Общото настроение е за отказ от реформи и стремглав популизъм

Икономистът е изненадан, че създадения от служебния кабинет енергиен борд не продължи да работи и при новото правителство при тежкото състояние, в което се намира отрасълът.

© Николай Дойчинов

Икономистът е изненадан, че създадения от служебния кабинет енергиен борд не продължи да работи и при новото правителство при тежкото състояние, в което се намира отрасълът.Традиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози, политолози и икономисти за важните  събития и процеси през отминаващите месеци.


Всички мнения за 2014 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2015.

Днес редакцията представя мнението на Красен Станчев от Института за пазарна икономика.
Бел. ред. - Интервюто е направено преди приемането на спорните пенсионни поправки. 


Общото настроение е за отказ от реформи и стремглав популизъм

© Надежда Чипева, Капитал
Кои са най-значимите събития през 2014 г. от гледна точка на икономиката? 


За тази година най-значимото събитие е през миналата. И това е изборът на Пеевски за началник на ДАНС.  И то е икономическо събитие и по замисъл, и по последици. Замисълът бе връщане от крехкото управление на закона към милиционерско-приятелска схема на натиск и търговия с влияние. Последицата отпускане на фискалната дисциплина и преминаване към харчене на непроизведен ресурс (дефицити и дългове) - правителството си мислеше, че така ще си купи обратно провалилата се обществена репутация.  Това бе коренно различна философия на управление на фиска в сравнение с онази, на която бяхме свикнали от средата на 1997 г. насам.


Кое беше най-важното за Европа и глобално?


В Европа започна процес на премахване на данъчната конкуренция. Бе пропусната възможността за реформи към повече пазар и стопанска свобода. Не бе променен начинът на формиране на бюджета на Съюза - макар да се обсъждаше от 2007 г. Чакат ни още седем години обща безсмисленост и неефективност на програмите и трансферите. Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че целият политически пейзаж се измества вляво и към популизъм. Ако не за друго, такава е, струва ми се, промяната в общия знаменател на политическите настроения.


В глобален мащаб събитието на годината е анексирането на Крим и агресията на Руската Федерация в Украйна.


Какво ви изненада през изтичащата година?


В стопанството на България сюрпризи нямаше. Хората, предприятията и намеренията, които не зависят от правителството, се развиваха относително нормално. Благодарение на тях има ръст на икономиката.  Както и се очакваше, почти всичко, което зависи от него, остана неефективно или се влоши.  Включително в регулирани отрасли като енергетиката.


Не се изненадах, че започна да работи т. нар. енергиен борд; но е учудващо, че новото правителство не използва този институционален буфер за оздравяване на този толкова закъсал отрасъл. Но това е само част от общото настроение за отказ от реформи и стремглав популизъм.  Ако продължава така, това правителство ще се окаже по-лошо от предишните три редовни правителства.


Какво показа "Скандалът КТБ"?


Много неща...


Първо, че политическото банкиране и политическата намеса в икономиката водят до фалшива икономика (т.е. мислиш, че печелиш, а всъщност губиш) и кризи. Второ, че поради възможността от такава намеса, банките българска собственост са потенциално по-нездрави от международните банки; в тях надзорът е по-слаб. Трето, че толерирането на "националния" сегмент в банковото дело и изобщо създава илюзии и корупция, но и че гнилата ябълка в системата е една. Четвърто, че въпреки това системата на валутен съвет е надеждна защита срещу политическия произвол и корупцията.


Бизнес, бизнес-идея, предприемач, бизнес-урок, който ви е впечатлил през тази година?


Урокът и на тази година е, че нерегулираните или по-малко регулираните отрасли се развиват винаги по-добре.


Развеждайки през април една група руски преподаватели из конкурентните български предприятия, бях поразен от равнището на човешки капитал и производителността в предприятия от авиационното машиностроене, автомобилната електроника, софтуера, прецизното инженерство, търговията на дребно (големите съвременни ритейлъри), минното дело и аналитичните, и застрахователните услуги. Не съм питал дали е удобно и затова не мога да спомена имена.  


Публичността тук има два проблема: първо, конкуренцията може да започне да ти прави номера и, второ, ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Публичността тук има два проблема: първо, конкуренцията може да започне да ти прави номера и, второ, ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи.
  _______
  Ау аз пък си мислех ,че това да ти вземат бизнеса, да насъскат държавните органи или да получиш шутове в слабините си е пазарна икономика и свободен пазар !
  А от както "Института за пазарна икономика" изследва тези процеси на практика си нямаме и икономика ама това е друга тема!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  "Хората, предприятията и намеренията, които не зависят от правителството, се развиваха относително нормално. "

  Какво може да се добави?

  Освен това, че в България на всеки, който нещо произвежда, има по петима хрантутници, които преразпределят...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 381 Весело

  Общото настроение, е една повсеместна медийна манипулация,обслужваща разни небивали същества.
  Смях, и словесни полюции.Това сте медиите.

  It is the nice place.
 4. 4 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добър анализ, но финалът е странен - успешните български фирми трябва да са в нелегалност, трябва да се страхуват от конкуренцията и политиците?! Още една причина за национ. на нихилизъм, за емиграцията.Обратно според мен- конкурентните български фирми трябва да се популяризират, да укрепват националното ни самочуствие, да са пример за младите предприемачи.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Но това е само част от общото настроение за отказ от реформи и стремглав популизъм. Ако продължава така, това правителство ще се окаже по-лошо от предишните три редовни правителства.Дано се окаже лош пророк,но засега няма видими причини да не се окаже прав.

 6. 6 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Цитат: "...Хората, предприятията и намеренията, които не зависят от правителството, се развиваха относително нормално. Благодарение на тях има ръст на икономиката..."

  Абе приятелю, кое на икономиката й е нормално и къде видя ръст. Аз виждам само ръст на задълженията на фирмите. Това, че един монополист заради предстояща реконструкция е произвел нещо повече, или заради предстоящо падане на цените един копач на руда е форсирал добива, не означава, че нещо се развива нормално.

 7. 7 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Нашата икономика е пред изчезване, а България е в евакуация. За това сте виновни и вие макроикономисти с угодните си "анализи" и оптимистични очаквания. Забравих - вие в София си живеете в РАЯ. При вас цунамито последно ще дойде, но когато това се случи - вече няма да я има България. Крайно време е да спрете с кабинетните си лъжливи упражнения и да излезете на терен да проверите вашите теории. Само тогава ще разберете, че трябва да си закачите дипломите на пирона в кенефа.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Тука е така, за да се докопат до властта обещават реки от Европейски мед и масло. После меда и маслото отиват само до обръчите. До матряла мед и масло не стигат, за матряла остава само оправянето на борчовете, щото само мед и масло не са достатъчни за докопалите се до властта.

 9. 9 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "Ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи."

  Твърдя ,че този пасаж от интервюто на К.Станчев ,е най-проникновен за процесите ,който продължават да се развиват по ширините на север от Гърция до река Дунав на изток от Сърбия и на запад от Черно Море - БЪЛГАРИЯ и наричащи се "пазарни".

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 10. 10 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 421 Весело

  " Общото настроение Е ЗА ОТКАЗ от реформи и стремглав популизъм "

  Че то това не е новина ?

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Споделям и оценката му за ЕС.Дошло е време и ние да критикуваме икономическата политика на ЕС.Той нас си ни критикува за липсата на право,което е добре.Но пък нещата са доста свързани.Там липсата на пазар осигурява липсата на право тука.Техните "милиарди" разпалват политическата алчност и корупция непрекъснато.Изкривяват пазара и бетонират политическото статукво.

 12. 12 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Няма отрасъл от икономиката, в който мафията да не ловува. Няма малък бизнес, който да не е подложен на рекет и натиск да се откаже и фалира. Не закачат все още само чуждестранните инвеститори. Друга обичайна схема е изграждане на кухо АД, което се награбва с огромни кредити, купува скъпи машини и започва да работи на загуба. Така концентрира и иззема оборота от нормолните фирми, като след известно време собствениците си джиросват акциите и процедурата по несъстоятелност си прибират активите, но вече без дълговете. Ще кажете, че това е техника. Не това е измама и скоро цялата ни икономика ще бъде от измамници, а те е ясно до къде ще ни докарът.

 13. 13 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Експерт на прехода" - воайор на разрухата.

 14. 14 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Забравих да спомена, че въпросната техника завършва, като дълговете се прехвърлят от банката като задължения към работниците и държавният бюджет.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#11:"vjacho"]Техните "милиарди" [/quote]
  Техните милиарди, са предназначени да стимулират икономически изгодната предприемчивост. Те са своеобразен лакмус за нивото на зрялост на едно общество. А политиците, са само представителна извадка на същото. Народ, който се подава на мащабни медийни манипулации и се отправя за гъби вместо към урните, предоставя съдбата си на платен политически вот. Който по същността си е само деструктивен.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 500 Гневно

  [quote#4:"beroe"].Обратно според мен- конкурентните български фирми трябва да се популяризират, да укрепват националното ни самочуствие, да са пример за младите предприемачи.
  [/quote]
  За съжаление в обществото и контролираните медии се поддържа един полу-негласен режим да не се "шуми" много около успехите на родното частно предпиемачество, все едно у нас такова практически не съществува. Все още се налага едно общо убеждение, че единственият правилен път за икономическо развитие са големите монополни проекти с тлъсти държавни гаранции и субсидии, които от раз ще разкрият десетки хиляди работни места -- типична грандомания и популизъм. А разните му там дребни и средни "частници" са само дразнители за властта и бюрокрацията и са единствено цел за умъртвяване с данъци, ревизии, безкрайни проверки и обиране на някой друг евро-фонд.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#6:"proizvoditel"] къде видя ръст[/quote]
  В България за нормален ръст на икономиката може да се приеме над 5%! Само при такова икономическо развитие можем да гоним богатите държави в ЕС! Сегашните разтежи под 1% са в рамките на статистическата грешка За догодина се предвижда да спестим близо 3 милиарда лева от евтиния внос на горива Резерви има и в разплутата ни държавна сфера - над 700 000 са на държавна хранилка

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Най-голямото изпитание, което можехме да си причиним-въздигането на Боко втори мандат.

 19. 19 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Публичността тук има два проблема: първо, конкуренцията може да започне да ти прави номера и, второ, ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи."
  ----------------------

  Толкова много истина, а толкова малко думи.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  През последните години стана закономерно богатите да стават по-богати, бедните - по-бедни, а политиците - все по "олекнали" и по-малко уважавани! Примери:
  - Цв. Василев увеличи личния си капитал!
  - Аз станах по-беден и по-стар!
  - Бареков стана европолитик!
  - Само негрите си останаха толкова черни, колкото си бяха и преди!!!!

 21. 21 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако си успешен, то политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи. Този факт обяснява нашата действителнист. Това е язвата която ни разяжда и ни тласка към дъното. Политиците, корупцията, дивашкия грабеж на държавните ресурси, липсата на гражданско общество, което да има интелекта да си върне държавата. Е, приятно прекарване на празниците, живи и здрави.

 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]В България за нормален ръст на икономиката може да се приеме над 5%![/quote]
  Мчи то тогава , и при бат Ваню Костов не сме имали нормален ръст, защото ръста беше между 2- 3 процента.

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Стига с тази "мафия"! Какво, да не би Камората и Коза Ностра да са отворили дюкяни и цехове или да орат по полето, та да има мафия.
  Няма мафия! Има Стоян, който не плаща данъци, а парите инвестира, има Петкан, който печели търг за магистрала с "конкурентни" цени, но в тях не е включил и не плаща нито заплати, нито за доставките, има Пенчо, който в общината раздава баницата и Иван в правителството, който урежда останалото. Къде видяхте някаква никому неизвестно и дълбоко законспирирана мафия? Всичко това са общоизвестни факти, с общоизвестни участници.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1346 Весело

  Струва ми, че изпАтИлите директно на гърба си т.нар. "бизнес среда" в България, битуващи и тукашния форум, ще направят далеч по-смислени и нелицеприятни за автора анализи, отколкото кабинетните анализатори.
  Ще поглеждам в темата с интерес.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да сте го мислили овреме пред урните 🎣

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#22] от "Harvey Specter":

  Като знаем че тръгнахме от много минуси през 1997 г ръста си беше повече от приличен!

 27. 27 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Развеждайки през април една група руски преподаватели из конкурентните български предприятия, бях поразен от равнището на човешки капитал и производителността в предприятия от авиационното машиностроене, автомобилната електроника, софтуера, прецизното инженерство, търговията на дребно (големите съвременни ритейлъри), минното дело и аналитичните, и застрахователните услуги. Не съм питал дали е удобно и затова не мога да спомена имена.

  Тоя е изперкал, няма предприятия в отрасъл авиационно машиностроене, а има едно Луфтханза техник , което поправя самолети и 50 процента е на ТИМ , които с пълни шепи се въртят около държавният бюджет. А условията и заплатите търговията на дребно големите съвременни ритейлъри са под всяка критика, счупват от гърч хората за ниски заплати 400-500 лева. Не съм против големите вериги, но да се каже това е гнусно. Както Макдоналдс бяха все избирани за най добър работодател в България години наред.

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Няма как да има Институт за пазарна икономика при липсата на такава ... и авторът сам признава колко бил учуден, като показвал на някакви руснаци единични представители /очевидно малко познати и за него/ на пазарния конкурентен бизнес ... та какво изследва "института" му при това положение ???
  Той се бил учудил като видял отделни пазарно ориентирани и действащи /пренебрежимо малко, очевидно/ компании ?!
  Ами тях изучавай, подпомагай и популяризирай, г-н Станчев, стига си алабализирал клишета вече толкова години ... ама и ти си толкова "пазарен" !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Четвърто, че въпреки това системата на валутен съвет е надеждна защита срещу политическия произвол и корупцията.

  Тук не е съвсем прав. Надеждна защита срещу политическия произвол и корупцията е активното гражданско общество което не допуска политиците да си развяват байрака както искат. Другата защита е правосъдната система (говоря по принцип, нашата е още далече от това). Активно гражданско общество вече започва да се формира - бавно и полека но вече началото е поставено. Ако се направи и реформа в съдебната система която да я направи работеща не за интересите на един или друг кръг от ,,наши" хора, а за интересите на обществото промените в страната ще бъдат много по-бързи.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  "...това е само част от общото настроение за отказ от реформи и стремглав популизъм.''
  Най-лошото нещо за един политик,искащ да бъде държавник.Каквото и да ти струва,щом си се кандидатирал и си избран на най-високия пост в държавата,си длъжен да правиш каквото е необходимо,а не каквото ще се хареса.
  За жалост,единствения,който през годините,след 1989 го правеше,не беше оценен подобаващо. Може би много работи щяхме да си спестим.

 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Макар и бедни потребители, 4 милиарда евра годишна печалба изнасят собствениците на големите оператори, фирми и веригите магазини от България!
  КУПУВАЙТЕ И ПОТРЕБЯВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО!!!!

 33. 33 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#26:"dobrich"]Като знаем че тръгнахме от много минуси през 1997 г ръста си беше повече от приличен! [/quote]

  И от много по ниска база. Ръста и по времето на Костов беше незадоволителен, ама то и нямаше да е другояче след като продаде икономиката на мутри , комунисти и руснаци. Чуждестранен инвеститор по времето на Костов беше мръсна дума, още от летището ги пъдеха, объркалите се да дойдат. Все още има хора, които са живи и помнят вещото управление на икономиката по времето на Костов и когато Едит Гетова управляваше икономиката.

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Οчаквал ли е някой правителство начело с Борисов да прави реформи ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "Божикравов":

  "За съжаление в обществото и контролираните медии се поддържа един полу-негласен режим да не се "шуми" много около успехите на родното частно предпиемачество"

  Това е меко казано - законът за електронните медии направо забранява споменаването име на фирма или предприемач, било скрита реклама. Като допълним и фалшивите аргументи на Кр. Станчев ясен е слугинажът пред чуждия капитал.

 36. 36 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#34] от "EREBUS":

  Мечтата на Боко е да добута донякъде мандата и да стане Президент, вярвайте ми!!!!

 37. 38 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#27] от "Harvey Specter":

  Не сте прав. За работещите на 500 лв се плащат целите задължения към бюджета, хората работят на топло и сухо, не ги наричат с неприлични епитети, ползват си отпуската, за извънреден труд се плаща и т.н.
  Сравнено с работата при "национално-отговорния" бизнес с направо цвете. В крайна сметка такива са условията и на запад във веригите. Прилична и не особено платена работа.

 38. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#33] от "Harvey Specter":

  Знам ве! Вие герберските комунета предпочитахте да имаме държавно дотирана икономика подобна на тази в Беларус! Точно вие герберите най малко имате право да говорите за мутри щото вашия гуру по това време беше точно такъв!!!!

 39. 40 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#22] от "Harvey Specter":

  При Костов беше първата година с ръст над 5%, преди да сме в ЕС и НАТО и въпреки високите данъци! След него започнаха НДСВ, ДПС, БСП и ГЕРБ да изземват бизнеса на хората

  Истината е висша ценност
 40. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#30:"keranka.sybeva"]45 години са играли бридж-белот в бараките, вместо да работят и ни оставиха една икономика, която бълваше скрап и непродаваеми боклуци на технологичните нива на Папуа - Нова Гвинея[/quote]
  А Кери да вярвам ли на очите си ? Нали точно ти твърдеше че сме имали цветуща икономика продадена от злия Костов за жълти стинки?

 41. 42 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Гневно

  Не реформи а камъне и дръве трябва да се проведат по комунетата и чак тогава имаме шанс да се оправим в посока на правилния вектор наречен пазарна икономика !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 42. 43 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Какви реформи можем да очакваме от този тюрлюгвеч в парламента ! Пълно е с шутове, лилипути, кресльовци и пишман политици ! Няма от тях кой да работи за народа !!! Донякъде надеждата засега се подхранва от Реформаторите и Патриотите, които засега въпреки компромисите които се налага да правят , се стараят да държат правилния курс ! Но ГЕРБ все гледат да изклинчат и да кривнат от правия път ! А правия т път са реформите на всичко в държавата което не работи в полза на обществото ! Това Конституция, това правосъдие, това образование , това здравеопазване, това бизнес, това социална система, това демографска политика , всичко е за тотална промяна на правилата за избор и контрол ! Как да се стимулира доброто и как да се стопира лошото в обществото , как да се спазват законите еднакво от всички и за всички, как да се издигне морала, феърплея и джентълментството в ранг на първостепенна държавна политика ! Ето в това направление трябва да се работи , ако имаме подготвени хора да седнат и да търсят решения ! Ако нямаме подготвени хора крайно време е държавата да започне да изпраща със държавна стипендия най-изявените ни ученици и студенти които искат да работят за държавата ни , в най-престежните университети по света Харвард, Принстън, Йейл, Бъркли, Масачузетс, Калифорнийския, Оксфорд, Кеймбридж, Кралския в Лондон и други с договор да се върнат и да подменят набедените и фалшиви експерти които само жонглират с цифрите, а държавата бере душа !

 43. 44 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "...ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи. "

  Това е направо страшно, първо, защото е вярно, второ, защото убива всякакъв стимул да се направи нещо значимо и трето, защото показва родните политици като съзнателни престъпници-мафиоти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#34:"EREBUS"]Οчаквал ли е някой правителство начело с Борисов да прави реформи ?![/quote]
  Честно - не! Но нема пари! Много ми е интересно министрите на Герб какви реформи ще правят за да се вместят в бюджета?

 45. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дедо Либен":

  Това е повече от ясно.Преди да бъде избран Плевенлиев Боко каза,че ще е президент за един само мандат !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 47 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  България си е много добре. Който може, може. Който не може, да гледа и да се учи. 90%-та от коментиращите си нямат хал хабер от реален бизнес. За Красен Станчев, да не говорим. Той е анализатор..

 47. 48 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Цъкайте още минуси. Истината боли, нали некадърници такива.

 48. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  [quote#1:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Ау аз пък си мислех ,че това да ти вземат бизнеса, да насъскат държавните органи или да получиш шутове в слабините си е пазарна икономика и свободен пазар ! [/quote]
  В голямо заблуждение си!
  Съдиш по псевдо конкуренцията изградена от мафията БСП/ДПС в България.
  Цвободен пазар не значи слободия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Урокът и на тази година е, че нерегулираните или по-малко регулираните отрасли се развиват винаги по-добре.
  -Енергетиката-най-регулиран, най-затъващ и най-източван от всевъзможни честни частници отрасъл! Източван с държавна санкция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#50] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":
  От кзаното следва заключението, че до сега най-големите далавераджии и крадци са били в държавното управление.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  [quote#17:"dobrich"]догодина се предвижда да спестим близо 3 милиарда лева от евтиния внос на горива [/quote]
  Точно от горивата не се надай на кой знае какви спестявания, освен ако монополиста не прещрака нещо и се превърне в благотворителна организация.

 52. 53 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#27] от "Harvey Specter":

  Не навсякъде е трагедия, особено в софтуерния бранш. А Луфтханза си е немска. Има някаъв консорциум, но в никакъв случай 50%. Що се отнася до големите вериги - докато българските не станат конкурентни, не можем да им се сърдим, потребителят сам ги избира.

 53. 54 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  [quote#23:"др. Иванов"] има Петкан, който печели търг за магистрала с "конкурентни" цени[/quote]
  ...и е платил 30-40% рушвет на БОКО, за да спечели този търг.
  Или е подставено лице на БОКО/Доган, като краен собстевник на тази фирма е БОКО/Доган.
  Такива тлъсти парчета от "баницата" никога не ги печелят "случайни" фирми

 54. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Неутрално

  Настроението за тази година е едно, ще го видим в следващата година като започнат работа политиците и да ни баламосват.

 55. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ...това е само част от общото настроение за отказ от реформи и стремглав популизъм.'' !!??????

  Да го видят почитателите на Костов- малкото костовче ..Каза костов , че това правителство няма капацитет за реформи и ..този повтаря :)Момченцето , завърнало се от съветския съюз , с рускиня и някакво съветско 'образование"..)Получило депутатско място с десетилетия и ЗАПОЧНАЛО да УЧИ - в България ...С депутатска заплата ...Протеже на Костов , което започва и ТОВА правителство да саботира ..Той - протежето , на което костов му направи и Институт по ...))
  Няколко души, уважаемии костовист :Радан Кънев , Москов , , Христо Иванов, Мартин Димитров , дори и Лукарски , СЕ ОПИТВАТ и са ЗАПОЧНАЛИ ВАЖНИ РЕФОРМИ - в Съдебната система, в Здравната, в Икономиката , в Образователната , дори .....
  И насреща се появява костовчето , което казва - популизъм :))
  КОЕ ,по-точно, е популизмът в действията на ТЕЗИ хора ???
  На популизма и празнодумието на съветските възпитаници , сме се нагледали...))
  Ти лично , какво си направил , освен да следваш ,учиш, с депутатска "стипендия - заплата " , докато си в Парламента ?????
  Лаладжия и на не съсем ,вече , млади години ...От Зелената партия , май , на Каракачанов , беше ...)
  ЗАЩО Костов иска да смачка и провали ' своите " си хора в това Правителство ?? Това ли му е целта ????
  Минали са само 2- 3 месеца...Ще се засегне неговото ли величие ???

  BIG AL
 56. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Никой ли не се пита, през последните 5-6 г. като като как все едни фирми печелят големите инфраструктурни "обществени" поръчки.?
  И как все имената на БОКО и Пеевски са набъркани?

 57. 58 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  [quote#0:"Статия"] второ, ако си успешен, политиците могат да бъдат изкушени да ти превземат бизнеса с помощта на държавните органи.
  [/quote]

  Това да ви звучи много познато?
  "Гарантирано от ГЕРБ"?

 58. 59 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Докато комунягите от различен цвят и вид са на власт никакви смени,подмени ,реформи и други простотии са възможни.Не се ли прочисти обществото от тази непродуктивна измет и не се ли изхвърлят от власта и възможности за влияние повече от 550 хил.комунистически и агентурни -ДС престъпници за срок мин.от 35 год./Евростат/ и не им се национализира всичко ,което са заграбили от държавата и хората /Повече от 100 милиарда активи и пари-Евростат/,всякакви надежди за реформи отпадат и не са възможни.Първото и задължително действие за една промяна е смяна на кадрите и то тотално ,без двуомене и колебание.При нас това е процеса на декомунизация и Лустрация на повече от 550 хил.червеени и агентурни бандита т.е.целият настоящ т.н.елит включващ 7-8 % от населението и държащ в ръцете си целият капитал на държавата и нацията.Само и единствено декомунизация,лустрация ,национализация на заграбеното и Народен съд по германски модел решават проблемите на България.Всичко друго е от ЛУКАВИЯ.

 59. 60 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Двадесет и пет години в България се правят само „реформи“ – нищо друго не се прави, а резултатът е плачевен. Изводът е само един – на България е нужна само една реформа и тя е смяна на корумпираната политическа класа, която е една и съща вече 25 години и води страната към разруха. Нужни са не реформи, а алтернативна политическа класа, която да поведе страната, а изборът на алтернативна политическа класа е ограничен, всъщност единствен – ПП Атака. От една страна това е лошо, защото от 300 партии има само една, която е некорумпирана и с отлична управленска програма, но от друга страна е добре, точно защото само тя има отлична управленска програма и само тя е некорумпирана, защото когато изборът е единствен, той е лесен и няма какво да се умува. А това, че Атака е единствената подходяща партия да управлява България е истина, не защото го казвам аз или някой друг, а защото го казват всички останали корумпирани партии, не с думи, а с действия – всички останали се нахвърлят като хиени единствено върху Атака, следователно е измислено и манипулативно комуноидното клише, че всички са маскари, защото глутницата се нахвърля върху различното от нея – следователно Атака е различната партия и достойната да управлява. Това е изводът, който се налага от самосебе си.

 60. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#59] от "adenauer":

  Вече не зная , дали някога ще стане ..
  Поздрави ...

  BIG AL
 61. 62 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":
  До коментар [#11] от "vjacho":

  Уважаеми съфорумци, Напълно споделям мнението Ви за ЕС и политиката за т.нар. еврофондове. Ще си позволя да отбележа, че заразата на "безплатните" пари е проникнала страшно дълбоко. Освен правителството силно са засегнати и общините.
  Вместо да работят за ефективно управление, създаване на ясни правила, намаляване на бюрокрацията и административната тежест, всички са се вторачили в пустите му фондове.... Няма да изброявам безумията натворени по тези фондове. Христоматиен пример е онази малка община, в която е построен басейн, поддръжката на който е по-голяма от бюджета на общината.... Правят се площади и ред "мероприятия" с PR ефект... а дали живота на хората става по-лек?
  Позволявам си да публикувам един текст от 2004 г. Актуален е и сега:

  8 ПРИЧИНИ МИЛИАРДИТЕ ДА НИ ПРИСЕДНАТ

  Министри и висши чиновници преливат от оптимизъм по повод финансовата рамка за първите 3 години от членството на България в ЕС. Но здравият разум ни напомня, че когато бюрократите у нас се радват, гражданите страдат.
  България ще прави ежегодни вноски в бюджета на ЕС. От него се издържа огромната евробюрокрация (известна с неефективност и чести случаи на корупция). От него се субсидират земеделието и други отрасли (което повечето икономисти смятат за вредно). От него се финансират инфраструктурни проекти (често ненужни и прекалено скъпи(. И парите на българските данъкоплатци в бюджета на ЕС могат да се приемат за прахосани.
  Да, но България получава много повече пари обратно от ЕС и нетно българите печелят от финансовата рамка. Дали е така?
  Парите от ЕС няма да се раздават на гражданите, а на правителството и по-точно на десетки хиляди чиновници. Те нямат стимул да ги използват ефективно – харчат чужди пари, за да помогнат на хора, които не познават. Да не забравяме и корупцията, уредените търгове и т.н. Ясно е, че голяма час от парите от ЕС
  ПРОСТО ЩЕ “ПОТЪНАТ”
  1. Субсидиите от ЕС променят стимулите. Една компания ще има по-голяма печалба, ако получи пари от ЕС по проект, отколкото ако предлага по-качествени и евтини стоки. И предприемачите ще инвестират в лобиране и подкупи на онези, които отпускат “европейски” пари.
  2. Получаването на много пари от ЕС намалява стимулите на правителството да прави реформи. Ефектът често се наблюдава в Африка. При липса на чужди помощи, когато икономиката не се развива добре, правителствата губят данъчни приходи и не могат да харчат толкова много (а те обичат да харчат чужди пари) и/или направо биват сваляни от власт (чрез избори или преврат). Парите от чужбина обаче дават възможност правителството дълго да се задържа на власт. В България
  ТАКА БЕ ПРЕЗ 80-те години,
  когато БКП скри стопанската разруха чрез външни заеми.
  3. Ако чиновниците знаеха къде да инвестират, щяха да са бизнесмени. Следователно средствата няма да отидат в най-перспективните фирми.
  4. Заради субсидиите за земеделие евробюрократите се чувстват длъжни да регулират отрасъла чрез квоти, стандарти (за извивката на краставицата и пр. Безсмислици), намеси на пазара и др. Това спъва развитието на отрасъла.
  5. В министерствата са нужни хиляди чиновници, които да раздават парите, квотите, да регулират и т.н. И чиновници на централно, на областно и общинско ниво, както и чиновници в самия ЕС в Брюксел. И още хиляди бюрократи, които да следят как се използват дадените пари (от ДФК, Сметната палата, агенции и т.н.)
  6. Субсидиите стимулират някои фирми да произвеждат повече от оптималното, дори на загуба, която покриват от субсидиите. Хора и фирми приемат за нормално да живеят на чужд гръб и са готови на всичко за да запазят тази привилегия.
  7. В много случаи средствата от европейските фондове не се използват по предназначение. Например в Гърция много хора от планински райони вземат пари от еврофондовете за покупка на високопроходима техника, но си купуват много скъпи джипове. В Португалия пък по програми на ЕС са построени множество ненужни обекти, хотели и т.н., които сега стоят празни
  8. Преди 20 години Гърция и Ирландия са сред най-бедните страни в ЕС. Те получават субсидии, като Гърция взема повече от Ирландия. Днес Ирландия е сред най-богатите страни в ЕС, докато Гърция е най-бедната. Очевидно повечето субсидии за Гърция не са и помогнали да се промени. А Ирландия дължи икономическия си възход на реформите и ниските данъци.

  Очевидно парите от ЕС не са чудото, което ще направи българите богати.

  Г. Ангелов
  Институт за пазарна икономика

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 62. 63 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А за атака , не си прав -- перфектни руски агенти .. Антибългари ..продажници и хора с ограничен капацитет...))

  BIG AL
 63. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А че бъдещето ни е в МАЛКИЯ и СРЕДЕН бизнес - с до 100-150 наети - НЯМА и не трябва да има спор ...

  BIG AL
 64. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  "бях поразен от равнището на човешки капитал и производителността в предприятия от авиационното машиностроене, автомобилната електроника, софтуера, прецизното инженерство"
  Там работят свръх интелигентни хора, инженери, почти учени.
  Много ясно, че ще е така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 66 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#34] от "EREBUS":

  Аз не съм очаквал този страхлив пл.жек бб да прави каквито и да са реформи. Прекалено е ограничен. Мисленето му е на недоразвит тийнейджър. "Аз победих, Аз построих, Аз платих... Аз, Аз, Аз....."

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 66. 67 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не мога да разбера, защо винаги се взема мнението на всякакъв вид Цоциолози? И това мнение се смята за обективно и меродавно! Хора, дет не са платили и лев данък от производство и търговия, ни изнасят нравоучителни лекции ката ден. А спрете се малко и отидете на село, в малки и среден град, където са истинските теглещи каруцата, наречена държава и питайте тях! Тяхното мнение е важно и с него трябва да се съобразяваме и съобразяват икономисти, политици, законодатели и всякакви цоциолози!

 67. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  [quote#23:"др. Иванов"]Стига с тази "мафия"! Какво, да не би Камората и Коза Ностра да са отворили дюкяни и цехове или да орат по полето, та да има мафия. [/quote]
  И аз да допълня:защо вече няколко дена няма преса?Какво като са празници,сега хората имат най-много за четене!
  После Делян Пеевски ли е пак виновен?

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 69 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Точно обратното, използването на държавните органи за натиск върху бизнеса е функция на изместването от свободна пазарна икономика към държавни регулации и "социална държава". Колкото по-свободен е пазарът, толкова по-малко възможности за търговия с политическо влияние съществуват, но ние живеем в свят на пълзящ колективизъм, социализъм и популизъм, който неспирно разяжда свободата и създава възможност за хора без умения и талант да използват държавната принуда за собствени цели и за натиск над всичко и всеки, който желае да бъде индивид. Това е всичко друго, но не и свободна пазарна икономика.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 69. 70 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 420 Неутрално

  "Общото настроение е за отказ от реорформи и стремглав популизъм"

  Ще се сетите. Колко още години трябва да минат за да разберете че, тези хора които са се впили във властта вече повече от четвърт век разиграват един и същ филми и че, освен собственото си забогатяване, нямате намерение да правят нищо друго?!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 70. 71 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  То си е така от много време - от социализЪма. Още по онова време, излезе ли навън човек, дори и в рамките на СИВ, виждаше два-три пъти по-ниски цени, отколкото в Родината. И сега си е така - когато страната е в ръцете на също такива бандити. Винаги вносното е по-евтино, дори да е обременено "само" от транспортни разходи! Няма икономическа свобода и това е! Октоподът не е оня, на когото прикачиха прякора, а цялата оная сган, която държи страната за гушата и не й дава да диша.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 71. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#69:"russian78"]Колкото по-свободен е пазарът, толкова по-малко възможности за търговия с политическо влияние съществуват, но ние живеем в свят на пълзящ колективизъм, социализъм и популизъм, който неспирно разяжда свободата и създава възможност за хора без умения и талант да използват държавната принуда[/quote]
  Защо обиждаш чуждестранните инвеститори ??? Хем са умни хем предприемчиви с помощта на " Института за пазарна икономика" и още няколко НПО нашите законодатели в НС на няколко пъти преправят ЗНИ така щото всеки с данъците си да може да подпомага умните и предприемчивите! А необразованите и невежите да си плащат с радост данъците защото това са европейски скъпоценности !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 73 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#69] от "russian78":

  Държавата трябва само да даде условия и гаранции за свобода и ред в рамките на закона. И да поддържа спокойна делова атмосфера. На практика трябва всеки да може да произвежда каквото може и иска и да го продава свободно. ИМАЛИ СМЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 73. 74 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#67] от "razlichen123":

  Защото те са лицето и рупора на властимеющитеу които имат изгода общественото мнение да бъде дезинформирано и обработвано. Информация за всичко по света можете да намерите, дори и за България, в чужди Средства за Масова Информация//медии/.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 74. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":Да , ама в Америка откриха сезона за отстрел на негри .

 75. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":Така де ! Мафията другаде е нелегална , а тук управлява държавата . Затова не е законспирирана защото не и пука от закони.

 76. 77 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#63:"BIG AL"]А за атака , не си прав -- перфектни руски агенти .. Антибългари ..продажници и хора с ограничен капацитет...[/quote]Приятелю, това са празни приказки. Какво значи руски агенти, а да не говорим за „ перфектни руски агенти“? За мене това значи да работят тайно за Русия, а те работят явно за България, защото явната, а не тайна, проруска политика, която Атака води е единствено в полза на България, защото от Русия получаваме природни ресурси и изгодни проекти, като Аец Белене и Южен поток, а от САЩ не само не получаваме нищо, но и ни ограбват тотално. Тогава не са ли останалите партии перфектни американски агенти, след като работят за ограбването и унищожаването на България. Изводът се налага сам по себе си, че е по-добре да работиш за този, който ти дава и ти помага, а не с този който те ограбва и унищожава!

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  "....Общото настроение е за отказ от реформи и стремглав популизъм...."

  Казано накратко "ПАК ЩЕ СИ КРАДЕМ, КВО ЩЕ НИ НАПРАВИТЕ, ГАЛФОНИ?"

 78. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#30] от "keranka.sybeva":Орешарски тегли 1 (един ) милиард и усрахте света да крещите и продължавате ! Ваш Бойко колко тегли ? И мълчите за него ! Пак Орешарски ви виновен.
  Оценката ти за социализма не заслужава отговор.Когато ние строихме , ти си ходила права под масата , но добре плюеш.

 79. 80 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#79:"ahasver"]Когато ние строихме , ти си ходила права под масата [/quote]
  И кое от това, което построихте, става за нещо бе, другар?
  Коли ли произвеждаме и изнасяме, автобуси ли, електроника ли, какво?

 80. 81 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аман от празни приказки,правилно е отбелязал Красен Станчев има отказ от реформи и див популизъм. Така не се постига нищо в управлението даже на ниво предприятие, какво остава за държавното управление. Това управление ,което по форма се смята за дясно ,по съдържание е изцяло популистко. Толкова са простички нещата ,трябва решителност да се намали огромната бюрокрация, да се премахнат ненужните институции ,издръжката на апарата ще стане поносима и със спестените средства ще можем да правим някаква смислена политика.

 81. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#77] от "elviejo":От известно време се мъча да се сетя за нещо на което да пише "произведено в САЩ ". Има доста неща произведени в ЕС , други в България. Преобладават китайските. Но американска стока не съм видял.

 82. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#80] от "keranka.sybeva":Каквото построихме ,госпожо, вие го продадохте за скраб.
  Това ,което лично аз съм направил, се изнасяше на Лондонската борса за метали и още дълго ще се изнася. На него се дължи 1-2 % от БВП.

 83. 84 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Красен Станчев с неговата мрежа от НПО-та в които бачкат роднина, милиционер, роднина, милиционер и които точат милиони без да създават никакъв БВП и ефект в икономиката има най-малкото право да се обажда и да дава акъл. Неолиберастите са малоумна икономическа секта, която няма нищо общо с икономиката.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 84. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#80] от "keranka.sybeva":Да , забравих. Цената му на ЛМБ е стабилно над 6000 долара за тон.

 85. 86 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#38] от "kiro1234":

  Дори по българските стандарти , работата във веригите е гадна и с ниско заплащане. Отношението на мениджмънта е също толкова отвратително , колкото и при нашите назначени бизнесмени, а не рядко и по зле. От написаното от теб оставам с впечатлението , си нямаш хал хабер от работата във веригите или . също толкова вероятно си работещ в подобна верига, но на малко висок пост . Истината е, че работата във веригите е последното, което някой би избрал, но предвид високата безработица намират персонал.

 86. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  [quote#69:"russian78"]изместването от свободна пазарна икономика към държавни регулации и "социална държава".[/quote]
  Погрешно е противопоставянето между пазарна икономика и социална държава. Ще се изненадаш колко "социална" е класическата пазарна икономика на Великобритания. Самият аз се изненадах преди години

 87. 88 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  общото настроение е, че
  сега започваме челната битка
  с комуноидите. ще се води
  с партизански методи. да се готвят
  руски подлоги, обикновени слуги
  и командировани офицери за водене
  на хибридна война.
  паи сееееее. иде хибрида

 88. 89 Профил на Medesc
  Medesc
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Общото настроение е, че един палячо вилнееше три години, а сега ще търпим наследника му:
  https://www.youtube.com/watch?v=7p03QKDhYIs

  Прогнози които я се сбъднат, я не се сбъднат

 89. 90 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#38] от "kiro1234":

  Веригите са тотално неконкуретни на пазара на труда сравнено дори с българските работодатели, е има и гадове, които са и по зле от веригити, но те са рядкост. Дори в кварталните супери заплатите са по високи от веригите. Веригите разчитат на високата безработица да си намерят работници, а не че предлагат добри условия. Не ги обвинявам, че се възползват от ситуацията, но да се каже, че предлагат добри условия на труд е абсурдно.

 90. 91 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 437 Неутрално

  РВ трябва да внимава да не се подхлъзне по такава линия. като не иска ГЕРБ реформи, да излизат от правителството. По-добре ноши избори, отколкото нови провали на десницата.

 91. 92 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#89] от "Paulbjork":

  Ами оказа се прав , ситуацията с рублата с успокои, е вярно след намесата на китайците , какво им е обещал Путин и какво ще им струва тази помощ от братският китайски народ засега може да гадаем, твърде вероятно и през носа да им излеза на руснаците.

 92. 93 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#85:"ahasver"]Цената му на ЛМБ е стабилно над 6000 долара за тон[/quote]
  Каква гордост, а? При положение, че топенето на метали датира от 6 000 години преди Христа, направо сте ударили у земята дори великите географски открития. Ако обаче споменем, че използвайки продадения от вас метал Епъл и Хюлет Пакард ще направят по един милион компютри, които ще продадат по хиляда долара на умници като вас и ще си сложат по един милиард в джобовете, "значителната" сума, която сте цитирали, едва доловимо олеква, не мислите ли?

  Ето ви ги нагледно числата:

  . ... ... ...6 000 $
  1 000 000 000 $

 93. 94 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#16:"Божикравов"]че единственият правилен път за икономическо развитие са големите монополни проекти с тлъсти държавни гаранции и субсидии, които от раз ще разкрият десетки хиляди работни места -- [/quote]
  От там рушветите са големи, а от дребните какво ще вземеш.

 94. 95 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Местан затова нарече РФ/ПФ деформатори - от тях може да се очаква само расизъм и дълбок социализъм в икономиката. Пълна интелектуална потрес и кух PR. Проблемът обаче е, че нито Герб, нито АБВ, пък да не говорим за БСП и бАтака, не са никакъв коректив. И още по-трагичното е, че този парламент е пълна репрезентативна извадка на българското общество и неговите социални нагласи ...

 95. 96 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "keranka.sybeva":
  Много плюйш ма како. И ний плюйме, ама от време на време се сещаме, че, ако не беше соца немаше да ни има, ами некои други щеха да са късметлии. И за хан Аспарух се сещаме, ма него не го попържаме


 96. 97 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#77:"elviejo"]защото от Русия получаваме природни ресурси и изгодни проекти, като Аец Белене и Южен поток, а от САЩ не само не получаваме нищо, но и ни ограбват тотално. [/quote]
  Най-важното за една държава е как тя е организирана, как и работи администрацията, системите за сигурност и най-вече правосъдието, защото без правосъдие никакъв свестен бизнес няма да се развие.
  От Запада ние получаваме пример и помощ как да си оправим държавата. А руските проекти са изгодни за малцина у нас, най-вече за мафията. С парите, които досега държавата вложи безсмислено в тях, можеха да се изолират всички сгради, т.е. да се намери работа за години напред на десетки хиляди строители и да се спестява ежегодно национален доход за закупуване на енергоресурси.

 97. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  БКПарламенти на ссср 1944-2014

  Стремглав популизъм.
  Стремглави откази.
  Стремглаво настроение.

  "Общото настроение е за отказ от реформи
  и стремглав популизъм"

 98. 99 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#85] от "ahasver":

  Има опит за спор ,който по моему губиш с тези аргументи. Търси нещо друго, впрочем изненадан съм от рейтинга ,който имаш за форум като този. Явно в други коментари проявявате повече прагматичност.

 99. 100 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#87] от "stenli1":

  Напълно съм съгласен, че т.н. "див капитализъм" е в пъти по-социална система от всеки досегашен социалистически експеримент. Причината да използвам термина "социална държава" е, че е прието с него да се описва държава, която активно се "грижи" за благосъстоянието на своите граждани. Естествено, тази т.н. "грижа" всеки път води до робство точно както е описано от Хайек, но независимо от това, тази "грижовност" упорито мутира и се възпроизвежда.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK