Урокът от 2014 г. - провалиш ли се, си аут

Сергей Станишев и Лютви Местан на консултации в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей Станишев и Лютви Местан на консултации в парламентаТрадиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2014 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година чететеи и прогнозите на анализаторите за 2015.

Днес четете оценките на политолога Петър Щурм Константинов


Какво показа "Скандалът КТБ"?


- Който си играе с огъня, рано или късно се опарва. Не може бизнес планът ти да бъде, че ще купуваш политическо и медийно влияние за да даваш големи лихви, да печелиш държавни поръчки и да получаваш комисионни от руски политически проекти. Жалкото е че покрай това и невинни хора загубиха спестявания, данъкоплатците и всички вложители в други банки платиха.
Какъв е отговорът Ви на въпроса КОЙ?


- КОЙ е цялата корупция в обществото. Това, което ни прави последните в Европа по всички емпирични измерители и ни държи извън Европа по духовните. Когато човекът КОЙ бъде неутрализиран, първата работа ще трябва да бъде да не се даде възможност някой да го замени.


А на въпросите ЗАЩО е така и КАК може да не е така?


- "Кой" съществува предимно поради три причини: първо заради някои аспекти на културния бекграунд в страната; второ заради неуспешните моменти в прехода; и трето заради диспропорционалното влияние на ДПС в политическия живот на страната. Хубавото е, че в момента моделът може да бъде разграден до голяма степен само с една голяма стъпка - успешна реформа на съдебната система. Не че е лесно да се осъществи, но е постижимо. В Румъния например вероятно е било по-трудно да стане, отколкото е тук, но хората се справиха. Не им отне и кой знае колко много време.


С какво ще се запомни правителството на Орешарски?


- От дистанцията на времето стана напълно ясно защо толкова време не падна кабинета на Орешарски - явно всичко е било за да се запазят шансовете "Южен Поток" да се осъществи по предварително уговорената схема. В този смисъл го запомняме с две неща и то все положителни - първо, че събуди гражданското общество, което май няма намерението скоро да заспива отново, и второ, че се провали с това противно на всяка политическа и икономическа логика да построи "Южен Поток".


Какво сполетя БСП?


- Времето. От тук нататък бившите комунисти имат два варианта - или да се превърнат в нормална лява партия от 21-и век или да останат завинаги в историята. Като се вземе предвид, че в цяла Европа нормалните леви партии на 21-и век изживяват криза, е напълно възможно нашите социалисти да не могат да се справят с предизвикателството.


Как се прояви президентът Росен Плевнелиев?


- Човекът трябваше да свърши още един куп неотговарящи на властта му задачи - да възстановява политическата стабилност и финансите на държавата, да вдъхва спокойствие, да убеди НАТО и ЕС, че не сме failed state. В голяма степен закърпи ситуацията. Не зная дали Плевнелиев планира да се кандидатира за втори мандат, но ако има такова намерение, трябва да започне да подготвя кампанията си още отсега. Напълно възможно е политическият живот на страната така да се подреди, че след 2 години да има двама-трима, че и повече, кандидати с реални шансове да станат президент.


Бележат ли тенденция предсрочните избори с резултатите и преговорите за правителство, които предопределиха?


- Тенденцията е само една - провалиш ли се в управлението, си тръгваш от властта. Явно взаимодействието между политическата култура и разбиране на българина и миксът между фасадна и реална демокрация, в който живеем, води до това. Народът е твърде слаб за да наложи волята си над политиците, но достатъчно силен за да ги махне, когато се провалят. Световната история познава два изхода от подобна патова ситуация - или се появяват някакви реформатори, които едва-едва оправят ситуацията, или страната колабира под властта на популисти, обикновено представящи се или като комунисти, или като фашисти.


Урокът за политиците от 2014 трябва да е...


- Това е и урокът - провалиш ли се, си аут. Вижте разликата между БСП и ДПС в това отношение. Докато Движението разбра, че натам вървят нещата и веднага хвърли властта, бившите комунисти изобщо не можаха да се ориентират какво им се случва. Сега едните са в съвсем нормалното състояние на опозиция, докато по-добри дни не дойдат за тях, а другите са пред съвсем реалната заплаха да изчезнат. Вижте и конкретните политически лица - Станишев и Орешарски вероятно никога повече няма да заемат избираеми постове, докато Местан стои дори по-силно в партията си отпреди. Сега стои въпросът дали двете основни партии в настоящата управленска коалиция знаят този урок или не. През следващите зимни месеци ще се усети най-силно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK