Пенсионната промяна - къде е грешката

Бойко Борисов и Владислав Горанов в пленарна зала

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Владислав Горанов в пленарна зала"Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще вляза в системата общата, ще го променим. В този момент нямат нито един довод. Броих ги, това, което гледах и което говориха днес, национализация - няма такова нещо, право на избор – прекрасно, никой не кара хората да си теглят парите от фондовете. Къде е грешката? Не мога да я видя."


Бойко Борисов пред "Панорама"

Грешката не е една, а много. Ето най-големите от тях:


1. Защо е нужен капитал на пенсионната система?
Неслучайно в българския пенсионен модел има два задължителни елемента - солидарен и капиталов. Причината е, че при солидарния работещите сега плащат пенсиите на своите родители. В икономики, които растат и населението се увеличава, това е подходящ модел.


В България демографската тенденция е негативна - населението намалява, безработицата е висока, икономиката стагнира, а броят на пенсионерите расте. Заетите в момента все по-трудно ще могат да плащат пенсиите на поколението преди тях. Затова е нужно да се натрупат спестявания, капитал, за да могат доходите от тях да подпомогнат текущите плащания от солидарния фонд (НОИ) и пенсията да е по-голяма.


Първата голяма грешка, е че т.нар. избор всъщност не е никакъв избор, а отказ от капиталовия принцип на пенсионно осигуряване, което е фундаментална промяна, голяма крачка назад към годините на социализма.


Тя показва, че финансовият министър Владислав Горанов или действа злонамерено, или няма никаква идея от пенсионно осигуряване и не подозира за вредите, които нанася на най-важната социална система.


Въпреки заклинанието за избора, свободата и демокрацията, което повтарят Бойко Борисов, Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова, предпочитанията да бъде избран/преместени парите към НОИ явно ще бъдат облагодетелствани не само от изискванията в наредбата на правителството, която ще урежда детайлите, но и от негативна кампания за пенсионните фондове. Борисов вече обяви, че е накарал депутатите на ГЕРБ, бюджетната комисия и КФН да направят проверка на фондовете и лицензите им. 


2. На какво разчита т.нар. пенсионна реформа?
На измама.


На принципа "кьорав карти не играе". Недопустимо е такъв подход да е основополагащ принцип на държавното управление. Идеята за доброволна национализация всъщност разчита на ниската финансова култура и незаинтересованост на голяма част от осигурените.


Основният трик на властта е, че който не каже изрично, че иска да остане в частен пенсионен фонд, парите му се национализират (местят се в НОИ). В краен вариант това би могло да се сравни със ситуация, в която този, който изрично не заяви, че иска да е свободен до месец, влиза в затвора.


Гражданите са свободни по рождение, парите им са тяхна частна собственост и са такива, докато изрично не заявят нещо друго. Абсурдно е в закон да се залага хипотезата, че гражданите изначално се отказват от собствеността си в полза на държавата. Това е неконституционно и подвеждащо. Това е национализация, макар и леко прикрита.


Очаква се по унгарски маниер процедурата по деклариране на избора да е максимално оскъпена и затруднена, с нотариална заверка, административни удостоверения и такси и т.н., за да обезсърчи хората да се "разправят" за сравнително малка сума. С особена сила това важи за някои от осигурените, които са на работа в чужбина и за да достигнат до нотариус, трябва да изхарчат повече от размера на спестеното.


Посегателството върху частната собственост е голяма и нахална грешка.


3. Какво предлага държавата срещу национализираните спестявания?
Нищо.


По същество става дума за подарък, защото в НОИ през по голяма част от времето на осигуряване няма връзка между сумата на внесените пари в НОИ и размера на пенсия. Размерът на бъдещата държавна пенсия ще зависи от състоянието на бюджета и икономиката, нивото на доходи и инфлация, а не толкова от вноските в НОИ, които човек е направил през живота си.


Държавата не казва, а и не може да каже какво предлага след 20 години срещу тези средно две до три хиляди лева, които се кани да събере от всеки.


Това е третата голяма грешка.


4. Застрашена ли е финансовата стабилност?
Да.


Първо, към държавата ще потеглят над 500 млн. лева, които пенсионните фондове държат на депозит в търговските банки. След кризата с КТБ и проблемите в ПИБ банковата система и без това не е в цветущо здраве.


Това са най-ликвидните активи на фондовете. След това ще започне разпродажба на акции, облигации и имоти. Пенсионните фондове са най-дългосрочните инвеститори в икономиката. Ако трябва да разпродават активи по спешност, цената на активите им ще спадне, защото на пазара няма купувачи в момента. Нищо чудно стойността на тези 8 млрд. лева, в които се целят политиците, да спадне на 4-5 млрд. Това ще се случи по чисто пазарни причини.


Отделно измежду фондовете има добри и гнили ябълки.


Добрите фондове ще успеят да мобилизират ликвидност, но тези, които остават техни клиенти, ще са онеправдани, защото за тях ще останат по-лошите и по-неликвидни активи. При гнилите ябълки ще е по-сложно. Те няма да успеят да се разплатят и така вместо със свежи пари за запушване на дупката в бюджета на НОИ държавата ще се окаже с още една дупка - от лошо управляваните портфейли на някои фондове.


Така държавата сама ще предизвика пирамидален тип криза, защото първите изтеглили в "гнилите" фондове ще спечелят за сметка на по-бавните. И вместо кеш ще национализира само загуби. Това е още една много, много голяма грешка. Тя би могла да се избегне, ако се направи оценка за въздействието на закона и стрес тест на самите пенсионни фондове.


5. Не е ли проява на голям професионализъм да се запълни по иновативан начин дупката в НОИ? Не, обратното е. Непрофесионално е, хитруване на дребно.


Ако беше добра политика, финансовите пазари нямаше да реагират толкова зле. Промяната разчита, че бъдещите ангажименти на държавата за изплащане на пенсии от НОИ формално не се смятат за държавен дълг.


Иначе по същество става дума за заем. Държавата прибира едни пари сега срещу ангажимент да плаща пенсии в бъдещето. Ако някой се съмнява в изложените аргументи, може да погледне графиката на 5- годишната застраховка срещу фалит на България (Credit default swap). Тя се повиши с 30% от обявяване на пенсионната промяна. 


От графиката на "Блумбърг" се вижда в жълто движението на котировките на CDS от началото на годината с по-резките повишения в края на юни, когато започна специалният надзор на КТБ, през ноември - с тегленето на новия заем и тази седмица

© Bloomberg, Капитал

От графиката на "Блумбърг" се вижда в жълто движението на котировките на CDS от началото на годината с по-резките повишения в края на юни, когато започна специалният надзор на КТБ, през ноември - с тегленето на новия заем и тази седмица


Пенсионното осигуряване е поредният сектор, в който политическата корупция съсипва съществуващия бизнес и доверието в икономиката. Тази грешка може да е фатална, не само за това правителство.


6. Не се ли превръща парламентът в инструмент за превземане на чужд частен бизнес?
Да - възможно е, и това не се случва за първи път.


Най-ярката демонстрация на същата корупционна коалиция ГЕРБ - ДПС по време на първия управленски мандат на ГЕРБ беше казуса "Юрий Гагарин".


По много подобен начин парламентът отново с гласовете на ГЕРБ и ДПС прие закон, с който забранява производството на цигарени филтри на територията на България. Целта беше да се окаже натиск върху собствениците на "Юрий Гагарин", чийто бизнес е да произвежда цигарени филтри, да продадат фирмата.


Натискът успя. След по-малко от половин година фирмата беше купена от "Булгартабак", който се контролира от структури около ДПС и Делян Пеевски.


По-късно дискриминационният закон беше отменен.


В случая с пенсионните мерки също се казва, че промените могат да отпаднат след време. Въпросът е, на кого от чуждестранните собственици на някой от големите пенсионни фондове няма да му издържат нервите и ще си продаде бизнеса на ниска цена. Има ли съмнение кой ще е купувачът?!


След фалита на КТБ, спирането на "Южен поток", лошите резултати на "Булгартабак" моделът "Кой" е без ясен източник на финансиране. За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари.


Да се сложи ръка на част от спестяванията за пенсия вероятно е и истинската цел на т.нар. пенсионна реформа.


Това не е грешка, това е кражба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (261)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Необяснимо е......Горанов казва: "Тези пари (от частните пенсионни фондове) не са необходими на НОИ. Тържествено обещавам, че няма да бъдат харчени тези пари."
  Остава загадка тогава, защо тази реформа беше огласена от няКОЙ в неделя следобяд и гласувана в петък!
  Защо е необходима такава промяна, при положение, че промените в пенсионното осигуряване трябва да бъдат обмислени и приети много внимателно, с широк кръг специалисти?
  Специалисти по пенсионно осигуряване ли са Горанов, Менда, Ментата, Местан, Пеевски или Боце, та пишат спешен закон "на коляно"?
  КОЙ натисна Боце така силно, та пренебрегна всички специалисти и коалиционни партньори и прие спорната промяна с ДПС?
  Повтаря се като мантра, че се давало "свобода на избор".
  Защо не се дава свобода на избор по много по-спешни и належащи въпроси:
  1. Избор на Конституционни промени
  2. Избор дали да се разреши проектът "Ю.Поток"
  3. Пряк избор на ВСС и гл. прокурор
  4. Избор на личен доставчик на ток
  5. Избор на здравноосигурително дружество
  КОЙ направи тази спешна промяна, с каква цел (истинската), а не мантрите за някакъв избор?
  Остава необяснимо - на НОИ парите не й трябвали сега, министъра нямало да ги харчи, но........заплаши с оставка, ако не бъдат приети, сега и веднага.
  КОЙ стои зад всичко това?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  В същност грешка няма. Ще стане, както стана с КТБ-то. Сега ритат камбаната, тези дето ще скочат като зайци, ще бъдат отстреляни, а после ще има елементарни обяснения от рода - те си бяха умрели. Матряла, както винаги ще е от страната на изгорелите.

 5. 5 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 1385 Весело

  На принципа "Кьорав карти не играе". Недопустимо е такъв подход да е основополагащ принцип на държавното управление. Идеята за доброволна национализцация всъщност разчита на ниската финансова култура и незаинтересованост на голяма част от осигурените.

  Аз съм прост, и висте прости... затова се разбираме...

  Да живее социализма другари

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 6. 6 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Весело

  "(Credit default swap). Тя се повиши с 30% от обявяване на пенсионната промяна. "

  Да са ни честити пенсионните реформи, да благодаром лично на # 11 и на премиера-слънце!
  Венсеремос, но пасаран!

  Happy face says, adios !
 7. 7 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  А според теб няма ли вариант да спечелят. Някои фондове имат доходност 4.5%?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  " След фалита на КТБ, спирането на "Южен поток", лошите резултати на "Булгартабак", моделът "Кой" е без ясен източник на финансиране. За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари.

  Да се сложи ръка на част от спестяванията за пенсия, вероятно е и истинската цел на т.нар. пенсионна реформа.

  Това не е грешка, това е кражба. "
  =======================
  Това обяснява всичко.
  Може да се добави и факта за дружното (ГЕРБ+ДПС) бутане на всички пари на държавните дружества в КТБ.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Много точно казано!!!
  Моделът Тиква и моделът КОЙ
  А действията на Горанов (БОКО-Пеевски) са дърварски, присъщи не дребен хитрец

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Разковничето за вайкането около "частните" пансиони фондове се крие в хората които са на хранилка при тях и кредитираните (спонсорираните) лица и собственици на знайни и незнайни фирми (и офшорни такива) които точат парите на хората.

  И в морето ми е до колене .....................
 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"Walter_White"]Тържествено обещавам, че няма да бъдат харчени тези пари." [/quote]
  Това е нонсенс, пълна глупост, на която нито един интелигентен човек няма да се хване. Не бива да се забравя ролята на същия този Горанов/момче за всичко/, което участвува в борда на здравната каса и гласува именно онези близо два милиарда лева да се откраднат от шефа му Дянков. Сега този човек има друга важна задачка - да крадне парите на неподозиращите данъкоплатци, които не са изобщо малко - над 8 милиарда и после да бъдат "изчезнати" в незнайна посока. Призовавам сите честни българи да са особено внимателни и много чувствителни към действията на правителството, които имат една, едиснтвена цел - да му съблекат и последната риза от нещастната и отрудена гърбина. Успех и щастие от все сърце желая вам, братя мои - до Амина! Господ да ви пази!

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#2] от "Марш тъпите ръбове от властта":

  Ще ни светнеш ли, ако това е страха, защо представителят на фондовете и собственик на такъв - Христо Ковачки, гласува ЗА промените, заедно с Боце?

  Опорноточковците пак полудеха...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Весело

  До коментар [#11] от "БГА Балкан":

  Христо Ковачки. И гласува ЗА.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Wornoxmaniak, Вие и в неделя ли сте на работа ?

  По темата ... поздравления за добрия анализ !

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#9:"stenli1"]Моделът Тиква[/quote]
  Не е ли по-културно да кажем - символът на Хелоуин? Талка всички ще се усъмнят, че премиерът на България има параметрите на Cucurbita - род растения от семейство Тиквови. Стъблото на тиквата е влачещо се и достига на дължина до 4—5 метра. То е цилиндрично или ръбесто, цялото покрито с остри и твърди бели космици. Листата имат кухи, дълги дръжки и големи петури.

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#1:"Walter_White"]Специалисти по пенсионно осигуряване ли са Горанов, Менда, Ментата, Местан, Пеевски или Боце,[/quote]
  Не, специалисти по КРАЖБИ са. Само това могат.
  Само въртят очи и се чудят откъде какво да гепят

 18. 18 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":


  [quote#3:"Wornoxmaniak"]Този предварително написан коментар не е актуален вече.[/quote]

  Извинявай, но не беше ли ТИ този, който беше разкрит като поръчков трол, със предварително написани коментари?
  Хайде, бягай при Делянчо за нови наставления и настроения.

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#14:"Darth Plagueis"]Христо Ковачки. И гласува ЗА. [/quote]

  Христо Ковачки е доволен, че с преминаването на партидите в НОИ, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ПОЕМЕМ КРАЖБИТЕ МУ.

  Коалицията БОСТАН

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Добре бе, толкова ли ви е трудно да четете бе?

  Как точно се защитават фондовете с тая статия, след като собственикът на един от тях гласува ЗА промените? КАК БЕ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Не разбрах от Стоимен Войнов какво трябва да се направи, за да се поправят сички тези грешки...

 23. 23 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  При липса на развитие(икономика) всяка промяна е грешна.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Чети,Бойко!На мен ми се вижда убедително написаното от г-н Войнов.Нали искаш да те убеждават.Чети,мисли и го обори!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#20:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]И сега тази поръчкова статия обяснява, че е правилно да си дадем парите на новорегистрираните червени капиталисти, за да може да държим пенсионираните си родители в глад и зависимост. [/quote]


  Вас наистина са ви активизирали в неделя ...

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Абсолютно точно посочени грешки.
  Не е зле ББ да ги прочете.
  Защото електоратът не е само от Столипиново.....

 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#26:"Доби ВЕЛКОВ"]Ма манипулации с големата лопата[/quote]
  Ганстерцката "полуистина" ей винаги..чепата, по-точно мафиотски ръбата)))))

 30. 30 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 435 Весело

  Българският уникат - Бай Ганьо или пенсионната ни система?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#28:"xmm"]Не е зле ББ да ги прочете. [/quote]

  До коментар [#28] от "xmm":

  Хаха, доста градуси ше требат, щот подобна мисла в тиквената "пещ" успешно да се "изпече"

 32. 32 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 442 Гневно

  "Това не е грешка, това е кражба."
  КРАЖБА!!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#8:"Walter_White"]" След фалита на КТБ, спирането на "Южен поток", лошите резултати на "Булгартабак", моделът "Кой" е без ясен източник на финансиране. За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари.

  Да се сложи ръка на част от спестяванията за пенсия, вероятно е и истинската цел на т.нар. пенсионна реформа.

  Това не е грешка, това е кражба. " [/quote]
  И то КРАЖБА ПО ПУТИНСКИ МОДЕЛ
  Точно както в сегашна СССРусия спасяват от фалит държавните монополи,
  НАЛИВАЙКИ ИМ ПАРИ ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД
  Така го правят и тукашните ПУТИНЧЕТА в България.
  Отделен е въпросът,че сегашната "пенсионна система"
  е структурирана като КЛАСИЧЕСКА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА
  Парите на последните балъци отиват за плащане на първите от схемата.
  Провалът и на ТАЗИ ПИРАМИДА Е ПРЕДИЗВЕСТЕН.
  Дори хич без някой да краде.
  КРАДЕНЕТО само ускорява фалита

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  [quote#21:"Darth Plagueis"]Как точно се защитават фондовете с тая статия, след като собственикът на един от тях гласува ЗА промените?[/quote]
  Ако това ти е икономическата логика - жалко.
  А колко от останалите, които гласуваха ПРОТИВ са акционери в тези фондове?
  И кои първи се измъкнаха, за да се води, че не са гласували за себе си, защото попадат в схемата "конфликт на интереси"?
  Аман от разбирачи!
  Затова България е на това ниво.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#13:"Darth Plagueis"]Ще ни светнеш ли, ако това е страха, защо представителят на фондовете и собственик на такъв - Христо Ковачки, гласува ЗА промените, заедно с Боце? [/quote]
  Много просто е. Фондовете на Ковачки са професионални и трябва да почнат да плащат част от пенсиите на миньорите догодина. С предложението на ГЕРБ се дава право на избор - тоест рискът, с който сега са натоварени фондовете, преминава и към осигуряващите се. Те избират и ако утре се окаже, че Ковачки не може да плаща, има възможност да се измъкне с оправданието, че осигурявалите се при него са могли да се прехвърлят към държавата. Ако ти се вижда сложно, не се притеснявай - не е предназначено за мозъци от "ръбъ".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 38. 38 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 566 Весело  [quote#18:"Walter_White"]Извинявай, но не беше ли ТИ този, който беше разкрит като поръчков трол, със предварително написани коментари?
  Хайде, бягай при Делянчо за нови наставления и настроения. [/quote]

  Оффф...

  Че Ворни понякога ... (зарежи - ВИНАГИ) скача в подкрепа на всяка умна и безумна идея на ГЕРБ в нейна защита е ФАКТ, ама вече взехте да ставате смешни с това набеждаване, че едва ли не е Джеймс Бонд и "Разузнавателната Агенция ДневениК Асосиейшън" (РАДКА) го е изловила по бели гащи е повече от смешно.

  Това е уебсайт. С форум и команди, които произлизат от HTML езика за писане. За сведение на всички специалисти - изобщо бегло понятие си нямам от HTML. Само че знам, че е много лесно да изманипулираш смотаната форумна част на Дневника.

  Гледай сега какво става:  [quote#18:"Walter_White"]Аз съм некадърен и не знам как лесно мога да направя така, че нещо което не съм писал да излезе тука като мой коментар.[/quote]

  Лесно? Просто натискаш "цитирай", заместваш текста с това, което си написал ти и готово.

  Пример номер 2:


  [quote#1:"ГЛЕДАЙ ТУКА КОЙ Е АВТОРА НА ТОВА АКО МОЖЕШ, МАЙ НЕ СИ ТИ"]Необяснимо е......Горанов казва: "Тези пари (от частните пенсионни фондове) не са необходими на НОИ. Тържествено обещавам, че няма да бъдат харчени тези пари."
  Остава загадка тогава, защо тази реформа беше огласена от няКОЙ в неделя следобяд и гласувана в петък![/quote]

  Нещо авторът на коментар 1 май се смени? Как взе, че стана тази работа? Оставям ти на тебе да разгадаеш.

  Пример номер 3: В бъдещето виждам малко ас:  [quote#1358:"Walter_White"]Аз все още не разбирам какво се случва и кой ги пише тези работи.[/quote]  [quote#1359:"Wornoxmaniak"]До коментар [#1358] от "Walter_White":

  Аз все още не разбирам какво се случва и кой ги пише тези работи. #1358 от “Walter_White”

  Не се и учудвам. ГЕРБАРУ АКБАР[/quote]


  А това с настроенията и под кой коментар да се постне е толкова смешно и елеменатрно, че няма накъде. Сега ще копирам всичко (включително и следващата част под "кой коментар да се постне", само след рефреша ще видя кой е последният коментар, пиша числото под кой комнетар да се сложи, какво ми е настроението (което аз ръчно ще променя от ляво) и ВОАЛА - ВОРНИ ДРЪЖ СЕ, ИЗЛОВИ МЕ И МЕНЕ РАДКА, ЧЕ СЪМ ПЛАТЕН ТРОЛ.

  Да се постне под комнтар Номер:38 с настроение "Весело"

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Помислете много внимателно над този цитат от статията, защото той е абсолютно верен:"...Размерът на бъдещата държавна пенсия ще зависи от състоянието на бюджета и икономиката, нивото на доходи и инфлация, а не толкова от вноските в НОИ, които човек е направил през живота си. Държавата не казва, а и не може да каже какво предлага след 20 години срещу тези средно две до три хиляди лева, които се кани да събере от всеки..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пенсионната система е създадена за безпомощните в живота. Както може да се очаква, те не я разбират. Това разбира се ги мотивира да я коментират едноклетъчно.

  Navigare Necesse Est
 41. 41 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Грешката е както в електоралната ни немарливост, така и в националната ни неспособност да излъчим стойностни елити.

  Свобода за Надежда Савченко!
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#36] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Има добре и професионално управлявани фондове, има и "източвани" фондове.
  Първите са представители на мултинационални финансови институции и следват техните добри практики.
  Докато, за 1-вите, заслугата е за доброто управление, на мултинационалните им "майки", при 2-рите заслугата е изцяло на престъпно неадекватното КФН.
  А ръководството на КФН е назначавано от ГЕРБ

 43. 43 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#39:"logika"]Помислете много внимателно над този цитат от статията, защото той е абсолютно верен:"[/quote]
  Хехе,добре че ме насочи,хич не помислих
  Какви ли не знайни и незнайни спецове се изредиха,сега и някакъв Стоимен.Айде стига глупости вече.
  Горанов сутринта заяви готовност за дебати по темата,спомена и за поправка на най-критикуваните точки,а именно - възможността за нееднократен избор ; вноските на новопостъпилите на работа,след неактивност в периода от 12мес да се разпределят по сегашния закон:12,8% в НОИ и 5% в УПФ.Няма какво повече да се иска.А за тези,които продължат да лаят след такива поправки директно им лъсват лобистките задници.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  С този плач Прокопиев се чудя дали пък предложението не е добро...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Отново, както всеки път досега, ще го отнесат най-бедните, защото те са и финансово най-невежи и/или немарливи.

  Нека онези, които могат да се погрижат за себе си, се погрижат и за тях, като им разясняват как трябва да се постъпи, за да избегнат торбата на Торбалан (с извинение към симпатичния форумен участник със същото име).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#13:"Darth Plagueis"]
  Ще ни светнеш ли, ако това е страха, защо представителят на фондовете и собственик на такъв - Христо Ковачки, гласува ЗА промените, заедно с Боце? [/quote]
  Ти правиш ли разлика между професионален и универсален фонд? Промяната касае само универсалните такива, а Ковачки е собственик на професионален.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#33:"chichka"]защитава ручейчето от 28% от осигуровките на подените след 1959 г да продължат да се крадат от честните частници.[/quote]
  Кощунство е точно ти да говориш за лайномети ... но ако имаш някакви факти за кражби от частните фондове изложи ги, защото аз ежегодно си получавам справката от един от тях и цифрите не са отчайващи Солидарна система при по-малко работещи от пенсионери и умряла икономика, обрича на мизерия и двете страни. Аз съм за запазване на индивидуалната сметка и е време и НОИ да предостави такава опция. Избора трябва да е личен и задължителен, и в никакъв случай служебен. Декларирането му трябва да става по опростен начин при постъпване на работа.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 49. 49 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "vjacho":
  "Чети , Бойко ! "
  Чукча писател , чукча не читател .Той може да чете , но не може да разбере прочетеното това е проблема .
  А относно статията , няма грешка има кражба . Видели ли сте крадец да си признае , аз не или е не виновен или е станало грешка.

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#43:"ret"]Какви ли не знайни и незнайни спецове се изредиха,сега и някакъв Стоимен[/quote] Не желая отново държавата да ми вменява да плащам суми уж за осигуряване, и за втори път през живота ми, тези суми да нямат никакво значение при пенсионирането ми след , да кажем , 20тина години... Става въпрос за държавната пенсия. Като всеки човек, си правя сметката да не разчитам само на нея.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Интересно! Може и да съм пропуснал, но никой не коментира следния факт:
  1. Ако по моята сметка в частен фонд има малко пари, щото съм "римлянин" и не ми се работи, следва ли, че като се преместя в НОИ ще получавам по-голяма пенсия?
  2. Ако отговора на горното е "Да", от къде ще дойдат парите за това? Дали няма да са от данъците и осигуровките на ония "баламурници" с многото осигуровки в частните фондове?
  3. И ако горните неща са верни, т.е. финансовия министър иска с парите на по-богатите да плаща на по-мързеливите, това не е ли социализъм?

 52. 52 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Трябва по-внимателно да се мисли при подобни реформи. Като цяло, Ако в момента солидарната система бъде отслабена, това без съмнение ще доведе до намаляване на парите за пенсии. Радан Кънев отлично го знае, но умишлено го премълчава. Второ, парите на хората в частните пенсионни фондове не се намир "на отговорно пазене", а активно се инвестират, вкл в чужди икономики, вкл във високодоходни бизнеси като хазарта и порноиндустрията, а приходите не идват в полза на "вложителите", ако можем така да наречем хората, които си внасят вноските. Не, печалбите си се прибират от собствениците и акционерите на фондовете, а за хората остава само отговорното пазене. Но няма да чуете Радан Кънев да ви казва тези неща. Но защо той го премълчава?

  Отговора е прост. Когато стане белята и хората излязат на улиците, защото пенсиите им са намалени, Кънев най-спокойно ще накисне някой друг. Ако някой частен фонд фалира заради ридсковите инвестиции, Кънев отново ще накисне някой друг. Няма никакво съмнение. Ако беше иначе, щяхме да чуем от него поне някакво споменаване за тези абсолютно сигурни последствия.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  " За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари."


  Много рано огладняха, започнаха трескаво да търсят нови парични източници. Макар че доскоро бяха на държавна ясла и крадоха на воля. Струва ми се, че за да не се получи оттегляне на хората от частните пенсионни фондове, те трябва да разполагат с повече информация за тях, за да им имат доверие. Засега те са анонимни и никой не знае кои са собствениците на фонда, който той захранва с пенсионните си вноски. Тази анонимност наклонява везните към НОИ, който все пак е държавна структура.Абсолютно наложително е частните пенсионни фондове да излязат на светло.

 55. 55 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#50:"logika"]Като всеки човек, си правя сметката да не разчитам само на нея. [/quote]
  Радвам се за теб,че си наясно.
  Тук става въпрос за възможността на избор.Да не забравяме за какво пишем и спорим,нали?

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "ret":
  Абе нещо взе да ми писва от принципа на солидарността и социалният елемент...Много маймунки станаха на клоните...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Добър анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#48] от "ь":

  Не само това.
  От привържениците на "рИформата" услужливо се спестява ,че през тези 25 г. са източвани държавен бюджет и държавни фондове. "Изчезвали" са 10-ки милиарди.
  Защо се приема, по дифолт, че държавата е по-добър мениджър от едни фонд на ИНГ??
  Какво гарантира, че някой СИКаджия няма да построи още 3-4 "магистрали" със помощта на средствата на фонда от НОИ??
  Какво се случи със 1.7 млрд. лв от Здравната каса?? Същите "герои" сега са хвърлили око на милиардите на Частните ПФ

 61. 61 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#52:"Отнесен"] Ако някой частен фонд фалира заради ридсковите инвестиции[/quote]
  Фондовете са ограничени от към възможност да инвестират в рискови такива. Доколкото разбирам, по-големия дял от средствата се инвестират в държавни ценни книжа, които са с ниска доходност, но поне са сигурни. У нас някой да говори за лоши частници и добрата държава си е смешно, от където и да го погледнеш

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#45] от "Thermobee":


  [quote#45:"Thermobee"]С този плач Прокопиев се чудя дали пък предложението не е добро..[/quote] И какво ти е направил Прокопиев ,
  разбира се без това че ти дава възможност да популяризираш цялата възможност на мозъчето си !

 64. 64 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#56] от "logika":

  Не си единствен/а,но това правителство дойде с обещания за продължаване на реформите,а от РБ бяха дори с тъпани и фанфари.Ето това е една от тях.Избираш догодина,не те интересува - не избираш,остава си завареното положение при твоето осигуряване и всички са доволни,освен УПФ и ППФ-та.Които пък имат доходност,която не покрива и инфлацията,и при които сега положението е по-зле и от бутнат кошер.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#59] от "Кремена": Защо? Дали след 20 години държавата ще признае направените от мен плащания във вид на "ергенски данък" при изчисляване на размера на дължимата пенсия? Парите от този данък къде отидоха? А- да- забравих- имахме: смяна на икономическият строй на България; последен комунистически фалит на България; период на мутризация на България, "емджи" корпорейшън и т.н.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#63] от "do.r.n":

  ++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Статията е отлична!! Всичко ясно е обяснено и описано! +1

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  През 20 - 30 години Българската държава фалира ( закономерност) с нея фалира и НОИ (единственото което засега забавя поредния фалит е валутния борд въведен при управлението на ОДС ) ,но не съм чул досега Allianz или ING да имат подобен проблем.

 70. 70 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":
  Обикновено полагаш усилия да коментираш, когато наистина знаеш, че бате ти Бойко не е прав. Последните дни по тази тема си изключително активен, но аз съм втрещен от теб и другите гербери, че за цялото време от когато започна това вие не си направихте усилие да проумеете за какво става въпрос. Очевидно и потенциала ви не е голям, но тази въпиюща липса на желание за малко повече обща култура и компетентност направо ме изумяват. ..

  Не чета отговори на коментарите си :)
 71. 71 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  <Извинявам се на тези, които са чели този текст, но статията по-горе преповтаря доста от моите разсъждения>
  Аз разбирам, че така нареченият експерт и финансов министър слабо разбира и от финанси и от търговия и от търговско право.
  Ако аз съм си вложил парите в частен пенсионен фонд, то за това съм сключил договор, където пише при какви условия мога да напусна договора. Ако напусна преждевременно, т.е. преди да се пенсионирам, ще трябва да платя наказание, защото и пенсионният фонд е вложил някъде парите и ще трябва да продава, я ДЦК, я акции и от това ще загуби.
  Какво значи тогава решението на НС, че аз мога да си преместя парите в НОИ. Ще трябва ли да платя наказанията или не. Ако да, тогава нямам сметка да ги изтеглям, освен ако фондът е пред фалит. Ако не, то кой ще поеме загубите на фонда. Ако се пуснат слухове, както вече се и чува, че фондовете се клатят, всички ще хукнат да си теглят парите и фондовете ще фалират. И държавата вместо да вкара едни пари в НОИ, ще трябва да изплаща влоговете на хората.
  Затова, драги ми министре, на финансовите пазари резки движения не се правят. Ама явно не ти стига умственият багаж за толко <сложни> разсъждения или точно целиш бъркотия на финансовите пазари. И в двата случая не си за финансов министър и Борисов трябва много бързо да те сменя, защото ше събориш правителството и ше бутнеш, според Борисов, държавата в хаос.
  И от пенсионно дело също не разбира, защото сравнява несравними неща. Ако внасям в частен пенсионен фонд, то моите вноски са капитал, който инвестирам там и разчитам на лихвен ефект, който за 40 г. ще доведе до огромно увеличение на моите вложения. Докато НОИ работи на разходно-покривна система. Моите вноски сега биват веднага изплащани на пенсионерите, т.е. няма вложения, няма лихвен ефект. Ако искаш да направиш възможност за избор, трябва НОИ да управлява въпросните 5% като инвестиция. За това е нужен ама нов НОИ. В Германия можеш да избираш между частни фондове и държавното пенсионно осигуряване за да се осигуряваш допълнително, но законът за това не прави разлика между частните и държавните пенсионни фондове.
  А това, което ти предлагаш си е чист социализъм и правилно ти казват, че искаш да национализираш парите на хората.
  Самият факт, че го отричаш отново показва, че или нищо не разбираш или ни лъжеш. И в двата случая трябва да си ходиш. Колкото по-бързо, толкова по-добре за всички нас.

 72. 72 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#70] от "tashko1":

  Когато не е прав?!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 73. 73 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Весело

  [quote#52:"Отнесен"]Ако някой частен фонд фалира заради ридсковите инвестиции, Кънев отново ще накисне някой друг. [/quote]
  Кой,кой може да накисне?Сещам се за Иван Костов само.Пенсионният модел,такъв,какъвто е зададен,е от Костово време. Ако пенсионните фондове инвестират в държавни ценни книжа,значи държавата им плаща лихва.Тука какво правим?

 74. 74 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "Отнесен":

  Г-н "Отнесен" лъжете нагло. Има строги правила в закона за частните фондове и там е записано в какво може да инвестират. Хазарт и порно индустрия в този списък не съществуват. Колкото до това, къде отиват печалбите от инвестициите, вижте отчета на частния фонд ING. Коефициентът на натрупване на универсалния фонд към 19.12.2014 е над 1.54.

 75. 75 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "След фалита на КТБ, спирането на "Южен поток", лошите резултати на "Булгартабак" моделът "Кой" е без ясен източник на финансиране. За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари."
  ...
  Така е! ..На Лафките да хвърлиш само едно око и ти става ясно. Отвън изчезна един хладилник. Вътре бая от асортимента.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 76. 76 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#75] от "Мани (опозиционер)":
  Верно е. Даже рекламата в Капитал на Лафка и сиренето Лакрима не помагат.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 77. 77 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "vjacho":
  "Кой,кой може да накисне?Сещам се за Иван Костов само.Пенсионният модел,такъв,какъвто е зададен,е от Костово време. "
  ...
  И е разкошен! ..Първи стълб, ..солидарен и задължителен. ..Втори стълб, ..личен и задължителен. И задължително капиталов и задължително държавата да не може да оперира с него. ..И трети вече доброволен капиталов. За който му се живее по така в третата възраст. ...Вие искате ли да сте свободни хора?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 78. 78 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#76] от "Udo Ulfkotte":
  Бачковци примерно си обраха хладилниците. Занесоха си ги на "митичния" си стадион.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 79. 79 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "heatseeker":

  Ами те, елитите, нещо не се появяват на хоризонта. Има ли ги изобщо, или просто си гледат рахата и не смеят да нагазят в лай...(в политиката).

 80. 80 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Браво! Имаше нужда от такъв анализ, който да бъде прочетен и разбран от колкото са може повече хора. Не спирайте да пишете за това. Старайте се да бъде максимално простичко и ясно.

 81. 81 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#70] от "tashko1":
  "Очевидно и потенциала ви не е голям, но тази въпиюща липса на желание за малко повече обща култура и компетентност направо ме изумяват. .."
  ...
  Придържат се към думите на Проповедника. Който трупа знание, трупа печал. Всичко е суета на суетите. Достатъчно е само да гледаш ведро Вожда в очите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 82. 82 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Неутрално

  ДПСионна реформа...

  Ясно е, че Герб се опитва да запълни дупката в НОИ. Лошото е, че не се знае за сметка на кого. Срив при фондовете ще има, но дали някой ще спечели...

  Министърът на финансите трябва да бъде разкаран. Прилага номерата на Дянков за намиране на "едни пари". Изпитано от Герб средство.

  Повече на www.puknatastotinka.com

 83. 83 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  [quote#77:"Мани (опозиционер)"]И е разкошен! ..Първи стълб, ..солидарен и задължителен. ..Втори стълб, ..личен и задължителен. [/quote]
  Ама, на Канада например моделът е точно такъв. Над 65 има стандартна добавка за възраст. Отделно задължително пенсионно осигуряване, което дава различни резултати в зависимост от вноските и годините на осигуряване. И последното е инвестиране в частни фондове по желание, като държавата отлага събирането на данъците.

  Защо нашите политици откриват топлата вода? Или по-точно за кого я откриват и преоткриват...

 84. 84 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Защо да е поръчкова - изхожда от публични данни за еди колко си пари във фондовете. Ако е вярно, че част от парите се управляват зле, защото все пак едва ли се отнася за всички, как би било по-изгодно за собствениците на кофти фондове - да продължават по същия начин до неясно кога, като плащат за политически и регулаторни чадъри, разчитайки, че винаги ще има на кого да платят, или да прехвърлят уж едни пари на НОИ.

  А пък ако това е вярно, дали е възможно синдикатите да не знаят нищо?


  [quote#20:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]След като капиталът е източен - остава единствено солидарното начало[/quote]

  Е, може и съд...
  Колкото до самите хора държавата винаги може да реши да им помогне.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ако Борисов има поне малко политически нюх, трябва незабавно да уволни Горанов и да прати в немилост Менда Стоянова! Очевидно тяхната цел е да дестабилизират България, вероятно пак по поръчка от Кремъл!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 88. 88 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#37:"Πάντα ῥεῖ"] да плащат част от пенсиите на миньорите догодина.[/quote]
  Дали пък не става въпрос не за част, а за цялата пенсия...от момента на ранното пенсиониране, до годините за трета категория, когато ги поема НОИ?

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Това не е грешка, това е кражба.

  -За да поправим грешката, трябва да предотвратим кражбата!

 91. 91 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мързеливи и крадливи!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Така е като слагаш за финансов министър недоразумение,като Горанов,който освен да се перчи и да се прави на велик ,за друго не става.Неговото избиране е грешка,която Борисов е длъжен да поправи по най-бързия начин.

 94. 94 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#77:"Мани (опозиционер)"]Вие искате ли да сте свободни хора?[/quote]
  Да.Затова се и чудим какви ги върши Горанов!Какви ги говори Александър Йорданов!

 95. 95 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много добър анализ.
  Имам само една забележка по последната точка:
  "6. Не се ли превръща парламентът в инструмент за превземане на чужд частен бизнес?"
  Парадоксално изглежда, но депутатите на Ковачки гласуваха в подкрепа на промяната. А, самият Ковачки има пенсионен фонд.
  Има нещо гнило в Дания. Или фондът е източен и по този начин ще се заметат следите.
   

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#87:"Георги"] Очевидно тяхната цел е да дестабилизират България, вероятно пак по поръчка от Кремъл!!![/quote]
  Няма поръчка.Толкова си могат.Това си знаят още от предишният мандат."Декапитализирай това!" "Капитализирай онова!" Това им е играта.

 98. 98 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#2] от "Марш тъпите ръбове от властта":

  ТИ ще си прехвърлиш ли парите от ЧПФ в НОИ?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 99. 99 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":


  [quote#98:"д-р Чарли рубли.NET"]ТИ ще си прехвърлиш ли парите от ЧПФ в НОИ?[/quote]

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 100. 100 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#7:"Wornoxmaniak"]Някои фондове имат доходност 4.5%?[/quote]

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  А в НОИ колко ще бъде бе порняче?
  0% - 0% - 0%?
  Нали?
  И кое е по-доброто 0% или 4.5?
  Сподели бе математик?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK