Криво седи, право съди или Бойко Борисов арбитър

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовПрепубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура" с позволението на редакцията.  


Това е текст за коалиционната култура. В една сложна коалиция има нужда от арбитраж: винаги ще има различни интереси, които ще се сблъскват, и накрая ще се наложи някой да отсъди и да вземе решението. Това трябва да стане по максимално справедлив начин и така, че спорещите да са готови да приемат решението, дори когато то противоречи на техните позиции. В настоящата четворна коалиция Бойко Борисов е поел ролята на арбитър и това е естествено: той е лидерът на най-голямата партия и като такъв се ползва с най-широка обществена подкрепа. В повечето ситуации дотук Борисов успяваше да намери верните ходове – с изключение на казуса с новините на турски. Там премиерът великодушно остави РБ и ПФ "да се разберат помежду си", сякаш той няма много общо с крайното решение. Плитка хитрина, която в крайна сметка окуражи една кротка ескалация на анти-малцинствено и дори расистко говорене, с която тепърва ще берем ядове.


По-сериозната арбитражна грешка на премиера
дойде по повод на пенсионното осигуряване, обаче и тя е в състояние да постави коалицията под огромно напрежение. Гласуването заедно с ДПС на спорни по своя характер промени, необоснованото бързане, липсата на обсъждане с коалиционните партньори, откритото незачитане на тяхното мнение са все ходове, които не отиват на един модерен арбитър, а приличат повече на сприхав и капризен кадия, станал сутрин по неправилния начин.


Хубавото е, че Борисов усеща тези неща и остави вратата отворена за обжалване на казуса, ново изслушване на страните и евентуалното му преразглеждане. Въпросът е защо трябваше тогава да се бърза толкова предколедно, да се правят фойерверки в момент, когато управлението е тръгнало да се стабилизира и да действа по същество?


Кой е по-по-най?


Арбитърът не бива да се поддава сам на състезателния нагон: това е ключово условие. За да е добър арбитър, той не трябва сам да тича в надпреварата. Явно това ще е една от специфичните слабости на Борисов в арбитражната му роля, защото в един момент той не се стърпява и сам почва да тича, че и да изпреварва другите бегачи. Разбираемо, те имат сериозни оплаквания в подобна ситуацията.


Промените в пенсионното осигуряване, които министър Горанов внесе почти инцидентно, поставиха коалиционните партньори на ГЕРБ в невъзможна ситуация. Нейните параметри вече са многократно описвани, но нека да се спрем само на най-важните:


Дългосрочна, важна промяна се скрива зад технологични решения: Промяната с въведеното право на избор на гражданите да се върнат в НОИ, както и сроковете, в които те трябва да решат дали да отидат/останат в частен фонд, променят сериозно базовите правила в пенсионното осигуряване. Новите правила окуражават хората да изберат НОИ, подтикват ги да го направят. Вярно е, че те не ги задължават да го сторят. Но в книгата Nudge (Подтикване) на двама американски автори е описана в детайли логиката на подобни ходове. Ако оставите хората да избират, огромен процент от тях ще изберат да не направят избор и да приемат решението, което системата им предлага. Така например, огромен процент хора не си сменят паролите на сим картите или на дебитните карти, дори когато в началото те са 0000.


Въпреки правото на избор на частен пенсионен фонд, половината от застрахованите в момента са си оставили парите там, където системата ги е разпредилила. В този смисъл, променяйки базовите правила, държавата създава презумпция в полза на НОИ и може да разчита, че сериозен процент от новоосигурените поне ще останат в държавния фонд. Това ще доведе до допълнителна капитализация на НОИ, но и до изтегляне на средства от частните фондове. Ergo, промяната е системна, дългосрочна и важна. Защо се бърза с нея толкова тогава? Защо тя се прикрива зад технологични решения?


Основанията за реформата са неясни: ГЕРБ повтаря монотонно, че реформата защитава правото на избор на гражданите. Това номинално е така, макар че и в двата случая става дума за задължително допълнително осигуряване – парите на хората така или иначе им се удържат и става дума за това кой от двата модела би бил икономически по-изгоден за тях, кой би бил по-устойчив. Няма ясни аргументи защо предлаганото от ГЕРБ се ползва с икономически предимства. От недомлъвките се налага тревожното усещане, че частните фондове не се управляват добре, че изложени на конкуренция от страна на държавата, те ще подобрят дейността си. Това може и да са валидни аргументи, но те битуват апокрифно, а не официално.


Не е ясно това обективна оценка ли е, или пък е просто черна кампания (с участието на държавата и медии) срещу частни играчи. Самият Борисов спомена фондовете в контекста на КТБ, което също раздухва тревожни спомени. А за капак, идеята, че конкуренция между държавен и частен фонд у нас е възможна, също е дълбоко спорна. Та нали държавата във всеки момент може да прати разследващи и регулатори във всеки един фонд и да "подтикне" неговите вложители "свободно" да изберат НОИ.


Последиците от реформата са неясни, както и нейните детайли: Какви са целените последици, а и какви са реалните последици също е неясно. С колко ще се "рекапитализира" НОИ, какви са разчетите на финансовото министерство по този въпрос? С колко пък ще се декапитализират фондовете и кои? Ще трябва ли те да разпродават на пожар активи? Как ще се отрази това на фондовия пазар в страната и пр., и пр., остават висящи въпроси. А има и някои преки недомислици. Например, има хора, които се осигуряват на максимума, и те би трябвало само от това да получат максималната пенсия от НОИ. Такива граждани и те ли по дифолт ще остават в НОИ, ако не изберат фонд в рамките на даден период от време? За тях това би било напълно безсмислено.


С коалиционните партньори не е постигнато съгласие, а е постигнато съгласие с ДПС: Това е може би най-тревожната страна на въпроса. Тази коалиция беше създадена с идеята управлението да не зависи от ДПС. Не за това, че движението представлява българските турци, което е негов безспорен актив, а затова, че то единствено не се дистанцира от явни корпоративни завистимости, че и досега няма ясен отговор на въпросите каква беше ролята на г-н Пеевски в управлението "Орешарски", във фалита на КТБ и т.н. В крайна сметка, тепърва ще се прави парламентарна комисия за банката, ще се изяснява въпросът "Кой". В такъв контекст да пренебрегнеш коалиционните си партньори, за да гласуваш спорен текст с ДПС, е дълбоко съмнително и поставя цялата коалиционна логика под въпрос.


Нещо повече, то поставя поне един партньор – РБ – в невъзможно положение пред своя електорат. РБ са в правителството, но ключово важни решения се прокарват без тях. По елементарните правила на парламентаризма това е недопустимо: те не могат да носят отговорност за решения, по които дори не са консултирани както трябва. В интерес на истината, Борисов спомена, че на посещението в Германия нито Кънев, нито Кунева не са повдигнали въпроса с пенсионното осигуряване. Ако това наистина е така, реформаторите също трябва да се замислят: като имат възражения, първо трябва да ги обсъдят с ГЕРБ и останалите, а после в медиите и фейсбук. Но така или иначе, основната отговорност за коалиционните отношения е върху Борисов. Той едва ли не знае колко е чувствителен електоратът не само на РБ, но и голяма част от неговия към интерлюдии към ДПС. В този смисъл, предколедният романс с движението няма как да бъде оправдан.


А сега накъде?


Много зависи от самоназначения арбитър в случая. Той пропусна да свири явна дузпа срещу своя тим и сега публиката ще го освирква, ще има основателни оплаквания, искания за лишаването му от права. Ясно е, че пенсионна реформа не може да се прави по този начин, тихомълком, с неясни цели и непредвидими последствия. Ако коалиционното правителство ще продължава да съществува, трябва партньорите да седнат заедно и да излязат с обща позиция по темата. Като обсъдят внимателно всички аргументи, като са сигурни, че като коалиция стоят зад решението. В противен случай оставането поне на РБ в този формат става проблематично – а Калфин очевидно и сам е стигнал до подобни изводи за себе си. За да се избягват подобни сценарии в бъдеще, е крайно време коалицията да излезе с детайлна програма на ангажиментите в отделните сфери. В съдебната сфера нещата започват да се избистрят на ниво политическа воля. Същото трябва да се случи и в останалите важни области.


Поука: за да е някой арбитър, необходими са две страни, които да признават неговия авторитет. Това става, когато арбитърът спазва правилата и зачита правата и достойнството на страните. В противен случай викат друг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  коалицията да излезе с детайлна програма на ангажиментите в отделните сфери. - Абсолютно! За да се разбере има ли смисъл коалицията да продължи своето съществуване?

 3. 3 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Подчертавам "право на избор". И ви препечатвам ваша статия:

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/moite_finansi/2013/07/22/2107852_izbirai_razumno_pensionen_fond/

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 902 Неутрално

  А на езика на обикновените хора се нарича предателство , предателство на отбора с които си се разбрал да играеш до край .Да напомня на Бойко че никой не обича предателите ,даже и врагът първо ги използва но после се отървава от тях .Понякога предателите ги остават живи но просто за да се гърчат с позорното си петно цял живот.
  Справка с историята , така сме паднали под османско робство.
  Толкова за добрият и смелият Бойко , от тук нататък това е предателят Бойко турското мекере.

 5. 5 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ох, а бе, ще даде бб заден, не му е първица, но РБ трябва никога да не забравят, че си имат работа не само с "чудовищно некомпетен" кръчмарски политик но и безкрайно влюбен в себе си егоцентрик. При това никога не изпускаш ИЗпредвид главната си цел. Да устиска премиерстването до президентските избори и там с помощта на ДПС да се пробва в бой последен за реализация на мечтата си да направи голям шлем.
  Какви ти реформи, какви ти 5 лева. ако стане нещо между другото, бива, ако не, да му мисли този след него.

 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Прокопиев явно много е засегнат от тези промени.

 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#1] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Аре земе се поспри с това "copy-paste". И то от някакъв "случаен сайт".
  А по статията - баце не става за арбитър, а само за футболер в някой селски отбор.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами с това гласуване за ДДО се показа истинското лице на коалицията/ГЕРБ+ДПС/, а останалите РБ,ПФ,АБВ са само за парлама.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Честито на всички, които гласуваха за "автентичното дясно".

  В следващия епизод: "съдебна реформа: с Делян Пеевски в главната роля.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И автора колко коалиции е управлявал та дава съвети? Малко наивно е да коментира неща които не разбира

 12. 12 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Има изход. Радан го каза сутринта...Президента слага вето....Бойко маха Горанов..... Иначе Б.Б. и ГЕРБ заминават.....Не казвам дясното управление......

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Не виждам голям смисъл реформаторите да останат в коалицията и да продължават да легитимират управлението на този предател Боко. Всички по-важни решения, свързани с тая или оная мащабна далавера ще се взимат и прокарват от коалицията, която действително управлява - крадците от ДПС и крадците в управлението на ГЕРБ!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Ръкоплещещите на всяка боцкова изцепка герберасти - кажете едно БРАВО и на ДПС, бе! Без Местан и Пеевски мъдрият ход на Баце нямаше да мине в Парламента. Хайде, не се стеснявайте.
  Браво на ДПС, благодарим ДПС!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Весело

  Хубо , тука плювките са , че Боце "Тиквов" се гушнал с ДПС !

  Ама РъБчетата анблок с Камуняките БеСеПарски и Болен ???

  Ами хубаво да ходим на избори , интересно ми е леля Меркел ще черпи ли Радан със щолен и ще се гушка Юнкер ли с него както с Баце !?!

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#13:"virtual brain"]Не виждам голям смисъл реформаторите да останат в коалицията[/quote]
  Всичко възможно трябва да бъде направено! Ще пропаднат идеи и възможности за реформи. Ако ББ се вразуми, да дадем шанс

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Харбитъра е точен - остро се нуждае от аванс срещу заплата ...

 19. 19 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вождът, арбитър? Това е новият епизод от сериала: "Вождът не знаеше що вършат чадата му, той е целият в бяло!" На умни и красиви като на автора им се пада това, което ще последва от "управлението" на Вожда. Те искат да живеят по този начин и ще си получат финансовия колапс от единия клон рИфоматори и етническия конфлокт от другия клон хуманяги. Защото това си избраха!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#1] от "Некъф ужас, некъф ат":

  До коментар [#10] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е
  КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Та какво, казваш разправя КФН, че нещо се объркАх? :

  http://www.mediapool.bg/kfn-tvardeniyata-za-izcheznali-pari-na-pensionnite-fondove-sa-vredni-news228527.html

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  [quote#1:"Некъф ужас, некъф ат"]Лично аз с голямо съжаления установявам, че Икономедиа се различава от прас-медия-груп само по по-изискания изказ. УВИ.
  [/quote]

  Ами ти какво правиш в Икономедия? Събирай си чуковете и сърповете и дим да те няма! Ако имаш доказателства за измами - събирай ги и тичай при прокурора!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Oт боце арбитър не става.РБ нямат място Бостан.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#23] от "Трябва съдебна реформа":

  Ми изчезвайте. Псевдореформатори нямат място в управлението.

  Няма шики-мики.
 26. 26 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "1_bulgarin":

  Всяко зло за добро. Така казва народът.

  Това гласуване остави пробойна в правителството на Борисов. Опитва се да замазва и оставя отворени врати, но голия задник лъсна.
  КОЙ пак е тук.
  Дежаву с гласуването на Пеевски за старши в ДАНС.

 27. 27 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Въобще не ме интересува ББ. Интересува ме РБ дали ще предложат адекватни и полезни решения относно пенсионните реформи и дали правилно ще си изиграят картите. Ако го направят, могат да разчитат на обществена подкрепа и ББ ще клекне

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 28. 28 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Предстои семплата природа на вожда да става все по-прозрачна за индианците му. Другите племена да гледат големия сеир.

 29. 29 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Основанията за реформата са неясни:" - Напротив, ясни са. Задължителните ПОД са балон, при това законодателно закотвен. Задължителността на участието и тесните сектори от пазара, в които се насочва надуването са гаранция за това. Да, но ако за мен е допустимо да пиша това /дано/, допустимо ли е това за коя да е публична личност или структура?

  "Последиците от реформата са неясни" - Напротив, ясни са. Борсата ще се спихне /по БСК/. Да, защото ще спрат да я надуват. Намаляването на капитализацията и пък ще доведе до намаляване на оценката за активите на ПОД. После ми разправяйте, че задължителните ПОД не са балон.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Любопитно

  До коментар [#25] от "Марш тъпите ръбове от властта":

  Предпочитате Дебелеески?

 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Добра статия на Даниел Смилов! И добра поука за накрая:
  "за да е някой арбитър, необходими са две страни, които да признават неговия авторитет. Това става, когато арбитърът спазва правилата и зачита правата и достойнството на страните. В противен случай викат друг."

 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не ме интересуват никакви аргументи на измисления експерт Горанов и ГЕРБ. Щом нещо се приема урбулешката, без да е ясно кой го е предложил и без да се обсъди със засегнатите страни, става дума за измама. Българският народ до такава степен не вярва на политиците, че те трябва една година и хиляда пъти да му обясняват защо правят нещо. Особена ако това нещо не е било забелязано от обществеността като проблем. И да изоставят очевидните бардаци без внимание.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Там е проблемът, че в този скандал Борисов не е арбитър, а е СТРАНА. Борисов е авторът на този погром, затова и няма как да е арбитър в неговото решаване. Той нито може, нито иска да е безпристрастен. И още нещо - за да е арбитър, освен безпристрастие, се иска и минимум компетентност по спора. Кой ще се обзаложи, че Борисов е в състояние да си представи дори и 10 % от задължителните ефекти на това малоумие? Като се е цанил за министър-председател, иска се базова компетентност по най-основните параметри на държавно устройство, икономика, права на граждани. Но в случая с ББ нещата, по които го бива са само пожарната безопасност и (съмнително) - любителския футбол. Арбитър?! На държавните дела?! Случаят с ДЗПО е само дребна прашинка от морето пакости, които е в състояние да ни причини тази пародия на държавник.

 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Тази коалиция беше създадена с идеята управлението да не зависи от ДПС"

  Да и всяко кокетничене с ДПС ще бъде рано или късно наказано

 36. 36 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "SS":
  Като се черпеха и гушкаха, това какводонесе на държавата ?

  nikoia
 37. 37 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Разстроено

  До коментар [#36] от "nikoia":

  Отпушени еврофондове !

  Или ти предпочиташ тропане по масата и зъбене в стил Орешарски ?

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Нека бъдем в пълно ясно, с наложения ни от съдбата формат на коалиционен Живот - преди всичко той е наш и такъв ще бъде ...

 39. 39 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Весело

  1 лек въпрос, кога очаквате да бъдете ограбени и окрадени? До месец, до 2, или до 3 или до колко?!

  Питам, защото след този срок, ако кражбата не се случи ще очаквам извинения от рода на: "верно е, глупави се оказахме, и се показахме че и грам не разбираме от политика, и се вързахме на думите на един вчерашен новоизлюпен популист, който ни изложи пред цялата държава да ни разиграва като една футболна агитка, а нас ни направи на посмешище да паднем на нивото на едни не особено умни ултраси", чакам..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Това бързане и това незачитане на мнението на коалиционните партньори и така без широко обсъждане да се приеме такъв закон с гласовете на уж шкартираната ДПС е шокиращо.ГЕРБ ще бъдат изметени като политическа сила както НДСВ,защото поколението в България се сменя и идват хора които не се радват на "селските номера."

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  "...да пренебрегнеш коалиционните си партньори, за да гласуваш спорен текст с ДПС, е дълбоко съмнително и поставя цялата коалиционна логика под въпрос."
  Което означава,че за ГЕРБ явната коалиция с РБ е само параван,зад който се крие тайната коалиция с ДПС.

 42. 42 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Вижда се, че частните фондове и облажаващите се от тях стоят зад кампанията против идеята/очевидно/ на Горанов. Манипулацията на фактите и общественото мнение е очевидна. Истината е, че частните фондове не плащат пенсии и все се оправдават с недостиг на средства. Но изминаха много години и подобрение няма. Дори и Р.Кънев призна, че управлението съвсем не е безупречно и трябвало да се намесят полиция, прокуратура, че и ДАНС. Тоест, има съмнения най-малкото! Но има фалити и заграбване на влогове! Тогава защо същият Кънев така безусловно защитава некоректни и недобросъвестни бизнесмени, както и лобистки създаденото законодателство за учредяването и работата им?
  Ех, защо нямаме закон за/против лобизма! А и да имаше...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 43. 43 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Където е Пеевски - там е престъплението.
  На Баце - честито съучастие.
  На Горанов - честито омилионерчване.

  Ако съдебната система си беше на мястото, нищо от горното нямаше да е възможно.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 44. 44 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "SS":
  Които те запушиха. Да не мислите, че големите проекти при които нещата не са наред ги е започнал Орешарски?

  nikoia
 45. 45 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#42] от "ХЕЙ":
  ХЕЙ, Вие един болен човек лекувате ли го, или го убивате?

  nikoia
 46. 46 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Варно е, че ГЕРБ погрешно извърши цялата операция и пренебрегнатите страни с право протестират за процедурни нарушения. Но да се твърди за тайна коалиция с ДПС е неоснователно. Просто има съвпадение на мненията по ред въпроси. И това не е престъпление. Много зле за РБ-ПФ говори фактът, че лидерите им са могли да говорят с Борисов още в понеделник, но са предпочели фойерверките в пленарна зала и чрез медиите. Още по-зле - фалшивите аргументи! Никакви 8 милиарда лева от частните фондове не са под заплаха да бъдат "национализирани", нито държавата ще задигне парите за пенсии от последните. Напротив, именно тези фондове или поне част от тях обраха вложителите или злоупотребяват парите им. За свободата на избор, която не е накърнена, след като от ГЕРБ изразиха готовност да се допусне и обратният път - от НОИ към частните фондове, плачат същите тези, които не протестираха за къде по-тежкото лишаване от право на избор - ПРИНУДИТЕЛНО хем доброволно, хем задължитено пенсионно осигуряване в зиналите за пари фондове.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 47. 47 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цялата история е влизане в действие на второ действие на пиеската на кукловодите.
  Действие първо: Съставя се едно слабо коалиционно правителство с временен характер, за да се спаси за малко най - невралгичното. Актуализация на бюджета. Даване кърт-бланш на БНБ да ликвидира окончателно КТБ. Приемане на бюджет 2015.
  Действие второ: Сваля се правителството. Нови избори за реванш на БСП или за преливане на гласове към алтернативите: АБВ, РБ, ПФ, БДЦ и Атака. Продължаване на политиката на кабинета "Орешарски": задлъжняване на държавата до фалит, скъсване с евроатлантизма и влизане в тесни връзки с Русия, която ще ни помогне за дълга, но с нов дълг към нея и присъединяване минимум към Евроазиатския икономически съюз. Същата схема Русия приложи към Армения - и тя от октомври е четвъртия член. Така се постъпи и с Кипър - днес ярък защитник на Русия.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 48. 48 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#27:"Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!"]Въобще не ме интересува ББ. Интересува ме РБ дали ще предложат адекватни и полезни решения относно пенсионните реформи и дали правилно ще си изиграят картите.[/quote]

  До коментар [#27] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Свястно дясно, може би отказ на държавата да осигури СПРАВЕДЛИВА пенсия и ангажимент да осигури само минимална пенсия. Прехвърляне на отговорността за справедлива пенсия от държавата към индивида. По-малко държава, повече индивид.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 49. 49 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#42:"ХЕЙ"]Вижда се, че частните фондове и облажаващите се от тях стоят зад кампанията против идеята/очевидно/ на Горанов. [/quote]
  Момко, не разбрахте ли, че въпросът не е хубави или лоши са частните фондове. Това може да се разбере след като се проучат нещата. Въпросът е, че се променя основно пенсионната система. Без обсъждане. Германците обсъждат с години докато извършат промяна. Защото трябва да се предвиди всичко, а не по метода на пробите и грешките. Затова германците са богати без да имат нито нефт нито газ. Хората не са опитни зайчета.

 50. 50 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "nikoia":

  Болен ли? Кой? Престъпните действия следва да се преследват и пресичат от закона. Ако това е убиване на престъпността - трябва всички да сме "за"! Но ако смятате, че частните пенсионни фондове са "пациент", който обществото трябва да лекува, си е Ваше право, но лечението не може да има оздравяващ ефект, ако се използват като лек причините за заболяването - пари, много пари без контрол. И без ползи за вложителите.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "От недомлъвките се налага тревожното усещане, че частните фондове не се управляват добре, че изложени на конкуренция от страна на държавата, те ще подобрят дейността си. Това може и да са валидни аргументи, но те битуват апокрифно, а не официално. "

  Тези аргументи са очевадни и не е нужна да битуват апокрифно или явно. Всеки, който трябва да вложи парите си в нещо, преценява кое е най-изгодно и най-надеждно за него. Досега хората бяха задължени да влагат допълнителбните осигуровки в частни фондове, дейността на които за много от тях не е ясна , а за други-и съмнителна. Не е чудно- някой да е чул какво правят частните фондове с парите на хората, как ги стопанисват, как ги пазят, какви гаранции дават, какви отговорности поемат? Те прибират парите,които хората влагат по силата на едно наложено им с закон задължение.
  С тази промяна допълнително осигуряващите се вече имат избор: ако един модел на осигуряване не им харесва, могат да го сменят с друг. И много важно- посяга се на монопола на частните фондове, които (за всички това е ясно) са навързани и взаимосвързани с картелни връзки, тоест от тях не виждаме никакво желание за конкуренция, мисля,че те дори са разпределили помежду си контингента допълнително осигуряващи се и спокойно си живуркат.
  Върху този рахат сега посяга предлаганата промяна (не я наричам "реформа", защото още е далеч от нея). Но ако тя обрасне с адекватни допълнения и изменения, направени в същия дух (особено такива, които гарантират,че сега пък НОИ няма да стане монополист) , може да се превърне в реформа или поне в нейна стабилна база.
  В масираните атаки срещу предложението аз виждам само изблик на страх да не се засегнат корпоративни интереси, иначе някакви смислени аргументи срещу това не могат да се намерят.

 52. 52 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "ХЕЙ":

  Според мен е доста по-прозаично, раданчо се прави на лидер, и се налага в РБ над партньорите си. С този цирк успя, и сега предполагам е щастлив. С опита му да се наложи и над Герб не успя, което е справедливо. Не знам обаче, и се чудя дали осъзнава че подкопава доверието на всичките си партньори към ДС(б). И не знам дали осъзнава, че така да взривява обществото за негови лични болни лидерски амбиции, е недопустимо.

  Популист, та дрънка..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 53. 53 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "bawarec":

  Радан сигурно е "проучил нещата". И затова прехвърля топката на МВР, прокуратура и ДАНС. А има много пострадали свед като фондът им обявил фалит, си прибрал парите, а вложителите отиват към "по-надежден" фонд! А постоянното отлагане на плащания на пенсии - докога, нима това не е индикация за нечисти действия?
  Не се касае за цялата пенсионна система. Това е фалшив аргумент, както и приказките за национализация. Става дума за даване на възможност за промяна на фонда - в случая НОИ. С корекцията, че е възможно и обратното прехвърляне се обузсилва и възражението за липса на избор. Измислен, безпочвен и клеветнически е "аргументът" за "вероятно бъдещо оказване на държавен натиск" върху хората да предпочитат НОИ.
  А германците не са по-добре, защото имат добра пенсионна система, а защото имат нормална, свободна и добре управлявана държава, в която работят здраво, но и печелят добре. А ние живеем в една посткомунистическа страна, организирана по руски/опять/образец. Където всичко е имитация на демокрация...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 54. 54 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Ако ББ се вразуми, да дадем шанс.."
  Това е много трудна работа.

  До коментар [#17] от "РБ шапчица":

 55. 55 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дон Кихот":

  Напълно сте прав, дон Кихано! Истерията в НС и медиите, както и протестът на около 200 душици, е дирижирана от заинтересувани лица и организации.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 56. 56 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#19] от "fortunes":
  "Вождът, арбитър? " Ха, ха ...напомня ми за оня виц...събрал вожда племето и казва: имам две новини, едната лоша, другата добра, от коя да почвам? От лошата, от лошата...
  Та лошата е, че от утре ще ядете само л--на... Племето вие, удря глава у земята...Но добрата новина, добрата, вика вождо е, че л---а има в изобилие...следва всеобща радост и ликуване, браво, да живей...

 57. 57 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "bawarec":

  Правилно казвате, че предложението би трябвало да се обсъди по-добре и бих добавил, процедурно правилно. Но има и някои детайли, които всички пропускат! А те са:
  1. Неделното "на пожар" събрание на синдикатите, ББ и Горанов стана два дни след протестния марш на КНСБ, което сигурно е била доста неприятно за Борисов в навечерието на визитата му в Брюксел.
  2. Пламен Димитров разказа на Цв.Ризова малко преди протеста, че от 2012г. съществува споразумение по наболели въпроси, подписано на тристранна среща.
  3. Протестът беше за ГЕРБ напомняне за оставката на кабинета под уличен натиск.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 58. 58 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "ndb":

  Като си спомня подвизите на лица и институции от последните две-три години и успеха на случайни и комични кандидатури, не очаквам броя на наивниците и глупаците да е намалял. Особено при хвърлянето на пазара на изборни гласове на все по-големи суми.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 59. 59 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#54:"objektivist96"]Ако ББ се вразуми, да дадем шанс.."
  Това е много трудна работа. [/quote]
  Нека сме оптимисти. По Коледа стават чудеса

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 60. 60 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#24] от "Марш тъпите ръбове от властта":

  Забавно е да се наблюдава как Реформаторите се държат като консерватори. Нали щяха да правят реформи, еми ето!

  Още една статия (в. Преса)
  http://goo.gl/lsABHM

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#59] от "РБ шапчица":
  " По Коледа стават чудеса."
  Чак,такива..?
  "Нека сме оптимисти."
  Оптимисти сме,но..:
  https://www.youtube.com/watch?v=5jWjCpu2pSM

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Статията казва ясно всичко. В случая реформата няма никакво значение, нейният резултат е неясен и невидим все още. Ясно и видимо е само желанието на министър Горанов на всяка цена да бъде приет този закон, за да бъде използван от заинтересованите.
  Останалото са подробности без кой знае какво значение.

  klimentm
 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  Виновен е не този, който яде баницата, а този който му я дава. Това е защото нямаме прокуратура и действаща съдебна система.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Весело

  Хехе , пореден каламбур на придворния ръбистки "политолог" с цел да ни убеди защо е правилно "РБ" да се съюзи (отново) с БСП(к) срещу ГЕРБ. Защо е "правилно" да не се дава право на избор на хората и защо да падне правителството след като вече не е нужно за някои видни вложители в КТБ.

  Плоска хитрина (според "автора" ) , с която ще убеди убедените.
  Доста жалко.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 66. 66 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#60] от "stinkfoot":

  За мен от цялата тази истерия става ясно само едно - Костов и съдружника му Прокопиев имат инетереси на само в КТБ , но и в някой от часните фондове.
  Не случайно са подели такава офанзива срещу правото на избор на гражданите и срещу това парите на данъкоплатците да влизат в държавата - къде по-добре е да влизат в техните сметки.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 67. 67 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#17:"РБ шапчица"]Не виждам голям смисъл реформаторите да останат в коалицията- цитат на коментар #13 от “virtual brain”

  Всичко възможно трябва да бъде направено! Ще пропаднат идеи и възможности за реформи. Ако ББ се вразуми, да дадем шанс [/quote]

  Преди да стигнем до това, какво трябва да правят РБ е нужно да осмислим мотивите на "охранителя".
  Понерже е казано "по делата им ще ги познаете", няма да анализирам казаното ( дрънканиците) от "охранителя, а само направеното.
  А направеното е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО!
  НяКОЙ си "министър" внася, ей тсака "случайно" в неделя предложение за промени в пенсионната система. Предложение за СИСТЕМНИ промени!!!
  Промените срещат ВЕДНАГА подкрепата на ДС (с "п" в средата).
  Държавна и Партийна Сигурност мисли бързо, биха казали някой!
  Коалирането на ГРОБ с ДС (с "п" в средата) е ФАКТ - ДЕЛО по което да ги познаем.

  Какви са целите на тая коалиция?

  Ами освен да ограбят фондовете, целите са да демонстрират още "маловажността" на РБ, ПФ и АБВ.
  "Охранбителят" многократно показа силното си желание да "управлява" с ДС. Едва след посещението от ЕНП започна истински разговори с РБ.

  Под натиск от ЕНП!!!

  Не защото желае!

  "Охранителят" НЕ желае нито съдебна реформа, нито засилване на националната сигурност. НЕ!
  Той желае да да "управлява" с ДС!

  Но не може просто така да откаже участие на РБ!
  Зетова ще направи каквото може да ПРИНУДИ РБ да напуснат!
  Ако РБ напуснат, "охранителят" и медиите "на мама" ще излеят тонове помия върху РБ за това как уж "съсипвали стабилността", заради някакви си ... първо ЧПФ, после банки, после ДАНС и т.н.

  РБ ТРЯБВА да стоя в управлението и да ПРЕЧАТ, ПРЕЧАТ, ПРЕЧАТ на "охранителя" да "управлява".
  Защото ТОЙ иска да "управлява" с и по правилата на ДС!
  По правилата на КОЙ!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 68. 68 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#28:"naiden_pravdev"]Предстои семплата природа на вожда да става все по-прозрачна за индианците му. Другите племена да гледат големия сеир. [/quote]

  Няма да стане!
  Вождът: "Вие сте прости и аз съм прост..."
  За него не знам, но за избралите го и за защитаващите го във форума, горният цитат е напълно валиден.
  Сега, поради изборът на споменатия "електорат" всички ще пострадаме. След КТБ ще окрадат и ЧПФ!
  Както казвам от години - ГРОБ са просто "дясното" на БКП/ДС (с "п" в средата).

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 69. 69 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Много ми хареса анализът, точен е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 70. 70 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да ходи да прави метани на Великата отоманска империя, че не само газта оттам ще дойде, ами и някой друг долар. Естествено ще трябва да се понаведе повече. От Евросъюза само прегръдки и обещания...

 71. 71 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 255 Весело

  До коментар [#66] от "KarlyQuinn Hanneman":

  Хахахаха вероятно имаш право, защото гледам Иван Костов прясно прясно е коментирал казуса. Тази реформа изобщо не касае неговия набор 1949 година.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ≪А сега накъде?≫ – пита от името на РБ авторът Смилов, и има сериозни причини за това. Защото многолюдните протести в милионна София, на всеки от които имаше не по-малко от поне стотина души, незнайно защо не изплашиха ГЕРБ и ББ, и те наложиха своите промени в правилата и условията за функциониране на пенсионните фондове. И сега реформаторите са на кръстопът. Алтернативата е: Напускат правителството, а с това губят и възможността да правят изобщо някаква реформа, при което тази загуба вероятно ще бъде завинаги, или да преглътнат факта, че ББ и ГЕРБ няма да се оставят да ги командва като новобранци една коалицийка, която едва е успяла да вкара в парламента един файтон депутати, и да продължават своите реформи, на които никой не им пречи.

  Остава да видим какво ще изберат: реформите или самовлюбеното самолюбие.

 74. 74 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 225 Неутрално

  С този текст Смилов работи за каузата на Борисов да превземе президентския пост. Какви са внушенията на представеното ни тук есе? 1. Борисов е добър арбитър, ерго - добре ще играе ролята на президент; 2. В нашата объркана държава един президент-арбитър е това, от което имаме нужда, за да се възцари стабилност.
  А стабилизация на статуквото е необходима единствено на бг. олигархия, която контролира цялата икономическа и политическа власт. И заради това същата тази олигархия плаща на автори като Смилов да придвижват нейния политически проект "Борисов-президент".

 75. 75 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Смилов впечатлява с обективно-звучащите си наблюдения - и в предишни статии.

 76. 76 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#74] от "ttrree":

  ... та накратко- Смилов за пари, шА цунка еди к'во си на Боце, при т'ва пред камерите.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Смилов греши. ББ не е арбитър и не си е присвоявал тази роля. На практика ролята на арбитър, който отсъжда кои е прав и кой е крив, си присвоява самият Смилов. Защото точно това прави той в тази, а и в другите си статии.

  ББ не се е обявявал за арбитър и не е отсъждал нищо. Но тъй като на изборите народът го е предложил, президентът му е дал мандат, а парламентът го е избрал за премиер, който, за разлика от Смилов и от Радан Кънев, отговаря за цялотната работа на правителство, не отсъжда, а взема управленческо решение, което според него е най-доброто в момента. И го предлага за превръщането му в закон на парламента.

  Да, казва авторът на статията, но начинът, по който е взето решението, е несправедлив! Което е много интересно, защото едно управленческо решение може да стане извор на несправедливости за тези, върху които се прилага, но няма как начинът, по който се взема едно управленческа решение, да бъде несправедливо. Или справедливо. Този начин може да е законен или незаконен, добър или лош, полезен или вреден, приемлив или неприемлив, но няма как да е справедлив или несправедлив. Защото справедливостта и несправедливостта се явяват там и само там, където нещо хубаво (полезно; изгодно) се дели или нещо лошо (вредно; неизгодно) се разпределя. Нещо, което един политически журналист би трябвало добре да знае.

  Но дори ако приемем, че става дума именно за справедливост, същността не се променя. Защото в управляващата многопартийна коалиция около две трети от депутатите са на ГЕРБ. Кое, според Смилов, е по-справедливо: Да стане така, както казват двете трети на ГЕРБ, или да стане така, както иска едната трета на другите участници в коалицията?

  А може би ГЕРБ е нарушил предварително подписаното коалиционно споразумение? Но ако е така, защо авторът не го каже направо, а търси от девет дерета вода, само и само да докаже, че макар и да няма вина, ГЕРБ все пак е виновен, защото прави това, което смята за правилно, а не онова, което иска един журналист?

  При това ако вземем предвид, че основните критикари на решението са от страната на бизнеса, и че, поради неговото криминално зараждане в началото, много от бизнесмените в областта на банките, застрахователните дружества и пенсионните фондове имат афинитет към финансовите пирамиди, като КТБ например, а от друга страна че решението на ГЕРБ не само се подкрепя, а дори е инициирано от профсъюзите, които са създадени за да защитават интересите на хората на наемния труд, за чийто пари става дума, нещата вече изглеждат съвсем различни от това, в което иска да ни увери статията.

 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма как да е арбитър, защото не е безпристрастен!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK