Алексей Навални: В Москва управлява хунта, която краде от всички

Алексей Навални в залата на московския съд в петък.

© Reuters

Алексей Навални в залата на московския съд в петък.Братята Алексей и Олег Навални ще научат на 15 януари 2015г. решението на московския Замоскворецки съд по дело, което според мнозина в Русия е абсурдно и в крайна сметка е репресия заради политическа и антикорупционна дейност.


На днешното заседание прокуратурата поиска по т.нар. Дело "Ив Роше"затвор от 10 години за един от най-популярните опозиционери в днешна Русия и 8 години за брат му Олег. Те са обвинени в мошеничество и пране на пари, защото чрез транспортни услуги на завишени цени били присвоили чрез офшорно дружество в Кипър над 31 милиона рубли от компаниите "Ив Роше Восток" и МПМ.


Навални каза по време на заседанието, че обвинението е "чисто бълнуване", а процесът - "илюзия за законност". "Не разбирам какво трябва да се опровергава. Всички свидетели казаха неща, противоположни на твърдението на следствието. Поне един човек да беше дошъл да даде показания срещу мен. Всички, включително служителите на "Ив Роше" бяха доволни и казаха, че компанията на брат ми е решила всичките им проблеми и отново биха сключили същия договор."
След това в "Новая газета" и в социалните мрежи започна да се разпространява последната дума на Алексей Навални, тъй като той е под домашен арест без право да комуникира с външния свят. Писателят Борис Акунин също го публикува на страницата си във "Фейсбук" с коментар: "Няма да го покажат по телевизията, затова разпространявайте тук".


Олег и Алексей Навални

© Reuters

Олег и Алексей Навални


Последната дума на Алексей Навални


Колко пъти в живота си човек, който не се занимава с нищо противозаконно, може да казва последната си дума? За година и половина това е шестото или десетото ми последно слово. Все едно, че настъпват последните дни.


Всички вие – съдии, прокурори, потърпевши – гледате в масата, когато разговаряте с мен. Всички ми казват: "Алексей Анатолиевич, ама нали разбирате за какво става дума".


Всичко разбирам. Разбирам, че сега няма да скочите вие или представител на "Ив Роше" и да кажете: "Убедихте ме". Не, разбирам, че хората са устроени по друг начин. Никой няма да каже на семейството си: "Днес вкарах в затвора абсолютно невинен човек и ще трябва да живея с това". Разбирам, че ще казват: "Ама нали всичко разбирате..." и "А той защо постъпва така с Путин?".


Думите ми са за тези, които вършат подлости и игнорират случващото се. Думите ми са за това да признаете, че не бива да се търпят лъжи за всичко. Казват ми, че няма интереси на руснаците в Туркменистан, но че за интересите на руснаците в Украйна трябва да се започне война. Казват ми, че в "Газпром" не се краде. Нося им документи, а те ми отвръщат – няма такива работи. Казвам им, че сме готови да се явим на избори и да ви победим, че ще основем партия. А те не ни допускат до избори и ни казват "Победихме ви".


Колкото повече хора разнасят лъжа, с толкова по-голяма лъжа ще се сблъскват. Лъженето стана същност на тази държава. Вчера Путин казва: "Нямаме дворци!" Та ние снимаме по 3 такива всеки месец!


Последното разкритие на Навални - вилата в Москва на Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност на Русия. По официални данни той и съпругата му са спечелили за последните 4-5 години едва няколко хиляди евро. В същото време този комплекс в един от най-скъпите райони на столицата, се оценява на поне 41 милиона долара.<br /><br />Разследването <a href="https://navalny.com/p/3954/">можете да прочетете тук</a>.

© navalny.com

Последното разкритие на Навални - вилата в Москва на Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност на Русия. По официални данни той и съпругата му са спечелили за последните 4-5 години едва няколко хиляди евро. В същото време този комплекс в един от най-скъпите райони на столицата, се оценява на поне 41 милиона долара.


Разследването можете да прочетете тук.


Защо търпите тази лъжа? Защо гледате в масата. Животът е твърде кратък, за да зяпате масата. Докато се огледам, и станах на 40. Скоро ще дойдат и внуците. Докато се озърнем и вече умираме в леглото, гледат ни и си мислят "Дано скоро да освободи жилищна площ". Можем да се гордеем само с моментите, когато честно се гледаме в очите, когато вършим нещо достойно.


Ситуацията е достатъчно болезнена за мен. И хитрият, болезнен формат, който е избрал Кремъл – когато не просто затварят мен, а се опитват да принудят и още хора, Офицеров, баща на 5 деца – и аз трябва да гледам жена му в очите. Признавам, да, това ме тормози – че мъкнат още и още невинни хора. Но дори взимането на заложници няма да ме спре. Животът няма смисъл, ако търпиш лъжата.


Никога няма да се съглася със системата, изградена в страната. Тя е построена така, че да граби от всички в тази зала.


Това е истинска хунта.


Не съжалявам и секунда за действията си срещу корупцията. Не може да се живее с мисълта "Олеле, сега ще ме тикнат в затвора!" и ще призовавам хората да реализират правото си на свобода, включително правото да се събират свободно.


Хората имат законно право на въстание срещу хунтата, която всичко е захапала. Позволихме им да ни ограбят и да ни превърнат в скотове.


Какво ни дадоха, какво ви дадоха на вас, които сте забили поглед в масата? Има ли образование? Не. Здравеопазване? Не. Пътища? Не. Какви са заплатите на ето тези съдебни пристави?


Нас и вас ни грабят всеки ден. И аз няма да търпя това. Ще стоя, колкото е нужно, тук, в клетката.


Брат ми не е имал намерение да се занимава с политика. Няма нужда да прекалявате. Взимането на заложници няма да ме спре, но защо ѝ е на властта да ги убива? Призовавам абсолютно всички – може и да звучи наивно и да се подсмихвате - "Не живейте в лъжа".


Благодаря на всички да подкрепата. Ще изолират мен, ще ме затворят – друг ще дойде. Не съм вършил нищо уникално.


(Бел.ред. Призивът "Не живей в лъжа" е и директна препратка към прочуто обръщение на Александър Солженицин от съветските времена: "И именно тук се крие пренебрегваният от нас най-прост, най-достъпен ключ за нашето освобождение – личното неучастие в лъжата. Лъжата, дори и да е покрила всичко, дори да е завладяла всичко, нека срещне нашия отпор в най-малкото: нека тя не владее чрез мен.")Последната дума на Олег Навални


"Днес тук имаме по-скоро ден за литературно четене. Мислех да ви прочета на глас "Процеса" на Кафка, но прокурорите няма да схванат, а всички останали и без това си знаят за какво става дума.


Единствената причина, поради която седя на скамейката на подсъдимите, е политическата дейност на брат ми и борбата му с корупцията.


Събитията от последните години направиха живота на семейството ни малко по-тъжен и много по-весел, но дейността на брат ми е залог за това да живеем в свободна и процъфтяваща страна и аз съм готов да платя своята цена за това.


Обръщам се към съдията – заплашвате десетки хиляди хора, всички предприемачи. Поздравявам всички политзатворници, както и всички предприемачи, незаконно осъдени за мошеничество."


Алексей Навални: В Москва управлява хунта, която краде от всички

© Reuters


Реакции на известни опозиционни лидери


Людмира Алексеева, ръководител на Московската Хелзинкска група


Това е абсолютно канибалско решение, защото за всички, включително за прокурорите, е очевидно, че делото е фалшифицирано: "Ив Роше" няма претенции. У нас прокурорите искат много (години затвор – бел.ред.), съдиите дават по-малко, а после хората си отдъхват облекчено, че не са дали най-тежката присъда. Братя Навални трябва да бъдат освободени, те са невинни.


Леонид Волков, ръководител на предизборния щаб на Алексей Навални за изборите за кмет на Москва:


Няма значение колко ще му дадат – 10 години или 50 години. Не е важно в какви псевдоюридически формулировки ще опаковат присъдата. Държавата чрез своите прокурори заявява: "Навални ще лежи в затвора, докато Путин е на власт".


Алексей Макаркин, зам.-генерален директор на Центъра за политически технологии:


Десет години лишаване от свобода за ситуация, в която потърпевшата страна казва, че нищо не е изгубила, е доста странна мярка. Има усещане, че прокуратурата умишлено надува исканията си, за да направи присъдата по-милосърдна. Един вид, дадоха им по-малко, отколкото се искаше.


Борис Немцов, съпредседател на партия РПР-Парнас:


Просто не намирам думи! Това е тотална фабрикация, тотален страх пред опозицията. Можем само да се възхищаваме на мъжеството на Алексей, който стоически понася всичко това и запазва душевно равновесие и чувство за хумор.


Това е опит за разправа, за сплашване. Дори за убийство не винаги дават 10 години. В Кремъл толкова ги е шубе, че си изгубиха акъла. Макар че този трик е ясен – да се демонстрира колко хуманен е съдът. Ще ги осъдят за няма нищо, но всички ще говорят колко хуманна е системата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK