Войната срещу съдебната реформа

През лятото на 2013 година едната от двете статуи на лъвове пред Съдебната палата в София осъмна преобразена - с червен нос, бяло лице и зелена грива - като клоун, а под него на колоната в розово бе изписано посланието "20 г. цирк"

© Велислава Попова

През лятото на 2013 година едната от двете статуи на лъвове пред Съдебната палата в София осъмна преобразена - с червен нос, бяло лице и зелена грива - като клоун, а под него на колоната в розово бе изписано посланието "20 г. цирк""Главата на Борисов е положена на ешафода"


(Из заглавие в сайта ПИК, 13 декември)


"Не мога да повярвам."
Така колега журналист обобщи в пресзалата на Висшия съдебен съвет (ВСС) грандиозната тричасова бутафория, която съветът спретна миналата сряда с изслушването на председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска.


Не е за вярване, че ВСС няма да потърси отговорност от ръководството на СГС, въпреки че и двете не можаха да отхвърлят нито едно съмнение за тяхната съпричастност в хаоса със случайното разпределение на делата и пълната разруха на информационната сигурност, която от години владее най-ключовия съд в България - това се разбра от изслушването и заключенията и на последната проверка.


Може да прогнозираме, че ще бъде пожертвана поне видимо съдия Румяна Ченалова, която днес най-последи си направи поне отвод от делото "Белведере". С две цели. Първо, за да бъде потушен скандалът, който набра скорост след изявлението на френския посланик за гнилостите в българската съдебна система. И второ,


за да бъде запазена мрежата на зависимостите в ключовия съд СГС чрез чадъра над Янева


доколкото е възможно. От тези позиции управляващото мнозинство на съдебната система няма да отстъпи доброволно.


Това се разбра и тази сутрин (понеделник, 22 декември) от председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Изявлението му по БНР на практика откри нов фронт, който трябва да спаси каквото може от онова, което всъщност трябва да се промени: "Говорим за Стратегия за съдебна реформа, а започваме с две стратегически цели, като първата е разделяне на ВСС на колегии, втората – на практика неговото разпускане (?! - в стратегията не е предвидена такава стъпка - бел. авт.). Ако това е целта на реформата, аз не съм съгласен с нея..."


Само че миналия четвъртък статуквото в лицето на мнозинството на ВСС, чийто говорител се прояви днес г-н Тодоров, групирано предимно около председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, а и около главния прокурор Сотир Цацаров, понесе исторически удар:


наложи се да напусне най-сигурния окоп на тайната власт

софтуера Lawchoice за случайно разпределение на делата и този е първият голям пробив, сравним - не преувеличавам - със значението на Сталинградската битка за хода на Втората световна война.


(Припомням: Разпределението на делата на случаен принцип е гръбнакът на правосъдието в нашите условия, защото засяга всеки гражданин - при съмнително разпределение никой няма гаранции, че делото му ще се падне на независим и безпристрастен съдия. При разпределение на действителен случаен принцип се избиват лостовете от ръцете на съдебните началници за прокарване на външни интереси.)


Заслуга за този пробив има министърът на правосъдието Христо Иванов, който постави въпроса за случайното разпределение на делото за фалита на КТБ в СГС. А вкарването на 17-те външни експерти в смятаната за непревземаема крепост на тайната власт - СГС, беше немислимо чудо, но се случи. И оттам започна обратът, който сега Тодоров се мъчи да спре.


Диалогичността, търпението и здравите нерви на министъра и, разбира се, задаващият се критичен доклад от Брюксел, оставиха на съпротивлението на ВСС две оръжия: явно и тайно.


Явното оръжие на статуквото е пропагандата и клеветите,


задкулисното оръжие са секретните сепаративни преговори с "политичесикя фактор"

(но за него накрая). Клеветническите публикации срещу правосъдния министър и други противници на статуквото са само един от знаците, че ще бъде направено всичко възможно да потънат сред аплодисментите за стратегията пороците на паралелната "тактика", които превърнаха България в нарицателно име за царстващи зависимости и корупция в съдебната власт, които всъщност трябва да бъдат елиминирани, ако стратегията се реализира. А именно:


- кадруването с тайни мотиви;


- четенето на Закона за съдебната власт както дойде, или както е угодно кога на главния прокурор, кога на друг (случаят с прокурора Камен Ситнилски, уволнен от ВСС с 16 гласа вместо задължителните от Закона за съдебната власт 17 беше само най-драстичният пример);


- избиране за председатели на съдилища и прокурорски шефове на хора със спорна професионална и морална репутация и затова зависими и верни не на закона, а на посочилия ги;


- наказване и повишаване с толкова двойни и тройни мерки, че предизвикваха смях и гняв в пресзалата;


- избор на главен прокурор по несъществуваща в правния свят процедура - с последователно гласуване, вместо едновременно и равнопоставено за всички кандидати; и най-упорит отказ да я променят, напротив - ще изберат по същата процедура и председателя на ВКС, което подсеща колко голям е залогът...


- премълчаване на редица сигнали, внасяни в Етичната комисия на г-н Ясен Тодоров, за конфликт на интереси и съмнения в професионалния и моралния интегритет на магистрати;


- и най-вече - отминаване с арогантен непукизъм на сигналите за нарушения на случайното разпределение на делата, през които текат основните канали на корупцията и зависимостите.


Само фактът, че ускоряващият фактор за ВСС да извади най-сетне от употреба пробитата система за случайно разпределение Лоучойс се оказа френският посланик, а не всички сигнали за нарушенията и зависимостите, с които е затрупван години наред съветът, не само дискредитира върховните кадровици на съдебната власт. А много повече - раздвижването "заради посланика"


разголи пълната несъстоятелност на ВСС
и той стана живото доказателство за ерозиралата ни държавност


А още през 2009 г. съдии от Наказателното отделение на СГС сигнализираха, че обществено значими дела се падат на едни и същи съдии и една от визираните беше сегашната заместничка на председателя на СГС Владимира Янева - Петя Крънчева, а другата - Румяна Ченалова...Оттогава си спомням поне още пет писма на Съюза на съдиите, които биеха тревога все за същия проблем.


Ако ВСС беше органът за управление на съдебната власт, какъвто Конституцията го е предвидила, щеше веднага да обърне внимание и на писмото на 40-те съдии от СГС и СРС за проблемите в съда и отговорностите на ръководството, чиято оставка те поискаха. (За това снощи призоваха и посланиците на седем държави.)


Вместо да обсъдят писмото, върховните кадровици засилиха офанзивата чрез кризисен пиар от проминентни лица на ВСС.


И гласуваха коледни бонуси за редовите магистрати

ВСС, който се оплаква от недостиг на финанси, точно в разгара на скандала одобри значителни бонуси за системата - доста обидно (да им дадем по 1000 лева за Коледа и ще са доволни, после ще се опрем на мълчанието на магистратите, за да възпрем дестабилизаторите сред тях и всички, които отвън рушат престижа на съдебната власт... )


Впрочем манталитетният проблем на защитниците на статуквото е явно далеч по-тежък: Председателят на Комисията по предложенията и атестациите на ВСС Милка Итова, говорейки преди две седмици за председателите на съдилища, употреби дискдетириращите интегритета на един магистрат думи: "...председателите и подчинените им съдии", изпусна се тя. Явно така стоят "нещата"  за пазителката на съдийската независимост, бранеща ВСС от натиска на лошите ...


Но най-сериозният знак за рисковете пред реформата са информациите за


неофициалните срещи на решаващите фактори във ВСС с премиера Борисов


"Сепаративните преговори" във всяка война са опит да се спаси каквото може от статуквото.


Показателен е и куражът на Румяна Ченалова да поиска среща с министър-председателя, и то след като е излъгала ВСС, че не познава синдика по френското дело. Това е симптом за далеч по-глобален проблем на съдебната власт от греховете на конкретен съдия  - за "опасни връзки" в/на съдебната власт. Дързостта да се обяснява на премиера издава увереността на човек, който е свършил определена "работа" и най-хладнокръвно отива да се оправдава. А в дъното на свършената работа стои - отново - КТБ -  да, съзаклятието КТБ...


Да припомним че и трите дела по търговските спорове Пеевски - Цветан Василев се паднаха именно на Ченалова и трите бяха решени в полза на Пеевски.


Отзивчивостта на премиера пък да приеме Ченалова, както и председателя на ВАС Георги Колев (който решава делото за фалита на вездесъщата КТБ) - по информация за срещите от "Капитал" и "24 часа", вместо да ги препрати към ВСС, издава гузността на политика, който - не най-точно казано - се притеснява.


Елиминирането на КТБ (Цветан Василев) беше въздигнато в ранг на държавна политика независимо от смяната на правителства и управляващи мнозинства (както впрочем беше и изграждането на банката като пирамида). Но тя беше унищожена със съмнителни откъм законност средства, обаче не само от БНБ, а и от прокуратурата, от актовете на Ченалова, от досъдебното производство срещу длъжностни лица, възложено неизменно на следователя с прякора, и, разбира се, от медиите на Пеевски. Но премиерът Борисов споменава в този контекст само БНБ, Искров и Орешарски. И никога главния прокурор, Пеевски и медиите му.


Не ги споменава, но помни


че преживя възобновяване на двете му дела - за смъртта на Чакъра и за "Ало Ваньо", когато ДПС яростно го нападаше и той беше слязъл от власт в началото на 2013. И дочака прекратяването на делата, когато тръгна отново към властта, а ДПС вече се държеше по-прилично с него (август 2014, четири месеца след  кафето с Местан). Пак в затопления период изчезнаха и тефтерите с инициалите ББ и ЦЦ.


Тези видими факти говорят за формиране на прокурорското отношение към Борисов според отнасянето на ДПС/Пеевски към него. Тези факти подкрепят и хипотезата на Борисов, изречена през февруари 2014 г. пред "Медиапул" /която той вече не напомня/, че "Доган пръв разбрал, че който има контрол над съдебната власт и медийна империя, може да управлява дори да е трета политическа сила".


С две думи: контролиращите съдебната власт чез своите изпълнители се опитват да се вкопчат


във взаимна животоспасяваща прегръдка с Борисов


В този смисъл заглавието на сайта ПИК, през който говори Пеевски, цитирано в началото, е наполовина  вярно - да, главата на Борисов е положена на ешафода. И то от статуквото на съдебната власт, което със зъби и нокти иска да опази каквото е възможно от лостовете за произвол - своите и на повелителите си,  използвайки всички средства. Всички средства - включително и "вземането" на Борисов за заложник във войната срещу правосъдния министър и реформата.


И докато стратегията за реформа влиза в парламента и демонстрациите за пред Брюксел (чийто доклад се очаква през втората половина на януари 2015) зачестяват, в края на януари (29) ще стане ясно дали вътрешно в системата има воля за истински промени или ще сме свидетели на пореден предизвестен избор - на председател на ВКС.


Такъв, какъвто направиха за главен прокурор, за председателя на ВАС Георги Колев, за председателя на СГС Владимира Янева, и още...И пак ли президентът ще подпише указа без дума да обели за процедурата (не за личността на избрания, а за правилата, несъществуващи в правиня мир), потвърждавайки, както при указа за г-н Цацаров, че изборът на върховните фактори в едната власт се управлява  от договорките с върховните фактори от другата власт, за да си подсигурят взаимно рахата и спокойствието, вместо да им се гарантира независим и безпристрастен съд, какъвто иска да осигури стратегията за реформа...


В този смисъл - повтарям - ножът няма да падне върху главата на премиера, дори да е положена на ешафода, но ще виси, за да не се промени нещо съществено от изброените в началото на текста тежки недъзи в управлението на съдебната власт.


И така въпреки добрата стратегия за реформа, да останат реални зависимостите на системата и поръчването на удобни съдии и прокурори. За да доведат до крайното отчаяние гражданите, които все още смятат и вярват, че независимо правосъдие е възможно и в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Важно е че са си гласували коледни бонуси за магистратите, другото няма значение. Явно трябва улицата да ги оправи.

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  Пенке , ма то улица няма.Ако имаше улица тази статия нямаше да я има.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво Петя ..Отличен текст !!
  Браво , още веднъж !!!

  BIG AL
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  И така въпреки добрата стратегия за реформа, зависимостите на системата и поръчването на удобни съдии и прокурори да останат реални......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статия"] Но премиерът Борисов споменава в този контекст само БНБ, Искров и Орешарски. И никога главния прокурор, Пеевски и медиите му.[/quote]
  ББ да каже защо именно по негово време - 2009-2013 г банката се разрасна над четири пъти? дали ходът с разграбването на КТБ не е бил програмиран в подземния свят?

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А някои реформатори , още си мислят и "верват" , че Боко иска съдебна ..реформа..:))
  Г-н Иванов , в новия закон - да има задължтелно - ИЗБОР на НОВ ВСС- по нова процедура !!!
  И по- бързо !!! :))

  BIG AL
 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Политическата реформа, за която е отколе петимно българското национално общество, има своето закономерно и безконфликтно продължение във всички негови основни сфери и структури ...
  Войната на стататуквото и неговият олигархичен Субект не е, "просто" срещу съдебната Реформа, а срещу Нея ...
  Трябва да сме наясно, срещу Кого и за Какво сме застанали ...
  България не бива да бъде и остава, Политическа офшорка ...

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Няма да стане с реформи! Убедих се! Трябва РЕВОЛЮЦИЯ и бесилки по стълбовете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Войната срещу съдебната реформа"
  Дано шумихата около пенсионната система не стане част от тази война.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В този смисъл - повтарям - ножът няма да падне върху главата на премиера, дори да е положена на ешафода, но ще виси, за да не се промени нещо съществено от изброените в началото на текста тежки недъзи в управлението на съдебната власт.

  И така въпреки добрата стратегия за реформа, зависимостите на системата и поръчването на удобни съдии и прокурори да останат реални. За да доведат до крайното отчаяние гражданите, които все още смятат и вярват, че независимо правосъдие е възможно и в България.
  =============

  Много точна диагноза +++++++++++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Не знам дали изобщо е възможно политик, който няма Големи грешки в миналото си и се бои да не излезат наяве, да заеме най-високите постове в държавата? Явно такива си ги избираме...

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  софтуера Lawchoice за случайно разпределение на делата и този е първият голям пробив, сравним - не преувеличавам - със значението на Сталинградската битка за хода на Втората световна война.То у нас само войни за територии,като диви животни сме,опикаваме си територията и там правим каквото правим.

 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какво повече по въпроса???...Владимирова е написала всичко...
  ПП...забравих мурзилките...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Корените на модела "кой", корупцията и безнаказаността са именно в съдебната система. А нейните основни фигури в момента като Цацаров, Колев, Янева са техните основни носители.

 15. 15 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Такива са реформите на мутрите.

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Но най-сериозният знак за рисковете пред реформата са информациите за
  неофициалните срещи на решаващите фактори във ВСС с премиера Борисов
  "Сепаративните преговори" във всяка война са опит да се спаси каквото може от статуквото.
  Показателен е и куражът на Румяна Ченалова да поиска среща с министър-председателя, и то след като е излъгала ВСС, че не познава синдика по френското дело. Това е симптом за далеч по-глобален проблем на съдебната власт от греховете на конкретен съдия - за "опасни връзки" в/на съдебната власт. Дързостта да се обяснява на премиера издава увереността на човек, който е свършил определена "работа" и най-хладнокръвно отива да се оправдава. А в дъното на свършената работа стои - отново - КТБ - да, съзаклятието КТБ...[/quote]
  БОКО отново е в дъното.
  Каква "реформа" очаквате със СИКаджия премиер???

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":
  "....не преувеличавам - със значението на Сталинградската битка за хода на Втората световна война."

  Рублофил?

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Отзивчивостта на премиера пък да приеме Ченалова, както и председателя на ВАС Георги Колев (който решава делото за фалита на вездесъщата КТБ) - по информация за среща на "Капитал" и "24 часа", вместо да ги препрати към ВСС, издава гузността на политика, който - не най-точно казано - се притеснява.
  [/quote]
  Мафията, начело с БОКО, ще прави реформа

 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":
  Може ли да си толкова елементарна ?
  5 000 съдии, прокурори и следователи по 1 000 лв премии са 5 млн. ... а само един от тях нанася повече вреди, с един свой акт ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиянието на Мрака":

  Не разграбването на КТБ е програмирано, а КТБ е програмирана в зародиш за да бъде разграбена и не в подземния свят, а съвсем на светло пред очите на всички.

 21. 21 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Весело

  Много точна дисекция!
  Да видим, КОЙ сценарий ще се осъществи!

  Happy face says, adios !
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Свински черва............даже знам и свинята коя е

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  С цялото ми уважение към Петя Владимирова, си позволявам да попитам-ако тази прословута съдебна реформа трябваше я правят германци, как ли щяха да я направят?
  Всичко се случва с невероятна съпротива и безумно бавно. Защото системата на корупция е устойчива, и се съпротивлява от позиция на силата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не смятам и не вярвам, че независимо правосъдие е възможно в България с тези хора, с този ВСС. Мисля,че и реформите сами по себе си няма да помогнат, защото местните кадри за толкова години специфично кариерно израстване - са всички в кюпа, всички са свързани, зависими, корумпета. Всички. Само тоталната смяна, а още по-добре внесените отвън хора.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  В настоящия си вид Висшият Съдебен Съвет е формирование от мафиотски тип, като за честта на мафията все пак трябва да отбеле-жим, че тя, мафията, въпреки вековното си съществуване не би достигнала до идеята или може би би се посвенила да събере в един адми-
  нистративен орган този , който ще разследва (следователя), този, който ще обвинява (прокурора) и този, който ще отсъди (съдията) и за да бъде гаврата с правосъдието пълна да добави и този, който ще защитава (адвоката).

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#25] от "alg57373608":

  И как си го представяш ???
  В смисъл, реално ... как ?
  Кои са "сменящите" ??
  Или, с тъпизми по форумите е по-лесно някак, нали ?!
  Изхождаш се, и готово !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Чудесен анализ!
  Бате Бойко да не бойкотира една истинска съдебна система, ако е мъж! Дори това да му коства тонове изпражнения върху снагата и падане на правителството! Без правосъдие и ред нищо добро не ни чака!

 29. 29 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Борисов е основният проблем на България, престанете да се правите на ударени. Цитирайте Биволъ и изобщо какво сте седнали да лъжете и мажете. май и вашата медия е в прегръдка с Буда.

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#29:"rco14365113"]май и вашата медия е в прегръдка с Буда.[/quote]
  Баце е честен "немафиот". ..айси пъти го избира тос народ.Туй е вашата заблуда

 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#22:"stanislavdi"] Свински черва............даже знам и свинята коя е [/quote] и майка ѝ.
  Адресът на свинарника е Бояна, ул. Беловодски път, на звънеца пише Ахмед Доган.

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  А бе вообще защо ги коментираме, тези няма да се оправят от самосебе си. Реформа разбирам, ако се промени законодателството така, че да са на изборна длъжност. С възможност за изборно отстраняване. Нека всички да се кандидатират и ние да решим кой ни трябва. Във всеки район, град и ВСС.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Най важните протести и най важната война предстоят!

  klimentm
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Време е да лъснат всички зависимости в българския политически живот.Между съд,политици и икономика. Между мутри и олигарси и български политици ,съдии,прокурори.Между тайните и явните връзки.Всичко трябва да е на масата.

 35. 35 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Чух, че ДПС кадрувало във ВСС и СГС - някой знае ли нещо по въпроса?

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  НС има какво да направи по случая. Дори в обсега на сегашната конституция. Да съдът е независим, но правилата за функционирането му се определят със закони. Правилниците създадени от ръководството на съда са с второстепенна сила.

  chavo64
 37. 37 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#29:"rco14365113"]Борисов е основният проблем на България, престанете да се правите на ударени.[/quote]

  Естествено, колега, ама я го кажи на герберите. Дай му пушеци и димки, да клатиме влака, да имитираме че се движим напред...

  Борисов е човек със силни зависимости, ИДЕАЛЕН за мафията.

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Отново много добра работа на Петя.
  Гнилоча ни е превзел.
  Прогнили сме отвсякъде.
  Трябва спешно и дълбоко-болезнено,но оздравително изрязване.
  Ще се намери ли хирург,на който да му стиска?!

 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Преди четвърт век започнахме с рИформа. Резултатът от риформата - сега говорим за реформа; както се оказа имаме нужда от реформа до дупка, за каквото си помислиш - здравеопазване, образование, пенсионна система, правоохранителна система, правораздаване, т.н. Продължавайки в този дух стигаме до Генерална Реформа - на държавата като цяло. Тук вече мърдане няма - гонейки Реформата ще закрием държавата. Някак си срамежливо не се задава най-важния въпрос: "Защо реформите в България не успяват?". Не се задава въпросът, но парадоксално, отговор на незададения въпрос има: "Защото няма реформатори". Има само клишета, присвоили си реформаторски одежди. Ако и текущите се окажат "рИформатори", за някои вече това е сигурно, действително ще закрием държавата. И ще леем сълзи, че сме я погребали нереформирана.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Войната трябва да се води от генерал - менте, на практика самопровъзгласил се за такъв и започващ да реве, като първокласник всеки път, когато не го похвалиш. Голямата опасност е, че след прецедента със закона за пенсиите, трябва да очакваме подобни номера и със законовите промени засягащи съд и прокуратура. Като добавим факта, че за важните решения ГЕРБ разчита на ДПС и евентуално BGWC, а пък в тези партии е забранено да се гласува по съвест. Гласува се по капризите на Доган.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бойко ако саботира съдебната реформа , значи си е останал на нивото на охранител и пожарникар ! А без съдебна реформа сме заникъде ! Реформа при която да има пряк избор от народа по места, магистратите да имат рейтинтг даван им от избралите ги за работата им през всяка година и доходите на магистратите да зависят от рейтинга им ! Да се смени системата на правораздаване и да възприемем американския модел ! Да няма Конституционен съд, да няма имунитети , да се проверяват всяка година подробно данъчните декларации на магистратите и да се проверява произхода на средствата ако има нови придобивки ! Да се проверяват средствата на съпруги, деца и родители на магистратите ! Строга борба с корупцията - при съмнение за такава - замразяване на правата на магистрата докато си изчисти името ! Трябват нови правила за избор и контрол и нови лица !

 42. 42 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изключително точен анализ на Петя Владимирова!Поздравления!
  ОСТАВКА И РАЗПУСКАНЕ НА ВСС!
  ПЪЛНА РЕФОРМА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!

 43. 43 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tod":

  Владимирава е написала всичко, но,без да защитавам Бойко Борисов, пак помага за объркването, като залага на това, че ГЕРБ и ББ са основните носители на поддържането на статуквото, но когато ББ и Цватан Цветанов ппрез 2009-2013 критикуваха съда, Владимирова беше една от тези, които ги критикуваха най-яростно...Обърва и защото от една страна ББ е назначил правосъдният министър, за да прави реформи, а от друга страна Владимирова намеква, че ББ го компрометира и му пречи....

  Не казва и какво е разпределението на силите в съда и прокуратурата. каква част условно е на БСП, на ДПС и каква част е на ГЕРБ. Сочи обаче, че частите на ГЕРБ и ДПС се договарят, за да не стане нищо...

  Владиморова не казва какво правят в това време частите на БСП не казва и че ако в България може, дори и теоретично да става дума за реформи - например в Съдебната система, това може да стане само по време на управление на ГЕРБ...Затова и френският посланик никойне го чу по времето на предните, но днес е чут...

  Дори и права, и дори и наистина много добра като журналистка, защото България наистина се нуждае от реформи, Петя Владимирава никога не довежда статиите си до практически направимото, а "ратува" за някакви невъзможности, и то в избрани мигове...

  Което винаги ми е иставяло горчивото впечатление, че симпатизира на БСП.

 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Браво на г-жа Владимирова! Съзнаването и разбирането на истината, че съдебната ни система е ГРЪБНАКА на мафията, криминалитета и задкулисието виновно за днешното състояние на държавата трябва да стигне до всеки българин.

 45. 45 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До 29.01.2015, коалиционнто правителство ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ ще бъде сменено от правителство на ГЕРБ с ДПС и сегашната стратегията за реформиране на съдебната власт ще бъде забравна.

 46. 46 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Съдебната система ни е сбъркана, както е сбъркана и статуята на лъва от снимката.
  Както един лъв никога не може да ходи по този начин, така и съдебната ни система, въпреки че на външен вид изглежда нормално, не може да функционира правилно.

 47. 47 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От двете злини - да влезе в пандиза или да ни "управлява", Рапонът и неговите кукловоди очевидно са избрали втората.

 48. 48 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Няма да стане с реформи! Убедих се! Трябва РЕВОЛЮЦИЯ и бесилки по стълбовете![/quote]

  До коментар [#8] от "lz2":

  Да, ама баце - ни ще!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#23:"Кремена"]
  Отдавна не бях чела по манипулативна, но и някак сбъркана статия.Ако ще я караме така, Борисов да ви оставя да си ви оправят, както сте свикнали. [/quote]
  И кое е тук обидната квалификация? Манипулация? Сгрешавам, сбърквам-обидни думи? Да съм се обърнала директно към конкретно лице с вулгарни и обидни думи?
  Цензура??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#43:"evkalipt"]
  Владиморова не казва какво правят в това време частите на БСП не казва и че ако в България може, дори и теоретично да става дума за реформи - например в Съдебната система, това може да стане само по време на управление на ГЕРБ...Затова и френският посланик никойне го чу по времето на предните, но днес е чут...
  Дори и права, и дори и наистина много добра като журналистка, защото България наистина се нуждае от реформи, Петя Владимирава никога не довежда статиите си до практически направимото, а "ратува" за някакви невъзможности, и то в избрани мигове...

  Което винаги ми е иставяло горчивото впечатление, че симпатизира на БСП. [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#49:"Кремена"]И кое е тук обидната квалификация? Манипулация?[/quote]

  До коментар [#49] от "Кремена":

  Краемена, изтрили са те? Не е било необходимо, защото всички знаем, че защитавате баце дори и да е сгрешил.
  Както се казва, щом баце е казал нещо грешно, то е правилно.

  Преди време бях написал следното:
  Борисов реформатор? Не, не му приляга.
  На него реформи не му се правят, а ако има ленти за рязане ще е там.
  Съдебна реформа?
  Просперираща България?
  С ББ министър председател?

  НЕ! НЕ! НЕ!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#51] от "д-р Чарли рубли.NET":

  На грешен път си черни котарако. Аз не съм фен на никой. Подкрепях лично Борисов, до момента, когато разбрах случайно за мнението му по казус който ме засегна и лично, и като светоглед беше в тотално противоречие с нагласите и убежденията ми. Там, където аз не мога да правя компромис.
  Това обаче не означава, че усещането ми за справедливост, както и улавянето на тенденциозност при анализиране на ситуации и събития са закърнели. Те са и лични. Затова всеки от нас е уникален в същността си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  " ...,ако тази прословута съдебна реформа,трябваше да я правят германци ..."


  Нали Борисов и Меркел се бяха разбрали,да дойдат германски юристи и да направят/подпомогнат съдебната реформа у нас ?! Някой да има повече инфо ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#48] от "д-р Чарли рубли.NET":
  [quote#48:"д-р Чарли рубли.NET"]Да, ама баце - ни ще! [/quote]
  Ако само един човек седеше на пътя на благоденствието на обществото , пък дори и Баце, бих го прежалил! Ама не е само той! Питай всички други политици, и те не щат революции. Питай собствениците на банки, олигарсите, всичкото едро бизнесмен питай, и те не щат! Питай ЕРП-тата или ВЕИ-тата, или Ковачки или собствениците на офшорните Марица 1 и 3...
  Моного им е добре така НА ВСИЧКИ ТЯХ! Щото 1 лв данък печалба не плащат! Колко данък печалба плати Лукойл от как е приватизиран? Все на загиба работи...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 55. 55 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#53] от "niksan1":

  [quote#53:"niksan1"]Някой да има повече инфо ?! [/quote]
  Боко няма директна власт нито над ВСС, нито над съдиите! А съветницте ще съветват него, а не ВСС напр.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK