Защо България изглежда като колабирала държава

Защо България изглежда като колабирала държава

© Надежда Чипева, КапиталПрепубликуваме мнението на Александър Андреев от "Дойче веле": 


"Законът е врáта у поле" - казва шопът и с тази без съмнение живописна метафора сублимира не само разпространения манталитет, но и културно-историческото минало на страната. Столетия наред българите живеят в селски общности, където писаните закони нямат особено значение. Първо, защото законите са създадени от една по определение враждебна власт ("турците") и второ - защото в тези общности важни са съвсем други правила и йерархии.


В родово-общинно устроената селска общност роля играят най-вече роднинските отношения и властови конфигурации, там тежи не общозадължителното правило, а традицията и решението на старейшината. Още една българска "народна мъдрост" образно описва ситуацията: "Бог високо, цар далеко". Преведено на съвременен език, това означава: "Важното е ние някак да се оправим, моралът и законът нямат значение".
Историческото изоставане на България


Когато в Европа започват да възникват градовете, а законите постепенно се превръщат в инструмент за регулиране на все по-сложните отношения между класите, прослойките, гилдиите и различните общности, в днешна България (пък и навсякъде околовръст) все още властват нормите на задругата. За всичко това е писано много, така че ще го съкратя до извода: историческото изоставане очевидно не може да се навакса толкова бързо.


Само "будалите" минават през вратата в полето - това светоусещане може да се нарече и "правен нихилизъм", но в същината си то не толкова отрича законите, колкото не разбира предназначението им. "Да, законите са важни", мисли и казва средностатистическият българин, "но за мен те са разтегливи. Да ги спазват другите!". И още: "Спазвам закона, ако ми е удобно. Ако не ми е удобно - какъв е тоя закон тогава? Хич не ми трябва!". А законите всъщност са създадени включително и с такава цел: да бъдат неудобни за част от хората. Те регулират отношения, тоест - няма как да са удобни за всички.


Предмодерност и бели лястовици


Върховенството на закона и взаимното доверие са темелите на днешния ЕС. Европейците са си "отгледали" тези ценности, заплащайки със столетия ужасяващи кръвопролития, несправедливости, борби и усилия. Българите са се закачили само периферно към този мъчителен опит. Поради това в днешна България върховенството на закона и доверието са бели лястовици, в чиято реалност малцина вярват истински. Българите вярват по-скоро в "изконните ценности на българското село". И точно тази предмодерност ги прави толкова дезориентирани и нещастни в съвременния свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK