Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан ВасилевТрадиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2014 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година чететеи и прогнозите на анализаторите за 2015. Поредицата започва с мнението на Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".  


Какво показа "Скандалът КТБ"?


- Скандалът КТБ осветли:
- Глинените крака на четвъртата по големина банка в България и порочните механизми, по които е протекъл шеметния й възход


- Престъпното бездействие на поредица от институции, които имат отговорности към регулацията на банковата система


- Икономико-политическите зависимости на лица с претенции за обществена значимост


Скандалът КТБ провокира:


- Трусове в политическото инженерство


- Разрив в коалицията БСП-ДПС и поставянето на движението "в карантина" от страна на всички политически сили


- Отрезвяване на вложителите, наивно повярвали, че банката на властта ще бъде винаги на власт


Скандалът КТБ все още замазва:


- Схемите и зависимостите, чрез които се ограбват вложителите за сметка на привилегировани кредитополучатели


- Конкретната и персонална отговорност на лицата и институциите отговорни за казуса КТБ, и най-важното


- Има или не гаранции, че този скандал няма а се повтори с друга банка

 • Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"

  © Цветелина Белутова, Капитал

Какъв е отговорът Ви на въпроса КОЙ?


- КОЙ? - Онова задкулисие, построено изцяло върху зависимости и манипулации, КОЕТО иска да подмени силата на правото с правото на силата, да постави в зависимост възловите звена и постове в държавата, да се разпорежда с волята и съдбите на хората, да контролира (ДС) миналото, за да владее бъдещето.


А на въпросите ЗАЩО е така и КАК може да не е така?


- Ще припомня тук едно от най-интересните изследвания на "Алфа Рисърч" през 2014 г. "Преходът: митове и памет, 25 години по-късно". При отразяването му медиите обърнаха внимание основно на два факта – изчезващата памет и познание за комунизма и идеализацията на този период. Встрани остана най-същественият от моя гледна точка извод от проучването, който е добра база за размишление, защо е така и как може да не е така. А именно – изследването ясно показа, че масовата негативна оценка за прехода не е отрицание на целите на прехода. Българите не се отказват от достиженията на изминалите 25 години – свободата на словото и пътуванията, икономическата конкуренция и предприемачеството – но ясно изразяват своето усещане за фундаменталния проблем на прехода: провал на върховенството на закона, зле функционираща държавност, неефективни и корумпирани институции, осигуряващи и покровителстващи злоупотребата с власт.


Не икономическата приватизация, приватизацията на закона и държавата е проблемът на България, който ни прави и ни кара да се чувстваме неуспешни. И единственият начин да не е така, да се върне върховенството на закона и силата на правото.


С какво ще се запомни правителството на Пламен Орешарски?


- В народната памет – със задните входове, загражданията около парламента и най-дългите в новата ни история граждански протести. В политико-историческите анализи – с криминално-конспиративния начин, по който дойде на власт след аферата Костинброд, с провокацията си срещу правовия ред с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в нарушение на закона, с марионетното си поведение и пълната неспособност да разбере какво му се случва.


Какво сполетя БСП?


- БСП беше сполетяна от три шока :


1) културен шок от резултатите на евроизборите; затворена в кривите огледала на опорните си точки и придворните си орисници, БСП така и не разбра промяната в нагласите на българското общество след година на протести.


2) физически шок от "ножа в гърба", забит от коалиционния й партньор ДПС с оттеглянето на подкрепата му за правителството и


3) шок от бъдещето – заради кадровата, идейна, и електорална парализа, в която изпадна.


Как се прояви президентът Росен Плевнелиев?


- Президентът Плевнелиев действаше държавнически, смело и в защита на демократичния и европейски избор на страната във всички случаи, в които трябваше да заеме принципна позиция. Негова слабост продължават да бъдат спонтанните му изяви, непремерената му склонност към героизация, които хвърлят сянка не толкова върху политическата му роля, колкото върху престижа и авторитета му като личност.


Бележат ли тенденция предсрочните избори с резултатите и преговорите за правителство, които предопределиха?


- Добре известен факт е, че пропорционалните избирателни системи по принцип водят към партийна фрагментация и респективно, към коалиционни правителства. Няколкото "големи" мнозинства, които имахме през 1997, 2001 и 2009г. са по-скоро изключение, отколкото правило. И въпреки, че не е невъзможно при поява на нов харизматичен лидер отново да се надигне еднопартийна вълна, най-вероятен сценарий за близкото бъдеще е повече или по-малко фрагментиран парламент с различни по профил коалиционни кабинети.


Вече се вижда, че някои партии се справят по-добре с живота в условията на многополюсни коалиционни формати, друго – по-зле. Несъмнено е обаче, че тези формати ще стават все по-чести и ще трябва да се градят нови стратегии и умения за поддържането на позитивен баланс между участието в управлението (или в опозицията), усмиряването на партийните апетити и задържането на избирателите.


Урокът за политиците от 2014 трябва да е...


- Много уроци има в 2014 – "не вярвай на криви огледала, особено ако сам си ги поръчал", "който банка вади, от банка умира", "не подценявай нито гнева, нито търпението на ближните си". Но за мене най-важният урок, който политиците трябва да научат, ако не искат да повтарят грешките на 2013 и 2014, е, че политиката е само част от НАШИЯ живот, а не нашият живот, част от ТЯХНАТА политика. Властта те натоварва с отговорността да се грижиш единствено за общите дела на хората, а не да се разпореждаш с волите, парите и съдбите им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2399 Весело

  Какво показа "Скандалът КТБ"?
  _________
  Показа ,че западните финансови анархисти могат да унищожат която банка си поискат както се трепе муха с вестник !
  Също така и показната медийна активност по казуса на товарищ Хампарцумян и мосю Дьо Кабан доказва ,че има нещо доста гнило в таз работааа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  - Престъпното бездействие на поредица от институции, които имат отговорности..."
  Това е основата на нашето неблагополучие години наред!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Политиката на Сергей и ко се срина! С това хубаво нещо ще запомня 2014 година!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  - Разрив в коалицията БСП-ДПС и поставянето на движението "в карантина" от страна на всички политически сили.Аааа,не от всички.За безхаберието съм съгласен.Да има институции в България е силно казано-Има струпване на хора в някакви сгради който вместо да бъдат слуги на народа се занимават да разпределят едни пари между себе си и близките си.Според мен и тази година показа,че каквито и трусове да стават в държавата,от каквото и естество да са,винаги народа "умира".

 5. 5 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Този урок важи за всичко и за всички! КТБ беше успешен експеримент и може да се приложи към всеки трезор! Прикриването на истината не е нещо ново и е предпоставка за повторяемост на такива и други подобни схеми. Въпросът КОЙ не получи и няма да получи отговор! КОЙ не е едно лице! КОЙ е нещо имагинерно, с неясни очертания, ЕГН, политическа и национална принадлежност! Има "градски легенди" по темата, съдържащи много истини, но официално няма нищо. Така е от много години! През много правителства!

  goblenka
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Другия урок е - който внушение вади, от внушение умира. На дявола ортак - само глупавите хора. Боже, колко балъци има по тези земи божикоо

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Не западните , а източните .

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Златен трол си, невероятен. Дори аз не можах да съчиня толкова добри внушения по темата! Ще помисля за двойно.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Най-важният урок на 2014 г - пред очите ни могат публично да убият една от най-големите банки в България с помоща на цялата държавна машина и манипулациите на икономедия, подопечната им гротескна мрежа и пеевските парцали. А ако има "колос" на глинени крака у нас, това е Прокопиев - най-големия длъжник и кредитополучател.

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Ще запомня 2014 година с това че отново имаме обединена десница и правителство доминирано от тях...коалициите лично на мен не ми харесват, но това не значи, че не трябва да бъде така...

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  скандалът ктб , показа едно . които шеметно я израстнаха 2009-2013 я разграбиха . спешно изтегления заем 4,5 млрд (двойно по голям от нужното) го показва . бонуса от срутването е овладяване на юп . спешното издаване на разрешителни по настояване на ес прави проекта вече добър .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  [quote#10:"BGman1"]това че отново имаме обединена десница и правителство доминирано от тях...коалициите лично на мен не ми харесват, но това не значи, че не трябва да бъде така...[/quote]
  коя коалиция не ти харесва . тази гласувала за промените за пф , или гласувалата против . и къде го това обединение . герб - дпс - президент ? засега това е единствената единодушна коалиция по всички въпроси до сега

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на k7
  k7
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе почти само неадекватници ли са будни по това време...визирайки повечето коментари по-горе?

 14. 14 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  Тези дни се чудя друго, какво се случва с БТК или, какво ще се случи, по-скоро ми е чуденето?

 15. 15 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"
  .......,хайде да допълним заглавието,"а,някой от банка и забогатява...."

 16. 16 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"
  ...гениално заглавие Дневник, трябва да направите една класация: "Най-неадекватно заглавие на годината"!!...

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"

  И заглавието на място и анализът на място.

  И весели празници и на модераторите, нашите бащици, и на дневникарите нашите пчелици

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Зе мен един от уроците на 2014 г. е "Кради, не бой се, властта е наша и никой няма да ти търси сметка и иска наказание!"

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според статията, ≪.... не е невъзможно при поява на нов харизматичен лидер отново да се надигне еднопартийна вълна, най-вероятен сценарий за близкото бъдеще е повече или по-малко фрагментиран парламент с различни по профил коалиционни кабинети≫. Всъщност едва ли е възможно. Защото резултатите от изборите, довели до такива високи резултати за една партия или за една коалиция, както при избирането на БСП с Виденов, СДС с Иван Костов и НДСВ с Царя, се дължат не само на лидерските качества съответно на Виденов, Костов и Царя, а и на неадекватната тогава вяра на българите, че съответните партии или техните лидери не само могат, но и наистина ще направят необходимото, за да стане България отново нормална държава. Тази вяра остана в миналото. Обикновеният човек от народа вече се отърси от своя наивен аутсайдеризъм, от тази наивна вяра, и на нейно място дойде тоталното недоверие, което трудно може да бъде преодоляно. Особено при тази политико-икономическа система и при тези политици, които имаме сега. И затова дори такъв ярко изразен политически лидер, като ББ, на последните избори успя да събере само около една трета от гласовете, въпреки плачевното състояние на другите партии.

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Цитат от статията:"Властта те натоварва с отговорността да се грижиш единствено за общите дела на хората, а не да се разпореждаш с волите, парите и съдбите им!"

  Много вярно казано! Само дето някои разбират под "общи дела", точно разпореждането с парите и съдбите на другите.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Разстроено

  Много тъпо заглавие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Що за тъпоумно заглавие?!
  Четвъртокласник щеше да измисли по-добро...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Нищо нямаше да е толкова тъпо в тази държава,ако на върха й не бе напълзял ББ.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  [quote#23:"dedo pepo"]ако на върха й не бе напълзял ББ[/quote]
  що пък б.б . б.б не виновен . защо "гражданското общество " не излезе да скача по площадите и да принуди прокуратурата да покаже кои са инициалите , защо не принуди прокуратурата да докаже "не законните записи" ..... докато същото това общество не покаже нетърпимост ( не само избирателно продиктувана) партньорски служби и ес ще диктуват "правилния " избор .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#9] от "Мафията си има държава":

  много е странно, пък и смешно - четеш една медия, висиш й във форума, имаш регистрация и я плюеш. Всъщност ние Българите много често гледаме в чуждия двор. Ще отидем да смачкаме цветята на съседа само и само градинката му да не е по-хубава от нашата, вместо да вземем пример. Ще гледаме кой, как и колко пари е направил и ще плюем, а в същото това време няма да излезнем на площадите всички единно и няма да натиснем прокуратурата, съда и изобщо държавата да си върши работата. Ами, като виждаме, че има олигарси и прокурорите не правят нищо защо не сме се разбутували, а вместо това пишем по форумите - този бил олигарх, онзи бил за затвора?!? Седем милиона българи можехме да сме помели онази прокурорска и съдийска пасмина и да сме се оправили отдавна. Обаче не - ние гледаме как олигарсите правят каквото си искат, съсипват банки, обират ни като за последно... и мълчим като риби. А нормалното би било всеки да работи, да произвежда стойност... а прокурорите да си вършат работата. Та така, според мен е време, ако искаме да се оправим, да се обединим всички, леви, десни, средни и да поискаме едно нещо веднага - върховенство на закона! И да не отстъпваме, ако трябва и революция да направим. Само тогава всеки ще може да си върши работата спокойно, а олигарсите да са си на мястото - в затвора! Само дето не сме народ... ние сме тъпанари, необразовани, егоисти, мързеливи, прости, с чалга манталитет в голямата си част. И за това скоро България може и да я няма. Щото само с плюене по форумите не става!

 26. 26 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Верни и точни отговори, много смисъл в тях. Позволявам си обаче един отговор да поставя под съмнение:

  "Скандалът КТБ провокира:
  ...
  - Разрив в коалицията БСП-ДПС и поставянето на движението "в карантина" от страна на ВСИЧКИ политически сили" (Б. Димитрова).

  Дали "всички"? Опасявам се, че случаят с промените в КСО и безсрамното единодействие между ГЕРБ-ДПС, изобщо няма да е изолирано, а трайно, със старание от двете страни максимално да бъде прикривано. Като всяка игра на криеница и тази неизбежно ще стигне до някаква развръзка. Ще е особено важно гражданите да не мълчат по тази скрита коалиция и да не я търпят.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#22:"Dr. G."]

  Що за тъпоумно заглавие?!
  Четвъртокласник щеше да измисли по-добро...[/quote]
  Кърти миФки заглавието !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1174 Гневно

  Основен урок на прехода е, че докато имаме олигархия и едър бизнес, свързан с властта няма да имаме НИТО ДЕМОКРАЦИЯ, НИТО действаща пазарна икономика! А нацията ще продължава да се топи. Богатството да бЕга към офшорни зони!
  Колко данък печалба е платил едрият бизнес от 1989г или от 1997г до сега?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Има гнило в таз работааа, но гнилото в главата на ''команданте'' е направо червиво. Само подобни, пълзящи из такава среда издънки на фауната могат да омешат такива скудоумици. Какви западни финансисти, илюзонисти, капиталисти? Само ти още не знаеш, че КТБ е миноритарна собственост на руската ВТБ, която притежава 10% от капитала. Официално! Не официално процентите си ги знаят само те. За това никой не говори на глас, защото вероятно там са голяма част от изчезналите милиарди, които сага ние плащаме. Цв. Василев е обикновен перач, които бе само уволнен. За сега!

 30. 30 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Няма умора форумния простак. Това да остроумничиш след анализ на Боряна Димитрова е все едно да се изтъпаниш да пееш след Райна Кабаиванска.
  Наглостта и невежеството спирка нямат. Особено обути в "зелени чорапи" и червени гащи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  [quote#29:"yorddj"] Само ти още не знаеш, че КТБ е миноритарна собственост на руската ВТБ, която притежава 10% от капитала. Официално! Не официално процентите си ги знаят само те. [/quote]
  а как си обясняваш срутването на ктб , удобния 5 месечен надзор и гениално доброто бързо решение с теглене на 4.5 млрд . и как тези събития превърнаха юп в проект нуждаещ се спешно от разрешителни по настояване на европа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#31:"deribeev"]гениално доброто бързо решение с теглене на 4.5 млрд [/quote]
  ...друг вариант на "гениалното" решение имаше ли?!...

 33. 33 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Отвратителна подлога, която уверено заема мястото на Мира Радева.

 34. 34 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 542 Весело

  "който банка вади, от банка умира"-Какво точно значи да вадиш банка от която по късно умираш ?

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Най-важния урок от 2014 е същия като от последните двайсетина години - престъпната ДС клика чието политическо крило са БСП и ДПС, както и камара от временни формацийки (Атака, цензура, Лидер,....) трябва да бъде изстъргана от властта и никога повече да не припари до нея.
  Ако това беше направено в началото на 90-те, в момента българите щяха да са минимум 3 пъти по-богати.

 36. 36 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всъщност за мен един от главните белези и изводи за 2014 г. е че в България колегиалната солидарност на бандитите, крадците, престъпниците, мошениците и тези в тежки зависимости във властите все още доминира над всичко останало, над интересите на народа и държавата.
  Като това е вече очевадно дори и от Космоса особено за съдебната система и прокурарурата.

  Мисля, че откровено мутренската атака на т.н. главен прокурор Цацаров, с участието на дузина негови обезкостители, легендирани като прокурори, на следствието, начело с шефа му - измамника Петьо Еврото, на МВР на Овчев и Лазаров - специалисти по националнат НЕсигурност и експерти по суперуспешни операции срещу старици в къщите им СРШУ ГОЛЯМА БАНКА ПОСРЕД БЯЛ ДЕН В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА, С ПОРЪЧАНА ТЕЛЕВИЗИЯ ДА ОТРАЗЯВА ПОДВИЗИТЕ ИМ… ЩЕ ОСТАНЕ НЕ САМО В БЪЛГАРСКАТА И ЕВРОПЕЙСКАТА, НО И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ КАТО ПРИМЕР ДО КЪДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЕДНА МАФИЯ, КОЯТО СИ ИМА ДЪРЖАВА!

  И до ден днешен не можах да разбера толкова ли грам акълняма Цацаров, или дотолкова ли го държат за топките, че не можа да им каже:
  "Слущайте, бе Деляне, Догане, не ме карайте така директно да го атакувам Цецо Мустака и банката му в центъра на София, ще разлаеме кучетата и ще се разнесем по цял свят, в края на краищата тази атака няма да е само срещу него и цялата банкова система, но ще срине и остатъците от авторитета ми - и на мен, и на аверите ви във ВСС…Нека да го направим по друг начин - поне да изглежда така, както го правят хората навсякъде…"

  Но явно, че при този, когато Пеевски и Доган му наредят да направи нещо, дори и най-голямата простотия - дали да се преправят или направо свият тефтерчета и веществени доказателства, дали да обвини напълно невинни хора и да ги арестува за убийство, дали да разпише за незаконни подслушвания,…НЯМА НЕ МОГА, НЯМА НЕДЕЙ!

  А Борисов, дето много го хвалеше и прехвалваше този на времето, когато брадатият мошеник и манекен, инсталиран на този пост от гоцетата - Борис Вечев реши да се скрие в КС за сладък и безметежен живот, защото си свърши работата - НИТО ЕДИН ПО-ГОЛЯМ ПРЕТЪПНИК ИЛИ ОПГ ДА НЕ БЪДАТ ЗАТРУДНЕНИ В ДЕЙНОСТТА СИ реши да се покрие…та тогава Доган нареди на Борисов и Цветанов на всяка цена да инсталират на този толкова важен за мафията пост във всяка държава техният слуга.
  И като започнаха едни активни операции на Борисов и Цветанов да хвалят и величаят Цацаров, ако си спомняте - колко бил велик като съдия, КОЛКО ДОБРЕ СИ БИЛИ РАБОТЕЛИ С НЕГО…(и не им мина през акъла на тези още тогава, че да си съдия е едно, да си прокурор е друго, а за Цацаров още тогава имаше куп неоприятни и компроментиращи факти истории и зависимости..>
  Но сега Борисов се прави на убита лисица и даже имаше наглостта съвсем доскоро да сипе поредните си припеви доганови за … ИЗМИСЛЕНАТА ОТ ТЕЗИ "НЕЗАВИСИМОСТ" НА СУДЕБНАТА СИСТЕМА, И ЧЕ КАК - АКО И ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЕЛИ НЕЩАТА ТРЯБВАЛО ДА ЧАКАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ЗАВИСИМИТЕ САМИ ДА … СЕ ПРОМЕНЕЛИ!!!

 37. 37 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Друго, което се забелязва отчетливо през 2014 год. е, че явно на Бойко Борисов кръстниците му, както и Доган и останалите му съветници са успяли да му обяснят и да го убедят, че колкото по-малко говори и се фъчка и дърви публично, толкова по-малък е рискът да изръси поредната си редовна простотия или да го хванат в пордената му лъжа - РЕСЛЕКТИВНО И ТЯХ, КУКЛОВОДИТЕ МУ - или нелепица.

 38. 38 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  2014 година е годината, в която най-накрая българският народ разбра, че е подложен на умищлен геноцид и демографска катастрофа! Че срещу него се води дългогодишна, целенасочена, съвсем планомерна, жестока тотална война ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, с умишлено разграбване на българите и разбиване на държавата и държавността!
  Че в България МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Политики и правителства се сриват,но интересно,никой не бърза,а изглежда няма и голямо желание, да ни осветли модела
  "Кой", и да ни покаже ,и кой още стои зад него, и кой го създаде.

 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  "Какъв е отговорът Ви на въпроса КОЙ?

  - КОЙ? - Онова задкулисие, построено изцяло върху зависимости и манипулации, КОЕТО иска да подмени силата на правото с правото на силата, да постави в зависимост възловите звена и постове в държавата, да се разпорежда с волята и съдбите на хората, да контролира (ДС) миналото, за да владее бъдещето."

  Ясно и точно!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 41. 41 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Изключително глупава статия.
  Работата на работещ в агенция от този род е да предава факти и резултати от изследвания, а не да прави каквито и да са анализи.
  Но в България е така, всеки знае всичко и се навира там дето не му е работата. Дали пък затова държавата процъфтява.

 42. 42 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  <Властта те натоварва с отговорността да се грижиш единствено за общите дела на хората, а не да се разпореждаш с волите, парите и съдбите им.>
  При общото високо ниво на безотговорност на българина, едва ли може да се очаква от средния политик да е по-отговорен. Т.е. трябва много пряка връзка между работата на всеки отделен полити и неговото (пре)избиране. На всеки поотделно. А не да се крият зад ББ например. И тук идва нашата задача, да ги преследваме докато не си вършат поне прилично работата. Не трябва да е ИЗГОДНО да си политик, не трябва това да е пътя към ЗАБОГАТЯВАНЕ. Тогава ще останат само такива, които си обичат работата, както в Германия.

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":
  ++++++++++++++++++++++++
  Прав си!Масово институциите у нас работят бутафорно ,пълно е с корумпирани чиновници,които обслужват нечии интереси и това е основната причина/заедно със силно корумпираната политическа система/,за да се стигне до днешното плачевно дередже на България!Тепърва ни очакват още тежки години най-малкото ,защото има страшно много реформи за вършене и те ще отнемат време докато започнат да дават резултати!

 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  КОЙ е, анонимният фактор на българския преход към капиталистическа хдемокрация ...

 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  2014 - та е годината, в която "заговорихме" за Реформа,
  без да държим сметка за нейната "опорна технология"...
  Още сме в преддверието на това, което сме Исторически длъжни да преминем ...

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  "Отвратителна подлога, която уверено заема мястото на Мира Радева."

  Само Мира Радева и тази, са социолозите в България! Мира съвсем точно отчете, колко щеше да получи ГЕРБ, без костинбротската афера и я оплюха всички мекерета! Само Алфа рисърч не я оплю, защото знаеха истината! Другите защитаваха лъжата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#42:"bawarec"]При общото високо ниво на безотговорност на българина, едва ли може да се очаква от средния политик да е по-отговорен.[/quote]
  Точно така. Средния политик и управлението на държавата въобще е точно отражение на потенциала, културата и отговорноста на избирателите. Нека видим и изчистим кусурите у себе си ако искаме по-добра държава, защото държавата , това сме ние.

  Stupid people make me sick
 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Умно систематизиран подход - можело е и с по-директен изказ...
  Благодаря, Г-жо Боряна Димитрова ...

 49. 49 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  Спецотделно,
  Весела Коледа, Авторе ...
  Здраве и благополучие за Дневник и всички негови фор-умници ...

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хакуна Матата !":

  [quote#47:"Хакуна Матата !"]Точно така. Средния политик и управлението на държавата въобще е точно отражение на потенциала, културата и отговорноста на избирателите. Нека видим и изчистим кусурите у себе си ако искаме по-добра държава, защото държавата , това сме ние.[/quote]


  Това май е обръщане на нещата надолу с главата. Дисциплинираната и покорна рая няма да доведе до смяна на хищническата върхушка, а само ще направи управлението и по лесно. Рибата се вмирисва откъм главата.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Който банка вади, от банка умира", много си го бива лафа. За съжаление баят от съфорумците тук са лишени от фантазия, за чувство за хумор да не говорим.

  chavo64
 52. 52 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6895 Неутрално

  Анализа е точен и за престъпното бездействие на всички институции, разклатената БСП и разрив в отношенията и с ДПС, за предложението КОЙ да оглави ДАНС.

 53. 53 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  толкова глупава метафора не бях си представял

 54. 54 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 466 Гневно

  "Разрив в коалицията БСП-ДПС и поставянето на движението "в карантина" от страна на всички политически сили" - Да бе, виждаме колко е "в карантина"...

  "Как се прояви президентът Росен Плевнелиев?

  - Президентът Плевнелиев действаше държавнически, смело и в защита на демократичния и европейски избор на страната във всички случаи, в които трябваше да заеме принципна позиция" - ХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2970 Весело

  Каквито играчите - такъв и резултата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 822 Неутрално

  За да не се повлияя от коментари преди мен, не ги прочетох както обикновено, за да мога от сърце и невероятно удоволствие да благодаря за ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ анализ на социолога Боряна Димитрова. Просто и свалям шапка..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 822 Гневно

  [quote#37:"info111"]успяли да му обяснят и да го убедят, че колкото по-малко говори и се фъчка и дърви публично, толкова по-малък е рискът да изръси поредната си редовна простотия или да го хванат в пордената му лъжа - РЕСЛЕКТИВНО И ТЯХ, КУКЛОВОДИТЕ МУ - или нелепица.[/quote]
  Ало, "фъчкавия" що не вземеш да се скриеш някъде! Научи се да пишеш, напъни се да мислиш...как ви търпи земята такива примати, не знам. И не се извинявам, щото заради такива като вас нацията се деформира.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  " КОЙ? - Онова задкулисие, построено изцяло върху зависимости и манипулации, КОЕТО иска да подмени силата на правото с правото на силата"
  Чудесно звучи, само че не ни дава никаква информация. Напоследък медиите удобно си служат с думата задкулисие, която не казва почти нищо. Ами малко повече конкретика, господа, иначе говорим за едно анонимно нищо.

 59. 59 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "Кремена":

  Ако не бях толкова възпитан щчх да ти кажа да си ЕПМ, но понеже не съм такъв човек само ще ти препоръчам да се скрияш от дупката, от която си се пръкнала и да не ми досаждаш повече.

 60. 60 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#56:"Кремена"]За да не се повлияя от коментари преди мен, не ги прочетох[/quote]

  Не човек, а желязо..

 61. 61 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#57:"Кремена"]Ало, "фъчкавия" що не вземеш да се скриеш някъде! Научи се да пишеш, напъни се да мислиш...[/quote]

  Ало, сбръчканата! Колегата “info111 е един от най-интелигентните във форума на Капитал. Коя си ти, че да му даваш оценки?


 62. 62 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БКП/С/ И ДПС СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ВЪН.ТЕ СА КАТО ЦИГАНИТЕ''КАРАТ СЕ БМЯТ СЕИНО НАКРАЯ ПАК СЕ ПРЕГРЪШАТ ПО НАРЕЖЛАНЕ ОТ ВНЪН.НЕ ИМ ВЕРВАЙТЕ НА ТЯХНИТЕ ЦИГАНИРИИ.НО ИМА ОЩЕ НАИВНИЦИ И ПРОМИТИ МОЦИ ДА ИМ ВЕРВАТ.ПРОСТОИЯТА Е ВЕЛИКА НКПОБЕДИМА СИЛА В ЦЯЛ СВЯТ НО И У НАС НА ПОЧИТ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK