Коледно примирие

Коледно примирие

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник":


Чудото на този ден е, че на Рождество в света засиява светлина, която хората заобикват повече от мрака в душите си, мрак, в който инак сме потопени. И всичко ненадейно се променя, макар и за миг, колкото на някои това да изглежда наивно или трогателно-сантиментално. Раждането на Богомладенеца връща надеждата. Времето забавя своя ход. Хората се замислят за себе си и за другите, за близките и за непознатите, в душите им избуява желанието да сторят добро.


А иначе, както е добре известно, по-скоро става обратното. "Светлина дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината" (Иоан. 3:19).
Прав, напълно прав е евангелист Йоан. Мнозина – както някога, тъй и днес – виждат светлината само на този ден, а някои не я виждат дори тогава, не искат или се боят да я видят.


Чудото е, че на този ден обаче не може да не се гледа, да не се вижда светлината. А тя е онова, което е било, тя е нещо небивало и неповторимо, случващо се в святата нощ, в нощта на грейналата звезда. Нощ, когато всичко се смълчава, от висините зазвучава ангелски хор и трепетна надежда обзема уморения свят, както се пее в може би най-известната коледна песен "Тиха нощ, свята нощ", която продължава да звучи по цял свят, откакто през 1818 г. е композирана от австрийския свещеник Йозеф Мор и органиста Франц Грубер. Днес малцина се замислят над текста на това рождественско песнопение, чиято музика се носи от всеки магазин, в който влизаме, за да накупим коледни подаръци. И все пак някаква сплотяваща топлина обзема сърцата, даже ако те не вникват в думите, че "законът Негов е любов, а вестта, която носи – мир".


В предверието на "най-тихата нощ" сърцата се откриват


и непонятно как, но всеки е готов да протегне ръка даже на врага си.


Както се случва преди сто години в Европа, в Рождественската нощ на 1914 г., и то не другаде, а по полетата на Първата световна война. Чел бях затова и все пак бях разтърсен, когато преди години в Белгия, нейде по пътищата на Фландрия, ми казаха: "Било е тук…" Спряхме за малко. Имаше надпис "Сент Ивон", а в далечината се виждаха няколко ферми и орна земя. На хоризонта едвам се различаваше дървен кръст – в памет на Коледното примирие през 1914 г.


За да си представите случилото се, трябва да се върнем към атмосферата от август 1914 г., когато стотици хиляди хора, истински мравуняк от гняв, излизат по улиците на Берлин, Париж, Виена или Петербург с едно общо искане: "война". Атентатът в Сараево е само катализаторът на дълго натрупваната омраза. Скоро милиони французи, германци, британци, австрийци и руснаци се явяват във военните окръжия с повиквателните си, за да поемат по бойните полета на Стария континент. България пази неутралитет, но не за дълго – до есента на 1915 г., за да се присъедини към Тройния съюз (Германия, Австроунгария и Османската империя) срещу силите на Антантата (Великобритания, Франция и Русия). Всяка национална пропаганда отстоява правотата си в Европейската война (както я наричат тогава) и се кълне, че


това ще е "последната война, за да свършим с войните"


(на френски – La Der des Der). Всъщност става тъкмо обратното. И най-лошото предстои. Още през есента на 1914 г. има камари от трупове, особено тежко пострадва цивилното население в Белгия, чиято територия става театър на бойните действие. На невиждани дотогава по размера си бойни действия, усилвани от новите въоръжения  – картечници, мощни оръдия, скоро и бойни отровни вещества.


За да се предпазят от небивалия огневи потенциал на "тоталната война", от двете страни се изкопават окопи. Много скоро пейзажът на Фландрия става почти "лунен" – селата са плячкосани и разрушени от артилерията, а в наводнените от дъжда траншеи войниците газят в калта и мръзнат от студ.


И така до Бъдни вечер, до нощта на 24 срещу 25 декември 1914 г. Всякакви плахи опити на неутрални посредници да се постигне краткосрочно примирие търпят неуспех. Остава нечуто дори посланието на папа Бенедикт XV, който отправя призив към правителствата на воюващите страни


"оръдията да замлъкнат в нощта, в която пеят ангелите".
Официален отказ.


Докато ненадейно не се случва нещо, трудно за вярване и днес. И аз не можах да си го представя, докато бях на полето на "Сент Ивон", на "ничията земя" край линията на фронта през 1914 г. Затова, вместо да напрягам въображението си, ще приведа откъси от едно войнишко писмо, което открих в интернет. То е писано от австралийски войник, очевидец на "коледното примирие" във Фландрия.


Скъпа сестро Джанет, 


2 часа заранта е и повечето от нашите хора спят в укритията, но аз не мога да заспя преди да ти разкажа за чудните събития, разиграли се в навечерието на Рождество. Често казано, това, което се случи, изглежда като приказка, и ако не бях го преживял, едва ли щях да му повярвам. Представи си само, че докато ти и семейството ни пеете коледни песнопения пред камината в Лондон, тук аз правя същото на бойното поле във Фландрия с вражески войници…


Дъждът, който валеше всекидневно, наводни окопите. Немците би трябвало да се сблъскват със същите затруднения, те газят в същата кал. Още повече, че първият им окоп е само на няколко метра от нашите. Между тях и нас е "ничията земя", оградена с телени мрежи. Те са достатъчно близо, за да чуваме гласовете им.


Разбира се, ние ги мразим, те убиват наши другари. Но в други мигове се шегуваме за тяхна сметка, понякога даже имаме усещането, че ни свързва нещо общо…


Вчера сутринта, преди Рождество, наваля първи сняг. Всичко се покри с бял скреж и слънцето грееше отгоре. Истинско коледно време! 


Отидох в убежището и се завих с шинела, докато моят приятел Джон не дойде да ме събуди с думите: "Ела да видиш какво им е щукнало на немците!" Взех пушката си и отидох в траншеята, откъдето предпазливо подадох глава иззад чувалите с пясък.


Никога не бях виждал такова нещо, гледката беше странна и чудесна. Хиляди малки светлинки грееха край немската линия, докъдето очите можеха да видят.


"Какво е това?", попитах учудено аз. "Коледни елхи!", отвърна Джон. Бяха наистина коледни елхи, които германците бяха изнесли пред окопите си, закичени със запалени свещи и фенери.


И ние чухме гласове да пеят: "Stille Nacht, heilige Nacht…"


Скоро един от нашите другари подхвана: "the first Nowell the angel did say…"


Честно казано, не пеехме толкова добре, колкото немците, но те отговориха ентусиазирано с друга песен:  OTannenbaum, Tannenbaum…"


На което ние отвърнахме с "Елате, верни…"


На което те изпяха същото нещо, но на латински – "Adeste fideles…"


"Англичани, излезте", чуха се по едно време викове. "Ние няма да стреляме…"


В окопа се спогледахме изненадано. След което някой от нас извика: "Вие елате…" Решихме да изпратим човек за преговори. Нашият капитан извика "Не стреляйте!" и пратеникът ни измина пътя до немските траншеи. След минути той се върна с немска цигара в устата.


"Разбрахме се да няма стрелба до утре полунощ"


каза той. Но часовите остават, за да има бдителност."


Скоро напалихме огън на ничията земя, около който се скупчиха всички – британците в униформи "каки", немците в сиви шинели. Един от немците ми разказа, че имал приятелка в Лондон и войната разстроила плановете им за брак. Рекох му: "Щом си жив за Пасха, можеш да оцелееш и някой ден да се ожениш за нея". Той се засмя и попита мога ли да й пратя пощенска картичка, която щял да ми даде малко по-късно. Обещах.


От ръка на ръка минаваха нашите и техните вестници и немците направо се скъсваха от смях, докато четяха нашите. Уверяваха ни, че с французите е свършено, а руснаците били почти победени. Казахме им, че това са пълни глупости и един от тях рече: вие вярвате на вашите вестници, ние – на нашите"…


Разговорите продължиха дълго, след което се разделихме и се уговорихме за футболен мач утре.


И тъй, сестро, имало ли е подобно Рождество в историята?


И какво означава невъзможността да бъдеш приятел с враговете си?… 


Твой любящ те брат 


Том


Приведох по-дълъг откъс от това писмо, защото е историческо и си струва. А и не съм сигурен, че човек със собствени думи би могъл да предаде по-добре тръпката на онази "тиха и свята нощ", превърнала през 1914 г. враговете в приятели.


А че чудото е било факт, има достатъчно свидетелства. По събитията е заснет филм – "Весела Коледа" (2005) на режисьора Кристиян Карион с множество номинации за наградите "Сезар" и за "Оскар" за чуждестранен филм. Преди години имах възможност да разговарям с Кристиян Карион в София и той сподели пред мен, че работил над филма почти 15 години, защото се е натъквал на всевъзможни спънки от страна на военните във Франция, Великобритания и Белгия. Накрая снимките на филма се извършили в…Сърбия, защото френската и белгийската армия правели всичко възможно, за да осуетят филма.


Причината?


Коледното примирие през 1914 г. е дълго пазена "военна тайна"


от представителите на всички въвлечени в конфликта армии.


За военните това "чудо на фронта" е само изблик на "срамен пацифизъм".


Напълно обяснима гледна точка в свят, където има "война на всички срещу всеки".


Работата обаче е там, че хората по фронтовете на Голямата война са били първо християни, а сетне националисти.


За тях светлината на Рождество е засиявала далеч по-рано в мрака.


Струва си да си спомним за това днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Преди години имах възможност да разговарям с Кристиян Карион в София и той сподели пред мен, че работил над филма почти 15 години, защото се е натъквал на всевъзможни спънки от страна на военните във Франция, Великобритания и Белгия.

  Добре, че вчерашните врагове, днес в ЕС са съюзници.

 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Невероятно! Честито Рождество на всички!
  Не знаех за това наистина Чудо и победа, макар за кратко на любовта като символ и същност на Човешкото над вечно дебнещата ни с многобройни капани мрачна зла част от съзнанието ни. Благодаря за статията!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Бла-бла-бла.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 4. 4 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#2:"Кремена"]Невероятно! Честито Рождество на всички!
  Не знаех за това наистина [/quote]

  Честито и на теб! А най-интересното е, че след това примирие войниците участвали в него са разформировани в други части на фронта, защото категорично отказали да се бият срещу новите си приятели, с които са били заедно в тази нощ.

 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Единият ден примирие, не е попречил на ''интересите'', по-късно да бъдат избити хиляди войници и от двете страни на фронтовата линия...
  Мир на праха им...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Трогателна история. Още веднъж потвърждава, че на Коледа стават чудеса.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Много ми хареса статията, не съм чела за случилото се тогава в 1914 г. на бойната поле, и е вярно че е коледно чудо. Всички днес имаме нужда от подобни чудеса, поне при мен е така.

 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Чудесен текст.
  Благодаря.

  "Препубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура""

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Човечеството упорито се бори, за Демократичен империализъм - в тази война, също и още по- ...

 10. 10 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ..Отбелязвам че в ерата далеч преди компютрите, смартфоните и т.н , с молив и лист хората са се изразявали и пишели далеч по-добре..този войник си е надарен писател..

 11. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Ако не ме лъже паметта и американците така постъпиха със Сърбия!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 12 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  де да бяха хиляди само

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#1] от "dombi":

  "В тази война ние бяхме на погрешната страна" - пише английски офицер в спомените си. А описаната по-горе случка я има и в учебниците Headway, по които се учи и в българските училища.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  Това е най-хубавото събитие по време на цялата тази лудост наречено Първа световна (голямата) война!

  П.П.
  Статията е много хубава и подходяща за днешния ден, дано повече хора я прочетат!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#1:"dombi"]Добре, че вчерашните врагове, днес в ЕС са съюзници.[/quote]
  ...........Така е,като не става с война най добре е с икономика да ни превземат....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  УЕФА също отбеляза това забележително събитие от Коледа-та на 1914 г. Вижте видеото:

  http://www.uefa.com/memberassociations/news/newsid=2196290.html

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Дори и на война,хората на Коледа могат да постъпват човешки.
  Могат да бъдат и добри и почтени,за това се е жертвал Божия син.Но "мнозина – както някога, тъй и днес – виждат светлината само на този ден, а някои не я виждат дори тогава, не искат или се боят да я видят."

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Някои още вярват в дядо Коледа...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Линк към цялото писмо, и повече информация (на английски):

  http://www.aaronshep.com/stories/061.html

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Извинявайте , но това не е било единичен случай !
  Ето още една публикация , за съжаление не можах да извадя линка , че има и снимки от мача !
  ========================
  Един век от футболния мач, който спря войната на Коледа

  Немците и англичаните ритат топка между окопите по време на 24-часово примирие

  София, България | Публикувано: 25 дек. 2014, 19:09

  За Коледа има написани много приказки. Тук обаче става дума за истинска история, случила се точно преди 100 години - на 25 декември 1914 г. Мястото за празнуване на Рождество Христово е най-необичайното и трудно може да се свърже с празник. Това е Западният фронт на Първата световна война. Денят е известен в историята като Коледното примирие.

  През тази година от началото на декември се проведоха редица събития, с които беше отбелязана футболната среща по време на Коледното примирие. Беше открит специален паметник, игра се възпоменателен футболен мач. УЕФА направи специален петминутен клип, в който звезди на съвременни футбол като Уейн Рууни, Филип Лам, Юго Льорис, Бастиан Швайнщайгер и Гарет Бейл четат писмата на войници от Първата световна война, в които се говори за събитието със стогодишна давност. Участват и футболни легенди като Боби Чарлтън, Паул Брайтнер, Дидие Дешан и президентът на УЕФА Мишел Платини.  Всичко започва предната вечер (24 декември 1914 г.), когато немските войски започват да украсяват своите окопи и барикади. Пеят коледни песни. Англичаните от другата страна им отвръщат със същото. Последва необявено от нито една от двете враждуващи армии примирие. То продължава 24 часа. През това време войниците разменят подаръци в пространството между техните окопи, които понякога са отдалечени на едва 100 метра. Мъртвите тела в ничията земя са погребани.  1-1_1.jpgНа едно от всичките места на Коледно примирие един срещу друг са Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска. Те дори изиграват футболен двубой. Трудно е да се нарече истински мач. Теренът е замръзнал и неравен, осеян с ями от артилерийски снаряди. Навсякъде има огради с бодлива тел. Още по-зловещи са останките от човешки тела. Двата отбора са съставени от по 50 човека. Всеки, който е поискал да участва във футболния двубой е можел да го стори. В края немците печелят с 3:2. Резултатът и провеждането на мача са отразени от авторитетния в. “Таймс”, който публикува писмото на майор от английския медицински корпус.  “Това не беше обичаен мач. По-скоро огромна тълпа хора риташе топка. Имаше по около 50 човека от всяка страна. Аз също взех участие, тъй като обичам футбола. Не помня колко дълго продължи срещата, може би около един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно истинско и много странно чудо”, разказва в спомените си ветеранът от британската армия Бърти Фелстед. Той умира на 106-годишна възраст на 22 юли 2001 г., като по това време е единственият жив свидетел на Коледното примирие.  Според информациите на много други места по фронта също са проведени футболни срещи. В повечето случаи не е имало истински топки. Използвани са кълба, направени от войнишки шапки, или тенекиени кутии. На някои места вместо греди са използвани натрупани една върху друга няколко каски.  През следващите години на войната също се случва да има спиране на огъня за Коледа. Това става не само на Западния фронт, но и по всички останали места, където бушува Първата световна война. В днешно време Коледното примирие се отбелязва всяка година във Франция. Това обаче става през ноември. Всеки път мястото е различно, но неизменно остава провеждането на възпоменателен мач.  В редица случаи футболни срещи да били повод за безредици. Дори през 1969 г. избухва война между Хондурас и Салвадор заради квалификация за Мондиал’70 между двете страни. Тук обаче стана дума за обединителната страна на спорта. Коледа, празникът на християнската любов, накара смъртни врагове да играят футбол заедно и да прекарат няколко часа като истински приятели.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#1] от "dombi":

  Здравей, виж ако обичаш № 20
  Светли Рождественски празници !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  В тази война всички войници от всички армии са били на "грешната страна". Мир на праха на милионите избити .
  Страхотен материал. Поздравления на автора и весела Коледа на всички!

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Невероятен материал, невероятен! Пренесох се в съзнанието си в онези дни и после 5 минути не можех да се съвзема. Огромно благодаря на автора и веднага го пращам на приятелите. Великолепно е вместо коледна картичка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#21:"Чардо"]Светли Рождественски празници ! [/quote]

  Весели и на теб! Коментар 20 ми хареса много. Жив и здрав!

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#22] от "thepirineagle":

  Когато съюзниците минават в настъпление и влизат в немските окопи, установяват, че в тях има помещения с всички удобства. "А ние тънехме в кал. Тогава разбрахме, че сме на погрешната страна"- пише английският офицер, разочарован най-вече от французите.

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Едно уточнение - филмът е сниман не в Сърбия, а в Румъния .
  И си заслужава да бъде гледан от всеки!
  Аз го изгледах на 23 декември вечерта, чудесно усещане за Коледа и послание за човечност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Joyeux_Noël

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "dombi":

  Немските войници участници в събитието, били изпратени да се бият срещу руснаците, където всъщност не е било толкова зле през Първата световна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нека си представим как би звучало писмото, писано от този (или друг) войник в наши дни, 100 години по-късно. Със сигурност нямаше да е толкова picturesque, щеше да е пълно с правописни грешки и множество спрежения и форми на глагола fuck.
  Отминалото столетие направи доста за опростачването на масите, във всички строеве и по всички земни кълбета.

 30. 30 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Странно как това знаменито събитие е почти неизползвано от пацифистките движения в моменти на криза и почти война...

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Коледeн мир
  Днес влязох в църквата "Sent Antuan" , намира се в центъра на Истанбул. В църквата беше пълно с хора говорещи на всякакви езици, но най-много на турски. Имаше и много деца. Мюсюлмани и християни редом палеха свещи . Харесваше им атмосферата и се снимаха за facebook.
  Църквата е празнично украсена и на децата им е интересно. Имаше и галерия от снимки и извадки от разговорите между папата и патриарха за сближаване на двете църкви. Хората четяха. Synergy!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK