Как разбира премиерът Борисов съдебната реформа

Бойко Борисов преди заседание на правителството

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов преди заседание на правителствотоПоради изключителното значение на темата съдебна реформа, публикуваме статията от сайта "Съдебни репортажи". Акцентите са на "Дневник".


Миналата сряда правителството прие актуализираната Стратегия за съдебна реформа, изготвена от екипа на правосъдния министър Христо Иванов. Основната цел на документа е да заложи първите стъпки в процеса по изчистване на нерегламентираните зависимости в съдебната власт, да неутрализира политическия и икономически натиск в правосъдието.


За да бъдат успешни мерките в стратегията и да не останат само на хартия, те трябва да се ползват с подкрепата и разбирането на изпълнителната и законодателната власт не само в декларации.
От отношението на министър-председателя, демонстрирано цели два пъти през миналата седмица, разбираме обаче, че няма промяна във възгледите му – те са


според случая и показват (не)скрито желание
съдебната независимост да се ползва според интереса


Позицията на Борисов по отношение на реформата в правосъдието в последната година се менеше с наближаването на следващия мониторингов доклад.


В предизборната програма на ГЕРБ отсъстваше изцяло темата за наложителните промени в правосъдието, а в средата на ноември в интервю пред "Преса" премирът заяви: "Каква реформа в съдебната система искат реформаторите – тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации – на прокурори, съдии, следователи".  Оправданията му бяха в съзвучие с тезите на организациите около главния прокурор Сотир Цацаров, които досега показаха, че не виждат нито един от належащите за решаване проблеми пред съдебната власт.


Миналата сряда, по време на заседанието на Министерски съвет и по повод приетата стратегия, Борисов показа, че според него все така


решенията на съдебната власт трябва да се уважават само ако му се харесват


Реакцията му беше отговор на възмущението на финансовия министър Владислав Горанов от отлагането на делото за отнетия лиценз на КТБ и "препоръката" му съдът да действа по-експедитивно, вместо да насрочва делото чак за началото на февруари.


Заседанието на ВАС по делото бе насрочено за 15 декември, когато представителите на мажоритарния акционер в КТБ – "Бромак" ЕООД" възразиха срещу представителството на БНБ в процеса. Двамата юрисконсулти на БНБ бяха еднолично изпратени от нейния управител Иван Искров, а не представляват УС на БНБ. Това, според съда, означава, че юрисконсултите на БНБ нямат годни пълномощни по делото, тъй като представляват юридическото лице БНБ, а не органа, издал оспорвания акт – УС на Централната банка.


Именно това става причина за отлагането на делото, като впоследствие от БНБ съобщиха, че "представените в съдебно заседание стандартни пълномощни, с които юрисконсултите от БНБ се явяват по съдебни и административни дела, не са невалидни, но съгласно указанията на съда вече са издадени нови пълномощни от името на УС на БНБ".


Освен това ВАС допусна до участие в делото самата "Корпоративна търговска банка", приемайки, че тя безспорно е заинтересована страна по казуса. Така делото бе отложено за 9 февруари, докогато представителите на БНБ и КТБ трябва да изразят становища по всички искания и възражения, направени от страните, което изисква технологично време. В същото време графикът на съда е пълен, а делата се насрочват най-рано за април-май, като има дела, които се отлагат и за октомври следващата година. Междувременно Народното събрание ще започне да заседава след ваканцията чак на 14 януари.


До този момент Борисов нито веднъж не възрази на спорните и забавени с години действия на прокуратурата по казуса КТБ,


но пък на заседанието на Министерски съвет става ясно,
че Борисов е възмутен от забавянето на делото във ВАС


"А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, господин Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка", започва Борисов, хвали действия на институциите и споделя възмущението на Горанов: "Затова с такова желание хората очакват и с такава подкрепа се ползва нашият правосъден министър в случая от всички нас за тази реформа, защото това е точно така. Все едно имаме две паралелни държави. Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си на правили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката?".


Въпреки обективните факти, заради които делото е отложено, Борисов настоява да се обърне внимание на съда за забавянето.


"Аз не виждам защо. Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита? В края на краищата всичко това – този Висш съдебен съвет, тези съдии, тези прокурори, всички които сте там, ти като председателстващ, нали все пак ви интересува, че държавата изнемогва в желанието си и прави дългове държавата, огромни дългове в момента взимаме, за да спасяваме хора, и как спят спокойно – до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело. Просто най-колегиално, никой не нападаме, изрично просто да го поставите. В края на краищата, това също са българи, които би трябвало…", обяснява идеята си Борисов. Без да отчита, че става въпрос за висящо дело, по което съдът не може да бъде притискан по каквато и да било причина, а ВСС не може да изисква обяснения от съдиите защо е отложено едно заседание по делото.


Казусът напомня силно на подобен случай, отново в мандата на ГЕРБ, когато първото заседанието по делото за групата за отвличания "Наглите" в Софийския градски съд, бе отложено от докладчика по него съдия Виолета Магдалинчева. Тогава ВСС пое инициативата (самостоятелно, без напомняне от изпълнителната власт) да направи проверка на делото, което предизвика сериозни брожения сред съдиите. И тогава кадровият орган изтъква аргумента "изключителна важност" на делото, за да оправдае незаконния натиск върху съда.


Неразбирането на абсолютната необходимост от ненамеса по делото "КТБ" проличава и в следващите думи на Борисов: "Аз не им казвам как да го решат, аз не казвам грешно или право, но не може ли да се съкрати този срок, или ако нещо неправилно са призовани, дали няма орган – инспекторат или вие ще кажете, който да попита "Извинявайте, господин или госпожа съдия"…


Опитът на Борисов да избяга от асоциациите с безпрецедентното вмешателство в работата на съда от първия му мандат, всъщност издава и друг основен проблем – липсата на разбиране у премиера, че натискът върху съда не се изразява единствено с коментари по съществото на делото (такива, каквито Горанов прави в изобилие на същото заседание на МС, обсъждайки допустимостта на жалбите на акционерите в банката), но и в администрирането на процеса.


Репликите на Борисов изобличават и


пълна некритичност за собствените грешки по отношение на съдебната власт


Достатъчно е да припомним двете процедури за избор на съдебен инспектор, провалени от Народното събрание. Темата за бездействието на парламента по отношение на ръководителя на Инспектората към ВСС бе една от най-сериозните критики в предишния мониторингов доклад, а след съставяне на правителството на Борисов, изборът на нов главен инспектор бе определен като изключително важен за съдебната реформа от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов. Независимо от това от стенограмата не личи Борисов да разпознава какви са функциите и правомощията на органа.


За да си послужи с аргумент Борисов прави паралел с френския случай "Така както френският посланик излезе и попита. Понеже е френският посланик, ние всички подкрепихме и казахме "Да" и си замълчахме. Но ето в случая пита финансовият министър – когато ние полагаме такива усилия, дали не може да се запита чисто професионално, когато следва такова тежко дело – отнемане на лиценз за нещо, за което милиарди отиват, дали не би трябвало, не казвам че не е – с големи букви казвам, че не е, но не би ли трябвало по-внимателно да се подготви едно такова дело при вероятността да се отложи след това чак за февруари? Сега сме декември! Цялата си доброта в момента искам да изкажа, но когато заверяваме платежни за по един милиард плащания, повярвайте ми, те дори във финансите не са виждали такива неща. Платежни нареждания за два милиарда, Иванов, и в същото време отлагаме да е догодина февруари. Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат…".


Два дни след заседанието на МС Борисов гостува в предаването "Панорама" по БНТ, където сменя плочата.


Ако ВАС трябва да бърза, не така стои въпросът с ВСС
– макар че според правомощията е тъкмо обратното


– съдът решева делото и дава срокове, които да позволят на всички участници да упражнят правата си, а ВСС е администратор, който бързо трябва да отстранява пречките и съмненията за нормалното осъществяване на съдебната дейност. Борисов заявява: "Факт е, че ВСС наказа, отстрани съдийката Ченалова. Сиреч по-бавно минава времето там. Сиреч съдиите трябва да мислят повече, повече мъдрост в решенията".


Десет дни по-рано "24 часа" съобщи, че Борисов е имал срещи както с френския посланик по случая "Белведере", така и със съдията-докладчик по делото съдия Румяна Ченалова. "Министър-председателят е поискал да бъде информиран за случая, без да взема страна в този съдебен спор", написа 24 часа.


Казусът предизвика трус без прецедент в системата, който доведе до искане на оставка на ръководството на Софийския градски съд от 40 софийски съдии.


А със срещата си със съдията Борисов показа, че не разбира напълно своята отговорност да не създава впечатление нито у Ченалова, нито у съдебните кадровици, че собствената им съдба зависи от него


Защото според Конституцията не министър-председателят решава.


Твърденията на Борисов пред БНТ са откровено неверни, но


може би представляват неволно изпускане на предварително известното
– че съдия Ченалова все пак ще бъде уволнена


Засега обаче тя само е изслушана пред Етичната комисия на ВСС, проверката по случая продължава и нито отстранена, нито наказана.


Срещу съдийката със спорна кариера започна дисциплинарно производство по данни на същия Инспекторат на ВСС /ИВСС/ за стари забавяния на дела – пак не за същинските проблеми, изтъкнати в казуса "Белведере". По същото време от прокуратурата неофициално обявиха, че срещу Ченалова тече проверка, в хода на която са събрани достатъчно данни за разследване пак за стари прояви, незабелязани, както традиционно се получава, до скандала. Но не и за действията й по делото "Белведере", по който ВСС тепърва също ще се произнася.


Липсата на отдалеченост от двата казуса на министър-председателя е надлежно проявление на опасността от външно вмешателство в работата на съдебната система, окачествено в стратегията за съдебната реформа като най-съществената спънка пред осъществяването й. Защото всяка предварителна нагласа, изразена от най-високата позиция в изпълнителната власт, застрашава обективната преценка на решаващите органи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Весело

  Боцко го интересуват две неща:
  1 - кинтите и
  2 - пак кинтите...

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  ББ разбира ... нещо?!? Стига бе, шегувате се предпразнично.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Сам не може да я разбере. Разбира я така, както успее да му я обясни някой интелигентен човек.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Тогава г-н Борисов не се намесвайте и оставете съдиите и прокуратурата да си правят стратегиите в съдебната реформа.

 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#2:"ПАВЛА - SorryLol"]Стига бе, шегувате се предпразнично. [/quote]
  Сериозните новини свършиха. Време е за шегички.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  [quote#1:"palav_nik"]Боцко го интересуват две неща:
  1 - кинтите и
  2 - пак кинтите...[/quote]

  Видя ми се книгите.
  На точка втора се обърках, Винету е само един...та прочетох правилно...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Бедната ни България. Какво е принудена да понася ... от собствената ни глупост. Няма нужда да повтарям, че обичам Родината, но мразя държавата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Ако се проведе нужната съдебна реформа, в нужния ѝ обхват и структура, Боце ще е един от първите ѝ клиенти. Затова изкривените му разбирания са напълно логични всъщност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Как разбира премиерът Борисов съдебната реформа

  Разбира я така: Ако Цв. Цветанов не влезе в затвора, значи е добра.

 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#7:"ПАВЛА - SorryLol"]Бедната ни България. [/quote]
  Аааа, не е бедна (приемам думите в буквалния смисъл), ако беше бедна политическата шайка да се е изнесла отдавна. Има още много за крадене.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  Наполеон е бил гений, завършил живота си в самота на другият край на света.
  Бойко няма да сподели неговата съдба...независимо, че е пълна противоположност на Императора.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#10] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#10:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Аааа, не е бедна[/quote]
  Имах предвид ... горката.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#11] от "kалибър":
  [quote#11:"kалибър"]Наполеон е бил гений, завършил живота си в самота на другият край на света.
  Бойко няма да сподели неговата съдба...независимо, че е пълна противоположност на Императора.[/quote]
  Наполеон ... поне е имал жени в живота си. А други имат само мас, картофи и балонно самочувствие. Без да знаят, че съществува понятието "карфица".

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Весело

  Баце се меша у съдебната система,
  чак ме заболя корема...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#14] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Той са мъчи се с мешана скара, ама прави миш-маш...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 17. 17 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#15] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Копейките са ценен метал в момента.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#11] от "kалибър":
  До коментар [#13] от "ПАВЛА - SorryLol":
  До коментар [#14] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Баси! С голем труд изравних резултата. Даже вече водиме.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#16] от "kалибър":


  [quote#16:"kалибър"] прави миш-маш... [/quote]
  Миш-маш с тиква...

 20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#17:"kалибър"]Копейките са ценен метал в момента.[/quote]
  Аре да врътнеме един бизнес. Ше изкупуваме руски монети и ше правиме от тях шайби. На далавера ше бъдеме.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#18] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  нема страшно. Они са в несвяс.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 23. 23 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#18] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#18:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]вече водиме.[/quote]
  Дръжки. Ма да ги хванат ... почитателите на ББ. Да имат усновъ въ животъ.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 24. 24 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  ...... решенията на съдебната власт трябва да се уважават само ако му се харесват".Цялото разбиране на Бойко за демокрацията е такова.Мислехме,че нещо се е променил,таяхме надежда след като се сключи споразумение програма за управление на България.Вятър и мъгла.Комуниста от Банкя си знае наученото от Бай Тошо.Консенсус,монсенсус,програми,мрограми,подписи,модписи,аре стига с тия демократични фасони.Всичко е било за фасон пред ЕС и сега се чуди как да изръси коалиционните си партньори и да почне да си краде кинти заедно с най големите майстори-ДПС.

 25. 25 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#20] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  По-лесно. Щамповат се за мини-шайби. Могат да влезнат в употреба за микро индустрията. Мислил съм...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 26. 26 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#20:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]ше правиме от тях шайби[/quote]
  Нема си признаем, оти е подсъдно, ма съм го правила с едни монети ... нашенски.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Бацее, толко си тъп, че чак вече не ме е срам. Изгони Вальо от белотната масичка и викай Радан всяка сутрин.

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#22:"kалибър"]нема страшно. Они са в несвяс.[/quote]
  Ми истината е страшна. Шамарите са тежки. Банкя вече не е това, което беше. Не е достатъчно да си чел само "Винету". Те науката и образованието се крият в други, по сложни книги

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 29. 29 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#26:"ПАВЛА - SorryLol"]Нема си признаем, оти е подсъдно, ма съм го правила с едни монети ... нашенски. [/quote]
  Ехааа, от металните петолевки кви широкополи шайби ставаха. Не е истина.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 30. 30 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Пропуснати са въпроси към един друг независим орган-БНБ. Що така пратихте нелегитимни представители на това важно дело? Толкова ви е акъла или нарочно?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 31. 31 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#28:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ми истината е страшна. Шамарите са тежки. [/quote]
  Павла, Калибре - помощ, нашариха ме в червено. Помагайте!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 32. 32 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#24] от "chicago514":

  Имам тениска на Биковете. Утре - на Бъдни вечер я обличам в твоя чест за този коментар. +++++

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 33. 33 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Той не разбира а изпълнява.Разликата е голяма и затова почва да се олива и да му се клати стола след като за съюзник официално призна ДПС.Много бързо забрави че който с тях се съюзи завинаги си отива от политическия небосклон.

 34. 34 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вождът само иска да се хвърли орах в очите на Европейската Комисия, за да може да се премахне мониторингът върху БГ и да може да си харчи европари за комисионни. Няма как Вождът да иска истинска съдебна реформа и аз съм вср още изумен от надеждите на реформатори и менте-реформатори за това. Та нали, ако има истинска независима съдебна система Вождът и цялата му кохорта ще трябва да се запътят към затвора! Как може някой да подкрепя собственото си детрониране и хвърляне в пандиза? Реформаторите мислили ли са по този въпрос изобщо?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#21:"ret"]Прокопиеви списвачи[/quote]
  Не позна, старши. Матриалът е на Judicalreports.bg - сайт за съдебна журналистика

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 36. 36 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Баце вече и кинтите не го интересуват. Интересуват го основно две неща- самата власт в парадния и вид, един вид някой да му козирува и да му отдава чест. И във вид на спортни резултати - Баце да победи БСП за 9-ти път например. Най-малко го интересува властта като възможност за промяна - т.е. да промени нещо в живота на тая страна.

 37. 37 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  Доста ограничено мислене на авторката, която не разбира нито от право, нито от съдебна реформа. Прилича ми на водниста безсолна яхния, полята със сос от омраза. Борисов може да си говори каквото си иска, а съдът, както се вижда, не е длъжен да се съобразява с неговото мнение, даже и за решаване на важни и скъпоструващи на хазната проблеми на КТБ. Просто българският съд е свикнал да не бърза. Делата преди се отлагаха от февруари за октомври и така - няколко години. Сега се отлагат от октомври за февруари и от февруари за май, примерно заради неприкачено копие на определение по вина на служителите на съда... И това се счита за "бързина"! А ако забавеното правосъдие според Вас е правосъдие, авторке, за много като мен и за цивилизования свят не е! В конкретния случай ВАС е дал седемдневен срок на страните за становища (този срок е изтекъл вчера) и е могъл да насрочи делото за средата на януари, защото явилите се страни са призовани, а КТБ се намира на двеста-триста метра от сградата на ВАС. Просто съдът не бърза да се завръща от лятна или зимна отпуска и Борисов не ви е виновен, че е изразил недоволството си. Всеки на негово място би бил, но... само ако плаща от джоба си. Не бяхте ли съвсем доскоро твърде чувствителни на тема плащането на депозитите в КТБ от държавата за сметка на всички данъкоплатци?! Какво се случи, че изведнъж пак обърнахте палачинката и станахте защитници на съда, който така яростно искате да реформирате? Значи държавата да плати, а после да си ги търси след няколко години... докато лудите се налудуват, така ли?! Търсите си повод да оплюете Борисов, затова и статийката Ви изглежда като твърде неуспешен опит да направите от мухата слон.
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/84b23181543b6bbec2257dac0040b48a?OpenDocument

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  БоБо си мисли че държавата е механа която той управлява , някой неща са отвъд представите му и той никога няма да ги научи. Мисли си че с тези фамилиарничия и останалите глупости изглежда много куул, и не може да си представи че точно това го издава колко е плосък.

  klimentm
 39. 39 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1233 Гневно

  [quote#38:"klimentm"]Мисли си че с тези фамилиарничия и останалите глупости изглежда много куул, и не може да си представи че точно това го издава колко е плосък. [/quote]
  Уфффффффффффффф ---------! Как не ви писнаха тия глупости, че да не ги ръсите поне по сериозни теми!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#37] от "Πάντα ῥεῖ":

  Аз и ти можем да си позволим да си говорим каквото ни е на ум .
  Не и когато си президент, министър председател, или министър.
  Не и на заседанията на министерския съвет, или публично по радио и телевизия . На всичко отгоре управляващите имат огромна вина съд.система да е такава. Те развратиха тези хора съдии, прокурори и следствие.

  klimentm
 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Говори си, но поне гледай да не се повтаряш като развалена грамофонна плоча. Хвани нещо от същността на темата, а не се чуди как да ръкопляскаш на Драгалевския милионер и да кълвеш по Борисов с празни приказки... Плосък бил! Ти какъв си?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 756 Неутрално

  За да одобри нещо, трябва да го хареса.

  Не е задължително да го разбира.

  Ако има работещ съд, ББ щеше да е в затвора.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#41] от "Πάντα ῥεῖ":

  Аз не съм министър председател а само едно момче завършило и то доста трудно багеристкото уч- ще.На мен ми е простено да съм плосък а и не се хваля наляво и надясно с постижения или заслуги подобно министър председателя.

  klimentm
 44. 44 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  Бойко продължава с да завоалира електората с популярни междуметия хвърляни в медийното пространство. Нищо лошо.
  Всеки политик го прави.
  Искам да видя резултати. Писна ми от бла-бла-бла....

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 45. 45 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Не ме интересува какво си завършил. Ако ти стиска, стани и ти министър-председател! Бъди сигурен, че няма никога да кажа, че си "плосък" (прост, тиква, елементарен... макар, че съм убедена, че се мислиш за cool), защото, видиш ли, като юрист си мисля, че струвам повече от тебе. Трябва да съм тъпа и да ви падна до нивото, за да си го мисля. Престанете да дъвчете едно и също, че ставате смешни и жалки с тезата си, че единият е "прост пожарникар", а другия "велик". Извикайте си Костов на колене и ако се смили да си остави бизнеса и да ви послуша, гласувайте си за него. Ако сте повече, ще го търпим, но не сте... а и не сте много по-умни. Той поне се развива, за разлика от повечето тук... десебарската агитка.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 46. 46 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Весело

  [quote#45:"Πάντα ῥεῖ"]Престанете да дъвчете едно и също, че ставате смешни и жалки с тезата си, че единият е "прост пожарникар", а другия "велик".[/quote]

  Мила Πάντα ῥεῖ, по думите им ще ги оцениш...
  Дела и документи вече не е в ефир...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 47. 47 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  До коментар [#46] от "kалибър":

  Само не ми казвай, че действаш като Бюрека... на неговия принцип. "Гледайте ме какво говоря, а не какво правя". Хахах! Ами да сравним приказките на Борисов с тези на др. професор от другата статия, а? Оня с пет езика и дългогодишна практика на преподавател в СУ по политология! Кой е по-прост според теб? Айде стига, че не искам да се скараме...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 48. 48 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  До коментар [#47] от "Πάντα ῥεῖ":
  [quote#47:"Πάντα ῥεῖ"]Само не ми казвай, че действаш като Бюрека.[/quote]

  Опазил ме Бог...
  Никога! Разстроих се...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Любопитно

  БКП Борисов Пак си Противоречи.

  Преди изборите повтаряше (правилно),
  че тези за които Народът гласува на изборите - те ще управляват.

  Избраните от Народа ще управляват чрез независимата държавна Законодателната власт Народно събрание и чрез независимата държавна Изпълнителна власт.

  За третата независима държавна власт обаче Борисов употребява противоправна логика, не компетентно.

  Съдебната власт, която Конституционно е трети вид независима държавна власт, според Борисом била "съсловна" - тоест някаква (Противоконституционна) частна власт,
  не държавна власт, с особени привилегии "над" Конституцията и "над" Народа Суверен. Не подлежала на Граждански Избори и на Граждански Контрол...

  Няма такава законна презумпция или тълкуване на Конституцията - че Независима власт означава Абсолютно независима. Или че някоя "независима държава власт" е "съсловие".

  Има наследена простотия и некомпетентност от епохата на тоталитарно "право", което е несъвместимо с действащата Конституцията на Република България и със закони на Европейския Съюз.


  Некомпететност особено емблематична за Вопиющо Порочна "съдебна система" е (погрешната) последователност в която са изредени "съсловия" съдебна власт, по предположение - по законов ранг ранг или важност:

  прокурори,
  съдии,
  следователи.

  Последователността на Върховният закон Конституция (правилно, разбира се)
  изброява в съществено различен ред и ранг:

  1. съдии (и съдебни заседатели),
  2. прокурори,
  3. следователи.

  ЦЯЛАТА НОМЕНКЛАТУРНА "СЪДЕБНА СИСТЕМА" Е ЗА
  УВОЛНЕНИЕ И ПРЕНАЗНАЧАВАНЕ СЛЕД ПУБЛИЧНИ ИЗБОРИ,

  защото е факт, че тези Съдии и пр. магистрати, които са достатъчно компетентни за да разбират Законовата Йерархия на власти в рамките на Конституционната Съдебна власт,
  на практика Нямат Думата.

  Компетентните Съдии и пр. магистрати са надприказвани, надкрещявани или подлагани иначе на натиск от некомпетентни или корумпирани прокурори, които упражняват Престъпна Над Съдийска власт, или от некомпетентни или корумпирани
  депутати, или от противоречиви и некомпетентни "слуги на много господари" като БКП Борисов.

  "СЪСЛОВИЯ" от номеклатурни магистрати са ПРОТИВОЗАКОННИ.

  ЦЯЛАТА НОМЕНКЛАТУРНА "СЪДЕБНА СИСТЕМА" Е ЗА
  УВОЛНЕНИЕ И ПРЕНАЗНАЧАВАНЕ СЛЕД ПУБЛИЧНИ ИЗБОРИ,

  "В предизборната програма на ГЕРБ отсъстваше изцяло темата за наложителните промени в правосъдието, а в средата на ноември в интервю пред "Преса" премирът заяви:

  "Каква реформа в съдебната система искат реформаторите – тази от времето на Костов и Иван Григоров ли?

  Аз съм против!

  За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации – на прокурори, съдии, следователи".

 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#45] от "Πάντα ῥεῖ":

  Ако се развиваше пръв щях да го поздравя , обаче аз виждам че действа по старому. Хем аз не съм от най яростните му критици .
  Честно казано виждаме старият Борисов в един малко по смекчен вариант .

  klimentm
 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Както може да се очаква, целта на коментираната статия е на всяка цена ББ да бъде демонизиран. А форумните коментатори и тролове в своето мнозинство са за РБ. И затова веднага поемат темата и плюят по ББ, и когато има, и когато няма за какво.

  Статията е без сериозни доказателства, защото се вземат отделни изказвания на ББ, без да се взема предвид неговото цялостно систематизирано общо отношение към тази реформа, ако има такова. А какво е неговото реално общо отношение, зависи само от това, дали той помага, дали е неутрален или пречи на реформата, замислена от съдебния РБ министър. И ако пречи, на какво именно пречи. На реформата изобщо или на някакъв неин детайл, който може пък и наистина да не е полезен. Но в статията за такива неща няма ни дума. В нея и в повечето от коментарите като че ли се спазва правилото: Хайде дайте да пооплюем ББ!

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "Πάντα ῥεῖ":

  Без думи, защото в случая те са излищни:
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 53. 53 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Изобщо не споделям вижданията на Борисов за съдебната реформа(той дори не иска такава), но в случая е прав ! Нашият независим съд не спира да ни учудва как може да чупи рекорди по мудност и неефективност, по корумпираност, по неадекватни присъди, по слепота при оценката на доказателствата ! Цялата ни съдебна власт не струва пукната пара и е не за реформиране, а за измитане и изграждане на чисто от нови хора и по нови правила ! Едва тогава има шанс да започне да функционира нормално и то при пряк избор и контрол от НАРОДА !!!!!!!!!! Чак тогава можем да се надяваме че нашите магистрати ще заработят за народа и справедливостта на закона !! Всичко останало е козметика и нищо няма да промени ! РЕФОРМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НЕ ОТ МАГИСТРАТИТЕ САМО, А С ОСНОВНА РОЛЯ НА НАРОДА !!!!

 54. 54 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Търся анализ за границата на независимостта на независимите власти и началото на взаимното им възпиране. Е не, не е това.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 55. 55 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Невероятно бърза разбрах от написаното - съдебната ни система е велика, само наличието на Бойко е лошо за всичко в страната....Сред толкова велики - Луканов, Жан Виденов, Костов, цар Симо, Станищов, Орешарски - все гении - ББ е кусурлията...

 56. 56 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПАВЛА - SorryLol":други имат само мас, картофи и балонно самочувствие. Без да знаят, че съществува понятието "карфица".

  -Дори не е необходима-ще се пръсне от самонадуване.

 57. 57 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ''...Твърденията на Борисов пред БНТ са откровено неверни...''

  Не знам дали някой все още се изненадва от подобни заключения. При БъБъ верните твърдения са дефицит в големи размери, но пък народа си го обича и му се радва. Нали чака да го ''оправи'' за втори път.

 58. 58 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Огнеборецът е ясен, толкова му е умственият багаж, но колко е умственият багаж да тези, които са го избирали?

 59. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "Горчивата краставица" - Реформи, кара Слънчо да се чуди, от къде да изгрее. И за адвокатите му ми е мъчно, трудно се покриват меандрите на мисловните му бисери. Ама кой за какво е учил!

 60. 60 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#41] от "Πάντα ῥεῖ":
  "Хвани нещо от същността на темата, а не се чуди как да ръкопляскаш на Драгалевския милионер и да кълвеш по Борисов с празни приказки... Плосък бил! Ти какъв си?"
  Ха, ха, още една близачка на амбразурата...а ма на последък нещо намаляхте, а?... от къде се пръквате такива, ейййй...

 61. 61 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#7:"ПАВЛА - SorryLol"]Бедната ни България. Какво е принудена да понася ... от собствената ни глупост.[/quote]
  Ама и какъв синтаксис струи от цитатите от стенограмата ... мани, мани. Единствено ЦвЦв може да го конкурира.
  "А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, господин Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка", започва Борисов.
  Яко, нали?

 62. 62 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#61:"choss"]Яко, нали?[/quote]
  И..пак ще си го изберем, което е съвсем пък яко..ако..

 63. 63 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  Ако на Боко не му харесват сроковете, да предложи чрез Министерски съвет такива законодателни промени, с които сроковете по определен вид дела да бъдат съкратени.

  Впрочем, шефът на Върховния административен съд, Георги Колев си е назначение на гербавите от предния мандат.
  http://www.mediapool.bg/georgi-kolev-be-izbran-za-shef-na-vas-news172538.html

 64. 64 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#41:"Πάντα ῥεῖ"]Хвани нещо от същността на темата, а не се чуди как да ръкопляскаш на Драгалевския милионер и да кълвеш по Борисов с празни приказки... Плосък бил! Ти какъв си?[/quote]
  А не е ли?
  Един образован човек би ли обръщал опонента си в едно изречение веднъж на Вие, веднъж на Ти?
  "Аз не виждам защо. Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита? В края на краищата всичко това – този Висш съдебен съвет, тези съдии, тези прокурори, всички които сте там, ти като председателстващ, нали все пак ви интересува, че държавата изнемогва в желанието си и прави дългове държавата, огромни дългове в момента взимаме, за да спасяваме хора, и как спят спокойно"
  Какво по-съществено от това, че имаме един необразован човек за Министър-председател? Какви очаквания имате, Вие, гербавите заблуденяци, от него? Демократични разбирания и действия, държавнически виждания? От километри с невъоражено око и ухо се вижда, че разбиранията са му като разбиранията на мутра, каквато си е в същност, измъкнатият от естествената му среда от водещите го ДС офицери и поставен начело на партията и държавата, Бойку.

 65. 65 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 648 Весело

  Ако не бяха Реформаторите, всички реформи да бяха отдавна приключили! Разбира се с благородното съдействие на ДпС. Ако не вярвате, питайте Горанов!

 66. 66 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#61] от "choss": ++++++

  " Единствено ЦвЦв може да го конкурира. "

  ...не, Бай Ганьо е без конкуренция!!

 67. 67 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Всички които по една или друга причина са критични към Император Тиквоний банкянски допускат капитална грешка. Гледат на него като разумно същество. При него водещ е бил винаги неконтролируемият егоцентризъм с финален резултат, пари, пари пак пари. Всичко което съпътства напъните му в каквато и да е "държавническата" посока трябва да бъда в унисон с горното. Пак ако се получи и нещо в ползу роду, бива.
  Аз досега други знаци от публичното МУ поведение не съм разчел.
  Моля, при желание на опонентите ми, да ме опровергаят с факти и аргументи.
  Весела Коледа!

 68. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#53:"mils5656"]Изобщо не споделям вижданията на Борисов за съдебната реформа(той дори не иска такава), но в случая е прав!
  ................
  Цялата ни съдебна власт не струва пукната пара и е не за реформиране, а за измитане и изграждане на чисто от нови хора и по нови правила ! [/quote]
  Но не казва това, пич.
  Прави някаква оценка на конкретен съд за конкретно дело и дава "указания" на Мин. на правосъдието, дали не може да се намери вратичка да се повлияе на хода на процеса. Е, не е прав, Бойку, ама хич не е прав.
  Ако беше изразил позицията, която и ти си написал и която е позиция на една много голяма част от обществото, то трябваше да заяви това, което РБ заяви чрез Радан Кънев преди седмица - РБ искаме оставката на целия ВСС. Като Председател на най-голямата партия в България, ББ трябваше да каже - ГЕРБ искаме оставката на ВСС. Мин. на правосъдието, съвместно с всички имащи отношение към правосъдието, ще изготви нови правила за избор и ще внесе в НС законодателни инициативи. Те това трябваше да каже Бойку, а не да се опитва да се меша в работата на съда, пък било и по толкова важно дело, като това за КТБ.
  Отделно ЦеЦа, като Председател на НС и най-висш шеф в държавата, ЦвЦв, като шеф на гербавата парламентарна група и шефа на правната комисия, трябва да се изтъпанят и да заявят - ще изготвим и приемем необходимите законодателни промени за да се осигури прозрачност ..., случайно разпределение, последващ контрол и т.н.
  На това му се вика ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ за реформи.

 69. 69 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кой да я направи тази съдебна реформа?

  Софистицираните комунисти, наредени един до друг в съдебната система ли?

  Ми те от това си вадят хляба.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 70. 70 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз от маса време разправям, че правителството на ББ няма да извърши никакви реформи, независимо от желанията на реформаторите, защото ББ не ЖЕЛАЕ да прави реформи. За него всичко си е наред щом е на власт.
  Тази статия само подкрепя с конкретни примери нежеланието му да прави реформи в правосъдието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK