Малка коледна икономическа статия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  У нас е по простичко. Който се докопа до властта, оглушава, ослепява и си прави каквато му е далаверата, останалото го знаем, най-бедната и най-корумпираната територия на Европа.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4880 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  +++++++++++++++++++++++
  Присъединявам се към твоето мнение!Точно така стоят нещата у нас за наше съжаление!

 3. 3 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 561 Весело

  И още малко фън:
  Коледно четене на Международните счетоводни стандарти.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  [quote#1:"442"]У нас е по простичко.[/quote]
  Защо българите все смятат, че у тях е различно? Каква е тая вяра, че "господ е българин"? Пълна заблуда, образовайте се и ще разберете, че не е така.

 5. 5 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Силата на силните, едно много интересно четиво.....

  http://chitanka.info/text/12547-silata-na-silnite

  кратичко и ясно обяснява много за модерното ни общество

 6. 6 Профил на Ivan Tsanev
  Ivan Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еклисиаст, а не "Еклезиаст"

 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  "...до 1913 г. те са далеч под 10% от БВП на развитите страни. През 1937 само в Германия те са 22,8%, в повечето страни - между 10 и 15%; към края на 40-те години - около 20%. Колкото те са днес в Китай и бързо развиващите се икономики. По настоящем в ЕС правителствени разходи са около 49%, като в нова Европа - под 39%...."

  При какъв % да очакваме колелото да се счупи...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Интересно промиване на мозъците. С лъжи и полуистини. От кого? От политкомисарите. Които винаги са еднакви. Без значение на коя религия се кланят. Всъщност автора е типичен пример за готов да се поклони на всичко. Тъпи, недочели, нагли и алчни.
  Бе Дневник. Бихте ли ми обяснили с какво клатик..ците от ИПИ са по добри от тези от АОНСУ?
  Ми поне обяснете на наглия неграмотник да не цитира БГ уики. И айде го питайте отде античен Рим или Китай би привлекъл любимите му чужди инвестиции. Айде накратко в съвремеността. Що не спомене любимите му прибалтийски страни какъв спад постигнаха? И дали с невероятния си ръст са достигнали бвп-то си от преди кризата? Иска ниски държавни разходи? Ми да иде в Сомалия. И ако не дай боже се върне да разкаже.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Защо автора не направи анализ за положението в България?
  Нали политиката на Дянков беше точна такава,каквато Станчев предлага:
  -ниски данъци-най-ниските в Европа-данък печалба и поддоходен данък по 10%,
  -изкуствено нисък бюджетен дефицит
  -Ниски държавни разходи
  Резултатът?!

 10. 10 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Цитат: ..."колкото повече закони, толкова повече бандити"

  Абсолютно съм съгласен с автора. Решението на кризата е в намаляването на правителствените харчове и по-ефективно използване на обществените пари. Малките фирми трябва да бъдат оставени на спокойствие, трябва да им се помогне да оцелеят и да преодолеят кризата защото именно те пълнят бюджета. Вместо това нашите общини въвеждет всукакви такси и зони за дране на кожи, а нашето правителство ще дава 750 млн. евро за магистрала струма, 740 млн. евро за ж.п. релси от София до Пловдив... От километър се вижда, че Бойко е решил да засилва влака надолу към пропастта. Изглежда българите трябва бързо да се евакуираме от България, защото скоро може да сме по затворите - кой за това, че криел осигуровки, кой заради това, че карал без книжка, кой заради това, че паркирал без да си плати на общината, на полицая, на прокурора или на съдията ...

 11. 11 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  От километър се вижда, че Бойко е решил да засилва влака надолу към пропастта. Изглежда българите трябва бързо да се евакуираме от България, защото скоро може да сме по затворите - кой за това, че криел осигуровки, кой заради това, че карал без книжка, кой заради това, че паркирал без да си плати на общината, на полицая, на прокурора или на съдията ...

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Така,ако представителите на отделните парламентарни сили са прочели този материал и не възразяват,ето им и един 30-дневен план за превръщане на България в свободна и просперираща държава:
  ДЕН ПЪРВИ
  Премахва се Данък общ доход и 15 април се обявява за Ден на свободата и независимостта. Масови клади на данъчни декларации. Приходите в държавния бюджет намаляват с около 10%, което се компенсира с 10%-но намаление на държавните разходи.
  ДЕН ВТОРИ
  Премахват се всички останали данъци, включително Данък печалба, Данък добавена стойност, Данък сгради, акцизи и т.н. Частният бизнес просперира. Малкото законни държавни функции – полиция, армия, съд и прокуратура – се издържат от минимален данък върху личните доходи. Гласуването се обвързва с плащането на данъци – който не иска да гласува, не е длъжен да плаща данъци.
  ДЕН ТРЕТИ
  Държавата продава всичките си имоти чрез открити търгове за един ден, освобождавайки милиони декари за обработване, минно дело, горска промишленост, частни паркове и т.н. Парите от продажбите се използват за изплащане на държавните дългове.
  ДЕН ЧЕТВЪРТИ
  Минималната заплата се намалява до 0 (нула), като по този начин се създават работни места за бившите бюрократи на тяхната истинска пазарна стойност. Премахват се всички закони, облагодетелствуващи профсъюзите. Безработицата спада рязко до части от процента.
  ДЕН ПЕТИ
  Министерството на труда и социалните грижи се премахва и чиновниците са изпратени на трудовата борса. Държавата вече не се намесва между работника и работодателя, освен когато един от двамата не е изпълнил задълженията си по договора. Работникът получава цялата договорена сума без да плаща заплатите на чиновниците.
  ДЕН ШЕСТИ
  Премахва се Министерството на търговията. Всеки търгува според желанията си и възможностите си. Големите компании сами си пробиват път в света, без да използват държавата за да мачкат конкурентите си и без привилегии за сметка на потребителите си.
  ДЕН СЕДМИ
  Премахва се Комитетът по енергетика. Електроцентралите се разпродават на открити търгове, както и електропреносната мрежа. Освобождава се напълно вносът на горива, без акцизи и регулиране. Цените на електричеството и горивата спадат около два и половина пъти.
  ДЕН ОСМИ
  Всички регулиращи агенции, комитети и комисии биват погребани. Броят на разрешителните режими се намалява до нула. Легализира се неограничената конкуренция във всички области на икономическия живот.
  ДЕН ДЕВЕТИ
  Държавният строителен надзор и всички останали строителни агенции и ведомства се смачкват като гниди. Цените на жилищата спадат рязко и жилищният проблем е решен.
  ДЕН ДЕСЕТИ
  Магистралите и важните първокласни пътища в страната се приватизират. Собствениците на пътища поставят цени според търсенето и предлагането. Интересът на собственика е да поддържа своя път в добро състояние – същият интерес липсва при чиновника. Пияните и рискови водачи не се допускат на частните пътища.
  ДЕН ЕДИНАДЕСЕТИ
  Премахват се държавните социални грижи. Ломските цигани или работят, или умират от глад. Трудолюбивите бедни откриват изобилие от възможности за работа, които им дават възможност да станат самостоятелни. Частната благотворителност нараства силно, тъй като българинът е с меко сърце и с готовност се грижи за близките си, още повече, че след премахването на данъците реалните му доходи са се покачили около три пъти.
  ДЕН ДВАНАДЕСЕТИ
  Централната Банка прекратява дейността си по защита на съществуващите банки от конкуренция. На банките се позволява да извършват всякакви небанкови дейности, които досега са им били забранявани. Инфлацията и стагнацията, причинени от изкуственото увеличаване на паричното предлагане, изчезват.
  ДЕН ТРИНАДЕСЕТИ
  Премахва се всякакво държавно финансиране на банковата система. Никакво спасяване на пропаднали банки. Заплахата от провал принуждава банките да държат 100% резерв от безсрочните си влогове и разумен резерв за срочните си влогове. Пропастта между краткосрочни влогове и дългосрочни заеми, създаваща скрита инфлация, се затваря.
  ДЕН ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ
  Както в добрите стари времена в началото на 20-ти век, левът се дефинира в златно изражение като се разделят наличните златни ресурси на левовете в обръщение. Държавата вече не е в състояние да манипулира паричното предлагане.
  ДЕН ПЕТНАДЕСЕТИ
  Правителството продава на търг всички летища и пристанища в страната. Прекратява се порочната практика тези съоръжения да се използват за извънбюджетни сметки за облагодетелствуване на администрацията.
  ДЕН ШЕСТНАДЕСЕТИ
  Премахват се всички закони и разпоредби, които създават и поддържат монополи, включително тези за телефони, мобилни телефони, пощи, железници, телевизия, радио, електроснабдяване, водоснабдяване и т.н. Цените на тези услуги спадат рязко, а предприемачите намират начин дори при новите ниски цени да предложат услуги, за които дори не сме и мечтали при старата социалистическа система.
  ДЕН СЕДЕМНАДЕСЕТИ
  Премахват се всякакви регулации и ограничения върху недвижимите имоти и особено върху селскостопанските земи. Земята се връща на първоначалните собственици без никакви коефициенти. Там, където върху земята са построени сгради, железопътни линии, заводи, летища, пристанища и други, те се оставят в собственост на първоначалните собственици като възмездяване за конфискацията. Разрешава се неограничен пазар на земята, включително за чужденците.
  ДЕН ОСЕМНАДЕСЕТИ
  Премахва се Комисията за защита на конкуренцията. Фирмите имат право да се обединяват, тоест да влизат в договорни отношения, без ограничения. Всеки може да печели пари и да завзема пазар според способностите и трудолюбието си. Неефективните производители вече не могат да използват полицейската сила на държавата срещу своите ефективни конкуренти.
  ДЕН ДЕВЕТНАДЕСЕТИ
  Премахва се Министерството на образованието, което не е нищо друго освен Полиция на мисълта за подрастващите. Общините поемат грижата за своите си училища и скоро се предават пред финансовата ефективност и високото качество на новосъздадените частни училища. Поради премахването на данъците родителите имат достатъчно пари да плащат сами за образованието на децата си без да плащат за чиновници, както и да имат контрол върху учителите. Благотворителни агенции започват курсове за обучение и превъзпитание на бившите чиновници и “експерти” от образователната система.
  ДЕН ДВАДЕСЕТИ
  Премахва се Министерството на финансите и събирането на малкия данък върху личните доходи се децентрализира и оставя в ръцете на общините. Всяка община сама определя размера на данъците си и е задължена да предава определен процент от своите приходи на централната власт. Всяка община се съревновава срещу другите общини за привличане на данъкоплатци, поради което намалява данъците – т.е. цената за живот и работа в съответната община – и максимално оптимизира начина си на работа.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ
  Изтриват се всички полицейски и данъчни файлове и досиета за гражданите, които не са извършили криминални деяния. Всеки данъкоплатец получава правото да влиза в кабинета на всеки държавен служител и да разглежда и чете документацията му по всяко време. Възпрепятствуването на това право от страна на държавните служители се наказва сурово с парично обезщетение, но не към държавата, а към ощетения данъкоплатец.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ
  Дават се равни права на всички групи в обществото, дори на етническото българско мнозинство. Всички етнически групи се издигат политически и правно до нивото, на което сега се радва циганското малцинство. Възстановяват се напълно свещеното право на частна собственост и правото на гражданите да влизат в договорни отношения без ограничения.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ
  Премахват се държавните екологични агенции и всички държавни закони за екологичен контрол. Въвежда се частна собственост върху въздуха и водата. Жителите на Девня и Повеляново имат избора да съдят Девненските химически заводи за замърсяване или да приемат работните места в тях. Ръководствата на заводите от своя страна имат избор да платят определените от съда обезщетения, да инсталират пречиствателни устройства, или да повишат заплатите на работниците си за да ги убедят да оттеглят съдебните си искове.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ
  За първи път в българската история на българите се дава пълното право да влизат свободно във всякакви договорни отношения, като държавата се намесва само когато са нарушени условия по договора и личният или частният арбитраж се е оказал недостатъчен.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ
  Държавата продава и последните си активи – сгради на министерства, учреждения, митници, данъчни управления и социални грижи. Сградите на парламента, министерския съвет и президенството се приватизират за нуждите на фирми или частни музеи. Свободната нация, в която държавата не управлява почти нищо, няма нужда от постоянно заседаващ парламент, а президентът на България няма нужда от сграда, която е два пъти по-голяма и по-скъпа от тази на президента на САЩ.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ
  Артисти, художници, скулптори, и други хетеро- и хомосексуалисти излизат на пазара сами да изкарват прехраната си, без държавни субсидии и помощи. Министерството на културата се премахва и всеки българин сам решава дали да дава пари за порнографската “култура” в българските театри.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И СЕДМИ
  България заявява абсолютен неутралитет и по примера на Швейцария оттегля своето членство и участие във всякакви международни организации, включително ООН, ЕС и НАТО. Поради ниските данъци и липсата на бюрократични ограничения и регулации световният бизнес се стреми да инвестира в страната, което я прави неуязвима срещу политическите машинации и домогвания на световните политици. Спомнете си колко кувейтски войници извоюваха освобождението на Кувейт от Саддам Хюсеин.
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ОСМИ
  На българите се дава неограниченото право да носят огнестрелно оръжие. Престъпниците – държавни или частни – вече нямат монопол върху насилието. Всеки крадец или грабител – държавен или частен – може да бъде посрещнат с куршуми от почтените граждани. Престъпността рязко спада. Сбъдват се думите на Томас Джеферсън – “Въоръжената нация е свободна нация.”
  ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ
  Армията се организира на доброволен, частен принцип, по примера на швейцарската армия. България запазва оръжейните си заводи и произвежда евтино качествено лично оръжие за своите си граждани. Никой не иска да напада нация, в която по време на война от всяка къща тракат по няколко “Калашника.”
  ДЕН ТРИДЕСЕТИ
  Всички мита, квоти и търговски споразумения се пускат в кошчето за боклук. Проблемът за корупцията по митниците изчезва сам по себе си – няма митници. Българите могат да търгуват и да се договарят свободно с всички хора по света, без препятствия или държавни субсидии за приятелски фирми. Цените на автомобилите и бензина веднага спадат наполовина.
  МЕСЕЦ ВТОРИ
  Тълпи западноевропейци и американци, на които им е писнало от социализма в техните страни, образуват опашки пред българските посолства за да имигрират в България . .

 13. 13 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Английската централна банка се учредява, за да кредитира построяването на съвременен флот. Французите ги разбили в края на 17 в. и те решили да прекратят с пиратските истории и да си направят големи, добре екипирани кораби.

  С този флот слагат ръка на "дългата" търговия и стават империя.

 14. 14 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Весела Коледа, форумци!

 15. 15 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Весела Коледа, форумци!

 16. 16 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Резултатът от Дянковото управление:
  -нисък ръст на БВП
  -масово бягство на ПЧИ
  -най-ниското ниво на ПЧИ от Костов насам
  -затворени 100 000 МСП
  -нови безработни 250 000
  -невръщане на ДДС на фирмите единствените в ЕС
  -национализация на 2,5мрд лв здравни осигуровки

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Разбирам мотивацията да се потрудиш и напишеш горните редове. Посоката е вярна, но си прекалено идеалистичен и радикален. Ти изключваш механизмите на противодействие на нашата държава срещу недобросъвестно въздействие на друга държава. И тук не говоря само за армия или полиция. Говоря за противодействие на дъмпингуващи субекти, които целят да унищожат местните производители и осигуряване на пазар за своите фирми. Държавата трябва да запази регулаторните си функции и към картелните споразумения и парцелиране. Не забравяй, че щом няма законова справедливост то ще си има улична. Освен това има естествени монополи, които няма как да им се роди конкуренция. Там също трябва да я има държавата.

 18. 18 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не забравяй, че щом няма законова справедливост то ще си има улична. Освен това има естествени монополи, които няма как да им се роди конкуренция. Там също трябва да присъства държавата.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Весело

  [quote#17:"proizvoditel"]Разбирам мотивацията да се потрудиш и напишеш горните редове. [/quote]
  Божидар Маринов е автор на това.Нека левите го четат като фейлетон,а десните като високо вдигната летва.
  Вие казвате "Посоката е вярна" и това ми стига.

 20. 20 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Според Станчев и
  Алберто Алесина, стига до извода, че:
  1. съкращенията на разходите водят до по-постоянна стабилизация на бюджетите от вдигането на данъците;
  2. те повече способстват за растежа и
  3. имат по-малко отрицателни въздействия.***

  То България трябва да е ако не Рай,то поне Обетована земя тъй като всичко описано от тях се осъществява у нас!Разбира се действителността е различна!

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#19] от "vjacho":

  Реализирана е в Сомалия. И на други места. Резултата обаче е коренно различен. Но така е с религиите и вярата.
  Весели празници.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Весело

  [quote#21:"Цецо"]Реализирана е в Сомалия.[/quote]
  Шегувате се?Весели празници!

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 561 Весело

  Цялата бъркотия около данъците се дължи на това, че всеки привърженик на дадена политика твърди, че тя е СПРАВЕДЛИВА.

  СПРАВЕДЛИВОСТ от позицията на омнипотентно 'същество' може би все пак има, но сапиенсите не сме такива и хубавите неща се случват, когато залагаме на ПРАГМАТИЗЪМ.

  Всяка мярка има плюсове и минуси, като и краткосрочен и дългосрочен импакт. БАЛАНС е което е необходимо. И да, трудно е постигането и по-важно поддържането на тоя баланс щото е динамичен.

  Абе, става ли се доктор на философските науки с мнения в Дневник

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  [quote#21:"Цецо"]Реализирана е в Сомалия.[/quote]
  Ако пък случайно говорите сериозно,бих Ви попитал на кое място по "Икономическа свобода" би трябвало да бъде Сомалия?Предполагам че сте наясно с критериите,по които се прави тази класация.И ако не е на първо място,защо?

 25. 25 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  Интересна лекция, със спорни тези и тълкувания на историческите факти! Вероятният обективен икономически фундамент на всичко описано, може да се назове с две думи - производителност на труда! От там нататък се намесва субекта! И в зависимост от интелектуалният и моралният му багаж, умения и знания, опъва "платната на кораба", или корабът си стои на едно място, или направо го потапя! Нормално е да се запитаме как за 5 години, Царят и НДСВ, успяха да увеличат БВП на страната почти 4 пъти?! Без да сме член на ЕС! След тях, "червената вещица", сви платната, а след тях Борисов осъществи отрицателен ръст на БВП! И пак е премиер! Да се насяваме, че авторът ще ни осветли и на тази тема!

 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ийй...
  Честито Рождество!
  А дневник не са пропуснали поредната порция политпросвета, пропаганда и идеология, поднесена ни от нездесъщият ленинКрадски философ, с многозначителното име Красны..

  Както се полага за една рождественска пропаганда, полуистините са по-изобилно представени, а качеството на истините е съвсем съмнително.
  А наздраве, а вместо Красны ви препоръчвам Улянов. Разликата е нищожна, но онзи поне е успял да срути цяла империя. Красны от 25 години се бори с България полууспешно...
  Въобще, всичко му е полу на Станчев.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#25] от "laundromat":

  По принцип винаги съм гласувал за Костов без напоследък (за Бойко). Към края на мандата на 'царя' любимото ми занимание (от малък съм безразсъден) беше да троля царедворци с аргумента, че една държава се оправя като има две последователни правителства печелили честни избори и ще гласувам за Царя и трябва повече горици да му дадът щот ни 'вкара' в ЕС и НАТО.

  Още ми е загадка как си имам почти сички зъби от толко налютени царедворци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Ийй..
  Абе, морски, що авторът на тази антиутопия още във втора точка се отрича от първа?

  [quote#12:"vjacho"]ДЕН ПЪРВИ
  Премахва се Данък общ доход [/quote]

  [quote#12:"vjacho"]ДЕН ВТОРИ
  Премахват се всички останали данъци.....Малкото законни държавни функции – полиция, армия, съд и прокуратура – се издържат от минимален данък върху личните доходи. [/quote]

  Надолу става съвсем като у Африка, ама вече са го казали, та да не прекалявам и аз...

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#24] от "vjacho":

  Ами там е завършения резултат на таз мечта. Държавата я нема, а правото е в ръцете на тези граждани с повече и по-големи пушки.
  Та внимавайте какво си пожелавате. Защото често резултата не е това за което сте мечтали.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#16:"dimitarcho"] Дянковото управление:
  [/quote]
  Всичко можех да простя на Боковото управление но не и липсата на реформи които да оздравят държавните браншове!

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#10:"proizvoditel"]намаляването на правителствените харчове и по-ефективно използване на обществените пари[/quote]
  Така е - обществените пари се крадат някъде към 70% държавната машина не прави никакви икономии!

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Весело

  [quote#25:"laundromat"]Царят и НДСВ, успяха да увеличат БВП на страната почти 4 пъти?![/quote]
  Царят и Ндсв браха плодове от засаденото от Костов дръвче! Твоята информация за 4 пъти увеличено БВП ми се струва меко казано преувеличена

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7941 Неутрално

  "...Алберто Алесина, стига до извода, че:
  1. съкращенията на разходите водят до по-постоянна стабилизация на бюджетите от вдигането на данъците;
  2. те повече способстват за растежа и
  3. имат по-малко отрицателни въздействия.***"
  Толкова ли е трудно за разбиране.

 34. 34 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "dimitarcho":

  Айде сега - Дянков бил виновен, а другите ми били невинни. Погледнете нивото на държавните разходи от времето на Костов до днес се вдигнаха над 3 пъти. Ами разходите на общините? Някога когато човек закъса финансово си яхваше частната лека кола и заработваше като такси. Днес трябва да имаш лиценз от общината, психопрегледи, категория С, нова кола, да работиш за монополистмафиот защитен от закон... Или си отворяше в гаража автосервиз, антикварна книжарница или плод - зеленчук. Плащай си патента и никой не ти държи сметка за оборотите. Разходите бяха никакви.

 35. 35 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Имаше 3-4 закона, които да регламентират икономическата дейност. Днес никой занимаващ се с бизнес не е в състояние да изброи безкрайните закони и подзаконови актве създадени от монополисти и мафиоти, регламентиращи техните права да дерат кожи на нас простосмъртните. Никой не ограничаваше малките да оцелеят. Днес местно ВиК ми иска такса от 20 000 лв. за да ми пусне водата по изградено от нас 20 метровото водопроводно отклонение, въпреки че по закон те са длъжни да ми го изградят. А на всичкото отгоре ние сме частни лица, съгласували сме с тях проект и сме си платили отделно 8 000 лв. за проектиране, изграждане, надзор, общински такси...

 36. 36 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Същото е положението и с другите монополисти - ЕРП-тата. Днес резултата от всеки изпълнен европроект е увеличаване разходите на ползвателите на изграденото. При Костов партиите не получаваха сбсидии, общинските съветници не получаваха заплати, а общините харчиха 30 пъти по-малко пари за чистене на улици и изхвърляне на боклуци. Изграждането на един километър магистрала струваше в порядък около 500 000 $, а днес надминава 30 млн евро. на километър.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#35] от "proizvoditel":

  Нямаш си представа , колко си ..прав ...))

  BIG AL
 38. 38 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  До № 32 dobrich
  Информацията не е моя а на Евростат, Световната банка и т.н. Достъпна е за всеки! Освен кратното увеличение на БВП, Царят и НДСВ вкараха чуждестранни инвестиции за над 20 млрд. евро, общият държавен дълг, съотнесен към размера на икономиката, спадна от 75% на 15%, кредитния рейтинг на страната бе повишаван 15 пъти, фискалният резерв се увеличи с 6 млрд.лв. и т.н и т.н. А Костов не засади "дръвче" а направо цяла нива с бурени! Я да си спмним как се крадеше, като за световно, как се вихрера "мутрите", за м-р 10 %, че за да имаш успешен бизнес, трябваше да отговориш - "човек на кого си", за някои "фондации", които се разпореждаха с чуждото имущество, като със свое, за пръкването на "червените и сини барони" и олигарси, за Чорни и "Мобилтел" - да не изброявам повече, че то е цяля "нива"! И Ако не беше дошъл Царя, да спре тази вакханалия, още щяхме да сме "Асоциирани членове" на ЕС!

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#38] от "laundromat":

  При царчока и трайкаджиите международната икономика беше в подем! Той спря реформите и от тогава до сега - нищо! Не идеализирам управлението на Костов но и не го сатанизирам както правите вие царистите комунетата и герберите!!!!

 40. 40 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До 39 dobrich

 41. 41 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До 39 dobrich
  Фактите не могат да "сатанизират" или фаворизират! Затова, пред тях и боговете мълчат! А за некъдърните, естествено, са виновни, "международната икиномика", ООН, Папата, Далай лама и т.н.

 42. 42 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Филмчето с либералната държава вече сме го гледали!
  Именно либералната държава и ненамесата на държавата в икономиката докараха:
  -1917-Октомврийската Революция в Русия
  -1922-'Черните ризи' и фашистите на Мусолини
  -1933-Хитлер и NSDAP
  Общество е вече на друг период на развитие.
  Именно след ВСВ в Западна Европа започна изграждането на социалната държава.

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Тоз матрял ма вдъхнови да си разширя кръгозора, попих економически познания от википедията и разкрих, че най - яките либерални държави са Афганистан, Ангола, Бангладеш, Бенин, Бирма, Камбоджа, Камерун, Централноафриканска република, Коста Рика, Диминиканска република, Салвадор, Етиопия, Гватемала, Гвинея Бисау, Хонгконг, Индонезия, Иран, Лаос, Мадагаскар, Непал, Пакистан, Парагвай, Перу, Филипините, Сиера Леоне, Сингапур, Судан и Уганда - http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

  Треба да извървим още дълъг път на реформи, докато ги настигнем, задаможе да дойдат Чуждестранните Инвестиции и ни оправят Растежа.

 44. 44 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Разстроено

  До коментар [#33] от "rosiraycheva50._":
  ´Толкова ли е трудно за разбиране. ´
  Да трудно е поне за тези,които се занимават с икономика.
  Виж Латинска Америка-данъци има,но никой не ги плаща.
  Около 70% от населението,което работи не плаща социални осигуровки.
  Суперголямо разделение между бедни и богати,отсъствие на средна класа.
  За престъпността няма да говорим.
  Явно има хора,които искат България да се латиноамериканизира!.

 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#9] от "dimitarcho":

  Уважаеми, това е необходимо, но недостатъчно условие.
  Освен това трябва да има:
  1. Правораздавателна и правоохранителна система
  2. Добро образование.
  3. Адекватни политици
  4. Избиратели

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Добър текст!

 47. 47 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Станчев услужливо пропуска Голямата Депресия през 1929.
  Защо?
  В САЩ решават проблема чрез Кейнсиянската политика.
  Защо САЩ не реши проблема с някоя либертианска доктрина?
  Питам просто.

 48. 48 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#38] от "laundromat":

  Ох Боже, аман от облъчватели. Правителството на Иван Костов изгони мутрите от властта. Мултигруп по времето на Беров и Виденов, си стоеше на входа и на изхода на основните държавни предприятия. Точеше ги, купуваше за жълти стотинки дълговете на едно държавно предприятие към друго. ТЕЦ-овете ни бяха задължени да купуват от тях въглища... Нямаше никакви обществени поръчки. Държаха всички канали за контрабанда и нарушаване на югоембаргото...

 49. 49 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Освен това групировките СИК, ВИС 1 и 2, 777, Корона инс, ТИМ, Първа частна милиция ... рекетираха хората и малкият бизнес. Разбиваха и крадяха коли, защото не били спрени на техният платен паркинг или не били засткраховани в тяхната застрахователна компания. Лепяха етикети по коли, жилища, магазини и т.н за да знаят тяхните бригади кого да не закачат. Горива, туризъм, наркотици, проституция - всичко държаха.

 50. 50 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Та Иван Костов само за няколко месеца ги натика в миши дупки. Не им разреши да си перът и мръсните пари. За участие в приватизацията се изискваше документ от данъчното за произход на парите и платени данъци. Затова страшно го намразиха. Даже и днес се стряскат на сън и плащат да го чернят. Руснаците събраха остатъците от Мултигруп и ТИМ, бутнаха Правителството на Иван Костов от власт и доведоха Симеон. Впоследствие премахнаха Илия Павлов и завзеха целият престъпен бизнес.

 51. 51 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много гори изсякоха. Чрез заменки кон за кокошка, чрез фалшификации, убийства и рекет, заграбиха всичко по нашите курорти. Много бетон изляха по курортите. Изобщо много пари изпраха. Симеон и той си взе колкото можа, че и по 2 пъти. Изобщо истината няма нищо общо с това дето Слави и другите медийни проститутки набиват в главите на объркания българин.

 52. 52 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И шо си ми сложил анонимно минуси бе? Ами пиши кое не е вярно. Или и ти си от мат"реала и слугите.

 53. 53 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#44] от "dimitarcho":

  Добро утро. Ние от кога сме захапали банана, само вие в София си държите главите в пясъка. България не просто се латиноамериканизира, а панически евакуира. За какво ви е образование - ми то не останаха деца за учене. В тази държава може да се живее само в София. Всички пари се изливат там. Всичката далавера, мафия и слугинаж - всичко е там. Другите тънем в цигания, глад и мизерия. И бягаме панически. Европа изобщо не й пука. Ако може отново да ни накаже за своите грешки - ще го стори със кеф. Нали чиновниците от ЕС лицензират първостепенните разпределители на европейските средства? Що не разпределят парите за усвояване по региони? Нали уж имаха кохезионна политика. А колко е приятно за самочувствието да ритнеш гладният и бедният, нали?

 54. 54 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Нали чиновниците от ЕС лицензират първостепенните разпределители на европейските средства? Що не разпределят парите за усвояване по региони? Нали уж имаха кохезионна политика. А колко е приятно за самочувствието да ритнеш гладният и бедният, нали?

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Любопитно

  Напротив, много съдържателен текст "концентрат".

  Ще спомена само за една от идеите
  (изложени там с цитат от Библията, за древния народ на Израел).

  В смисъл - както би станало, ако народът си избере цар
  за по "славно", просто и лесно управление на народните работи (държавата), вместо да е пряко ангажиран в трудностите по управлението, при това не забравяйки, че служи на своя Един Господ Бог.

  Ако народът си избере цар - ще бъде поробен от царя, който и да е той.

  Ако над народа царува завоевател, или вносен монарх - същата работа.

  Каквито исторически примери има безчет и представляват правило - с редки или никакви изключения.

  Само вие си знаете (?),
  защо сте избягали от съдържанието на публикацията,
  за да се гмурнете в примери от "трети свят"
  на екстремно нестабилни и бедни държави, вкл. талибански.

  До коментар [#43] от "dosetliv":

  Тоз матрял ма вдъхнови да си разширя кръгозора, попих економически познания от википедията и разкрих, че най - яките либерални държави са Афганистан, Ангола, Бангладеш, Бенин, Бирма, Камбоджа, Камерун, Централноафриканска република, Коста Рика, Диминиканска република, Салвадор, Етиопия, Гватемала, Гвинея Бисау, Хонгконг, Индонезия, Иран, Лаос, Мадагаскар, Непал, Пакистан, Парагвай, Перу, Филипините, Сиера Леоне, Сингапур, Судан и Уганда - http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

  Треба да извървим още дълъг път на реформи, докато ги настигнем, задаможе да дойдат Чуждестранните Инвестиции и ни оправят Растежа.

 56. 56 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Тоя отдавна ни храни с пет хляба и три риби.

  zakonitenakrummm
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Весело

  [quote#28:"Graf"]Надолу става съвсем като у Африка, ама вече са го казали, та да не прекалявам и аз.[/quote]
  България-Сомалия на Балканите,казваш? Нека да помисля дали не е по-добре от това,което сме сега!

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#41] от "laundromat":

  Твоето твърдение че Бвп на България се е увеличило 4 пъти при царчока за 4 години е абсурдно! Но ако действително го твърдиш обясни какво е направило неговото правителства за да се случи този световен рекорд в икономиката

 59. 59 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":

  Графе, защо не го отминеш с благородно мълчание? Този автор се базира на идеята "Бог дал - Бог взел". Да, ама не!!!

  effi
 60. 60 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  И аз не вярвам на тия фантазии...

  effi
 61. 61 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да ме прощавате, ама да се позовавате на Уикипедия е меко казано несериозно.

 62. 62 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От празноглави "икономисти" като Костов и криминалния контингент около него, дето нямаме икономика, ами и хора не останаха в територията, наречена България!

 63. 63 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Tsanev":

  в някои езици 'с' между две гласни се чете за 'з'

  Заговори, за да те видя!
 64. 64 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 461 Неутрално

  И въпреки всякакви подобни анализи и независимо какви правителства управляват, то нищо ново управляващите няма да предложат, просто защото така е по-лесно...

 65. 65 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#7:"the_flea"]При какъв % да очакваме колелото да се счупи...? [/quote]
  Ами при какъв % се счупи социализЪма?

 66. 66 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 857 Любопитно

  [quote#9:"dimitarcho"]Нали политиката на Дянков беше точна такава,каквато Станчев предлага:
  -ниски данъци-най-ниските в Европа-данък печалба и поддоходен данък по 10%,
  -изкуствено нисък бюджетен дефицит
  -Ниски държавни разходи [/quote]
  Да бе, много ниски. За 2008г. държавният бюджет е бил 18 млрд. и не е имало дефицит. Малко по-късно, през времето на Тиквариата, бюджетът е надут до 32 млрд., изхарчени са всички резерви, до които успяха да се докопат, оставиха фискален резерв под санитарния минимум и нови външни дългове от 4.5 млрд.
  КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ?

 67. 67 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Mechkata ot Rein (niama uwi kiriliza na tozi comp):

  W osnowata na sluchwashtoto se w Bulgaria sa niskite zaplati. Te sa niski po mnogo prichini, no glawnoto e, che niama nito promishlenost, nito selsko stopanstwo. Niama i kapital da budat sazdadeni. Ne e neobhodimo da prashtate awtora w Somalia. W Bulgaria ne e po-razlichno!

  Chestita Koleda na forumcite!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 68. 68 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "keranka.sybeva":

  Не сте справедлива. Ето вие сте пример за антропологичен възход. Четете, пишете. Още малко и ще започнете да мислите. А когато в далечното бъдеще разберете, че герб и гласуването за него е израз на национална посредственост, ще познаете щастието на цивилизованата меланхолия от пътя към съвършенството.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 69. 69 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#7] от "the_flea":

  Следете краха на Москва и ще сте напълно удовлетворен.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Весело

  [quote#62:"keranka.sybeva"]нямаме икономика[/quote]
  Знам знам вие герберските комунета предпочитахте да имаме цоциалистическа икономика на дотации с по 10-15 долара заРплати!

 71. 71 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#68:"Bulgerman"]герб и гласуването за него е израз на национална посредственост[/quote]
  Сигурно тълкуването на термина "национална посредственост" ще ви отнеме повече време от достигането ви до моя
  [quote#68:"Bulgerman"]антропологичен възход[/quote]
  Но може да опитате. Ще намина след няколко столетия, дано сте се справили.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1225 Весело

  [quote#71:"keranka.sybeva"] термина "национална посредственост" [/quote]
  Когато ти пишеш с различни никове си е проява на типична посредственост!

 73. 73 Профил на Ivan Tsanev
  Ivan Tsanev
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#63] от "Босил":

  Ф Зофия пек горо зе уий?
  --------------------------------
  В София пак хоре се вие?

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Този исторически преглед ми изглежда верен.
  Ако е така, то нямаме основанои да се сърдим или да не се съгласяваме с историята. Сърденето е все едно да твърдиш, че не си роден от родителите си.

  подпис
 75. 75 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Малко повече трябваше да поговори за съвременното политическо устройство - демокрация с избори. Засегнал е темата, но лекичко.
  Не може да се прави паралел с 5000 години история, защото през 4900 от тях политиката се е правела от царете, а тях никой не ги е избирал - налагали се със сила. Сега вече ги избираме сами и всеки глас е ценен за политиците. Затова и те харчат 50% от парите ни, което е преливане от едни джобове в други. Защото с тези пари си купуват гласове и си гарантират идването или оставането на власт.
  Няма как да е иначе докато системата е такава. И тъй като по-добра не е измислена, в обозримото бъдеще ще е така - ще си плащаме половината доход на държавата, тя ще измисля политики, с които да го преразпределя към свои хора и към пролетариите, които да гласуват.

 76. 76 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan Tsanev":

  Извил ти си е централния бръмбар на теб

  Заговори, за да те видя!
 77. 77 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  Мани го, тоя е Владо Каролев. Забранили са му да пише с истинското си име докато е съветник на оня поливалентния министър.

 78. 78 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#66] от "alexsilver":

  През 2000г държавният бюджет беше около 9 млд. лв., държавният дълг под 10 млд. $ и пак нямаше дефицит. А мафията твърди, че Костов бил крадял. Само, че днес той продължава да си живее в наследствената къща на жена си, няма охрана, няма шофьор, няма прислуга и кара сам единствената си кола втора употреба. Просто 1 км. магистрала струваше не 30 000 000 евро, а 500 000 $, имаше реални обществени поръчки, които се печелеха с открита конкуренция и стокови борси работещи по правилата на реалната конкуренция между участниците и определящи цените според търсене и предлагане. Днес спечелилият учасник и "достигнатата" борсова цена се знаят далеч преди борсовата сесия.

 79. 79 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Това е обяснението защо днес общини, министерства и ведомства си купуват през Стоковите борси горива на цени по-високи от цените по бензиностанциите. Това обяснява също и защо лекарствата плащани от здравната каса са на цени по-високи от цените по аптеките.
  Ако при Иван Костов е имало корупция, то днес живеем в държавата на мафията.

 80. 80 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "proizvoditel":

  Голям спам му дръпна и пак не можа да обедиш някой, че Костов не е виновен!

 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#80] от "tamaya":

  Кое не е вярно бе човече. Аз го живях това време и повечето неща съм ги проверил и документално. Трябва повече да четете и по-малко да гледате слугите на мафията начело със Слави.

 82. 82 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#80] от "tamaya":

  Те такива с правопис като твоя по принцип в нищо не можеш да ги убедиш/ освен ако не ги лъжеш че ще им дадеш морков и ги поблъскваш с тоягата отвреме навреме за по-голяма убедителност/

 83. 83 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  1) "...и вие сами ще му бъдете роби;
  тогава ще заохкате от царя си, когото сте си избрали, и Господ няма да ви отговаря тогава"

  Станчèв явно е забравил термина "църковен десятък", както и "теокрация" - теокрацията е политически режим, в който цар е "господ"... т.е. (доминиращата)религия. Религиозните правителства също обичат да използват робски труд... само че те не го наричат ангария, а използват по ПР-ски термини от рода на "работа за бог"(и злоупотребяват с болни, хроми сакати и всичко, което би манипулирало евентуално съчувствие и чувство на вина )... и т.н.... т.е. за голямо съжаление на станчев този цитат от библията не доказва това, което му се иска....

  Показателен е факта, че само няколко абзаца по-надолу се възмущава от цар Хамурапи, който е предизвикал дефицит с строежа на прекалено много храмове, обслужващи съответния господ...

  2) & 3) Сам по себе си фактът че "водите своите дела, обсъждайки ги с другите" по никакъв начин не гарантира задължително, че тези дела(и обсъждането им с другите) ще са адекватни, разумни, успешни, по-успешни и т.н.
  Например ако Станчев обсъди делата си с квартални алкохолици, му гарантирам, че в тяхната евентуална програма ще има сходни съвети - "да пести от ежедневни разходи и да инвестира".... само че с лек локален акцент концентриран в фраза от известен виц "ние нямаме капка ракия тя тръгнала хлябда купува".... Т.е. алкохолиците ще го посъветват да се въздържа от разходи за потребление на хляб и горещо ще препоръчат да ИНВЕСТИРА(т.е. да харчи) за алкохол - може дори стратегически да се пробват да го навият да инвестира в казан за производство на двойно препечена сливовица... Подобен ще е резултата ако станчев реши да обсъди делата си с пристрастени към хазарта - някои от тях ще бъдат горещи привърженици да инвестира всичко в игра на...рулетка, блекджак... а защо не и на борсата?.....при това с обещание за висока печалба... и въпреки емпирично доказания факт, че от хазарт (ЕВЕНТУАЛНО) е най-вероятно да спечели собственика на казиното....


  4), 5), 6) & 7) Държавата(както и бизнеса) е конструкция/механизъм и са възможни различни модели конструкции.... Например каруцата е по-различна конструкция от двигателя с вътрешно горене... първят Форд модел Т е доста различен от последния Форд Фокус.... В същото време държавите/бизнеса се управляват от хора... макар че си приличат по някои неща(например подобно на различните модели автомобили, които имат гуми и те обикновено са 4)...те са и много различни - едни шофьори биха организирали с колегите си общ таксиметров превоз.... други биха дали всичко за да изблъскат и принудят колегите си от пистата само и само за да станат първи..... трети биха се блъснали в първия стълб независимо от това колко модерна/архаична е колата, която управляват...

  За съжаление на еклесиаст "ако винаги се е правило каквото пак ще се прави", папата щеше да се вози на каруца, а не на папапмобил(използвам в примера папамобил защото цитата е от еклесиаст - честно казано не бих избрал да живея в град пълен с руини пък дори да му казват "вечния град" - въобще не бих искал, но ако се налага да живея в музей, бих предпочел да е музей на технологиите и науката от последния век, а не някаква антична архаика...).....

  И на финала (има още груби грешки без проблем мога да стигна до към 20) - все си мисли, че моцарт би написал нещо далеч по-смислено, креативно и .... "развързано"... та ако поръсвате обилно писанието си с риторични пози това не винаги го прави по-смислено.... И определено се съмнявам, че заглавието е заслужено поставено - все пак моцарт на времето си (така се твърди) е бил доста по-креативен и иновативен автор....

 84. 84 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  До 58 dobrich
  Ами спря краденето и лъгането, като държавна политика; спря политическите раздавки; премахна опъването на "чадъри" над бандитите; отвори широко България за навлизане на капитализма; спря политическите "метли" в администрацията; лиши,разните партийни централи от държавните хранилки; за първи, и за сега последн път, показа, че Българите могат и знаят, как да ръководят успешно страната при "демокрацията"; убеди на дело, инвеститорите, че страната ни е успешна; свали "индекса на корупция" до най-ниското му ниво, в международната класация; създаде мн. добър бизнес климат; свобода на пресата .........и изобщо, започна да налага нормален модел на капитализъм! Даже спря разкола в църквата! Ясно е, че тези неща безпокоят "костококите" и ги боцкат отзат, но това са фактите! А резултатите в цифри ги има в нета и са достъпни за всеки! И то си е материал за нова лекция, който передлагам на г-н Станчева!

 85. 85 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И ако може да ми спестите повторенията - в втората кампания на Обама имаше подобне случай с опонента му, който се ужасяваше от държавни разходи, но кой знае защо нямаше нищо против да стартира и обвърже кампанията си с евангелистка църква, която иска църковен десятък от членовете си и други волни пожертвования, за да може да строи дворците си?
  И се получаваше, че според ромни май беше църквата може да събира даници за да строи училща и болници, но виж държавата ако прави подобно нещо това е апокалипсис ....
  Е с какво е по-различен случая ?
  Колко пъти трябва да се предъвка едно и също нещо не мога да разбера?
  Ако някой току що е прочел книжка с модела на птолемей и е станал страстен негов привърженик(поради незнание, че не е единствен) това не променя факта, че вече има коперников, че и нютонов, че дори и айнщайнов модел, че дори и стивън хокинс...
  ми препращайте го да се пребори с тях после да заема пози....

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK