Не можем да мълчим, когато в парламента се говори с такава омраза

Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Валери СимеоновЖурналистът Диана Иванова разпространи отворено писмо до председателя на парламента Цецка Цачева по повод поредното расистко изказване на лидера на Патриотичния фронт Валери Сименово днес, в което той определи ромите като "човекоподобни".


Ето и пълният текст:


ОТВОРЕНО ПИСМО
До ГОСПОЖА ЦЕЦКА ЦАЧEВА ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ


Диана Иванова

© Цветелина Николаева, Капитал

Диана Иванова

Уважаема госпожо Цачева, Обръщам се към Вас по повод изказването от трибуната на Народното събрание на народния представител и съпредседател на Патриотичния фронт, г-н Валери Симеонов, на 17 декември 2014 г. В него той заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".


Изтръпнах, прочитайки тези думи, препечатани веднага от приятели в социалните мрежи. Госпожо Цачева, обръщам се към вас като жена, родена и израснала в България. Нима и вие не изтръпвате, когато чуете тези думи? Нима вие, израснала в България, се подписвате под думите, че ромите са "човекоподобни"? Нима не сте възмутена като жена, като съседка, като гражданка? Нима не познавате роми? Какви хора сме самите ние и кой ни дава правото да определяме други човешки същества като "човекоподобни"? Родена съм и съм израснала в Монтана и във всички класове, в които съм учила, имахме роми. Сред близките ми приятели има ром, който в момента учи режисура. Всяка година, заедно с мои приятели от Фондация за нова култура работя, включително с роми, по реставрирането и почистването на сградата, в която се провежда Фестивалът на спомените в Бела Речка през май. Познавам всякакви роми. Убедена съм, че всеки от нас може да даде и добри и лоши примери на роми, както може да даде добри и лоши примери на "чисти българи". Въпросът е обаче, госпожо Цачева, че когато представител на управляващата коалиция произнесе такива силно омразни думи в парламента, ние не можем да мълчим, Вие също не можете да мълчите. Защото тази България, в която ние сме израснали и живеем, не е тази България на Валери Симеонов. И не искам да бъде.


Защо, госпожо Цачева не дадете знак на смелост от трибуната на Народното събрание, като прекъсвате подобни изказвания? Защо не опитате да извадите от паметта си имената на ромите, които лично познавате,и да спрете това говорене – именно в името на вашите лични познати, за които, сигурна съм, ви пука, и които имат имена, като всички нас?


Пиша това писмо, мислейки за Тосен и Бисер. Вие сте хора като мен и България днес е място за всички нас.


Диана Иванова, журналист съорганизатор на Фестивала на спомените в село Горна Бела Речка


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK