Хората обичат победи, а в България отдавна не сме имали

Министерството на отбраната разпространи снимки от въздуха, направени от борда на вертолета "Кугър" от състава на ВВС при спасителната операция в наводнените райони в област Бургас. Септември, 2014 г.

© Министерството На Отбраната

Министерството на отбраната разпространи снимки от въздуха, направени от борда на вертолета "Кугър" от състава на ВВС при спасителната операция в наводнените райони в област Бургас. Септември, 2014 г.



Какво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето" 
Днес представяме мнението на политолога Юлия Иванчева


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?

- Най-съществената надежда е свързана със заявката на правителството да стартира жизненоважни реформи, отлагани повече от десетилетие. По естествен начин с реформите е свързан и въпросът за опасностите. Времето за колебания и отлагане безвъзвратно изтече. Ако основните системи на държавата и обществото не бъдат възстановени рискуваме процесът на разпад да влезе в крайната си фаза – дезинтеграция. Това е огромен риск, тъй като ще оголи България за плячкосване от страна на външни и вътрешни организирани агресивни сили като: джихадистите (в момента намиращи се само през една граница от нас); нестихващото желание на Кремъл да ни превърне в свой троянски кон; както и всевъзможни местни феодали, групировки, монополисти и пр.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?




- Очаква ни година на турбуленция.


Ако годината е добра и нещата тръгнат в правилна посока, засегнатото задкулисие неминуемо ще контраатакува (това вече се случва). Ако годината е лоша и нещата тръгнат в неправилна посока, гражданите ще са принудени отново да защитят общото благо.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- От въпрос КОЙ вече се превърна в емблема на настояването на гражданите да живеят в свободна, справедлива и правова държава. Затова КОЙ трябва да остане актуален толкова време, колкото е необходимо за постигането на тази цел. Обратното би означавало, че сме се предали.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- Би било добре ДПС да бъде изолирана от властта, за да й се даде възможността да изживее катарзис и да се върне друга – не групировка действаща на границите на закона, а легитимна политическа партия. Едва ли е възможно обаче това да бъде постигнато в близко време.


Бъдещето на ДПС зависи от това, какво решение ще вземе за себе си – да позволи на младежката си организация (най-мощната и витална в Европа) да произведе модерна партия, или да впримчи своите младежи в "обръчите от фирми".


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Няма как да бъде стабилно управление включващо едновременно Ивайло Калфин, Валери Симеонов и Корман Исмаилов. Политици, които не са и сънували, че ще управляват заедно. Единственият шанс на новата коалиция е да убеди обществото в своята полезност. А това може да стане само чрез устремни реформи, събиращи все по-голяма обществена подкрепа, която ще гарантира преодоляване на неминуемата съпротива и постигането на победи. Хората обичат победи, а в България отдавна не сме имали такива.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- От ролята на "младия плебей" Бойко Борисов неочаквано премина към ролята на "младия джентълмен". Колко дълго ще продължи тази трансформация зависи от това, колко дълго премиерът ще издържи да практикува новопридобитото си умение да делегира отговорност. Ако необходимите реформи започнат, с тях ще дойде и неминуемият отпор. Тогава ще настъпи моментът, в който цялата отговорност ще се върне в министър-председателя и ще видим, в каква роля ще се прояви той.


Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- Реформаторският блок ще го бъде, ако прави реформи. При това положение няма да има никакво значение, кой точно е член на Блока – кой напуска и кой влиза. Ако РБ не прави реформи, единственият въпрос, който ще бъде задаван е – кога ще се разпадне.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Интрига ще има най-малко заради личната непоносимост между основните фигури. От политическа гледна точка също са заложени крамоли. Няма как руската националистическа партия "Атака" да не се сблъска с НФСБ. Допълнителен риск е заложен в необичайния съюз между подкрепящата руските енергийни проекти ВМРО и категорично противопоставящата им се НФСБ.


Кои политици ще следите с интерес?


- За забавление и разтуха смятам да следя изявите на Ана Баракова, Росен Петров (който обеща, че ще седне до нея в парламента) и Борислав Иглев (депутатът-ММА боец, който имаше амбиции да участва в Комисията по вътрешен ред и сигурност, но се оказа, че не знае кой е шеф на ДАНС и как се избира той).


Очаквате ли протести? Какви?


- Да. Надявам се, те да не са израз на справедлив гняв срещу управлението. А продукт на засегнатите интереси на задкулисието. Интересното тогава ще бъде, че на досегашните активни, протестиращи граждани ще им се наложи да влезнат в ролята на "контрапротестиращи", защитаващи правителството и провежданите реформи.


Какво очаквате от бъдещето?


- В по-общ план, предизвикателствата пред България са изоморфни на предизвикателствата пред света:


- демокрацията е застрашена от външни врагове и вътрешни слабости. Отвън, Ислямска държава и "освободители" като Владимир Путин рекламират съвършено различни от демокрацията модели на обществото. Отвътре, чувството на отчужденост на гражданите от политическия процес поражда възхода на крайно леви и крайно десни политически формации, които по дефиниция са антидемократични.


- световната икономика все още не е далеч от нова криза. И ще продължава да е така, докато не бъде разбита финансовата олигархия, както и многочислените, свързани с нея монополи и картели, които задушават пазара в световен мащаб.


- планетата ни е в опасност. Нейните екосистеми (горският фонд, биоразнообразието, речните системи, климата, моретата) са в криза и изискват спешна мобилизация за да не прераснат в катастрофа.


Ако не само България, но и светът като цяло не си извади главата от пясъка и не пристъпи към устремни реформи, ни очаква свличане към онези тъмни времена, в които животът според Томас Хобс е "беден, лош, брутален и кратък".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Според мен не един политолог ще бъде изненадан и ще трябва да ревизира прогнозите си. Това правителство може да се окаже по-дълговеЧно отколкото изглежда....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  А защо няма и дума за БСП-другата руска партия, която от 70 годи прокарва руските интереси у нас?! Нима ги е страх нашите коментатори да кажат в прав текст, че Путин е виновен за бедността и несигурността у нас, а БСП-ДПС+Атака са предателите, които продават нашите интереси на Русия?!
  До кога ще търпим разни предателски организации да ни разиграват с УЖ протести на гражданите? НАЛОЖИТЕЛНО е, ако има наченки на такива протести, те да бъдат така неглежирани, та да останат само с платените си 50-10 човека!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това правителство ще се окаже неочаквано стабилно.... За ужас на българомразците от Кремъл.......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава : " Борисов играе роли. Иначе е много прост и българите нищо добро няма да видят от този прост човек" Тролчета - изроди мои, понеже не можахме да внушим че Борисов е крадец, да внушаваме че е прост! Хи хии... искам да се докосне всеки един балък с тезата че е по-умен от премиера, и това е нетърпимо а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  "От въпрос КОЙ вече се превърна в емблема на настояването на гражданите да живеят в свободна, справедлива и правова държава. Затова КОЙ трябва да остане актуален толкова време, колкото е необходимо за постигането на тази цел. "

  Май има някакво разминаване...Аз не искам вечно да се задава този въпрос,а да се получи адекватен отговор на него!

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 792 Неутрално

  С действащите в момента политици не очаквам победи.


  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Не е необходимо да се внушават на хората очевидни истини.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Анатема!
  Как така омаловажавате победите на другаря Борисов?!
  Той го е бил на шах, на тенис, на мач, на избори, на визити, на всичко!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Не е необходимо да се внушават на хората очевидни истини.[/quote]

  Прост ма ви бие на избори, като шкембе у дувар! Нали сте умни, що не го биете вие? Защото сте прости слуги на Путин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Защото сте прости слуги на Путин![/quote]
  Аз съм фен на Иван Костов.
  Ясен ли съм, или да ти го нарисувам?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хи хии... Котаракът бил фен на Костов..а ха хаа голям виц! Аз пък съм фен на Ким Чен а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На първо място разните политолози, социолози и др. подобни трябва да дадат отговор на въпроса "Кой ?". Кой ги финансира ? Кой ? Кой ? Кой ? Те участват във формирането на общественото мнение и затова трябва да дадат отговор на този въпрос.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не е вярно, че нямаме победи. Изгонихме Орешарски и Сидеров.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не може да има абстрактни победи. Победата е на едни срещу други. Червените у нас проиграха позиции. Трябва да сме доволни поне от това.
  В технологичен план светът навлиза в период на по-евтини горива, а България купува горива.

  подпис
 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Трябва да се зададе и още един въпрос:
  - Ще има ли четвърта българска държава на балканите?

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Това е огромен риск, тъй като ще оголи България за плячкосване от страна на външни и вътрешни организирани агресивни сили като: джихадистите (в момента намиращи се само през една граница от нас); нестихващото желание на Кремъл да ни превърне в свой троянски кон; както и всевъзможни местни феодали, групировки, монополисти и пр.И мен ме е страх от това.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Победа за България е всяка промяна в общественото съзнание, която поставя ударение върху почтеността и трудолюбието на хората. Например ако намалим злоупотребите с пенсионната система поне с малко, ще бъде огромен успех за България - например да намалим наполовина броят на пенсионерите по инвалидност.

  подпис
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Без реформи това правителство ще си отиде с камъни и тояги.Искам веднага да се проведе референдум и нов изборен закон. Ако ще избираме по „гордостта на Мая“ резултатите ще са все същите!

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#10:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Аз съм фен на Иван Костов.
  Ясен ли съм, или да ти го нарисувам?[/quote]
  Няма разлика! Костов е Руски агент!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "колко дълго премиерът ще издържи да практикува новопридобитото си умение да делегира отговорност."

  Умението да делегира отговорност - това е вододелът между вожда и водача.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 21. 21 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#18:"Искам си референдума!"]Искам веднага да се проведе референдум и нов изборен закон.[/quote]
  До коментар [#18] от "Искам си референдума!":
  +++
  "Имаме ли избор по избори?
  Проведените по “прекроен с преференции” кодекс европейски и предсрочни парламентарни избори показаха, че половинчатостта винаги дава съмнителни резултати. Преференциите от една страна “циментират” водачите на партийни листи, от друга позволяват разместването по-надолу. Именно тази “допустима волност” предизвика двусмислени и случайни непредвидимости ... С други думи, в предстоящите промени на Изборния кодекс акцентът трябва да бъде върху мажоритарния избор, може би той ще ни научи да мислим с главите си – а не широко рекламираното задължително гласуване."
  Из "Българската 2014: малки азбучни поуки", dw.de

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Хората обичат победи, също така обичат и победители. Единствен в политиката сега е Бойко.

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Всекиму е позволено да си помечтае новогодишно.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Прост ма ви бие на избори[/quote]
  Защото голяма част от българите са в чужбина или не гласуват и още защото се купуват голям брой гласове! Освен да бие на избори Борисов трябва да прави още много неща за да е полезен на страната - а той не ги прави? Затова сте виновни и вие герберските активисти!!!!! Създадохте един срамен и нелогичен култ към Борисов! Той почти си е повервал че е непогрешим!

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#4:"oporna_to4ka"]" Борисов е много прост" [/quote]
  Че кое му е умното? Вън от съмнение са скромните интелектуални качества на вашия вожд!!!!

 26. 26 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Много ясно е описана опасността и от ДПС, и от Кремъл. Споменава се не дин път. БСП в момента не е интересна, а и ГЕРБ за сега не са показали с какво са по-различни от тях. Опасността е ББ, който се прави на мъжкар, пак да клекне пред ДПС и да играе по техните правила, и всъщност да вкара техните интереси в дневния ред, както и тези на Кремъл, вместо да намери малко смелост за реформи. Не случайно ББ се натиска за Южен Поток и "съветксите тарсета". Така че, мой човек, не БСП е заплахата в момента, а че ГЕРБ може да не правят нищо по-различно от тях.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 27. 27 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#24] от "dobrich":

  Прост народ, прост победител

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 28. 28 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Хаха, руски агент бил. Абе фуражко, кой вкара България в НАТО и ЕС? Кой не пусна руските мигове? Кой изгони Чорни? Кой разкара социалистическия икономически модел ориентиран към Русия и напълно зависим от нея? Ама трябва малко акъл за да можеш да отговориш на тези въпроси, не само сертификат от пожарната! Така доведохте цара, който ви натресе пак руските интереси (едно от първите му дела беше да дадат на руснаците да ремонтират миговете и се почна едно влачене), и вкара ДПС в играта, която не са спрели да водят от тогава! В същото веме ББ обяснява как Русия ни била "стартегически партньор" и се мъчи да съживи съветските потоци!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 29. 29 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":


  [quote#19:"lz2"]Няма разлика! Костов е Руски агент![/quote]

  Някои хора още помним, че единствено при Костов бяха изгонени руски "дипломати", с причина, че са руски агенти.
  Нали не си толкова прост, че да твърдиш, че оттогава насам руските агенти избягват България?
  Но, също помним, че "антикомунистът", с червена партийна книжка в джоба Борисов подари кученце (каракачанка) на Путин.
  На дипломатичен език това се тълкува като: "ще съм покорен, верен и ще те обичам до края на дните си" - това символизира кученцето.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Баба ти е руски агент

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#28:"deutschwagen"] ББ обяснява как Русия ни била "стартегически партньор" и се мъчи да съживи съветските потоци![/quote]
  ББ обясни преди последните избори че ако спИчелел щял да подобри отношенията на България с Русия!? При условие че ЕС е наложил ембарго на Русия!? Бях в Германия когато това го коментираха немски медии

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#30:"Искам си референдума!"]Баба ти е руски агент[/quote]
  Богомил Бонев го каза това, че Костов е руски агент! Баба ми не е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  А, ти кой си? Какво си постигнал, че да даваш оценка на хора като Борисов?
  Явно за критерий имаш само политическите си пристрастия.
  Аз не харесвам, примерно, Доган, Местан, Станишев, Костов, но не смятам никой от тях за прост.
  Сещам се за една мисъл на М.Тачър, за личните нападки и липсата на аргументи. Не мога в момента да я цитирам точно, но смисълът е, че когато липсват политически аргументи на ход са личните нападки.
  Това, което направи Борисов, от този силно фрагментиран парламент, да състави правителство и да даде възможност, на Реформаторите, да направят реформи, го прави политик на годината. Поне за мен. Защото както казва Хайтов-"изтървем ли България, изтървали сме всичко". А сме на път да го направим.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  " световната икономика все още не е далеч от нова криза. И ще продължава да е така, докато не бъде разбита финансовата олигархия, както и многочислените, свързани с нея монополи и картели, които задушават пазара в световен мащаб."
  ++++++++++++++++++++
  Икономическата криза е в основата на всички злини


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#33:"valin"]даде възможност, на Реформаторите, да направят реформи[/quote]
  Че защо Борисов не ги правеше реформите 2009-13 г ? Тогава имахте 117 дупетата и той каканижеше че нямали 121 за да правят реформи! Пък сега Герб имат 86 и били дали възможност на РБ да правели реформи в четирипартийна коалиция включително с другаря Гоце!? Няма логика!!!!

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#34:"maria_"]Икономическата криза е в основата на всички злини
  [/quote]
  Когато има криза трябва да има и борба срещу нея! Къде са антикризисните програми на правителствата на тройкаджиите Боко и Орешара? Къде е програмата и на това правителство?

 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#33:"valin"]
  Това, което направи Борисов, от този силно фрагментиран парламент, да състави правителство и да даде възможност, на Реформаторите, да направят реформи, го прави политик на годината. Поне за мен. [/quote]
  И не само за вас. За мен също, за повече от милион българи-също.
  И кресливите обиди и нападки на шепа опорно "мислещи", няма да променят мнението и да разклатят доверието към Борисов на огромна част от народа. Моля се само, тя да е достатъчна, за да издържи кабинетът на масираната съпротива на деструктивните фактори в страната. Лобизмът срещу Борисов и ЗА всички останали в този форум е силно застъпен. Разбираемо е, да си докарат по някой друг лев. Щом като не им е проблем да се погледнат в огледалото без да се срамуват и даже да се разпознават все още.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz2":

  Ама на теб Богомил Бонев ли ти е източника бе? Онзи дето беше изхвърлен заради перверзна корупция и заради връзките си с Чорни? Да питаме още Цонев, Бисеров, Венци Коня и Ренета Инджова?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 39. 39 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кремена":

  Какъв лобизъм те гони? Не искаме ББ да си пие кафето с Доган. Не искаме да се кърпи положението с псевдо-национализация на частните пенсионни фондове. Искаме истински реформи. Какво не ти е ясно?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 40. 40 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#34] от "maria_":

  Не може да се обвинява глобалната икономическа криза за скапаната пенсионна, образователна и здравна система. Статията добре споменава, че са нужни едни реформи, които се отлагат от поне 10 години.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 41. 41 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#33] от "valin":

  Ти чакай да станат реформите, след това давай призове на ББ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван55":

  Чиста мажоритарна с този „матрял“ ще направи големи бели.Трябва ни преференция без ограничения и дистанционно гласуване.

 43. 43 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Весело

  До коментар [#32] от "lz2":

  Щом вярваш на Б.Бонев, ясен си ми.

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#29] от "Walter_White":

  И не пусна руските самолети над Косово, ама герберите помнят избирателно.

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кремена":

  Кремена имам само един въпрос към тебе - с какво се различаваше правителството на Борисов от правителствата на Сакса и Съсела които също крепяха статуквото?

 46. 46 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#35:"dobrich"]Пък сега Герб имат 86 и били дали възможност на РБ да правели реформи[/quote]
  Добре де, би ли ми обяснил как Реформаторите щяха да правят, каквото и е, с двадесетина депутата?
  Аз също не харесвам АБВ, примерно, но в крайна сметка по-важен е крайният резултат. Имат ли карт- бланш за реформи, Реформаторите? Да или не? Ако действително се тръгне към радикални реформи, това правителство може и да изкара мандата си. В противен случай-лошо и то за всички нас, независимо от политическите ни пристрастия.
  Колкото до предното правителство на Борисов, темата е много дълга. Все пак, никой не е застрахован от грешки и всеки има право на развитие1 Нали?

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  Все пак има една победа, а тя е, че правителството на Орехара подкрепяно от Сидера и ДПС се омете предсрочно.

 48. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#40] от "deutschwagen":
  ++++++++++++
  Напълно съм съгласна, че икономическата криза не трябва да се изполува като оправдание, а точно обратното реформите са част от борбата с кризата.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  "... колко дълго премиерът ще издържи да практикува новопридобитото си умение да делегира отговорност."
  Нали трябва да има виновни,а той винаги е невинен.

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#46:"valin"]би ли ми обяснил как Реформаторите щяха да правят, каквото и е, с двадесетина депутата? [/quote]
  Обяснявам веднага - щяха да подкрепят програмно правителство БЕЗ тяхно участие което щеше да прави реформи!!!! Но ББ каза че ако не влязат във властта ще предизвика нови избори Герб и ББ бягат от реформи по абсолютно популистки причини!!!! Бойко Борисов най обичал да бъде обичан Да е станал кинозвезда?

 51. 51 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#42:"Искам си референдума!"]Чиста мажоритарна с този „матрял“ ще направи големи бели.Трябва ни преференция без ограничения[/quote]
  До коментар [#42] от "Искам си референдума!":

  Тц, преференцията е "слаба ракия". Основната и половинчатост е в това, че листите се пишат в централите на партиите. Непартийците нямат шанс хем да се кандидатират, хем да не се оцапат. В същото време непартийците отдавна са мнозинство. Минимумът, на който съм склонен да кандисам е немската система. Вярно е, че ще се кандидатират и "независими" и независими, но в крайна сметка трябва да се научим да отсяваме плявата от зърното. Партийците, ако са читави, не губят нищо. Немската система би била най-нежния остен за партиите да не номинират "калинки".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "peni_nikol.53.":

  Тепърва ще страдате за Орешарски. Гладът и студът и невъзможността да си плащате сметките скоро ще отрезвят народа. Стига толкова мафия във властта. Време е истинските демократи да излязат на сцената. Ганстери и тем подобни, "хвалени" от Запада като "кучи син, ама наш кучи син", ми дойдоха до гуша. Защото в края на мандата наново ще ни доведат до "кривата круша". Поради ганстерска алчност и некадърност, въпреки доброто желание да се подмажат на мама Меркел и другите в ЕС.

 53. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сиянието на Мрака":

  Недей да си мислиш ,че правителството на ДПС е било добро. Голямото крадене и за капак КТБ.

 54. 54 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Кратко, точно и достъпно изложение ...
  Липсва му повече яснота за собствено Политическия характер на реформата като цяло ...
  Именно той носи "движещата сила" на желаната Промяна - става реч за реформиране на собствено политическия Субект на реформата ...
  Въпрос: Каква е практическата прилика и отлика между Власт и Управление и къде следва да бъде мястото на ДПС в тях ?... Иначе, с парчета от КОЙ само ще си говорим за Реформа...

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]А защо няма и дума за БСП-другата руска партия, която от 70 годи прокарва руските интереси у нас?![/quote]
  Само 70 г.? Поне от 100 г., откакто са възникнали болшевиките и тесните социалисти на Благоев.

 56. 56 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сиянието на Мрака":

  Ама те обръчите вече си страдат

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 57. 57 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"deutschwagen"]Така че, мой човек, не БСП е заплахата в момента, а че ГЕРБ може да не правят нищо по-различно от тях. [/quote]
  Нишана с пенсионнта квазиреформа вече го дадоха. Сега сависи от РБ как ще се пребори с кремълските и ДПС-агенти в ГЕРБ. А ние трябваше да дадем повече гласове за РБ, за да не се и опитва Борисов да ги изнудва.

 58. 58 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#50:"dobrich"]Обяснявам веднага - щяха да подкрепят програмно правителство БЕЗ тяхно участие което щеше да прави реформи!!![/quote]
  Отдавна не бях чел подобна глупост!
  Явно, смислен диалог не се получава. Съжалявам!

 59. 59 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "Искам си референдума!":

  Не, аз имам предвид единствено Орешарски. Щом докара 2% ръст, значи - можело! А тия веднага почват с оправданията, че имало криза, че не знам какво си. Освен това на Орешарски му бяха спрени и фондовете? А резултатите му - коренно различни от на сегашните управници. Ама Орешарски е кадър на Костов, затова го и мразят, защото им показа как се ръководи икономиката. Ето един фрагмент, който показва колко са недалновидни Горанов и сие - премахнаха 500 милиона за регионалното развитие. И как искат да има развитие? Ръст? Ми няма да стане. Отсега го виждам. Тука не искам да се вкарва политика, защото въпросът е единствено на сметки и познаване на паричните потоци. И най-вече смелост и увереност да развиваш онова, което ще донесе полза на държавата, а и на хората.

 60. 60 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#33:"valin"]Това, което направи Борисов, от този силно фрагментиран парламент, да състави правителство и да даде възможност, на Реформаторите, да направят реформи, го прави политик на годината.[/quote]
  Нека да не избързваме. Още не са направени никакви реформи. Единствената квазиреформа беше пенсионнота глупост, която надявам се да преосмислят под натиска на РБ. Борисов трябва да изпълнява споразумението си с РБ, а не части от програмата на ГЕРБ, които не са влизат в коалиционното споразумение. Просто да ги отложи за следващо негово управление, а не да ги пробутва с помощта на опозицията. Така той показва че, не иска да прави реформи, а иска да прави предизборна кампания срещу РБ. При такива тенденции не очаквам реформи, защото тези винаги опират до гласуване в НС, където РБ няма мнозинство. Т.е. дори и РБ да предложи идеални проектозакони, ГЕРБ и другите трябва да ги подкрепят.

 61. 61 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#54:"dimko"]Въпрос: Каква е практическата прилика и отлика между Власт и Управление и къде следва да бъде мястото на ДПС в тях ?[/quote]
  До коментар [#54] от "dimko":

  Готин въпрос! Ще се пробвам: ДПС консумира властта и не се старае особено в управлението щото управленската конструкция, такава, каквато е, го устройва. /Управлението е изграждане и промяна на правилата за прилагането на властта./

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Отлагани повече от десетилетие..?
  Че какви реформи са правени през цялото време на така нареченния преход, освен по времето на Иван Костов и ОДС?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#60:"bawarec"]Така той показва че, не иска да прави реформи, а иска да прави предизборна кампания срещу РБ. При такива тенденции не очаквам реформи[/quote]
  Ами, като е така, чий го търсите в правителството? Напускайте и да отиваме на избори!
  Какво чакате още? Защо давате възможност на простия Борисов "да прави предизборна кампания срещу РБ"?
  Баси смешниците!

 64. 64 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#56] от "deutschwagen":

  Кой страдал?
  Боко и Доган са с общи обръчи и общ бизнес от години

 65. 65 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#64:"stenli1"]Боко и Доган са с общи обръчи и общ бизнес от години
  [/quote]
  Аха... и ти не знаеш кои са фирмите, ама знаеш, че са общи.

 66. 66 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#62:"Храбър"]Че какви реформи са правени през цялото време на така нареченния преход, освен по времето на Иван Костов и ОДС? [/quote]
  А не са ли именно направените и прехвалени от Костов реформи това, които новите костовета днес искат да реформират? И не е ли това признание, че реформите на Костов са калпави и нищо не струват? И ако е ясно, че са калпави и нищо не струват, защо костовите зомбита искат да ни натресат същите некадърници пак да ни реформират? М?

 67. 67 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На фона на масовата посредственост, простащина и неграмотност, можем да кажем, че в България никога не се е живяло по-добре при масовото нежелание да се работи усърдно и законосъобразно.
  Това е основната причина за масовата емиграция на способните българи, турци, цигани и всякакви от България.
  Измъкнахме се от съветския ботуш, но паметниците му продължават да стърчат. Когато червени цървули, като Първанов, Златев, Пашов, ядрената мафия, дс зеленчуците от депесето и останалите промосквоитетни отрепки бъдат изолирани от обществения живот ще достигнем старта на Нова България.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 68. 68 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#58:"valin"]Явно, смислен диалог не се получава[/quote]
  Смислен диалог с добричкия "интелигент"? Развесели ме! Може, ако си говорите за бали слама и до някъде за магарета - в частта, касаеща почистването на яхъра им.

 69. 69 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1202 Весело

  [quote#67:"Bulgerman"]промосквоитетни отрепки[/quote]
  Това си го прибирам за "златния фонд" от остроумия Браво!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 70. 70 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "nikola_hristov":

  Не харесвам Костов! По много причини!
  Но трябва да му се признае, че единствено той има мъжеството да започне някакви реформи! Не били перфектни! Да Факт! Но ние колко пъти сме преминавали през такива преходи, че да има опит и познания, как точно се прави преход и то конкретно за нашата специфична действителност. Лошото бе, че нямаше КОЙ да продължи започнатите реформи и даже да ги довърши, а всички се изпокриха зад Костовите реформи и се скъсваха да плюят и мажат, вместо да променят!
  Та да се надяваме, че РБ ще успеят да направят следващата крачка, колкото и трудна да е тя! Иначе ще има нови избори. А шанса да се зацикли в една поредица от безсмислени избори и невъзможности за правителство, за съжаление е много голяма!

 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#61] от "Иван55":
  Хотговор :
  Реформа на "конструкция" предполага, преобразуване на ДПС и национал-популистките партии в гражданския сектор - вариант на несобствено политическо участие във властта през Регионална камара на Двукамарен парламент...
  Френския компромис на Президент и Парламентарна република...

 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "mtmvb":

  Не съм фен на ББ, но за Кремъл се надявам да си прав

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#67] от "Bulgerman":
  Точно! И това е така, защото не стоим, преди всичко,твърдо зад приоритетите си. Този бил такъв, онзи онакъв...
  Костов не го харесвам, но за това, че не пусна шиптарите в България-шапка му свалям. Не мога обаче да му простя, че не направи закон за лустрация. Ако имаше такъв закон, КС нямаше как да отхвърли лустрационните текстове в Закона за държавните служители, примерно. Също така не реши въпроса с досиетата. Ако го беше направил, а можеше, България сега щеше да е друга.

 74. 74 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#73] от "valin":

  ++++++++++++++++!

 75. 75 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Весело

  [quote#71:"dimko"]Реформа на "конструкция" предполага[/quote]
  До коментар [#71] от "dimko":

  Трябва да се отбранявам, та затова атакувам.
  ЗА: Преки избори за всяка от независимите власти /в това число изпълнителна - гласуваш за предварително афиширана програма/, разминати във времето. Защото независима власт е власт, която зависи от максимален брой фактори, в случая - избиратели.

  И малко оправдание: Регионална камара, Двукамарен парламент, Френския компромис - навремето ме скъсаха защото не знаех закона на /личност/, макар че знаех закона за /съдържание/ на същата личност.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#33:"valin"] М.Тачър, за личните нападки и липсата на аргументи[/quote]
  Намери кого да цитираш? Вашия Боко не е достоен на Тачър кафе да поднася с бездействията и действията си да не говорим за изказванията му в медиите!

 77. 77 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#75] от "Иван55":

  Новите правила носят и своя, нов Политически субект ...
  Съпротивата срещу необходимата ни Реформа днес ,
  се поддържа само от родените, "достойно да си отидат"...

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#46:"valin"]Колкото до предното правителство на Борисов, темата е много дълга. Все пак, никой не е застрахован от грешки и всеки има право на развитие[/quote]
  Ивалине темата изобщо не е дълга! До 2011 г бат Бойко раздуваше че на есен-на пролет почвал с рИформитИ След това изведнъж се е изцепи че Станишев трябвало да ги прави - защо аз требА да ги правА защо Станишев не ги е правиИл! Грешки има когато се работи нещо когато съвсем целенасочено бездействаш си е поддържане на статуквото!!!! Сега ние трябва да чакаме бат Бойко да се развиел че тогава да рИформира държавата - това ти е интимната мисъл?

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#24:"dobrich"]Създадохте един срамен и нелогичен култ към Борисов![/quote]Аз съм симпатизант на ГЕРБ, но нямам никакъв култ нито към ББ, нито към ГЕРБ. Много от решенията досега не ми допадат. Проблемът е, че алтернативите не са кой знае колко обещаващи. И не ми хвалете РБ - и там има немалко калинки и службогонци - вижте Лукарски и оня простак дето РБ го сложи за шеф на МОН. Това е, за съжаления, матр'яла.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 416 Весело

  [quote#77:"dimko"]Новите правила носят и своя, нов Политически субект ... [/quote]
  До коментар [#77] от "dimko":

  Много е вероятно някой политически субект да изговори гръмогласно новите правила и така да се стигне до правилата на...

  По повод "родените, "достойно да си отидат"..." - за лека нощ "Краят на вечността и началото на безкрая".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 81. 81 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#79:"Николай Николов"]Аз съм симпатизант на ГЕРБ, но нямам никакъв култ нито към ББ, нито към ГЕРБ. Много от решенията досега не ми допадат. Проблемът е, че алтернативите не са кой знае колко обещаващи. И не ми хвалете РБ[/quote]
  Никой не хвали РБ - те ще бъдат оценявани според действията и бездействията им! Първите негативи вече ги носят - от критици на Герб станаха техни съюзници!? Верно е че алтернативата я няма но точно вие привържениците на ГерБ сте най отговорни за техното бездействие през първия им мандат!!!! Гражданското общество не трябва да се проявява само като опозиция ами и като позиция вътре в управляващата партия или коалиция! Вместо това наблюдаваме масова психоза към личността на Борисов самодоволство никаква слушаемост за критики!?

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Любопитно

  ВИИ "Карл Маркс" имени Ленина

  Неизброими са заслугите на др. Иван Костов
  в борбата против демократически извращения.

  Завинаги отказа от навика им самолетите на БГА Балкан
  да летят над България, Балканите и изобщо!

  Това достижение ако броите за нищо, не сте в ред.

  Допусна монопол на ссср безнадеждно близко и родно:
  в Нефтохим Бургас.

  Изгони два "изгорели бушона" на съветски капиталистически интернационализъм по тези места:
  Майкъл Чорни и Денис Ершов.

  ...
  ...


  Заслуга Първа Ненадмината:

  С искусна демагогия монополизира, обезсили и раздроби Обединените Демократични Сили в Република България
  във все по-тясно и никакво "дясно" политикономическо пространство.

  Демократичните политически и икономически Надежди на Народа търсеха опора, разбира се, в целия политически спектър.

  В "Ляво" - при бедни и шашнати трудови маси... неволни анти капиталистически пионери...
  вече "пенсионери"... лишени от пенсии?

  Разбира се, не.

  Там е заето полето.
  От Бекапе и Бесепето.

  В Центъра?
  Да, но не.

  Другарите Демагози за силна България настояваха,
  че новото прогресивно проспериращо "синьо"
  там е възможно и само там:

  в дясно натясно с диктатор голям.

  С "предприемчивец" партиен ленивец,
  що никога нищо не свършил е сам.

  Получи се.

  Получи се Бекапето.
  Второ, Трето Четвърто, Пето...

  Достойно заслужи, отдъхна пердето.
  Прибра се на отдих зад Главно перде.

  Савети припява.
  Савети раздава.

  Където е текло... пак тече.

  До коментар [#44] от "Искам си референдума!":
  До коментар [#29] от "Walter_White":

  И не пусна руските самолети над Косово,

  ама герберите помнят избирателно.

 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#82] от "dnevnikar":

  С обяснения за злия Костов няма да направите Боко велик!!! Костов е пенсионер - концентрирайте се върху Борисов?

 84. 84 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николай Николов":

  Нямало култ към Борисов................колега вие на друга вселена ли живеете ?
  П.С
  И след като е ясно ,че Борисов няма нищо ссобено да направи,за какво да си губим времето с него и не бъде даден шанс за създаване на истинска дясна партия(нямам впредвид реформаторите),която да измъкне България от това положение.

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#81:"dobrich"]вие привържениците на ГерБ сте най отговорни за техното бездействие през първия им мандат[/quote]Глупости. Каква е твоята лична отговорност, че РБ сложи Лукарски за министър? Толкова е и моята за реформите, които ГЕРБ не направи.

  Истината е, че нито една от партиите в парламента няма ясна визия за реформите, които трябва да се приемат, а още по-малко кадровия ресурс да ги осъществи. В ГЕРБ и РБ има отделни проблясъци и тук-таме някой достатъчно кадърен да се заеме. И това е. В голямата си част матр'яла е талаш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Весело

  ВИИ "Карл Маркс" имени Ленина

  Извинете, но ТОЙ вече Е велик.

  Пуделът подари на Путин мила Овчарка
  и спечели признателност от Най признателният.

  Може ли да кажете свой или иначе КОЙ се обажда?

  До коментар [#83] от "dobrich":
  До коментар [#82] от "dnevnikar":
  С обяснения за злия Костов

  няма да направите Боко велик!!!
  Костов е пенсионер -

  концентрирайте се върху Борисов?

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  [quote#82:"dnevnikar"]Завинаги отказа от навика им самолетите на БГА Балкан
  да летят над България, Балканите и изобщо! [/quote]

  Ами забрави ли че бяха захванали за дългове да им арестуват самолетите навсякъде дето кацнеха в Европа?! Кой докара БГА до това дередже,Костов ли?

  klimentm
 88. 88 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#81] от "dobrich":"Гражданското общество не трябва да се проявява само като опозиция ами и като позиция вътре в управляващата партия или коалиция!"

  Коледа мина, чудесата свършиха! Сега е ред на статуквото.

 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Бъдещето на ДПС зависи от това, какво решение ще вземе за себе си – да позволи на младежката си организация (най-мощната и витална в Европа) да произведе модерна партия, или да впримчи своите младежи в "обръчите от фирми"."

  Авторката допуска грешка, говорейки за ДПС като за абстрактен субект! Всъщност това е най-централизираната организация в страната. Интегрирането на "подрастващите" кадри в бизнес модела по-известен като "обръчен" е част от кариерното им развитие. ДПС не може да,съществува вън от олигархичния етнически модел, защото ще се превърне в една от многото партии на политическата сергия. Веднъж научена да гласува за такъв тип лидери, електоралната им маса ще се преориентира просто към техен аналог!

  I Want To Believe




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK