. А тази фобия е насочена към Русия само защото тя намери смелост да се опълчи на политико-икономическата агресия на САЩ. После други държави я подкрепиха, но тя е тази, която води борба срещу налагания от САЩ, а те само я подкрепят.

  Тоест, нападките срещу Русия и русите не е защото те са руси, а защото пречат на САЩ да установят окончателно своя хегемонизъм над цялата планета. Ако капитулират и се предадат, нападките ще спрат.
  à è ѝ ò „” –

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK